KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

30,39 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

41,66 zł
75,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,66 zł

41,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,49 zł

44,64 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,64 zł

151,66 zł
212,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 171,27 zł
Okładka książki Żywność a zdrowie człowieka

37,80 zł 27,14 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,14 zł

Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.Od Autorów
Okładka książki Sałaty i sałatki

18,00 zł 11,10 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 11,10 zł

Reprint broszurki z 1928 roku z 80 przepisami na przygotowywanie smacznych oraz łatwych sałat i sałatek. W poradniku znajdziemy przepisy na sałaty zielone i sosy do sałat, sałatki kartoflane i jarzynowe, sałaty z ryb i mięsa oraz propozycje słodkie i owocowe.""
Okładka książki Dieta #bez cukru

29,95 zł 15,78 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,78 zł

Czym tak naprawdę jest cukier i jak wpływa na nasz organizm? Dlaczego wszędzie jest go tak dużo i co możemy zrobić, żeby go unikać albo wręcz wyeliminować z naszej diety? Odpowiedzią na te i inne, równie ważne pytania jest Dieta # bez cukru. Książka zachęca do świadomego kształtowania jedzeniowych przyzwyczajeń, podpowiadając, jak z cukru zrezygnować lub czym go zastąpić.
Okładka książki Przewlekła choroba nerek. Leczenie dietą

49,90 zł 29,09 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,09 zł

Zalecenia dietetyczne dla chorych na przewlekłą chorobę nerek. Jeśli zdiagnozowano u ciebie przewlekłą chorobę nerek, to musisz zacząć stosować szereg ograniczeń dietetycznych. Oznacza to zmianę nawyków żywieniowych – ale twoje posiłki nie muszą być ani skomplikowane ani nudne. Dzięki Susan Zogheib nauczysz się przygotowywać smaczne i zdrowe potrawy, z których skorzystasz ty i twoja rodzina. Z poradnika dowiesz się m.in.: – jakie są przyczyny choroby nerek – jaką rolę odgrywa dieta w codziennym życiu – w jaki sposób ograniczać sód, potas, fosfor oraz białko w menu – jak zaplanować pożywne i zdrowe posiłki – co możesz zjeść w domu, a co na mieście. W książce znajdziesz m.in.: – ponad 100 przepisów dla osób chorych na nerki – plany menu i propozycje posiłków – listy zakupów – szereg przydatnych informacji żywieniowych – porady, co jeść poza domem. Przy wszystkich przepisach podano wartości odżywcze, a wiele z propozycji kulinarnych możesz przygotować w 30 minut lub krócej – dostosowując się do twojego napiętego harmonogramu i pomagając bez stresu utrzymać dietę przyjazną dla nerek. Susan Zogheib Jest dyplomowaną dietetyczką zainteresowaną żywieniem osób z PChN . Ukończyła studia na Wydziale Żywienia Człowieka Uniwersytetu Ryerson, w Toronto. Autorka książek dla chorych na nerki.
Opakowanie From the Source - Thailand

99,00 zł 79,98 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 79,98 zł

From Lonely Planet, the world's leading travel guide publisher, From the Source is a groundbreaking cookbook series that introduces food lovers and travel enthusiasts to the world's most authentic local dishes by transporting them into the kitchens where they were perfected. Each country-specific edition features sumptuous original photography, up to 70 classic recipes, and inside stories and tips from the world's best local cooks, from street-food vendors to Michelin-starred chef patrons. With From the Source Thailand, you'll tour through Central Thailand's sophisticated, cosmopolitan cuisine layered with Chinese and Muslim influences, Northern Thailand's mild, seasonal dishes with ancient roots, Northeastern Thailand's full-flavoured, rustic cooking that doesn't skimp on spice, and Southern Thailand's spicy offerings, with an emphasis on seafood, chillies and salt.
Opakowanie Asian Tapas

54,00 zł 43,63 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,63 zł

Fusing the friendly concept of Spanish sharing plates with the more exotic flavours of Asian cuisine, Asian Tapas offers a multitude of delicious recipes for small bites. Food from Eastern corners of the world is often thought of as some of the most exciting and enticing on the planet. Whether umami-rich with Japanese miso or soy sauce, spiked with gently building layers of aromatic Indian spices, or replete with fragrant Thai herbs, chilli and garlic, each mouthful packs a big flavour punch.
Okładka książki Vegan in 7

89,00 zł 71,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 71,90 zł

Healthy vegan recipes with 7 ingredients or fewer; can it be true? Yes! Being a vegan can be easy, fun and totally delicious. With more than 20 years' experience in plant-based cooking, Rita Serano shows how cooking vegan doesn't have to be complicated. She offers nourishing and delicious recipes with not a single fake overprocessed vegan burger in sight. Plus, all her recipes are low-fat and free from refined sugars. With chapters broken into Start, Fast, Fresh, Nourishing, Gather, Sweets and Basics, including recipes for nut milk and vegetable broth if you want to take it a step further, Rita eschews obscure ingredients in favour of natural, seasonal and organic produce. So ditch premade processed products and cook healthy vegan food at home.
Okładka książki Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski...

44,90 zł 23,35 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,35 zł

O KSIĄŻCE: Lampart w pomarańczach to propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami. O AUTORCE: Ewa Karolina Cichocka – dziennikarka, podróżniczka i organizatorka niebanalnych wyjazdów, m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii „Śladami polskich artystów”, zaprezentowanej na Ogólnopolskich Spotkaniach Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów KOLOSY. Wcześniejsze publikacje: Rymowanki Sycylianki, czyli mity z wyspy Słońca (z ilustracjami Ewy Niewadzi), Sycylia. Między niebem a morzem (wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne w 2016 roku w kategorii „książka podróżnicza”). Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale także jeść. Wciąż jeszcze nie wie, którą z tych czynności lubi najbardziej...
Okładka książki Miodosytnictwo BR

90,00 zł 61,91 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 61,91 zł

Równie ważnym, jak staranie się o możliwie najwyższy dochód z pasieki jest bez wątpienia najkorzystniejsze znalezienie odbiorcy i spieniężenie jej produktów (miodu, kitu pszczelego, wosku, pyłku, itp.). Troska o to jest w dzisiejszych czasach tym większa, że produkcja miodu spada. Podniesienie zysku z pasieki wiąże się ze sprzedażą jej produktów w formie najbardziej przetworzonej. Książka ta, będąca reprintem podręcznika Miodosytnictwa dr. T. Ciesielskiego, w znakomity sposób przybliża współczesnemu hodowcy pszczół tradycyjne, od staropolskich, po przedwojenne metody przerabiania miodu na trunki - w tym miody sycone, miody owocowe, a także wina. Szczególnie wyborne wina owocowo-miodowe i wina musujące. W książce znajdują się także receptury przygotowania i produkcji piwa na bazie miodu - w tym wspaniałego piwa jałowcowego. Autor Miodosytnictwa pisze: Dla nas, Polaków, nasz kraju z dawien dawna ma sławę Ojczyzny obfitującej w najlepsze miody. Hodowcy pszczół, pasiek, i dawniej i dzisiaj swoje sposoby produkcji przekazują rodom rodzinnym z pokolenia na pokolenie. Po dziś dzień stare miody polskie i ich przetwory eksportowane są na cały świat. Zapraszam do lektury nie tylko hodowców pasiek, ale i pasjonatów dbałości o zdrowie oraz miłośników miodu i produktów naturalnych z niego, którymi niejeden gospodarz czy pani domu może zaskoczyć domowników i gości.
Okładka książki Księżniczki gotują. 50 pysznych przepisów!

29,99 zł 20,51 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,51 zł

Książka kucharska, szczypta magii i odrobina wyobraźni – oto twój przepis na sukces! W tym niezwykłym tomie znajdziesz mnóstwo pomysłów na pyszne dania sygnowane przez Roszpunkę, Królewnę Śnieżkę i inne księżniczki Disneya. Przystępne instrukcje, kulinarne porady oraz zdjęcia, od których aż ślinka cieknie – wszystko to sprawi, że bez problemu wyczarujesz dania godne księżniczki.
Okładka książki Tokio kultowe przepisy

59,99 zł 38,27 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,27 zł

Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. Ta książka to więcej niż klasyka kuchni z Tokio. To kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziesz w niej: ponad 100 unikatowych przepisów nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki senbei, pierożki gyoza, wariacje makaronu soba i udon, marynowane warzywa czy pulpeciki z kurczaka tsukuné, receptury na japońskie słodkości jak daifukumochi, czyli nadziewane ciastka ryżowe, ciasto z matchą, biszkopty, lody i sorbety, jakich nie próbowałeś w Europie, jasne i zwięzłe informacje o podstawowych technikach gotowania i najważniejszych składnikach potrzebnych do wyczarowania Japonii we własnej kuchni. Tokio. Kultowe przepisy to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, lecz także barwny kulinarny przewodnik po stolicy Japonii. Wyrusz w podróż po zatłoczonych tokijskich barach z przekąskami, poczuj tętniące życiem ulice, zajrzyj do wnętrz kultowych restauracji w Tokio. Poznaj inspirujących ludzi, zaskakujące smaki i niezwykłą atmosferę jednej z największych gastronomicznych metropolii świata. Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu, gdzie jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania autentycznych japońskich potraw domowych. Dzięki swoim doświadczeniom wie, jak tłumaczyć ludziom Zachodu kulturę Wschodu, czyniąc ją zrozumiałą i przystępną.
Opakowanie On Bordeaux

150,00 zł 121,18 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 121,18 zł

When things turn out right for Bordeaux, as they frequently do, its wines are sublime. They inspire many thousands of tributes, from Samuel Pepys’ succinct reviews to the the most rhapsodic of Michael Broadbent’s tasting notes – in short, over 300 years of wine writing. On Bordeaux is a collection of the best bits, from our best-loved wine writers, critics and commentators, set around 10 of the themes that make Bordeaux tick. Expect to read about the region’s triumphs, disasters, heroes and villains – expect to be surprised… • Foreword by Jane Anson, author and world renowned Bordeaux expert • The Power of the Vintage: following the dramatic success of Bordeaux’ 2019 En Primeur campaign, we look at the wines that have the power to earn millions… • Neal Martin, Fiona Morrison MW, Hugh Johnson, Steven Spurrier, James Lawther MW, Elin McCoy, Stephen Browett and Stephen Brook: the region’s most respected commentators share their views • Sustainability, Marketability and Drinkability: Mathieu Chadronnier, Joe Fattorini and Christian Seely shed light on the way we see claret today • Tales of the Aristocracy: from Lafite, Latour and Margaux to Mouton Rothschild, Haut-Brion, Le Pin, Petrus and Ausone… • In praise of a Bordeaux Master: a tribute to Michael Broadbent from Hugh Johnson • The Rivals: Bordeaux vs Burgundy, Right Bank vs Left, Cabernet vs Merlot – the feuds can be bitter… • Bordeaux at War: Jane Anson and Eric de Rothschild on the horrors of World War II • The Way Forward: John Salvi, Bill Blatch and Peter Vinding-Diers reveal the wines that lead the way to Bordeaux’ future…
Okładka książki The story of wine

150,00 zł 121,18 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 121,18 zł

Widely acclaimed as Hugh Johnson’s longest, most ambitious and enthralling book, The Story of Wine is a book of enormous richness, a biography of wine. Winner of every wine award in the UK and USA, writing it, according to Hugh, was like trying to get ‘a quart into a liqueur glass’. It is not just one story but a collection of many, scanning the wine world from Noah to Napa, from Pompeii to Pomerol, as illuminating to our understanding of civilization as it is to our appreciation of wine. As historian Andrew Roberts says in his foreword: ‘The genius of The Story of Wine derives from the fact that it is an adventure story, full of mysteries, art and culture.’
Okładka książki Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie...

99,99 zł 68,38 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 68,38 zł

„Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb” to książka, która powstała z połączenia trzech wcześniejszych publikacji Roberta Winckiewicza. Autor, pisząc pierwszą, nie wiedział, że powstanie druga i trzecia. Z czasem więc zrodził się pomysł, aby wszystkie informacje umieścić w jednym tomie.
Okładka książki Kuchnia polska XXI wieku

41,90 zł 21,79 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,79 zł

Ten album jest nie tylko książką o gotowaniu, lecz także głębokim wyznaniem swoistej religii - wiary w sztukę gotowania, jej wielką wagę we współczesnym świecie i ogromne możliwości ciągłych zmian i poszukiwań, nowych kreacji. Mam też wielką nadzieję, że ze stajni mistrza Amaro wyjdą utalentowani uczniowie - mistrz bez uczniów nie jest mistrzem.
Okładka książki Wiedza o winie T.2 Geografia Wina. Stary Świat

49,90 zł 31,33 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,33 zł

Drugitom serii Wiedza o winie autorstwa Michała Bardela i Wojciecha Gogolińskiego,redaktorów największego w Polsce magazynu winiarskiego Czas Wina, zaprasza wpodróż po najważniejszych krajach, regionach i apelacjach winiarskich Europy.Czytelnik znajdzie tu informacje o ich warunkach geograficznych, lokalnejhistorii, odmianach winorośli oraz najsłynniejszych winach i tradycyjnychsposobach ich produkcji. Specjalny obszerny rozdział poświęcony jest takżewinom polskim! To pierwszy i jedyny przewodnik geograficzny po świecie winawydany w naszym kraju.
Okładka książki Zbrodnia i wina

46,00 zł 28,88 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,88 zł

Zbrodnia i wina to zbiór lekkich i anegdotycznych opowieści o kilkunastu regionach winiarskiego świata, a każda z nich rozpoczyna się od autentycznej historii kryminalnej, w której wino pełni kluczową rolę. Autor prowadzi czytelnika śladem największych afer w dziejach światowego winiarstwa związanych z fałszowaniem wina, truciem jego konsumentów, podkładaniem bomb pod jego składy, a nawet topieniem w nim angielskich książąt. Jednocześnie, jest to w pełnym tego słowa znaczeniu przewodnik po najważniejszych winach, odmianach i regionach winiarskich świata, w którym czytelnik znajdzie także mnóstwo porad dotyczących wybierania wina, jego kupowania, przechowywania i podawania. W 2015 roku książka została wyróżniona w międzynarodowym konkursie Gourmand Awards jako najlepsza polska pozycja w zakresie edukacji winiarskiej.
Opakowanie The Alchemist Cocktail Book

94,61 zł 76,44 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 76,44 zł

100 spell-binding, crowd-pleasing cocktails. Work some magic at home with these original cocktail recipes from everyone's favourite experimental bar, The Alchemist. Elevate your mixology skills and bring some creativity to your bar cart with unique and show-stopping tipple time recipes, from their iconic Caramelised Rum Punch and Smokey Old Fashioned, to new takes on the cocktail classics. With chapters from Chemistry & Theatre, Twisted Classics and New Wave to Classics and Low & No Alcohol, The Alchemist Cocktail Book truly has something for everyone, from mixing novices to experienced bartenders. Bring some dramatic flair to your cocktail hour, with recipes including: Lavender Daquiri Paloma Rhubarb and Custard Sour Bananagroni Maple Manhatten Cola Bottle Libre Grapefruit and Apricot Martini
Okładka książki MasterChef Junior. Szósta polska edycja programu

44,90 zł 25,36 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,36 zł

Ich kulinarna wyobraźnia wydaje się nie mieć granic, a kuchnia nie skrywa przed nimi żadnych tajemnic. Od najmłodszych lat gotowanie było dla nich najwspanialszą zabawą, a dziecięce eksperymenty przerodziły się w pasję. Aby pokazać światu swoje niezwykłe kulinarne talenty, siedemnaścioro młodych kucharzy pod okiem doświadczonych mistrzów stanęło do rywalizacji w szóstej już polskiej edycji programu MasterChef Junior. Ta książka zawiera ich ulubione przepisy zarówno na oryginalne przystawki, wspaniałe dania obiadowe i przepyszne desery m.in: pizzę Mirtillo, kaczkę z purée z dyni, pierogi gruzińskie chinkali, sernik jagodowy, kajmakowe tartaletki i bezowego jeżyka.
Okładka książki Notatnik kulinarny: Pizze, calzoni i panini

19,99 zł 13,71 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,71 zł

Na 120 stronach znana włoska pisarka kulinarna Carla Bardi zaprezentowała ponad 100 przepisów na tradycyjne włoskie dania.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,33 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Okładka książki Filozofia smaku

31,90 zł
50,10 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,90 zł
Okładka książki Soda oczyszczona

13,67 zł
25,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,67 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,78 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,35 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,93 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,62 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,46 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj