Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
To pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja tego rodzaju, tak szeroko omawiająca zagadnienie zdrowego odżywiania!
ponad 750 stron!
EKSPERCI POLECAJĄ:
Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu.
Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie
Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej
Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów.
W książce "Odżywianie dla zdrowia", zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej
To unikalne na polskim rynku kompendium wiedzy o odżywianiu, łączy nowoczesną naukę o żywieniu z wschodnimi tradycjami, opartymi na medycynie chińskiej. Książka dostarcza cennych informacji na temat leczenia poprzez zastosowanie diety odpowiadającej konstytucji danej osoby. Autor opisuje właściwości lecznicze różnorodnych pokarmów, w tym również mięsa, ale szczególnie poleca dietę roślinną, złożoną z produktów naturalnych.
Wiedza zawarta w tej książce pozwoli to uniknąć wielu błędów i uzyskać oczekiwane efekty stosowanej diety. Zachęcam do przeczytania tej wartościowej pozycji. Dowiemy się z niej, co należy jeść, aby cieszyć się zdrowiem.
Bożena Żak-Cyran, autorka książek o zdrowiu i żywieniu, dietetyczka i dietoterapeutka
Książka Paula Pitchforda zawiera kompleksowy i wyczerpujący opis produktów żywnościowych zarówno z punktu widzenia współczesnej wiedzy medycznej jak i tradycyjnej medycyny chińskiej.
Szczególnie ten drugi aspekt powinien przyciągnąć szerokie grono odbiorców zwłaszcza, że książka napisana jest w bardzo przystępny sposób. Autor poświęca wiele uwagi na przedstawienie podstawowych aspektów medycyny wschodu, umożliwiając czytelnikowi głębsze zrozumienie zagadnienia. Z pewnością jest to najlepsza na Polskim rynku książka omawiająca tę dietetykę.
Dr Mariusz Giżycki, specjalista medycyny chińskiej
Kompendium zawiera:
v przejrzyste wskazówki rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych
v podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu
v metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają nierafinowane zboża i warzywa
v opisy poszczególnych produktów roślinnych i zwierzęcych oraz ponad 300 przepisów kulinarnych na uzdrawiające wegetariańskie dania
v informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zapalenia stawów czy uzależnienia od używek
Praca ta jest bardzo interesującą pozycją w literaturze naukowej dotyczącej problemów zaburzeń odżywiania się. Jest ciekawa jako źródło wiedzy o dotychczasowych badaniach w tej dziedzinie, jest ciekawa ze względu na pomysł badań i uzyskane wyniki, wreszcie – jako oryginalny wkład w lepsze rozumienie etiologii zaburzeń odżywiania się, a w konsekwencji – w doskonalenie metod leczenia tych zaburzeń.
Z recenzji prof. dr. hab. Jana Czabały
Prezentowana książka stanowi kontynuację moich wieloletnich zainteresowań i badań w zakresie zaburzeń odżywiania się oraz problematyki rodzinnej. Moje doświadczenia jako terapeuty rodzinnego, często pracującego z rodzinami osób chorujących na zaburzenia odżywiania się, stały się inspiracją do podjęcia badań omawianych w tej publikacji. (…) Obszarem zainteresowania objęta została, z jednej strony, problematyka więzi i autonomii w rodzinach pochodzenia pacjentek i w rodzinach pochodzenia ich rodziców, z drugiej – ocena funkcjonowania rodziny jako całości, wzajemna ocena relacji pacjentek z ich rodzicami i wreszcie ocena relacji małżeńskiej rodziców pacjentek.
Ze wstępu autorki
Monografia ta jest pierwszą w Polsce próbą całościowego opisu problemu zaburzeń w odżywianiu się. Autorzy opracowania są pracownikami Ambulatorium Terapii Rodzin Kliniki Psychiatrii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i należą do najbardziej doświadczonych zespołów terapeutycznych w Polsce, zajmujących się leczeniem zaburzeń jedzenia. Zaburzenia jedzenia występują głównie u młodych dziewcząt i kobiet. Są zjawiskiem, w którym ogniskują się podstawowe pytania i dylematy dotyczące tożsamości współczesnej kobiety. Na treść pracy składa się przegląd aktualnych poglądów na temat etiologii, przebiegu oraz leczenia anoreksji i bulimii psychicznej, wzbogacony o doświadczenia kliniczne ośrodka. Z uwagi na zainteresowania autorów paradygmatem systemowym ważną część pracy stanowi próba powiązania ze sobą poszczególnych teorii odnoszących się do rozumienia i leczenia zaburzeń odżywiania się. Istotnym walorem pracy jest klarowna struktura oraz prosty i zrozumiały język. Książka ta powinna spotkać się z dużym zainteresowaniem zarówno lekarzy, psychologów, studentów medycyny i psychologii, jak i pacjentów oraz ich rodzin.
Publikacja ta powstała w kooperacji firmy AUDIOCLUB.PL z Domem Wydawniczym Bellona
Książka do słuchania (płyta CD).
W pogoni za dobra pracą, sukcesem, sławą czy pieniędzmi godzimy się na wiele wyrzeczeń. Zapominamy o własnym zdrowiu, odpowiednim żywieniu, nie dbamy o sprawność fizyczną. Łatwo za to ulegamy pokusom - zamiast solidnego obiadu - batonik lub danie typu fast-food, zamiast porcji mleka, sera czy surówki - jakiś suplement z apteki. Ciągle brakuje nam czasu, albo... ochoty i siły woli, żeby coś pożytecznego dla siebie zrobić.
O konsekwencjach wieloletnich nadużyć wobec siebie najczęściej myślimy wtedy, gdy jest już trochę za późno.
A może warto czasem coś dla siebie zrobić. Głodówka może być dobra nie tylko dla zdrowia, także dla urody.
Czyta Agnieszka Rogińska
Książka dotyczy stosunkowo nowego i prawie nieznanego zagadnienia, jakim są interakcje między lekami a żywnością i alkoholem. Publikacja stanowi próbę uporządkowania i przedstawienia jak najszerszemu kręgowi odbiorców najnowszej wiedzy na ten temat. Autorzy pokazują, jak produkty żywnościowe zmieniają działanie leków w organizmie. Książka zawiera praktyczny skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji z posiłkami. Publikację zamyka zbiór podstawowych, ogólnych zaleceń odnośnie przyjmowania wszelkiego rodzaju leków.
Autorska dieta autora. Omawia on sposób, w jaki rekomendowany przez niego sposób żywienia wpływa na ludzi zdrowych i dlaczego tą dietą można wyleczyć się z cukrzycy. Odnajdziemy tu jadłospisy, tabele wartości odżywczych i przepisy kulinarne.
Książka zawiera informacje na temat diety doktora Kwaśniewskiego. Książkę tę dedykuję wszystkim tym, którzy - po przejściu na dietę optymalną - zechcieli napisać do mnie, podając szczegółowo, jakie nastąpiły zmiany w ich zdrowiu, samopoczuciu i w ogóle w życiu po zmianie sposobu odżywiania.
- wywiad z dr. Janem Kwaśniewskim- żywienie optymalne a niektóre choroby- żywienie w szczególnych stanach fizjologicznych- przepisy na potrawy zgodne z zasadami żywienia optymalnego- przykładowy jadłospis na pierwsze 2 tygodnie żywienia optymalnego- tabele wartości odżywczych produktów spożywczych
Chcesz radykalnie przyspieszyć swój metabolizm i maksymalnie wykorzystać potencjał swojego organizmu? Przejście na spalanie tłuszczu to najlepszy sposób na zyskanie długotrwałej energii, osiągnięcie lepszego zdrowia i optymalnej wagi! Ten przewodnik krok po kroku przeprowadzi cię przez proces adaptacji do ketozy i zdrowej redukcji wagi bez liczenia kalorii, ciężkich treningów i godzin spędzonych w kuchni. Dowiesz się tu między innymi, dlaczego na początku nie możesz jeść wszystkiego, co "dozwolone" w diecie keto, oraz jak oczyścić swój organizm z zapasów glukozy, by uruchomić naturalne procesy spalania tłuszczu nawet kiedy śpisz. Poznasz produkty ketogeniczne, przeczytasz o zaletach postu przerywanego. Nauczysz się komponować jadłospis i używać w kuchni odpowiednich produktów. Autorzy opisują też błędy popełniane na diecie keto i odpowiadają na najczęściej zadawane pytania. Nie zabrakło tu także przepisów na dania zgodne z dietą ketogeniczną, których przygotowanie jest proste i szybkie. Otrzymasz jasne zasady, konkretne wskazówki i mnóstwo wsparcia - bez skomplikowanej teorii, za to z głębokim zrozumieniem i troską. Czy jesteś gotów odzyskać apetyt na życie? Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, umysłem i zdrowiem!
Jeśli dokuczają ci zaburzenia jelitowe, które utrudniają codzienne funkcjonowanie, w tej książce znajdziesz wiedzę i wsparcie. Co to jest zespół jelita drażliwego? Do jakiego lekarza należy się udać, jeśli dokuczają ci „problemy z brzuchem”? Dlaczego mikrobiota jelitowa jest tak ważna? Jakie mogą być przyczyny przykrych objawów z przewodu pokarmowego – i jak im zapobiegać? Co kryje się za skrótami IBS, SIBO, low-FODMAP? Autorka podaje odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z zaburzeniami jelitowymi. Opowiada też o niesamowitych powiązaniach pomiędzy jelitami, mózgiem, stresem, wewnętrznymi mikrobami oraz stylem życia, który prowadzisz. Dowiesz się między innymi tego, co ma wspólnego regularne scrollowanie telefonu z problemami trawiennymi, dlaczego po spożyciu niektórych produktów twój brzuch chce eksplodować (i czy można to zmienić) oraz czy ważniejsze od stosowania specjalnych diet i suplementów jest to, by… po prostu się wysypiać.Wskazówki i porady uzupełnia zbiór sprawdzonych przepisów na smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu dania, za które twój brzuch będzie ci wdzięczny!Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
"Żywność, która leczy umysł" autorstwa dr Georgii Ede to przełomowe dzieło, które zgłębia związki między odżwwianiem a zdrowiem psychicznym. Dr Ede, psychiatra wyszkolona na Harvardzie, wykorzystuje swoje bogate doświadczenie w psychiatrii żywieniowej i metabolicznej, aby zaoferować nowatorskie podejście do leczenia zaburzeń psychicznych.Specjalizując się w dietach ketogenicznych, dr Ede pomogła wielu pacjentom na całym świecie zmniejszyć zależność od leków psychiatrycznych, wprowadzając terapie żywieniowe jako skuteczną alternatywę.Książka została wydana przez Bracia Rodzeń Publishing, znaną z promowania zdrowego, niskowęglowodanowego stylu życia i niezależnej edukacji. Bracia Rodzeń, którzy sami napisali przedmowę oraz obszerne komentarze, podkreślają znaczenie niezależnej wiedzy w kontekście zdrowia psychicznego i fizycznego.W Polsce, gdzie ponad 20% populacji cierpi na zaburzenia psychiczne, książka dr Ede stanowi ważne źródło wiedzy i inspiracji. Szczególnie alarmująca jest rosnąca liczba samobójstw wśród młodzieży, co wskazuje na kryzys w systemie opieki zdrowotnej i potrzebę pilnych zmian. Dr Ede proponuje rewizję przestarzałych wytycznych medycznych i podkreśla skuteczność diet niskowęglowodanowych w stabilizacji nastroju oraz leczeniu depresji i innych poważnych zaburzeń psychicznych.Książka "Żywność, która leczy umysł" nie tylko dostarcza najnowszych badań naukowych, ale również służy jako praktyczny przewodnik, demonstrujący jak odpowiednia dieta może odmienić życie osób zmagających się z chorobami psychicznymi. Jest to lektura obowiązkowa dla każdego, kto poszukuje efektywnych i naturalnych metod leczenia, a także dla specjalistów zdrowia, którzy dążą do ulepszania swoich praktyk w oparciu o solidne dowody naukowe.
Over 100 gluten-free recipes for mains, sides, breakfasts, breads, muffins, cookies, cakes, pastries, and pies
Create delicious dishes that friends and family will enjoy and let everyone in on the secret - Surprise! It's Gluten-free!
Whether you have a gluten sensitivity, perhaps live with someone who is coeliac, or just want to try cutting out gluten, you'll love this book, which contains more than 100 recipes, including enticing options for breakfast, lunch, dinner, and dessert.
Feast on tasty homemade dishes, such as a classic lasagne or fish and chip supper, and treat yourself and your family and friends to doughnuts, tarts, cupcakes, and more.
So, if you're fed up with turning down your favourite foods, give Surprise! It's Gluten-free! a go - you really can bake your cake and eat it, too.
To poradnik żywieniowy stworzony z myślą o osobach starszych. Książka zawiera informacje o produktach wspierających odporność, układ krążenia i ogólną kondycję organizmu. Proponuje również przykładowe jadłospisy i porady, jak unikać najczęstszych błędów dietetycznych u seniorów. Książka jest idealna na opiekunów seniorów, pielęgniarek, jak i samych seniorów, który chcą zadbać o swoje zdrowie.
You don’t need to be a professional to decorate like one!
With over three million fans on Instagram, TikTok, YouTube and Facebook, Rachel Lindsay of Caked by Rach has earned a reputation for fantastically fun cupcakes that are actually super simple to create. Her playful, whimsical creations have inspired bakers of all skill levels to be more creative with their cupcakes.
A Cupcake for Every Occasion features 20 scrumptious cake and frosting recipes and over 50 super-creative decorating projects for holidays, birthdays, weddings, baby showers, and pretty much anything else worth celebrating. Rachel’s cupcakes are anything but bland; they’re creative, clever, and absolutely delicious. Bakers of all ages will be charmed by her simple, delightful designs like Halloween ghosts, Christmas reindeer, sunflowers, and spaghetti and meatballs. Here’s what’s included:
Over 50 decorating projects and recipes for everything from spooky Halloween sweets to festive holiday treats to fanciful flowers and lots more.Simple decorating and baking techniques that anyone can master, using simple tools that anyone can afford.20 scrumptious recipes for cake bases and frostings that can be mixed and matched for any project in the book.Detailed, step-by-step photography that guides you through each project from start to finish.
With straightforward instructions and easy to execute techniques, Rachel’s exciting creations are simple enough that anyone can make them. Prepare to dazzle your family and friends!
Poradnik dla pacjentów z cukrzycą, ale inny od wszystkich dotychczas powstałych. Trójka autorów na co dzień pracuje z osobami z cukrzycą i każdego dnia są oni zasypywani gradem pytań, od bardzo ogólnych, po bardzo szczegółowe, na które pacjenci nie znajdują nigdzie odpowiedzi. Starają się wyjaśnić wszystkie wątpliwości, przekazać pacjentom – a jest ich bardzo dużo (prawie 4mln) i będzie coraz więcej – niezbędną wiedzę, której jest ogrom. Czasami jest ona dla pacjentów zbyt złożona, więc autorzy postanowili przygotować zestaw wyczerpujących, ale i zwięzłych odpowiedzi na (prawie) wszystkie pytania, jakie osoba z cukrzycą może mieć do dietetyczki, edukatora, pielęgniarki i lekarza. Wszystkie pytania zawarte w tej książce pochodzą od pacjentów, autorzy słyszeli je wiele razy i wiedzą, jak ważne jest udzielanie na nie pełnych i zrozumiałych odpowiedzi. Niniejsza publikacja adresowana jest do wszystkich osób żyjących z cukrzycą oraz ich bliskich, opiekunów, członków rodzin i w praktyce do wszystkich zainteresowanych tematyką diabetologiczną od strony praktycznej. Informacje, które „Życie z cukrzycą w pytaniach i odpowiedziach” przedstawiamy, dotyczą każdego typu cukrzycy i pochodzą one od każdej z autorek i autora – i z tego powodu książka powinna być interesująca dla członków zespołów terapeutycznych pracujących z osobami z cukrzycą. Zawarte w niej gotowe odpowiedzi na wiele pytań pacjentów mogą stanowić materiał do wykorzystania w codziennej pracy. Do opracowania niniejszej publikacji skłonił autorów jeszcze jeden fakt – bardzo szybki rozwój diabetologii w ostatnich latach. Żyjemy w okresie rewolucji w diagnostyce i leczeniu cukrzycy – pojawiają się nowe technologie, czyli systemy ciągłego monitorowania glikemii i osobiste pompy insulinowe, w bardzo szybkim tempie przybywa dużo nowych, bardzo skutecznych leków na cukrzycę jak flozyny, analogi GLP-1, nowe insuliny. Zmieniają się szybko poglądy naukowe na zasady żywienia – czy jeść pięć posiłków, czy trzy. Post przerywany pomaga czy szkodzi w cukrzycy? Wszyscy potrzebujemy stałych źródeł nowych i wiarygodnych informacji na temat postępu nauki w cukrzycy; postępu, z którego mogą i powinni korzystać nasi pacjenci. Mamy głęboką nadzieję, że takim źródłem stanie się niniejsza publikacja.
„Dieta w cukrzycy. Przepisy” to praktyczna kontynuacja poradnika „Dieta w cukrzycy”. Publikacja została stworzona przede wszystkim z myślą o osobach żyjących z cukrzycą typu 1 i 2, ale będzie idealna dla każdego, kto chce zadbać o zdrowie i dobrze zbilansowaną dietę swoją i swoich bliskich. W książce znajdują się przepisy na pyszne i proste do przygotowania posiłki na każdą porę dnia. Wszystkie receptury, bazujące na zasadach diety o niskim indeksie glikemicznym, zostały opracowane z myślą o utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Podane w nich wartości odżywcze, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe ułatwiają obliczenie dawek insuliny. Angelina Ziembińska, ekspertka w dziedzinie żywienia w cukrzycy, autorka bloga Dietolog, udowadnia, że zdrowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw – wystarczy sięgnąć po właściwe składniki i sprawdzone przepisy. Zadbaj o swoje zdrowie i odkryj, jak smaczna może być dieta przyjazna diabetykom!
Bogato ilustrowany, napisany przystępnym językiem poradnik medyczny, w którym poznasz aktualne informacje dotyczące zasad zdrowego żywienia, metabolizmu i roli cholesterolu w organizmie oraz hipercholesterolemii i hipertrójglicerydemii. Znajdziesz tu porady dotyczące aktywności fizycznej i medycyny naturalnej, a także obszerną tabelę kalorii, cholesterolu i tłuszczu w wybranych produktach.
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach.
Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia.
Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie,
jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie.
I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco
przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko, domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa.
Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni korzeni.
Informacje na temat bezpieczeństwa diet wegetariańskich i wegańskich, zwłaszcza te odnoszące się do małych dzieci i kobiet w ciąży, nie są łatwo dostępne. Niniejsza książka uzupełnia lukę w tym zakresie, co pozwoli obecnym oraz przyszłym rodzicom i ich potomstwu czerpać największe możliwe korzyści z wegetarianizmu czy weganizmu. Autor, dzieląc się swoim bogatym doświadczeniem, krok po kroku przedstawia zalecenia i praktyczne porady dotyczące bilansowania diety roślinnej, tak aby czytelnicy mogli bezpiecznie wprowadzać zmiany w jadłospisie – swoim lub pacjentów. Publikacja może służyć za przewodnik nie tylko dla dietetyków, lekarzy i innych pracowników opieki zdrowotnej, lecz także dla rodziców oraz przyszłych rodziców dzieci na dietach roślinnych.
Cukrzyca, coraz częściej określana epidemią XXI wieku, dotyczy już przeszło 3 mln Polaków, a liczba chorych, w tym dzieci i młodzieży, nieustannie rośnie. Choroba charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który może wynikać z różnych przyczyn: np. niedoboru insuliny w cukrzycy typu 1 czy oporności komórek na insulinę w cukrzycy typu 2. Podstawowym elementem terapii, obok farmakoterapii, jest odpowiedni sposób odżywiania. Brak leczenia prowadzi do wielu powikłań, a także skrócenia długości życia. „Dieta w cukrzycy” to poradnik dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, który kompleksowo wyjaśnia mechanizmy choroby, prowadzi czytelnika przez najważniejsze zagadnienia z nią związane oraz daje wsparcie i narzędzia pozwalające zdrowo żyć. Napisany został przez Angelinę Ziembińską, wieloletnią diabetyczkę, edukatorkę diabetologiczną i autorkę bloga (dietolog.pl), przy wsparciu merytorycznym dr hab. n. med. Anny Jeznach-Steinhagen, cenionej diabetolożki i propagatorki wiedzy o cukrzycy, związanej z Zakładem Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Książka dedykowana jest osobom chorującym na cukrzycę typu 1 i 2, ich bliskim oraz edukatorom diabetologicznym.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?