Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Witaj, drogi Czytelniku! Napisałam tę książkę, aby zachęcić Cię do pełnowartościowego odżywiania się, opartego na naturalnych produktach. Mam na myśli dietę, dzięki której możesz w prosty i bardzo naturalny sposób zapobiegać chorobom, ale też przywracać równowagę w wypadku niedomagań organizmu. Ja zawdzięczam jej zdrowie, które odzyskałam po chorobie nowotworowej.
Moja propozycja nie jest jedną z „cudownych" diet do stosowania okresowo, ale sposobem odżywiania na całe życie. Stosowanie się do zaleceń zawartych w tej niewielkiej książce to przepis na poprawę zdrowia i samopoczucia".- Bożena Żak-Cyran
Nie u wszystkich dzieci chorych na padaczkę leczenie farmakologiczne pozwala wyeliminować napady lub zmniejszyć ich liczbę. Czy oporność choroby na leki przeciwpadaczkowe oznacza, że nie da się poprawić jakości życia dziecka - niezależnie od determinacji rodziców?Coraz więcej osób dowiaduje się o leczeniu żywieniowym i podejmuje wysiłek, jakiego wymaga wdrożenie tej metody. Statystyki zachęcają. Dieta ketogenna (i jej modyfikacje) charakteryzuje się skutecznością porównywalną ze stosowaniem leków przeciwpadaczkowych nowej generacji. W niektórych zespołach padaczkowych powinna mieć pierwszeństwo.
Czy to prawda, iż osoba otyła jest leniwa, marudna, niezdyscyplinowana?
A może jest łagodna i pogodna? Czy zajadanie stresu prowadzi do nadwagi? Czy
każde dziecko otyłe staje się otyłym dorosłym? Czy tycie w okresie dorastania
jest naturalne? Jak pomóc osobie otyłej schudnąć?
Książka ta stawia te i podobne pytania, starając się na nie odpowiedzieć w sposób zrozumiały, zarówno dla psychologów, dietetyków czy lekarzy (i studentów tych kierunków), jak i rodziców oraz innych osób, którym problem otyłości jest szczególnie bliski.
Otyłość bardzo często kojarzona jest jedynie z pyzatymi policzkami i wałeczkami
tłuszczu. Ma ona również inne, mniej .sympatyczne., oblicza. Zbiera
ona mianowicie śmiertelne żniwo. Faktem jest, że statystyki są alarmujące. Faktem
jest, że lekarze, dietetycy, psycholodzy, terapeuci, trenerzy etc. ostrzegają
i podejmują konkretne działania (lecznicze i profilaktyczne). Faktem jest również
to, że ludzi z nadmiarem kilogramów nie ubywa.
Naturalna słodycz bez cienia goryczy Ludzki organizm potrzebuje węglowodanów we krwi w ilości równej zaledwie dwóm łyżeczkom cukru. Ta potrzeba może zostać zaspokojona poprzez strawienie węglowodanów złożonych, niekoniecznie nawet zawartych w owocach, lecz również w innych produktach spożywczych. Nie należy lekceważyć problemów zdrowotnych powodowanych przez cukier rafinowany: obciąża on metabolizm, zaburza procesy trawienne i sieje spustoszenie w mózgu. Uznaje się go za przyczynę wielu dolegliwości, począwszy od próchnicy, otyłości i cukrzycy po zapalenie stawów i nowotwory. Słodycz z pewnością stanowi przyjemną część życia, rzecz w tym, by nie przerodziła się w gorycz. Dlatego warto wiedzieć, który cukier jest dobry, unikać niebezpiecznych dla zdrowia sztucznych słodzików i sięgać po naturalne słodkości pełne witamin i minerałów – miód i syrop klonowy to tylko niektóre z nich.
"Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat":
Cudowna książeczka, której narratorem jest mały dzidziuś. Opowiada o swoich przeżyciach i odczuciach od zapłodnienia, kiedy jako jeden z kilkuset milionów potencjalnych "lokatorów-plemników" został mieszkańcem "brzuszka", do dnia narodzin.
"Jak żywić niemowlęta i małe dzieci":
- rady dotyczące karmienia piersią, jako najdoskonalszej formy żywienia niemowląt, które pomogą matkom w tym, aby karmienie stało się mniej stresujące i bardziej efektywne
- żywienie sztuczne mlekiem modyfikowanym dla niemowląt, mlekiem krowim, kozim i owczym
- różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, a także dla wcześniaków
- przydatne przepisy kulinarne na zupy, dania mięsne i bezmięsne, desery, sałatki i ciasta.
Książka Beaty Peszko jest fascynującą lekturą. Autorka systematycznie omawia poszczególne witaminy, zapotrzebowanie na nie, ich rolę w organizmie oraz objawy niedoboru. Porównuje witaminy naturalne z syntetycznymi, podkreślając zalety tych pierwszych i wskazując ich źródła.
Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego – bez względu na wiek, płeć czy wagę. Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia tutaj wszelkie informacje konieczne do zrozumienia napadowego objadania się oraz uzyskania nad nim kontroli. Jego naukowy program samopomocy został sprawdzony w wielu badaniach klinicznych i uznany za główną formę leczenia problemów z napadowym objadaniem się.
Znajdziemy tutaj szczegółowe opracowanie kwestii związanych z obrazem ciała oraz wzmocnionych strategii osiągania – i utrzymywania – odmiennego stosunku do jedzenia i własnego ciała.
W części pierwszej, posługując się obrazowymi przykładami, autor w jasny sposób wyjaśnia kto ulega napadom objadania się i dlaczego, jaka jest różnica między napadowym objadaniem się a zwykłym przejadaniem się, czy napadowe objadanie się jest uzależnieniem, jakie są emocjonalne i fizyczne skutki napadowego objadania się oraz jakie terapie okazały się skuteczne.
Część druga zawiera szczegółowe objaśnienie zastosowania programu Fairburna, zarówno we współpracy z terapeutą, jak i samodzielnie. Można tam znaleźć praktyczne narzędzia i rady, które pomogą dostosować do własnych potrzeb program prowadzący do przezwyciężenia pokusy objadania się, uzyskania kontroli nad tym, co i kiedy się je, uwolnienia się od rygorystycznej diety i innych zwyczajów, które mogą się przyczyniać do napadów objadania się, wprowadzenia stałych, zdrowych wzorców odżywiania, a także poprawy obrazu własnego ciała i ograniczenia ryzyka nawrotu zaburzenia.
Ten podręcznik samopomocy jest pełen określonych narzędzi, które mogą pomóc w pozbyciu się niezdrowych zwyczajów, od wielu lat trzymających nasze życie w garści. Dr Fairburn pomaga utrzymać regularne zwyczaje odżywiania, odciągnąć uwagę od łaknienia, pokonać emocjonalne jedzenie oraz rozwiązać problemy z obrazem własnego ciała.
Dr Robert L. Leahy, autor książki Lekarstwo na zmartwienia
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką
W niniejszej książce Autor przedstawia zalety orzecha kokosowego. Przybliża liczne działania na nasz organizm oleju, mąki, mleczka i wody kokosowej, a w szczególności skupia się na ich wyjątkowych właściwościach leczniczych.
Kokos jest odżywczym pokarmem, a także działa jak antybiotyk i środek regulujący prawidłowe funkcjonowanie oraz odporność organizmu. Przywraca naturalną równowagę tkanek, dostarcza energii i jest odżywczy. Wspomaga również przyswajanie innych ważnych składników, na przykład witamin takich jak A, D, E i K oraz minerałów jak wapno, żelazo, magnez. Jednocześnie chroni organizm przed infekcjami wywoływanymi przez wirusy, bakterie, drożdże, grzyby, pierwotniaki i owady. Potwierdzono, że jest antybiotykiem, którego zakres działania przewyższa wszystkie inne środki zwalczające czynniki chorobotwórcze, a przy tym nie ma szkodliwych skutków ubocznych.
Autor, znany jako „doktor Kokos”, prezentuje wyniki wielu badań, które potwierdzają, że produkty z kokosa wzmacniają odporność i gwarantują szybszy powrót do zdrowia. Żywność zawierająca mąkę kokosową poprawia metabolizm i łagodzi objawy związane z zespołem jelita drażliwego. Z łatwością usuwa również pasożyty jelitowe oraz chroni przed rakiem jelita grubego. Olej kokosowy wspomaga leczenie przewlekłych chorób zwłaszcza Alzheimera. Proponowane przez Autora terapie z mleczka i wody kokosowej są skuteczne u osób z cukrzycą, astmą, miażdżycą, nadciśnieniem, zapaleniem stawów, a nawet nowotworami.
Kokosowe panaceum.
Nowe wydanie poradnika, który od lat służy młodym matkom. Książka zawiera praktyczne porady na temat codziennego pełnowartościowego żywienia dziecka od dnia narodzin przez kolejne lata. Wszystko o karmieniu piersią, technikach karmienia, diecie matki karmiącej, porady dotyczące przejścia z karmienia piersią lub butelką na pokarm stały. W książce można znaleźć 306 praktycznych przepisów kulinarnych stworzonych z myślą o dzieciach! Autorka prezentuje także diety specjalne: wegetariańską, niskotłuszczową, bezglutenową, dla dzieci z nietolerancją laktozy, dla alergików, dla niejadków, dla dzieci i infekcją dróg oddechowych, dla dzieci anemicznych, nadpobudliwych, z biegunką, z zaparciami.
Nowe rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej Odnowy na talerzu.
Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni. Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów oraz nowe treści. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienie wielu chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia.
Bożena Żak-Cyran – dietetyczka i dietoterapeutka od ponad 30 lat zajmująca się zdrowym odżywianiem. Autorka wielu książek.
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna – to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam prze- kazywana w genach. Jednak uczeni wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy. Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fi zyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym, jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez Autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda. Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein. Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd. Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji – jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu! Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Twoja dieta w dnie moczanowej jest już gotowa i sprawdzona przez dietetyków oraz ich pacjentów!
Zakładamy, że Czytelnik jest w stałym kontakcie z lekarzem prowadzącym i wie, na czym polega dna moczanowa, dlatego celowo pominęliśmy typowo medyczne aspekty choroby i skupiliśmy się na diecie.
Jako że jesteśmy zawodowymi dietetykami to wiemy, że istnieje
duża zależność między dietą a napadami dny. Ty też to wiesz
nie tylko od swojego lekarza, ale także z własnego, bolesnego
doświadczenia.
Przygotowaliśmy dla Ciebie zalecenia dietetyczne, jadłospis (5 posiłków dziennie) na cztery tygodnie (28 dni) oraz listy produktów (ogólne i szczegółowe), które pozwolą Ci samodzielnie komponować zdrowe posiłki.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby publikacja była jak najbardziej uniwersalna, a więc dla wszystkich z dną moczanową i składała się z produktów, które są łatwo dostępne. Pamiętaj jednak Czytelniku, że to Ty znasz siebie najlepiej i jeśli wiesz, że nie tolerujesz jakiegoś produktu lub po prostu go nie lubisz, zamień go na inny, który jest na liście dozwolonych.
Książka:przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości,krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicznych służących leczeniu i prewencji otyłości,przybliża standardy przeprowadzania eksperymentów, służących testowaniu wpływu określonych czynników na ludzkie zdrowie,zawiera opisy interwencji psychologicznych oraz ocenę ich efektywności.Gwałtowny wzrost częstości występowania otyłości i nadwagi w ostatnich latach sprawił, że problemy związane z nadmierną wagą znalazły się w centrum zainteresowania praktyków zajmujących się zdrowiem, jakością życia, funkcjonowaniem społecznym i psychicznym. Proponowana książka zawiera przegląd najnowszych badań światowych dotyczących tego, jak psychologowie oddziałują na ludzi, by rozpoczęli i utrzymali aktywny tryb życia oraz zalecaną dietę.
Innowacyjne metody pozwalające na uzyskanie niesamowitych korzyści. Wskazówki których zastosowania nikt jeszcze nie żałował. Odpowiednie odżywianie się to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i spełniania się w wielu sferach życia. Klarowny język i dosadne wskazówki sprawiają że zastosowanie się do rad z książki nie jest żadnym problemem. Filozofia Życia to książka zbierająca mnóstwo pozytywnych opinii w sieci które świadczą o jakości książki. Dział w którym omawiane są choroby uświadamia czytelnika o efektach złego odżywiania.Innowacyjne metody pozwalające na uzyskanie niesamowitych korzyści. Wskazówki których zastosowania nikt jeszcze nie żałował. Odpowiednie odżywianie się to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i spełniania się w wielu sferach życia. Klarowny język i dosadne wskazówki sprawiają że zastosowanie się do rad z książki nie jest żadnym problemem. Filozofia Życia to książka zbierająca mnóstwo pozytywnych opinii w sieci które świadczą o jakości książki. Dział w którym omawiane są choroby uświadamia czytelnika o efektach złego odżywiania.
Każde słowo w tej książce jest poprzedzone moim osobistym przeżyciem, cierpieniem, radością, samotnością, rozmową z człowiekiem...
Ta książka, drogi Czytelniku, jest kontynuacją wydanej przed trzema laty "Filozofii zdrowia"... "Filozofia zdowia" jest książką korzeniem, elementarzem utrzymywania równowagi, zaś "Filozofia życia" to przedzieranie się przez meandry świadomości, kontemplacja i smakowanie życia
Anna Ciesielska "Filozofia życia" podobnie jak wydana wcześniej "Filozofia zdrowia" to książki, które łączą w sobie mądrość współczesnej medycyny z właściwą profilaktyką.
Kup zestaw książek Anny Ciesielskiej. Razem taniej!
FRAGMENT KSIAZKI:
Nie wegetuj. Żyj aktywnie, codziennie zrób coś lepiej, coś przemyśl; usprawnij, naucz się czegoś, wzmocnij się, zadbaj o siebie. Pomyśl wieczorem o całym przeżytym dniu - co ci przyniósł, co dała ci rozmowa z koleżanką, z synem, z mężem, co ci przekazali, czego się nauczyłaś. Jedząc obiad, delektuj się nim i ciesz, że potrafisz tak wspaniale gotować. Oglądając film pomyśl, co ważnego wniósł w twoją -vaadomość. Podejmuj decyzje. Masz prawo wybierać ludzi, z którymi chcesz przebywać, sytuacje, książki, filmy Musisz wiedzieć, co cię wzmacnia, mobilizuje, raduje, co daje relaks i odpoczynek.
Obserwuj i analizuj wszystko, co cię otacza.. Zastanów się, czy chcesz tak żyć dalej. Skoncentruj się - to bardzo ważne. Nie pozwalaj sobie na bylejakość. Sami wybieramy swoje otoczenie, zastanów się, ;ry twoje ci odpowiada. Może chcesz je zmienić? Masz prawo.
Pomyśl więc, co chcesz zmienić. Dokładnie to określ. Powiedz sobie głośno wiele razy Napisz, żeby nie zapomnieć i puść w ruch machinę sprawczą twych intencji. Pamiętaj jednak, że twoje wybory od tego momentu muszą temu sprzyjać, nie mogą być sprzeczne. Pamiętaj również, że jeżeli za pół roku będziesz dalej mieszkać w tym samym domu, nie oznacza, że nic się nie zmieniło. Na pewno zmieniła się twoja świadomość i wiele rzeczy wokół ciebie - dostrzeż to! Wszystko się dziej e w swoim czasie, po drodze trzeba wiele zrozumieć, każda chwila temu służy i to właśnie jest przeobrażanie - nas samych i naszego otoczenia. Musimy wiedzieć, kim chcemy być. W swoim czasie dostajesz wszystko, czego potrzebujesz, ale musisz tego chcieć.
Filozofia Życia
Spis treści
Przedmowa
Podziękowania
Przepustak do życia
Szczypta filozofii
Energetyczna huśtawka
Fizjologia
Choroby
Porcja rozsądku
Gotowanie
Myśli dające do myślenia
Literatura
Przypisy
Książeczka propaguje leczenie chorób przez zastosowanie odpowiednich diet warzywno-owocowych i stosowanie krótkotrwałego postu. Autorka przedstawia kuracje oczyszczające organizm i opisuje liczne przypadki chorób wyleczonych tą metodą.
Ciało i ducha ratować żywieniem - Ewa Dąbrowska
Jest to cykl konferencji dr E. Dąbrowskiej na temat zasad zdrowego żywienia i leczenia chorób postem. W książeczce znajdziemy także przepisy diet warzywno-owocowych i sposobów wykonywania potraw.Autorka pisze: Często jedynym ratunkiem współczesnego człowieka jest czasowe powstrzymywanie się od jedzenia czyli post.
Odmiany postu
Oto kilka odmian postu: zupełny (na wodzie), sokowy, warzywno-owocowy lub post na chlebie i wodzie. Wspólną cechą postów jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne, co uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne. Wówczas organizm samoistnie przywraca utracone zdrowie. Ta zdolność organizmu do samoleczenia znana w zamierzchłych czasach jako vis medicatrix naturae (lecznicza siła natury) i wiadomo było, że własny lekarz wewnętrzny to najlepszy lekarz.
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych. Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?