W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Ciasta owocowe to harmonia najlepszych smaków. Wystarczy wybrać swój ulubiony owoc - a znajdziesz tu odpowiedni przepis. Jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, maliny, truskawki, agrest, porzeczki, borówki, jagody czy rabarbar odpowiednio połączone z biszkoptem, ciastem kruchym, drożdżowym, ucieranym - zamienią się w niepowtarzalny smak. A połączone z bitą śmietaną, delikatnym kremem, galaretką czy pyszną kruszonką - zachwycą swoim wyglądem. Taki deser zyska uznanie nie tylko domowników… Przepisy siostry Anastazji na ciasta z owocami otwierają nowe możliwości doświadczania i komponowania smaków, by to, co dobre, było jeszcze lepsze. Te eksperymenty zawsze są udane, o ile pozwolimy poprowadzić się Autorce. To Mistrzyni, która tworzy w kuchni cuda, a natchnienie czerpie z głębokiego życia duchowego. Owocowe wypieki siostry Anastazji będą zachwycać i wybornie smakować każdemu, kto włoży w ich tworzenie całe swoje serce oraz "przełoży konfiturami dobrych uczynków i wstawi w piec żarliwej miłości Boga i bliźniego".
Aby schudnąć, trzeba jeść! Jestem szczerą wyznawczynią hedonistycznego odżywiania się, a nawet hedonistycznego odchudzania. Uważam zresztą, że jest to jedyna mądra metoda na odchudzanie: jedzenie smacznych potraw z zachowaniem zasad, które pomagają wygrać z nadmiernym apetytem. Moja dieta nie pozbawia organizmu żadnych środków odżywczych. Jej skuteczność opiera się na regularności posiłków, odpowiednim doborze składników i kolejności spożywania ich w ciągu dnia. Żadna z osób, które udało mi się odchudzić, nie wraca do starych nawyków. Wszystkie twierdzą, iż jedzenie, które proponuję, jest tak pyszne, że teraz cała rodzina odżywia się w ten sposób. I to właśnie jest sukces! Przepraszam, że nie jestem na Dukanie... . Książka pełna przepisów i zdjęć potraw.
Proponujemy przepisy na potrawy, dzięki którym bez trudu osiągniesz i utrzymasz prawidłową masę ciała. Znajdziesz tu rozmaite przekąski, zupy, dania główne i desery, np. sałatkę z awokado, zielony krem warzywny czy jabłka pieczone z białym serem.
Każda potrawa została opatrzona informacją o wartości energetycznej. Przepisy opracowała specjalistka w dziedzinie dietetyki.
Proponujemy przepisy na potrawy, które pozytywnie wpływają na kondycję i pomagają pozbyć się toksyn. Znajdziesz tu takie smakowite dania na każdą porę dnia, jak: zielone gazpacho, gołąbki z nadzieniem warzywnym czy owsianka z jabłkiem i migdałami. Każda prezentowana potrawa została opatrzona informacją o walorach prozdrowotnych.
Proponujemy przepisy na potrawy, dzięki którym odchudzanie stanie się łatwe i przyjemne. Znajdziesz tu niebanalne pomysły na każdą porę dnia, np. duszone pory ze szparagami, roladki z piersi indyka czy deser jogurtowy z pomarańczami.
Każda potrawa została opatrzona informacją o wartości energetycznej. Przepisy opracowała specjalistka w dziedzinie dietetyki.
Proponujemy przepisy na potrawy lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze. Znajdziesz tu smakowite sałatki i przekąski, dania obiadowe oraz podwieczorki, np. surówkę selerowo-jabłkową, łososia ziołowego z brokułami czy koktajl egzotyczny.
Każda potrawa została opatrzona informacją o wartości energetycznej. Przepisy opracowała specjalistka w dziedzinie dietetyki.
Proponujemy zestaw przepisów na dania z naturalnych produktów, wytwarzanych w tradycyjny sposób, które charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi. Znajdziesz tu różnorodne potrawy zimne i gorące, m.in. sałatki, zupy, mięsa, ryby oraz wypieki. Jesteśmy przekonani, że prezentowane w książce specjały urozmaicą twój codzienny jadłospis.
Niniejsza książka zawiera 101 przepisów na naprawdę zdrowe soki zasobne w korzystne dla zdrowia witaminy i minerały. Zawarte w książce przepisy sprzyjają oczyszczaniu i odtruwaniu organizmu, szczupleniu, przeciwdziałaniu zmianom starczym, wzmacniają odporność.
Rozprawa poświęcona jest bardzo ważnemu zagadnieniu jakim obecnie jest innowacyjność.
Autorka zajęła się badaniem innowacyjności w przemyśle spożywczym, który może stać się naszą narodową specjalnością. Aby tak się stało, to konieczne jest stosowanie innowacyjnych metod produkcji, zarządzania i organizacji pracy oraz dystrybucji towarów.
Z recenzji wydawniczej prof. zw. dr hab. Wiesława Pluty
Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.
Reprint oprawiliśmy w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z ozdobnego, granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Przód okładki zdobi ręcznie doklejana nalepka tytułowa z pastelową grafiką. Blok książki posiada biało-granatowe kapitałki. Tylną wyklejkę złamaliśmy i umieściliśmy na niej przelicznik starych miar, aby umożliwić Państwu wygodne korzystanie z przepisów. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który bardzo łatwo można samodzielnie postarzyć. Jeśli chcecie nadać swojemu tomowi bardziej staroświecki wygląd - wystarczy zostawić go na kilka tygodni na parapecie, a blok zacznie żółknąć. Taka książka będzie z pewnością wspaniałym prezentem dla poszukiwaczy kulinarnych inspiracji i przygód.
Kucharka szlachecka Marii Marciszewskiej to książka pełna wspaniałych, prostych przepisów dawnej kuchni. Zawiera około trzech tysięcy receptur, a także porady dotyczące prowadzenia domu i spiżarni. Reprint zdobią ponadto niezwykłej urody, bardzo misterne ryciny. Obok przepisu na pyszne zupy, kluchy, wykwintne mięsa znajdziemy zapomniane w naszej kuchni perduty, leguminy, jesiotrzynę oraz dzikie ptactwo. Sama lektura przyprawia o burczenie w brzuchu. Z książki dowiemy się jak przygotować doskonałe, domowej roboty kiełbasy, likiery, konfitury oraz wyczytamy szereg porad dotyczących samych sposobów przygotowywania potraw, czy radzenia sobie z przesolonymi daniami. Ponieważ, jak zaznacza we wstępie autorka, jest to podarek dla młodych gospodyń – książka zawiera także „babcine” sposoby wypastowania podłóg, wywabiania plam, prania jedwabiu, tuczenia zwierząt, a także przygotowywania kremu do twarzy i dbania o włosy.
Reprint oprawiony jest w surową niebieską tekturę. Grzbietem wykonany jest z ozdobnego papieru w granatowym kolorze. Reprint zyskuje elegancji dzięki dopasowaym kolorystycznie kapitałkom. Złamana tylna wyklejka po rozłożeniu stanowi wygodny pomocniczek zawierający przelicznik dawniej stosowanych miar i wag. W żaden sposób nie ingerowalismy w treść książki, aby umożliwić Państwu nie tylko korzystanie z dobrodziejstwa staropolskiej kuchni, ale i pozwolić na delektowanie się polszczyzną przełomu wieków. Reprint ten będzie wyszukanym prezentem nie tylko dla kucharzy, zarówno zawodowych, jak też amatorów, ale także dla kolekcjonerów i miłośników książek. Gorąco polecamy.
Maria Ochorowicz - Monatowa to ikona polskiej sztuki kulinarnej. Maciej Kuroń mówił o niej jako "o jednej z [...] ulubionych autorek książek kucharskich". Jej monumentalne dzieło - Uniwersalna książka kucharska - to najobszerniejsza książka w naszej kolekcji literatury kulinarnej i swego rodzaju biblia dla kucharzy. Opasłe tomisko zawiera przeszło dwa tysiące dwieście przepisów. Dzieło powstało z myślą o wszystkich gospodyniach, którym na sercu leży dobre i higieniczne żywienie rodziny. Autorka zawarła tu nie tylko dyspozycje posiłków, ale także mnóstwo porad dotyczących zdrowej diety oraz zalecanego odżywiania się przy różnych chorobach. Nowością jest dział poświęcony kuchni jarskiej. Odnajdziemy tu przepisy na bakłażany, dynie, fasole, kalafiory, jarskie gołąbki, kartofle w różnych odsłonach i wiele, wiele innych. Uniwersalna książka kucharska z powodzeniem zastąpi inne książki kucharskie, gdyż obok bardzo prostych i podstawowych przepisów, zawiera również receptury na dania bardziej wyszukane. Choć jest reprintem oryginału sprzed bez mała dziewięćdziesięciu lat, to nadal może być swobodnie wykorzystywana w kuchni.
Maria Gruszecka była uznaną autorką książek kucharskich. Po Ilustrowanym kucharzu krakowskim postanowiliśmy wydać kolejny reprint książki jej pióra. 366 obiadów – znakomita kuchnia krakowska to bardzo popularna książka, wielokrotnie uzupełniana i wznawiana. Zawiera przepisy bardzo proste i niedrogie „dla średniego stanu mieszczańskiego i urzędniczego”. Gruszecka napisała ją po wydaniu Ilustrowanego kucharza krakowskiego, który cieszył się (i cieszy nadal) ogromnym zainteresowaniem ze strony czytelników. Książka ta zawiera, jak i poprzednie, rozdział poświęcony prowadzeniu domu i radzenia sobie z przeróżnymi problemami – molami, praniem koronek czu bólem zębów. Nowością jest natomiast wstęp mówiący czym kierować się przy wyborze artykułów spożywczych, jak rozpoznać podrabiane produkty oraz jak utrzymać kuchnię i naczynia w czystości. Każdy większy rozdział zaczyna się ogólnym wstępem, w którym opisane są rady na przykład na temat wyboru i sposobu krojenia mięsa, czasu gotowania ryb i rozpoznania ich świeżości.
Polecamy Państwu reprint tej ciekawej książki kucharskiej, która będzie bardzo pozytecznym prezentem dla kazdej młodej i niedoświadczonej gospodyni. Dostępny jest on w oprawie wykonanej z surowej, barwionej tektury. Grzbiet stanowi pas ozdobneego granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Książkę zdobią dopasowane kolorystycznie kapitałki. Oprawa posiada papierową wklejkę tytułową o pastelowej kolorystyce. Blok wydrukowaliśmy na lekko kremowym papierze, który przypomina ówczesnie stosowane media. Tylna wyklejka została złamana, a po jej rozłożeniu otrzymujemy wygodny pomocnik w postaci przelicznika starych miar i wag, które znajdują się w części naszych publikacji.
Kuchnia polska to bardzo ciekawa pozycja wśród naszych kucharskich reprintów. Ciesząca się ogromnym powidzeniem doczekała się kilku wznowień. Książka zawiera szereg wspaniałych i użytecznych przepisów i wskazówek. Znajdziemy tu nie tylko wspaniałe receptury, ale i przaktyczne porady dotyczące wyboru produktów, sposobów rozbierania mięsa, oraz radzenia sobie w przeróznych gospodarskich sytuacjach - malowania na owocach, prania słomkowych kapeluszy, sposobu na mrówki i płozenie tchórzy. Ciekawostką jest także dodatek poświęcony hodowli zwierząt domowych oraz sporządzaniu lekarstw domowej roboty. Wśród kulinarnych przepisów, obok tradycyjnej, polskiej kuchni odnajdziemy receptę na ślimaki, żaby, dziczyznę, przeróżne ryby, wspaniałe słodycze oraz przetwory. Wszystko to, bo "smaczny obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża, a żona podająca mężowi smaczne potrawy ma tę pociehę, że mężowi nigdzie nic tak nie smakuje, jak w domu. Żonkoś, szczególnie w mieście, nie widzi zatem potrzeby wymykania się z domu dla posmakowania czegoś lepszego w restauracyach, siedzi w domu i pilnuje domowego ogniska."
Delikatne i zdrowe gotowanie na parze
W książce pokazano, w jaki sposób za pomocą jednego urządzenia, parowaru lub kombiwaru, które zdobywają swoje miejsce we współczesnej kuchni, zdrowo i szybko przygotować pełnowartościowy posiłek. Zawiera liczne przepisy, dzięki którym można przygotować mnóstwo potraw. Wszystkie niewielkim nakładem pracy i bez szczególnych umiejętności kulinarnych, co dowodzi, jak bardzo wszechstronna jest ta metoda gotowania.
W książce znajdziemy m.in.: informacje o zasadach użytkowania parowaru i kombiwaru, podstawy wiedzy o gotowaniu za pomocą pary wodnej i/lub gorącego powietrza, wiele wyjątkowych i wypróbowanych przepisów (także wykonywanych metodą obróbki w niskiej temperaturze).
Zaproponowane w książce przepisy są praktyczne – opisane w taki sposób, by można je było zrealizować we wszystkich powszechnie używanych na rynku urządzeniach. Dodatkowo podane są porady żywieniowe dietetyka oraz wskazówki i porady kucharza profesjonalisty.
Dzięki tej książce przygotujesz pełnowartościowe i kompletne menu nawet dla dużej liczby gości lub domowników. Szybko i bez stresu zabłyśniesz przygotowaniem nowego dania - począwszy od wyrafinowanych przekąsek, przez delikatne zupy, pyszne sałatki, smakowite ryby i potrawy mięsne, po słodkie desery.
Wyjątkowa księga oparta na wielowiekowym doświadczeniu klasztornym. Książka kucharska, poradnik zdrowia i ogród ziół w jednym. Czytelnik znajdzie tu setki oryginalnych przepisów prosto z klasztornej kuchni (zupy, makarony, dana mączne, mięsne i rybne, przepisy z darów ziemi; ziół, owoców, warzyw, wreszcie eceptury na nalewki i likiery), opis najpopularniejszych roślin leczniczych i receptury na ziołowe napary na dziesiątki chorób, dania dla osób z wrażliwym żołądkiem, potrawy na cześć świętych książka kucharska poradnik zdrowia ogród ziół i specjalne przepisy dań na uroczystości religijne „Chleba naszego...” to także wielka wyprawa po historii naszej europejskiej uchowości, wiary i tradycji, bez których nie byłoby również... europejskiej kuchni. To wyjątkowa księga odkrywająca wiele tajemnic klasztornych i duchowych recept. To ogród ziół leczniczych, piwa, wina, oliwy, migdałowców, przypraw i ziołowych herbat. To podróż po krainie aromatów i odkrywanie receptur i smaków. To wreszcie leksykon zdrowia zarówno fizycznego, jak i duchowego.
Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z moralną historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.
Miksowanie owoców i warzyw oraz innych dodatków to nie tylko szybki, niezawodny sposób na posiłek lub przekąskę. To przede wszystkim sposób na zdrowsze odżywianie się, a jednocześnie świetna zabawa, która pozwoli ci odkryć świat nowych smaków i tworzyć własne kompozycje. Autorka niniejszej książki zaprasza do świata pysznych i łatwych do wykonania smoothie, sosów, deserów, zup i innych smakołyków. Spróbuj, a może również ty odkryjesz w sobie mistrza kuchni!
Książka kulinarna z przepisami na najlepsze dania z jednego garnka – zapiekanki, zupy, gulasze i potrawki. Gulasz, potrawka, zapiekanka, risotto, duszone warzywa, frittata czy zupa – łatwe, sycące potrawy, które nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Składniki wystarczy pokroić, podsmażyć, utrzeć, a na koniec wszystkie wrzucić do jednego garnek, zapiekać lub dusić. Ponoć by zrobić dobry gulasz najlepiej ustawić go na małym ogniu i zapomnieć o nim na jakiś czas. Gulasz i potrawy jednogarnkowe gotują się niemal same, by potem dać nam niesamowite doznania smakowe. Dania jednogarnkowe dają szerokie pole do popisu. Dzięki nim można sprytnie wykorzystać produkty, które miałyby trafić do kosza. Są też idealnym rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Do gęstych, sycących i aromatycznych dań wystarczy kromka świeżego chleba. I dla dorosłych – kieliszek czerwonego wina...
Jak postępować, by dziecko było szczupłe, zdrowe i pełne energii?RozwińPolskie dzieci tyją - źle się odżywiają, mało się ruszają i coraz poważniej z tego powodu chorują. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość! Z otyłości się nie wyrasta. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większy obwód pasa. To również zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Z otyłością dzieci trzeba walczyć! Ta książka tłumaczy, radzi i motywuje tym skuteczniej, że autorka przekazuje również swoje bardzo osobiste doświadczenia jako mamy 5-letniego Stasia oraz doświadczenia innych znanych rodziców, jak Maja Ostaszewska, Monika Mrozowska czy Tomasz Kot.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?