KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

39,33 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,33 zł

109,94 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,65 zł

102,46 zł
137,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,64 zł

109,94 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,65 zł

42,43 zł
69,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,43 zł

22,31 zł
39,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

57,41 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,61 zł

41,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,49 zł

41,66 zł
75,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,00 zł
Okładka książki Wege

99,99 zł 69,68 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69,68 zł

Jamie Oliver, bestsellerowy autor uwielbianych na całym świecie książek kucharskich, powraca z przepysznymi daniami warzywnymi. I w samą porę obecnie coraz więcej z nas stara się ograniczać spożycie mięsa z pobudek zdrowotnych, finansowych lub ekologicznych.Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy z warzywami w roli głównej. Jego dania to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia: są tak smaczne, sycące i różnorodne, że zupełnie nie odczujesz braku mięsa. Wegetarianie, okazjonalni jarosze i żądni nowych wrażeń mięsożercy w tej książce każdy z was znajdzie coś dla siebie!
Okładka książki Dieta keto dla bystrzaków

59,00 zł 35,81 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,81 zł

* Przejdź na dietę ketogeniczną * Odkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisów * Zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie Odzyskaj zdrowie z dietą keto! Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii! W książce: * Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznej * Ketogeniczny plan treningowy * Zalety postu przerywanego * Ponad pięćdziesiąt świetnych przepisów * Sposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem Rami i Vicky Abramsowie są przedsiębiorcami. Dietę ketogeniczną odkryli w 2014 roku, co całkowicie zmieniło ich życie, również zawodowe. Założyli Tasteaholics.com, wiodącą dziś witrynę poświęconą odżywianiu niskowęglowodanowemu. Ich kolejnym dziełem była Total Keto Diet, popularna aplikacja dla osób na diecie ketogenicznej. Są także autorami kilku książek na temat tego sposobu odżywiania.
Okładka książki Fakt smak. Drugie śniadania, lunche

10,70 zł 7,66 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,66 zł

Gotowały moje babcie, gotują rodzice, gotuję i ja. Uwielbiam sezonową kuchnię, pełną smaków, z których można wyczarować pyszne dania. Pomysł na "Drugie śniadania i lunche" wypłynął z piegowatego serca mojego syna Karolka. ""Piegusowy LunchBox" i wszystkie pomysły na to, co zabrać do szkoły i pracy przypadły do gustu czytelnikom mojego bloga Odczaruj Gary. Codziennie przygotowuję i śniadanie, i drugie śniadanie. I naprawdę, uwierzcie proszę, to nic trudnego. Wystarczy odrobina wyobraźni i dobra organizacja w kuchni. Eksperymentujcie ze smakami, inspirujcie się moimi przepisami.
Okładka książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych..

99,99 zł 61,19 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 61,19 zł

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na „Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni! Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”. Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Okładka książki Fakt Radzi. Sprawdzone pomysły na potrawy z..

10,70 zł 7,66 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,66 zł

Kochamy ziemniaki i zjadamy ich naprawdę dużo. To bez wątpienia najbardziej popularne warzywo na polskim stole. Nie warto jednak ograniczać się jedynie do puree podawanego na obiad razem ze schabowym. Przepisów na potrawy z ziemniaków jest zaskakująco wiele. A jeśli weźmiemy pod uwagę jeszcze te słodkie, czyli bataty, możliwości będą wręcz nieograniczone! Pieczone, smażone, faszerowane, placki, kluski, pierogi, zupy, sałatki, gofry, babeczki, zapiekanki, tarty... uff! Ziemniaczane dania mogą być tradycyjne lub nowoczesne, regionalne lub egzotyczne. Wszystkie są łatwe do przygotowania, wszystkie pyszne! No i ziemniaki mają jeszcze jedną zaletę - są naprawdę tanie.
Okładka książki Fakt radzi. Ciasta i desery. Owoce w roli głównej

10,70 zł 6,25 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 6,25 zł

Wielki owocowy sezon trwa! I nigdy się nie skończy. Na naszych stołach pojawiać się będą kolejno truskawki, czereśnie, agrest, porzeczki, maliny, morele, wiśnie, gruszki, śliwki, jabłka... Uff ! Te cudeńka aż proszą się, by wyczarować z nich słodkie pyszności. Można je ułożyć na poduszce z puszystego kremu w małych babeczkach lub wielopiętrowych tortach, obsypać nimi piaskowe lub kruche ciasto, zatopić w galaretce, przerobić na intensywny w smaku sos, krem lub panna cottę. Możliwości jest bez liku. Desery z owocami zawsze pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Poczuj moc owoców! Z nami to proste.
Okładka książki Fakt radzi. Obiady na niedzielę

10,70 zł 6,25 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 6,25 zł

Niedzielne obiady to wspaniała okazja do spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół. Ale cóż zrobić, by nie jeść na okrągło schabowego? Wystarczy skorzystać z naszych przepisów. W tek książce pokazujemy, jak w prosty sposób przyrządzić wykwintne przystawki, zupy, dania główne oraz oryginalne, serwowane na ciepło warzywa. No i oczywiście pełne słodyczy desery !
Okładka książki Fakt poradnik. Przetwory

10,70 zł 7,66 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,66 zł

Dżemy czy korniszony ze sklepu nie dorównują smakiem tym przygotowywanym przez nasze babcie. Proponujemy naszym Czytelnikom poradnik zawierający prawie 100 przepisów na pikle, sałatki, marynaty, dżemy, konfitury, marmolady, powidła, kompoty i soki, a także półprodukty do innych potraw. Dodatkowo w poradniku można znaleźć: podstawowe informacje o niezbędnym sprzęcie do przygotowywania przetworów, zasady i rodzaje pasteryzacji, zalecenia dotyczące przechowywania przetworów, kalendarz sporządzania przetworów z różnych owoców i warzyw.
Okładka książki Domowa kuchnia japońska

69,99 zł 43,53 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,53 zł

ODNAJDŹ UMAMI I POZNAJ POTRAWY, KTÓRE TOWARZYSZĄ JAPOŃCZYKOM OD DZIECIŃSTWADomowa kuchnia japońska to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników.Dowiedz się, jak smakują:ikameshisałatka z sashimisuszona ryba himonokwiaty wiśni w solichawanmushi z małżamishoyu ramenMaori Murota zabierze cię do świata smaków, zapachów i kolorów Japonii.Będzie pysznie, rodzinnie i bardzo japońsko.
Okładka książki Pysznie czy przepysznie

89,99 zł 57,41 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,61 zł

Świeżo wypieczony chleb o chrupiącej skórce.Pachnące latem racuchy z jabłkami.Delikatne kluski kładzione z rozpływającym się masłem.Knedle ze słodkimi truskawkami polane śmietaną.Lekkie jak chmurka gniazdka bezowe.A Ty - ugotujesz dziś coś pysznego czy przepysznego?Monika Molecka - autorka bloga i instagrama Pysznie czy przepysznie, który podbił serca i podniebienia setek tysięcy fanów. Gotuje prosto i szybko. Serwuje klasyki z nutą nowoczesności, które od lat goszczą w polskich domach.
Okładka książki Sekrety włoskiej kuchni

89,90 zł 63,41 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,41 zł

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza“ w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju“.
Okładka książki Polskie wino. Ludzie Miejsca Historie

79,91 zł 46,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,30 zł

Smak dojrzałych brzoskwiń w solarisie, żywa cytrusowa kwasowość i aromat liści czarnej porzeczki w hibernalu, maliny, wiśnie i pieprz w zweigelcie - to wszystko w zasadzie jest nie do opisania, jeśli się tego nie spróbowało. Letni zachód słońca nad winnicą trzeba zobaczyć, żeby zrozumieć jego piękno. Świat polskich winnic jest niesamowity i pasjonujący w swojej różnorodności. Katarzyna Korzeń w swojej książce zabiera nas w niezwykłą podróż po nim. Opisuje fascynujące historie ludzi i miejsc, którym wino nadało sens. To opowieść o rodzącej się przez lata pasji, która zmieniła się w życiową przygodę.Bankier, który został winogrodnikiem, Francuz, który przyjechał do Polski robić "musiaki", Nowozelandczyk, który założył winnicę na Kaszubach, znany muzyk, który stał się współtwórcą największej polskiej winnicy. Artyści i rzemieślnicy - rozważni i romantyczni.Niesamowite historie, piękne pejzaże, nietuzinkowe postaci. Gdy o nich przeczytacie, sami zapragniecie zobaczyć ten świat z bliska i go posmakować.
Okładka książki Pyszne chwasty. Wydanie rozszerzone

69,99 zł 39,33 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,33 zł

Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!Ewa WachowiczBrakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle"Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach - chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków.Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść?Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka!Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania!Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Rozszerzone wydanie, 142 przepisy!Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Jadalne kwiaty, Różane przepisy, Smakowite drzewa i Smaki ogrodu (2021). Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Okładka książki MasterChef Junior (ósma edycja)

54,99 zł 35,29 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,26 zł

ODKRYJCIE SMAKI I AROMATY ŚWIATA ZE ZWYCIĘZCĄ I UCZESTNIKAMI ÓSMEJ EDYCJI PROGRAMU „MASTERCHEF JUNIOR POLSKA”! Dobra zabawa i tworzenie niezapomnianych smaków – to przepis na sukces Ignacego Jabłońskiego, zwycięzcy programu, który podbił podniebienia wymagającego i profesjonalnego jury.Teraz młody szef kuchni dzieli się swoimi przepisami na pyszne dania bezmięsne. Do stworzenia tej książki zaprosił innych uczestników, którzy przygotowali swoje najlepsze potrawy. Egipt, Filipiny, Francja, Grecja, Izrael, Hiszpania, Tajlandia, Portugalia, Turcja, Włochy i oczywiście Polska – to kraje, których kuchni możecie zasmakować dzięki daniom młodych kucharzy. Zapraszamy w niezapomnianą kulinarną podróż!
Okładka książki Zdrowie w głowie

79,91 zł 46,34 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,34 zł

Kontynuacja bestsellera Zielony sekret zdrowia, który podbił serca tysięcy czytelników.Jest odpowiedzią na setki zapytań sympatyków autorki o więcej porad i przepisów kulinarnych.Zdrowie w głowie wprowadzi Cię w tajniki bezśluzowego stylu odżywiania - metody Ullenki polegającej na oczyszczaniu i regeneracji organizmu w drodze do odbudowy zdrowia. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów, propozycję jadłospisu oraz materiały na temat łączenia pokarmów, które stanowią alfabet żywieniowy. Dowiesz się, jak poprawnie łączyć ze sobą składniki pokarmowe, dlaczego jest to takie ważne i kiedy skutecznie działa. Dzięki tej książce poszerzysz swoją świadomość na temat własnego ciała i umysłu oraz będziesz mieć pod ręką zbiór receptur na każdą okazję. Nauczysz się jak w korzystny dla zdrowia sposób spełnić każdą swoją kulinarną zachciankę.Jeśli szukasz sposobu na trwałą zmianę, a nie jedynie diety, wypróbuj przepisy Ullenki. To styl życia, który poprzez lekkość i prostotę odżywiania pomoże Ci przywrócić równowagę i obudzić Twoją świadomość.
Okładka książki Keto dla wegetarian. Schudnij i popraw zdrowie dzięki roślinnej diecie ketogenicznej

49,40 zł 28,05 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,05 zł

Odkryj keto dla wegetarian! Ciesz się smakiem potraw ketogenicznych bez mięsa Dieta ketogeniczna jest bardzo modna już od kilku lat. Według niektórych opinii to po prostu nowa wersja diety Atkinsa lub diety niskowęglowodanowej. Obie diety były popularne we wczesnych latach dziewięćdziesiątych. Nie jest to jednak ani jedno, ani drugie. Dieta ketogeniczna to nie tylko odpowiedź na pytanie, jak szybko schudnąć. To przede wszystkim doskonały sposób na zwalczenie stanów zapalnych, eliminację mgły mózgowej, poprawę pamięci czy zwiększenie energii. Głównym składnikiem posiłków diety ketogenicznej jest mięso, więc jest ona odpowiednia dla ludzi, którzy je jedzą. Ale co, jeśli chcesz spróbować diety ketogenicznej, ale nie jesz mięsa? Lub właśnie zdecydowałeś się wyeliminować je ze swojego menu? Jeśli zadajesz sobie te pytania, to ta książka jest właśnie dla ciebie! Ponieważ przepisy tu przedstawione bazują głównie na zdrowym tłuszczu z dodatkiem białka.Keto bez mięsa ogarnij podstawy wegetariańskiej diety ketogenicznej Lisa Danielson, dietetyczka, trenerka personalna, a także wegetarianka z 30-letnim stażem odkryje przed tobą, czym jest dieta ketogeniczna w wersji wegetariańskiej. W swojej książce zaczyna od podstaw, czyli objaśnienia zasad diety ketogenicznej w wersji wege. Opowiada o makrach i dlaczego tak ważne jest ich liczenie, aby osiągnąć stan odżywczej ketozy. Czym ona jest? Najprościej ujmując, gdy spożywasz odpowiednią ilość właściwych tłuszczów, twoje ciało wchodzi w stan metaboliczny określany jako ketoza odżywcza. Może się to wydawać trochę szalone, że tracisz tłuszcz, jedząc tłuszcz, ale podstawy naukowe są solidne. Nasze ciała są napędzane głównie glukozą. Jest ona produktem rozpadu węglowodanów, takich jak ryż, makaron, rośliny zbożowe i tym podobne. Kiedy drastycznie zmniejszysz spożycie węglowodanów i dodasz dużą ilość tłuszczu do diety, twoje ciało przestawi się z używania węglowodanów, jako paliwa na wykorzystywanie tłuszczu, jako źródła energii. Wówczas osiągniesz ketozę. Brzmi prosto? I takie jest! Pomogą ci w tym wskazówki i porady Autorki!
Okładka książki Dieta na insulinooporność. 50 przepisów na pyszne dania

69,60 zł 39,53 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,53 zł

Niezależnie od tego, czy zmagasz się z insulinoopornością, cukrzycą lub zespołem policystycznych jajników, czy szukasz sposobu na to, jak przyspieszyć metabolizm, dieta na insulinooporność może być kluczem do satysfakcjonującego, zdrowego stylu życia. Dzięki informacjom zawartym w tym przewodniku będziesz w stanie pomóc swojemu organizmowi naturalnie regulować poziom glukozy i insuliny we krwi. Jak tego dokonasz? Dzięki prostym, ale pysznym i różnorodnym posiłkom, które już wkrótce zagoszczą na twoim stole! Zawarte w książce listy zakupów i plany posiłków ułatwiają rozpoczęcie nowego stylu życia! Dzięki diecie możesz pokonać objawy zaburzeń hormonalnych, a także chorób autoimmunologicznych czy kobiecych. Wygraj z insulinoopornością!
Okładka książki Ajurwedyjska kuchnia dla wegan

77,00 zł 52,97 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 52,97 zł

Książka stanowi wyjątkowe źródło wiedzy i inspiracji dla wegan i sympatyków weganizmu. Oferuje ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy równoważące poszczególne konstytucje.
Okładka książki Domowe przetwory Dżemy konfitury marmolady

29,99 zł 17,61 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,61 zł

Przetwory owocoweTradycyjne, wykwintne, egzotyczneSmak lata zamknięty w słoiku tak najprościej można określić to, czym są przetwory owocowe. Pozwalają cieszyć się smakiem i aromatem owoców nawet wtedy, gdy za oknem pada śnieg. Dziś chętnie sięgamy do przepisów naszych babć, które pieczołowicie ustawiały słoiki z powidłami na półkach w spiżarni. Ale jednocześnie chcemy, aby nasze dżemy miały niepowtarzalną, nowoczesną nutę cytrusową lub ziołową.W tej książce znajdziesz:kilkadziesiąt przepisów na powidła, dżemy, konfitury i marmolady z różnych owoców: sezonowych, egzotycznych, cytrusowe i z krzewów dziko rosnących,przepisy na przetwory tradycyjne, przygotowywane według receptur naszych babć, oraz nowoczesne z dodatkiem orzechów, przypraw, czekolady lub alkoholu,rady dotyczące wyboru owoców, środków żelujących i pasteryzacji przetworów.Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak smakuje konfitura brzoskwiniowa z bakaliami i amaretto, dżem gruszkowo-malinowy z majerankiem lub pikantny dżem wiśniowy z czekoladą, ta książka jest dla Ciebie!
Okładka książki Hashimoto od kuchni

49,99 zł 29,34 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł

Dowiadujesz się, że masz chorobę Hashimoto, lekarz doradza Ci zmianę sposobu odżywiania, a w Twojej głowie pojawiają się setki pytań. Czy oznacza to konieczność przejścia na restrykcyjną dietę? Czy możesz pić kawę? Czy da się schudnąć, mając chorobę Hashimoto? Jakie suplementy warto przyjmować?W tym poradniku w przystępny sposób omówiono najważniejsze aspekty zdrowej diety w chorobie Hashimoto. Dowiesz się z niego, jak leczy się choroby tarczycy, jakie składniki są kluczowe w tej diecie i od czego zacząć zmiany. Pomoże Ci on uniknąć groźnych niedoborów, zmniejszyć zmęczenie i poprawić samopoczucie. Autorka podpowiada nie tylko co jeść, lecz także czego unikać w trakcie przyjmowania leków i kiedy udać się do lekarza w celu pogłębienia diagnostyki.Poszczególne rozdziały poradnika wprowadzą Cię w tajniki komponowania smacznych i zdrowych posiłków, stosowania diety przeciwzapalnej i planowania codziennego menu. Informacje na temat choroby oraz praktyczne porady uzupełnia zbiór 80 wypróbowanych przepisów, które z łatwością przygotujesz, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni.Agata Lewandowska dietetyczka z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem, autorka przeszło 20 poradników dietetycznych. Skończyła dietetykę na WUM i SGGW, podyplomowe studia z psychodietetyki na SWPS oraz liczne kursy i szkolenia. Pisze bloga i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary. Stara się pokazywać, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie, a nie luksus. Wierzy, że dostosowanie diety do siebie (a nie siebie do diety) to najlepszy sposób na wyrabianie trwałych, wspierających zdrowie nawyków.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,39 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,07 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,35 zł
Okładka książki Soda oczyszczona

13,67 zł
25,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,67 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,93 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 78,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,58 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 67,64 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,54 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj