W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Winner of the André Simon Drinks Book of the Year Award.
Winner of the IACP award in Wine, Beer & Spirits
A stunning box set, complete with seven vintage maps in a pull-out drawer.
Based on six years of on-the-ground research and unprecedented access to actual Champagne growers, Champagne is the first book to actually describe producers and wines based on their terroir – enlightening readers by showing them exactly where, how, and by whom these great wines are made.
Champagne is one of the most iconic, sought-after wines in the world, beloved by serious wine collectors as well as everyday wine drinkers. However, it is also one of the most misunderstood wines out there – obscured by a multimillion-pound marketing industry that makes it difficult for consumers to honestly judge value and understand what they’re drinking.
Included in the stunning box set are the Louis Larmat vinicultural maps – the only detailed wine maps of the region, which were commissioned by the French government in the mid-1940s and have never appeared in print in English.
Coffee is one of the most valuable commodities in the history of the global economy and the world's most popular drug. The very word 'coffee' is one of the most widespread on the planet. Augustine Sedgewick's brilliant new history tells the hidden and surprising story of how this came to be, tracing coffee's 400-year transformation into an everyday necessity.
The story is one that few coffee drinkers know. Coffeeland centres on the volcanic highlands of El Salvador, where James Hill, born in the slums of nineteenth-century Manchester, founded one of the world's great coffee dynasties. Adapting the innovations of the industrial revolution to plantation agriculture, Hill helped to turn El Salvador into perhaps the most intensive monoculture in modern history, a place of extraordinary productivity, inequality and violence.
The book follows coffee from the Hill family plantations into the United States, through the San Francisco roasting plants into supermarkets, kitchens and work places, and finally into today's omnipresent cafés. Sedgewick reveals the unexpected consequences of the rise of coffee, which reshaped large areas of the tropics, transformed understandings of energy, and ultimately made us dependent on a drug served in a cup.
Nie masz czasu na gotowanie? Każdego dnia zastanawiasz się, co zjeść, aby było zdrowo i smacznie, a przy tym łatwo i szybko? Nie musisz sięgać po gotowe dania - wystarczy kilka ulubionych produktów i 15 minut w kuchni!Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, zabierze cię do swojej kuchni, w której nauczysz się przygotowywać szybkie i pyszne obiady, proste śniadania na słodko i słono, niebanalne przekąski na imprezę (i nie tylko) oraz zdrowe słodkości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: coś bezglutenowego, bez cukru, wegetariańskiego, dla miłośników mięsa i dla fanów kuchni świata.Dodatkowo w książce znajdziesz: kaloryczność każdej potrawy z podziałem na makroskładniki, listę porad żywieniowych i trików kulinarnych, które ułatwią ci pracę w kuchni, zdrowe zamienniki popularnych produktów, przydatne informacje o ziołach i przyprawach, z których warto korzystać.124 kwadransowe przepisy. 31 godzin pysznej zabawy.
Jak powstał język? Jak to się dzieje, że przyswaja go każdy człowiek? Skąd wzięło się tyle podobieństw między językami, skoro każdy z nich powstał na potrzeby innej kultury?Od lat panuje przekonanie, że język jest zakodowany w naszych genach i że istnieje w każdym z nas jako wrodzony i instynktowny byt. Daniel Everett otwarcie kontestuje ten pogląd, dowodząc, że język to narzędzie wynalezione przez człowieka, które można stworzyć na nowo lub dać mu popaść w zapomnienie, tak jak dzieje się to z każdym innym narzędziem. Everett pokazuje, jak ewolucja form języka ujawniająca się w różnicach gramatycznych między nimi odzwierciedla kształtowanie języka przez ludzkie doświadczenia i społeczeństwa w ich wielkiej różnorodności. Odwołując się do antropologii, prymatologii, informatyki, filozofii, językoznawstwa, psychologii oraz własnych pionierskich badań nad amazońskim plemieniem Pirah, Everett w sposób bezprecedensowy objaśnia naturę języka jako zjawiska kształtowanego przez społeczeństwo. Przedstawia dzięki temu nowy sposób widzenia tego, jak myślimy i kim jesteśmy.Ta książka to objawienie. Język jest najbardziej zdumiewającym aspektem człowieczeństwa. - The GuardianZnaczenia dzieła Everetta nie sposób przecenić - jest śmiałe pod względem intelektualnym, a jednocześnie pełne głębokiego i zdradzającego ogromną pasję podziwu dla zróżnicowania ludzkości. Lektura tej książki sprawi, że na wymierające języki spojrzycie z takim samym zaniepokojeniem, jak na fokę lub wieloryba ginące z ręki człowieka. Pomimo swojego bogactwa to książka bardzo łatwa w odbiorze. Everett nie jest pierwszym, który rzuca wyzwanie językoznawczemu autorytetowi Chomsky'ego, ale robi to w sposób wyjątkowo przystępny, a dzięki wieloletnim badaniom w Amazonii również wyjątkowo dobrze udokumentowany. - The Sunday TimesDaniel L. Everett amerykański lingwista, znany ze swoich wieloletnich badań amazońskiego plemienia Pirah i jego języka. Opublikował ponad 100 artykułów oraz kilkanaście książek na temat teorii lingwistycznej, życiaw Amazonii i zagrożonych języków amazońskich Indian. Obecnie jest dziekanem na wydziale humanistycznym Uniwersytetu Bentley w Waltham, w stanie Massachusetts.
Słodko, zdrowo i z kilku składnikówMarzysz o idealnej sylwetce, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sądzisz, że nie da się schudnąć, nie rezygnując z ulubionych deserów? A może szukasz zdrowych słodyczy dla swoich dzieci?Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie, zabiera nas do swojej kuchni i pokazuje, że słodkie przysmaki mogą być zdrowe, sycące i niskokaloryczne. A dzięki zaledwie kilku składnikom bazowym możesz wyczarować pyszne i zdrowe słodkości.Jak we własnej kuchni przygotować zamienniki ulubionych sklepowych batonów i cukierków?Czy to możliwe, by w pięć minut wyczarować aromatyczne ciasto do kawy?W jaki sposób zamienić podstawowe składniki, które zawsze masz w lodówce, w pyszny i szybki deserek?To książka dla każdego, kto chce odżywiać się zdrowo, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych łakoci. Spróbuj pysznych placuszków, energetycznych batonów, fit ciast, zdrowych cukierków i znakomitych deserów. Przygotuj słodkie potrawy na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa czy na spotkanie z rodziną lub z przyjaciółką.Poznaj ponad 100 przepisów na słodkie dania, które nie powodują wyrzutów sumienia.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Jaka pyszna dieta!
innowacyjny przepis na zakwas
chleb bez grama drożdży
jeszcze więcej przepisów na każdą porę dnia
nowe receptury bez glutenu, mleka i jajek
przepisy tylko na naturalnych mieszankach mąki
zupełnie nową oprawę graficzną
Dieta bezglutenowa w "cudowny" sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może się stać prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także w kolejnym wydaniu książki - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten.
Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!
Weronika Madejska - rocznik 1996, obecnie studentka kulturoznawstwa. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestselleru Bez glutenu. Bez wyrzeczeń oraz książki z przepisami na bezglutenowe słodkości Słodkie sekrety. Jej pierwsze przepisy są efektem jej własnych zmagań z nietolerancją glutenu, ale w odpowiedzi na potrzeby Czytelników Weronika coraz częściej proponuje receptury bez innych alergenów. Prowadzi warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnym, zupełnie bezglutenowym lokalu z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i dobrą kawą.
Kuchnia tradycyjna / Kuchnia light to dwustronna książka kucharska.Przepisy w części tradycyjnej dedykujemy smakoszom niewyobrażającym sobie domowego jadłospisu bez potraw, jakie przyrządzały nasze babcie. Znajdą tu oni typowe dla naszej kuchni zupy na mięsie, pieczenie w aksamitnych sosach czy babki z wielu jaj z obowiązkową maślaną kruszonką.Z kolei w części light tradycyjne potrawy zostały zastąpione odchudzonymi daniami. Zamiast sałatki ziemniaczanej z majonezem proponujemy kompozycję z młodych ziemniaczków i roszponki, a zamiast panierowanych kotletów drobiowych grillowaną pierś kurczaka z ciecierzycą.
Stosujesz dietę ketogeniczną i chciałabyś zjeść coś wyjątkowego ? Lubiszeksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne ? W swojejnajnowszej książce Ewelina Podrez prezentuje zarówno znane jak i bardziejwyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Odwiedźaromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czywielokulturową Amerykę. Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów ikontynentów. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: -niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne, - egzotyczne dania jakrillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken, - pomysłowe ismakowite desery, - świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Testuj,odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw dietyketogenicznej. Ewelina Podrez-Siama to przedsiębiorca i marketer. Praktykujedietę ketogeniczną od przeszło 5 lat. Na swoim blogu kulinarnym Ms-Fox.pldzieli się z czytelnikami niskowęglowodanowymi przepisami, inspirowanymikuchniami całego świata. Autorka książki Dieta keto.
Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy oraz pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia Autorki Natychmiast chcę to wszystko ugotować!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i ElleRozszerzone wydanie 186 przepisów na dania jak z bajki!Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, lecz także doskonale smakować!Małgorzata Kalemba-Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie w charakterze dekoracji, ale jako danie główne.Rozsmakuj się w złocistej tarcie z kwiatami cukinii!Oczaruj gości czekoladowym tortem fiołkowym i lodami z magnolii!Zaserwuj pasztet z aksamitkami i kwiaty rzepaku w ostrym sosie!Poznaj magiczny smak zupy z liliowca i skosztuj wyśmienitej nalewki pierwiosnkowej.Jadalne kwiaty to niezwykła książka kucharska. Dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim jak przyrządzić z nich pyszne potrawy.Małgorzata Kalemba-Drożdż autorka książek Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa i Skarby ogrodu (2021). Prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie kwiatów i dzikich roślin. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Kraina smaku w pojemniku-wersja wege"" jest wegetariańską kontynuacją książki ""Kraina smaku w pojemniku"" (2017). Zawiera 11 pysznych i łatwych do wykonania potraw. Każdy przepis obfituje w smak, witaminy, minerały, a także błonnik. Posiłki można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Akcja ""pojemnik"" została stworzona przez autorkę w 2017 roku z myślą o zapracowanym społeczeństwie, które niejednokrotnie nie znajduje czasu na codzienne przyrządzanie pięciu urozmaiconych posiłków, a któremu wciąż zależy na utrzymaniu zdrowia i kondycji. Z tą książką jesteśmy w stanie wyczarować smaczne i niebanalne dania, które możemy zabierać ze sobą na wynos. Warto przygotować sobie w domu pojemnik pełen smaków, zamiast konsumować na mieście niezdrowe fast foody.
Dokuczają ci bóle głowy, zmęczenie, senność? Masz wzmożoną ochotę na słodycze? Martwi cię wzrost masy ciała? Powodem tych uciążliwych objawów może być insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie to może prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób. Szacuje się, że insulinooporność występuje u niemal 10 milionów ludzi w Polsce. Można zatem powiedzieć, że mamy do czynienia z prawdziwą epidemią. Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zdrowy styl życia, a zwłaszcza sposób odżywiania, sprzyjają zarówno leczeniu insulinoopornosci, jak i jej zapobieganiu. W książce Insulinooporność znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowane 4-tygodniowe menu. Dzięki lekturze książki Insulinooporność dowiesz się: jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie insulinooporności jakie badania diagnostyczne wykonać jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postępującą insulinooporność jak czytać etykiety jak ćwiczyć Hanna Stolińska-Fiedorowicz Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.
W książce "Jelito drażliwe" znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego. Książka zawiera odpowiedzi na pytania: Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć? "W książce Jelito drażliwe dzielę się wiedzą, jak radzić sobie z problemem zespołu jelita nadwrażliwego na podstawie doświadczenia zdobytego w pracy z pacjentami, których pojawia się w moim gabinecie coraz więcej. Jestem pewna, że lektura przekona Cię, Drogi Czytelniku, że dieta jest skutecznym wsparciem terapii zespołu jelita nadwrażliwego, a cierpliwość i konsekwencja w jej stosowaniu pozwala uwolnić się od tej uciążliwej przypadłości." Hanna Stolińska-Fiedorowicz Hanna Stolińska-Fiedorowicz Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.
Jesteś tym, co... jesz.Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to, co jemy wpływa zarówno na naszą witalność, wagę, stan naszej skóry czy włosów, ale również na kondycję naszego całego organizmu, w tym szczególnie na stan naszych narządów.Z jakich produktów, ziół i przypraw powinniśmy komponować menu, aby mieć energię i cieszyć się zdrowiem? Odpowiedź znajdziesz w książce ""Jedzenie, które leczy"".Karolina i Maciej Szaciłło skorzystali z mądrości najstarszej znanej ludzkości medycyny - ajurwedy. Ten liczący 5 tysięcy lat system medyczny podchodzi do zdrowia w sposób holistyczny. Pomaga powrócić i utrzymać stan równowagi. Czy istnieje jedna, idealnie dobrana dieta dla każdego? Nie. Każdy z nas jest bowiem inny. Różnimy się nie tylko widocznymi elementami jak wzrost, waga, płeć czy kolor skóry. Mamy m.in. inne trawienie, różne zapotrzebowanie energetyczne. Mało tego nasze potrzeby zmieniają się wraz ze zmiennością otaczającego nas świata. Innego rodzaju przyprawy i smaki są nam potrzebne zimą, a inne upalnym latem.Autorzy nie tylko podadzą przepisy na proste i smaczne posiłki sprzyjające zdrowiu, ale podpowiedzą jak odnaleźć swoją drogę do zdrowia i radości życia.Karolina i Maciej SzaciłłoEksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
Katarzyna Biłas, autorka książki ""Bez cukru a słodkie"", po raz kolejny udowadnia, że można schudnąć bez rezygnacji z kulinarnych przyjemności!Jeśli wydaje ci się, że będąc na diecie musisz zrezygnować z ulubionych tradycyjnych potraw, ta książka jest dla ciebie! Bigos, karkówka, kluski śląskie czy dania z makaronem również mogą znaleźć stałe miejsce w zdrowym jadłospisie, o ile tylko nauczysz się odpowiednio je przyrządzać oraz w zrównoważony sposób łączyć z innymi potrawami.Dzięki tej książce poznasz niemal 120 przepisów na pełnowartościowe dania obiadowe, które nie tuczą, a nadal są pyszne. Znajdziesz wśród nich posiłki mięsne i wegetariańskie, makarony, zapiekanki, faszerowane warzywa, zupy i surówki, a także zdrowsze wersje fast foodów.Zadbaj o zdrowie i smukłą sylwetkę bez diet i wyrzeczeń!
Przepis na szczęście po hiszpańsku? Trochę spontaniczności i otwartości, umiejętność cieszenia się chwilą… i pyszne tapas. Obowiązkowo w gronie przyjaciół!
Chcesz wiedzieć, jak żyć lepiej, pełniej, trochę wolniej i zwyczajnie radośniej? Weź przykład z Hiszpanów! Monika Bień-Königsman udowadnia, że słoneczna pogoda, tłumy tańczące na ulicy i wypełnione po brzegi bary nie są niezbędne do tego, by poczuć hiszpański klimat i radość. Ta książka zabierze cię w niezwykłą podróż do Andaluzji, która nie wymaga wychodzenia z domu. Poznaj sekrety tego wyjątkowego regionu i wypróbuj ponad 50 oryginalnych przepisów, które pozwolą ci stworzyć smaki rodem z hiszpańskich barów we własnej kuchni!
Ta opowieść jest tak barwna i różnorodna jak tapas, a do tego zaskakuje i urzeka – zupełnie jak Hiszpania.
Jak odbudować zdrową relacje z jedzeniemDlaczego głodne są twoje emocje, a nie żołądek? Warto przyjrzeć się bliżej naszej relacji z jedzeniem. Czy jest ono jedynie paliwem, czy gości w naszym życiu zdecydowanie częściej, niż to potrzebne? Odpowiedzmy sobie na pytania: o Czy gdy dopada nas smutek, zamiast z kimś porozmawiać, sięgamy po czekoladę?o Czy sukcesu nie nagradzamy na przykład wystawną kolacją?o Jakim przysmakiem próbujemy zrekompensować sobie strach i samotność i czy na pewno po nim czujemy się lepiej? Powinno się jeść, by żyć, a nie żyć, by jeść. Pora umieścić siebie wyżej na liście priorytetów, nie zagłuszać bólu jedzeniem. Nie bać się go poczuć, w końcu każda emocja jest po coś. Dajmy sobie uwagę, troskę i czułość zamiast kolejnego ciastka. I co najważniejsze, nauczmy się wyrażać nasze emocje, zamiastje zajadać.Ta książka ci w tym pomoże!
Sałatka szopska, rukola z migdałami, zielony groszek z sezamem, krewetki z awokado, makaron w trzech kolorach to tylko niektóre z przeszło stu przepisów na wyśmienite sałatki.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?