KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

23,61 zł
39,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,61 zł

82,43 zł
120,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 82,55 zł

35,90 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,79 zł

35,90 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,79 zł

35,90 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,79 zł

56,19 zł
99,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,17 zł

94,67 zł
145,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 145,00 zł

58,09 zł
109,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,81 zł

43,34 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,15 zł

16,29 zł
29,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,29 zł

45,40 zł
59,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,46 zł

60,54 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,63 zł
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Potrawy z ziemniaków

10,49 zł 5,45 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,45 zł

Potrawy z ziemniaków, kolejna z serii znakomita książka, to zbiór sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przyrządzenia potrawy z ziemniaków: od opiekanych kartofelków czy uwielbianych przez dzieci frytek, kopytek i różnego rodzaju kluseczek – na tradycyjnych plackach ziemniaczanych, zapiekankach i sałatkach kończąc. Ziemniak, najpopularniejsze w Polsce warzywo i jednocześnie dla wielu z nas podstawowy składnik codziennej diety, ma w kuchni nieskończenie wiele zastosowań, można go spożywać samego bezpośrednio po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu, ale jest również bazą wielu dań: kopytek, pyz, knedli, kartaczy, klusek, placków czy zapiekanek. Poza tym świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, rybami oraz innymi warzywami, a ze względu na delikatny, niezbyt wyrazisty smak – doskonale łączy się z ziołami i przyprawami. Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez tego warzywa, dlatego autorka postanowiła poświęcić mu nieco więcej uwagi i zebrać przepisy na ziemniaczane potrawy w jednej książce. ------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!   Przepis na ziemniaczany suflet Składniki: • 1 kg ziemniaków, • 500 g mielonego mięsa, • ⅓ szklanki śmietany lub mleka, • 2 łyżki masła, • 2 ząbki czosnku, • 1 cebula, • sól, pieprz do smaku, • olej do smażenia. Wykonanie ziemniaczanego sufletu Ziemniaki obrać i umyć. W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić ziemniaki. Gotować je do miękkości – około 15 minut. Śmietanę podgrzać w rondelku – powinna być mocno ciepła, ale nie może się zagotować. Ziemniaki odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec powoli wlewać ciepłą śmietanę, cały czas ugniatając ziemniaki, aż powstanie puszysta, gładka masa. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i całość smażyć kilka minut. Mięso doprawić solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie do zapiekanek wysmarować olejem. Na dnie rozłożyć połowę ziemniaczanego purée. Na nim rozłożyć mięso i przykryć je drugą połową ziemniaków. By suflet był bardziej dekoracyjny, można ziemniaki nałożyć do szprycy cukierniczej i powyciskać na mięso ozdobne kopczyki, jeden obok drugiego. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Gotowy suflet ziemniaczany podawać natychmiast.  
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Potrawy z ryb

10,49 zł 5,45 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,86 zł

Potrawy z ryb to zbiór 50 sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania dania z ryb i owoców morza, od zup poczynając poprzez różnego rodzaju pasty, musy, tatary, omlety czy sałatki – na rybach duszonych, pieczonych i smażonych kończąc. Poza wigilią i okresem Wielkiego Postu potrawy z ryb nadal rzadko goszczą na polskich stołach, choć tak wiele mówi się o ich zaletach. Są doskonałą alternatywą dla innych rodzajów mięs – pożywną, lekkostrawną i smaczną. Zawierają wiele cennych składników, w tym kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i systemu nerwowego, mają działanie przeciwnowotworowe oraz obniżają poziom złego cholesterolu zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału, a także korzystnie oddziałują na stan skóry i włosów. Słowem: trudno przecenić ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, dlatego autorka postanowiła poświęcić potrawom z ryb oddzielną książkę, w której zamieściła sprawdzone i wypróbowane przepisy. ------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!   Przepis na sałatkę łososiową w awokado Składniki: • 200 g wędzonego łososia, • 4 awokado, • 4 zielone gruntowe ogórki, • 1 czerwona papryczka chili, • 2 jajka (można użyć przepiórczych – 4 sztuki), • sok z ½ cytryny, • 4 łyżki oliwy z oliwek, • 1 łyżeczka musztardy, • ½ łyżeczki miodu, • sól, kolorowy pieprz do smaku, • koperek do dekoracji. Wykonanie sałatki łososiowej w awokado Jajka umyć, ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i pokroić na cząstki. Awokado umyć, rozkroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Część miąższu z połówek wybrać łyżeczką i przełożyć do miseczki. Skropić sokiem z cytryny. Ogórki umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie) i pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, pokroić w pierścionki i usunąć nasiona. Łososia pokroić w paski. Ogórki, łososia i chili dodać do awokado, wymieszać. Na koniec dorzucić cząstki jajek. Do małego słoiczka wlać oliwę, resztę soku cytrynowego, dodać musztardę, miód, sól oraz pieprz do smaku. Dokładnie całość wymieszać. Najlepiej zakręcić słoik i kilka razy mocno nim potrząsnąć. Gotowym sosem polać warzywa w miseczce i ostrożnie je wymieszać. Farszem napełniać połówki awokado i wstawić je na 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować świeżym koperkiem.  
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Potrawy z drobiu

10,49 zł 5,45 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,86 zł

Potrawy z drobiu to zbiór sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania dania z mięsa kurczaka, indyka, kaczki i gęsi: od zup poczynając poprzez rolady i pasztety – na drobiu duszonym, pieczonym i smażonym kończąc. Mięso drobiowe zaliczane jest obok rybiego do najbardziej lekkostrawnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i jest dobrym źródłem wartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zwłaszcza mięso z piersi indyków i kur. Poleca się je szczególnie osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, rekonwalescentom i dzieciom. Mięso drobiowe zawiera dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ze względu na delikatny, mało wyrazisty smak, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, można je serwować z warzywami, ale równie dobrze smakuje z owocami. Autorka zebrała w książce przepisy, których bazą jest właśnie mięso drobiowe. Znajdziemy tu receptury na pyszne zupy, sałatki, pasztety, rolady, klopsy i oczywiście potrawy z duszonym i pieczonym drobiem. Każdy amator dobrej kuchni z pewnością coś dla siebie wybierze. ------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!   Przepis na kolorową sałatkę z kurczakiem Składniki: • 1 pierś z kurczaka, • 1 czerwona papryka, • 1 żółta papryka, • 1 czerwona cebula, • 1 duży pęczek rukoli, • 10 pomidorków koktajlowych, • 2 zielone ogórki, • kilka listków bazylii, • 1 ząbek czosnku, • 2 łyżki soku z cytryny, • 1 łyżeczka octu balsamicznego, • 1 łyżeczka miodu, • sól, pieprz, papryka do smaku. Wykonanie kolorowej sałatki z kurczakiem Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej. Odłożyć do ostygnięcia. Rukolę i bazylię opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półtalarki. Zielone ogórki umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie) i pociąć w półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyć i poprzekrawać na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki i wymieszać. Dodać grillowanego kurczaka. Sok z cytryny wymieszać z miodem i octem balsamicznym. Dodać do niego ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać sos i polać nim sałatkę.  
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Potrawy regionalne

10,49 zł 5,45 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,45 zł

Śledź po kaszubsku, dzyndzałki warmińskie, małdrzyki krakowskie, a może piróg biłgorajski? Potrawy regionalne to zbiór niemal 50 sprawdzonych przepisów na dania z różnych regionów Polski. Dokładne opisy wraz z pięknymi ilustracjami pomogą nam przyrządzić potrawy, dzięki którym przeniesiemy się do tradycyjnej kuchni Małopolski, Podkarpacia, Warmii i Mazur czy Lubelszczyzny. A polska kuchnia jest nie tylko różnorodna, ale przede wszystkim smaczna. W tradycji mamy wiele ciekawych potraw, o których często zapominamy zafascynowani kulinariami z innych regionów świata. Książka została podzielona na pięć rozdziałów, każdy poświęcony jest potrawom typowym dla danego regionu. Bogactwo polskiej kuchni regionalnej jest tak wielkie, że nie sposób zmieścić w jednej publikacji wszystkich ciekawych dań, autorka wybrała więc te, które z łatwością można przygotować w warunkach domowych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie i będzie mógł wypróbować tradycyjne specjały: mięsne, rybne, warzywne, mączne i oczywiście na słodko. ------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!   Zupa z zielonych gąsek Składniki: • 1½ litra bulionu warzywnego • 700 g zielonych gąsek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 szklanka śmietany kremówki • 3 gałązki świeżego tymianku • sól, pieprz do smaku • klarowane masło do smażenia Wykonanie zupy z zielonych gąsek Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i pokroić na kawałeczki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż na pół. Tymianek opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Posiekać. W dużym rondlu stopić trochę masła i przesmażyć na nim cebulę. Dodać pokrojone grzyby i czosnek. Smażyć kilka minut, a gdy gąski zmiękną i puszczą sok, wyjąć czosnek. Wsypać tymianek i jeszcze chwilę wszystko razem dusić. Następnie wlać bulion, doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem i gotować, aż grzyby będą miękkie. Na koniec zaprawić zupę śmietaną. Podawać z makaronem.  
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Desery i dania na słodko

10,49 zł 5,45 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,45 zł

Desery i dania na słodko, znakomita książka z przepisami na domowe desery, które mogą być nie tylko smaczną przekąską czy dodatkiem do rodzinnego obiadu, ale również ozdobą przyjęcia. Deser – z francuskiego desservir, czyli sprzątać (ze stołu) – jest podawany na zakończenie posiłku jako jego słodkie zwieńczenie; może być serwowany na zimno (np. krem, lód, galaretka), na ciepło (np. suflet, budyń, naleśnik), może być też wypieczony, np. tarta. Deser to również doskonałe samodzielne danie serwowane do kawy czy herbaty. Trudno sobie wyobrazić bez deseru jakąkolwiek uroczystość czy spotkanie w gronie przyjaciół. W książce zamieszczono 50 sprawdzonych przepisów na słodkości – poczynając od niewielkich smakołyków podawanych w pucharkach poprzez lody, sorbety i serniczki na zimno na efektownych, ale nadzwyczaj prostych do wykonania, „tortach” naleśnikowych kończąc. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zarówno wielbiciele lekkich owocowych przekąsek, jak i ci, którzy wolą kaloryczne słodycze. A ponieważ desery zazwyczaj wprawiają nas w dobry nastrój, warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. A zatem do dzieła i smacznego! ------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!   Przepis na praliny orzechowe w polewie czekoladowej Składniki: • 100 g herbatników, • 2 łyżki posiekanych dowolnych orzechów, • ½ kostki masła, • 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku, • 1 olejek rumowy lub 2 łyżeczki rumu w wersji dla dorosłych, • 1 polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady, • dowolne posypki do dekoracji. Wykonanie pralin orzechowych w polewie czekoladowej Herbatniki dokładnie pokruszyć. Można je zetrzeć na tarce. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kakao i pokruszone herbatniki. Dalej ucierać, a pod koniec wlewać po kropli olejek rumowy lub rum. Robić to ostrożnie, by masa się nie zważyła. Utartą masę wymieszać z orzechami i wstawić na trochę do lodówki, by lekko zgęstniała. W tym czasie przygotować polewę według przepisu na opakowaniu lub stopić czekoladę w kąpieli wodnej. Z ochłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać je w czekoladzie lub polewać polewą i dowolnie ozdabiać (posypką, cukrowymi kwiatuszkami, wiórkami kokosowymi). Gotowe kulki wstawić jeszcze do lodówki, by dobrze się schłodziły, a czekolada zastygła. Praliny serwować natychmiast po wyjęciu z lodówki – wtedy są najlepsze.  
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Dekoracje potraw i stołów

10,99 zł 5,71 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,75 zł

Dekoracje potraw i stołów, kolejna inspirująca książka z serii, to tym razem szczególny poradnik: zamiast przepisów kulinarnych otrzymujemy nieskomplikowane pomysły na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszedni, jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje. Idealny prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw. Uroczystości rodzinne i święta celebrujemy w sposób szczególny, warto więc dodatkowo podkreślić ich wyjątkowość dekorując stół. Ciekawie przyozdobione mięsa, ryby, sałatki czy ciasta podane na odpowiednio nakrytym i przystrojonym stole prezentują się o wiele atrakcyjniej. A dekorowanie wcale nie jest trudne – większość ozdób przygotujemy w krótkim czasie z dostępnych w każdym domu przedmiotów. Warto także pomyśleć o oryginalnym ułożeniu serwetek, to również nic skomplikowanego. Książkę podzielono na trzy rozdziały: pierwszy dotyczy przygotowania uroczystych nakryć stołu i układania serwetek, drugi – ozdabiania stołu na konkretne okazje, a trzeci – kolorowego przybierania potraw. Dokładny opis każdej dekoracji został opatrzony pięknym zdjęciem. ------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!  
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Potrawy Jednogarnkowe

10,99 zł 5,92 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,75 zł

Potrawy jednogarnkowe to propozycja niemal 50 sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy – od gęstych zup poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami po klasyczne leczo. Dania jednogarnkowe, przyrządzane zazwyczaj – zgodnie z nazwą (Eintopf, czyli z niemieckiego jeden garnek) – w jednym naczyniu, dużym garnku lub głębokiej patelni, to sycące i bogate w składniki odżywcze, pełnowartościowe posiłki. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani biegłości kulinarnej. Książka została podzielona na cztery rozdziały: dania mięsne, wegetariańskie, rybne i zupy. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zarówno smakosze gęstych, gulaszowych dań, jak i ci, którzy wolą lżejsze posiłki na bazie duszonych warzyw. ------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!   Przepis na risotto z marchewką, groszkiem i szparagami Składniki: • 1 szklanka ryżu do risotta, • 3 marchewki, • 1 szklanka mrożonego groszku, • 5 zielonych szparagów, • 1 cebula, • 2 ząbki czosnku, • 3 szklanki bulionu warzywnego, • 1 kieliszek białego wina, • 1 łyżka masła, • sól, pieprz do smaku, • olej do smażenia. Wykonanie risotto z marchewką, groszkiem i szparagami Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe części, umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. W dużym rondlu rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę i groszek, smażyć moment, cały czas mieszając. Następnie wrzucić szparagi, wlać wino i dusić warzywa, aż alkohol odparuje. Dodać masło, wsypać ryż i smażyć 3–4 minut, stale mieszając. Wlać bulion, całość wymieszać. Gaz zmniejszyć do minimum, przykryć rondel i ogrzewać ryż, aż wchłonie cały płyn. Gotowy ryż wymieszać i przekładać na talerze. Podawać od razu.  
Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Dania bez glutenu

10,49 zł 5,45 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,86 zł

Poradnik zawiera przepisy na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy – od pieczywa poprzez rozmaite placki, naleśniki, kluski, pizze, makarony po ciasta i ciasteczka.   Gluten jest mieszaniną białek występującą w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia oraz w produktach z nich wykonanych, i sprawia, że surowe wyroby mączne są ciągliwe, elastyczne i łatwo dają się formować; jest więc swego rodzaju spoiwem wiążącym składniki ciasta. Niestety osoby chorujące na celiakię lub z innych przyczyn uczulone na to białko muszą je wykluczyć ze swojego jadłospisu. To głównie do nich skierowana jest ta książka – zawarte w niej przepisy są alternatywą dla tych z zastosowaniem mąk z glutenem. Jednocześnie pieczywa, placki, makarony, naleśniki czy kluski wykonane wg naszych receptur niewiele różnią się od tych tradycyjnych. Czasami okazują się smaczniejsze! Książkę polecamy również osobom, które nie mają zdrowotnych wskazań do diety bezglutenowej: kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej, naleśnikowe tortille z sałatką krabową czy krem z cukinii mogą być ciekawą odmianą i urozmaiceniem codziennej diety!   Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!   Przepis na wytrawne muffiny ze słonecznikiem Składniki: • 220 g mąki ryżowej, • 80 g mąki gryczanej, • 400 g upieczonej i zmiksowanej dyni, • 1 spora marchewka, • 6 łyżek oleju, • ¾ szklanki mleka, • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, • 1 łyżeczka słodkiej papryki, • szczypta tymianku, • szczypta soli ziołowej, • słonecznik do posypania. Wykonanie wytrawnych muffin ze słonecznikiem Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Mąki przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać marchewkę, zmiksowaną dynię, wlać olej oraz mleko i dokładnie całość wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Powinno powstać gęste ciasto. Ciasto przełożyć do foremek do muffinek, po wierzchu posypać ziarnami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut, aż muffiny lekko się zrumienią i będą suche w środku – sprawdzić patyczkiem. Upieczone muffiny wystudzić i podawać.  
Okładka książki Zdrowe przetwory

44,90 zł 24,79 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,79 zł

Ciesz się pysznymi smakami przez cały rok!Zdrowe przetwory to ponad 90 przepisów na wyjątkowe przetwory nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W książce znajdziesz przepisy na przetwory tradycyjne zarówno słodkie, jak i wytrawne, a także autorskie receptury na wyjątkowe przysmaki, które wzbogacą Twoją spiżarnię i stół, m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku niedźwiedziego lub chutney z jabłek z czerwonym pieprzem i rozmarynem. Oprócz tego garść pomysłów na oliwy smakowe, octy owocowe oraz naturalne ekstrakty.Pasteryzacja, kiszenie, marynowanie oto techniki umożliwiające zamknięcie w słoikach i butelkach smaków, którymi zachwycisz swoich bliskich.Ta książka to jak powrót w rodzinne strony, które kojarzą nam się z ukochanymi ludźmi i ulubionymi smakami. Babcia wyciąga dla nas ze spiżarni najlepsze na świecie ogórki kiszone, mama w środku zimy gotuje najpyszniejszą zupę pomidorową z własnego przecieru, stół mieni się od kolorowych warzyw i owoców jest smacznie i zdrowo. Jola Kleser swoimi przetworami przypomina nam, że można w prosty sposób przygotować się do zimy, a przy tym pielęgnować tradycje rodzinne i dawać poczucie bezpieczeństwa. Oczywiście Jola nie byłaby sobą, gdyby do tych przepisów nie dodała szczypty swojej osobowości, co dodaje im oryginalnej nuty w smaku.Marzena RogalskaJolanta Naklicka-KleserMatka trójki dzieci, żona i spełniona kobieta, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę: z dnia na dzień zrezygnowała z pracy, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia tym chce dzielić się z innymi. Autorka książek, m.in. Lodovo oraz Zdrowe łakocie (Wydawnictwo Zwierciadło).
Okładka książki Pucio zostaje kucharzem

24,90 zł 15,11 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,11 zł

Pucio postanawia spróbować nowego dania w restauracji Wesoła Marchewka. Zamówiony makaron wygląda inaczej niż ten jadany w domu, ale smakuje wyśmienicie! Na dodatek kucharz daje dzieciom przepis na pyszne placuszki, więc szykuje się rodzinne gotowanie. Ach, ile przy tym zabawy! Każdy ma swoje zadanie: tata kroi owoce, Pucio miesza, a Misia dosypuje do miski kolejne składniki. I podwieczorek zaraz gotowy! W książce znajdziecie przepis na Puciowe placuszki z owocami do samodzielnego przyrządzenia. Wspólne kucharzenie polecamy szczególnie dzieciom z trudnościami w jedzeniu.
Okładka książki Sushi w.4

29,99 zł 16,73 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,73 zł

Na ile sposobów można połączyć ryż z rybą? Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi przekąski zawinięte w wodorosty małe zielone łódeczki i wiele, wiele więcej.Oto zwięzłe, przystępne i inspirujące wprowadzenie do świata japońskich przysmaków. W tej książce znajdziesz wszystko, co należy wiedzieć, żeby rozpocząć przygodę ze sztuką kulinarną, jaką jest przygotowywanie sushi.Omówiono w niej:niezbędne narzędzia kuchennepodstawowe składniki sushisposoby przygotowywania ryżufiletowanie i krojenie rybprzygotowywanie ostryg, kalmarów i mątwtechniki rolowania sushiponad 30 przepisów na nigri-sushi, maki-sushi, futomaki i sashimi.
Okładka książki Insulinooporność Dieta dla zdrowia w.3

34,99 zł 19,70 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,70 zł

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale mamy dobrą wiadomość z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.W książce znajdziesz:- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką ze specjalizacją diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Okładka książki Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy

34,99 zł 19,52 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,52 zł

Wioletta Wójcik, czyli Kulinarna Wiola, gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu lat dzieli się swoimi przepisami na proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej na profilu na Facebooku (www.facebook.com/Kulinarna-Wiola), który obserwuje już 350 tysięcy fanów. Oto 120 najlepszych i cieszących się największą popularnością przepisów Kulinarnej Wioli – na śniadania, zupy, obiady (mięsne, rybne i wegetariańskie), wypieki oraz desery. Tu każdy znajdzie coś dla siebie!
Okładka książki Chemia w pożywieniu wyd. 2

54,50 zł 30,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,90 zł

Smak karmelu czy truskawek, to wybuchowa chemia w jedzeniu i twojej diecieCzy zajadając jogurt truskawkowy przeszło ci przez myśl, że ten cudowny czerwony kolor, to nie kolor truskawek, a sztuczny dodatek-czerwień koszenilowa A (E124), azowy barwnik? A smak coli czy nawet whisky, to karmel E150d, barwnik spożywczy zwiększający ryzyko zachorowania na nowotwory? Ta książka uświadomi ci, że większość producentów żywności, i to znanych ci marek jak Nestle, Coca -cola, Maggi, czy Wrigleys, dodaje do produktów toksyczne substancje chemiczne. Chemia w jedzeniu czyli sztuczne dodatki, barwniki spożywcze i polepszacze smaku nie są dla ciebie zdrowe. Ich nadmiar w diecie powoduje choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, alergie, namnażanie się komórek nowotworowych. Podrażniają też układ krążenia i trawienny, powodując wzdęcia, zaparcia, czy syndrom cieknącego jelita.Zdrowe odżywianie, to świadome czytanie etykietyStarasz się zdrowo odżywiać i świadomie kupować produkty spożywcze. Czytasz etykiety. Studiujesz skład. Czy jednak wiesz, czym są polepszacze smaku, barwniki spożywcze, emulgatory i wszystkie dodatki z E-? Czy wiesz, jak wpływają na smak, strukturę i trwałość jedzenia, a przede wszystkim na twój organizm? Z tej książki dowiesz się, czy aspartam, kurkuminy i maltodekstryna szkodzi. Jaki wpływ mają czerwień koszelinowa - E124, żółcień pomarańczowa E110 czy benzoesan sodu na twój organizm. Książka ujawnia wstydliwe sekrety wielkich producentów żywności takich jak Nestle czy Coca - cola. Poznasz znaczenie wszystkich dodatków z E- i czym jest chemia w jedzeniu. Odkryjesz, że za alergiami, stanami zapalnymi, problemami z układem krążenia i trawiennym stoi właśnie chemia w pożywieniu. Nauczysz się też prawidłowo czytać etykiety. Staniesz się konsumentem świadomym swoich wyborów, który uniknie pułapek przemysłu spożywczego.Jak  chemia w jedzeniu: sztuczne dodatki, barwniki spożywcze i polepszacze smaku wpływają na twoje zdrowie?Autor analizuje działanie najpopularniejszych sztucznych dodatków do produktów spożywczych. Przybliża działanie aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemii w pożywieniu z chorobami układu krążenia i nowotworami. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i aspartam. A także, dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia układu trawiennego i wywoływać stany zapalne w organizmie. Autor ujawnia także wstrząsającą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.Omijaj chemię w pożywieniu i kupuj świadomieZ książki dowiesz się, czy maltodekstryna szkodzi. Czy glutaminian sodu, E621, odpowiedzialny jest za choroby neurodegeneracyjne mózgu, chroniczny ból i alergie? Dowiesz się, czym się różni, ksylitol od erytrolu i stewii. Książka zawiera dokładną listę wszystkich sztucznych dodatków, barwników spożywczych i polepszaczy smaku. Dodatkowo wymienia produkty, w których się znajdują wraz z ich skutkami ubocznymi. W końcu odzyskasz zdrowie i kontrolę nad tym, co wprowadzasz do swojej diety, unikniesz chemii w pożywieniu, ponieważ poznasz wstydliwe sekrety producentów żywności.Od teraz będziesz wiedział, jak uniknąć chemii w jedzeniu!
Okładka książki Pralinki dla duszy

19,90 zł 12,04 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 12,04 zł

W błędzie jest ten, kto myśli, że książka ta jest o tradycyjnych słodyczach. Owszem, jest, ale o słodkościach rozpieszczających duszę, a nie ciało. Oto solidna porcja magicznych pralinek, które mają posłużyć za małe drogowskazy na krętych ścieżkach naszego życia. Isabel Mauro zabiera nas w kolejną bardzo przyjemną podróż tym razem w głąb siebie, odkrywając czasami nam samym nieznane zakątki naszej duszy.
Okładka książki Sweet Desserts from London's Ottolenghi

129,00 zł 104,22 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 104,22 zł

Yotam Ottolenghi is widely beloved in the food world for his beautiful, inspirational, and award-winning cookbooks, as well as his London delis and fine dining restaurant. And while he's known for his savory and vegetarian dishes, he actually started out his cooking career as a pastry chef. Sweet is entirely filled with delicious baked goods, desserts, and confections starring Ottolenghi's signature flavor profiles and ingredients including fig, rose petal, saffron, orange blossom, star anise, pistachio, almond, cardamom, and cinnamon. A baker's dream, Sweet features simple treats such as Chocolate, Banana, and Pecan cookies and Rosemary Olive Oil Orange Cake, alongside recipes for showstopping confections such as Cinnamon Pavlova with Praline Cream and Fresh Figs and Flourless Chocolate Layer Cake with Coffee, Walnut, and Rosewater.
Okładka książki Total Greek Yoghurt Cookbook

99,00 zł 79,98 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 79,98 zł

Total Greek Yoghurt is low in calories and high in flavour, and now you can explore new ways to incorporate it into your cooking. With over 120 recipes developed by top TV chef Sophie Michell, the Total Greek Yoghurt Cookbook shows how you can use it in everything from smoothies and sauces to curries and marinades, as well as for baking, desserts, snacks and dressings. In addition to chapters on Small Plates & Soups, Main Plates and Sweet Plates, Shakes & Smoothies, this easy-to-use recipe book includes amazingly simple mini 'Total ' recipes, showing you how to create truly tasty and healthy treats by adding just a few ingredients to your yoghurt. From Crispy Yoghurt Marinated Chicken with Red Cabbage Coleslaw to Honey, Cinnamon and Yoghurt Cheesecake, the beautifully photographed and delicious-tasting recipes reveal all the flavour and versatility of Total Greek Yoghurt.
Okładka książki NOPI The Cookbook

149,00 zł 120,38 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 120,38 zł

"A cookbook from acclaimed London restaurant Nopi, by powerhouse author Yotam Ottolenghi and Nopi head chef Ramael Scully. Pandan leaves meet pomegranate seeds, star anise meets sumac, and miso meets molasses in this collection of 120 new recipes from Yotam Ottolenghi's restaurant. In collaboration with Nopi's head chef Ramael Scully, Yotam's journey from the Middle East to the Far East is one of big and bold flavors, with surprising twists along the way."
Okładka książki The Japanese Table

99,00 zł 79,98 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 79,98 zł

In The Japanese Table Sofia Hellsten celebrates her love of Japan with the simple recipes that are the backbone of Japanese home cooking. Based on the ichijuu-sansai tradition which literally means ';one soup, three dishes' uncomplicated, delicious small plates are served with steamed rice, and can be enjoyed any time of day. Each ingredient is treated like royalty, and recipes include Onigiri, Clear shiitake soup, Soy-pickled eggs and Sweet miso cod. With suggestions on how to build the perfect meal, as well as easy-to-find ingredients and quick methods, The Japanese Table will inspire you to make Japanese food your everyday staple.
Okładka książki Leśna kuchnia

44,90 zł 24,34 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,43 zł

Planujesz odpoczynek w otoczeniu przyrody? Wydaje ci się, że z dala od cywilizacji jesteś skazany na suchy prowiant, dania w proszku i kupne przekąski? Nic bardziej mylnego!Pieczone na ognisku pieczywo, plenerowe zupy, pesto ze świeżych roślin, sałatki z kwiatów, korzenne placki, a nawet pierogi, makarony i kotlety to tylko niektóre z dań, które możesz przyrządzić na świeżym powietrzu! Wystarczy odpowiedni sprzęt, kilka składników oraz rośliny, które znajdziesz wokół siebie.Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków!
Bestsellery
Okładka książki Sól

22,31 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,28 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,59 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,59 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,79 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 12,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,46 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,35 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 80,84 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,03 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj