KATEGORIE [rozwiń]

Robert Sowa

Okładka książki Uczta.

44,90 zł 33,00 zł


Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą Pierś indyczą w panco z sałatką włoską Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem Papardele z sosem serowym z brokułami i kaparami Doskonałe i wyrafinowane smaki podbiją serca twoich gości.
Okładka książki Mistrz smaku. Gotuj z najlepszymi. Autorskie przepisy uczestników i jurorów akcji

39,90 zł 29,32 zł


Kim jest Mistrz Smaku? W każdym domu mamy osoby, które nie tylko świetnie gotują, lecz także dzięki swojej pasji pozytywnie wpływają na innych. Zbierają ich przy rodzinnym stole, uczą, jak jeść zdrowo i różnorodnie, tworzą piękne wspomnienia… Mama, dzięki której do dziś pamiętasz smaki z dzieciństwa, babcia, która robi najlepsze pierogi na świecie, mąż – mistrz grilla, córka – miłośniczka kuchni wegetariańskiej, sąsiadka, u której zawsze pachnie domowym ciastem. Są jednymi z nas. Zarażają bliskich swoją miłością do gotowania, dają radość, tworzą magiczną atmosferę. Telewizja TVN i marka Prymat chcieli docenić wszystkich tych, dzięki którym ludzie spotykają się przy wspólnym stole. Znaleźli twórców niezapomnianych smaków, łączących się z najpiękniejszymi wspomnieniami – z dzieciństwem, wyjątkowym spotkaniem, ważnym wydarzeniem. We wspólnej akcji wydobyli z cienia prawdziwych Mistrzów Smaku. Ludzi, którzy przez gotowanie wywarli na innych pozytywny wpływ. W książce znalazły się zarówno przepisy ekspertów: Michela Moran i Roberta Sowy, jak i propozycje dań przesłane przez uczestników akcji Mistrz Smaku. Zapraszamy do krainy kulinarnych inspiracji! Sprawdź, czy Ty również potrafisz w domowej kuchni wyczarować coś wspaniałego.
Okładka książki Cztery Pory Roku

44,90 zł 33,00 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka kucharska jakiej nie było! Robert Sowa, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, kucharz Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej, laureat Oskara Kulinarnego postanowił podzielić się swoimi kulinarnymi sekretami! Arcysmaczne i nowatorskie przepisy. Potrawy lekkie i zdrowe, wyrafinowane i takie, które przygotowuje się w chwilę, a wszystkie podane w taki sposób, by nie tylko doskonale smakowały, ale i cieszyły oczy. Wspaniałe zdjęcia, mistrzostwo stylizacji kulinarnej
Okładka książki W poszukiwaniu smaku doskonałego

62,90 zł 46,23 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Mistrz Robert Sowa dzieli się swoimi nowymi autorskimi przepisami. Zakąski, sosy, zupy, dania mięsne, rybne i wiele, wiele innych smakołyków. Robert Sowa Mistrz kulinarny. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl. Miłośnikom kuchni znany jest przede wszystkim jako szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski, którą zarządza od 1994 roku. Robert Sowa to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, uczestnik Mundialu Korea-Japonia 2002. Autor książki kulinarnej Esencja smaku oraz publikacji romantyczno-kulinarnej Romans kulinarny. Juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat prestiżowej nagrody Oskar Kulinarny 2004 w kategorii osobowość kulinarna roku oraz Oskar Kulinarny 2006 w kategorii książka. Hobby Roberta Sowy to organizowanie ciekawych wydarzeń kulinarnych w całej Polsce i zdobywanie kolejnych doświadczeń zawodowych.
Okładka książki Życie kocha jeść

