KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Chmiel Jego uprawa i użycie

Chmiel Jego uprawa i użycie

Reprint wydania z 1895 r.

  • Autor: Fruwirth K.
  • ISBN: 9788378671183
  • EAN: 9788378671183
  • Oprawa: oprawa: twarda
  • Wydawca: Volumina.pl
  • Format: 240x170x15 mm
  • Język: polski
  • Seria: OGRÓD PRADZIADKÓW
  • Liczba stron: 210
  • Rok wydania: 2015
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 30,34
     zł
    Cena detaliczna:  44,00 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,34
Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x
W naszej ofercie literatury gorzelniczej znajduje sie kilka tytułów poświęconych warzeniu piwa. Jednym z jego głównych składników jest chmiel. W Polsce zaczął być używany jako przyprawa do brzeczki bardzo wcześnie, o wiele wcześniej, niż w wielu innych częściach Europy, stąd też polski napój zyskiwał uznanie i sławę na świecie. Mało kto wie, że wielkim smakoszem piwa był król Bolesław Chrobry, który podejmował swoich gości kuflem złocistego napoju. Jan Długosz wspomina, że uprawa winnej latorośli nie była w Polsce znana, stąd powszechne na zachodzie kontynentu wino, zastępował u nas napój z pszenicy, chmielu i wody. Chmiel, choć występuje w całej Polsce jako roślina dziko rosnąca, jest jednak wymagający w uprawie, toteż doświadczeniom nad jego hodowlą poświęcano wiele uwagi. Poza tym roślina znajdowała szerokie zastosowanie w lecznictwie, a obecnie także w kosmetyce, dzięki naturalnym składnikom zapobiegającym starzeniu się komórek.Zaszyte w poduszce suszone szyszki chmielowe pomagają zasnąć, napar działa uspokajająco, chmiel wzmaga apetyt, a także działa bakteriobójczo. Przedstawiamy Państwu reprint książki autorstwa Kartla Fruwirth’a poświęconej uprawie tej niezwykłej rośliny. Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza poświęcona jest ogólnemu opisowi roślin, podziałowi na odmiany, a także najczęstszym chorobom i szkodnikom atakującym pędy. Druga część traktuje o uprawie – od sposobu i momentu założenia chmielnika, przez wybór sadzonek, cięcie, nawożenie, szpalerowanie, na suszeniu kończąc. Trzecia zaś opisuje przygotowanie do sprzedaży i zawiera szereg wskazówek dotyczących oceny towaru, a także ówcześnie otrzymywanym efektom uprawy. Opisy we wszystkich rozdziałach podparte są ilustracjami. Reprint został oprawiony w okładkę z grubej, surowej tektury z grzbietem wykonanym z fakturowanego, zadrukowanego na biało papieru. Posiada ozdobne kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodają mu zadrukowane wyklejki.
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj