Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Nasze zdrowie, w dużej mierze, zależy od nas samych, a kluczem do jego zapewnienia jest odpowiedni styl życia i dbałość o środowisko, w którym przyszło nam żyć.
Moje zioła, w barwnych sukieneczkach i elegancko skrojonych surducikach, są urocze, eleganckie, znają swoją wartość, czują się doskonale zarówno w swoim miejscu zamieszkania, jak i w studio radiowym czy telewizyjnym. Warto więc pokochać je, by zaprosiły nas do obfitego stołu natury.
Herbatki, które z nich przygotowuję – królewskie, magnackie, książęce, dworskie, hetmańskie to połączenie przeszłości i teraźniejszości, dawnej kultury i nowoczesnego, zdrowego stylu życia. To już nie gorzkie, tradycyjne napary ziołowe, ale melodyjne dzieła natury, z nutkami zapachów, z kompozycją smaków, z gamą kolorów, wytworne ambrozje z pól, łąk i lasów.
Wierna przyjaciółka ziół
Stefania Korżawska
W tym poradniku znajdziesz szczegółowy opis owoców krajowych i egzotycznych oraz dowiesz się, jakie bogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i związków bioaktywnych znajduje się w borówkach, czereśniach, morelach, pomarańczach, wiśniach, porzeczkach i innych owocach. Książka opisuje właściwości lecznicze owoców, a także podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni i do sporządzenia naturalnych kosmetyków. Znajdziesz tu inspiracje do komponowania posiłków tak, aby były smaczne i zdrowe.
Książka prezentuje autorską Dietę Dobrych Produktów (DDP) oraz przedstawia jak poruszać się po różnorakim zaopatrzeniu organizmu celem nie obciążania jednego, zwykle nadużywanego szlaku metabolicznego. DDP chroni przed infekcjami, likwiduje wszechobecne nadciśnienie samoistne, nadwagę i nękające większość ludzi – dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Odkrycie i opisanie w niniejszej książce przyczyn Fenomenu Brzasku (wysoka poranna glukoza – jeszcze przed pierwszym posiłkiem) w cukrzycy I i II jest kamieniem milowym w dietetyce dotyczącej zarówno starzenia się jak i powstawania nowotworów.
DDP zaleca obserwowanie objawów po zjedzonym posiłku i wyciągnięcie wniosków celem poprawy stanu swojego zdrowia.
Ewa Bednarczyk-Witoszek, urodziła się w 1963 roku, ukończyła wydział lekarski Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Uzyskała drugi stopień specjalizacji z zakresu laryngologii. Diety w różnych dziedzinach medycyny zgłębia już od 25 lat.
Wybrany fragmnt książki
ROZDZIAŁ PIERWSZY
Dieta Dobrych Produktów
Proponuję Państwu nową, a jednocześnie jedną z najskuteczniejszych opracowanych diet - Dietę Dobrych Produktów mojego autorstwa. Dietę, która leczy. Ta ocena wynika z mojej ponaddwudziestoletniej praktyki lekarskiej, w czasie której zaczęłam włączać do metod terapeutycznych elementy leczenia opracowywaną wówczas metodą DDP. Współpraca z pacjentami, na zasadzie dobrowolnej decyzji, była oczywiście warunkiem jej stosowania. Efekty okazały się na tyle wymierne, że uznałam DDP za wartościowe narzędzie terapeutyczne i systematycznie doskonaliłam zasady, na których obecnie się opiera.
Dieta Dobrych Produktów niweluje następstwa złego „zasilania" organizmu na skutek niewłaściwego odżywiania. Jest skuteczna w prawie wszystkich dolegliwościach. Piszę „prawie", ponieważ cofnięcie bardzo zaawansowanego wyniszczenia organizmu może być trudne. Ale nawet w takich przypadkach nie spotkałam choroby, w której Dieta Dobrych Produktów nie złagodziłaby objawów i nie przyniosłaby ulgi. Do takich wyjątków należą choroby nowotworowe z przerzutami. U osoby chorej nowotworowe występuje wiele długotrwałych złych nawyków żywieniowych oraz uszkodzeń organizmu. Stopniowe naprawianie ich dietą wymaga czasu. Podobnie jest w przewlekłym stwardnieniu rozsianym, nerwy regenerują się bardzo powoli. W chorobach genetycznych DDP również daje znaczną ulgę, gdyż regulując budowę błon komórkowych ułatwia właściwy przekaz informacji w organizmie na poziomie jądra komórki i obecnego w niej DNA do RNA zawiadującego syntezą wszystkich białek w komórce. Na DDP znikają przewlekłe katary i tak zwane ropne ogniska zapalenia. Dzieci z udrożnionymi drogami oddechowymi zaczynają lepiej się uczyć, są bardziej zainteresowane światem wokół, lepiej zapamiętują. Dobrostan organizmu oznacza prawidłowy podział komórek, czyli mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia błędu przy podziale DNA.
Wśród produktów zalecanych w DDP przeważają te w większości przypadków przyjazne dla przewodu pokarmowego, którego prawidłowe funkcjonowanie jest kluczem do zmniejszania objawów wszelkich chorób, jak i trwałej ich remisji (ustępowania). Remisja czy wyleczenie? Znając mechanizm uzyskiwania remisji, można założyć długo- czy krótkotrwały proces doprowadzający do wyleczenia. Produkty z listy DDP można bezpiecznie zalecić osobie w trakcie chemioterapii, po przeszczepie narządowym czy dziecku do pierwszego roku życia. Dobre Produkty w sposób łagodny, przyjazny fizjologicznie likwidują stany zapalne wszystkich naczyń krwionośnych i chłonnych, poprawiają ich stan oraz regulują funkcje układu odpornościowego. Przebiegają wówczas sprawniej funkcje umysłowe (kojarzenie, kreacja itd.) i zdecydowanemu złagodzeniu bądź całkowitej likwidacji ulegają fizyczne dolegliwości, jak np. napięcie przedmiesiączkowe czy nadciśnienie, a nawet tak pospolite stany, jak odciski na stopach.
DDP jest niebywale skuteczna. Tę skuteczność w krócej trwających chorobach oceniam jako bardzo wysoką. W dolegliwościach długotrwałych, gdzie na efekty trzeba nieco poczekać, każdy jest w stanie samodzielnie ocenić skuteczność bezpośrednio „po objawach". DDP jest przyjazna dla wszystkich układów w organizmie, ponieważ jest przyjazna dla wrót do naszego ciała - przewodu pokarmowego. Im bardziej posiłek jest przyjazny dla przewodu pokarmowego, tym bardziej odciąża organizm od złego balastu, pozwalając mu na efektywną pracę i regenerację. Odciążenie jelit pod względem ilości i rodzaju pokarmu to odciążenie całego organizmu. „Baba z wozu, koniom lżej", mówi popularne przysłowie. W przypadku diety „babą" jest ilość i rodzaj pokarmu, a konie to nasz metabolizm. Posługując się nadal tym porównaniem, miejmy na uwadze, że każdego konia można śmiertelnie wykończyć nadmiernym balastem.
Człowiek „zaśmiecony" alergenami i nietolerantami nie ma ochoty na spacer, zabawę, pracę. Nie ma zapału do nauki, nie mówiąc już o radości. Organizm jest zmuszony użytkować energię na nadmierne procesy metaboliczne. Pojawia się senność, apatia, ból, zmęczenie, nasila się liczba pomyłek. Ciało, z poziomu fizycznego, zaczyna oszczędzać energię - chętniej leżymy, nie chodzimy na spacery, śpimy po posiłku. Znacznie zaśmiecony Złymi Produktami organizm rna podstawowy problem: przebiegające w nim poszczególnymi szlakami procesy metaboliczne nie naprawiają wszystkich zapaleń i zniszczeń, jako pierwsze naprawiane są „jedynie" najważniejsze organy - mózg, serce, nerki. Wydolność naprawy szlaków metabolicznych jest wtedy ograniczona. Wszystko co przekracza granice naprawy, powoduje stany zapalne i inicjuje chorobę (lub pogłębia już trwającą). Likwidacja zapalenia o jakimkolwiek umiejscowieniu i powstałego z jakiejkolwiek przyczyny (urazowa, bakteryjna, grzybicza, wirusowa, „z przewiania", ze stresu, z powodu nadprodukcji przeciwciał, z powodu nadmiaru intermediatów glukozy, inna) jest w DDP synonimem zdrowienia, dlatego ten system odżywiania jest godny polecenia zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób oraz do naprawy powstałych już zniszczeń. Nałóg jadania codziennie złych produktów jest przyczyną chorób i stopniowej degradacji całego organizmu, którą zbyt skwapliwie wiąże się z upływem czasu i nazywa starzeniem! DDP sprzyja intuicyjnemu dobieraniu odpowiednich składników spożywczych i właściwej dawki dobowej białka, tłuszczu oraz węglowodanów, zwykle bez liczenia. Czasem organizm sam odmawia jedzenia - daje wyraźny sygnał, gdy nie ma już zapotrzebowania na to, na co do tej pory bez radości sobie zezwalał.
Zasady DDP są w miarę proste do stosowania. Ich konstrukcja op rotacji białek i szkodliwych węglowodanów, obserwacji objawów w pr czasowych ciągu liczb Fibonacciego i Objawu Porannego oraz, następczi gowaniu błędów dietetycznych. Praktyczna obserwacja Praw Natury fu cych we własnym organizmie, metodą ciągu liczb Fibonacciego i Objawi go, zostanie wyjaśniona dokładniej w kolejnych rozdziałach.
DOBRE PRODUKTY (DP, ZWYCZAJOWO NIE NADUŻYWANE]
BIAŁKA (B)
1. Produkty bogatobiałkowe zwierzęce: białko jaja, żółtko jaja, major maksymalizacji efektów prozdrowotnych będziemy uznawać go za białk majonez to B+T; konserwanty w nim zawarte często nie są przyjazne c zmu), mięso wieprzowe, mięso wołowe (cielęce), mięso baranie (jagnięc zna, kurczak, indyk, kaczka, gęś, królik, ryby morskie, ryby słodkowod morza.
2. Produkty bogatobiałkowe roślinne - groszek zielony świeży, susz( świeża, suszona, bób, soczewica, ciecierzyca, chleb świętojański, orzeszki zk słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazyli dały, sezam (chałwa, tanina - miazga sezamowa), siemię lniane, słoneczn
TŁUSZCZE (T)
1. Tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, skwarki, skórki wieprzowe, ł
2. Tłuszcze roślinne: oliwa, oleje roślinne, olej kokosowy, wiórki kokos kokosu, tłuszcz palmowy, awokado (W+T), oliwki, czekolada gorzka ( powinna być jedzona codziennie), masło kakaowe. Czekolada i kakao i się do żywienia dzieci do l roku życia, w mleku matki karmiącej zwykle wielkie ich ilości są tolerowane przez niemowlaka karmionego naturaln
WĘGLOWODANY (W)
1. Dyniowate: dynia, kabaczek, patison, ogórki, ogórki kiszone, cuk niskowęglowodanowe owoce (melon, arbuz). Rośliny w poszczególnych należą do jednej grupy botanicznej i obsługiwane są zbliżonymi szlakarr licznymi.
2. Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażany, ziemniaki (do 350g/d
3. Kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kapusta kiszi selka, kalafior, brokuły, kalarepa, rzeżucha, pasternak, pszonak, rukola, jarmuż, chrzan, rzodkiewka, rzodkiew biała, długa, brukiew, rzepa, kapary. Rzodkiew, rzodkiewka i kapary, mimo że należą do kapustnych, rzadziej dają nietolerancje niż reszta kapustnych.
4. Baldaszkowate (selerowce): marchewka, pietruszka, seler, brukiew; zioła: koper, anyż, kminek, kolendra, żeń-szeń, eleuterokok i blisko z nimi spokrewniony - lubczyk.
5. Szczeciowce - roszpunka, kozłek;
6. Astrowate - zawierają substancje bodźcujące układ odpornościowy, pobliskie grupom 4,5,6; piołun, jeżówka (Echinacea), komosa, krwawnik, nagietek, łopian, ostropest, podbiał, rumianek, stokrotka, kocanka, karczochy. Do rodziny astrowa-tych należy podrodzina cykoriowatych, w której zwykle najmniej alergenne/nietolerowane są sałata, mlecz, mniszek, cykoria.
7. Komosowate: burak, szpinak, ąuinoa i zbliżone do nich goździkowce - szczaw, rabarbar, gryka, amarantus.
8. Cebulowe: cebula, szczypiorek, por, czosnek.
9. Grzyby suszone i świeże.
10. Inne - glony, szparagi, zioła, kiełki, kawa prawdziwa, przyprawy: szafran, kurkuma, rozmaryn, imbir, cynamon, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, pieprz, gorczyca/musztarda.
12.Strączkowe: (B+W), bób, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja, soczewica, ciecierzyca, orzechy ziemne (jako wyjątek zawierają także tłuszcz - BTW), chleb świętojański.
Teraz widzimy, jak ważne są okresowo stosowane RÓŻNORODNE zioła lub przyprawy, które kontaktują układ odpornościowy z grupą roślin o podobnym składzie białek, ZMNIEJSZAJĄC na nią zapotrzebowanie. Zioła rosnące w innych warunkach klimatycznych wprowadzają organizm w stan kontrolowanego bodźcowania. Podobnie działają rzadko jadane przez nas białka zwierzęce. Zacznijmy żyć świadomie, jedzmy różnorodnie. Jeżeli ktoś nie lubi ziół i warzyw, świadczy to o istotnym obciążeniu metabolicznym - osoba tak reagująca ma przejść na DDP, by je zacząć tolerować! Z drugiej strony, jeżeli ktoś nie lubi warzyw i ziół - lekiem jest stosowany we właściwej dawce (poniżej) bezalergenowy tłuszcz!
OWOCE l SOKI OWOCOWE
Zaliczam do dobrych produktów, ale odpowiednich wyłącznie dla dzieci. W miarę możliwości można dostarczać dzieciom różnorodne owoce czy soki. Bananów, winogron i suszonych owoców nie powinny jadać codziennie przez długi czas. Banany, winogrona można jadać 1-2 razy w tygodniu. Te nie całkiem dojrzałe, zielonkawe, zawierają mniej cukru, a wiec są bardziej przyjazne dla układu odpornościowego. Dla dorosłych owoce są zbyt prozapalne i lepiej traktować je jako produkty „szkodliwe" - jadać nie częściej niż co 3-7 dni. Im szerzej stosowana dieta obejmuje Szkodliwe Produkty, tym bardziej prozapalne działanie mają owoce. Witaminę C korzystniej jest pozyskiwać z surowych warzyw i kiszonek. Owoce o najmniejszej /awartości cukru to cytryna, grejpfrut, owoce jagodowe (jagoda, borówka, żurawina, poziomki, truskawki, maliny, jeżyny), agrest, porzeczka, aronia, arbuz, ananas, melon. U cukrzyków i osób z dużymi objawami jakiejkolwiek choroby, te mniej słodkie będą tolerowane we większej ilości niż te bardziej słodkie. Cytrusy są niezalecane dla żywienia dziecka do pierwszego roku życia oraz dla karmiących je w tym czasie matek.
ALKOHOLE
Wódka, brandy, wino, szampan, ajerkoniak, gin, whisky, likiery - im bardziej słodkie, tym bardziej są kłopotliwe dla układu odpornościowego. Alkohole są stosunkowo bezalergenowe, poza ajerkoniakiem, który można pić czy dolewać do kawy prawdziwej w dzień „jajeczny". Nie wzbudzają także - jak się wydaje - patologii w zakresie nadprodukcji immunoglobuliny IgG, działającej - jak korelacje wskazują - prostarzeniowo. Mimo udowodnionego działania antymiażdżycowego i przeciwcukrzycowego nie powinny być pijane codziennie.
Druga część publikacji pt. „Niedożywienie związane z chorobą” poświęcona sposobom zapobiegania i leczenia niedożywienia. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Książka adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzględniają różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, np. bezglutenową i bezmleczną. W książce czytelnicy znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące karmienia piersią oraz wskazówki, jak prawidłowo karmić mlekiem zastępczym. Poradnik zawiera zarówno wskazówki dotyczące kolejności i zasad wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka, jak i wiele interesujących przepisów.
Najnowsze informacje dotyczące skutecznych metod uczenia się i skutecznego treningu pamięci. Dowiesz się, jak pobudzić umysł oraz jak stworzyć odpowiednie warunki do nauki i co jeść, by poprawić koncentrację i pamięć.
Autorki w przystępny sposób przedstawiają kwestie dotyczące zdrowego odżywiania dzieci w różnych grupach wiekowych. Osobny rozdział poświęcają żywieniu przyszłych matek.
W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym.
Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne.
Publikacja jest przeznaczona zarówno dla młodych. jak i bardziej doświadczonych rodziców, a także dla wszystkich osób sprawujących codzienną opiekę nad dziećmi.
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna - to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeniu wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy.
Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fizyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Podstawą funkcją wątroby jest oczyszczanie krwi oraz całego organizmu z rozmaitych toksyn, dlatego zdrowa wątroba jest niezbędna w zapobieganiu chorobom. Ten ważny organ często jednak niedomaga w wyniku obciążenia, a powodem jest przede wszystkim niewłaściwa dieta. Na szczęście jest i dobra wiadomość: wątroba szybko zapomina o doznanych krzywdach. Optymalne funkcjonowanie wątroby może zostać przywrócone i nawet uszkodzony narząd jest w stanie się zregenerować.
Cudowna możliwość regeneracji
Podstawą funkcją wątroby jest oczyszczanie krwi oraz całego organizmu z rozmaitych toksyn, dlatego zdrowa wątroba jest niezbędna w zapobieganiu chorobom i osiągnięciu optymalnej kondycji fizycznej. Ten ważny organ często jednak niedomaga w wyniku obciążenia i przemęczenia ? tym samym nie może spełniać swojej funkcji. Powodem jest nie tylko skażone środowisko, ale również niewłaściwa dieta i styl życia. Na szczęście jest i dobra wiadomość: wątroba szybko zapomina o doznanych krzywdach. Optymalne funkcjonowanie wątroby może zostać przywrócone i nawet uszkodzony narząd jest w stanie się zregenerować.
Autorka podaje wiele istotnych informacji, m.in. odpowiada na pytania:
-Co robić, by wspomóc jej oczyszczanie?
-Jaka jest rola wątroby w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
-Jak wygląda oczyszczające menu?
-Jakie zioła wspomagają proces oczyszczenia?
Publikacja jest przeznaczona dla praktykujących dietetyków, pediatrów oraz wszystkich osób zainteresowanych problematyką żywienia, a także studentów medycyny i kierunków pokrewnych.
"W książce w ciekawy i nowoczesny sposób opisano, jak żywić dziecko, aby zapewnić mu prawidłowy rozwój oraz jakie są jego potrzeby i na czym polegają różnice w żywieniu dzieci w poszczególnych okresach ich rozwoju".
"Zasady planowania i realizacji żywienia przedstawiono w postaci algorytmów, zwięźle i jasno wytyczających drogę postępowania żywieniowego w zależności od diagnozy i postępów w leczeniu".
"Schematy postępowania każdorazowo zostały poprzedzone informacjami ogólnymi, obejmującymi definicje choroby, diagnostykę, konsekwencje żywieniowe i wskazania, jak planować żywienie w różnych stanach chorobowych".
Z Przedmowy do wydania I polskiego
Jedzenie to dla większości osób wielka przyjemność. Jest nie tylko niezbędne nam do życia, ale dostarcza również ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Niektórym pomaga radzić sobie z emocjami, stresem, radością, a nawet nudą. Zdarza się jednak, że zbyt częste sięganie po kolejne przekąski może doprowadzić do poważnej choroby, jaką jest uzależnienie od jedzenia. Niepohamowany apetyt, brak kontroli przyczynia się również do powstania nadwagi czy otyłości.
Autorka sama kiedyś była nałogowcem i przejadała się. Od kilkudziesięciu lat zajmuje się doradztwem i prowadzi seminaria, pomagając ludziom przejąć kontrolę nad uzależnieniem od jedzenia. Dzięki swojemu doświadczeniu i uporaniu się z własnymi nałogami Riley wnosi do publikacji zrozumienie procesu uzależnienia i wspiera tych, którzy mają z tym problem.
Jeśli utknąłeś w cyklu napadów jedzenia i nieskutecznych diet, przez większość dnia myślisz o jedzeniu i odczuwasz winę z powodu tego, co i w jakiej ilości spożywasz, a ponadto zadręczasz się swoją wagą - to idealnie trafiłeś - ta książka jest w sam raz dla Ciebie. Zamiast oferować Ci kolejną „cudowną” dietę prezentuje, jak możesz zmienić swoje podejście do jedzenia. To w nim tkwi klucz do osiągania wymarzonej wagi bez spartańskich głodówek.
Sposób proponowany przez Autorkę polega na ograniczeniu ilości posiłków i nie przejadaniu się. To takie proste, a zarazem niezwykle skuteczne! Zamiast spożywania całej porcji śniadania czy obiadu, nałóż sobie na mniejszy talerz połowę porcji. Tym samym sprytnie zmylisz oko i oszukasz swój umysł. Zastosuj wiele różnych sposobów, które pomogą Ci pokonać ten nałóg. Po raz pierwszy od bardzo dawna będziesz w stanie zaspokoić głód nie wywołując jednocześnie wyrzutów sumienia.
Poznaj lepszą i skuteczniejszą alternatywę dla diety MŻ
Trawienie jest kluczową kwestią, jeśli chodzi o rozmaite problemy zdrowotne i stanowi jeden z najważniejszych czynników, mających wpływ na ogólne dobre samopoczucie. Wiele chorób i dolegliwości może być spowodowane złym trawieniem, m.in. egzema, trądzik, alergie, anemia, zatwardzenia i różnego rodzaju infekcje. Kiedy procesy trawienne są prawidłowe, ich wynikiem jest właściwy metabolizm, z którego korzyści czerpią wszystkie organy i układy ludzkiego ciała.
Dlaczego trawienie jest tak ważne? Odżywianie to nie tylko to, co spożywamy, ale to, co faktycznie przyswajają komórki naszego organizmu – a mogą one otrzymać jedynie to, co zostało rozłożone w trakcie procesów trawiennych. Parafrazując stare powiedzenie, możemy stwierdzić, że jesteśmy nie tyle tym, co jemy, ale tym, co trawimy i przyswajamy.
Autor książki, dietetyk, przedstawia proces trawienia w łatwy do zrozumienia sposób, podając przy tym przydatne rady. Wypełnij przygotowaną przez niego ankietę, aby dowiedzieć się, czy twoje procesy trawienne są słabe, i – o ile tak jest – w jaki sposób możesz temu zaradzić. Wypróbuj też skomponowane przez niego przepisy, dzięki którym poprawisz swoje trawienie.
Dieta Alleluja to nie tylko nowy sposób odżywiania, ale również nowe podejście do życia. Działa leczniczo, wykorzystując naturalne siły organizmu, i w efekcie znacznie poprawia stan zdrowia. Książka Dieta Alleluja dla kobiet w ciąży i maluchów to najlepsze dostępne na rynku źródło dokładnych informacji o zdrowej ciąży i wychowaniu zdrowych dzieci.
Autor pokazuje, jak ważna jest obecność witaminy B12 w diecie matki w okresie ciąży i karmienia piersią, jak istotną rolę odgrywają tzw. dobre tłuszcze w procesie rozwoju mózgu dziecka, oraz omawia szereg innych zagadnień, których znajomość jest absolutnie niezbędna, jeśli chcemy urodzić zdrowe niemowlę, a później wychować zdrowe dziecko.
Każdy człowiek powinien we własnym zakresie przyswoić sobie wiedzę na temat podstawowych zasad optymalnego zdrowia i naturalnych praw Bożych oraz nauczyć się, jak należy prawidłowo dbać o swoje ciało. Każdy z nas ma bowiem szansę cieszyć się doskonałym zdrowiem i pochwalić się ciałem, które działa w harmonii z tym, co Bóg dla nas zaplanował i zaprojektował – wystarczy Go posłuchać! Na kartach tej książki znajdą Państwo fragmenty opowieści wielu kobiet, które przeszły na Dietę Alleluja – podjęły wyzwanie, za co zostały hojnie nagrodzone.
Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta, wyd. drugie to praktyczne kompendium wiedzy o dnie moczanowej, którego autorem jest lekarz specjalista medycyny rodzinnej.
W pierwszej części poradnika, poznasz wszystko, czego potrzebujesz, aby zrozumieć chorobę. Autor pisze prostym i zrozumiałym językiem, wyjaśniając "po ludzku" skomplikowaną, medyczną terminologię.
W drugiej części poradnika, otrzymasz gotowe odpowiedzi i rozwiązania na wszelkie możliwe pytania i problemy związane z chorobą. Dzięki temu dowiesz się, jak pokonać dnę, a Twoje życie stanie się łatwiejsze.
W poradniku znajdziesz również jadłospisy, które pomogą Ci w przestrzeganiu diety oraz samodzielnym komponowaniu posiłków.
Ale to nie wszystko! Otrzymujesz także sześć dodatków ściśle związanych z tematyką dny moczanowej.
Dna moczanowa nie ma żadnych tajemnic przed autorem, gdyż praktykuje jako lekarz rodzinny we Wrocławiu.
To, co poleca doktor Kokurewicz działa i zostało sprawdzone - zarówno przez niego, jak i jego pacjentów.
Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Pierwsza książka Ewy Chodakowskiej, najpopularniejszej polskiej trenerki personalnej, znanej z programu „Pytanie na śniadanie” TVP2, gdzie występuje jako „Trenerka całej Polski”. Jej unikalna metoda treningowa zrewolucjonizowała kobiecy fitness, a programy ćwiczeń wydane na płytach DVD w magazynie SHAPE, okazały się bestsellerami. W rok zdobyła ponad 150 tysięcy fanów na Facebooku, rejestrując 1,5 mln wizyt tygodniowo. Osoby ćwiczące wraz z nią, przechodzą szybką i niewiarygodną metamorfozę. Zaraża optymizmem i pasją oraz pomaga zmienić życie setkom tysięcy kobiet. Za ich namową powstała książka, w której Ewa Chodakowska prezentuje nie tylko instrukcje dotyczące treningów, ale także dzieli się motywacją oraz wiedzą i własnymi doświadczeniami na temat diety oraz stylu życia.
Książka wyraża holistyczną filozofię Ewy Chodakowskiej opartą na założeniu, że aktywność fizyczna i jej pozytywne rezultaty przyczyniają się do rozwoju duchowego, emocjonalnego oraz umysłowego . Do współtworzenia książki Ewa zaprosiła swojego partnera życiowego Lefterisa Kavoukisa, jednego z najbardziej znanych i cenionych trenerów personalnych w Grecji.
Książka zawiera kompleksowy program miesięcznej metamorfozy z podziałem na poszczególne dni: 30 dni, 30 treningów po 30 minut, 30 jadłospisów. W książce znajduje się motywacja na każdy dzień, praktyczne porady dietetyczne i wskazówki treningowe oraz zdjęcia trenerki prezentującej wszystkie ćwiczenia opatrzone szczegółowym opisem.
W tym nowatorskim opracowaniu przygotowanym przez grupę najwybitniejszych badaczy zajmujących się diagnostyką i leczeniem zaburzeń odżywiania omówiono wszystkie kategorie tych zaburzeń, a także stany wykraczające poza uznane obecnie kryteria diagnostyczne. Oparta na solidnej empirycznej podstawie, transdiagnostyczna wzmocniona terapia poznawczo-behawioralna szybko zyska miano najlepszej formy leczenia zaburzeń odżywiania.
David H. Barlow, PhD, ABPP, profesor wydziałów psychologii i psychiatrii, Uniwersytet Bostoński
Fairburnowi i jego współpracownikom należy się uznanie za przełożenie wyników najnowszych badań na język praktyki.
Robert L. Leahy, PhD,
wydział psychiatrii, Weill Cornell Medical College, New York Presbyterian Hospital
Książka jest pierwszym, wyczerpującym przewodnikiem po wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej (CBT-E), najnowszej wersji podstawowego, potwierdzonego doświadczeniem sposobu leczenia zaburzeń odżywiania. Autorzy podejmują problematykę wykorzystania ujęcia transdiagnostycznego w leczeniu różnych rodzajów zaburzeń odżywania spotykanych w praktyce klinicznej. Christopher Fairburn i współpracownicy szczegółowo opisują, jak dopasować wzmocnioną terapię poznawczo-behawioralną do potrzeb poszczególnych pacjentów oraz jak zaadaptować ją do leczenia nastolatków i pacjentów wymagających hospitalizacji. Ponadto wskazują, jak sobie radzić z częstymi w takich przypadkach zaburzeniami współwystępującymi.
Natura daje nam najlepsze lekarstwa, ale skrzętnie skrywa przed nami ich tajemnice.
Wiele lat zajęło mi szukanie niezawodnych sposobów przywracających energię, zdrowie i chęć życia, ale moja długa wędrówka przywiodła mnie do wiedzy.
• Jaką wybrać dietę
• Jak odmłodzić cerę
• Jak zadbać o zgrabną sylwetkę
• Jak odzyskać witalność i sex appeal
• Jak wzmocnić system immunologiczny
• Jak wspomóc organizm w zwalczaniu chorób
• Jak przeprowadzić naprawdę skuteczne kuracje oczyszczające
Skuteczne kuracje oczyszczające
Spis treści:
Na początku drogi
Oczyszczanie? To nie dla mnie
Dokuczliwi lokatorzy
Gruntowne porządki
Męska rzecz
Ładowanie wewnętrznej baterii
Medikzap - nowe wydanie sprawdzonych idei—
Jak stosować Medikzap
Zappery - prawda i mity
Intrygujące badania
Czy zappery mogą szkodzić?
Kuracje oczyszczające
Jak przeprowadzać kuracje
Polecana kontynuacja
Wszyscy mogą - nie wszyscy powinni
Kuracja na oczyszczenie jelit
Zestaw nr 1 podstawowy
Zestaw nr 1 a wzmocniony
Zestaw nr 2 rozszerzony
Oczyszczanie jelit-zestaw dla dzieci
Oczyszczanie wątroby
Oczyszczanie nerek
Kokosowa kuracja oczyszczająca
Okłady na wątrobę
Okłady z„Płynu ziołowego"
Okłady z oleju rycynowego
Okłady z musu figowego
Okłady na śledzionę z naparu hibiskusa
Ciepłe okłady
Prosta(ta) męska kuracja
Moja przygoda ze srebrem i złotem koloidalnym
Arbuzowa kuracja oczyszczająca
Arbuzowa kuracja upiększająca
Kuracja sokiem winogronowym
Kuracja (nie)winna
Kuracja owocami marakui
Kuracja orzechowo-grejpfrutowa
Kuracja na bazie owoców granatu
Kuracja na lekkość stawów i sprawność nerek
Kuracja brukwiowa
Od zera do AB
Powiedz mi, jaką masz grupę krwi, a doradzę ci, jak się odżywiać
Uważaj, co jesz, czyli dobre zasady (i kwasy) żywienia
Płukanie jelita grubego
Uczcijmy to głodówką
Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa
Witaminowe bomby
Pikantny poranek
Zielony koktajl (smoothie)
Warzywny cymes
Herbaty i napoje ziołowe
Rumianek
Mięta pieprzowa
Pokrzywa
Hibiskus
Korzeń hortensji
Korzeń prawoślazu
Korzeń sadźca
Liście papai
Kwiat głogu
Herbata ziołowa Be-life
Schisandra (cytryniec chiński)
Arcydzięgiel
Zielona herbata
Na drobne dolegliwości
Na wzmocnienie układu immunologicznego
Przy pierwszych objawach przeziębienia
Na poprawę perystaltyki jelit
Na problemy z Candidą
Na niestrawność
Na zatkany nos
Na ból gardła
Tonik czosnkowy do twarzy
Maseczka i okłady z pestek granatu
Relaksujący balsam arganowo-rumiankowy
Wyekstrahować to, co najlepsze
Orzech włoski i czarny
Dwie odmiany z tej samej rodziny orzechowatych
Ekstrakt z goździków
Ekstrakt z piołunu
Ornityna
Ekstrakt z rdestu ostrokończystego - Resveratrol
Nefris
Auratus
Ekstrakt z ametystów
Himalajska sól krystaliczna
Kąpiele regenerująco-odprężające
Kąpiel z dodatkiem soli himalajskiej
Kąpiel z dodatkiem „Płynu ziołowego"
Kąpiel z dodatkiem soli gorzkiej
Kąpiel z dodatkiem oleju kokosowego
Kąpiel z dodatkiem sody oczyszczonej
Kąpiel w Solance z Zabłocia
Kąpiel w wodzie ametystowej
Olej arganowy
Olej arganowy kosmetyczny i spożywczy
Zabiegi wzmacniające i energetyzujące
Jak dodać sobie czaru i wdzięku
Aromaty, toniki i inne czary
Kontakt bardzo fizyczny
Masaż limfatyczny
Masaż polinezyjski
Finis coronatopus, czyli koniec wieńczy dzieło
Wybrana literatura
Aneks
Studies on the Effect of Medikzap and NE 555 Devices Used in Natural Medicine on the Candida albicans Fungus Cells
Evaluation Study on the Effect of Three Electric Currents on the Candida albicans Fungus Cells
Działanie aparatów Medikzap i NE 555 stosowanych w medycynie naturalnej na komórki grzyba z rodzaju Candida albicans
Badania nad oddziaływaniem trzech rodzajów prądów elektrycznych na komórki Candida albicans
Veris
Antiquus
Olejek oregano
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?