W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Alkoholowy koktajl to znakomity pomysł na rozkręcenie spotkania towarzyskiego lub relaks we dwoje. Nie znasz żadnych receptur oprócz whisky z colą i dżinu z tonikiem? Nic nie szkodzi! Ta książka to koło ratunkowe, które nie pozwoli Ci utonąć w kolorowym oceanie shotów, short i long drinków. Znajdziesz w niej koktajle światowej sławy np. modny Aperol Spritz, Bellini z prosecco i brzoskwiń, klasyczne Martini Dry czy wyjątkowo efektowną Tequilę Sunrise. Są to propozycje słodkie i wytrawne, mocniejsze i słabsze.Receptury na drinki zostały uzupełnione przepisami na przekąski bankietowe, które z pewnością docenią goście m.in. tartinki z jajkiem przepiórczym, grzanki z serem pleśniowym i gruszką oraz jalapeno w boczku. A zatem dobrej zabawy!
Mięsna dieta karniwora to alternatywny sposób zdrowego odżywiania, kolejny krok po diecie ketognicznej. Oparta jest na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego – „od nosa do ogona”. Książka zawiera naukowo udowodnione zalety diety mięsożercy. Obala mity dotyczące cholesterolu, bakterii jelitowych a także ujawnia prawdę o toksyczności spożywanych roślin. Autor wyjaśnia zasady i przedstawia pięć poziomów diety mięsnej w połączeniu z aktywnością fizyczną, przykładowe jadłospisy i radzi, jak uniknąć błędów. Jej skuteczność potwierdzają mięsożercy, którzy wyeliminowali choroby układu trawiennego i krążenia, stany zapalne i choroby autoimmunologiczne, alergie, czy depresję. Mięsna dieta karniwora – jedz mięso dla zdrowia!
Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni brzmi egzotycznie, prawda? Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny brzmi wyjątkowo swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych.Mało kto wie, że jagody goi z powodzeniem można zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach jest pełno produktów, które mogą konkurować z zagranicznymi superfoods.Dzięki tej książce dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych, krajowych produktów, w tym warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods i ich prozdrowotne składniki. Zdobędziesz wiedzę, w jakich stanach i chorobach pomagają.Ciesz się bogactwem superfoods przez cztery pory roku!
Ogranicz ilość cukrów prostych w diecie – odżywiaj się zdrowo!
Dieta o niskim indeksie glikemicznym promuje sięganie po takie produkty, po których spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy. Dzięki temu unikamy napadów wilczego głodu, a uczucie sytości towarzyszy nam długo.
Autorka w bardzo przystępny sposób objaśnia, czym jest indeks glikemiczny (IG) produktu, jak policzyć jego wartość w posiłkach i dlaczego powinniśmy dbać o to, by była jak najniższa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to doskonały sposób odżywiania nie tylko dla osób ze schorzeniami takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką. Oprócz wskazówek i porad w książce znajdziesz także tabelę produktów o niskim, średnim i wysokim IG oraz blisko 100 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski - wszystkie niskocukrowe, smaczne i łatwe do przygotowania.
Pamiętaj – w diecie o niskim indeksie glikemicznym trudna jest tylko... jej nazwa.
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek. Diecie regulującej poziom glukozy we krwi poświęciła kilka poradników: Detoks cukrowy, Wypieki dla diabetyków, Ciasta i desery dla diabetyków.
W trzech tomach „Historii męskości” autorzy podejmują próbę opisania tego, jak tytułowa kategoria funkcjonowała w kulturze europejskiej w ciągu ponad dwóch i pół tysiąca lat – od starożytnej Grecji aż po początek XXI stulecia.
W XIX stuleciu znaczenie cnoty męskości osiąga apogeum. Konstytuujący ją system wyobrażeń i norm narzuca się wówczas tak silnie, że wydaje się praktycznie niepodważalna. Męskość nie jest zwykłą cnotą osobistą.
Porządkuje społeczeństwo, determinuje panujące w nim relacje, stanowi fundament wszelkich wartości. Nadaje kształt wyobrażeniom o świecie i uczestniczy w procesie formowania się narodów. Męskość jest jednak także brzemieniem dla tych, którym odmawia się udziału w jej pożądanych wzorcach – jak „zniewieściałym” homoseksualistom, podległym proletariuszom czy skolonizowanym „tubylcom”.
Prace składające się na ten tom kreślą całościowy obraz funkcjonowania kategorii męskości w burzliwym i wyjątkowo długim XIX wieku, który według zgodnej opinii historyków francuskich zaczyna się wraz z wybuchem Rewolucji Francuskiej (1789) i trwa do zakończenia pierwszej wojny światowej (1918).
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust.
1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.
I respect the egg for its genius in all forms of cooking. In my view, it is an undervalued food, invariably overshadowed by expensive, luxury ingredients.
So, I have decided that it is time for me to write a book about this most fragile and defenceless of all foods, to bestow the egg with the honour it deserves.
Przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla osób na różnych dietach, są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału Marihuana w kuchni nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników.Oprócz przepisów, pozycja zawiera dużą dawkę wiedzy bazującej na aktualnych badaniach naukowych na temat właściwości konopi siewnych oraz indyjskich, porusza aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych. Definiuje jak prawidłowo przetwarzać konopie w kuchni by uzyskać ich wysoką biodostępność. Prezentuje szerokie spektrum substancji odżywczych i leczniczych zawartych w konopiach i wyjaśnia mechanizm ich działania na ludzki organizm.Konopie i marihuana w kuchni to podręcznik zarówno dla laików jak i pasjonatów konopi i zdrowego stylu życia. Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał jej wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części rośliny.Książka dzieli się na 4 rozdziały:Rozdział I to wprowadzenie teoretyczne (historia konopi, rodzaje konopi, wykorzystanie w codziennym życiu)Rozdział II opisuje osobiste doświadczenia autorki związane ze stosowaniem konopi w kuchniRozdział III jest poświęcony konopiom siewnym (opisuje rodzaje żywności z konopi i ich właściwości, prezentuje substancje aktywne konopi siewnych i ich wpływ na ludzki organizm, przedstawia możliwe zastosowania kulinarne, zawiera 30 przepisów na dania z żywnością konopną)Rozdział IV poświęcony jest konopiom indyjskim (porusza temat medycznej marihuany, opisuje jej wpływ na organizm, porusza aspekt rekreacyjny i zmiany świadomości, opisuje proces domowej dekarboksylacji, ekstrakcji suszu marihuany i odpowiedniego dawkowania, wyjaśnia możliwe działania niepożądane, zawiera 30 przepisów na dania z ekstraktami z konopi indyjskich)
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna, czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy kulinarne i z upodobaniem wykorzystująca lokalne produkty sezonowe.W tej książce kucharskiej Małgorzata Caprari prezentuje 375 przepisów współczesnej kuchni polskiej. Proponuje potrawy niezbyt pracochłonne, a zachowujące tradycyjne walory smakowe. To receptury, z których można korzystać na co dzień, ale też i na specjalne okazje. Wszystkie pozwalają docenić uroki polskiej sztuki kulinarnej.
Winner for the UK in the Gourmand World Cookbook Awards 2020 in the Mediterranean category.
Provence is the fruit and vegetable garden of France, where much of its most beautiful produce is grown. These ingredients combined with Provence's unique identity, position and history have resulted in a cuisine full of heart, balance and soul, a cuisine that showcases its peoples' reverence for the produce, the changing seasons and the land.
Caroline Rimbert Craig's maternal family hail from the southern foothills of Mont Ventoux, where the sun beats hard and dry, but aromatic herbs, vines and fruit trees prosper. This is her guide to cooking the Provençal way, for those who want to eat simply but well, who love to cook dishes that rhyme with the seasons, and who want to recreate the flavours of the Mediterranean at home, wherever that may be.
'Cookery to me is about history and connection, but to remain vibrant, a cuisine must also evolve.' Thus author Rawia Bishara explains her approach in this book.
She believes one of the greatest assets of Middle Eastern cuisine is its inherent fluidity, its remarkable capacity to adapt and transform over time. In Levant, she offers more than 100 recipes that represent a new modern style. These are the very best of the dishes she has developed over the last twenty years in her New York City restaurant for the contemporary palate. Relying on a traditional pantry (including olive oil, tahini, za'atar, sumac), she updates classic flavour profiles to dazzling effect. The Mediterranean diet has always been a healthy one, with so many of what we now call 'superfoods' at its base. But here Rawia takes it a step further by focusing on dishes that are naturally vegetarian or vegan and gluten-free, as well as meat dishes where vegetables take the leading role. These recipes represent the way more and more people eat and cook today. Among them are Cauliflower 'Steak' with Pomegranate Molasses, Roasted Beetroot Hummus, Jerusalem Artichoke and Beef Stew, Peppers with Walnut Stuffing and Freekeh and Butternut Squash Salad. Levant explores the sensational cross-cultural possibilities of culinary exchange; it sets the path for the future of Middle Eastern cooking.
Nowa rozszerzona wersja książki, która w pierwszym wydaniu ukazała się pod tytułem ""Zdrowe wody"".Woda jest bezsprzecznie najważniejszym składnikiem organizmu człowieka. Bez niej niemożliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego nie dziwi nikogo fakt, że zalecenia mówią o tym, żeby średnio spożywać około 2,5 litra płynów na dobę. A co jeśli ktoś nie lubi wody? Czym można ją zastąpić lub jak wzbogacić, aby nadal stanowiła zdrową formę nawodnienia organizmu? Jaką latem, a jaką zimą, wiosną czy jesienią? O tym w najnowszej książce Zdrowe napoje opowiada Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznany specjalista ds. żywienia i dietetyk.Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia?Woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych, jakie dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, zapewnia prawidłowy przebieg procesów trawienia, usuwa toksyny, reguluje temperaturę ciała, umożliwia prawidłową ruchliwość stawów, uczestniczy w procesach przemiany materii, pełni też funkcje ochronne dla narządów wewnętrznych, mózgu i rdzenia kręgowego. Nic w naszych organizmach nie będzie funkcjonować prawidłowo, jeżeli nie zatroszczymy się o ich prawidłowe nawodnienie.Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszystkich tych, którzy z różnych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt małe, w stosunku do zapotrzebowania spożycie. Dla tych, którzy szukają innych sposobów dla zagwarantowania sobie utrzymania odpowiedniego poziomu płynów w organizmie i stworzyła niezwykłą książkę o zdrowych wodach smakowych na cztery pory roku. Wzbogacenie wody o smak owoców cytrusowych, polskich warzyw czy ziół o zaskakujących zarówno smakach, jak i właściwościach jest więc odpowiedzią na rozterki wszystkich tych, którzy poszukiwali napojów nawadniających, smacznych i dodatkowo stymulujących i wzmacniających procesy zachodzące w organizmie.Książka Zdrowe napoje została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku. Koncepcja tego podziału oparta jest na założeniu, iż podczas każdej z pór roku poszukujemy odmiennych inspiracji, wyzwań, ale też i innych właściwości napojów, które spożywamy. W rozdziale wiosennym zamieszczone zostały, zatem receptury zimnych wód smakowych energetyzujących oraz o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświęcony jest zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, a jesienna i zimowa część książki zagospodarowane zostały naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego.Wszystkie wody smakowe i napary z powodzeniem można spożywać według własnego uznania, kierując się indywidualnymi potrzebami, nastrojem czy chwilowym kaprysem, nie będąc przywiązanym li i jedynie do pogody za oknem.W ostatnim rozdziale znalazło się 14 przepisów na domowe napoje izotoniczne, które są niezbędne do uzupełniania płynów w organizmie przy wytężonym wysiłku fizycznym, dlatego ten rozdział polecamy w sposób szczególny osobom, które rekreacyjne spędzanie wolnego czasu zamieniły na intensywny, niemalże profesjonalny trening sportowy.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Dieta jest istotnym elementem zarówno w chorobach prostaty, jak i w profilaktyce chorób prostaty.
"Prostata. Dieta i jadłospisy" to pierwsza książka na rynku, która kompleksowo podchodzi do diety w chorobach prostaty.
W Internecie można znaleźć dużo niesprawdzonych informacji, dlatego oddajemy w ręce Czytelnika poradnik, którego autorami są dyplomowani dietetycy. Na co dzień pomagają oni Pacjentom, posiadają wiedzę opartą na nauce oraz wieloletnie doświadczenie w układaniu diet w chorobach.
Oprócz zaleceń dietetycznych Czytelnik znajdzie tu także jadłospis na 4 tygodnie (5 posiłków dziennie). Książkę napisali polscy autorzy, dlatego proponowane dania odpowiadają polskim realiom i zwyczajom kulinarnym, a składniki są powszechnie dostępne.
I choć posiłki są łatwe w przygotowaniu, to dla wygody Czytelnika wszystko zostało dokładnie rozpisane krok po kroku.
Choroby autoimmunologiczne czy neurodegeneracyjne są nieodwracalne, a i tak konieczne są silne leki. Detoks organizmu nie ma wpływu na ich rozwój. Przejście na przeciwzapalną dietę bezglutenową nie przyniesie cierpiącemu na chorobę Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienie rozsiane korzyści. Jeśli i ty borykasz się ze stanami zapalnymi, zaburzeniami hormonalnymi, Hashimoto lub inną chorobą tarczycy, pewnie słyszałeś podobne stwierdzenia. To najpopularniejsze mity o chorobach autoimmunologicznych i ich leczeniu. Czas poznać prawdę! Dzięki Autorce tej książki przekonasz się, że leczenie chorób autoimmunologicznych polega na wprowadzeniu zmian w diecie. Poznaj ponad 150 prostych przepisów na dania, które przywrócą ci zdrowie. Smacznie i zdrowo? To możliwe!
Urozmaicona dieta jest ważna dla każdego, szczególnie dla alergika. Konieczność wyeliminowania niektórych produktów z diety powoduje, że z braku pomysłu sięgamy ciągle po to samo i popadamy we własną pułapkę, uczulając się na te produkty, które do tej pory mogliśmy jeść bez ograniczeń. Im częściej spożywamy określony produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm zacznie się przed nim bronić. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie posiłków w diecie alergika. Książka daje gotowe pomysły na codzienne jadłospisy skomponowane według zasad diety rotacyjnej. Zamieszczone przepisy nie zawierają podstawowych alergenów, takich jak mleko i produkty mleczne, gluten, miód, seler, soja i orzechy.
Książka zawiera ponad 100 sprawdzonych przepisów na wina wyrabiane tradycyjnymi metodami w domowym zaciszu. Wśród nich receptury na wina z owoców uprawianych w ogrodzie (jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki morele), a także z owoców leśnych i dziko rosnących, suszonych oraz mieszane. Ciekawym uzupełnieniem są receptury bazujące na miodzie, a także oryginalne ponadstuletnie przepisy z dawnych ksiąg kucharskich. W części wstępnej autor opisuje warsztat winiarza naczynia i sprzęty potrzebne do wyrobu wina, warunki, w jakich należy wyrabiać wino oraz kolejne etapy od zbioru owoców, przez nastawianie po butelkowanie i sezonowanie.
Going vegan is easy!
Whether you’re already a full-time vegan, considering making the switch or know someone who is, this book will give you all the tools you need to make the change towards a healthier, happier and more ethical lifestyle.
How to Go Vegan includes…
Why try vegan?
Animal welfare, the environment, health benefits and your personal adventure.
Vegan at home
Surprisingly vegan foods, reading labels, vegan ingredient essentials, easy replacements, how to be the only vegan in the family
Vegan out in the world
Eating out, eating at friends’ houses, answering questions from loved ones, travelling vegan
Living the vegan lifestyle
Meal plans, tips and tricks, what to do if you’re struggling, how to celebrate being a vegan
How to go vegan. It’s easier than you think.
Taste the rainbow with this celebration of colour and creativity! Mima Sinclair has pulled out all the stops in creating a collection of delicious cakes, cupcakes, biscuits, small bakes and desserts that will brighten anyone’s day. Rainbow design and unicorns are on trend with their frivolity and vibrancy creating a feel-good factor that is infectious and a perfect antidote to the depths of a grey winter. As always with Mima, she includes helpful tips and techniques so you can make your creations with confidence. Including Disco Dip Valentine’s cookies, a Pinata Cake filled with hidden sweets, Marshmallow Funfetti Blondies, a Macaroon tower, Multicoloured Meringues, Rainbow Bagels and of course, the ultimate Rainbow Layer Cake, this book contains inspirational recipes that will bring happiness to any occasion.
In this new edition of the original bestseller, Paul Hollywood presents all the know-how you need to bake delicious and unusual breads
TV's Paul Hollywood conveys his love of bread-making in this collection of fantastic recipes. He reveals all the simple techniques you need to make this staple food and shows you that baking bread is far easier than you could possibly have imagined. 100 GREAT BREADS features a wide range of recipes, from a basic brown and white loaf to savoury and sweet, Mediterranean, traditional and ancient breads.
Recipes and Stories from China's Yunnan Province by food and travel writer Georgia Freedman offers a tour of Yunnan's many foods.
From the famed Crossing the Bridge Noodles to dishes like spiced chicken grilled in banana leaves, Cooking South of the Clouds will introduce cooks to a side of Chinese cooking still relatively unknown outside of the country itself. China's Yunnan Province is the most geographically, biologically and ethnically diverse region in China.Stretching from the Himalayan plateau to the subtropics, the province is home to thousands of species of plants and animals as well as twenty-four of China's minority groups. As a result, Yunnan is one of the most culinary interesting and delicious places on earth, with a wide variety of cuisines and flavours all packed into one small province.
Each chapter in the book covers a different area featuring its classic recipes such as Tibetan momo dumplings from the north, grilled chicken with chillies and fresh herbs and the famed 'crossing-the-bridge' noodles from the south, fried rice with ham, potatoes, and peas from the east and roasted eggplant salad with tomatoes and herbs from the west, near the Burmese border. Complete with profiles of local cooks, artisans and farmers, as well as breath-taking location photography, Cooking South of the Clouds takes you on an unforgettable journey through the land of Shangri-La and presents a whole new world of flavours.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?