Zrób, zjedz, powtórz to dla mnie nie tylko mantra, to historia mojego życia. Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię myśleć o nim łakomie, głęboko się nad nim zastanawiać i czerpać z niego mądrość. Jedzenie daje mi otuchę, inspirację, sens i piękno; odżywia moje ciało i wyznacza porządek dnia.W nowej książce Nigella Lawson dzieli się z czytelnikami rytuałami, które panują w jej kuchni. Nigella przygotowała dla nas ponad 150 nowych przepisów, w pełni oddających hołd jej ulubionym składnikom. Zrób, zjedz, powtórz to zachwycające połączenie przepisów z opowieściami o jedzeniu w przepięknym, wciągającym stylu Nigelli.Rozdziały A jak anchois (hołd na cześć morskiego bekonu), Rabarbar, obszerna część poświęcona rodzinnym obiadom oraz inspirujące pomysły na wegańskie uczty, kolacje solo i świąteczne rarytasy to tylko zapowiedź niektórych z serwowanych tu przez Nigellę pyszności.W bogatym menu znalazły się potrawy na wszelkie gusta i cztery pory roku: dip cebulowo-bakłażanowy, dynia z sosem buraczanym, colcannon z palonym masłem, spaghetti z boćwiną, chili i anchois, kurczak w kremowym sosie czosnkowym, policzki wołowe z kasztanami i porto, makaron z giczą jagnięcą w wonnym bulionie. Na łasuchów czekają biszkopty z kremem i rabarbarem, czekoladowe ciasto z masłem orzechowym, ciasto z puddingu ryżowego i crumble wiśniowo-migdałowe. Smacznego!
Cook, Eat, Repeat is a delicious and delightful combination of recipes intertwined with narrative essays about food, all written in Nigella's engaging and insightful prose. Whether asking 'What is a Recipe?' or declaring death to the Guilty Pleasure, Nigella's wisdom about food and life comes to the fore, with tasty new recipes that readers will want to return to again and again.
'The recipes I write come from my life, my home', says Nigella, and in this book she shares the rhythms and rituals of her kitchen through over 150 new recipes that make the most of her favourite ingredients. Dedicated chapters include 'A is for Anchovy' (a celebration of the bacon of the sea), 'Rhubarb', 'A Loving Defence of Brown Food', a suitably expansive chapter devoted to family dinners, plus inspiration for vegan feasts, solo suppers and new ideas for Christmas.
Within these chapters are recipes for all seasons and tastes: Burnt Onion and Aubergine Dip; Butternut with Beetroot, Chilli and Ginger Sauce; Brown Butter Colcannon; Spaghetti with Chard and Anchovies; Chicken with Garlic Cream Sauce; Beef Cheeks with Port and Chestnuts; and Wide Noodles with Lamb in Aromatic Broth, to name a few. Those with a sweet tooth will delight in Rhubarb and Custard Trifle; Chocolate Peanut Butter Cake; Rice Pudding Cake; and Cherry and Almond Crumble.
,,Przy moim stole"" Nigelli Lawson zawiera zbiór 110 potraw, które ,,domowa bogini"" gotuje we własnym domu i podaje na stół. Teraz wszystkie mogą trafić i na wasz stół. Nigella jest wielką orędowniczką domowego gotowania, a jej nowa książka to pean na cześć jedzenia, które przygotowuje dla przyjaciół i rodziny. Po prostu pochwała codzienności. Rozgrzewające i kojące potrawy zachęcają do sięgnięcia po klasyczne przepisy - na potrawkę z kurczaka czy pudding toffi - ale też do odważnego próbowania nowości, takich jak fatteh z wołowiną i bakłażanem lub hummus z miso. Książka ,,Przy moim stole"" zainspiruje każdego, kto lubi gotować i jeść. Nie musicie znać wyrafinowanych technik, posiadać wielkiej zręczności ani wyjątkowego doświadczenia, aby przygotować potrawy z książki. Znajdziecie tam przepisy na morszczuka z boczkiem, groszkiem i cydrem czy kurczaka z ziemniakami w indyjskich przyprawach. Do tego mnóstwo kolorowych dań warzywnych, na przykład sałatka śródziemnomorska czy marchewka i fenkuł z harissą. Oczywiście nie obejdzie się bez słodkości. Nigella proponuje ratunkowe brownie, sernik z białą czekoladą oraz biszkopt z kardamonem, pomarańczą i creme fraîche, które na pewno wejdą do kanonu rodzinnych przysmaków. ,,Przy moim stole"" to wspaniały podręcznik do gotowania oraz zbiór opowieści i wspomnień. Życie jest skomplikowane, ale gotowanie wcale nie musi takie być!
Nigella Lawson is a champion of the home cook and her new book celebrates the food she loves to cook for friends and family. The recipes are warming, comforting, and inspirational, from new riffs on classic dishes - including Chicken Fricassee and Sticky Toffee Pudding - to adventures in a host of new dishes and ingredients, from Aubergine Fatteh to White Miso Hummus. AT MY TABLE includes dishes to inspire all cooks and eaters, from Hake with Bacon, Peas and Cider to Indian-Spiced Chicken and Potato Traybake and Chilli Mint Lamb Cutlets; plus a host of colourful vegetable dishes, like Eastern Mediterranean Chopped Salad and Carrots and Fennel with Harissa. No Nigella cookbook would be complete without sweet treats, and AT MY TABLE is no exception, with Emergency Brownies, White Chocolate Cheesecake and a Victoria Sponge with Cardamom, Marmalade and Creme Fraiche set to become family favourites. As Nigella writes, `happiness is best shared' and the food in this book will be served and savoured at your own kitchen table just as it is at hers.
In this inspiring, witty and eminently sensible book, Nigella Lawson sets out a manifesto for how to cook (and eat) good food every day with a minimum of fuss. From basic roast chicken and pea risotto to white truffles and Turkish Delight figs, Nigella brings the joy back into the kitchen. Selected from the books How to Eat and Kitchen by Nigella Lawson. VINTAGE MINIS: GREAT MINDS. BIG IDEAS. LITTLE BOOKS. A series of short books by the world’s greatest writers on the experiences that make us human. Also in the Vintage Minis series: Drinking by John Cheever Home by Salman Rushdie; Summer by Laurie Lee; and, Liberty by Virginia Woolf.
125 przepisów pełnych energii i inspiracji
Przygotowanie potraw i samo jedzenie powinno zawsze sprawiać nam przyjemność. Książka “Po prostu Nigella' to zbiór łatwych przepisów na proste, sycące potrawy, dopasowane do rytmu codziennego życia. Szybkie, kojące kolacje (łosoś w miso, curry z kalafiora i nerkowców) i bezstresowe pomysły na przyjęcia (kurczak pieczony z gorzkimi pomarańczami i fenkułem), a także cudowne, błyskawiczne dania do jedzenia z miski na wygodnej sofie (makaron po tajsku, z cynamonem i krewetkami), każdemu gwarantują dobre samopoczucie. Czy chcecie złapać oddech pod koniec długiego, męczącego tygodnia (żeberka wołowe po azjatycku), czy pragniecie słodkiego przysmaku (cytrynowa beza Pawłowej, ciasteczka w kokilkach), czy też rano macie ochotę na śniadanie, które doda sił (oliwna granola), książka Nigelli jest pełna przepisów, które na pewno wejdą na stałe do waszego kulinarnego repertuaru. Książka “Po prostu Nigella' to doskonałe antidotum na życie w biegu: pozwala w spokoju cieszyć się jedzeniem, które koi i poprawia nastrój.
Książka Nigella ucztuje jest wyrazem miłości do życia i wyśmienitego jedzenia, którym możemy je fetować . Opowiada o małych przyjemnościach i ważnych okazjach. O Bożym Narodzeniu, Święcie Dziękczynienia, Chanuce, Id al-Fitr, o święcie Paschy i Wielkanocy, o uczcie bezmięsnej i uczcie w środku nocy, o weselach i pogrzebach. O biesiadach na kuchennym stole i dziecięcych przysmakach, o przyjęciu i najlepszych pod słońcem ciastach czekoladowych. Ta krzepiąca, pełna pasji, ożywczo nieskomplikowana lektura zawiera ponad 300 przepisów i przeszło 200 fotografii. „Nigella ucztuje… apetyczna i smakowita książka kulinarna” Guardian „Piękne zdjęcia, proste przepisy i odstresowujące porady” Sunday Times.
Nigellissima czerpie natchnienie z włoskiej kuchni, przenosząc jej ducha prosto na talerze – pronto! Celebracja świeżych, smacznych i prostych posiłków leży u podstaw włoskiego sposobu gotowania. Przepisy Nigelli Lawson odzwierciedlają tę naturę: łatwe i szybkie codzienne dania zmieniają w przygotowaną bez wysiłku ucztę. Włoskie jedzenie opanowało świat. Nigellissima podaje ponad 100 przykładów pysznych włoskich dań – od makaronu z sycylijskim pesto po mięsną pizzę bez ciasta, od sardyńskiego kuskusu po weneckie owoce morza, od penne po pappardelle, rag? i risotto, od włoskiego placka z jabłkami i lodów po pannacottę i anyżkowe ciasteczka. To kulinarna podróż po Italii, której punktem kulminacyjnym jest rozdział z przepisami na święta i przyjęcia, z apetyczną ucztą bożonarodzeniową na czele. Tradycyjne i mniej znane dania poruszą nasze kubeczki smakowe i wyobraźnię, nie szarpiąc nerwów gotującym.
To kultowa książka Nigelli Lawson, która sprzedała się na świecie w blisko milionie egzemplarzy. Jest to książka o czystej przyjemności pieczenia, a nie po prostu książka z przepisami na wypieki. Nigella przekona Cię, że pieczenie stanowi użyteczną metaforę rodzinnego ciepła płynącego z kuchni naszych marzeń i powrotu do utraconego Edenu. O to właśnie chodzi w pieczeniu - o dobry nastrój, otulenie ciepłą, słodko pachnącą aurą, odprężenie się i porzucenie biurowej rzeczywistości. Na tym polega siła wypieków, które mają niezwykłą moc. Poczuj się jak domowa bogini! Sięgnij po wypieki i przysmaki kojące duszę!
Na podstawie serii emitowanej w TVN STYLE
Na życie kuchni składa się wiele różnych nastrojów i wiele różnych posiłków. Przepisy zawarte w tej książce próbują to wyrazić i dodatkowo celebrować ten fakt. Podobnie jak inne moje książki - ta również opiera się na założeniu, że kuchnia jest nieprzemijającym, trwałym miejscem niosącym pociechę, a posiłki, które w niej powstają, dostarczają niezbędnych wartości odżywczych nie tylko dla ciała, ale też dla ducha.
Jej nowa książka to źródło prostych pomysłów na pyszne dania, które można bez zbędnego wysiłku przygotować na co dzień albo poczęstować nimi gości. "Nigella ekspresowo" to spełnienie marzeń każdej zapracowanej mamy i powód do radości dla tych, którzy mają ochotę gotować, ale wciąż brakuje im czasu. W książce znajdziemy podane przystępnym językiem przepisy na apetyczne potrawy, które przygotujemy w ekspresowym tempie nawet po wyczerpującym dniu spędzonym w biurze. Przy jej pomocy bez trudu w sobotę albo niedzielę podejmiemy rodzinę i niespodziewanych gości. Po prostu włączamy kuchenkę - i już możemy piec i gotować. Nigella podpowiada też, czym wypełnić kuchenne szafki i lodówkę. Szkoda cennego czasu na nieustanne bieganie po sklepach - lepiej być przygotowanym na każdą okoliczność. Przepisy - choć proste - nie są trywialne, ale logiczne i zrozumiałe.
"Lato w kuchni przez okrągły rok" to kolejna, po "Nigella gryzie", książka Nigelli Lawson wydana w Polsce. "Lato w kuchni przez okrągły rok" prezentuje zbiór nieskomplikowanych, oryginalnych i smakowitych przepisów, w których autorka pokazuje w jaki sposób w ciemne i długie zimowe dni przywołać leniwe, ciepłe lato. Nigella Lawson, zwana "Domową Boginią", jest najbardziej znaną Brytyjką gotującą na ekranie, której program o gotowaniu jest jednym z najpopularniejszych w Wielkiej Brytanii i został wyemitowany przez większość stacji telewizyjnych na świecie w tym w TVN i TVN Style w Polsce. Nigella Lawson została wielokrotnie ogłoszona jedną z najpiękniejszych kobiet na świecie.
Nigella gryzie"" - to poradnik kulinarny prezentująca zbiór nieskomplikowanych, oryginalnych i smakowitych przepisów, dzięki którym po całym dniu pracy można zrelaksować się w kuchni i przy minimum wysiłku osiągnąć maksimum przyjemności. Autorką ksiązki jest Nigella Lawson, której program o gotowaniu jest jednym z najponularniejszych w Wielkiej Brytani i został wemitowany przez wiekszośc telewizji w tym TVN Style w Polsc . Książka ukazała się w roku 2001 i długo pozostawała na pierwszych miejscach list bestsellerów, a jej sprzedaż w samej Wielkiej Brytanii przekroczyła 1 500 000 egzemplarzy.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?