44,90 zł 33,00 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Kolejna książka uznanego mistrza – Roberta Sowy. Tym razem Robert Sowa skupi się na regionalnych przysmakach i na nich oprze swoje autorskie dania. Robet Sowa - mistrz kulinarny. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl. W latach 1994-2010 szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Wiceprezes zarządu elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, uczestnik Mundialu Korea-Japonia 2002. Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych, m.in. Konkurs Bocuse d'Or w Lyonie (1995 r.). Laureat wielu nagród m.in. „Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka oraz Złotego Medalu Polskiego Klubu Biznesu. Autor książek kulinarnych Esencja smaku oraz W poszukiwaniu smaku doskonałego.   Fragment Książki „Życie Kocha Jeść”   Od autora Ja kocham życie, a życie kocha jeść! Oddaję w Państwa ręce moje najnowsze kulinarne dzieło pełne niespodzianek kuchni polskiej, zaskakujących fuzji smaków, zgodnych z moim ulubionym trendem cross cookingu. Uwielbiam gotować i mam nadzieje, że Państwo też polubią. Książka ta zawiera przepisy na potrawy od lat, a nawet od wieków królujące na polskich stołach, ale w innej wersji. Kuchnia polska -jak większość kuchni narodowych - stale ulegała przeobrażeniom, jednak w ostatnich latach stały się one szczególnie widoczne. Jest to spowodowane między innymi olbrzymimi zmianami zasad żywienia, otwarciem Polski na świat i zainteresowaniem kuchniami innych narodów. Jedzenie odgrywa w naszym życiu coraz większą rolę. Celebrowanie przygotowywania potraw i wspólnego spożywania posiłków stało się modą, rozrywką, sposobem spędzania wolnego czasu. Programy kulinarne, książki kucharskie, sławni restauratorzy, medialni kucharze to hity naszej rzeczywistości, a wspólne gotowanie jest trendy. My, Polacy, możemy zachwycać świat dziczyzną, do której doskonale pasują wszelkie tradycyjne przetwory z zebranych w lesie darów natury - grzyby marynowane, jagody, konfitury z borówek, a także powidła z jeżyn. Aby się przekonać, jaka jest polska kuchnia, trzeba się zastanowić, czym ona pachnie, sięgnąć po dawne przepisy. Przygotowując dania, należy starać się gotować tak, aby były one możliwie jak najmniej tłuste, a przede wszystkim zgodne z naszymi upodobaniami. Dla mnie nasza kuchnia pachnie miodem, kiszonkami, chlebem na zakwasie. Zachęcam do sięgania po olej lniany, rzepakowy albo niedoceniany i trochę zapomniany olej rydzowy (przysmak Wielkopolski). Żubrówka, miody pitne, które świetnie komponują się z naszą kuchnią, nalewki - nie tylko klasyczne ze śliwek i wiśni, ale też np. z orzechów czy z dodatkiem przypraw korzennych - to nasze fantastyczne rodzime smaki. Polską kuchnią można się świetnie bawić - wykorzystujmy w przepisach bryndzę, podhalański oscypek, ser Bursztyn, miody: gryczany, spadziowy, lipowy, wrzosowy czy akacjowy, piwa miodowe, a także szeroką gamę miodów pitnych. W książce tej proponuję przepisy na nieco zapomniane przysmaki, jak np. nerki cielęce w jarzębinie, gołąbki z kaszą gryczaną albo potrawy niezwykle smaczne i wykwintne, jak zając w śmietanie, jajecznica z kurkami i szyjkami rakowymi czy potrawka z perliczki ze smardzami. Jeśli lubią Państwo jeść, trochę gotować czy tylko „pomagać" w kucharzeniu i chcieliby Państwo sami poeksperymentować w kuchni, ta książka jest na pewno dla Was. Mam nadzieję, że zachęci ona Państwa do rozsmakowania się w wyśmienitych polskich potrawach. Robert Sowa Życie Kocha jeść Spis Treści:   Rozdział I Na dzień dobry Wegetariańska pikantna pasta z cieciorki z orzechami włoskimi, świeżo siekaną kolendra i grilłowanym pieczywem Tosty z pastą serowo-ziołową, jajecznicą ze szczypiorkiem i wędzoną sielawą z Augustowa Opiekane kajzerki z wędzonym łosisiem norweskim, podkarpackim kozim serem i czerwonym kawiorem Mus z wędzonego pstrąga tęczowego i wątróbek z dorsza bałtyckiego podany na chrupiącej bagietce Ulubiona grzanka Roberta z grahamki z granulowanym wiejskim serem, podsuszaną polską wędliną i jajkiem na miękko SOUS VIDE Grillowany wiejski chleb z kremowym białym serem ze szczypiorkiem, jajkami wiejskimi w koszulce i świeżo mielonym czarnym pieprzem Czosnkowe tosty z pieczywa wieloziarnistego z półgęskiem i smażonymi pomidorami podane z musem z szarej renety i chrzanu Twaróg z wiejskiego sera z rzodkiewkami i ziołami Zapiekany szpinak z jajkami przepiórczymi i plastrami wędzonego półgęska Alfabet regionalny Roberta Sowy Bryndza Podhalańska Chleb Jajecznica po polsku z kurkami i marynowanymi szyjkami rakowymi Omlet z wiejskich jaj z pomidorami truskawkowymi, cebulą, twarożkiem i świeżo siekaną natką pietruszki Zapiekany chleb wiejski z oscypkiem podhalańskim, podany z konfiturą poziomkową z kwiatami jaśminu Ulubiony chleb Roberta z mąką orkiszową i czarnuszką Domowy chleb razowy na zakwasie Polskie masło ziołowe Rozdział II Miłego, zdrowego i sytego dnia Zielona sałatka Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico Sałatka z bobu Alfabet regionalny Roberta Sowy Gęsina Kaszuby Orzeźwiająca sałatka z ogórka, kalarepy i kiełków fasoli Jesienna sałatka ze smażoną dynią w soku pomarańczowym Sałatka z wędzonego węgorza mazurskiego i mniszka z estragonowym sosem vinaigrette Sałatka z pomidorów malinowych, arbuza i owczego sera bundz z sosem miodowo-miętowym i prażonymi pestkami dyni Filety z matiasa bałtyckiego z suszonymi borowikami i miodem spadziowym Mój ulubiony przysmak z kuchni żydowskiej Tatar z troci jeziorowej z polską wódką, marynowanymi nowosądeckimi rydzami i kaparami Aksamitny pasztet z wątróbek drobiowych z grzankami ze słodkiej chałki i sosem porzeczkowo-gruszkowym Łosoś norweski marynowany w dzięgielówce i musztardzie miodowej z pomidorami malinowymi Pasztet wiejski z orzechami i migdałami podany z piklami i marynowanymi rydzami Śledzie w kolorowym pieprzu z marynowanymi rydzami Konfiturowane mięso z kaczki podane z aromatycznymi morelami w imbirze, na grzankach z pieczywa wieloziarnistego Pasta z owczej bryndzy z anchois i świeżo wędzonymi szprotkami Pasta ze świeżo wędzonej makreli Krem z mniszka lekarskiego z szałwią i płatkami sera Bursztyn Alfabet regionalny Roberta Sowy Małopolskie smaki Marynaty Miody Nalewki Aromatyczny krem z soczewicy i marchewki z marynowanymi szyjkami rakowymi Zapiekana zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami i serem bursztyn Zupa krem z zielonych szparagów i groszku Zupa z ryb słodkowodnych z młodą marchewką, cebulą i szafranem Zupa na wędzonych żeberkach z ciecierzycą, ziarnami jęczmienia i pszenicy Krem ze świeżych pomidorów z serem pleśniowym Suflet z mąką orkiszową, prawdziwkami i polskimi serami Alfabet regionalny Roberta Sowy Olej lniany Olej rydzowy Olej rzepakowy Oscypek podhalański Podhale Podlasie Pieczona wątróbka z polskich gęsi w cieście filo, podana z karmelizowanymi gruszkami klapsami z miodem pitnym Nerki cielęce flambirowane jarzębiakiem, pudrem z borowików i świeżo siekaną natką lpietruszki Racuszki z ziemniaków i mąki gryczanej, podane z plastrami kresowej marynowanej słoniny i jajkami przepiórczymi Pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną z pomidorami i wędzonym serem redykołka Wątróbka jagnięca z orzechami włoskimi i ziołami, podana na grzankach z pieczywa orkiszowego Wędzony gorącym dymem łosoś norweski ze smażoną cykorią i cydrem Kaszanka wiejska podana ze smażoną szarą renetą, słodką cebulą i cynamonem Kasza gryczana z wątróbką z indyka podana z grzybami leśnymi w śmietanie i domowym serem smażonym z kminkiem Wątróbka cielęca z cebulą karmelizowaną w miodzie akacjowym, podana na pierniku korzennym Policzki cielęce z figami podane na aksamitnym puree z topinamburu Rozdział III Konkret po południu Pieczony halibut z kaszą mazurską i cytrynowymi warzywami sezonowymi Dorsz w maślanym confit, podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową Pieczone pstrągi z rozmarynem, czosnkiem i olejem lnianym Polski okoń w kruszonce z chleba orkiszowego i suszonych grzybów, podany z sałatką z mniszka lekarskiego i buraków Pieczony łosoś norweski podany na puree z kalafiora i koziego sera z emulsją pietruszkową z anchois i orzechami włoskimi Pieczony halibut z rozmarynem, podany na sosie ogórkowym ze szczypiorkiem Smażona na maśle ziołowym flądra z połowów w Dźwirzynie, podana z kremowym musem z bobu i oleju rydzowego Pieczony sandacz mazurski z konfiturą z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią Smażona grasica cielęca z szalotką, winem z owoców róży, miodem mniszkowym i świeżym tymiankiem Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi Alfabet regionalny Roberta Sowy Ser Bursztyn Smalec gęsi Szynka dylewska dojrzewająca Duszona pręga wołowa z ziołami, kurkami i piwem Marynowana polędwica ze strusia z sosem piwno-miodowym i puree ziemniaczanym z borowikami i olejem lnianym Sezonowana polędwica wołowa w plastrach wędzonego boczku w ziołach ze smażonymi grzybami i dzięgielówką Pieczone żeberka cielęce z miodem akacjowym, warzywami i ziołami Pieczony kotlet wieprzowy w marynacie musztardowo-ziołowej, z konfiturą z czerwonej cebuli i nalewką z aronii Łopatka wieprzowa faszerowana suszonymi owocami podana z puree z grochu Duszone podudzia z kury zielononóżki z wędzoną ogonówką i młodą marchewką, glazurowaną w miodzie lipowym i orzechach włoskich Pieczona giez cielęca z czosnkiem i słodkim zielonym groszkiem Steki z jelenia marynowane w czerwonym winie, z sosem jarzębinowym i zapiekanymi szparagami, w plastrach wędzonego półgęska Pieczone podhalańskie combry jagnięce, podane na owocach aronii z koprem włoskim i sałatką z ogórka Boczek wieprzowy pieczony w przyprawach z wódką kminkówką, podany z glazurowanymi śliwkami węgierkami Potrawka z duszonej perliczki ze smardzami, czarnymi pieczarkami i wódką pieprzówką Duszony zając w sosie śmietanowym z ziołami i orzechówką Pieczony udziec z sarny z jałowcówką, kluskami ziemniaczanymi i konfiturą jeżynową z wanilią Alfabet regionalny Roberta Sowy Warmia i Mazury Ziemniaki Pieczeń z wołowiny krzyżowej z wędzoną czerwoną papryką i puree z fasoli i lubczyku Fricasse z daniela z krupnikiem korzennym, grzybami leśnymi i suszoną żurawiną Polska biała kiełbasa z miodem i piwem Bigos z duszonymi żeberkami i pomidorami Rozdział IV Słodkie dopełnienie Mus jabłkowy z lawendą i czereśniami Biszkopt makowy przekładany konfiturą z dzikiej róży z polewą czekoladowo-gruszkową Truskawki z polewą czekoladową aromatyzowaną tonką Deser ze świeżego serka wiejskiego z kawą zbożową, czerwonym pieprzem i krupnikiem Jabłecznik razowy z kawą zbożową i miodem lipowym Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami Tort czekoladowy z nalewką z dzikich wiśni i musem czekoladowym aromatyzowanym herbatą Earl Grey Ciasto z konfiturą z czarnego bzu i śliwek łąckich Puszysty sernik z miodówką i wanilią  
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka