Można dużo jeść i być niedożywionym. Można dużo jeść i nie być otyłym. Dlaczego zdrowo wyglądający ludzie często zapadają na różne infekcje? Dlaczego rodzą się chore dzieci? Takich pytań jest bardzo wiele, a przyczyna jest tylko jedna - brak rzetelnej wiedzy o odżywianiu. Rezultaty wieloletnich badań instytutów żywieniowych, wsparte przekazami Edgara Cayce dają nam wiedzę, dzięki której żywność staje się dla nas lekiem i zapewnia zdrowie na długie lata życia.
Dieta dr. Franka oparta jest na badaniach przeprowadzonych przez mój zespół badawczy i na ponad ćwierćwieczu mojego doświadczenia w leczeniu pacjentów obciążonych otyłością. Co wyróżnia tę dietę? Co sprawia, że jest skuteczna? Otóż dieta ta daje uczucie sytości. Oznacza to, że łatwiej ją przez to stosować, gdyż rzadziej odczuwasz głód. A to co czyni te dietę smaczną – to wiele łakoci, które wolno Ci jeść! Fakt, że wielu ludzi rezygnuje z jakiejś diety jest spowodowany tym, że uczucie głodu nasila się z powodu zbyt małej ilości sycących składników odżywczych. Niechaj ta książka stanie się Twą kulinarną inspiracją! Zawiera mnóstwo przepisów na przepyszne i smakowite dania oraz liczne porady, które pomogą Ci skutecznie i trwale pozbyć się zbędnych kilogramów. Pamiętaj: odchudzanie powinno być przyjemnością, wówczas osiągniesz sukces!
W swojej książce Dale Pinnock, specjalista z zakresu żywienia i kucharz w jednej osobie, wyjaśnia uzdrawiającą moc pożywienia. Udowadnia, że działanie pewnych substancji zawartych w pokarmach wykracza daleko poza zaspokajanie zapotrzebowania naszych organizmów na witaminy i minerały. Te niezwykłe substancje to cenne fitozwiązki, które działają podobnie do roślin leczniczych, a nawet terapii farmakologicznych, ale nie powodują żadnych skutków ubocznych.
Dzięki tej książce:
? zrozumiesz, na czym polegają wyjątkowe właściwości lecznicze tego, co jesz
? nauczysz się przyrządzać smaczne i kolorowe potrawy, które pomagają w profilaktyce i leczeniu współczesnych chorób cywilizacyjnych
? dowiesz się, jak radzić sobie z problemami trawiennymi, chorobami serca, zaburzeniami układu odpornościowego i nerwowego oraz dolegliwościami skórnymi i stawowymi
Dale Pinnock, licencjonowany specjalista z zakresu żywienia człowieka, regularnie gości w programach telewizyjnych i radiowych, a także na łamach gazet, gdzie przekonuje, że pożywienie może mieć działanie podobne do silnych leków (www.dalepinnock.com)
?Ta książka jest dla mnie wielką inspiracją. Dale Pinnock olśniewa swoją gruntową wiedzą z dziedziny żywienia, a także niezwykłymi zdolnościami kulinarnymi. Zadziwiające jest to, że łączy w sobie wykwalifikowanego specjalistę z wykwintnym kucharzem?.
dr Chris Steele, lekarz medycyny nagrodzony Orderem Imperium Brytyjskiego, propagator zdrowego stylu życia znany z programu ?This Morning? ukazującego się w ITVTalerz zdrowia
Spis treści:
O autorze
Podziękowania
1. Nowy paradygmat w odżywianiu
2. Odżywiać znaczy leczyć
3. Fitozwiązki - leki na talerzu
Co dają roślinom?
Co mogą dać nam?
4. Medycyna od kuchni
Ostrzeżenie
Skóra
Jak sobie radzić z problemami skórnymi?
Regulacja wytwarzania łoju
Pobudzanie procesów odtruwania organizmu
Łagodzenie procesów zapalnych
Crostini z masłem omega
Właściwości lecznicze
Zupa z marchwi i imbiru
Właściwości lecznicze
Curry z ciecierzycą, dynią piżmową i boćwiną
Właściwości lecznicze
Pizza z karczochem, czerwoną cebulą, szpinakiem i czarnymi oliwkami
Właściwości lecznicze
Pokarmy najzdrowsze dla skóry35
Jak dbać o zdrowie skóry?35
Moja historia36
Problemy z układem pokarmowym38
Jak sobie radzić z problemami trawiennymi?39
Łagodzenie wzdęć39
Regulacja peiystaltyki jelit40
Wspomaganie dobrych bakterii41
Pobudzanie trawienia41
Herbatka na trawienie42
Właściwości lecznicze42
Pesto o silnym działaniu przeciwpasożytniczym44
Właściwości lecznicze45
Sałatka z komosy ryżowej, buraczków i karczocha47
Właściwości lecznicze47
Tarta z porem, cebulą, fetą i puree z topinamburu48
Właściwości lecznicze49
Sałatka z kopru włoskiego i rukoli
z sosem miętowym50
Właściwości lecznicze50
Pokarmy najzdrowsze dla układu trawiennego52
Jak dbać o właściwe działanie przewodu
pokarmowego?52
Serce i układ krwionośny53
Przepisy56
Sok z selera, marchwi i imbiru57
Właściwości lecznicze57
Dip z fasolki edamame i chilli59
Właściwości lecznicze59
Pasta ze słonecznika i grzybów shiitake61
Właściwości lecznicze61
Ciecierzyca na ostro
Właściwości lecznicze
Pikantna zupa kokosowa z soczewicą
Właściwości lecznicze
Warzywne babeczki z kaszą bulgur
Właściwości lecznicze
Ciasteczka owsiane
Właściwości lecznicze
Czekoladowo-pomarańczo wy torcik truflowy
Właściwości lecznicze
Pokarmy najzdrowsze dla serca
Jak dbać o zdrowie serca?
Układ immunologiczny
Białe krwinki
Układ limfatyczny
Inne mechanizmy obronne
Wspomaganie układu immunologicznego
Pobudzanie aktywności białych krwinek
Łagodzenie procesów zapalnych
Syrop czosnkowo-miodowy
Właściwości lecznicze
Kulki mocy z jagodami goji i pestkami dyni
Właściwości lecznicze
Zupa krem „nie daj się grypie!"
Właściwości lecznicze
Pokarmy najzdrowsze dla układu immunologicznego
Jak dbać o sprawność układu immunologicznego?
Stawy
Jak sobie radzić z problemami stawowymi?
Łagodzenie procesów zapalnych
Kontrola reakcji immunologicznych
Pobudzenie wytwarzania moczu
Koktajl ananas owo-selerowy z imbirem
Właściwości lecznicze
Czosnkowa pasta z nasion konopi
Właściwości lecznicze
Sałatka tęczowa
Właściwości lecznicze
Sałatka z mniszka lekarskiego
Właściwości lecznicze
Antyreumatyczne risotto
Właściwości lecznicze
Przeciwzapalne curry
Właściwości lecznicze
Pokarmy najzdrowsze dla stawów
Jak dbać o zdrowie stawów?
Układ nerwowy
Jak sobie radzić z dolegliwościami
układu nerwowego?
Utrzymanie prawidłowej struktury nerwów
Regulacja wytwarzania neuroprzekaźników
Owsianka bananowa z kardamonem
Właściwości lecznicze
Czekolada różana z nutką lawendy
Właściwości lecznicze
Lizaki lodowe „alfa i omega"
Właściwości lecznicze
Pokarmy najzdrowsze dla układu nerwowego
Jak dbać o zdrowie układu nerwowego?
5 Kulinarna apteczka natury
Orzechy i pestki
Orzech kokosowy
f"
Orzechy brazylijskie
Pestki dyni
Pestki moreli
Siemię Inianie
Owoce
Ananasy
Banany
Borówki amerykańskie
Cytryny i limetki
Czereśnie
Daktyle
Jabłka
Mango
Papaja
Winogrona
Żurawina
Warzywa
Bakłażan
Brokuły
Burak
Cebula
Jarmuż
Kapusta
Karczoch
Koper wiosła (fenkuł),
Marchew
Papryka
Por
Seler naciowy
Słodkie ziemniaki
Szparagi
Ziemniaki
Zboża
Amarantus
Kasza gryczana Płatki owsiane Ryż brązowy
Zioła i przyprawy
Anyż
Bazylia
Chiili
Ch rzan
Cynamon
Czosnek
Gorczyca
Imbir
Kardamon
Kurkuma
Majeranek (oregano)
Mięta
Pieprz
Pietruszka
Rozmaryn
Szałwia
Tymianek
Indeks
Odkryj prawdziwą tajemnicę bogactwa świata roślin! Polecam tę książkę wszystkim, którzy zmierzają ku zdrowszej przyszłości i chcą rozpocząć nowy rozdział w życiu. dr T. Colin Campbell, autor książki Nowoczesne zasady odżywiania Niezależnie, czy chcesz schudnąć, zwiększyć wydajność organizmu, obniżyć poziom cholesterolu, wyleczyć się z cukrzycy, a może po prostu świetnie wyglądać, Julieanna pokaże ci, jak zdumiewająco łatwo możesz osiągnąć swój cel i ujawni wiele fałszywych poglądów dotyczących dietetyki. dr Neal D. Barnard, Uniwersytet Medyczny Jerzego Waszyngtona Jesteś dokładnie tym… co jesz, a każdy przełknięty kęs wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie! Dieta oparta na nisko przetworzonych produktach pochodzenia roślinnego zapewni twojemu organizmowi optymalne warunki pracy i rozwoju. Składniki odżywcze pochodzące z produktów roślinnych to najlepszy prezent, jaki możesz sobie zafundować. A w dodatku jest to łatwiejsze niż myślisz! Ta książka to prawdziwa kopalnia wiedzy o najbardziej odżywczych pokarmach i rzeczywistych potrzebach suplementacyjnych. Jest w niej wszystko, co powinieneś wiedzieć o diecie roślinnej, czyli: - najbardziej aktualne informacje na temat witamin i składników mineralnych, niezbędnych do zachowania zdrowia i o sposobach ich dostarczania ze źródeł roślinnych - opis różnych potrzeb żywieniowych organizmu w zależności od wieku i etapu życia - przykłady diety opartej na produktach roślinnych dostosowanej do potrzeb sportowców, osób zmagających się z różnymi chorobami i próbujących schudnąć - praktyczne wskazówki dotyczące wyposażenia twojej kuchni, odżywczego wzbogacania ulubionych dań i zdrowego jedzenia poza domem - przepisy na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania oraz przykładowy tygodniowy jadłospis, który pomoże ci rozpocząć przygodę z dietą roślinną
Nikogo z czytelników nie zaskoczy stwierdzenie, że tyjemy coraz bardziej. Zjawisko otyłości osiągnęło już rozmiary epidemii - obecnie na świecie żyje więcej osób z nadwagą niż osób o prawidłowej masie ciała. Pomimo ogromnych wydatków rządowych na kampanie promujące zdrowe żywienie, pomimo pojawiania się wielu diet obiecujących skuteczny spadek wagi, liczba osób z nadwagą ciągle rośnie.
Wyjaśnijmy jednak, że utrata wagi lub choćby niedopuszczenie do jej wzrostu w obecnych czasach oznacza nie lada wysiłek. Jesteśmy genetycznie zaprogramowani do życia w środowisku, w którym brakuje żywności i jej zdobywanie wiąże się z ogromnymi wydatkami energetycznymi - a nie jesteśmy przygotowani do życia w świecie, gdzie jedzenie jest dostępne całą dobę, poruszamy się głównie samochodem i gdzie wszędzie kuszą nas ogromne porcje. Skoro sprzysięga się przeciwko nam tyle czynników, nic dziwnego, że nieustannie przybywa osób otyłych. Zbicie wagi jest trudne dla każdego, niezależnie od stopnia determinacji.
Dzięki codziennemu kontaktowi z ludźmi rozpaczliwie pragnącymi schudnąć doskonale rozumiemy, jak ciężkie jest stosowanie diety oraz jak bardzo frustruje ponowne przybieranie na wadze. Wiemy również, jak niebezpieczna dla zdrowia jest nadwaga. Nasze badania skupiają się głównie na wpływie nadmiernej wagi na wzrost ryzyka zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę oraz demencję. Jako naukowcy oddani nie tylko swoim pacjentom, ale także kwestii poprawy zdrowia ogółu, postanowiliśmy, że nadeszła pora, by opracować taką opartą na badaniach dietę, która oferowałaby inną metodę odchudzania i utrzymania wagi.
Czy Dieta 2-dniowa naprawdę wyróżnia się spośród bogatej oferty diet dostępnych na rynku? Wierzymy, że tak właśnie jest. Dieta 2-dniowa została opracowana w taki sposób, by pomóc wam podejmować właściwe decyzje, gubić zbędne kilogramy, zmieniać nawyki i aktywnie poprawiać stan zdrowia bez poczucia poświęcenia. Nasza współpraca z weteranami odchudzania pokazała, że to wyjątkowe podejście oferuje prawdziwą alternatywę dla osób, którym trudno przestrzegać konwencjonalnych diet. Pozytywne rezultaty Diety 2-dniowej wywarły na nas tak wielkie wrażenie, że chcieliśmy, by stała się ona dostępna dla wszystkich, którzy zmagają się - lub zmagali się w przeszłości — z odchudzaniem. Dieta 2-dniowa utorowała drogę do szczuplejszej i zdrowszej przyszłości wielu osobom, które ją zastosowały. Mamy nadzieję, że i wam w tym pomoże.
Dieta 2-dniowa
Spis treści:
Wprowadzenie
1. Dlaczego Dieta 2-dniowa jest skuteczna
2. Czy powinienem schudnąć?
3. Co jeść podczas dwóch dni ograniczonych
4. Co jeść przez pięć dni nieograniczonych
5. Droga do sukcesu Diety 2-dniowej
6. Jak zwiększyć aktywność fizyczną
7. Jak zachować szczupłą sylwetkę
8. Plany posiłków
9. Przepisy na dwa dni ograniczone 10 Przepisy na dni nieograniczone
Słowo końcowe
Załączniki
Dodatkowe informacje
Przypisy
Podziękowania
Indeks
Len towarzyszy człowiekowi już od wieków, a jego głównymi zaletami były włókna, służące do produkcji ubrań oraz właściwości prozdrowotne. Obecnie, możemy zauważyć ""renesans"" lnu, ponieważ na nowo zaczęto doceniać jego lecznicze działanie. Autor to ekspert od spraw żywności, który w tym poradniku prezentuje uzdrawiającą siłę i potencjał tkwiący w tej roślinie. Przeciwdziała ona nie tylko zawałom serca i nadciśnieniu, ale nawet niektórym nowotworom. Doskonale wzmacnia włosy i jest tajną bronią przeciw starzeniu się. Dzięki tej książce będziesz mógł sam w praktyce przekonać się o dobroczynnym działaniu oleju i siemienia lnianego na swój organizm. Pomoże Ci w tym wiele przepisów, a także wykaz dolegliwości, przy których ten produkt czyni cuda. Sprawdź, w czym len pomoże Tobie.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem ?superpokarmów? wspomagających układ sercowo-naczyniowy.
Choroba nie musi skazywać na rodzinną alienację kulinarną ? przeciwnie ? może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania ? smakowite, różnorodne i kolorowe.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem „superpokarmów”, wspomagających leczenie cukrzycy.
Choroba nie musi skazywać diabetyka na rodzinną alienację kulinarną – przeciwnie – może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania – smakowite, różnorodne i kolorowe.
?Powiedzieć, że lubię gotować, to za mało. Ja to po prostu uwielbiam! Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od przyrządzania przysmaków dla rodziny i przyjaciół, następnie zaczęłam dzielić się przepisami z czytelnikami bloga kuchniaagaty.pl. Po jakimś czasie doszło do tego prowadzenie programu telewizyjnego na antenie kuchnia+. W końcu stanęłam przed wcale nie najłatwiejszym zadaniem napisania książki kucharskiej?.
Dieta Agaty to 120 przepisów na zdrowe, smaczne i niskokaloryczne potrawy. Znajdziesz tu pomysły na śniadania, przekąski, sałatki, zupy, dania główne, desery, napoje. Nie obawiaj się jednak restrykcyjnej diety pełnej zakazów i ograniczeń. Nie musisz rezygnować z ciast, hamburgerów czy makaronów. Z Dietą Agaty poznasz ich mniej kaloryczne, zdrowsze wersje.
Kuchnia Agaty pachnie ziołami, kusi kolorami, zachęca do gotowania wartościowych i pysznych potraw.
Jeśli cenisz dobrą, zdrową kuchnię i dbasz o sylwetkę, dołącz do nas!
Stewia - Barbara Simonsohn
Stewia jest słodką i zdrową alternatywą dla cukru i słodzików. Książkę wydało Studio Astropsychologii. Stewia jest naturalnym środkiem słodzącym, który nie zawiera kalorii. Choć ta roślina była przez stulecia znana Indianom Południowoamerykańskim, to do użytku w Europie została dopuszczona niedawno. Stewia nadaje się do samodzielnego hodowania, dostępne są dobrej jakości preparaty pochodzące z bio-upraw. Stewia jest dobrym dodatkiem do różnych potraw – Barbara Simonsohn podaje szereg przepisów na zdrowe słodkości stewiowe.
Barbara Simonsohn
Wśród jej zainteresowań znajduje się m.in. rolnictwo ekologiczne. Ma dwudziestokilkuletnie doświadczenie w sprawach dietetyki. Pisze artykuły na ten temat i prowadzi warsztaty. Jest autorką książek Sok z młodego jęczmienia i Nasiona chia.
Słodycz zamknięta w listkach
Należy spożywać zielone suszone liście stewii, ponieważ zawierają znacząco więcej składników odżywczych w porównaniu do białego rafinowanego proszku. Stewia zawiera: polipeptydy, bezkalorycznie metabolizowane węglowodany, wapń, witaminę C, żelazo, cynk i wiele innych substancji. Warto ją spożywać nie tylko z tego względu – ma działanie antybakteryjne i nie zmienia poziomu cukru we krwi. Może być więc bezpieczne przyjmowany przez diabetyków. Stewię stosuje się w procesie odchudzania i leczenia chorób dziąseł.
Fragment książki
Skoncentrowany przede wszystkim w liściach stewiozyd jest przez nasz zmysł smaku odbierany jako 250 do 300 razy słodszy od cukru. Liście stewie można dodać do każdej herbaty, aby ją osłodzić. Na litr gotowej herbaty wystarczy szczypta lub łyżeczka pokruszonych liście stewie.
Kto chce może zmielić liście w młynku do kawy. „Słodką wodę” do słodzenia potraw przygotowuje się zalewając liście gorącą wodą i odfiltrowując. Ten słodki ekstrakt można stosować do słodzenia sałatek owocowych, kompotów, kremów, herbaty, lodów i wielu innych potraw.
„W przeciwieństwie do sztucznych słodzików oraz korzenia lukrecji, także w przypadku regularnego stosowania liście stewie nie zaobserwowano żadnych efektów ubocznych”. Znana autorka książek o zdrowiu, Halima Neumann stwierdza: ‘Stewia jest zdrowym, bezkalorycznym słodzikiem także dla diabetyków, nie wywołującym aktywności fermentacyjnej, takiej jak cukier owocowy, miód, syrop i cukier”. W swoich grupach samopomocy stwierdziła, że dzięki herbacie ze stewie, najlepiej połączonej z herbata Mate i Lapacho, traci się ochotę na zbyt wiele słodkiego lub wywołuje wyrzuty sumienia łasuchowate. Gdy jednak ma się ochotę na coś słodkiego, zaleca żucie liście stewie i popijanie niegazowaną wodą lub herbatą ze stewie.
Bogato ilustrowany poradnik dla kobiet, które właśnie zostały matkami. Jak wrócić do dobrej formy po porodzie, jak o siebie zadbać, jak zorganizować na nowo dom i życie w ogóle, i do tego nie zwariować? Autorki przemawia do młodych mam z wielkim optymizmem. Dają mądre rady, podpowiadają rozwiązania, przytaczają prawdziwe historie matek, i przede wszystkim pokazują, jak w prosty sposób zdrowo się odżywiać. Ćwiczenia modelujące, które można wykonywać dosłownie wszędzie.
Kieruję do autora niniejszej książki, dr. Joela Fuhrmana, wyrazy najwyższego uznania. W ostatnich dziesięcioleciach dużo pisano o związkach między dietą a zdrowiem czy, co istotniejsze, między dietą a chorobami. Autorzy wielu z poświęconych tej tematyce publikacji skupiali się na tak zwanych przewlekłych chorobach zwyrodnieniowych, takich jak choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca i otyłość. Są to dolegliwości, które najczęściej dotykają osoby dorosłe. One też generują więcej kosztów niż inne choroby, jeśli chodzi o wydatki na leczenie.
