KATEGORIE [rozwiń]

Jan Chozen Bays

Okładka książki Uważność w jedzeniu

63,00 zł 34,64 zł


Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go dosłownie tuż przed nosem. Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów. Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne. Jan Chozen Bays nauczy cię:rozróżniania siedmiu rodzajów głodu z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmurozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagąbudowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniemłagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowychnawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznychstosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środkaotwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz. W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia? Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu
Okładka książki Mindfulness Jak wytresować dzikiego słonia i inne przygody w praktyce uważności

39,80 zł 21,89 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Uważność jest to celowe zwracanie uwagi na to, co się dzieje wokół ciebie, ale i w twom wnętrzu: ciele, sercu i umyśle. Przynosi ona wiele korzyści. Badania dotyczące szczęścia wykazały, że „osoby cechujące się dużą uważnością są modelowymi przykładami doskonałego samopoczucia i zdrowia psychicznego”. Jeśli skorzystasz z ćwiczeń mindfulness, czyli uważności, sięgnij po tą książkę, wykonuj je przez rok, a odkryjesz, jak bardzo zmieniły twoje życie.   Praktyka uważności Książka „Mindfulness: Jak wytrenować dzikiego słonia” oferuje wiele sposobów na to, żeby uważność stała się częścią naszej codzienności. Te sposoby nazywamy „ćwiczeniami uważności”. Każde składa się z kilku części. Pierwsza część to opis ćwiczenia i parę pomysłów, które mają nam przypomnieć o praktyce w ciągu dnia czy tygodnia. Następna część zatytułowana Odkrycia zawiera spostrzeżenia, refleksje i uwagi na temat napotkanych trudności, którymi podzieliły się osoby wykonujące to ćwiczenie, jak też pokrótce prezentuje wyniki badań naukowych związanych z danym zagadnieniem. W kolejnej części autor wnika w temat będący przedmiotem ćwiczeń i przedstawiam jego wpływ na nasze życie. Ostatnia część każdego rozdziału to kilka słów, które są podsumowaniem ćwiczenia lub zachęcają do jego kontynuacji.   Fragment książki Techniki uważności zachęcają nas, by skierować uwagę na cały szereg banalnych, codziennych czynności. Są szczególnie pomocne dla osób, którym zależy, aby pielęgnować duchowość pośród chaosu i gonitwy współczesnego świata. Mistrz zen, Suzuki Roshi, powiedział: „Zen nie wiąże się z ekscytacją, lecz z koncentracją na codziennej rutynie”. Uważność sprowadza naszą świadomość z powrotem do ciała, do tej właśnie chwili, do tego miejsca tutaj, gdzie możemy doświadczyć odwiecznej obecności, którą nazywamy Boskością. Gdy jesteśmy uważni, doceniamy każdy moment tego konkretnego życia, które nam dano. Uważność pozwala nam wyrazić wdzięczność za dar, za który nigdy nie zdołamy odpłacić. Uważność może stać się nieprzerwaną pieśnią wdzięczności. Mistycy chrześcijańscy mówią o „życiu w ciągłej modlitwie”. Co mają na myśli? Jakim cudem to możliwe w sytuacji, gdy pęd współczesnego życia porywa nas ze sobą, gdy musimy robić wszystko pospiesznie i byle jak, gdy nie mamy czasu porozmawiać z własną rodziną, a co dopiero z Bogiem? Prawdziwa modlitwa to nie zanoszenie próśb i wołań do Pana Boga, lecz słuchanie. Głębokie słuchanie. Gdy słuchamy głęboko, sercem, odkrywamy, że „dźwięk” własnych myśli nam przeszkadza, a nawet nas drażni. Kiedy natomiast pozwolimy myślom odejść, możemy zanurzyć się w przestrzeni spokoju i otwartości, która w nas jest. Jeśli potrafimy tę pełną otwartości ciszę utrzymać w rdzeniu naszego jestestwa, jako nasz rdzeń, nie popadamy już w dezorientację, starając się rozróżnić niezliczoną liczbę zagłuszających się wzajemnie głosów wewnętrznych i wybrać ten właściwy. Nasza uwaga nie grzęźnie już w plątaninie przeżywanych przez nas emocji. Skierowana jest na zewnątrz. Szukamy Boskości we wszystkich przejawach, słysząc to, co boskie w każdym dźwięku, dotknięci tym, co boskie w każdym dotyku. Gdy napotykamy na swojej drodze daną sprawę, odpowiednio na nią reagujemy, a następnie znów spoczywamy w wewnętrznej ciszy. To życie przeżywane w wierze w Jeden Umysł, życie wypełnione nieprzerwaną modlitwą.
Okładka książki Uważność w jedzeniu

37,80 zł 20,79 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Na podstawie najnowszych badań i własnej praktyki Jan Chozen Bays pokazuje, jak uważność może zmienić nasz stosunek do jedzenia, jego rolę w naszym życiu oraz pomóc rozwiązać wiele problemów, związanych nie tylko z jedzeniem. Uważność w jedzeniu to sztuka pełnego skupienia na procesie jedzenia: na smakach, zapachach, myślach i uczuciach, które budzą się podczas posiłku i są z nim związane. Dzięki uważności można (na nowo) odkryć, że jedzenie to nie tylko odżywianie organizmu, ale także wielka przyjemność i satysfakcja. Niezależnie od tego, czy masz nadwagę, cierpisz na zaburzenia układu pokarmowego czy chcesz po prostu czerpać więcej radości z życia, ta książka ci pomoże. Dowiesz się jak: • słuchać mądrości swojego ciała, by wiedzieć, co, kiedy i jak dużo jeść • jeść mniej i czuć się w pełni nasyconym • rozpoznawać swoje zwyczaje i nawyki związane z jedzeniem • lepiej rozumieć swoje problemy z dietą • odkrywać, co naprawdę chcesz zjeść
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj