Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Chcesz być atrakcyjna przez długie lata? Myślisz o mijającym czasie, zmieniającej się figurze, wadze? Zupełnie niepotrzebnie. Niniejsza książka to istna skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia, gwarantującego zachowanie zdrowia, urody i doskonałego samopoczucia. Zarówno Panie szczupłe, jak i te z nadwagą,z łatwością wybiorą odpowiednią dla siebie, smakowitą dietę.
Autorka, Marzena Dalecka, w książce Diety na obniżenie masy ciała proponuje diety, które stosują gwiazdy TV, jak i diety popularne, co ważne, przystosowane do portfela każdej Polki, dla której dbałość o siebie w każdym wieku jest pewnym stylem na życie. Mnóstwo przepisów, porad, dokładnych informacji o produktach spożywczych i ich cennych wartościach odżywczych oraz energetycznych to – nie ma wątpliwości – niezwykłe zalety tego poradnika! Wiedza w nim zawarta z pewnością pomoże Ci pozostać zachwycającą kobietą przez długie lata. Zadziwisz rodzinę oraz znajomych swoją figurą i wigorem. Wszak życie zaczyna się dla Ciebie teraz...
Nie wiesz, jak zadbać o swoją skórę, by była jędrna, błyszcząca, słowem zdrowa? Badasz jakość swoich włosów i niepokoisz się, dlaczego wiosną i jesienią są słabsze, wypadają? Chcesz zrobić piorunujące wrażenie mocnymi, pięknymi, zadbanymi paznokciami? Już nie masz sił walczyć z „wszędobylskim” cellulitem? Odetchnij z ulgą – mamy dla Ciebie ratunek! Niedrogie i niekłopotliwe, bardzo zdrowe diety, oparte na mocnych podstawach piramidy żywieniowej. Diety bogate w mikroelementy, antyoksydanty, wzmacniające odporność, przygotowywane w domu wg własnego gustu. Oto sukces, by twoja cera stała się jeszcze bardziej aksamitna, włosy nabrały niespotykanego blasku, objawy alergii odeszły w niepamięć. W książce Diety odbudowujące autorki Barbary Jakimowicz-Klein znajdziesz nie tylko podstawy teoretyczne dotyczące dermatologii i kosmetyki, ale także mnóstwo doskonałych przepisów na wyśmienite, a przy tym rewelacyjnie wpływające na urodę potrawy. Jak widać, wcale nie tak trudno połączyć przyjemne z pożytecznym i zdrowym!
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu. Schorzenia reumatyczne są najczęstszą przyczyną ciągłego, ostrego bólu i niepełnosprawności. Nieleczone powodują bardzo niebezpieczne powikłania, a także mogą doprowadzić do chorób serca i nerek. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak zapobiegać dolegliwościom reumatycznym i łagodzić ich objawy? Oprócz leczenia farmakologicznego i rehabilitacji ważne miejsce zajmuje odpowiednio skomponowana dieta – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swoim poradniku przedstawia podstawową wiedzę na temat schorzeń wchodzących w zakres chorób reumatycznych i sposobów ich leczenia, a przede wszystkim skupia się na zaleceniach dietetycznych w wypadku ich wystąpienia. Wskazuje na produkty żywnościowe, które powinny być eliminowane z jadłospisu oraz te będące nieodłącznym elementem diety przeciwreumatycznej – wszystko to w przepisach nie tylko na smaczne, ale i zdrowe potrawy! Z pewnością warto zajrzeć do tej książki!
BODY LOGISTIC SYSTEM przedstawia kompleksowe podejście do tematu kształtowania sylwetki i zdrowego odżywiania. W książce znajdziecie: setki nowatorskich pomysłów na dietetyczne posiłki dla każdego, na każdą porę dnia, dzięki którym słowo „dieta” przestanie kojarzyć się z monotonią; najnowsze doniesienia na temat zdrowego odżywiania (m.in. o żywieniu stabilizującym poziom cukru we krwi), porady dietetyczne nie tylko dla sportowców; trening Muscle Fit System – innowacyjny, dynamicznie rozwijający się system treningowy wymagający minimalnego sprzętu. Katarzyna Matella – wykładowca na szkoleniach dla instruktorów sportu i rekreacji ruchowej, współorganizator nowatorskich inicjatyw edukacyjnych z zakresu treningu i żywienia w Stowarzyszeniu Sylwetka, była zawodniczka, żywieniowiec zawodników w kulturystyce i fitness, autorka wielu publikacji z zakresu żywienia i suplementacji, sędzina klasy międzynarodowej w kulturystyce i fitness, autorka książek Supersylwetka. 100 przepisów i porad eksperta oraz Fitness. Zdrowie i uroda.
Czym jest post? Pytanie tylko pozornie jest proste, gdyż praktycznie o poście już chyba zapomnieliśmy. Tymczasem - jak pisze Siostra Emmanuel - pozwala on uchronić się choćby przed grzechem, pozwala też uchronić rodzinę przed rozpadem. Dlatego w tej niewielkiej książeczce Autorka zachęca nas do powrotu do tej owocnej bardzo praktyki duchowej. Jest jednak świadoma, iż nie jest to łatwe. "Gdy mówię o poście - pisze - ludzie zwieszają głowy i nie nie odpowiadają, ponieważ go zaniechali." Tymczasem Matka Boża w Medjugorie kieruje do nas pełne strapienia wołanie: "Zapomnieliście o poście!", sugerując wyraźnie, iż trzeba nam do niego powrócić. Co więcej, Maryja, której słowa przywołuje ta praca, mówi o tym w piękny sposób, odsłaniając sens postu jako potężnego narzędzia duchowego w naszych rękach. Dodajmy: narzędzia działającej przez nas Bożej mocy! Post sprawia bowiem, iż dokonują się niezwykłe rzeczy, których tak bardzo każdego dnia potrzebujemy...
Poradnik kulinarny zawierający łatwe przepisy na zdrowe i smaczne potrawy z owocami egzotycznymi, a także informacje o pochodzeniu, zaletach i sposobach jedzenia m.in. mango, karamboli, liczi, fig, nashi, papai, ananasa, kiwi. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.
Czy pożywienie może nie tylko zapewniać nam przetrwanie, ale także wzmacniać nasz system odpornościowy i mieć dobroczynny wpływ na naszą psychikę? Jeśli odżywiamy się według tradycji Pięciu Przemian, to odpowiedź brzmi „tak”. Kuchnia Pięciu Przemian, wywodząca się wprost z tradycyjnej medycyny chińskiej, opiera się na potencjale energetycznym poszczególnych produktów spożywczych i wspiera kluczową dla zdrowia równowagę między elementami yin i yang. Gdy ta równowaga zostaje zachwiana, dopada nas wiele dolegliwości, m.in. zaburzenia koncentracji, zmęczenie, niepohamowana ochota na słodycze czy oziębłość seksualna. Dzięki tej książce nauczysz się, jak przywrócić utraconą stabilność organizmu, komponując posiłki w tzw. cyklu odżywczym Pięciu Przemian (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda), i wprowadzisz do swojej kuchni zdrowie, witalność i radość życia.
Jest to właściwie pierwsza rzetelna książka na naszym rynku, dotycząca stosowania tak szczególnej diety jaką jest chińska zasada gotowania z zastosowaniem pięciu Przemian, która omawia problem tak szczegółowego, a zarazem tak kompleksowo. To, że jedzenie ma wpły w na nasz system trawienny , wiadomo od stuleci, ale żeby dzięki niemu wzmacniać nie tylko swój system odpornościowy, ale także psychiczny i emocjonalny to mała rewolucja w myśleniu.Przeczytajcie, a sami się przekonacie.
Czy rzeczywiście powinienem pić mleko? Co mogę zrobić, aby codziennie mieć dużo siły? Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? Jak fast-foody wpływają na mój organizm? Czy zastanawiałeś się kiedyś, co sprawia, że czasami czujesz się świetnie, masz siłę do zabawy i nauki, a czasami jesteś kompletnie „przemielony”? Rzadko zdajemy sobie sprawę, że decydującą rolę odgrywa tu właściwe odżywianie. To, co nasze organizmy przyswajają z dostarczanego im pożywienia, decyduje nie tylko o tym, jak funkcjonujemy, ale przede wszystkim o tym, czy długofalowo zachowamy zdrowie
Jedz, módl się… i pragnij! Książka, którą trzymasz w ręku, nie jest typowym poradnikiem o dietach i zdrowym odżywianiu. Nie promuje kolejnej diety-cud ani zestawu ćwiczeń gwarantujących ekspresowe zrzucenie zbędnych kilogramów. Zamiast tego pomoże Ci zrozumieć, skąd bierze się Twój apetyt i jak go właściwie ukierunkować. Znajdziesz w niej biblijną mądrość, którą warto kierować się w życiu bez względu na to, czy jesteś zadowolona ze swojej figury, czy może pracujesz nad nią w ramach wybranej przez siebie diety. Odkryj głęboką motywację do zmian, które przyniosą trwałe efekty! "Stworzona, by pragnąć" to brakujące ogniwo między kobiecym pragnieniem, by żyć zdrowo, a siłą ducha, która jest do tego potrzebna. Lysa TerKeurst pisze na podstawie osobistych doświadczeń i dzieli się praktycznymi radami, dzięki którym: • przerwiesz schemat odkładania zmian „na jutro” i poczujesz się dobrze z samą sobą dzisiaj, • przestaniesz zamartwiać się cyferkami na wadze i zaakceptujesz swoją figurę, • zastąpisz wymówki sprawdzonymi zasadami, które prowadzą do zwycięstwa.
Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.
Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Trzecia książka najsłynniejszej polskiej trenerki, której liczba fanów sięga miliona osób! Po sukcesie bestsellera Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską i dziennika fitness Rok z Ewą Chodakowską opracowała kompleksowy poradnik dla osób, które chcą żyć zdrowo na co dzień. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy dążą do pełni formy fizycznej! Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej to jej recepta na zdrowy styl życia gwarantująca spektakularne efekty w postaci doskonałego samopoczucia i idealnej sylwetki. Sukces ten opiera się w równym stopniu na aktywności fizycznej jak i prawidłowej diecie. Książka poświęcona jest zasadom zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania. Odpowiednia dieta to podstawowa inwestycja w nasze zdrowie. Dobrze dobrana, pozwala nie rezygnować z tego, co lubimy i cieszyć się jedzeniem, jednocześnie uczy nas zdrowych nawyków żywieniowych. Zmiana sposobu odżywiania i podejścia do jedzenia pozwalają osiągać lepsze wyniki w treningu umożliwiając lepszą regenerację po ćwiczeniach i poprawiając samopoczucie, formę oraz sylwetkę. Książka opracowana we współpracy z dietetyk kliniczną, w przystępny sposób przekazuje niezbędną wiedzę z dziedziny żywienia. Odpowiada na pytanie na czym polega racjonalne odżywianie, jak zrezygnować z niezdrowych nawyków i jak ułożyć swoją dietę, aby bez dużych wyrzeczeń maksymalizować rezultaty treningów. Wskazuje, w jaki sposób łączyć właściwe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną aby osiągnąć najlepsze rezultaty. W książce znajdziemy obszerną bazę przepisów na zdrowe, łatwe do przygotowania i pełnowartościowe posiłki. Nie zabraknie także skutecznych zestawów ćwiczeń na najbardziej problematyczne partie ciała - talię i brzuch - w formie zdjęć, opisów i wskazówek oraz treningu na płycie DVD dołączonej do książki. Książka zawiera między innymi: • kompendium zasad zdrowego odżywiania • 150 przepisów na zdrowe, smaczne, łatwe i szybkie do wykonania posiłki wraz z wartościami odżywczymi i fotografiami potraw • reguły komponowania indywidualnego, zbilansowanego jadłospisu • liczne porady i wskazówki dietetyczne • rekomendowane wartościowe produkty i optymalny koszyk zakupów • zestawy ćwiczeń na talię i brzuch ze zdjęciami, opisami i wskazówkami treningowymi • DVD z najnowszym treningiem Ewy Chodakowskiej na płaski brzuch.
„Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym” Artur Schopenhauer. W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
„Skrzat gotuje bez laktozy” jest pierwszą książką z serii Klub Kucharzy Wyjątkowych. Zawarte w niej przepisy skierowane są do wszystkich, szczególnie do osób, u których istnieje potrzeba ograniczenia lub eliminacji laktozy (cukru występującego w mleku). Okazuje się, że już ok. 70% ludności świata cierpi na różnego rodzaju dolegliwości, które są związane z tym zjawiskiem. W Polsce szacuje się, że problem ten dotyka ok. 1.5% dzieci i niemowląt oraz 25% dorosłych. Książka została podzielona na działy: ciasta i inne słodkości i dania główne i różne dodatki; zawiera łącznie 52 przepisy. Każdy przepis zawiera punkty: W czym możesz pomóc? (skierowany do dziecka); Proszę przygotować; Składniki; Przygotowanie (skierowane do osób dorosłych). Ponadto na każdej rozkładówce można znaleźć czas przygotowania, stopień trudności (w skali od 1 do 5) oraz liczbę porcji. Książka zawiera również przydatne miary gospodarcze oraz dodatki, których nie powinno zabraknąć w skrzaciej kuchni.
Wyrzuć diety przez okno i odzyskaj równowagę życiową!
Panujący we współczesnym świecie kult szczupłej i wysportowanej sylwetki miliony kobiet (i nie tylko) codziennie doprowadza do rozpaczy. Osiągnięcie wymarzonej figury zaczyna im przesłaniać inne ważne kwestie albo wręcz zamienia się w magiczne myślenie typu: jak schudnę, to wszystko zacznie mi się udawać. Takie myślenie sprawia, że katują się kolejnymi dietami cud, których efektem mogą być poważne problemy zdrowotne, zamiast uważnie przyjrzeć się swojemu życiu, swoim prawdziwym potrzebom i pragnieniom. W tej książce znajdziesz receptę na „odgrubianie” oraz przywrócenie harmonii ciała i duszy bez działania przeciwko naturze czy Twojej własnej fizjologii.
W kolejnych rozdziałach znajdziesz twarde dowody na to, że nie warto ulegać aktualnym wyznacznikom „idealnej sylwetki”, ale także dowiesz się, że w ślad za równowagą duchową podąża równowaga cielesna. Twoje ciało samo wróci do stanu optymalnego, jeśli Twoja dusza, Twoje przekonania i Twoje nawyki zmienią się na dobre. Dlatego właśnie w tej książce nie znajdziesz porad dotyczących tego, co jeść, jak ćwiczyć i jakie kryteria powinnaś spełniać. Jej autorki pragną Ci za to pokazać, jak zaprogramować umysł, emocje, zachowania w drodze do pięknego i atrakcyjnego wyglądu, a przede wszystkim do osiągnięcia wewnętrznej spójności i harmonii.
Oświecenie - tyję, bo się odchudzam
Dietomania - czyli kto i dlaczego robi nas w konia?
Szczupli są z Jowisza, grubi z Plutona
Nawyki, które decydują o Twojej wadze
Emocje, które tuczą i które odchudzają
(Ty)jesz, gdy Ty masz problem
Anoreksja, bulimia i ortoreksja
Cuda na talerzu, czyli o najdziwniejszych dietach świata
Mity na temat diet
Wznowienie wydania 2. Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych. Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.
W „Bobas Lubi Wybór” Gill Rapley (pielęgniarka i mama) i dziennikarka Tracey Murkett zaproponowały rewolucyjne podejście w kwestii rozszerzania diety niemowląt.
Oparta na zdroworozsądkowym myśleniu metoda zakłada pominięcie etapu papek i pozwala dziecku uczestniczyć w domowych posiłkach już od pierwszych chwil.
Książka kucharska BLW oferuje przepisy i plany wspólnych posiłków do wypróbowania – cała rodzina może pomóc maluchowi stać się wytrawnym smakoszem!
Zdrowe i pyszne dania, którym cieszyć się będzie cała rodzina, fantastyczne zdjęcia, a także:
- proste porady: od czego zacząć rozszerzanie diety?
- niezbędne informacje na temat żywienia i bezpiecznego jedzenia
- pomysły na szybkie przekąski i posiłki
- anegdoty z życia rodzin stosujących BLW
Książka kucharska BLW daje rodzicom pewność, że mogą uczynić wspólne posiłki przyjemnymi i ekscytującymi, a dzieci we własnym tempie rozwiną swoje umiejętności jedzenia.
W poprzednich książkach przedstawiałam, w jaki sposób chorzy, niezależnie od specjalistycznego leczenia, mogą budować zdrowie. Budowa zdrowia to niezwykle ważny element naszego życia, wszak im więcej zbudujemy zdrowia, tym mniej będzie miejsca na choroby. I nieważne, w jakim stanie nasz organizm się znajduje, każdy może wejść na zdrową drogę życia. Bo dokąd słońce świeci, a ożywczy deszcz przynosi ukojenie, dokąd ziemia rodzi zdrowe plony, jest miejsce na zdrowie. Książka „Nie ma przyzwolenia na choroby” adresowana jest do tych, którzy poszukują drogi do zdrowia. Zapraszam do mojego urokliwego świata, który jest gwarancją zdrowia.
Stefania Korżawska
Jest więc zasługą autorki, że przedstawia Czytelnikom pracę nie tylko nowoczesną i erudycyjną, lecz także taką, która opisuje zjawisko zaburzeń jedzenia wielowymiarowo, czy – by odwołać się do metafory cytowanego przez Barbarę Józefik Michaela White’a - poprzez ukazanie szerokiego krajobrazu. Być może jednak najważniejszą częścią pracy są uwagi autorki o praktyce terapeutycznej. Perspektywa konstrukcjonizmu społecznego, a więc spojrzenie, które wydaje się najbardziej zasadne w odniesieniu do zjawiska pozostającego „na styku natury i kultury”, jest – jak łatwo się może Czytelnik przekonać – znana Barbarze Józefik z codziennej pracy z pacjentkami. To sprawia, że uwagi autorki mogą być ważne dla psychoterapeutów szukających skutecznych metod. Warto tu podkreślić, że spojrzenie autorki na zagadnienia terapeutyczne dalekie jest od ortodoksji, co wzmacnia wiarygodność jej refleksji. Autorka opisuje praktykę postępowania terapeutycznego w ramach głównych dyskursów: psychoanalitycznego, systemowego, poznawczego oraz feministyczno-genderowego, modelowi narracyjnemu zaś poświęca najwięcej uwagi, wskazując, że ta właśnie perspektywa jest szczególnie inspirująca. Z recenzji prof. dr. hab. n. med Bogdana de Barbaro Prezentowana książka ma na celu zarysowanie kulturowego tła istotnego dla rozumienia znaczeń, których ciało jest nośnikiem, opisanie wielości dyskursów, w ramach których można interpretować zaburzenia jedzenia, w tym dyskursu narracyjnego, oraz, spójnie do tego ostatniego, przedstawienie założeń narracyjnej terapii anoreksji i bulimii. Opisanie dyskursów ciała i jedzenia wydaje się szczególnie ważne dla poszerzenia rozumienia zjawiska podejmowania diety, ograniczania jedzenia i rozwoju zaburzeń odżywiania. Ma także znaczenie w procesie leczenia. Może być więc przydatne zarówno dla tych, którzy utożsamiają się z perspektywą kliniczną, psychoterapeutyczną, jak i dla badaczy wrażliwych na kontekst kulturowy czy osób zainteresowanych konstruowaniem projektów prewencyjnych. Ze wstępu autorki
Nasze zdrowie, w dużej mierze, zależy od nas samych, a kluczem do jego zapewnienia jest odpowiedni styl życia i dbałość o środowisko, w którym przyszło nam żyć.
Moje zioła, w barwnych sukieneczkach i elegancko skrojonych surducikach, są urocze, eleganckie, znają swoją wartość, czują się doskonale zarówno w swoim miejscu zamieszkania, jak i w studio radiowym czy telewizyjnym. Warto więc pokochać je, by zaprosiły nas do obfitego stołu natury.
Herbatki, które z nich przygotowuję – królewskie, magnackie, książęce, dworskie, hetmańskie to połączenie przeszłości i teraźniejszości, dawnej kultury i nowoczesnego, zdrowego stylu życia. To już nie gorzkie, tradycyjne napary ziołowe, ale melodyjne dzieła natury, z nutkami zapachów, z kompozycją smaków, z gamą kolorów, wytworne ambrozje z pól, łąk i lasów.
Wierna przyjaciółka ziół
Stefania Korżawska
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?