Chociaż przywiązywano tak wielką wagę do wspomnianych chorób, jednak nie opracowano wystarczająco zagadnienia żywienia dzieci i jego wpływu, przemożnego przecież, na zdrowie w wieku dojrzałym. Tymczasem dr Fuhrman zajął się tym właśnie problemem. Jestem przekonany, że Czytelnicy to docenią. W przypadku dzieci szczególnie groźne są choroby zakaźne i zaraźliwe. A zatem czy jadłospis, który chroni przed chorobami wieku dojrzałego, takimi jak schorzenia serca czy nowotwory, może uchronić również przed dolegliwościami częstymi w wieku dziecięcym? Mowa przede wszystkim o grypie, zapaleniu gardła czy chorobach uszu, dolegliwościach, na które - jak się wydaje - dzieci nader często zapadają w wieku szkolnym. Trudno zliczyć zawarte w tej publikacji dowody na to, że odpowiedź na postawione pytanie brzmi: „Tak! Jak najbardziej tak!" A prawidłowe nawyki żywieniowe to czynnik, który korzystnie wpłynie nie tylko na zdrowie najmłodszych, lecz także całej rodziny. To, co dobre dla dzieci, jest bowiem również dobre dla dorosłych, to zaś, co pomaga w jednej chorobie, zazwyczaj pomaga i przy innych schorzeniach.
Joel Fuhrman to wysokiej klasy specjalista. Jako lekarz ma bogate doświadczenie w stosowaniu zdrowej diety w leczeniu chorób najczęściej trapiących dzieci, a uznanie ekspertów i Czytelników, jakim cieszyła się jego poprzednia książka - Jeść, by żyć - potwierdza jego wysokie kwalifikacje. Co więcej, jako badacz w zakresie biomedycyny dr Fuhrman nigdy nie zaniedbuje argumentacji naukowej, posługując się nią w popularyzowaniu swoich zaleceń. Wreszcie, jako ojciec czworga dzieci z własnego doświadczenia zna rodzicielskie problemy ze zdrowiem własnych pociech.
Dzieci mają przed sobą całe życie. Zdrowy rozsądek podpowiada, że jako dorośli najchętniej będą jeść to, do czego przywykną w dzieciństwie. Tymczasem dziś większość dzieci jada produkty, które w przyszłości mogą wywołać u nich bardzo poważne choroby, zamiast takich, które minimalizowałyby ryzyko kłopotów zdrowotnych. Co więcej, nie każdego przekonuje zdrowy rozsądek. Szczególnie dociekliwy Czytelnik oczekuje dowodów empirycznych, naukowych. Dr Fuhrman czyni zadość tym oczekiwaniom. Swoje obserwacje popiera wynikami badań, literaturą naukową i własnym doświadczeniem.
Autor niniejszej publikacji niezmiennie kieruje się dobrą praktyką lekarską, w tym zasadą primum non nocere („Przede wszystkim nie szkodzić"), zawartą w przysiędze Hipokratesa. Tym samym, kiedy tylko to możliwe, zamiast przepisywać pigułki, zaleca zmianę jadłospisu i leczenie za pomocą prawidłowego żywienia. Wyniki, które uzyskuje dzięki tej metodzie, budzą podziw. I to nie tylko za sprawą entuzjastycznych opinii pacjentów, lecz także dowodów naukowych potwierdzających jej skuteczność. Wiedza o właściwych wzorach dietetycznych, jeśli tylko zostanie wykorzystana przez rodziców, może być dla przyszłych pokoleń dobrodziejstwem - rękojmią zdrowego i długiego życia.
Rodziców przyzwyczajonych do tego, że ich pociecha zawsze dostawała receptę na leki przeciw przeziębieniu, anginie czy dolegliwościom uszu wywołanym przez wirusy, metoda żywieniowa może zaskakiwać. A tymczasem kilka zmian w jadłospisie i trybie życia dziecka może zdziałać znacznie więcej niż farmaceutyki. I to w sposób całkowicie bezpieczny dla jego zdrowia. Wysokoodżywcza dieta nie dość, że zwalcza aktualne dolegliwości, to jeszcze chroni przed różnego rodzaju schorzeniami w przyszłości.
Prawidl:OWe odżywianie przynosi długofalowe korzyści. Jedną z najważniejszych jest ograniczenie leków do minimum. Stara zasada mówi, że jedno jabłko dziennie wystarczy, żeby trzymać lekarzy
z dala. Przesłanie dr. Fuhrmana jest identyczne, tyle że poparte naukowymi dowodami. Weźmy na przykład powszechność stosowania antybiotyków. Są one nagminnie przepisywane w sytuacjach, gdy nie jest to konieczne. Ich zużycie dziesięciokrotnie przekracza realne potrzeby. Tymczasem -jak się wydaje - wielu ludzi niestety nadal nie wie, że antybiotyki nie działają na choroby wirusowe. Przyjmowanie antybiotyków często w ogóle nie leczy, a prowadzi do tego, że powstają odporne na nie organizmy, które mogą w przyszłości wywołać poważne kłopoty zdrowotne. Ponadto dr Fuhrman udowadnia, że nieumiarkowane stosowanie antybiotyków może zwiększyć ryzyko zachorowania na astmę lub alergie.
Zalecenia dr. Fuhrmana są równie proste, jak frapujące. Twierdzi, że aby unikać lekarzy i chorób, należy zdrowo się odżywiać. I to jest skuteczne. Wielu stwierdzi zapewne, że nakłonienie dzieci do racjonalnego odżywiania, to jest do stosowania wysokoodżywczej diety opartej na warzywach, owocach, orzechach, nasionach i produktach pełnoziarnistych, jest bardzo trudne, o ile nie niemożliwe. Nie myślę temu zaprzeczać. Ale to właśnie w świetle tych trudności zalecenia dr. Fuhrmana świecą pełnią blasku. Potwierdzam jego wnioski na podstawie obserwacji z własnej praktyki lekarskiej - aby dzieci nabrały odpowiednich przyzwyczajeń żywieniowymi, przede wszystkim muszą ich przestrzegać rodzice i muszą wierzyć w ich skuteczność. Na przykład moich pięcioro wnucząt w wieku od siedmiu do trzynastu lat radzi sobie doskonale i broni przed rówieśnikami swoich wyborów żywieniowych. Tak samo postępują dzieci państwa Fuhrmanów. Zdrowa żywność może stać się niemalże nałogiem! I to zdrowym nałogiem.
Niniejsza książka powinna znaleźć się w biblioteczce każdego lekarza i każdego rodzica. Należy spróbować wprowadzić w życie zawarte w niej porady, a wyniki będą doprawdy zaskakujące. Każde dziecko zasługuje na jak najlepszy start do dorosłego życia.
dr n. med. T. Colin Campbell,
autor badania „The China Study" oraz
Jacob Gould Schurman,
profesor w stanie spoczynku na Wydziale Biochemii Żywieniowej Uniwersytetu im. Cornella - słowo wstępne do książki
Zdrowe dzieciaki
Spis treści:
Słowo wstępne (dr T Colin Campbell)
Do czytelnika
Podziękowania
Wstęp Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie
Rozdział I Co oznaczają zasady prawidłowego żywienia
Rozdział II Jak zapobiegać chorobom wieku dziecięcego i leczyć je zdrowym odżywianiem
Rozdział III Jak zrozumieć przyczyny nowotworów i innych chorób
Rozdział IV Jak karmić najbliższych
Rozdział V Jak przygotowywać zdrowe potrawy, które przypadną do gustu dzieciom
Wykaz skrótów
Indeks
Cierpisz na nietolerancję histaminy? Od dłuższego już czasu próbujesz dać sobie radę z dolegliwościami? Wiesz już, że wiele produktów spożywczych zawiera histaminę i zadajesz sobie pytanie, co tak naprawdę możesz zjeść?
Każdego dnia możesz rozkoszować się jedzeniem i nie odczuwać żadnych dolegliwości. Trójstopniowy plan i jasno przekazane podstawowe wiadomości ułatwiają przejście na dietę pozbawioną histaminy. Dzięki zamieszczonym przepisom znajdziesz alternatywę dla twoich ulubionych dań i odkryjesz nowe potrawy - od pikantnych do słodkich.
Jedzenie bez dolegliwości - przepisy na każdy dzień!
100 przepisów, które pozwolą zapobiec wystąpieniu dolegliwości i złagodzą objawy nietolerancji histaminy.
Trójstopniowy plan trwale zapewniający dobre samopoczucie.
Podstawowe wiadomości - przekazane w klarowny sposób.
Czy poświęcasz swoim kościom tyle samo uwagi, co pielęgnacji skóry? Twoje kości żyją, biorą udział w przemianie materii i wymagają codziennego wspomagania. To prostsze niż mogłoby się wydawać. Smaczne dania bogate w wapń wzmocnią twoje kości i pomogą w zapobieganiu osteoporozie. Nasze przepisy oparte są na najnowszej wiedzy z dziedziny dietetyki i medycyny. Książka zawiera wiele praktycznych porad.
Dla zdrowia twoich kości - przepisy kulinarne na każdy dzień!
100 nowych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy - łatwe w przygotowaniu i odpowiednie także dla rodziny oraz gości.
Propozycje prostych programów ruchowych, które pomogą w utrzymaniu kondycji.
Informacje na temat istoty, przyczyn i przebiegu choroby oraz profilaktyki i leczenia osteoporozy.
W przypadku nietolerancji laktozy idealnym rozwiązaniem jest długotrwała zmiana sposobu odżywiania. Nie jest to takie proste, gdyż cukier mleczny czai się nie tylko w wyrobach mlecznych, ale i w wielu gotowych produktach, przyprawach i napojach. To znacznie ogranicza wybór przepisów, nakłada obowiązek uważnego czytania listy składników i zamienia codzienne zakupy w bieg z przeszkodami. W tym poradniku znajdziecie przepisy oraz wskazówki dotyczące zakupów i propozycje godnych polecenia produktów spożywczych, które pomogą wam rozpocząć nowe życie bez laktozy.
Smaczna dieta bez laktozy - przepisy na każdy dzień!
Smaczna dieta bez laktozy. Przepisy na dania, które zasmakują także członkom rodziny i gościom.
Praktyczne rady. Odpowiedzi na istotne pytania dotyczące diety bez laktozy.
Przewodnik po produktach spożywczych. Szeroki przegląd produktów, które zawierają laktozę lub mogą ją zawierać oraz takich, które z pewnością jej nie zawierają.
Jedzenie poza domem. Wskazówki dotyczące zakupów oraz spożywania posiłków w podróży, u znajomych i w restauracji.
Chcecie zapewnić dziecku z alergią pokarmową kompleksową dietę, jednak nie wiecie jak? Pomoże wam w tym krótki przewodnik, dzięki któremu nie zgubicie się w dżungli dostępnych produktów spożywczych i dostarczycie swoim pociechom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Znajdziecie w nim rozmaite przepisy, począwszy od papek dla niemowląt, po posiłki spożywane przy rodzinnym stole, które z pewnością trafią w gusta małych smakoszy! Kompleksowa dieta - przepisy na każdy dzień Dieta wolna od alergenów od dnia narodzin Ponad 100 przepisów dla niemowląt i dzieci od 13. Miesiąca życia Aktualne informacje przedstawione w przystępny sposób.
Zdrowe serce i sprawnie działający układ krwionośny zależy od odpowiedniego postępowania przez całe życie. Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest przyczyną wielu powikłań, np. udaru mózgu, obrzęku płuc, niewydolności nerek, zaburzeń wzroku. W książce omówiono zasady zdrowego żywienia oraz podane zostały przykłady diet, które pomagają w obniżeniu nadciśnienia tętniczego i jego profilaktyce.
Zrzuć kilogramy i ciesz się zdrowiem oraz długim życiem dzięki sporadycznemu niedojadaniu
5 dni jesz normalnie 2 dni nie dojadasz
Czy można, odżywiając się normalnie przez pięć dni w tygodniu, zeszczupleć i poprawić stan zdrowia?
Odpowiedź brzmi: tak! Wystarczy ograniczyć spożycie kalorii przez dwa nienastępujące po sobie dni w tygodniu - do 500 kalorii dziennie dla kobiet oraz do 600 w przypadku mężczyzn.
Badania naukowe wyników stosowania diety opartej na sporadycznym niedojadaniu wykazały, że nie tylko pomaga ona w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale także obniża ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet nowotworów. "Istnieją mocne argumenty naukowe dowodzące, że sporadyczne niedojadanie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie", mówi dr Mark Mattson, szef laboratorium neurobiologii w National Institute of Aging oraz wykładowca neurobiologii na John Hopkins University.
Na podstawie wyników najnowszych przełomowych badań opracowano program dietetyczny, łatwy i bezbolesny do zastosowania w codziennym życiu nawet przez osoby mocno zapracowane. Oto co przygotowaliśmy dla ciebie:
czterdzieści posiłków o wartości energetycznej 500 lub 600 kalorii każdy, szybkich i łatwych do przygotowania;
ośmiostronicowa wkładka ze zdjęciami, przedstawiającymi dietetyczne zestawy dań;
nowatorskie badania naukowe, na których opiera się program;
licznik kalorii, dzięki któremu odchudzanie może być proste;
i wiele, wiele innych rzeczy.
Dieta 5:2 dr. Mosleya nie jest wytworem chwilowej, przemijającej mody, lecz wynika z nowego sposobu myślenia o żywieniu, wyboru związanego ze stylem życia, który może korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie.
dr MICHAEL MOSLEY doskonalił swoje lekarskie kwalifikacje zawodowe w londyńskim Royal Free Hospital, a następnie podjął współpracę z BBC jako dziennikarz działu naukowego, początkowo jako realizator, a ostatecznie jako rozpoznawalna postać małego ekranu. Wyemitowany w sierpniu 2012 roku w BBC "Eat, Fast, and Live Longer", jeden z odcinków jego programu "Horizon", spotkał się z nieprawdopodobnie szerokim odzewem na świecie.
MIMI SPENCER jest dziennikarką i autorką książek. Publikuje artykuły i felietony w gazetach i czasopismach, napisała także poradnik 101 Things to Do Before You Diet.
LEKARZE I DIETETYCY JEDNYM GŁOSEM POPIERAJĄ DIETĘ 5:2 dr. Mosleya
Zawiera zestawy odpowiednich posiłków na cały miesiąc - pokazanych w kolorze!
"Mam kilku pacjentów, którzy z powodzeniem zaczęli stosować się do tej diety i teraz uważają, że jest fantastyczna" - dr PETE BRIDGWOOD
"Razem z moim partnerem życiowym jesteśmy na tej diecie i bez większego wysiłku straciliśmy mniej więcej po pięć kilogramów" - CLAIRE CRONIN, dietetyczka
"Zaczęłam stosować tę dietę od chwili, kiedy obejrzałam program 'Horizon' Michaela Mosleya. To spowodowało, że zupełnie zmieniłam moje podejście do odżywiania i głodu, czuję teraz, że mam dużo więcej energii, a zrzucenie niemal siedmiu kilogramów to dodatkowo wspaniała niespodzianka. Do zastosowania diety przekonało mnie naukowe podejście.
Teraz cenię sobie dni niedojadania, czego wcześniej zupełnie sobie nie wyobrażałam, i z łatwością ich przestrzegam. Nie zamierzam nigdy tego zaprzestać" - SUSIE WHITE, dietetyczka
Dieta South Beach to program zdrowotny stworzony przez lekarza kardiologa Arthura Agatstona, by pomóc pacjentom z nadwagą, który redukuje ryzyko zachorowania na cukrzycę, zawał serca i wylew przy jednoczesnej utracie masy ciała
W dzisiejszym świecie ludzie często zapominają jak ważne jest zdrowe odżywianie. Brak podstawowej wiedzy o tym, co należy spożywać przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Warzywa i owoce, które polecają nam dietetycy to nie wszystko. Wie o tym autor książki "Oleje kluczem do zdrowia". Sugeruje on, iż spożywanie niewielkiej ilości odpowiednich tłuszczy każdego dnia przyczyni się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Dzięki lekturze dowiemy się jakich tłuszczów potrzebujemy. Ponadto autor wyjaśnia, które tłuszcze są odpowiednie do obróbki cieplnej, a które powinny być stosowane jedynie na zimno.W dzisiejszym świecie ludzie często zapominają jak ważne jest zdrowe odżywianie. Brak podstawowej wiedzy o tym, co należy spożywać przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Warzywa i owoce, które polecają nam dietetycy to nie wszystko. Wie o tym autor książki "Oleje kluczem do zdrowia". Sugeruje on, iż spożywanie niewielkiej ilości odpowiednich tłuszczy każdego dnia przyczyni się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Dzięki lekturze dowiemy się jakich tłuszczów potrzebujemy. Ponadto autor wyjaśnia, które tłuszcze są odpowiednie do obróbki cieplnej, a które powinny być stosowane jedynie na zimno.
Czy słyszeli Państwo o diecie dr Budwig? Ta niemiecka lekarka siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla uzyskała 90% skuteczność w leczeniu raka świeżym olejem lnianym. Jej metoda polega na spożywaniu pasty będącej mieszanką oleju lnianego i świeżego naturalnego chudego sera. Dr Budwig, jako biochemik ustaliła, że łączenie oleju z chudym serem zapewnia lepsze wprowadzenie go do wnętrza organizmu i co najważniejsze zapobiega ewentualnym kłopotom jakich możemy nabawić się pijąc sam olej lniany.
Starsi ludzie pamiętają czasy gdy olej lniany był w Polsce bardzo popularny do kraszenia. Produkowało go wielu lokalnych wytwórców, i rozwoziło po okolicznych gospodarstwach.
Pewna znajoma wspomina, że dziadek jej męża dawniej sam wyciskał olej lniany i każdemu swojemu dziecku kazał wypijać łyżkę dziennie. Niestety dziadek przeżywszy 98 lat zmarł i nie dowiedziałem się skąd ci ludzie mieli taką mądrość. Poznałem ostatnio kaliszankę, panią Elżbietę, która spożywa sam olej lniany od 20 lat (czyli ALA i niewielka domieszka LA). Codziennie rano i wieczorem po łyżce.
- Moja przygoda z olejem lnianym zaczęła się od czasu gdy dostałam młodzieńczego trądziku, którego żaden dermatolog nie potrafił wyleczyć. Wtedy spróbowałam oleju. Już po dwóch tygodniach nastąpiła wyraźna poprawa. Od tej pory namawiam wszystkich do stosowania oleju lnianego. Ci, którzy z tej rady skorzystali potem dziękują bo olej potrafi wyprowadzić z wielu dolegliwości.
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Zapamiętajmy: nic nie może zastąpić ALA i LA. Dobrą wiadomością jest to, że możemy tanio i prosto uzupełnić naszą dietę o naturalne ALA i LA. Potrzebujemy ich bardzo niewiele. Wystarczy około 3 do 4 gramów dziennie, czyli łącznie zaledwie jedną łyżeczkę do herbaty zmieszanych olejów. Proszę nie mylić tych macierzystych niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli ALA i LA z innymi tłuszczami, np. nasyconymi, typu masło czy smalec, których potrzebujemy znacznie, znacznie więcej - stosownie do naszej aktywności ruchowej. Oprócz wiedzy, że potrzebujemy 3 do 4 gramów zmieszanych ALA i LA dziennie bardzo ważne jest zachowanie ich wzajemnych proporcji, które powinny wynosić: minimum l porcja LAna l porcję ALA i maksimum 2,5 porcji LA na l porcję ALA. Oto co, wg Peskina, się stanie gdy przywrócimy naszym organizmom codzienną należną im dawkę ALA i LA. Na co zadziałają? 1. Ochrona antyrakowa. Błony komórkowe naszego organizmu odzyskają zdolność przyciągania tlenu co pomoże zabezpieczyć komórki przed niedotlenieniem, a w konsekwencji rakiem. 2. Wzrost energii Wewnątrz komórek znajdują się mitochondria, czyli „urządzenia" produkujące energię. One również otoczone są podobną błoną, która zbudowana jest m.in. z ALA i LA. Właściwa jej budowa pozwoli utrzymać wyższy poziom energii. Odczujemy to już po 20 minutach od spożycia zmieszanych ALA i LA. 3. Mniej osteoporozy Może będziesz zdziwiony, ale osteoporoza bardziej jest powodowana osłabieniem matrycy kości niż brakiem wapna. Ta matryca kości zbudowana jest na bazie kolgenu oraz ALA i LA. Zatem lepiej zabezpieczymy się przed osteoporoza. 4. Apetyt Wraca naturalne poczucie smaku. Ludzie suplementujący ALA i LA nagle mają mniejszy apetyt na słodkie. Mają mniejsze pragnienie węglowodanów. Dłużej utrzymuje się poczucie sytości.Rozdział I
Historia
Rozdział II
Jak można uszkodzić tłuszcze?
Rozdział III
Korzyści suplementacji ALA i LA
Rozdział IV
Nieporozumienia przy suplementowaniu?
Rozdział V
Które oleje są najlepsze? Na czym smażyć?
Rozdział VI
Źródło ALA i LA
Rozdział VII
Sprawdzili na sobie
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?