W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Ponad 40 prostych, nowoczesnych przepisów na dania z wykorzystaniem jaj.Porady dotyczące kupowania i przechowywania jaj, instrukcje gotowania krok po kroku.Przepisy na:- puszyste omlety- jajka faszerowane i zapiekane- tradycyjne jajecznice na bekonie- kremowe quicheJaja są nie tylko jednym z najbardziej lubianych i wszechstronnych składników kuchennych, ale także zawierają idealnie wyważone proporcje białka, witamin i minerałów, przez co są niezwykle zdrowe.
Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensywnych kolorach? Któż z nas nie próbował na strychu, ukradkiem, w wielkiej tajemnicym, aromatycznego dziadkowego winka? Kogo z nas wreszcie nie wzmacniano i leczono nalewką czosnkową czy sokiem malinowym? To były czasy! Z pewnością warto i można chociaż w części do nich powrócić! Wystarczy trochę owoców, nieco ziół oraz cukru, duże szklane naczynie, sprawdzona receptura i szczypta słonecznych dni (uśmiechy też mile widziane). Prezentowana Państwu książka Teresy Stąpór Wina i nalewki dla każdego gwarantuje spełnienie tylko jednego, ale najważniejszego z powyższych warunków – zawiera znane od wieków, przez pokolenia doskonalone przepisy na niepowtarzalne w smaku, zapachu i barwie domowe nalewki oraz wina. Reszta należy do Państwa, a więc – do pracy!
Z kręgu zainteresowań Poznaniem wywodzi się też niniejsza książka, opowiadająca o dziejach grupy etnicznej zwanej Bambrami, sprowadzonej w XVIII w. Z okolic Bambergu (Bawaria) do wsi (obecnie dzielnic miejskich) należących do Poznania. Książka ukazała się po raz pierwszy w 1975 r., drugie wydanie zmienione w 1995 r. W 1994 r. opublikowano ją w Niemczech. Jej obecne wydanie autorka ponownie uzupełniła nowymi materiałami uzyskanymi dzięki prowadzonym badaniom. W 1993 r. założyła Koło Bambrów Poznańskich, którego była honorową przewodniczącą. Po rozwiązaniu Koła, w 1996 r. powstało Towarzystwo Bambrów Poznańskich, którego jest prezesem.
Ponad 60 przepisów na tradycyjne dania wigilijnePonad 30 barwnych fotografii4 działy: zimne przystawki, zupy, dania z ryb i desery.Wigilia to magiczny dzień, nawet dla tych, którzy muszą wędrować po kilku domach, aby zgodnie z tradycją przełamać się z najbliższymi opłatkiem i kolejny raz usłyszeć wyrzuty po odmowie zjedzenia porcji pierogów czy barszczyku. Dla mnie jest jednym z najpiękniejszych dni w roku, bo chociaż na chwilę mam przy sobie część rodziny. Tradycyjną wieczerzę, na którą składa się oczywiście dwanaście potraw, szykuję dzień lub nawet kilka dni wcześniej i zawsze towarzyszy mi wtedy pamięć o moim domu rodzinnym z dzieciństwa, pełnym zapachów i kobiet krzątających się po kuchni i poświęcających całą swoją uwagę daniom, tak jakby od nich zależało wszystko...fragment Wstępu
Polska książka kucharska to skarbnica tradycyjnych i współczesnych. Według nich przygotujesz szybki pożywny i smaczny obiad, niedzielne ciasto czy grillową ucztę, a przy specjalnej okazji dzieło sztuki kulinarnej, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Znajdziesz tu tradycyjne potrawy z mąki, kaszy, jaj, grzybów, mięsa i ryb, kolorowe sałatki, surówki czy zaostrzające apetyt przystawki. Nie zabrakło smakołyków kojarzących się ze swojską kuchnią pieczywo. Wszystko to w jednej książce, którą zawsze warto mieć w zasięgu ręki.Polskiej kuchni nie trzeba nikomu zachwalać o bogactwie jej smaków i aromatów świadczą zarówno współczesne, jak i dawne receptury, często twórczo modyfikowane. Pierogi, kluski, bigos, kapuśniak, barszcz, żurek, schabowy, pierniki, mazurki, makowce... Lista rodzimych przysmaków, podbijających nie tylko polskie podniebienia, jest znacznie dłuższa. Słyniemy ze znakomitych zup, mięs, sosów, pasztetów i ryb przyrządzanych na wiele sposobów. Jak dawniej, tak i dziś chętnie sięgamy po przepisy innych kuchni świata, dostosowując je nieco do naszych własnych upodobań kulinarnych.
W tej książce pokazujemy, że możliwym jest, aby czasie kilku minut przygotować naprawdę wykwintną potrawę . Przedstawiamy ponad 180 przepisów na szybkie dania, których przyrządzenie powinno zająć nie więcej niż pół godziny. Sałatki i przekąski, ryby i owoce morza, mięso i drób, potrawy mączne, dania jarskie, ciasta i desery - znalazły się tu przepisy na każdą okazję, i to takie, które w ciągu kwadransa lub dwóch pozwolą wyczarować to, czego właśnie potrzebujemy.
Szczególną zaletą przepisów jest ich prostota: proponowane dania łatwo przyrządzić i zawsze się one udają, a dobór propozycji zapewnia urozmaicone menu.
TAPAS - Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. Tapas to pyszne małe kąski pochodzące z Hiszpanii, gdzie podaje się je do szklaneczki wina, piwa albo sherry - są nie tylko synonimem śródziemnomorskich przyjemności.
Z tapas kojarzą się radość życia, temperament oraz niewymuszona towarzyskość, która także u nas ma wielu zwolenników.
W książce tej prezentowane są też przepisy (ponad 120) na bardzo lubiane ostatnio przyjęcia tematyczne, sprzyjające radosnej zabawie i ucztowaniu w luźnej atmosferze. Niniejsza książka kucharska zabiera nas jednocześnie w kulinarną podróż dookoła świata. Włoskie półmiski z antipasti, orientalne przystawki, bufet śródziemnomorski oraz jedzone palcami azjatyckie przysmaki, czyli tzw. finger food. Dzięki nim nasze przyjęcie zakończy się pełnym sukcesem.
Wieczerza wigilijna to, obok Wielkanocy, najbardziej uroczyste święto w roku. Zwykle zasiadamy do niej w gronie najbliższych w chwili, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Ta niewielka książeczka pomoże nam przygotować tradycyjną wieczerzę - zawiera 30 najbardziej popularnych przepisów na potrawy wigilijne - znajdziemy tu smakowitego śledzia, tradycyjnego karpia a także aromatyczny barszczyk z uszkami, grzybową z łazankami czy pierogi i wigilijne ciasta. W książce znalazło się również prawie 50 tekstów kolęd i pastorałek - oprócz słów tych najbardziej popularnych: Cichej nocy, Wśród nocnej ciszy czy też Przybieżeli do Betlejem znajdziemy tu teksty mniej znanych, a równie pięknych kolęd, takich jak: Wesołą nowinę, Tryumfy czy Rozkwitnęła się lilija.
Jest to książka przeznaczona dla wszystkich amatorów aromatycznych dań o niezapomnianym smaku. Wśród przepisów opatrzonych znakomity mi zdjęciami, znaleźć można odpowiednie receptury na każdą porę roku. Książka zawiera liczne informacje, wskazówki i porady.
Prezentujemy przepisy na ciepłe przekąski, dania obiadowe, a nawet desery, które przygotujesz na patelni. Znajdziesz tu takie smakowite potrawy, jak francuskie tosty z jajkami, paellę z owocami morza czy ratatouille. Podajemy także receptury na rozmaite jajecznice, np. z kurkami, ze szpinakiem czy po neapolitańsku. Ponadto przedstawiamy proste przepisy na omlety, racuchy, krokiety i placki.
Jak często zastanawiasz się, co ugotować na obiad? Ten niedzielny, gdy cala rodzina może spotkać się przy stole, nie jak w tygodniu, gdy każdy zjada oddzielnie cos na chybcika . W książce 52 zestawy obiadowe - zlożone z zupy, II dania i deseru. Na każdy tydzień co innego, oryginalnego i smakowitego, zależnie od pory roku.
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, jeśli nie na stałe, to przynajmniej w okresie letnim. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych do życia składników, należy przygotowywać smaczne i w pełni wartościowe posiłki z innych, niż mięso produktów.Przepisy zawarte w tej książce, w większości pochodzące z kuchnni francuskiej, dostarczą Państwu pomysłów na proste i łatwe do wykonania potrawy niezajmujące przy tym zbyt wiele czasu, niewymagające dużego wysiłku, ani wysokich umiejętności. Ich tajemnica polega m.in. na tym, że łączy się w nich zręcznie różne produkty i przyprawy, co w efekcie pozwala sporządzić nieskomplikowane, ale niezwykle apetyczne i smaczne potrawy.W pierwszej części książki znajdują się przepisy na ""małe dania"". Są to potrawy nadające się na drugie śniadanie, lunch, podwieczorek lub lekką kolację.Następny dział to sałatki, które mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.Zupy oryginalne i pomysłowe, bowiem smaczna zupa jest zwykle ważnym elementem posiłku.Wbrew pozorom nie jest to książka tylko dla jaroszy i wegetarian, ponieważ każda z potraw przygotowanych według podanych przepisów, może być również wspaniałym dodatkiem i uzupełnieniem dań z mięsa.
189 Przepisów Siostry Marii to znakomite pomysły na typowo świąteczne dania i wypieki, tradycyjne potrawy na przyjęcia w rodzinnym gronie, okresy Adwentu, Wielkiego Postu i karnawału. Książka ta jest skarbnicą wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Kuchnia polska to skarbnica smaków i aromatów. W książce zaprezentowano 1000 sprawdzonych receptur, które dobrane zostały z myślą zarówno o tradycjonalistach kuchennych, jak i osobach lubiących poeksperymentować ze smakami.
Jeśli planujesz wystawne przyjęcie albo kameralne spotkanie z przyjaciółmi, ten zestaw pomoże ci w przygotowaniu odpowiednich drinków!
W środku znajdziesz książkę z opisami dotyczącymi przygotowania różnych koktajli, a także shaker, miarkę do odmierzania płynów, kolorowe mieszadełka i słomki oraz papierowe parasolki do dekoracji.
Przygotuj wspaniale koktajle, którymi zaskoczysz swoich gości!
Koktajle przypominają ludzi. Mają swoje rodziny, tajemnice i często interesującą historię. Nazwy jednych są dowcipne, a innych poważne i rzeczowe. Każdy drink i koktajl ma w sobie coś wyjątkowego. Niektóre ci posmakują, inne nie. Wkrótce odkryjesz, że im więcej o nich wiesz, tym większą masz przyjemności w ich przygotowaniu i spożywaniu. Co oznacza nazwa Mai Tai? W jaki sposób powinno być przygotowane martini Bonda? I czym różni się rum od cachaça? Wielbicieli Hemingwaya zaś z pewnością zainteresuje, co powiedział, gdy po raz pierwszy skosztował daiquiri.Dzięki tej książce nauczysz się fachowej terminologii i poznasz tajniki barowych narzędzi. Zapoznasz się z technikami mieszania koktajli i odwiedzisz legendarne bary koktajlowe na całym świecie. Przedstawione przepisy sprawdzą się na skromnej prywatce i wykwintnym przyjęciu. Jest tu wiele różnorodnych drinków - od dobrze znanych klasyków, po ich różnorodne zmodyfikowane wersje - oraz mnóstwo ciekawostek, które możesz serwować swoim gościom w rozmowie.
Doskonały poradnik dla wszystkich, którzy chcą w domu wypiekać pieczywo. W jaki sprzęt - od wielofunkcyjnego robota po pędzelek do wypieków - powinna być wyposażona nasza kuchnia? Co upiec? Mnóstwo przepisów zarówno według receptur tradycyjnych, jak i unowocześnionych, m.in. na pieczywo pełnoziarniste, słodkie i pikantne wypieki z mieszanek, aromatyczne bułeczki, słodkie pieczywo drożdżowe czy różnorodne pikantne przekąski z zaskakującymi dodatkami.
Każdy z nas chce cieszyć się zdrowiem i być w jak najlepszej formie. Na to, jak się czujemy wpływa sposób odżywiania. Gordon Ramsay przedstawia oryginalne pomysły na zdrowe śniadania, obiady, posiłki dla dzieci, potrawy z grilla, kolacje, desery oraz przekąski podawane w czasie spotkań towarzyskich. Prezentuje również metody zdrowego gotowania, które nadają potrawom optymalny smak. Zdradza także,które produkty zdrowej kuchni preferuje.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?