KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

128,68 zł
149,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 106,18 zł

58,97 zł
79,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 58,97 zł

23,61 zł
39,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,61 zł

82,43 zł
120,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 82,55 zł

35,90 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,79 zł

35,90 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,79 zł

35,90 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,79 zł

56,19 zł
99,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,17 zł

94,67 zł
145,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 145,00 zł

58,09 zł
109,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,81 zł

43,34 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,15 zł

16,29 zł
29,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,29 zł
Okładka książki Śniadania

9,99 zł 5,53 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,53 zł

Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Według dietetyków powinno pokrywać aż 25% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Smaczne i pożywne śniadanie dostarcza energii na cały dzień, pobudza do działania, chroni przed infekcjami i zwiększa koncentrację. W książce zgromadzono wiele pomysłów na ciekawe i pyszne śniadania. Są to zarówno tradycyjne dania podawane na pierwszy posiłek, na przykład jajecznica, omlet czy grzanki, jak również nieco bardziej wyszukane propozycje, takie jak makaron naleśnikowy ze śliwkami i granatem i panierowane kąski indycze na sałatce.
Okładka książki Fotografia smaku

39,90 zł 24,25 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,25 zł

Fotografka boska gotuje, a Mistrz kina rozbudza apetyt. Na 24 wykwintne, swojskie, kresowe i egzotyczne obiady. Na zapomniane smaki i zapachy z babcinych stołów, na evergreeny podane klasycznie i autorsko. Na pyszne spędzanie czasu przy stole. Sprawdzone przepisy Zofii Nasierowskiej doprawione pysznymi felietonami kulinarnymi Janusza Majewskiego. Na potrawy, którymi delektowali się sławni goście pensjonatu w Laśmiadach, a wcześniej domu przy Fortecznej, słynącego z najlepszych przyjęć na Żoliborzu.
Okładka książki Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

34,90 zł 18,43 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,43 zł

Prosto z kuchni Ani Starmach siedemdziesiąt najlepszych i nietuzinkowych przepisów! Niezapowiedziana wizyta? Zachwyć swoich gości! W niespełna 25 minut przygotujesz potrawy, którymi wszyscy będą się zajadać! Spróbuj! To naprawdę pyszne! 
Okładka książki Dania z ziemniaków Wyd.2014

9,99 zł 5,45 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,45 zł

Trudno dziś sobie wyobrazić kuchnię polską bez ziemniaków. Są doskonałym i łatwym w przygotowaniu dodatkiem do potraw z mięsa i ryb, niezastąpionym składnikiem rozmaitych sałatek jarzynowych. Ugotowane, upieczone lub usmażone przyrządzamy na wiele sposobów. Prezentowana książka to zbiór pomysłów na rozmaite dania z ziemniaków: sałatki, zapiekanki, knedle i kluski.
Okładka książki Dania wegetariańskie. 100 przepisów

7,99 zł 4,42 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 4,42 zł

Dobrze skomponowana dieta wegetariańska może zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przepisy kulinarne zaprezentowane w książce to 100 pomysłów na rozmaite – zarówno smaczne, jak i pełnowartościowe - dania bez mięsa.
Okładka książki Gotowanie na parze Wyd. 2014

9,99 zł 5,53 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,53 zł

Każdy ma swój sprawdzony sposób na gotowanie. Ideałem jest smaczny, zdrowy i kolorowy posiłek ze świeżych składników. W czasach, kiedy szczególnie zależy nam na osiągnięciu tego ideału z pomocą przychodzi metoda gotowania na parze. Wbrew opiniom wcale nie muszą to być nudne dania bez smaku. Prezentowana książka odkryje przed Czytelnikami tajniki przyrządzania posiłków na parze oraz pokaże, że praktycznie każde danie może znacznie zyskać na smaku i wartościach odżywczych, jeśli przyrządzi się je właśnie tą metodą.
Okładka książki Polska kuchnia regionalna Wyd. 2014

29,95 zł 16,57 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,57 zł

Znawcy polskich regionalnych kuchni skłaniają się ku twierdzeniu, że trzon naszej tradycji ma rodowód ziemiański i szlachecki i że to właśnie ta tradycja przenikała do innych grup społecznych, które na własne potrzeby i zgodnie z lokalną specyfiką, możliwościami i potrzebami twórczo ją modyfikowały. Dziś z pewnością warto zwrócić uwagę na różnorodność składników, która jest podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych specjałów, umiejętnie wykorzystywanych przez współczesnych kucharzy. Prezentowana książka przybliża specyfikę kuchni śląskiej, góralskiej, kaszubskiej, kresowej, małopolskiej i wielkopolskiej. Najpopularniejsze przepisy ułatwią przygotowanie regionalnych i smakowitych potraw w domowym zakątku.
Okładka książki Kuchnia staropolska. 100 przepisów

7,99 zł 4,42 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 4,42 zł

Kuchnia staropolska słynie z rozmaitości smaków. Prezentowana książka to zbiór 100 przepisów na tradycyjne przekąski, zupy serwowane przez nasze babcie, najsmaczniejsze potrawy z mięsa, warzyw i grzybów. Czytelnik odnajdzie w książce także sprawdzone receptury na wyśmienite ciasta oraz przetwory z domowych spiżarni.
Okładka książki Dieta 5:2 Kate Harrison

34,30 zł 17,84 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,84 zł

Wyobraź sobie dietę, która przez większość czasu pozwala Ci jeść wszystko to, co najbardziej lubisz, a dodatkowo umożliwia skuteczne zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest również całkowicie elastyczna, dopasowana do Twoich potrzeb, a przy tym daje trwałe efekty. Oto dieta 5:2, która obecnie bije rekordy popularności, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Wystarczy, że przez 2 dni w tygodniu będziesz spożywał zaledwie 500- 600 kalorii, a przez 5 pozostałych jadł to, na co masz tylko ochotę. W rezultacie nie tylko schudniesz, ale jednocześnie będziesz czerpałąceści, takie jak: nie nowotworom, , , 2 wielu . zaprezentowane w publikacji porady zostały osobiście sprawdzone przez Autorkę, która kiedyś zmagała się z efektem jo-jo, a teraz cieszy się doskonałą sylwetką i zdrowiem. Przytoczone w książce badania medyczne i psychologiczne wyjaśniają dlaczego te 2 dni ograniczania się do spożywania 500-600 kalorii działają leczniczo na ciało i umysł. Znajdziesz tu także wskazówki jak przygotować się na dni „postu” i w jaki sposób utrzymać motywację. Autorka zachęca również do wspomagania odchudzania poprzez ruch na świeżym powietrzu i stosowanie prostych ćwiczeń. W swoim bestsellerze przytacza historie wielu osób, które odniosły sukces i teraz dzielą się swoimi doświadczeniami. Ponieważ przyrządzanie posiłku, gdy ma się do dyspozycji zjedzenie zaledwie 500-600 kalorii może być nie lada wyzwaniem, Kate Harrison podaje Ci proste przepisy na dania i przekąski, które sam przygotujesz wedle własnego uznania, a które pozwolą skutecznie oszukać głód. Już wkrótce się przekonasz, że to najprostszy i najskuteczniej wspierający zdrowie program zrzucania zbędnych kilogramów, jaki kiedykolwiek stosowałeś. To dieta idealna dla Ciebie!
Okładka książki Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin z płytą CD

22,90 zł 14,28 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,28 zł

Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy też drób – właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje mięso, ale i poprawia jego smak. W swojej książce doświadczony masarz prezentuje, jak prawidłowo solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować mięso, jak przygotować wysokiej jakości wędzonki: szynki, boczek, żeberka, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych smakołyków. Zawarte w książce porady i ponad 100 zdjęć ilustrujących procesy peklowania i wędzenia pozwolą nam uniknąć błędów i sprawią, że przygotowanie wyrobów będzie bardzo proste.
Okładka książki Zupy. Pomidorowa, ogórkowa i wiele innych REA

