Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Praktyczne Wskazówki do leczenia akupunkturą, ziołami i dietą
Diagnozowanie z języka łączy teorię i praktykę diagnozowania stanu pacjenta języka. Temat ten został omówiony kompleksowo, począwszy od budowy anatomicznej i fizjologii języka, przez historię rozwoju i metodologię diagnozy z języka, po opis technik i procedur tej metody diagnostycznej. Książka niewątpliwie jest cenną pomocą i ułatwi czytelnikowi opanowanie holistycznego podejścia w diagnostyce.
Książka przedstawia:
szczegółowy przegląd najważniejszych cech anatomicznych i fizjologicznych języka,
ponad 200 kolorowych rycin i wysokiej jakości zdjęć języków, ilustrujących rozmaite syndromy chorobowe,
wytyczne co do leczenia akupunkturą, ziołami i dietą, adekwatne do syndromów rozpoznanych na podstawie wyglądu języka i historii choroby pacjenta (z załączonymi zdjęciami języków),
opis 28 przypadków klinicznych wraz ze zdjęciami języków pacjentów, pochodzący z praktyki autora książki.
Claus C. Schnorrenberger jest lekarzem medycyny, honorowym profesorem Państwowego Uniwersytetu Medycznego w Taichung (na Tajwanie) oraz prezesem zarządu Międzynarodowej Akademii Medycyny Chińskiej Lifu w Bazylei (w Szwajcarii). Beate Schnorrenberger zdobyła wykształcenie w zakresie chińskiej medycyny, naturopatii i chemii żywności w Berlinie (w Niemczech).
Wiele mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących ze stosowania diety wegetariańskiej. Lepsze zdrowie, większa odporność na choroby, zmniejszenie okrucieństwa wobec zwierząt oraz niszczenia naszej planety przekonuje wielu ludzi do słuszności zrezygnowania z diety mięsnej. Jednak często nie wiedzą po prostu, jak to zrobić. Zmiana nawyków żywieniowych wydaje się im zbyt trudna do przeprowadzenia. Wzdychają tylko, mówiąc: "Chciałbym być wegetarianinem, ale... nie wiem, czy dam sobie radę z własnymi przyzwyczajeniami. A rodzina, przyjaciele? Jak odbiorą moją decyzję? Czy zrozumieją? Chyba jednak nie dam rady dokonać takiej zmiany". Czy i tobie zmiana diety wydaje się zbyt trudna do zrealizowania? Książka, którą oferujemy, pomoże Ci przełamać lęki i poprowadzi - krok po kroku - do celu. Autorka, Christine Beard, przekonuje, że przejście na wegetarianizm nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Zaproponowany przez nią proces 5 kroków to proste narzędzie do przeprowadzenia upragnionej zmiany. Kolejne etapy procesu wymagają tylko niewielkiego wysiłku i są osiągalne dla każdego. Autorka podaje również wiele praktycznych pomysłów, które jeszcze bardziej ułatwią dokonywanie tej dobroczynnej zmiany. Skorzystaj z jej przepisu, a sam przekonasz się, jak szybko i bezboleśnie osiągniesz swój cel i... zostaniesz wegetarianinem!
Chęć bycia zgrabnym, ukryta za zwałami lenistwa i niekontrolowanego dogadzania sobie oraz fałszywych pojęć, towarzyszy każdemu z nas. A jednak ta walka nie musi być przegrana. Ten poradnik przedstawia, jak dzięki prostym krokom można dokonać wielkich zmian.
Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół
Podłącz się do elektrowni energii i zdrowia!
Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Świeżo wyciśnięte, są najbogatszym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów. Mają też zdecydowanie większą siłę oddziaływania niż te w postaci pigułek. Ponadto ich składniki odżywcze są szybko trawione i łatwo przyswajane przez organizm – niekiedy nawet w ciągu kilku minut. Dlatego też soki skutecznie pomagają w usuwaniu szkodliwych toksyn, zwiększają odporność organizmu i przeciwdziałają powstawaniu chorób degeneracyjnych.
Z reguły spożywamy zbyt mało warzyw i owoców – dlatego też wskazane jest, aby zwiększyć ich podaż w naszej diecie, również w postaci soków. Zapewniamy sobie w ten sposób trwałe zdrowie, podnosimy poziom energii, poprawiamy krążenie i wzmacniamy system immunologiczny.
Książka zawiera wiele przydatnych informacji odnośnie dostępnych wyciskarek do soków, jak również przepisy na soki w określonych schorzeniach, takich jak: trądzik, grypa, reumatyzm, nerwowość, zaparcia, miażdżyca, nowotwór, osteoporoza i wiele innych.
Wyciskamy soki
Wszystko na temat soków
Lepsze zdrowie
Zacznij jak najwcześniej
Naładuj się energią
Długie życie
Zakup dobrej wyciskarki
Ręczna wyciskarka do soków
Elektryczne sokowirówki
Wyciskarki do soków
Terapeutyczne wykorzystanie soków warzywnych
Co to jest „pierwiastek życia"?
Głodówka z zastosowaniem soków Zaczynamy
Przepisy
Anemia (niedobór żelaza).
Artretyzm
Astma
Bezsenność Biegunka
Błona śluzowa (suchość) Candida (drożdżyca)
Choroba niedokrwienna serca
Choroba wrzodowa
Cukrzyca
Depresja
Dna moczanowa
Egzema
Fibromialgia
Przepisy
Grypa
Hipoglikemia
Kamienie żółciowe (stan zapalny)
Łuszczyca
Miażdżyca
Nadciśnienie
Nadkwasota żołądka (zgaga)
Nerki
Nerwowość
Niestrawność
Nowotwór
Obrzęki
Osteoporoza
Pasożyty
Pęcherz (przeziębienie lub infekcja)
Prostata
Przeziębienia
Reumatyzm
Skóra (oczyszczanie)
Trądzik
Wątroba
Woreczek żółciowy (oczyszczanie)
Wzrok (osłabienie)
Zapalenie okrężnicy
Zapalenie oskrzeli
Zaparcia
Zatoki
Sok z granatów
Sok z granatów przywracający homeostazę
Koktail wspomagający system immunologiczny
Program kontroli wagi
Rozbudzające śniadanie
Tropikalny poncz na przyjęcie
Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. Autorka, zachęcając do dbania o własne zdrowie, zaleca stosowanie odpowiedniej diety i podaje liczne przepisy, które w tym pomogą.
Opracowane przez polską lekarkę-naturalistkę Jadwigę Górnicką, kompendium wiedzy dla zdrowych, pragnących zachować formę do późnych lat życia, i dla chorych, którzy chcą odzyskać sprawność swojego organizmu.
Autorka szczególnie zaleca:
ziołolecznictwo w połączeniu z odpowiednią dietą
sokoterapię
apiterapię
argilloterapię
zdrowotne masaże
Czy twoje ciało wysyła ludzie sygnały alarmowe?
Dr Don Colbert w obrazowy sposób opisuje wojnę trucizn toczącą się w organizmie człowieka. Uzasadnia czynniki podwyższające ryzyko zachorowań i podaje rozwiązanie, jak uniknąć raka, chorób serca i wątroby, cukrzycy i innych schorzeń. Czy będąc otyłym, można być niedożywionym? Twój organizm ma możliwość być zanieczyszczony, ale jest nadzieja. Pozbądź się toksyn według sprawdzonego i bezpiecznego kodu postu na sokach z owoców i warzyw. Głębokie oczyszczenie ciała aż do poziomu komórek wzmocni witalność, energię, zdrowie, usunie toksyczny tłuszcz, przedłuży życie i przywróci zdrowy wygląd. Ta książka pomoże przekształcić złe nawyki i odnowić twoje ciało.
Poznaj żywność, której trzeba unikać
Pokonaj zmęczenie! Zostań świadomym konsumentem żywności i rozsądnie stosuj suplementy pokarmowe
Co to jest syndrom chorych budynków?
Zbadaj fizyczne i duchowe aspekty postu
Dowiedz się, dlaczego sauna i nacierania ciała są dobre dla twojego zdrowia
Don Colbert – lekarz rodzinny i specjalista w dziedzinie żywienia człowieka. W swojej praktyce kładzie duży nacisk na profilaktykę, głęboko przekonany, że jest ona równie ważna jak leczenie. Miliony osób odzyskały dzięki niemu przyjemność życia w zdrowiu. Jest autorem wielu bestsellerów.
Fragment Pozbądź się toksyn w 30 dni
ZANIECZYSZCZENIE PESTYCYDAMI
Wilgoć nie jest jedynym niebezpieczeństwem w środowisku człowieka wewnątrz budynku. Zanieczyszczenie w pomieszczeniach ma możliwość być wywołane wzrastającym użyciem pestycydów. Można je odkryć w niektórych realnie niespodziewanych produktach - w pieluchach jednorazowych, szamponach, odświeżaczach powietrza, materacach i dywanach. Jesteś narażony na ich oddziaływanie dzień w dzień. Może regularnie spryskujesz lokal mieszkalny pestycydami przeciw owadom?
Na dzień dzisiejszy w znaczącej liczbie sytuacji używanymi pestycydami są tzw. organofosfaty. Do nich zalicza się diazynon. Pestycydy łatwo przenikają do ciała w kontakcie ze skórą , prócz tego przez wdychanie albo połknięcie. Chociaż ciało jest tak produkowane, żeby wyeliminować te niebezpieczne trucizny, natomiast ich ilość, jaką ciało pochłania, jest dużo większa, niż przewidywał to projekt. Dlatego pestycydy , a oprócz tego towary ich przemiany w organizmie wraz z innymi niebezpiecznymi toksynami z upływem czasu gromadzą się w twoim ciele. Im większe ich nagromadzenie, tym znacznie trudniej ciału się ich pozbyć. Gdy pewna ilość pestycydów nagromadzi się w ciele, zaczynasz doświadczać następujących objawów albo chorób:
utrata pamięci
depresja
niepokój
psychoza
inne formy choroby psychicznej
choroba Parkinsona albo inne formy degeneracji neurologicznej
też nowotwory, tj. rak piersi albo prostaty
Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Autorki omawiają grupy produktów spożywczych i ich udział w codziennej diecie, a także zapotrzebowanie na energię, białko, węglowodany i tłuszcze w zależności od płci i wieku. Dla czytelników dbających o swój wygląd i przestrzegających ściśle parametrów podano sposób obliczenia BMI, czyli wskaźnika masy ciała.
W tabelach można znaleźć wartość odżywczą popularnych produktów spożywczych wyrażoną w gramach i porcjach, co ułatwia korzystanie z tabel na co dzień.
W trzecim, uaktualnionym wydaniu książki - zgodnie z nowymi krajowymi oraz wspólnotowymi przepisami prawnymi do obliczania wartości energetycznej - zastosowano współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej, u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka z pewnością przyda się do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się racjonalnie.
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi.Kompletny poradnik kiełkowania
Tylko tydzień od nasiona do sałatki!
Rolnictwo jutra jest tu już dziś
Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi. Jako małe rośliny, kiełki aż kipią od skoncentrowanych substancji odżywczych – mają dwa razy więcej białka niż szpinak i cztery razy więcej niż sałata! To żywe rośliny, które dostarczają nam czynników wzrostowych i związków fitochemicznych wpływających na nasze zdrowie o wiele korzystniej niż tabletki chemiczne.
Wkrótce zobaczysz, jak cała twoja rodzina zachwyca się pięknem kiełków, a dzieci nie mogą się oprzeć zbieraniu nawet nie całkiem dojrzałych roślinek. Twoja domowa restauracja będzie mogła zaoferować teraz pyszne sałatki, zupy, zapiekanki, dipy, dressingi, pasty, a nawet kiełkowe pieczywo. Nasiona nie są drogie, a plony są wprost zachwycające, dbasz więc nie tylko o zdrowie, lecz także o kieszeń.
Kim jest Pan Kiełek
Steve Meyerowitz został nazwany Panem Kiełkiem w latach 70., kiedy w swoim mieszkaniu na 14 piętrze nowojorskiego wieżowca założył domowy ogród. Jako alergik i astmatyk, który zawiódł się na tradycyjnych metodach leczenia, postanowił wziąć swoje zdrowie we własne kiełkujące ręce. Po latach pracy w przemyśle rozrywkowym zamienił swój dom na Królestwo Kiełków i zaczął pokazywać ludziom ich wspaniałe właściwości. Meyerowitz jest autorem pięciu książek poświęconych zdrowiu i diecie. Jego wynalazki – kuchenny zestaw do kiełkowania oraz lniana torba na kiełki – są znane na całym świecie.
Niech twoja kuchnia stanie się ogrodem.
To proste! Nie musisz być mistrzem ogrodnictwa!
Surowe pożywienie to źródło życiowej energii. To nie tylko witaminy, minerały, tłuszcze czy błonnik. Raw food to również energia o wysokie częstotliwość, której ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Autorka przedstawia kompleksowy plan dla zdrowia. Stosując jej zalecenia, w ciągu zaledwie 21 dni odzyskasz wysoki poziom energii, oczyścisz i odmłodzisz organizm oraz odzyskasz smukłą sylwetkę. Książka wyjaśnia, które produkty i super żywność mają wysoką energię i jak je łączyć, by nie zakwasić organizmu i zadbać o alkaliczną równowagę. Skutecznie oczyścisz organizm z toksyn stosując naturalne terapie, jak szczotkowania ciała na sucho. Od dziś będziesz jeść naprawdę na zdrowie!
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko
w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów.
W książce omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz profilaktyce tych stanów.
Koncepcja pożywienia jako lekarstwa to nic nowego, ale te przepisy to nowość! Znajdziecie tu potrawy, które wam pomogą – nieważne, czy walczycie z wirusem, bakterią bądź pasożytem, czy cierpicie z powodu zmęczenia, czy trapią was jeszcze niezidentyfikowane dolegliwości. Ta książka pomoże wam poznać te potrawy i sprawi, że zasmakujecie w nich i z przyjemnością włączycie je do swojej diety zdrowotnej. Pełny wybór przepisów ze wszystkich książek doktor Clark. Jeśli chcecie je sobie przypomnieć, oto one.
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu. Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości.
W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.
Świadomy wybór
Każdego dnia dostarczamy sobie pożywienia, które teoretycznie powinno wzmacniać życie. A co wybieramy, spożywając produkty przetworzone, ubogie w energię odżywczą, błonnik, minerały i pierwiastki śladowe?
Życie czy śmierć?
W poszukiwaniu skutecznych form terapii doszłam do przekonania, że kluczem do każdej z nich jest stan umysłu. To z tej płaszczyzny dokonujemy świadomych wyborów, ale tylko wtedy, gdy wcześniej zdefiniujemy własny system wartości. Oprócz różnych grup krwi, różnimy się między innymi jakością wewnętrzną, którą nazwałam „klimatem wewnętrznym".
W książce zapraszam do swoistej podróży po owym wewnętrznym świecie, mając nadzieję, że umożliwi ona dobór indywidualnej diety.
Beata Dynowska, z wykształcenia technik masażu leczniczego, od 18 lat praktykuje refleksoterapię z uwzględnieniem przepływu energii w meridianach i strefach refleksyjnych. W tym czasie uczestniczyła w wielu kursach psychoterapii w zakresie integracji ciała, umysłu i ducha. Ukończyła 4-letni Kurs Dietetyki według „Tradycyjnej Medycyny Chińskiej". Od dziesięciu lat łączy z powodzeniem terapie manualne i oddechowe z indywidualnymi zaleceniami dietetycznymi i ziołolecznictwem. Od pięciu lat wykłada podstawy dietetyki i refleksoterapii w Policealnym Studium Psychotroniki im. Juliana Ochorowicza w Krakowie.
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest – w odpowiednich ilościach – niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z nietolerancją histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości, m.in.: bóle głowy, wysypkę, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunkę, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano wiele praktycznych rad, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
BOŻENA CYRAN - dietoterapeutka, autorka książek pt. "Odnowa na talerzu" i "Kuchnia zdrowia i młodości", w swojej nowej książce zaleca, aby odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami roku. Opierając się na zasadzie Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej oraz na na makrobiotyce, podaje wskazówki jak żyć, aby zachować zdrowie i wewnętrzną harmonię.
Zalety i wady
W poradniku omówiono rodzaje wegetarianizmu, a także scharakteryzowano poszczególne grupy produktów - z uwzględnieniem ich wartości odżywczych.
Bożena Żak-Cyran - dietetyczka i dietoterapeutka zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Autorka pięciu książek wydanych nakładem Wydawnictwa Galaktyka: Odnowa na talerzu, Kuchnia zdrowia i młodości, Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Energia zdrowia i pożywienia oraz Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą.
Bożena Żak-Cyran organizuje cyklicznie kursy „Gotujmy dla zdrowia", „Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" oraz „Jak zwyciężyć raka" - z wykorzystaniem metody z zakresu psychoonkologii Carla Simontona. W swojej pracy opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu pięciu przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej.
Alchemia pożywienia to obszerne źródło wiedzy na temat leczniczych właściwości pożywienia. Dokładny przegląd poszczególnych grup (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi wybór produktów, których potrzebuje do wzmocnienia swojego organizmu zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Autorka Bożena Żak-Cyran zachęca do spożywania świeżego, naturalnego pożywienia przygotowywanego tak, aby jak najpełniej wykorzystać zawarte w nim cenne składniki. Zwraca również uwagę na to, że nowa dietetyka nie klasyfikuje produktów według zawartości składników pokarmowych, ale według ich witalności.
Jej zdaniem pokarm przetworzony przemysłowo to posiłek martwy. Natomiast żywy biologicznie pokarm zapewnia człowiekowi energię. Wszyscy powinniśmy mieć to na uwadze, dokonując codziennych wyborów żywieniowych.
Pieczenie chleba na zakwasie to wyższa sztuka. Warto ją zgłębić ze względu na walory zdrowotne takiego wypieku. Spożywany powszechnie chleb, wypiekany z dodatkiem drożdży, często powoduje wzdęcia, niestrawność oraz przyczynia się do zaburzenia flory bakteryjnej jelit i wzrostu drożdżaków Candida. Proces fermentacji z udziałem zaczynu chlebowego prowadzi do całkowitej neutralizacji kwasu fitynowego zawartego w zbożach, rozwija frakcje błonnika i czyni go lżej strawnym, a bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w chlebie na zakwasie wspomagają tworzenie się prawidłowej flory bakteryjnej jelit u człowieka.
Do książki załączona jest płyta DVD z instruktażem domowego wypieku chleba
Kup zestaw książek Bożeny Żak-Cyran. Razem taniej!
Zestaw pierwszy: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Jedz i żyj zdrowo zgodnie z porami roku
Zestaw drugi: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Energia życia energia pożywienia
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?