W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
W tej książce prezentujemy najciekawsze pomysły na ulubione specjały z grilla, które oczarują gości podczas przyjęć na świeżym powietrzu. Proponujemy przepisy nie tylko na pyszne kiełbaski i różne rodzaje mięsa ? od złocistego kurczaka z rożna po kolorowe szaszłyki jagnięce ? ale także na wyśmienite ryby oraz owoce morza, np. łososia w świeżych ziołach czy krewetki w boczku. Ponadto znajdują się tu pomysły na dania bezmięsne, np. opiekane warzywa, owoce czy sery, oraz na sałatki, które znakomicie komponują się z potrawami z grilla. Zachęcamy do grillowania wspólnie z rodziną bądź przyjaciółmi.
W tej książce prezentujemy przepisy na smaczne i zdrowe dania niskokaloryczne. Proponujemy różnego rodzaju potrawy, uwzględniające rozmaite potrzeby i przyzwyczajenia – m.in. Dania z nabiału, kolorowe sałatki, zupy oraz specjały mięsne, jak i rybne. Każdemu z przepisów towarzyszy ramka zawierająca informacje
o kaloryczności dania i jego innych wartościach odżywczych. Na końcu książki zamieściliśmy obszerne zestawienie wartości kalorycznej popularnych produktów.
Stworzyliśmy ten poradnik po to, by pomagał w codziennym komponowaniu posiłków na różne pory dnia. Kierujemy go do osób pragnących świadomie i zdrowo się odżywiać.
Okres od wczesnej wiosny do późnej jesieni to czas, kiedy przyroda budzi się do życia, dojrzewa i wydaje owoce. Warto ten czas wykorzystać i zamknąć w słoikach skarby natury. Istnieje powszechne przekonanie, że z robieniem przetworów jest dużo pracy. Tak naprawdę, to tylko nieliczne z nich są czasochłonne, większość robi się łatwo, szybko i przyjemnie, a satysfakcja murowana. W zimie różne smakołyki bez sztucznych konserwantów są pod ręką. Ważne jest, że nie ma potrzeby ściśle przestrzegać wszystkich podanych przepisów. Po prostu, wystarczy dobrać proporcje składników do własnego smaku.
Późną wiosną, latem i jesienią oczy i podniebienia cieszy obfitość owoców i warzyw. Ułatwia to prowadzenie smakowitej i zdrowej kuchni i urozmaica nasze posiłki.
Wielka sztuka samodzielnego przyrządzania trunków poszła prawie zupełnie w zapomnienie, a szkoda, bo domowe nalewki to prawdziwe przysmaki. Nie ma nic lepszego do kawy czy deseru niż trunek przygotowany przez pana domu.
Weekend z kultowymi komediami? Ugotuj niebieską zupę Bridget Jones.
Spotkanie z kumplami? Podaj legendarne cheeseburgery z ?Pulp Fiction?.
Wieczór panieński? Drink cosmopolitan z ?Seksu w wielkim mieście? to najlepszy wybór!
Kuchnia filmowa przeniesie Cię w świat potraw z Twoich ulubionych filmów.
Napisała ją Paulina Wnuk na podstawie swojego bloga From movie to the kitchen, który otrzymał nagrodę Blog Roku 2012.
Popkulturowe danie łączące dwa światy: kuchni i filmu.
Smacznego oglądania!
Album kulinarny pt. "Rozsmakuj się w powiecie bydgoskim" zawiera m.in. ponad 80 przepisów (każdy ze zdjęciem), 230 barwnych fotografii oraz wiele opisów ciekawych miejsc i ludzi.
Diana z mężem nie zastanawiała się długo nad kupnem nieruchomości we Włoszech. Po bardzo krótkich oględzinach, stali się oni właścicielami zabytkowego pięciusetletniego domu z kamienia w małym miasteczku na południu Toskanii. Radości, ale i katastrof będzie pod dostatkiem. Poczynając od sprzedaży domu, który miał nie być sprzedany.
Gdzieś na południu Toskanii zawiera pyszne przepisy kuchni toskańskiej i umbryjskiej, które od razu chce się wypróbować.
Po Ciastach, ciastkach i takich tam czas na specjały Z działki, z lasu i takich tam. Nowa książka Agaty Królak to niebanalny zbiór przepisów na przetwory. Trochę zwariowany, a trochę sentymentalny kulinarno-edytorski smakołyk.
Znajdziecie tu powidła, dżemy, konfitury, musy, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne przysmaki pachnące latem ? a także ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, ujmująco nonszalanckie ilustracje.
Bez sztucznych barwników, bez konserwantów, bez zadęcia. Wyłącznie z ekologicznych składników i według sprawdzonych receptur. Ręczna robota z okrasą wspomnień i starych fotografii. Naturalnie i pysznie. Smacznego!
Słoiki, karafki, butelki to prawdziwe wehikuły czasu. Zimą lądują na stole pełne skarbów lata. I przywołują najcieplejsze chwile: te niedawno minione i te sprzed lat, kiedy mamy naszych mam smażyły powidła i marynowały. Ta książka powstała właśnie dlatego. I dlatego, że stare zdjęcia, wakacje u babci i powidła śliwkowe są najlepsze na świecie.
(od autorki)
Dzięki tej książce przygotujesz dla rodziny, znajomych i przyjaciół najprzedniejsze nalewki, likiery i wina.
Ponad 100 przepisów i porad - doskonała pomoc w kuchni; z łatwością dopasujesz napoje do odpowiedniej potrawy, przyjęcia czy pory roku.
Piękne fotografie - każdy przepis przedstawiony na kolorowej ilustracji, zobaczysz jak wyglądają gotowe trunki. Praktyczne wskazówki - terminy zbioru owoców, sposób wykonania opisany krok po kroku - ułatwia planowanie i przygotowanie napojów.
Ponad 100 ciekawych przepisów na koktajle z owoców – zdrowych, smacznych i pożywnych, które mogą być uzupełnieniem posiłku albo samodzielnym dietetycznym daniem.
Naturalne soki owocowe i warzywne stosuje się od stuleci w celu utrzymania zdrowia, przywrócenia wigoru i leczenia chorób. Jednakże dzisiejsze naładowane cukrem, pasteryzowane soki dają konsumentom niewiele korzyści. Książka Stephena Blauera Świeże soki – na zdrowie! pokazuje, w jaki sposób uzyskać najwyższe wartości odżywcze ze świeżych owoców i warzyw – od ananasa po zieloną paprykę.
Książka Świeże soki – na zdrowie! przedstawia:.
-pyszne przepisy na sok, takie jak Cytrusowa niespodzianka, Letnie zauroczenie i Górski poncz;
-obszerne tabele wymieniające zawartość składników odżywczych;
-krótką analizę każdego soku i problemów zdrowotnych, które skutecznie leczy;
-proste w zastosowaniu techniki pozbywania się herbicydów i pestycydów z owoców i warzyw.
Ten bogaty w informacje, interesujący, wyczerpujący temat podręcznik dostarcza wszystkiego, co trzeba wiedzieć, aby maksymalnie wykorzystać dobrodziejstwa natury.
Trawa pszeniczna jest jednym z najszerzej wykorzystywanych naturalnych produktów spożywczych – a jej popularność ciągle wzrasta. Bogata w naturalne witaminy, chlorofil i enzymy, które odżywiają komórki organizmu i pomagają w pozbyciu się zawartych w nich substancji toksycznych, stanowi doskonały produkt dla wszystkich osób starających się prowadzić zdrowy styl życia. W książce Trawa pszeniczna – na zdrowie specjalistka od żywienia Ann Wigmore wyjaśnia wszystko, co trzeba wiedzieć o hodowaniu i spożywaniu trawy pszenicznej oraz o czerpaniu z niej wielu korzyści. Dzięki wzbogaceniu diety o trawę pszeniczną możemy:
-oczyścić swoją skórę i ciało
-zyskać energię i siłę
-zwiększyć metabolizm
-pozyskać witaminy i minerały niezbędne do optymalnego zdrowia
-wspomóc leczenie różnych dolegliwości i chorób.
Niniejszy przewodnik zawiera także informacje dotyczące tego, jak należy hodować trawę pszeniczną, oraz łatwe przepisy zawierające wskazówki, jak przyrządzić wyśmienity sok z trawy pszenicznej. Trawa pszeniczna - na zdrowie – zaufane i popularne źródło autorstwa pionierki naturalnego zdrowia – daje czytelnikom wszelkie potrzebne informacje dotyczące trawy pszenicznej i płynących z niej korzyści.
Przetwory i nalewki siostry Marii to znakomita, w której znajduje się wiele sprawdzonych przepisów nie tylko na przetwory z warzyw i owoców, ale także na wyśmienite nalewki, z których większość ma działanie zdrowotne. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie przetwory zawsze się udadzą.
To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.
W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Jest wiele rodzajów zup: kremy, buliony, mięsne i wegetariańskie. Tradycyjna zupa powinna być pierwszym daniem obiadu i najlepiej, by w zależności od pory roku, podawana była na gorąco lub jako chłodnik - w upalne dni. Książka Zupy domowe to zbiór sprawdzonych przepisów na wyśmienite potrawy. Różnorodność prezentowanych receptur zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia.
Niezastąpione receptury babci, sprawdzone przepisy koleżanki oraz własne kompozycje zebrane w jednym miejscu. Notatnik kulinarny to własna książka kucharska, w której odnalezienie odpowiedniego przepisu zajmie chwilę. To również skarbnica praktycznych porady dotyczących przygotowania oraz przechowywania różnych produktów. Na końcu znajdują się porady dotyczące sposobów parzenia oraz podawania kawy i herbaty, tabele kalorii oraz przelicznik miar produktów najczęściej używanych w kuchni.
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już na pewno nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych, najwyższej jakości składników. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by zaskoczyć bliskich wspaniałymi drożdżówkami, szarlotkami, zdobnymi struclami, a nawet wymyślnymi tortami. Książka Ciasta. Encyklopedia zawiera wiele cennych wskazówek i porad, które sprawią, że każdy wypiek będzie udany, a zbiór ponad 300 przepisów dostarczy pomysłów na każde smakowite spotkanie.
Książka dla wszystkich, którzy dla przyjemności zajmują się wytwarzaniem w domu różnych napojów alkoholowych - win, nalewek, likierów, a także dla osób mogących z wyhodowanych przez siebie owoców zrobić doskonałą nalewkę wiśniową lub tutti frutti. Bogaty wybór przepisów na trunki zarówno proste, jak i bardziej skomplikowane zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu, który w domowych warunkach możemy uczynić.
Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier, do kawy. W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Bogaty wybór ciekawych przepisów na znakomite, sprawdzone sałatki i surówki pomoże ozdobić i urozmaicić każdy posiłek.
Autor proponuje wykorzystanie warzyw tradycyjnie stosowanych w naszej kuchni, jak i tych rzadziej używanych (skorzonera, jarmuż, kard).
Dieta Alleluja to nie tylko nowy sposób odżywiania, ale również nowe podejście do życia. Działa leczniczo, wykorzystując naturalne siły organizmu, i w efekcie znacznie poprawia stan zdrowia. Książka Dieta Alleluja dla kobiet w ciąży i maluchów to najlepsze dostępne na rynku źródło dokładnych informacji o zdrowej ciąży i wychowaniu zdrowych dzieci.
Autor pokazuje, jak ważna jest obecność witaminy B12 w diecie matki w okresie ciąży i karmienia piersią, jak istotną rolę odgrywają tzw. dobre tłuszcze w procesie rozwoju mózgu dziecka, oraz omawia szereg innych zagadnień, których znajomość jest absolutnie niezbędna, jeśli chcemy urodzić zdrowe niemowlę, a później wychować zdrowe dziecko.
Każdy człowiek powinien we własnym zakresie przyswoić sobie wiedzę na temat podstawowych zasad optymalnego zdrowia i naturalnych praw Bożych oraz nauczyć się, jak należy prawidłowo dbać o swoje ciało. Każdy z nas ma bowiem szansę cieszyć się doskonałym zdrowiem i pochwalić się ciałem, które działa w harmonii z tym, co Bóg dla nas zaplanował i zaprojektował – wystarczy Go posłuchać! Na kartach tej książki znajdą Państwo fragmenty opowieści wielu kobiet, które przeszły na Dietę Alleluja – podjęły wyzwanie, za co zostały hojnie nagrodzone.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?