W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Przepiśnik na podwójnej spirali zamykany w formacie A5. W twardej oprawie ze złotym zdobieniem. W środku strona tytułowa z miejscem na dane właściciela, naklejki, strony na własne przepisy, strony z gotowymi przepisami, kuchenny miniporadnik (w tym przydatny w każdej kuchni przelicznik miar i wag), a także kieszonka na przepisy. Kartki w kropki z kolorowymi registrami umożliwią kreatywne notowanie przepisów. Produkt dostępny jest w różnych, oryginalnych wzorach.Doskonały prezent dla miłośników gotowania. Idealny prezent dla przyjaciółki, mamy lub cioci.
Rita Serano is a hugely popular food blogger known for her irresistible vegan recipes. A perfect companion for busy lives, Vegan for Good contains a range of multi-functional dishes to ensure vegan meals are easy to make every day. Whether it’s cooking a hassle-free weeknight supper, preparing a quick work lunch for the day ahead or treating yourself to a relaxed weekend brunch, this book has it covered.
Chapters are split into Weekends, Weekends, No Time At All and Sweet Celebrations, with recipes ranging from a warming Sweet Potato and Peanut Soup to a smooth Raspberry and Coconut Cheesecake to share with friends.
Packed full of flavour, colour and style, Vegan for Good has something for everyone, whether you need to whip up a 10-minute meal or spend an hour or two on a Sunday prepping for the week ahead. With Rita’s friendly guidance and delicious recipes, learn how to create easy, wholesome vegan masterpieces every day.
Oto poradnik, z którego dowiesz się jak uwędzić lub upiec mięso. Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy też drób właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje, ale i poprawia smak mięsa. W książce doświadczony masarz opisuje, jak solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować szynki, boczek, żeberka, wędzonkę, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych smakołyków.Znajdziesz tu ponad 100 zdjęć oraz informacje na temat urządzeń i dodatków,dokładne wskazówki i rady profesjonalisty, wypróbowane przepisy oparte na naturalnych składnikach, porady pozwalające unikać błędów.
Jesteś zmęczony? Gorzej widzisz? Trudno ci się skoncentrować? Odczuwasz różnorodne bóle? Męczą cię niepokój i przygnębienie? Masz stany zapalne i alergie nawet na najpopularniejsze leki, suplementy diety, kosmetyki czy środki czystości? Bliscy nie wierzą w twoje objawy i próbują cię przekonać, że to psychosomatyka. Jeśli lekarze rozkładają ręce, nie wiedząc, jak cię leczyć, przeczytaj tę książkę!
Autor udowodni, że symptomy, z którymi od lat się borykasz, są prawdziwe. To mogą być objawy chorób przewlekłych, które można i da się wyleczyć! Poznasz rzetelne terapie detoksu, usuwania toksyn i oczyszczania organizmu, a także pomocne preparaty prozdrowotne. Twoja szansa na pełne odzyskanie zdrowia.
Samodzielne zadbaj o zdrowie i sięgnij po środki i terapie od wieków stosowane w medycynie naturalnej i ludowej oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. W tej książce znajdziesz najskuteczniejsze receptury z ziołowej apteki na herbaty ziołowe, okłady, oleje, kapsułki, nalewki czy maści stworzone przez certyfikowaną lekarkę medycyny naturalnej. Wykorzystasz te przepisy do leczenia przeziębienia i grypy, bezsenności, problemów trawiennych, dyskomfortu mięśni i wielu innych.
Ziołolecznictwo stanie się ważnym narzędziem, aby pokonać choroby i dolegliwości w skuteczny i naturalny sposób. Włączysz zioła do swojej diety, wykorzystasz zdrowe odżywianie do leczenia bólu i wzmocnienia odporności. Godne zaufania ziołowe receptury dla zdrowia całej rodziny.
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów.
Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Przejdź na dietę ketogenicznąOdkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisówZrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowieOdzyskaj zdrowie z dietą keto!Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!W książce:Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznejKetogeniczny plan treningowyZalety postu przerywanegoPonad pięćdziesiąt świetnych przepisówSposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem
Learn how to cook traditional Italian dishes as well as reinvented favorites, and bring Venice to life in your kitchen with these 100 Northern Italian recipes. Traveling by gondola, enjoying creamy risi e bisi for lunch, splashing through streets that flood when the tide is high—this is everyday life for Skye McAlpine. She has lived in Venice for most of her life, moving there from London when she was six years old, and she’s learned from years of sharing meals with family and neighbors how to cook the Venetian way. Try your hand at Bigoli with Creamy Walnut Sauce, Scallops on the Shell with Pistachio Gratin, Grilled Radicchio with Pomegranate, and Chocolate and Amaretto Custard.
A plant-based diet that can help you not only look great, but also lose weight!
This revolutionary step-by-step 30-day diet plan will help you lose weight and start feeling better fast – while eating delicious, satisfying plant-based foods (and absolutely no calorie counting).
Carefully developed by award-winning nutritionist and chef Christine Bailey, including nutritionally balanced, gluten-free and delicious recipes, this easy-to-follow, protein-rich vegan weight-loss programme will get the results you want and keep you healthy and energised.
Whether you are looking to lose a few pounds or seeking a new way of eating to boost energy, Go Lean Vegan will provide you with all the nutritional principles you need for a vibrant, healthy life.
Including nutritionally balanced recipes such as the Coconut Quinoa Bowl with Berries, Grab & Go Protein Raw Protein Bars, Courgette Carbonara and Orange Chocolate Pots, the Go Lean Vegan diet plan will get you in shape quickly, boost your vitality and overall wellbeing without cutting out the foods you love.
You’ll be astounded at how amazing you look and feel in just 30 days!
Zdrowie zakręcone w słoikachKiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste!W książce znajdziesz:porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić,przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie,wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej,porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane,inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas,sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt.W tym roku zatroszcz się o swoje zdrowie i postaw na kiszonki!W książce o swoich pasjach i manufakturach opowiadają również: Barbara Piątkiewicz z Pracowni Wypieków Chleba. Moje Wypieki, Magdalena Witkiewicz pisarka, autorka m.in. Jeszcze się kiedyś spotkamy, Czereśnie zawsze muszą być dwie, Mikołaj Bator z Zakwasowni oraz Marek Brunka z Regionalnego Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural.
Odkryj zalety uważnego jedzenia i pielęgnowania żywieniowych nawyków według wskazówek Buddy.Z całą pewnością jest wiele rzeczy, których nie wiecie na temat Buddy. Przede wszystkim wydaje się wam, że Budda był wiecznie uśmiechniętym grubiutkim facetem. Tymczasem prawdziwy Budda przez całe życie był szczupły. I szukał harmonii w każdej dziedzinie życia w odżywianiu również.W kwestiach żywienia pragnął podążać drogą środka. Odrzucał zarówno nieograniczone obżarstwo, jak i nieracjonalne głodówki. Pomimo tego, że żył wiele lat przed erą hamburgerów i frytek, instrukcje, jakich udzielił mnichom ponad 2500 lat temu, okazują się aktualne aż do dziś. A w dodatku są banalnie proste!Najważniejsza z nich brzmi: to, co jesz, nie jest aż tak istotne jak to, kiedy jesz. Nie musisz stosować drakońskich diet, aby czuć się zdrowo i dobrze wyglądać.Z tej książki dowiesz się:jakie techniki jedzenia sprzyjają utracie nadmiernych kilogramów;czy Budda uczęszczał na crossfit i jakie ćwiczenia są najlepsze dla ciebie;jak odróżnić prawdziwy głód od zwykłych zachcianek i nieposkromionego apetytu;jak zakończyć trudny i toksyczny związek pomiędzy tobą a twoją lodówką;jak zaprzyjaźnić się z własnym żołądkiem i osiągnąć wagową nirwanę.
To książka o dobrych nawykach z˙ywieniowych, które warto nabywać od najmłodszych lat.
„Kamilka i Mateuszek zdrowy maja? brzuszek” to książka o dobrych nawykach z˙ywieniowych, które warto nabywać od najmłodszych lat. W opowiadaniach zostały poruszone tematy między innymi alergii i nietolerancji pokarmowych, cukru, spożywania wody, czytania składu produktów, poczęstunków na urodzinach czy na wizytach u babci.
Spis treści:
1. U babci
2. Na straganie
3. Nietolerancja pokarmowa
4. Czytaj skład
5. Pełne brzuszki
6. Woda zdrowia ci doda
7. Cukier i ze?by
8. Tadek Niejadek
9. Urodzinki Michalinki
10. Słodkie prezenty
11. Eliminacja mlecznych produktów
12. Nie trzeba jeść wszystkiego
Kamila Ziemann, dyplomowana dietetyczka. pasjonatka zdrowej oraz prostej kuchni. Od 2011 r. właścicielka Centrum Dietetycznego EFEKT.
Zwykle zaczyna się podobnie. Niepohamowana ochota na słodycze, bóle głowy, rozdrażnienie, senność, problemy z cerą i słabe włosy. Trudno uporać się z nadmiarem kilogramów, których, mimo kolejnych diet, wciąż przybywa. Pojawia się zniechęcenie i przekonanie, że zawsze będziemy skazani na rozmiar XL. Jakby tego było mało, kiedy szukając źródeł problemów, trafiamy do lekarza, często okazuje się, że niedomaga tarczyca, a wyniki badań pokazują zawirowania hormonalne. Przyczyną może być właśnie insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Nieleczona uprzykrza życie i nieuchronnie prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, między innymi do cukrzycy, nadciśnienia i niepłodności. O insulinooporności z roku na rok mówi się coraz częściej, ponieważ zmaga się z nią coraz więcej osób. Łatwo na nią zapracować, alena szczęście można sobie z nią poradzić. Warunkiem jest zmiana odżywiania.W tej książce znajdziesz dietę na 4 tygodnie ze wskazówkami, jakie triki stosować, by zwykłe jedzenie poprawiło wrażliwość na insulinę, aby zniknęła nadwaga, a wróciła energia. Jest tu także specjalne menu dla panów, którzy choć się nie przyznają z insulinoopornością mierzą się coraz częściej.
Najwspanialsze smaki lata i dzieciństwa.
Najnowsza książka Olii Hercules to cudowna, nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa. W "Sielskich smakach" autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki.
Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących w pobliżu domostw budynków, w których latem przyrządzano dania ze składników prosto z grządki i szykowano przetwory na zimę.
"Sielskie smaki" to uczta dla oka i podniebienia. Przepisom towarzyszą znakomite zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach. Ta książka przeniesie Was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącego sianem i dojrzewającymi owocami.
Gotuj z Olią i ciesz się latem przez cały rok!
"Sielskie smaki" to prawdziwe objawienie. Ta wyjątkowa książka w cudowny sposób przywołuje atmosferę opisywanych miejsc. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę gotować opisane w niej potrawy.
Nigella Lawson
Książka Olii przenosi nas do bajkowego świata. Czysta magia, zarówno w samych recepturach, jak i w opowieściach.
Anna Jones, autorka książek kulinarnych
Czytając Sielskie smaki, zakochałam się w Ukrainie. Nigdy tam nie byłam, ale piękne opowieści Olii, jej przepisy, od których samej lektury aż cieknie ślinka, oraz cudowne zdjęcia pochłaniają bez reszty. Cieszę się, że autorka podzieliła się z nami tymi sekretami kulinarnymi.
Melissa Hemsley, autorka "Sztuki dobrego jedzenia"
To wspaniała książka kucharska dla każdego, kto chciałby poznać nowe kuchnie i poszukuje inspiracji.
"Sunday Times"
Olia Hercules jest autorką wyjątkowych, nagradzanych książek kulinarnych z przepisami z różnych regionów Europy Wschodniej "Mamuszka" oraz "Kaukasis".
Urodziła się na Ukrainie. Po pięciu latach spędzonych na Cyprze przeprowadziła się do Londynu, gdzie ukończyła studia na wydziałach italianistyki, rusycystyki i anglistyki. Kucharskie szlify zdobywała w "Leiths School of Food and Wine". Rozwijała karierę w londyńskiej restauracji "Union Market", a następnie została chef de partie w restauracji Yotama Ottolenghiego. Wiedza kulinarna i nietuzinkowa osobowość zapewniły jej międzynarodową renomę wybitnej kuchmistrzyni, stylistki żywności i publicystki. Olia pojawia się w programach emitowanych na kanale "The Food Network", założyła online start-up "The Recipe Kit", jest także autorką artykułów i filmów publikowanych przez dziennik "The Guardian", który nadał jej tytuł Rising Star of 2015, oraz książek kucharskich, które spotkały się z uznaniem krytyków i zachwytem czytelników oraz foodies na świecie.
Weź udział się w wegetariańskiej uczcie i zakochaj się w bezmięsnym gotowaniu! Masz ochotę na coś pysznego? Coś szybkiego i sycącego, a może coś bardziej wykwintnego, co zachwyci cię nieoczekiwanym połączeniem składników?
Wypróbuj 100 przepisów, które cieszą podniebienie i poprawiają nastrój! Znajdziesz wśród nich pomysły na niespieszne niedzielne śniadania, szybkie przekąski do ulubionego serialu, efektowne obiady dla gości czy apetyczne desery z różnych stron świata. Zasmakuj ponownie w daniach z czasów błogiego dzieciństwa, wybierz się w kulinarną podróż po kuchniach z odległych krajów, pozwól sobie na małą ucztę dla swoich zmysłów. Czego chcieć więcej? Tofu w sosie śliwkowym, suflet serowy z gruszką, odświeżająca zupa z mango i imbirem, pierożki momo, ciasto oliwne z nektarynkami…
Nieważne, czy jesteś wegetarianinem od lat, czy chcesz jedynie ograniczyć mięso w diecie – te dania zadowolą nawet najbardziej wykwintnego smakosza i zmienią każdy posiłek w wyjątkowe przeżycie. Karolina Ponzo – podróżniczka, autorka książek, mama. Podróżowała autostopem po Indiach, tańczyła salsę na Kubie, kąpała się ze słoniami w Tajlandii, nurkowała w Kenii, podziwiała śnieżne małpy w Japonii. Choć mieszkała w Anglii, Hiszpanii i Francji, niezmiennie największą miłością darzy Gdańsk. To tutaj wraz z dwójką małych dzieci testuje nowe przepisy, zagniata ciasta i z premedytacją przemyca warzywa tam, gdzie to tylko możliwe. W wolnych chwilach podejmuje kolejne nieudane próby nauki hiszpańskiego, czyta skandynawskie kryminały i gości znajomych na wieczorach z grami planszowymi.
A sweeping culinary journey across the Islamic world, and a celebration of its most iconic recipes. A diverse and rich culinary tradition has evolved in every place touched by Islam, always characterised by deliciousness and fragrance, a love of herbs and the deft use of spices. Anissa Helou's Feast represents an extraordinary journey through place and time, travelling from Senegal to Indonesia via the Arab, Persian, Mughal or North African heritage of so many dishes.
This exploration of the foods of Islam begins with bread and its myriad variations, from pita and chapatti to Turkish boreks and Lebanese fatayer. From humble grains and pulses come slow-cooked biryanis, Saudi Arabia's national dish of Lamb kabsa and magnificent jewelled rice dishes from Iran and Pakistan. Instructions for preparing a whole lamb or camel hump sit alongside recipes for traditional dips, fresh salads and sharp pickles.
And sugary sweet treats suitable for births, weddings, morning coffee and after dinner glint irresistibly after them. With more than 300 recipes, spectacular food photography and lively anecdotes, Feast is a comprehensive and dazzling mosaic of Islamic food culture across the globe.
Packed with more coffee knowledge than your local roaster and faithful barista combined, this fun, cleverly illustrated, highly informative guide presents a whole new way to understand and enjoy all types of coffee. Perfect for the coffee novice, it's also chock-full of expert information that even the most seasoned coffee lover will find useful and interesting. Coffee: It's Not Rocket Science includes:- Profiles of 22 countries that harvest coffee and their multitude of beans.
- Information on the evolution of the coffee bean from the farmer to the roaster and finally to the barista. - How to properly grind beans for a variety of brews and coffee makers in order to achieve the best-tasting drink. - How to choose which type of coffee machine is right for you.
- How to distinguish the aroma, body and flavour in every sip. - Lessons in latte art...and so much more.
The wonderful thing about making a salad is that it's a relaxed, stress-free way of cooking, with endless possibilities for customisation. By simply adding in a handful of toasted nuts, something sweet like sultanas, a few spoonfuls of chewy grains like barley or spelt, then a crumbling of cheese; a boring salad can start to look a lot more like dinner. In Salad Feasts, Jessica Elliott Dennison guides you through the art of creating the perfect meal with over 60 foolproof recipes that turn salads into flavour-packed, midweek meals.
From a quick, 10-minute Radicchio, Stilton and Pear salad, to the slow cooked Anchovy Roast Peppers with Smoky Tomato Beans, each recipe provides alternative substitute ingredients that are designed to make your salad-making flexible and easy, no matter the season. Including feasting menus to elevate your salads into occasion-worthy spreads, as well as a basic recipe formula to guide you, these are easy-to-assemble, delicious meals that transform ordinary salads into extraordinary feasts.
Przyrządzenie dobrej nalewki jest bez wątpienia sztuką. Mamy nadzieję, że wybrane przez nas arcydzieła malarstwa ilustrujące przepisy w Złotej księdze nalewek, zainspirują wszystkich artystów - twórców nalewek.
Twórcą pierwszej nalewki był prawdopodobnie starożytny lekarz z greckiej wyspy Kos, Hipokrates, który aromatyczne wino zaprawił cynamonem, a następnie dosłodził miodem - napój ten nazywany "hipokrasem" miał rozgrzewać, dezynfekować i leczyć najróżniejsze choroby. W okresie renesansu popularność zyskał sporządzany w aptekach "Hipokrates dla ludzi starych, zadumałych a flegmistych". W I wieku n.e. grecki lekarz z Cylicji , pozostający w służbie cesarzy rzymskich, Pedanios Dioskorides, autor sławnego traktatu "O środkach leczniczych ksiąg pięcioro" tak pisał w jednej z owych ksiąg: Wszystkie nie zmieszane i proste wina łatwo się wchłaniają, mają właściwości rozgrzewające, pobudzają apetyt, są dobre dla żołądka, mają właściwości odżywcze, działają nasennie, sprawiają, że ciało ma ładne zabarwienie. Pite w umiarkowanych ilościach, pomagają na wszelkiego rodzaju zatrucia, a także na ukąszenia jadowitych węży. Są dobre na długotrwałe wzdęcia, na czkawkę i na biegunkę...
Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.Od Autorów
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?