KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Żywienie w chorobach nerek PZWL

Żywienie w chorobach nerek PZWL

  • ISBN: 9788320042948
  • EAN: 9788320042948
  • Oprawa: Miękka
  • Wydawca: PZWL
  • Format: 20.5x14.5cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 208
  • Rok wydania: 2023
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 49,53
     zł
    Cena detaliczna:  59,00 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,53
Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x
Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecane w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.
Książka jest przydatna zarówno dla chorych, jak i zdrowych czytelników, pragnących urozmaicić swą dietę, a zarazem uniknąć błędów żywieniowych.


Żywienie w chorobach nerek - fragment książki

Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych

Żywienie dietetyczne, aby mogło spełniać swoje zadanie, powinno być zbliżone do prawidłowego, z zachowaniem wszystkich zaleceń fizjologii żywienia. Wprowadzone zmiany powinny być jak najmniejsze. Jedynie w ostrych stanach chorobowych ograniczenia dietetyczne mogą być znaczne. Niepełne żywienie powinno trwać możliwie jak najkrócej. Dieta lecznicza powinna więc odpowiadać zapotrzebowaniu fizjologicznemu chorego organizmu, z uwzględnieniem stanu odżywienia, wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Dietę ustala lekarz lub na jego zlecenie wykwalifikowana dietetyczka. Wskazówki dietetyczne dotyczą ilości i jakości produktów spożywczych i potraw, sposobu przyrządzania, liczby i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Chory powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.




Żywienie w chorobach nerek
Spis Treści


  • Część ogólna
  • Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych
  • Charakterystyka diet mających zastosowanie w choro­bach nerek i dróg moczowych
  • 1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa
  • Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej
  • Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej
  • 2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
  • Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej
  • Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 40-50 g
  • 3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa
  • Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej
  • Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej
  • 4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna
  • Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej
  • Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej
  • 5. Dieta ziemniaczana
  • Zasady diety ziemniaczanej
  • Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej
  • Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej
  • Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej
  • Wybrane zagadnienia z technologii potraw
  • Naczynia kuchenne
  • Sposoby przyrządzania potraw
  • Obróbka wstępna surowca
  • Obróbka cieplna (termiczna)
  • Podprawianie i wykańczanie potraw
  • Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych
  • Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw
  • Przyprawy korzenne
  • Przyprawy ziołowe
  • Warzywa przyprawowe
  • Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gra­mach i przybliżonych miarach
  • Część szczegółowa
  • Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych
  • Napoje
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Chleb domowy
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Dodatki do pieczywa
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Zupy
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Dodatki do zup
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Potrawy z niewielką ilością mięsa
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Potrawy jarskie
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Potrawy z warzyw
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Sosy
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Desery
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Wypieki domowe
  • Uwagi ogólne
  • Przepisy szczegółowe
  • Piśmiennictwo
  • Spis potraw


Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj