W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!Ewa WachowiczBrakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle"Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach - chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków.Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść?Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka!Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania!Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Rozszerzone wydanie, 142 przepisy!Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Jadalne kwiaty, Różane przepisy, Smakowite drzewa i Smaki ogrodu (2021). Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
ODKRYJCIE SMAKI I AROMATY ŚWIATA ZE ZWYCIĘZCĄ I UCZESTNIKAMI ÓSMEJ EDYCJI PROGRAMU „MASTERCHEF JUNIOR POLSKA”!
Dobra zabawa i tworzenie niezapomnianych smaków – to przepis na sukces Ignacego Jabłońskiego, zwycięzcy programu, który podbił podniebienia wymagającego i profesjonalnego jury.Teraz młody szef kuchni dzieli się swoimi przepisami na pyszne dania bezmięsne.
Do stworzenia tej książki zaprosił innych uczestników, którzy przygotowali swoje najlepsze potrawy. Egipt, Filipiny, Francja, Grecja, Izrael, Hiszpania, Tajlandia, Portugalia, Turcja, Włochy i oczywiście Polska – to kraje, których kuchni możecie zasmakować dzięki daniom młodych kucharzy.
Zapraszamy w niezapomnianą kulinarną podróż!
Kontynuacja bestsellera Zielony sekret zdrowia, który podbił serca tysięcy czytelników.Jest odpowiedzią na setki zapytań sympatyków autorki o więcej porad i przepisów kulinarnych.Zdrowie w głowie wprowadzi Cię w tajniki bezśluzowego stylu odżywiania - metody Ullenki polegającej na oczyszczaniu i regeneracji organizmu w drodze do odbudowy zdrowia. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów, propozycję jadłospisu oraz materiały na temat łączenia pokarmów, które stanowią alfabet żywieniowy. Dowiesz się, jak poprawnie łączyć ze sobą składniki pokarmowe, dlaczego jest to takie ważne i kiedy skutecznie działa. Dzięki tej książce poszerzysz swoją świadomość na temat własnego ciała i umysłu oraz będziesz mieć pod ręką zbiór receptur na każdą okazję. Nauczysz się jak w korzystny dla zdrowia sposób spełnić każdą swoją kulinarną zachciankę.Jeśli szukasz sposobu na trwałą zmianę, a nie jedynie diety, wypróbuj przepisy Ullenki. To styl życia, który poprzez lekkość i prostotę odżywiania pomoże Ci przywrócić równowagę i obudzić Twoją świadomość.
Odkryj keto dla wegetarian! Ciesz się smakiem potraw ketogenicznych bez mięsa Dieta ketogeniczna jest bardzo modna już od kilku lat. Według niektórych opinii to po prostu nowa wersja diety Atkinsa lub diety niskowęglowodanowej. Obie diety były popularne we wczesnych latach dziewięćdziesiątych. Nie jest to jednak ani jedno, ani drugie. Dieta ketogeniczna to nie tylko odpowiedź na pytanie, jak szybko schudnąć. To przede wszystkim doskonały sposób na zwalczenie stanów zapalnych, eliminację mgły mózgowej, poprawę pamięci czy zwiększenie energii. Głównym składnikiem posiłków diety ketogenicznej jest mięso, więc jest ona odpowiednia dla ludzi, którzy je jedzą. Ale co, jeśli chcesz spróbować diety ketogenicznej, ale nie jesz mięsa? Lub właśnie zdecydowałeś się wyeliminować je ze swojego menu? Jeśli zadajesz sobie te pytania, to ta książka jest właśnie dla ciebie! Ponieważ przepisy tu przedstawione bazują głównie na zdrowym tłuszczu z dodatkiem białka.Keto bez mięsa ogarnij podstawy wegetariańskiej diety ketogenicznej Lisa Danielson, dietetyczka, trenerka personalna, a także wegetarianka z 30-letnim stażem odkryje przed tobą, czym jest dieta ketogeniczna w wersji wegetariańskiej. W swojej książce zaczyna od podstaw, czyli objaśnienia zasad diety ketogenicznej w wersji wege. Opowiada o makrach i dlaczego tak ważne jest ich liczenie, aby osiągnąć stan odżywczej ketozy. Czym ona jest? Najprościej ujmując, gdy spożywasz odpowiednią ilość właściwych tłuszczów, twoje ciało wchodzi w stan metaboliczny określany jako ketoza odżywcza. Może się to wydawać trochę szalone, że tracisz tłuszcz, jedząc tłuszcz, ale podstawy naukowe są solidne. Nasze ciała są napędzane głównie glukozą. Jest ona produktem rozpadu węglowodanów, takich jak ryż, makaron, rośliny zbożowe i tym podobne. Kiedy drastycznie zmniejszysz spożycie węglowodanów i dodasz dużą ilość tłuszczu do diety, twoje ciało przestawi się z używania węglowodanów, jako paliwa na wykorzystywanie tłuszczu, jako źródła energii. Wówczas osiągniesz ketozę. Brzmi prosto? I takie jest! Pomogą ci w tym wskazówki i porady Autorki!
Niezależnie od tego, czy zmagasz się z insulinoopornością, cukrzycą lub zespołem policystycznych jajników, czy szukasz sposobu na to, jak przyspieszyć metabolizm, dieta na insulinooporność może być kluczem do satysfakcjonującego, zdrowego stylu życia. Dzięki informacjom zawartym w tym przewodniku będziesz w stanie pomóc swojemu organizmowi naturalnie regulować poziom glukozy i insuliny we krwi. Jak tego dokonasz? Dzięki prostym, ale pysznym i różnorodnym posiłkom, które już wkrótce zagoszczą na twoim stole! Zawarte w książce listy zakupów i plany posiłków ułatwiają rozpoczęcie nowego stylu życia! Dzięki diecie możesz pokonać objawy zaburzeń hormonalnych, a także chorób autoimmunologicznych czy kobiecych. Wygraj z insulinoopornością!
Książka stanowi wyjątkowe źródło wiedzy i inspiracji dla wegan i sympatyków weganizmu. Oferuje ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy równoważące poszczególne konstytucje.
Przetwory owocoweTradycyjne, wykwintne, egzotyczneSmak lata zamknięty w słoiku tak najprościej można określić to, czym są przetwory owocowe. Pozwalają cieszyć się smakiem i aromatem owoców nawet wtedy, gdy za oknem pada śnieg. Dziś chętnie sięgamy do przepisów naszych babć, które pieczołowicie ustawiały słoiki z powidłami na półkach w spiżarni. Ale jednocześnie chcemy, aby nasze dżemy miały niepowtarzalną, nowoczesną nutę cytrusową lub ziołową.W tej książce znajdziesz:kilkadziesiąt przepisów na powidła, dżemy, konfitury i marmolady z różnych owoców: sezonowych, egzotycznych, cytrusowe i z krzewów dziko rosnących,przepisy na przetwory tradycyjne, przygotowywane według receptur naszych babć, oraz nowoczesne z dodatkiem orzechów, przypraw, czekolady lub alkoholu,rady dotyczące wyboru owoców, środków żelujących i pasteryzacji przetworów.Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak smakuje konfitura brzoskwiniowa z bakaliami i amaretto, dżem gruszkowo-malinowy z majerankiem lub pikantny dżem wiśniowy z czekoladą, ta książka jest dla Ciebie!
Dowiadujesz się, że masz chorobę Hashimoto, lekarz doradza Ci zmianę sposobu odżywiania, a w Twojej głowie pojawiają się setki pytań. Czy oznacza to konieczność przejścia na restrykcyjną dietę? Czy możesz pić kawę? Czy da się schudnąć, mając chorobę Hashimoto? Jakie suplementy warto przyjmować?W tym poradniku w przystępny sposób omówiono najważniejsze aspekty zdrowej diety w chorobie Hashimoto. Dowiesz się z niego, jak leczy się choroby tarczycy, jakie składniki są kluczowe w tej diecie i od czego zacząć zmiany. Pomoże Ci on uniknąć groźnych niedoborów, zmniejszyć zmęczenie i poprawić samopoczucie. Autorka podpowiada nie tylko co jeść, lecz także czego unikać w trakcie przyjmowania leków i kiedy udać się do lekarza w celu pogłębienia diagnostyki.Poszczególne rozdziały poradnika wprowadzą Cię w tajniki komponowania smacznych i zdrowych posiłków, stosowania diety przeciwzapalnej i planowania codziennego menu. Informacje na temat choroby oraz praktyczne porady uzupełnia zbiór 80 wypróbowanych przepisów, które z łatwością przygotujesz, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni.Agata Lewandowska dietetyczka z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem, autorka przeszło 20 poradników dietetycznych. Skończyła dietetykę na WUM i SGGW, podyplomowe studia z psychodietetyki na SWPS oraz liczne kursy i szkolenia. Pisze bloga i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary. Stara się pokazywać, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie, a nie luksus. Wierzy, że dostosowanie diety do siebie (a nie siebie do diety) to najlepszy sposób na wyrabianie trwałych, wspierających zdrowie nawyków.
Zaczynasz swoją przygodę z weganizmem lub innym sposobem żywienia wykluczającym mięso i chcesz się dowiedzieć, jakie roślinne produkty są bogatym źródłem białka? A może od lat stosujesz taką dietę i szukasz pomysłu na to, jak wzmocnić organizm i poprawić kondycję? Ta książka zawiera wszystko, czego potrzebujesz. Robin Robertson rozprawia się w niej z wciąż pokutującym mitem, że trudno dostarczać sobie białka na diecie wegańskiej. Autorka jest pionierką proteinowej rewolucji ruchu upowszechniającego wiedzę na temat białka pochodzenia roślinnego, znajdującego się w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz nasionach i orzechach. Znajdziesz tutaj ponad 85 wyjątkowych przepisów na wysokobiałkowe potrawy, a także praktyczny przewodnik po produktach roślinnych będących prawdziwymi bombami proteinowymi.Książka Robin Robertson pokazuje, że niektóre z najbardziej wartościowych produktów roślinnych są zarazem bogatym źródłem białka. Tym samym stanowi nieocenioną pomoc dla osób pragnących poprawić zdrowie dzięki diecie roślinnej.Michael Greger, autor bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnieGdy rośniemy, zapotrzebowanie naszego organizmu na białko się zwiększa. Niektóre osoby potrzebują go więcej niż inne, co wynika z ich trybu życia i predyspozycji genetycznych. Skąd wiedzieć, jaka ilość jest odpowiednia? Jak zadbać o to, by zapewnić sobie właściwą ilość białka najwyższej jakości? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w książce Kuchnia wege bogata w białko. Stosuj się do zawartych w niej rad i wskazówek, a zyskasz dwie rzeczy: po pierwsze pokochasz jedzenie, a po drugie twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.John Robbins, dyrektor i współzałożyciel ruchu Food Revolution Network, autor książki Głosy rewolucji żywnościowej
Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię.
Oto najlepsze sycylijskie przepisy!
Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej
najpiękniejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm.
Kilka tradycyjnych sycylijskich składników – takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy,bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy – tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.
Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito!
Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi.
Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej
Ciao! Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym otrzymuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska. Autorka skutecznie inspiruje do częstszego
sięgania po warzywa.
Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl
Międzynarodowy bestseller przetłumaczony na ponad czterdzieści języków.
Nawet dziewięćdziesiąt procent z nas doświadcza gwałtownych skoków glukozy – i nie ma o tym pojęcia. Symptomy? Zachcianki żywieniowe, ciągłe zmęczenie, mgła mózgowa, zaburzenia snu, obniżona odporność, trądzik… A z czasem choroby przewlekłe takie jak cukrzyca typu 2, nowotwory czy demencja.
Autorka Glukozowej rewolucji w przystępny sposób omawia przełomowe odkrycia naukowe i pokazuje, jak zadbać o zdrowie bez konieczności wprowadzania radykalnych zmian. Na podstawie przeprowadzonych na sobie eksperymentów i dziesięciu prostych hacków uczy między innymi:
w jakiej kolejności spożywać produkty,
co zjeść na śniadanie, by nie doświadczać spadków energii w ciągu dnia,
jak jeść słodycze, by nie doprowadzać do skoków glukozy.
Dzięki Jessie i jej edukacyjnemu profilowi @GlucoseGoddess tysiące osób zrozumiały, dlaczego są ciągle głodne, senne czy niespokojne – i zmieniły swoje życie na lepsze.
„Po dwóch latach bez owulacji mój cykl wrócił do normy. Schudłam niemal szesnaście kilogramów i pozbyłam się trądziku. Czuję się też znacznie lepiej pod względem psychicznym. Informacje, którymi dzieli się Jessie, odmieniły moje życie. Nie ma powrotu do dawnej mnie!”
– Heather, 31 lat
„Jessie pokazała mi, że mogę zmienić przebieg menopauzy. Moje znajome twierdziły, że nigdy nie zrzucę nadprogramowych kilogramów. Udowodniłam, że się myliły! Schudłam cztery kilo, sypiam tak dobrze jak dawniej, czuję się wspaniale i już nie mam ochoty na popołudniową drzemkę. Czuję się nawet lepiej niż przed menopauzą.”
– Bernadette, 55 lat
„Gdy byłam w dwudziestym dziewiątym tygodniu ciąży, zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową. Od miesiąca stosuję wskazówki Jessie i już zauważyłam ogromne zmiany. Czuję się lepiej niż na wcześniejszych etapach ciąży, nie jestem opuchnięta, mój poziom cukru jest stabilny i pod kontrolą, lekarz jest zadowolony i, co najważniejsze, przestałam się bać. Niezmiernie polecam treści Jessie wszystkim przyszłym matkom.”
– Paulina, 39 lat
Jessie Inchauspé jest francuską biochemiczką, absolwentką matematyki na londyńskim King’s College i biochemii na Uniwersytecie Georgetown. Pracując w Dolinie Krzemowej, w startupie zajmującym się badaniami genetycznymi, uświadomiła sobie, że w kwestii zdrowia istotniejsze niż geny są nawyki żywieniowe. Obecnie jej misją jest przekładanie wyników przełomowych badań naukowych na łatwe do zrozumienia wskazówki, a tym samym pomaganie ludziom w poprawie stanu ich zdrowia fizycznego i psychicznego. Jej niezwykle popularne, edukacyjne konto na Instagramie @GlucoseGoddess ma ponad półtora miliona obserwujących.
Anna Brzostowska – z zawodu i wykształcenia tłumaczka i nauczycielka języka angielskiego, z zamiłowania entuzjastka szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Wykorzystując wiedzę z zakresu dietetyki, epigenetyki i biohackingu, zamierza przeżyć swojego dziadka Bolka, który dożył niemal stu trzech lat. Na swoim koncie na Instagramie (@long.live.ann) publikuje informacje naukowe i proste wskazówki, jak prowadzić zdrow(sz)y styl życia, a także własne wykresy poziomu cukru pokazujące, jak uregulować glikemię.
MEZCLA: po hiszpańsku mieszanina, połączenie, fuzja. Ixta Belfrage, autorka kulinarnych bestsellerów, dzieli się z nami ulubionymi przepisami i zdradza niezawodne sposoby oraz pełne inwencji połączenia składników. Tak powstaje mezcla jej ulubionych smaków.Czerpiąc natchnienie z całego świata, a w szczególności z Włoch, Meksyku i Brazylii, MEZCLA zaspokoi każdy apetyt i każdą potrzebę. To pełne smaku, nieskomplikowane potrawy na co dzień oraz pracochłonne dania od święta, a także rozdział pełen apetycznych deserów. Jedzenie, któremu trudno się oprzeć i do którego chętnie się wraca. Ixta jest niebywale twórcza, a jej kuchnia po prostu wyjątkowa!Yotam OttolenghiJaka piękna, radosna książkaNigella Lawson
Ta książka całkowicie zmieni twoje spojrzenie na gotowanie w plenerze!Znajdziesz tu przepisy autorskie oraz klasyczne, przeniesione z kuchni tradycyjnej do polowej, by żar z ogniska dodał im prawdziwego ognia. Wypróbujesz zaskakujące połączenia składników, poznasz nowe techniki gotowania i stworzysz smaki, których nie da się uzyskać na domowej kuchence!Ciesz się kulinarnymi przygodami i biesiadowaniem w dobrym towarzystwie. Zorganizuj prawdziwą ucztę w ogrodzie czy przy ognisku, wypraw przyjęcie dla dzieci, oczaruj drugą połówkę randką w plenerze. Może i w tobie obudzi się chęć pierwotnego gotowania?Zostań fire chefem - poznaj kuchnię ognia!Tu dzieje się magia. Patrycja zabiera nas w kulinarną podróż po świecie, czerpie z natury, w niezwykły sposób łączy proste składniki. Jest sezonowo, barwnie, aromatycznie. Przeczytałam, obejrzałam i natychmiast chcę próbować. Zastanawiam się tylko, co pójdzie na pierwszy ogień.Beata Grątkowska, autorka książek i bloga Praktykulinarni.comTo nie przepisy - to gotowe scenariusze na przygody poza domem z przyjaciółmi i bliskimi! Z tą książką porzucisz kuchnię i niezależnie od pory roku pobiegniesz rozpalać ogień.Ola Czapla-Oslislo, recenzentka kulinarna i autorka BlogOstryga.plOgień to żywioł, który od milionów lat daje ludziom poczucie bezpieczeństwa i ciepło, a Patrycji udało się go ujarzmić. Ta książka wprowadzi was w niezwykły świat potraw z grilla i BBQ.Andrzej Gibas, brązowy medalista Mistrzostw Świata BBQ
Uzależnienie od cukru rujnuje zdrowie. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to nadwaga, a nawet chorobliwa otyłość. Cierpią stawy, kręgosłup, wątroba i nerki. Cierpi dusza. Nie pomagają kolejne diety ani egzotyczne suplementy. Najlepsze, co można uzyskać, to krótkotrwała utrata kilku kilogramów. Efekt jo-jo, załamanie, rozpacz, kolejna próba. Paskudne odczucie, że nie można utrzymać zdrowego stylu życia dłużej niż kilka dni. Czy nie ma sposobu, aby wyjść z tego zaklętego kręgu, odzyskać zdrowie, dobre samopoczucie i kontrolę nad własnym talerzem?
Owszem, istnieje - i opisano go w tym poradniku. Dieta ketogeniczna jest znana od lat. Polega na unikaniu węglowodanów i spożywaniu zdrowych tłuszczów. Dzięki przepysznym, sycącym posiłkom można zapomnieć o walce z głodem, apetytem na cukier i osiągnąć wspaniałe rezultaty. Klucz do sukcesu znajdziesz w tej książce: są to cenne podpowiedzi, praktyczne wskazówki przystępnie podane inspirujące porady i zaskakujące triki - wszystko wypróbowane w praktyce, skuteczne i zgodne z aktualną wiedzą naukową. Zrozumiesz mechanizmy rządzące dietą keto, wprowadzisz w swoim trybie życia niezbędne zmiany, znajdziesz zachętę i wsparcie w chwilach zwątpienia, a także skorzystasz z ponad setki prostych przepisów na pyszne i zdrowe posiłki keto. Tym razem osiągniesz sukces!
W książce:
* jak działa dieta ketogeniczna
* wpływ diety keto na zdrowie
* listy produktów keto
* proste i sprawdzone przepisy wraz z kalorycznością i zawartością makroskładników
* kompletny plan dietetyczny na 30 dni
Keto: prosta droga do zdrowia, energii i odzyskania całego życia!
Jak łatwo i tanio zbudować domowy minibrowar.Miłośnicy piwa potrafią docenić niepowtarzalny smak trunku pochodzącego z małych, rzemieślniczych warzelni. Autor tej książki piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo przewyższające jakością to, które jest wytwarzane w wielkich, przemysłowych browarach. W poradniku znajdziesz wszystkie informacje niezbędne do tego, by rozpocząć przygodę z samodzielnym warzeniem piwa od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży po instrukcje budowy prostych urządzeń potrzebnych do wyrobu tego alkoholu. Zapoznasz się także z poszczególnymi etapami powstawania piwa, m.in. ze śrutowaniem, zacieraniem, filtrowaniem, gotowaniem, klarowaniem i chłodzeniem brzeczki oraz z fermentacją.Jeśli masz więc ochotę na własną wersję monachijskiego jasnego, austriackiego marcowego lub czeskiego pilznera, otwórz tę książkę i do dzieła!
Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok!To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować?Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które pozwolą ci wykorzystać bogactwo sezonowych składników - przez wszystkie pory roku!Znajdziesz tu smaki pierwszych wiosennych warzyw, odświeżające letnie desery i sałatki z owocami, rozgrzewające warzywne zupy i aromatyczne ciasta, a także proste i apetyczne potrawy na zimniejszy sezon. Odkryjesz nowe inspirujące sposoby wykorzystania warzyw i owoców: kotlety z bakłażana, frytki z fasolki, chleb szpinakowy czy sernik ziemniaczany. Zadbasz też o swoją sylwetkę, bo dzięki obliczonej kaloryczności i zawartości makroskładników z łatwością włączysz nowe dania do swojego jadłospisu!Skończ z nudą w kuchni i zacznij cieszyć się darami natury!
Dzięki tej praktycznej książce poznasz dziesiątki faktów na temat ulubionego napoju świata i dowiesz się, jak cieszyć się nim w najlepszy sposób. Poznasz historię wina, sposoby jego wytwarzania, nauczysz się także, jak je degustować i dobierać do różnych potraw. Podpowiemy ci, jak kupić wino najlepszej jakości za rozsądne pieniądze i jak je prawidłowo przechowywać.Znajdziesz tu mnóstwo aktualnych, przydatnych i łatwych do zastosowania wskazówek, dzięki którym z przeciętnego konsumenta zamienisz się w pewnego siebie amatora. W tajniki wina wprowadzą cię profesjonalni sommelierzy z wieloletnim doświadczeniem.
Czy może być coś lepszego niż pachnący, własnoręcznie upieczony chleb na zakwasie, wyjęty właśnie z piekarnika? Mistrz piekarnictwa Siegfried Brenneis krok po kroku w prosty i przystępny sposób tłumaczy, jak wyhodować własny zakwas, odpowiednio go prowadzić, a następnie używać do wyrobu domowego pieczywa. Znajdziesz tutaj podstawowe przepisy, idealne dla osób początkujących, a także wiele receptur dla tych, którzy pieką na zakwasie już od jakiegoś czasu. Dzięki tej książce upieczesz nie tylko chleb, bułki czy bagietki, ale również ciasta i inne słodkości.
Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia. Książka Dominiki Targosz - ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change - to ukłon w stronę osób, które nie tylko chcą odtwarzać przepisy, ale też nauczyć się je samemu kreować. Znajdziemy w niej ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i mały i wielki głód. Całość w duchu prostego jedzenia z dostępnych składników. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wymyślny sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko."Doskonała książka nie tylko dla wegan! To zbiór praktycznych porad oraz prostych i pysznych przepisów dla wszystkich, którzy chcą lepiej poznać dietę roślinną, zrozumieć ją i przekonać się, że nie jest ona skomplikowana. Wszystko to podlane olejem chili i świetnym poczuciem humoru Dominiki."- Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, ambasadorka Chefs for Change"Roślinnej kuchni w wydaniu Dominiki pierwszy raz spróbowałam w krakowskiej piekarni Zaczyn. Doskonale pamiętam kanapkę z migdałową ricottą, skórką z cytryny, szparagami i koperkiem. Mam nawet jej zdjęcie! Należę bowiem do tego typu gości, którzy wnikliwie analizują roślinne połączenia serwowane przez szefową kuchni, by potem próbować odtworzyć je w domu. Lubię podglądać, jak Dominika w niewymuszony sposób łączy proste, łatwo dostępne produkty: doprawia małosolne olejem chili, podkręca bakłażana wędzonym tofu, piecze focaccie z jagodami i ziarnami kopru, sieka agrest z szalotką, smaży śliwki z miodem gryczanym. Doceniam to, że nie podpierając swojej pracy żadnymi przegadanymi ideami, po prostu uczciwie gotuje. Świeżo, prosto, pysznie, roślinnie. I uczy, że to umiejętność dla każdego. Na co dzień."- Dominika Wójciak, @jarzynova, zwyciężczyni MasterChefa, autorka książek kulinarnych
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?