Żywienie w chorobach nerek PZWL
-
Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
- ISBN: 9788320042948
- EAN: 9788320042948
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: PZWL
- Format: 20.5x14.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 208
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
46,58złCena detaliczna: 59,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,53 zł
x
Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.
Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecane w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.
Książka jest przydatna zarówno dla chorych, jak i zdrowych czytelników, pragnących urozmaicić swą dietę, a zarazem uniknąć błędów żywieniowych.
Żywienie w chorobach nerek
Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecane w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.
Książka jest przydatna zarówno dla chorych, jak i zdrowych czytelników, pragnących urozmaicić swą dietę, a zarazem uniknąć błędów żywieniowych.
Żywienie w chorobach nerek - fragment książki
Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych
Żywienie dietetyczne, aby mogło spełniać swoje zadanie, powinno być zbliżone do prawidłowego, z zachowaniem wszystkich zaleceń fizjologii żywienia. Wprowadzone zmiany powinny być jak najmniejsze. Jedynie w ostrych stanach chorobowych ograniczenia dietetyczne mogą być znaczne. Niepełne żywienie powinno trwać możliwie jak najkrócej. Dieta lecznicza powinna więc odpowiadać zapotrzebowaniu fizjologicznemu chorego organizmu, z uwzględnieniem stanu odżywienia, wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Dietę ustala lekarz lub na jego zlecenie wykwalifikowana dietetyczka. Wskazówki dietetyczne dotyczą ilości i jakości produktów spożywczych i potraw, sposobu przyrządzania, liczby i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Chory powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.Żywienie w chorobach nerek
Spis Treści
- Część ogólna
- Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych
- Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych
- 1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa
- Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej
- Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej
- 2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
- Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej
- Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 40-50 g
- 3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa
- Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej
- Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej
- 4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna
- Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej
- Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej
- 5. Dieta ziemniaczana
- Zasady diety ziemniaczanej
- Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej
- Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej
- Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej
- Wybrane zagadnienia z technologii potraw
- Naczynia kuchenne
- Sposoby przyrządzania potraw
- Obróbka wstępna surowca
- Obróbka cieplna (termiczna)
- Podprawianie i wykańczanie potraw
- Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych
- Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw
- Przyprawy korzenne
- Przyprawy ziołowe
- Warzywa przyprawowe
- Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach i przybliżonych miarach
- Część szczegółowa
- Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych
- Napoje
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Chleb domowy
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Dodatki do pieczywa
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Zupy
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Dodatki do zup
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Potrawy z niewielką ilością mięsa
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Potrawy jarskie
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Potrawy z warzyw
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Sosy
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Desery
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Wypieki domowe
- Uwagi ogólne
- Przepisy szczegółowe
- Piśmiennictwo
- Spis potraw