W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Począwszy od figurek marcepanowych i z mas cukrowych, poprzez wykonanie oraz dekoracje cupcaków i cake pops, aż do projektowania i ozdabiania tortów, deserów i stołów.
Doskonałym uzupełnieniem są zawarte w książce autorskie receptury i pomysły na ganasze, kremy, ciasta i desery.
Wszystko podane w profesjonalny sposób, sprawia, że książka doskonale trafia w potrzeby zarówno cukierników profesjonalistów, jak i domowych pasjonatów słodko-słodkich delicji.
Monografia o nowatorskim charakterze. Ukazuje trwałość tożsamości kulturowej wynikającej z rekonstrukcji zagadnień związanych z jedzeniem w różnych okresach historycznych naszego kraju i naszego kręgu kulturowego. Wydobywa edukacyjny i społeczny aspekt jedzenia, wpisujący się w promowanie zdrowego stylu życia.
Autorami tekstów są dydaktycy Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi, pracownicy innych polskich uczelni, a także badacze francuscy.
Muffiny to słynne wypieki z amerykańskim rodowodem. Są witane okrzykami zachwytu, gdy tylko się pojawiają - na pierwsze lub drugie śniadanie, do popołudniowej kawy, na pikniku, kinderbalu czy na imieninach. Nie ustępują one w niczym popularnym minibabeczkom, równie szybko się je przyrządza i smakują wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono. W tej obszernej książce znajdują się też przepisy na inne modne, blisko spokrewnione z muffinami-smakołyki: bajgle, donaty, brownies i cookies.
Poznaj słoneczną Hiszpanię od kuchni.
W książce znajdzie się 50 przepisów na typowe hiszpańskie dania – od znakomitych tapas, przez paellę, gazpacho, ajo blanco, hiszpańskie tortille, sałatki i przekąski, po wspaniałe desery: turon z pistacjami, krem kataloński oraz smakowite churros.Nasza książka to wspaniała kulinarna podróż przez wszystkie regiony Hiszpanii.
Jestem fanem lokalności i regionalności. Marzę o tym, by coraz więcej ludzi dostrzegło potencjał polskich produktów. Bo naprawdę mamy się czym chwalić – nasze jedzenie jest pyszne, wysokiej jakości i różnorodne. Oczywiście nie ograniczam się jednak wyłącznie do tradycyjnych przepisów. Czerpię inspiracje z kuchni całego świata i staram się tak komponować receptury, by dania, których bazą są polskie składniki, były ciekawe, zabawne i pyszne. Tak, jedzenie ma być przyjemnością! W tej książce prezentuję Wam przepisy sprawdzone, lubiane przez moich bliskich, widzów mojego programu i gości restauracji. Chciałbym, żeby każdy – i początkujący kucharz, i zaawansowany foodie, i mięsożerca, i weganin – mógł tu znaleźć coś dla siebie. Życzę Wam wspaniałej przygody z gotowaniem i zachęcam do podróżowania po Polsce w poszukiwaniu lokalnych smaków. Tomasz Jakubiak
Szybko, łatwo i pysznie – to marzenie każdej pani domu. Teraz ponad 160 przepisów na takie właśnie dania.
Nic tak nie irytuje, jak stanie cały dzień przy kuchni bez zadowalających efektów. Domownicy narzekają, a zmęczona kucharka ma poczucie klęski. Czas z tym skończyć. Proponujemy wszystkim paniom – tym doświadczonym i tym zaczynającym swoją przygodę z gotowaniem – książkę, w której przepisy składają się z niewielu składników, a całe danie przy dobrej organizacji pracy uda się przygotować najwyżej w 45 minut. Okazuje się, że takich dań jest wiele – mięsne, bezmięsne, z makaronem, z ryżem, z kluskami. Ogromne możliwości przygotowania dobrych, prostych i szybkich dań na obiad dają różnego rodzaju kasze i ryż, dlatego w tym dziale proponujemy sporo bardzo nowoczesnych przepisów. Warto spróbować. Polecamy.
Seria książeczek, które spodobają się najmłodszym dzieciom. Barwne ilustracje i wypukłe kształty na każdej stronie stymulują rozwój i zachęcają do zabawy z książką.
Publikacja dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samoleczenia. Zawiera ponad 250 sprawdzonych, łatwych w przygotowaniu przepisów, stworzonych, by pomóc zachować witalność i energię przez długie lata. Oferuje szeroki wachlarz zindywidualizowanych receptur, dostosowanych do poszczególnych typów konstytucji - od orientalnych dań indyjskich aż po europejskie i amerykańskie specjały.
Witaminowe oczyszczenie w sam raz na lato
Dziesięciodniowy program detoksu zielonymi koktajlami odejmie kilogramów, doda energii, poprawi sprawność intelektualną i stan zdrowia. Przyrządzane z bogatych w składniki odżywcze zielonych warzyw liściastych i owoców koktajle są zdrowe i sycące, niskokaloryczne i pyszne. Po zakończeniu tego programu będziecie zaskoczeni, jak bardzo poprawiło się wasze zdrowie i samopoczucie.
W tej książce znajdziecie listy produktów, przepisy i szczegółowe instrukcje dotyczące dziesięciodniowego oczyszczania, jak również wiele wskazówek, które pomogą osiągnąć optymalny efekt. Dowiecie się z niej także, jak należy postępować po zakończeniu detoksu, aby utrzymać niską wagę.
Czy jesteście gotowi odzyskać zdrowie, smukłą sylwetkę i seksowny wygląd? Jeśli tak, przygotujcie się do rozpoczęcia dziesięciodniowej kuracji oczyszczającej zielonymi koktajlami.
Po jej ukończeniu:
- stracicie od 4 do 7 kilogramów,
- pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu, także tego tworzącego oponkę na brzuchu,
- zgubicie nadmiar kilogramów i centymetrów bez morderczego treningu,
- nauczycie się zdrowiej jeść i zdrowiej żyć,
- polubicie zdrowe jedzenie i nigdy już nie będziecie musieli stosować restrykcyjnych diet,
- poznacie ponad 100 przepisów na zielone koktajle, które poprawią wasze zdrowie i urodę.
Weekend Kate jest kontynuacją bestsellera What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu. Prezentuje aktualne trendy kulinarne, które królują na domowych i restauracyjnych stołach. Są to proste przepisy, które może wykorzystać każdy bez względu na stopień kulinarnego wtajemniczenia. Podstawą proponowanych dań są sezonowe, łatwo dostępne produkty.
Katie Quinn Davies jest fotografką, ekspertką kulinarną, a przede wszystkim autorką bardzo popularnego bloga kulinarnego whatkatieate.com, który podbił serca kucharzy i smakoszy! W swojej książce dzieli się przepisami dla każdego i na każdą kieszeń.
Jeśli sięgniecie po tę książkę, to prawdopodobnie macie psiego przyjaciela. Kochacie go i chcielibyście, aby był zdrowy i zadowolony z życia. Przed Wami książka kucharska dla psów. Znajdziecie w niej psie przepisy na przekąski, dania główne, przysmaki świąteczne, wartościowe porady oraz mnóstwo pięknych zdjęć.
Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania.
Książka „ Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje” jest rozwiązaniem kulinarnych problemów każdej mamy alergika.
Jest to zbiór przepisów na potrawy, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości. Wśród nich znajdziemy propozycje wytrawnych dań na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, a także kilkadziesiąt przepisów na smakowite ciasta. Kuszące zdjęcia zachęcają do wypróbowania pączków, faworków i oponek. Przepisy na codzienne pieczywo oraz urodzinowe torty to kolejna zaleta tej książki. Z myślą o nastoletnich alergikach powstał materiał Domowy Fast Food, w którym pojawiły się przepisy na smaczne burgery, tortille, chipsy, pizzę czy pieczone frytki. Książka podpowiada również jakimi wartościowymi produktami zapełnić kuchenną szafkę alergika i osób na diecie bezglutenowej. To z pewnością jedyna taka pozycja na rynku, która ułatwi życie osobom z wieloma ograniczeniami w diecie.
Zawiera 107 przepisów na dania bez jajek, mleka, soi, kakao, orzechów, selera i miodu, w tym 73 z nich dodatkowo nie zawierają glutenu, 95 przepisów jest wegańskich a 74 nie zawierają cukru, każdy przepis jest opatrzony adnotacją od dietetyka i został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa czy owoce.
diety eliminacyjnej.
Kuchnia FIT 2. Wspólne gotowanie to kolejna książka znanego trenera Konrada Gacy, zawierająca dużą porcję ciekawych przepisów kulinarnych i ogromną dawkę energii motywującej do zdrowego stylu życia. Metamorfozy osób, które skorzystały z rad trenera, najlepiej świadczą o tym, że metoda Konrada Gacy działa. Ich historie być może i Ciebie zainspirują do odchudzania się z kuchnią FIT.
Kulinarne podróże po Chorwacji to bogate w różnorodne smaki zaproszenie do przepięknej Chorwacji. Znajdziesz tu autorskie przepisy doświadczonych szefów kuchni Podravka, inspirowane tradycyjną kuchnią w klimacie śródziemnomorskim oraz odrobiną fantazji. Przepisom towarzyszą wyjątkowe fotografie potraw wykonane przez Kingę Paruzel – finalistkę pierwszej polskiej edycji programu Master Chef.
Wyśmienite zupy, lekkie sałatki, owoce morza, pyszne makarony, grillowane i pieczone mięsa to tylko część inspirujących propozycji kulinarnych, które odnajdziesz w książce. Odkryj smaki kuchni śródziemnomorskiej! Poczuj autentyczny smak Chorwacji!
Zapraszamy też do odwiedzin w tym niezwykłym kraju. W Chorwacji czekają wspaniali ludzie, bajkowe plaże, turkusowe morze i szmaragdowe wodospady. Ponad tysiąc wysp oferuje bogactwo krajobrazów i romantyczne zachody słońca. W miastach o rodowodzie greckim i rzymskim czeka doskonałe jedzenie i cenione przez koneserów wina, likiery i rakije. Wyrusz na szlaki pachnące lawendą (to stąd pochodzi najszlachetniejsza z odmian: Lavendula croatia, a Hvar zwany bywa lawendową królową) i skosztuj kulinarnej perły: trufli, które na Istrii mają swe święto „Dni Trufli”. Warto pamiętać, że aż trzynaście tradycji (najwięcej w całej Europie) jest wpisanych na prestiżową Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO, w tym sztuka wyrobu pierników i dieta śródziemnomorska. Chorwacja znana jako mały kraj na wielkie wakacje to idealny cel wypoczynku, podróży po przygodę i kulinarnych odkryć. „Nie ma wakacji bez Chorwacji!” - twierdzą ci, którzy raz tu trafili. Dołącz do nich i odkryj skarby tego niezwykłego
Oddajemy w Wasze ręce rodzaj encyklopedii najzdrowszych produktów,
które warto włączyć do swojej diety. Są to przede wszystkim warzywa i owoce,
a także produkty zbożowe, między innymi kasze, orkisz i płatki owsiane.
Nie zapomnieliśmy też o rybach, zwłaszcza morskich, jak łosoś czy śledź,
które ze względu na bogactwo kwasów omega-3 powinny pojawiać się
na naszych stołach co najmniej dwa razy w tygodniu.
Smacznego !!!
Proponujemy Państwu prawie 250 przepisów na smaczne, eleganckie i zarazem tanie dania z mięsa - z wyłączeniem wołowiny.
Skoro nie droga wołowina, to co? Czy można tak "do końca" zrezygnować z dań zawierających mięso wołowe?
Odpowiedź na te pytania - nader prosta - znajduje się w niniejszej książce.
Książka powstała na podstawie programu telewizyjnego Doradca smaku. Zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy, których przygotowanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach. Michel Moran, znany kucharz, restaurator i juror polskiej edycji programu MasterChef , który zyskał ogromną sympatię telewidzów, stara się zachęcić czytelników do samodzielnego przygotowywania potraw w domu, pokazać, jak każdy z nas w prosty sposób i szybko może stworzyć potrawy smaczne, zdrowe, godne najlepszych szefów kuchni. Książka będzie prezentowana w programie Doradca smaku w kwietniu 2015 roku.
Książka znanej autorki Lucyny Ćwierczakiewicz pt. „Jedyne Praktyczne Przepisy" zawiera przepisy a także porady jak przyrządzić pyszne konfitury, marynaty, wina oraz ciasta.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?