Kompetentne wskazówki na temat domowych sposobów utrwalania mięs: solenia, peklowania i wędzenia z dokładnymi recepturami. Dzięki prezentowanej książce poznasz podstawowe zasady i metody wędzenia, prawidłową budowę wędzarni, właściwości różnych rodzajów drewna do wędzenia oraz sprawdzone receptury.
Bestsellerowa kolekcja ponad 3000 (!) oryginalnych przepisów polskiej kuchni, tradycyjnej i współczesnej! Wśród nich:przyprawy, zioła, mieszanki, marynaty, przystawki i przekąski (na zimno i na ciepło),zupy, dania główne mięsne (z wołowiny, z cielęciny, z jagnięciny, z wieprzowiny, z dziczyzny i z drobiu),ryby i owoce morza, dania główne jarskie, kluski, pierogi, makarony, nabiał,warzywa na ciepło, sałatki warzywne, dodatki i sosy, ciasta i desery,chleb i wypieki,przetwory (z warzyw i grzybów, konserwy, wędliny, pasztety), sery,nalewki, wina, piwa, miody.Całość uzupełniona uwagami na temat sztuki dekorowania stołu i zasad savoir-vivre'u. Wydanie znakomicie opracowane i zilustrowane.Kunszt edytorski, fachowość porad i artystyczne piękno ponad tysiąca barwnych ilustracji i rycin (!) czynią z tego albumu arcydzieło sztuki kulinarnej, ekskluzywny prezent na każdą okazję i prawdziwe wydarzenie na rynku wydawniczym. Dzieło, jakiego jeszcze nie było! Dobry prezent dla gospodyń, miłośników dobrego i smacznego gotowania, właścicieli jadłodajni i restauracji.
Polskie kolędy, zwyczaje świąteczne, potrawy wigilijne.
Zbiór ponad 90 tradycyjnych dań wigilijnych i świątecznych.
Dziesięć najpiękniejszych polskich kolęd.
We wstępie – historia oraz opis tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych.
Kolorowe ilustracje.
W książce znajdziemy wielokrotnie sprawdzone receptury na najlepsze domowe ciasta, w tym tak żelazny repertuar, jak tort czekoladowy, który zawsze cieszy się niezmiennym smakiem. Wzbogaciłam zbiór o desery, które na trwałe weszły do naszych domów, i stąd, obok serników czy szarlotek, pojawiają się tiramisu i przepyszna panacotta.
Smacznego !
Witam poraz kolejny. Niniejsza ksiązka odchodzi nieco od standardu naszej serii. Grill nie jest częścią polskiej tradycji kulinarnej, ale zakorzenił się w niej tak mocno, że przemilczanie i udawanie, że nie istnieje, nie ma sensu. Grill to również sposób na wspólną biesiadę, a przecież o to właśnie chodzi. Jeśli będziecie ambitni i nie zadowolicie się jedynie kiełbasą i chlebem, to przygotowanie rodzinnego barbecue sprawi Wam dużo radości i będzie okazją do wspólnej zabawy - przecież nie zawsze spożywanie jest najważniejsze w ucztowaniu.
Grill to prawdziwa kuchnia polowa, na której można przygotować przystawki, dania główne i desery. Oczywiście, jak w każdym działaniu i tu potrzebna jest wiedza i praktyka - właśnie nimi chciałam się z Wami podzielić, przygotowując tę książkę. Jako doświadczony przewodnik pomogę Wam przygotować zarówno pyszną i prostą bruschettę z oliwą czosnkową, która sama w sobie jest wyjątkowym daniem, otwierającym dopiero menu z sałatkami warzywnym, z grillowaną jagnięciną czy drobiem, jak i wspaniałe marynowane pieczenie wieprzowe, wołowe i cielęce podawane z wyjątkowymi sosami oraz z dodatkiem opiekanych warzyw. Znajdziecie tu również przepisy na: steki z tuńczyka, łososia, grillowane pstrągi, karasie, okonie (również morskie), płotki...
A kiedy już ospali z nadmiaru wrażeń zasiądziecie w cieniu, orzeźwi was aromat deserów: pieczonych jabłek, balsamicznych brzoskwiń, gruszek z musem malinowym, grillowanych ananasów z waniliowym sosem ricotta.
Grill to wspaniały pomysł na nudę, to zabawa jedzeniem. Proszę, potraktujcie mnie poważnie. Wiecie przecież, że nie jestem podlotkiem, więc skoro uległam fascynacji grillem, to nie bez powodu, w końcu niełatwo zawrócić w głowie starszej pani.
Biorąc do ręki moją kolejną książkę, wprowadźcie trochę odmiany w swoim jadłospisie, pamiętając, że grill to nie kiełbasa śląska i bułka. Znajdziecie tutaj informacje dotyczące rodzajów grilli, czasu pieczenia mięs i ich marynowania. OD wspaniałości eceptur na sosy, dipy, mieszanki przypraw - zakręci się w głowie niejednej doświadczonej kucharce.
Pozdrawiam i zapraszam już wkrótce na kolejne spotkania.
Eleonora Trojan
Pierwsze kiełbasy 9...) były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzości upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianierozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przejeli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?