KATEGORIE [rozwiń]

Stawska Adrianna Ewa

Okładka książki Pomroka

44,99 zł 28,77 zł


W warszawskich zaułkach nikt nie może czuć się bezpieczny. Komisarz Lonia Antałowicz, znany z niekonwencjonalnych metod, staje przed jednym z najtrudniejszych śledztw w swojej karierze. Gdy z rzeki Narew zostaje wyłowione ciało, zaczyna się gra na śmierć i życie. Zagadka zdaje się prowadzić w mrok przeszłości, gdzie krzyżują się losy potężnych ludzi i tajemnic, które nigdy nie miały ujrzeć światła dziennego.„Pomroka” to fascynująca opowieść o tym, jak cienka jest granica między prawością a zbrodnią, gdzie władza i pieniądze mają najwyższą cenę.
Okładka książki Śmierć w klasztorze

44,99 zł 28,77 zł


To miał być krótki urlop w cichym klasztorze zamienionym na luksusowy hotel. Kruczowłosa podinspektor Lewicka jest jednak niczym zwiastun nieszczęścia, gdzie się pojawi, tam ściąga zbrodnie. Zamiast naprawiać swoje małżeństwo, musi zająć się tajemniczą śmiercią dyrektora hotelu.Czy to było samobójstwo? Czy morderstwo? Żeby ustalić powody śmierci dyrektora, policjantka musi zagłębić się w świat dziwnych zależności i mrocznych ludzkich namiętności. A wszystko to w niezwykłej scenerii starego pokamedulskiego klasztoru, gdzie serwowane są przysmaki regionu.
Okładka książki Królestwo zup

49,99 zł 28,77 zł


Wywary, buliony, rosoły i zupy dostarczają składników odżywczych. Regulują przemianę materii. Dbają o kondycję naszych kości, skóry, włosów i paznokci. Zupy powinni jeść wszyscy duzi i mali. Na receptę i bez recepty. Dla zdrowia i smaku. Królestwo zup to smakowity zbiór ponad 80 przepisów na sycące zupy domowe oraz 8 przepisów na kromkę chleba do nich. Skarbnica wiedzy i receptur niezbędnych w codziennym gotowaniu. Najlepszy przewodnik po kuchni polskiej i światowej zaostrzający apetyt na więcej.Wywary, buliony, rosoły i zupy dostarczają składników odżywczych. Regulują przemianę materii. Dbają o kondycję naszych kości, skóry, włosów i paznokci. Zupy powinni jeść wszyscy - duzi i mali. Na receptę i bez recepty. Dla zdrowia i smaku. "Królestwo zup" to smakowity zbiór ponad 80 przepisów na sycące zupy domowe oraz 8 przepisów na kromkę chleba do nich. Skarbnica wiedzy i receptur niezbędnych w codziennym gotowaniu. Najlepszy przewodnik po kuchni polskiej i światowej zaostrzający apetyt na więcej.
Okładka książki Atlas kanapek świata

49,90 zł 27,44 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

?Trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek. Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili. Kanapki towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Bez względu na szerokośćgeograficzną, kanapka na zakładkę (wrap), dwie kromki chleba z kotletem karkowym (sandwich) czy pajda z masłem i pomidorem ? sycą, pocieszają, krzepią. Obecne w tornistrach uczniów, kieszeniach robotników i teczkach urzędników. Podbiły oba bieguny, zdobyły najwyższe szczyty i dotarły nawet na orbitę okołoziemską. Paćkają wyciekającym dżemem, plamią masłem, tytłają majonezem, a my i tak za nimi przepadamy, gotowi zlizywać z elementarza resztki maślano-wiśniowych delicji.? ze wstępu Adrianna Ewa Stawska i Paweł Loroch stworzyli niezwykłą książkę kulinarną, pełną barwnych, ciekawych i smacznych kanapek ze wszystkich stron świata. Z ich niezliczonej ilości starannie wybrali i podzielili na grupy te, które przez lata ugruntowały swoją pozycję w kulturze danego regionu. Czytelnik dowie się skąd pochodzi każda kanapka i jak ją przyrządzić, prócz tego znajdzie w książce mnóstwo smakowitych ciekawostek, historycznych informacji i apetycznych zdjęć autorstwa Pawła Lorocha. O AUTORACH Paweł Loroch - dziennikarz multimedialny urodzony u schyłku lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku w Warszawie. Od 2005 roku prowadzi weekendowe audycje okołokulinarne w Antyradiu (?Gastrofaza?, ?All Inclusive?, ?Stół z Powyłamywanymi Nogami?), a od 2007 roku prezentuje autorską kuchnię w ?Pytaniu na Śniadanie? w TVP2. W poszukiwaniu inspiracji podróżuje po Polsce i świecie, kolekcjonując obyczaje gastronomiczne i najciekawsze smaki ludzkości. Entuzjasta street-food, retoryki stosowanej, nowych technologii i wielkomiejskich widoków z ostatnich pięter. W 2009 roku rozpoczął współpracę z ?National Geographic?, publikując fotografie Warszawy w albumie Polska w obiektywie. Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, tłumaczka literatury i pisarka, urodzona pod koniec lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Szef kuchni klasztoru wigierskiego (2004). W latach 2007?2009 dla miesięcznika ?Zabytki/Heritage? napisała cykl felietonów kulinarno-historycznych z dziejów światowej gastronomii. Wydała dwie książki: Kuchnię kresową z Podlasia (wydawnictwo Benkowski, Białystok 2006, nominowaną do Oskara Kulinarnego 2006) i klasyczny kryminał Śmierć w klasztorze (wydawnictwo Otwarte, Kraków 2007). W wolnych chwilach pisze makabreski (City 1. Antologia polskich opowiadań grozy: Romek26, wydawnictwo Forma, Szczecin 2009). Wielbicielka małej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i sutych biesiad miło przegadanych.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj