Smaki Lwowa. Kulinarna biografia miasta
Kulinarna biografia miasta
-
Autor: Piotr Janczarek
- ISBN: 978-83-67388-79-5
- EAN: 9788367388795
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Lira
- Format: 209x165mm
- Język: polski
- Liczba stron: 352
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
43,99złCena detaliczna: 79,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,99 zł
Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła
(Ze Wstępu autora)
Co w dawnym Lwowie znaczyło: iść do pana Edzia? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina?
Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie,widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały spacerownik kulinarny. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa największy autorytet kulinarny w tym mieście.
Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków.
Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje.