Opowieść o miejscach i osobliwościach, jakie skrywa północno-wschodnia Polska jeden z najciekawszych i najbardziej zróżnicowanych pod względem przyrodniczym regionów kraju.Wiktor Wołkow, jeden z najwybitniejszych polskich fotografików, pół wieku fotografował przyrodę i pejzaże Podlasia. Nie ruszał się z aparatem poza Podlaskie, nie interesowało go inne, fotografował swoje. Co z tych podróży przywoził? Jakie miejsca odwiedzał? Co widział w tych miejscach niezwykłego?Książka ta jest swoistym przewodnikiem po ulubionych podlaskich ścieżkach Wołkowa, od jeziora Wigry i urokliwych, surowych krajobrazów Wigierskiego Parku Narodowego, poprzez malownicze rozlewiska Biebrzy i Narwi, Puszczę Knyszyńską, Puszczę Białowieską, rzekę Bug i na okolicach Supraśla kończąc.Co kryje się za fałdą powietrza w Poczopku koło Krynek, co nad Biebrzą, co nad Narwią? Co w Supraślu, oficjalnym centrum świata Wiktora, z którego wychodził przed świtem i wracał przed zmierzchem, tak jakby bał się, że gdy będzie gdzie indziej, to mu ten Supraśl ukradną? Na co patrzył, wędrując swoimi podlaskimi szlakami, co widział?Ta książka to opowieść o bliskich artyście miejscach, które za nim tęsknią, o wybitnym fotografiku i jego patrzeniu na świat, o jego spotkaniach z ludźmi i przyrodą. To opowieść wzbogacona znakomitymi, niepowtarzalnymi fotografiami Wiktora Wołkowa, przywiezionymi z zakątków północno-wschodniej Polski, którym poświęcił 50 lat
Duszą Jurty Tatarskiej jest Dżenneta Bogdanowicz. Dzięki niej podążamy śladem fascynującej kultury, drogą Tatarów, którą przeszli od XVII wieku do czasów dzisiejszych. Zaczynamy rozumieć to co Tatarzy wiedzą od zawsze, że można żyć w zgodzie z innymi i kultywować swoje zwyczaje.
Dżenneta w książce „My Tatarzy” mówi o tym jak przez pokazywanie kultury kulinarnej zyskuje się przyjaciół i znajduje pole do niekończących się rozmów o otaczającym nas świecie.
Wyjątkowym smakiem w tej publikacji jest język. Pojawia się tu mnóstwo słów zakorzenionych w polskim słownictwie, a tak naprawdę zapomnianych, albo używanych sporadycznie np. Kipczak, azan, kryszonka, halva, dżajma, pierekaczewnik, pielemieni, trybuszok, Sabantuj.
Fascynująca opowieść, wyjątkowy smak, koniecznie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?