Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ, NA TEMAT ROZSZERZANIA DIETY I ŻYWIENIA DZIECKA W PIERWSZYCH LATACH ŻYCIARozszerzanie diety dziecka jest naturalnym etapem jego rozwoju. Jest też etapem stresującym i pełnym wątpliwości. Kiedy zacząć rozszerzanie diety? Jakie pokarmy podawać? Czy faktycznie potrzebuję tych piętnastu talerzyków i siedmiu kubeczków, by nakarmić swoje dziecko?Michalina Klukowska przeprowadzi Cię przez rozszerzanie diety bezstresowo i bezboleśnie. A kiedy już uczcisz sukces pierwszym brokułem, sięgnij po drugą część książki. Dowiesz się, jak karmić dziecko do 3. roku życia, jak ukształtować dobre nawyki żywieniowe swojego dziecka i jak pomóc mu nawiązać dobre relacje z jedzeniem.Poza tym w książce znajdziesz:- listę produktów do rozszerzania diety- karty pracy- jadłospis na pierwsze dwa miesiące rozszerzania diety- przepisy na dania dla całej rodziny- porady i wskazówkiMichalina Klukowska - absolwentka dietetyki pediatrycznej, dyplomowana specjalistka ds. żywienia dzieci, studentka dietetyki. Od kilku lat prowadzi blog i profil na Instagramie, gdzie zajmuje się edukacją w zakresie żywienia dzieci - tych najmniejszych i tych troszkę większych. Mama dwójki dzieci, która wie, o czym mówi!
Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. To jasne, że nikt z nas nie chce doświadczyć tej choroby. Ale czy na co dzień robisz wszystko, by się przed nią uchronić? Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz szeroki wachlarz naturalnych składników żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym.Odkryjesz, jak wielką moc w staraniach o zdrowie mają warzywa zielone, cebulowe, strączkowe, owoce jagodowe i cytrusowe, a także przetwory owsiane, orzechy, kiełki, zioła i przyprawy - czyli top 10 produktów wspomagających nas w profilaktyce antynowotworowej. Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle. AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk z ponad 10-letnim doświadczeniem, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka 10 poradników m.in.Dieta wzmacniająca odporność, Przepisy na młodość.Dieta anti-aging; Warzywa, które leczą; Dieta zdrowych jelit; Niski indeks glikemiczny; Pokonaj nadciśnienie dietą DASH. Prowadzi stronę internetową oraz bloga.
Kompletna dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) + domowe sposoby na kiszenie i fermentacjęZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej(R):odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,poprawisz wygląd swojej skóry,zwalczysz uczucie zmęczenia,ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz:5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,"tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R)! Znajdziesz w niej:etapy wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu,115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,listę produktów i przykładowe zestawy menu,porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.W książce "Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską(R)" znajdziesz:porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić,przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie,wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej,porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane,inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas,sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.Bestsellerowy zestaw!
Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wiedzy dotyczący zarówno diagnostyki, jak i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych z uwzględnieniem rekomendacji towarzystw medycznych i dietetycznych. W każdym rozdziale zawarto definicję danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki i zasady interpretacji wyników badań oraz zalecenia dotyczące wyboru optymalnej diety z uwzględnieniem zapotrzebowania na składniki odżywcze. Obecne, zaktualizowane wydanie zostało rozszerzone nie tylko o najnowsze rekomendacje, lecz także praktyczne wskazania właściwego żywienia dotyczące poszczególnych chorób oraz zagadnienia towarzyszące zaburzeniom odżywiania związanym zarówno z utratą masy ciała, jak i jej wzrostem.
The Healing Cookbook takes self-care to the next level. In this four-colour illustrated book, plant-based chef Gemma Ogston shows readers how to supercharge their immune system and boost their mood, to feel better and stay well. It comes at a time when many of us have struggled with our health and are looking for ways to recover from illness and stay well.
Eating well is a vital part of good health, and yet so many of us are not fuelling our bodies in the right way. Presented in 4 parts: Recovery, Replenish; Staying Well and Supercharge, with a wellness toolkit, this beautiful book outlines how to harness the power of plant-based eating to recover from illness, and create a strong foundation of long-term health.
With over 60 delicious recipes, including Barley and Miso Risotto with Greens and Crispy Shrooms to boost energy levels and mood, Super Nourish Stir Fry with Kimchi to support gut health and immunity, and Tummy-loving Simple Stew to ease digestive issues, The Healing Cookbook is the path to wellness and vitality.
Poznaj tajniki wegetariańskiej kuchni jednogarnkowej!
Jednogarnkowe danie to uniwersalny, prosty, codzienny posiłek, który możesz swobodnie przekształcać w zależności od własnych chęci i potrzeb. To roślinny gulasz lub sycąca zupa, które przygotujesz z tego, co akurat masz w lodówce; bazowa owsianka czy kluski, których charakter odmienią słodkie lub wytrawne dodatki; słodkości z kilku składników i przekąski gotowe w kilkanaście minut, gdy tylko najdzie cię na nie ochota.
By stworzyć wyjątkowe danie, wystarczy tylko parę umiejętnie połączonych produktów, jeden garnek lub patelnia oraz odrobina wolnego czasu.
W środku znajdziesz:
przepisy na szybkie jednogarnkowe potrawy na każdą porę roku i dnia, w pełni wegetariańskie i oparte na sezonowych składnikach,
dania inspirowane zarówno kuchnią polską i europejską, jak i tradycjami kulinarnymi z różnych stron świata,
wskazówki, jak łączyć smaki oraz jak dostosowywać bazowe przepisy do własnych preferencji i zawartości spiżarni,
informacje, jak przechowywać i odgrzewać każdą z potraw, by jak najdłużej cieszyć się jej świeżością,
dokładne instrukcje i praktyczne porady kuchenne, dzięki którym nauczysz się gotować prosto, przyjemnie i z pomysłem.
Weź udział w wegetariańskiej uczcie i zakochaj się w bezmięsnym gotowaniu!
Masz ochotę na coś pysznego? Coś szybkiego i sycącego, a może coś bardziej wykwintnego, co zachwyci cię nieoczekiwanym połączeniem składników?
Wypróbuj 100 przepisów, które cieszą podniebienie i poprawiają nastrój!
Znajdziesz wśród nich pomysły na niespieszne niedzielne śniadania, szybkie przekąski do ulubionego serialu, efektowne obiady dla gości czy apetyczne desery z różnych stron świata. Zasmakuj ponownie w daniach z czasów błogiego dzieciństwa, wybierz się w kulinarną podróż po kuchniach z odległych krajów, pozwól sobie na małą ucztę dla swoich zmysłów. Czego chcieć więcej?
Tofu w sosie śliwkowym, suflet serowy z gruszką, odświeżająca zupa z mango i imbirem, pierożki momo, ciasto oliwne z nektarynkami… Nieważne, czy jesteś wegetarianinem od lat, czy chcesz jedynie ograniczyć mięso w diecie – te dania zadowolą nawet najbardziej wykwintnego smakosza i zmienią każdy posiłek w wyjątkowe przeżycie.
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia tej choroby.Publikacja pozwoli zrozumieć, jakie zmiany w sposobie odżywienia są niezbędne oraz jakie korzyści zdrowotne może to przynieść. Znajdują się tutaj jasno sformułowane wytyczne dotyczące różnych aspektów odżywiania, takich jak ograniczenie sodu, kontrola płynów, odpowiedni poziom białka i wybór odpowiednich tłuszczów. Czytelnik znajdzie tu również listę produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, tak aby wspomóc funkcjonowanie serca oraz poprawić samopoczucie. Książka zawiera przepisy na pyszne i zdrowe potrawy, które pozwolą cieszyć się jedzeniem.
Zdrowe nawyki przez cały rok!Na początku każdego roku nie brakuje inspiracji i pomysłów, jednak z każdym dniem bywa trudniej, a w natłoku obowiązków czy spraw nawet zdrowie schodzi na drugi plan.Z pomocą przychodzi kalendarz Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R). 2024 Rok dobrych nawyków, który pomoże Ci zorganizować Twoją codzienność oraz dostarczy wielu inspiracji i motywacji na cały rok przez:skuteczne rozwiązania i inspiracje na każdy dzień;proste pomysły na to, jak pić więcej wody i nie zapominać o warzywach;nowe przepisy;miejsce na notatki;praktyczne porady i tabele o zdrowym stylu życia.Zrób coś dla siebie i postaw pierwszy krok już dziś. Dzięki wartościowym treściom, ilustracjom i ciekawostkom twoja przemiana na pewno się uda!Zdrowie - miej to w nawyku!
Codzienną zdrową dietą zadbaj o dobrą kondycję swojego organizmu. Zmęczenie, osłabienie mięśni i kości, bóle głowy, obniżony nastrój, problemy ze snem, kłopoty trawienne ? to tylko niektóre z objawów zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, a także efektów stosowania źle zbilansowanej diety. Dzięki naturalnym procesom pH naszego ciała jest utrzymywane na stabilnym poziomie. Czasem dochodzi jednak do sytuacji, gdy ta równowaga zostaje zachwiana. Nieprawidłowa dieta może bowiem wpływać na pogorszenie funkcji organizmu, a także skutkować większym ryzykiem poważnych chorób. W książce znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety odkwaszającej i prozdrowotnego stylu żywienia oraz 100 przepisów na łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe potrawy ze składnikami odkwaszającymi. Które produkty działają odkwaszająco, a które kwasotwórczo? Jak komponować posiłki, by proporcje poszczególnych składników były prawidłowe? Czy to prawda, że kwaśne produkty wcale nie są zakwaszające?
The hotly anticipated companion book to Jessie’s no 1 international bestseller, Glucose Revolution, which took the world by storm in 2022. This is a four-week step-by-step plan to integrate simple, science-proven strategies for steadying your blood sugar into your everyday life. It comes complete with 100+ delicious recipes, an interactive workbook and lots of tips
and advice from the @glucosegoddess community (2 million followers on Instagram, and counting).
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.
Praktyczny poradnik zawiera wskazówki dotyczące gotowania na parze, zasad zdrowego odżywiania, diety osób starszych, a także ciekawe pomysły na zdrowe i szybkie obiady, kolacje czy desery. Znajdziesz tu instrukcje, jak krok po kroku przygotować na parze m.in. risotto z dynią, klopsiki cielęce z imbirem, indyka z fasolką szparagową, łososia z sosem jogurtowym, szparagi z szynką parmeńską i kurczaka z surówką.
Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku.W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku
‘His account of their “foodie family road trip” establishes Booth as the next Bill Bryson.’ New York Times
Japan is the pre-eminent food nation on earth. The creativity of the Japanese, their dedication and ingenuity, not to mention courage in the face of dishes such as cod sperm and octopus ice cream, is only now beginning to be fully appreciated in the sushi-saturated West, as are the remarkable health benefits of the traditional Japanese diet.
Food and travel writer Michael Booth sets of to take the culinary pulse of contemporary Japan and he and his young family travel the length of the country - from bear-infested, beer-loving Hokkaido to snake-infested, seaweed-loving Okinawa.
What do the Japanese know about food? Perhaps more than anyone else on earth, judging by this fascinating and funny journey through an extraordinary food-obsessed country.
Winner of the Guild of Food Writers Kate Whiteman Award for the best book on food and travel.
Monografia jest poświęcona w całości zagadnieniom z dziedziny żywienia klinicznego.
Zakres merytoryczny niniejszej monografii obejmuje zagadnienia dotyczące leczenia dietetycznego chorób przewlekłych będących największą bolączką XXI w. W syntetyczny i przejrzysty sposób przedstawiono postępowanie dietetyczne w otyłości, chorobach układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz w chorobie Hashimoto.
Przeanalizowano dylematy dotyczące stosowania diety bezglutenowej oraz diety low FODMAP w chorobach układu pokarmowego. Nie zabrakło również rekomendacji z zakresu postępowania w sytuacji wystąpienia alergii i nietolerancji pokarmowych, a także kompendium wiedzy na temat diety wegetariańskiej.
Przygotowany zbiór artykułów jest skierowany przede wszystkim do internistów, lekarzy rodzinnych i POZ, a także dietetyków oraz wszystkich innych specjalistów zainteresowanych przedstawioną tematyką.
Spis Treści:
• Leczenie dietetyczne otyłości – dr inż. Agata Gaździńska
• Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu krążenia – mgr Adrian Kwaśny, dr n. o zdr. Michał Czapla
• Postępowanie dietetyczne w cukrzycy typu 2 – dr n. med. Izabela Grabowska
• Dieta w chorobie Hashimoto – dr n. o zdr. Anna Rudnicka
• Alergie i nietolerancje pokarmowe u osób dorosłych – Joanna Jurek, PhD, BSc
• Charakterystyka i zastosowanie diety bezglutenowej – dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
• Dieta low FODMAP w zespole jelita drażliwego i zespole przerostu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego – dr n. med. Martyna Marciniak
• Dieta wegetariańska – co każdy lekarz wiedzieć powinien – mgr Iwona Kibil
Zadbaj o prawidłowy poziom cholesterolu twoje serce jest tego warte!To, co jemy, przekłada się na to, czy mamy właściwy poziom cholesterolu. W tej książce podpowiem, jak w nieuciążliwy sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Nie dam więc sztywnych nakazów i zakazów ani celów dietetycznych, których realizacji nie umiesz sobie nawet wyobrazić. Obiecuję też, że nie musisz wcale głodować, wprowadzać restrykcyjnych zmian ani rezygnować ze smacznej kuchni.Znajdziesz tu kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i pyszne dania, dzięki którym zadbasz o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dowiesz się także:jak komponować zdrowe i smaczne posiłki;czym zastępować niektóre składniki pokarmowe podnoszące cholesterol;jak stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe i dostosować zdrową dietę do swoich upodobań.Poznasz także odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania: ile jajek jeść tygodniowo, czy na diecie niskocholesterolowej można pozwolić sobie na ser, jak w świetle nowych badań wygląda odwieczny spór masło czy margaryna i jakie produkty pomagają obniżać cholesterol.
Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie. Hildegarda z Bingen ZANURZ SIE W ZNAKOMITYCH SMAKACH I AROMATACH ZDROWYCH POTRAW ŚW. HILDEGARDY Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen to kontynuacja poprzednich książek kucharskich zawierających receptury średniowiecznej mniszki, które zyskały rzesze sympatyków na całym świecie! Gotowanie i jedzenie dają nie tylko radość i sytość, ale także chronią przed chorobami i poprawiają jakość naszego życia. Wystarczy, że weźmiesz sobie do serca rady św. Hildegardy oraz przejmiesz odpowiedzialność za siebie i swoje środowisko, a twoje życie będzie bogatsze i zdrowsze. Sięgając po sprawdzone lokalne produkty, dozując odpowiednio składniki, używając leczniczych ziół i przypraw, przekonasz się, ze wyborne smaki mogą zaskakiwać cię każdego dnia. Skosztuj znakomitych zup, deserów, sosów, chleba i wielu innych potraw według receptur Świętej Mniszki i odzyskaj zdrowie i dobre samopoczucie.
Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii. W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę. Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
Siostra Anastazja Pustelnik FDC, na co dzień kucharząca krakowskim jezuitom, to postać niezwykła. Skromna zakonnica, a jednocześnie autorka czterech książek kucharskich o łącznym nakładzie miliona egzemplarzy! Konia z rzędem temu, kto znajdzie polskiego pisarza mogącego pochwalić się aż taką popularnością. Trzymacie w rękach kolejną jej książkę, tym razem poświęconą sałatkom. Zawiera sto kilkadziesiąt przepisów, interesujących, smakowitych - dodajmy. Myślę jednak, że siostra Anastazja nie będzie miała nic przeciwko temu, abyście potraktowali jej sałatkowe recepty nie jako kulinarny kanon, ale podstawę do rozwijania kulinarnej inwencji. Bo - jak się już rzekło - nie ma nic milszego od komponowania symfonii smaków... (Wstęp, Andrzej Kozioł) * Siostra Anastazja, okrzyknięta przez Tygodnik "Gość Niedzielny" Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej, oddaje w ręce czytelników kolejną książkę kucharską. 123 sałatki i surówki to poradnik dla każdego. Starannie dobrane receptury i bezcenne rady, umożliwią początkującym podjęcie pierwszej kulinarnej próby, a bardziej doświadczeni, przekonają się, że sztuka gotowania może być jeszcze bardziej wyszukana. Obok przepisów na wykwintne sałatki na specjalne okazje, Autorka podpowiada sposoby na urozmaicenie surówek, które są elementem codziennego menu. Gorąco polecamy wszystkim smakoszom. Na zdrowie! (notka dla działu marketingu)
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?