10,90 zł 6,19 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 6,19 zł

Przedstawiamy Państwu kilkadziesiąt interesujących propozycji na niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu z powszechnie dostępnych składników, zdrowe i oryginalne w smaku zupy, nie pomijając oczywiście przepisów na lubiane zupy tradycyjne.
Okładka książki Łosoś i pstrąg  REA

9,90 zł 6,51 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 6,51 zł

Tu znajdziesz przepisy na różne sposoby przygotowania dań z pstrąga i łososia oraz jego odmian: semgi, nerki, gorbuszy czy kety. Nigdy się nie znudzi ryba wędzona, smażona, pieczona, w sałatce, w paście, faszerowana... Tak przygotowane dania z ryb zapewnią Ci wiele przyjemności przy jedzeniu i uznanie Twoich gości.
Okładka książki Tradycyjna kuchnia gruzińska REA

39,90 zł 24,86 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,86 zł

Tradycyjna kuchnia gruzińska - praktyczne porady i sprawdzone receptury   Dzięki tej książce wyruszymy w fascynującą wyprawę kulinarną po Gruzji. Poznamy jej bogatą historię, tradycje wspólnego biesiadowania oraz sposoby przygotowywania narodowych potraw. Kuchnia gruzińska jest pełna pysznych serów (suługuni i imeretyński), pachnących warzyw (fasola, bakłażany, pomidory) i aromatycznych ziół (kolendra, estragon, bazylia). Celem Autorki było dotarcie do unikalnych smaków i zapachów Gruzji, stąd przepisów na wiele potraw nie znajdziemy w żadnej innej książce kucharskiej! W książce nie zabrakło również tak popularnych dań, jak chaczapuri, chinkali, sacywii, które są łatwo rozpoznawalne daleko poza granicami Gruzji. ""Posługując się językiem kulinarnym, chciałam, aby ta książka stała się harmonijną potrawą. Rolę podstawowego produktu odegrały w niej dokładne wiadomości - przepisy i fakty historyczne, a cała reszta posłużyła jako przyprawy, bez których potrawa byłaby mdła, nieapetyczna i niestrawna"".fragment Wstępu
Okładka książki Wielki leksykon kulinarny

99,90 zł 56,82 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,82 zł

Obszerne, nowoczesne wydanie encyklopedyczne, prezentujące szeroką wiedzę kulinarną z zakresu kuchni polskiej i międzynarodowej Książka zawiera ponad 17 000 haseł uporządkowanych alfabetycznie oraz około 1100 kolorowych ilustracji, zapoznaje ze składnikami zarówno klasycznych dań, jak też tymi, które pozwalają na przyrządzenie „modnych” potraw z kuchni różnych narodów. Leksykon adresowany jest do osób, które dopiero rozpoczynają kształcenie w branży gastronomicznej, oraz tych, które już pracują zawodowo, do pracowników gastronomii, techników żywienia i osób pracujących w handlu artykułami spożywczymi – oraz do wszystkich, którzy chętnie gotują i pasjonują się sztuką kulinarną.
Okładka książki Ryby i owoce morza TW  REA

24,90 zł 14,16 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,16 zł

Korzystając z podanych w tej książce przepisów można przygotować w domu różnorodne potrawy z ryb i owoców morza, zarówno świeżych, mrożonych lub wędzonych, z dodatkiem warzyw, owoców, ziół i przypraw. Można też w dowolny sposób, kierując się własnymi upodobaniami, przepisy te modyfikować, dostosowując do własnych potrzeb. Ponieważ ostateczny smak potrawy zależy nie tylko od podstawowych składników, jakimi są w naszej książce ryby i owoce morza, ale także od jakości i ilości użytych jarzyn, owoców, przypraw i ziół, to ich rodzaj lub ilość, a więc właściwy ich dobór, oddajemy w ręce kreatywnego i z dużą wyobraźnią ?kucharza?. Często te same składniki użyte w innych proporcjach potrafi ą całkowicie zmienić smak potrawy. Dlatego warto eksperymentować.
Okładka książki Prawdziwa kuchnia polska. Wersja angielska REA

165,00 zł 113,50 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 113,50 zł

Prawdziwa Kuchnia Polska to dzieło wyjątkowe zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat kuchni polskiej: dawnej i współczesnej, „ oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Książka napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania- każdy z rozdziałów poprzedza wstęp zawierający niezbędne informacje wyjaśniające omawianą dziedzinę. Na książkę składa się unikalny zbiór około 3000 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni. Znajdują się w niej między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta, nalewki, przetwory jak również autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach. Niniejsze wydanie zostało wzbogacone o przepisy z tzw. kuchni fusion- bardzo popularnej, charakteryzującej się łączeniem smaków. Tutaj kulinarna Europa łączy się z kulinarną Azją czy Ameryką Łacińską, do europejskich produktów dodaje się wschodnie przyprawy, a potrawy przyrządza według wschodnich technik kulinarnych.
Okładka książki Prawdziwa kuchnia polska. Wersja polska REA

165,00 zł 92,05 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 92,05 zł

Prawdziwa Kuchnia Polska to dzieło wyjątkowe zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat kuchni polskiej: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Książka napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania- każdy z rozdziałów poprzedza wstęp zawierający niezbędne informacje wyjaśniające omawianą dziedzinę. Na książkę składa się unikalny zbiór około 3000 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni. Znajdują się w niej między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta, nalewki, przetwory jak również autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach. Niniejsze wydanie zostało wzbogacone o przepisy z tzw. kuchni fusion- bardzo popularnej, charakteryzującej się łączeniem smaków. Tutaj kulinarna Europa łączy się z kulinarną Azją czy Ameryką Łacińską, do europejskich produktów dodaje się wschodnie przyprawy, a potrawy przyrządza według wschodnich technik kulinarnych.
Okładka książki Pierogi i pielmieni REA

12,90 zł 8,05 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 8,05 zł

Pierogi - uralskie pielmieni, starorosyjskie kundiumy, ukraińskie wareniki, białoruskie uszka, gruzińskie chinkali, azjatyckie manty, koreańskie piań-se, wielkie buriackie pozy, włoskie ravioli. Wymieniać by można długo. Wszystkie te potrawy łączy wspólna cecha - zewnętrzna warstwa ciasta i nadzienie w środku. Odkryjemy przed Wami kulinarne tajemnice i podzielimy się wiedzą i doświadczeniem mistrzów pierogarstwa z całego świata.
Okładka książki Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy...

24,90 zł 14,16 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,16 zł

Wybory Kulinarnego Bloga Roku to inicjatywa stworzona z miłości do jedzenia, skierowana do pasjonatów dobrej kuchni prowadzących blogi kulinarne. Konkurs doczekał się kolejnej już publikacji. Pierwsza edycja miała miejsce w 2011 roku. Książka kucharska, którą trzymasz w dłoni, to zbiór przepisów pochodzących z drugiej edycji zawodów. Blogerzy przeszli samych siebie, tworząc oryginalne kompozycje smakowe. Najlepsze z nich, wyróżnione przez internautów oraz jury konkursowe z Piotrem Bikontem na czele, zebraliśmy specjalnie dla Ciebie. Przekazujemy Ci drogowskaz prowadzący do zaskakujących połączeń smaków i aromatów. Nieważne, czy poszukujesz gotowych pomysłów, czy inspiracji do własnych eksperymentów... z pomocą naszej książki z pewnością odnajdziesz drogę.
Okładka książki Vademecum Kucharz & Gastronom

165,00 zł 93,84 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 93,84 zł

Książka została przygotowana przez grono specjalistów - naukowców zajmujących się żywieniem oraz szefów kuchni. W części pierwszej zostały omówione zasady organizacji kuchni, możliwość jej wyposażenia oraz sposoby obróbki żywności. Druga część książki to zbiór przepisów i porad kulinarnych.
Bestsellery
Okładka książki Sól

22,31 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,28 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,59 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,59 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,11 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,46 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,35 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 80,84 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,03 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,90 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj