Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Lektura obowiązkowa dla każdej kobiety, która zbliża się do menopauzy lub już ją przechodzi Co roku miliony kobiet wchodzą w okres menopauzy. Mimo to menopauza nadal wydaje się tematem nie do końca zbadanym. Doktor Heather Hirsch, specjalistka leczenia skutków menopauzy, pragnie to zmienić. Chce pomóc kobietom określić ich osobisty typ menopauzy, a dzięki temu przebić się przez szum informacyjny i nauczyć, jak najskuteczniej radzić sobie z objawami. Autorka stworzyła pomocny quiz pozwalający zidentyfikować indywidualny typ menopauzy. Dzięki niemu dowiesz się, czy twoja menopauza jest: üprzedwczesna üniespodziewana üna maksa üpsychoaktywna üniby-wieczna übezobjawowa Do każdego typu przypisano kompleksowy zestaw praktycznych zaleceń, czyli ćwiczenia, dietę i strategie, mające na celu odzyskanie równowagi i uczynienie menopauzy naturalnym etapem dojrzałego życia, a nie szaloną jazdą bez trzymanki pełną niespodziewanych objawów i dyskomfortu. Książka zawiera także: ünajnowsze zalecenia na temat tego, jak zrównoważyć spadający poziom hormonów üco zrobić, jeśli jesteś kombinacją różnych typów menopauzy üjak poradzić sobie ze zmianami w życiu seksualnym üporady i wskazówki pochodzące od społeczności i pacjentów doktor Hirsch Heather Hirsch zajmuje się fizycznymi i emocjonalnymi wyzwaniami związanymi z menopauzą i przedstawia rozwiązania oparte na swojej wieloletniej praktyce. Dzięki wiedzy, priorytetom i planowi możesz czuć się świetnie w wieku średnim i później. Hirsch jest częścią nowego pokolenia lekarek zdeterminowanych, żeby zmienić sposób traktowania zdrowia kobiet. - „Worth Magazine” HEATHER HIRSCH jest lekarką, założycielką kliniki Menopause & Midlife w Brigham and Women’s Hospital, pracowała również w Harvard Medical School. Posiada certyfikat komisji chorób wewnętrznych, ukończyła także zaawansowane szkolenie w zakresie zdrowia kobiet w klinice w Cleveland. Jej specjalizacja koncentruje się na hormonalnej terapii menopauzalnej, okresie okołomenopauzalnym, przeżywalności chorych na raka piersi, dysfunkcjach seksualnych, zdrowiu kości i innych schorzeniach typowych dla kobiet w średnim wieku. Jest aktywną członkinią Północnoamerykańskiego Towarzystwa Menopauzy oraz Międzynarodowego Towarzystwa Badań nad Zdrowiem Seksualnym Kobiet. Prowadzi prywatną praktykę telemedyczną, w ramach której uczy klinicystów i doradza różnym branżom w temacie wieku średniego. Mieszka z mężem i rodziną w Rochester w stanie Nowy Jork.
ŻADNE MARZENIE NIE JEST ZBYT WIELKIE,ŻADEN CEL NIE JEST ZBYT ODLEGŁYUczeń elitarnej angielskiej szkoły średniej, który jako dziecko wolał łapać piłkę w ręce niż ją kopać. Siedemnastolatek, którego numer na koszulce były klub zastrzegł po wsze czasy. Najdroższy nastoletni piłkarz w dziejach futbolu. I drugi najdroższy zawodnik w historii Realu Madryt.Gdziekolwiek gra, wszędzie okazuje się najlepszy i najmłodszy. Wszędzie też woli podchodzić do gry taktycznie niż tylko strzelać gole. Jest pomocnikiem innym niż wszyscy, kompletnym i nowoczesnym, na miarę XXI wieku.Poznajcie historię Jude'a Bellinghama - największej obecnie młodej gwiazdy futbolu. Przenieście się wraz z nim do Birmingham City, Borussii Dortmund, Realu Madryt i reprezentacji Anglii. Przekonacie się, że młodzieńcza determinacja nie zna granic, marzenia zaś są po to, by je realizować.WIERZCIE LUB NIE, TO WSZYSTKO WYDARZYŁO SIĘ NAPRAWDĘ.
Druga edycja „Neurologii. Kompendium” to syntetyczne zestawienie wiedzy zarówno z podstaw neurologii klinicznej, jak i poszczególnych chorób i zespołów objawowych układu nerwowego. Na rynku brakowało aktualnej publikacji przedstawiającej w zwięzły sposób zagadnienia z symptomatologii, diagnostyki i leczenia chorób układu nerwowego. Od I wydania kompendium zaszły zasadnicze zmiany w terapii chorób neurologicznych. Teksty oparte są na III wydaniu dwutomowego podręcznika „Neurologia” z 2023 r. Mimo niedawnej premiery autorzy zadbali o uaktualnienie treści i wytycznych. Wygodny, mały format, tabele i zestawienia, ryciny, oryginalne fotografie ułatwiają przyswojenie oraz powtórzenie informacji zawartych w książce. Publikacja może służyć zarówno lekarzom (neurologom, psychiatrom), osobom przygotowującym się do egzaminów specjalizacyjnych, jak i specjalistom chcącym poszerzyć wiedzę neurologiczną. To również doskonała lektura uzupełniająca dla studentów medycyny.
Nowe wydanie klasycznego podręcznika pediatrii o ugruntowanej pozycji na polskim rynku wydawniczym. Autorzy, znani i cenieni specjaliści pediatrii i dziedzin pokrewnych, gwarantują wysoki poziom merytoryczny i aktualny stan wiedzy
Monografia poświęcona interdyscyplinarnej opiece nad chorymi na cukrzycę, przedstawiająca liczne powikłania, które mogą u nich wystąpić, ukazane z perspektywy nie tylko diabetologa, ale przede wszystkim przez lekarzy innych specjalizacji: lekarza rodzinnego, kardiologa, lekarza medycyny rodzinnej i sportowej, geriatry, nefrologa, endokrynologa, gastrologa, dermatologa, bariatry, okulisty, ginekologa, reumatologa, seksuologa, neurologa, psychiatry, dietetyka, hematologa czy pulmonologa. Wybitne grono specjalistów przygotowało kompendium na temat złożoności problemów zdrowotnych dotykających osoby chorujące na cukrzycę, bo chory z cukrzycą to niemal zawsze pacjent podwyższonego ryzyka i wymagający holistycznego podejścia. Publikacja przedstawia najnowszą wiedzę medyczną w postaci aktualnych rekomendacji dotyczących leczenia poszczególnych schorzeń i powołuje się na najnowsze badania, ale przybliża informacje w sposób bardzo praktyczny: zawiera liczne tabele, ryciny i schematy ułatwiające rozumienie i zapamiętywanie. Książka została objęta patronatem naukowym Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego.
In Mexico, ‘sobremesa’ – which translates to ‘over the table’ – is all about enjoyment. It is the tradition of relaxing at the dining table with loved ones, sharing food, stories and quality time.
From soups to salads, suppers to sharers and small plates, staples to desserts, in her début cookbook Mexican-born chef and recipe developer Susana Villasuso has distilled the top recipes inspired by her family, and the best-known dishes made in kitchens up and down Mexico.
The result is a collection of veg, meat and fish recipes made with everyday ingredients to savour in your own home. These are flavourful, comforting and shareable dishes that you’ll keep coming back to for simple weeknight dinners, delicious weekend feasts and everything in between.
Hildegardowe przyrodnicze dzieło o właściwościach rzeczy, zazwyczaj określane krótkim tytułem Physica, pod względem budowy reprezentuje typowo średniowieczny gatunek tekstu. Dziewięć ksiąg o ziołach, żywiołach, drzewach, kamieniach, rybach, ptakach, zwierzętach lądowych, gadach i metalach pozwala dostrzec dążenie Hildegardy do kompletności, które jest charakterystyczne dla encyklopedii Tekst napisano z perspektywy medycznej, zaś motywacją jego autorki nie jest ukierunkowanie się na historię zbawienia w sensie duchowej interpretacji przyrody, lecz zastosowanie wiedzy o przyrodzie w medycynie, przy czym ta obejmuje nie tylko leczenie chorób, lecz także zapobieganie im (zwłaszcza w aspekcie zdrowego odżywiania). Zatem niniejsza książka jest pomyślana raczej jako zorientowany na praktykę medyczny leksykon i stanowi prawdziwe, niezależne uzupełnienie zarówno Hildegardowych pism teologicznych, jak również skupionej na antropologii medycyny przedstawionej w dziele Causae et curae.
Lektura niniejszego opracowania powinna być intensywnie propagowana w społeczeństwie, gdyż w sposób wysoce profesjonalny włącza zawód zaufania publicznego - lekarza weterynarii w ramy uregulowań prawa powszechnego, co jest charakterystyczne dla całej gamy tego rodzaju zawodów w naszym kraju. Umożliwia tym samym czytelnikowi właściwe zrozumienie istoty funkcjonowania zawodów zaufania publicznego. Problematyka naukowa opisana w monografii jest tematem istotnym, zarówno z teoretycznego, jak i praktycznego punktu widzenia, w medycynie weterynaryjnej i prawie. Na doniosłość omawianego zagadnienia wskazuje wkomponowanie się podjętej problematyki w ramy szeroko rozumianej ochrony weterynaryjnej zwierząt realizowanej przez lekarzy weterynarii podczas świadczenie swoich usług. Fragment recenzji prof.ucz.dr.hab.n.wet.Piotra Listosa, dr.n.prawnych
"Ciesz się bogactwem najzdrowszych polskich produktów przez cztery pory roku!Jagody goji, nasiona chia, amarantus, sok noni te nazwy brzmią egzotycznie, prawda? Zaś natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny wyjątkowo swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli superżywności produktów bogatych w dobroczynne składniki odżywcze.Mało kto wie, że jagody goji można z powodzeniem zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach znajdziemy rośliny, które dorównują zagranicznym superfoods.Z tej książki dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych krajowych produktów warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods, ich prozdrowotne składniki i właściwości lecznicze. Książka została wzbogacona o przepisy na cały rok.Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary."
"Nietolerancje pokarmowe nie oznaczają rezygnacji z różnorodnej i smacznej kuchni!Ponad 100 przepisów dla osób z nietolerancją glutenu i białka mleka krowiego.Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać inne potrawy dla jednej osoby. Pomyśl znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało wszystkim domownikom! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań.W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole parujący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że alergicy nie mogą jeść deserów! Wypróbuj receptury na lukrowane babeczki, brownie bez mąki czy profiterolki z nadzieniem lodowym i polewą czekoladową oraz wiele innych pysznych słodkości."
"Poznaj wspaniałą, kolorową, pachnącą kuchnię indyjską w wersji wege!Czy masz ochotę na przepyszną zupę z soczewicy, wegetariańskie samosy, matar paneer, wege biryani, sałatkę z mango, a może chutney jabłkowy? Co powiesz na deser jalebi i mango lassi?W tej książce znajdziesz przepisy na: zupy, przekąski, dania główne, pieczywo, dania z ryżem, raity, sałatki, chutneye, a także słodycze i napoje. Wszystko, co potrzebne, by wyczarować wspaniały klimat Indii w twojej kuchni! Każdemu przepisowi towarzyszy wstęp przybliżający historię i charakter opisywanego dania. Dokładne instrukcje pomogą ci przyrządzić samodzielnie wspaniałe, bogate w smaku dania, a wskazówki i ciekawostki pozwolą poszerzyć wiedzę o kulinarnej kulturze Indii.Tapinder Sharma Hindus z pochodzenia, Polak z wyboru. Umiejętnie łączy te skrajnie różne kultury prywatnie oraz zawodowo. W kuchni pozostaje wierny swojej hinduskiej, a w dodatku wegetariańskiej naturze. Właściciel sieci restauracji Ganesh. Prowadzi warsztaty kuchni indyjskiej i kursy kulinarne na różnych poziomach zaawansowania."
Pragniesz wyruszyć w podróż do słonecznej Italii, a nie masz na to środków ani czasu? Nic straconego! Możesz stworzyć namiastkę Włoch w kuchni. Dzięki oryginalnym włoskim przepisom taka wirtualna podróż okaże się całkiem realna. W tej książce znajdziesz krótki zarys historii kuchni włoskiej i tamtejszych zwyczajów kulinarnych, wskazówki na temat doboru win, a także słowniczek włoskich nazw potraw. Przede wszystkim zaś ponad 70 przepisów na oryginalne włoskie dania okraszonych pięknymi zdjęciami. Buon viaggio e buon appetito!
"Blisko 100 przepisów na sery, 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków!Przemiana mleka w ser to zadanie, któremu może sprostać każdy z nas. Nawet w warunkach domowych, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą, da się osiągnąć zaskakująco dobre rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, lecz także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może stanie się dla nas dochodowym zajęciem?Książka dokładnie opisuje składniki, wyposażenie oraz techniki wyrobu serów. Zawiera liczne przepisy na różne rodzaje serów, a także wskazówki i receptury wypróbowane przez miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki.Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym pewnie stawiać pierwsze kroki."
"Strategia szachowa polega na opracowaniu kierunku prowadzenia walki w trakcji partii. Planowanie w grze musi opierać się na specyfice aktualnej pozycji na szachownicy. Oznacza to, że ustawienie każdej pojedynczej figury i pionka może mieć istotny wpływ na ocenę sytuacji.Zasady strategii szachowej zostały po raz pierwszy dogłębnie zbadane i sformułowane przez pierwszego mistrza świata, Wilhelma Steinitza (1836-1900). Opracował on metodę znajdowania odpowiedniego planu gry na podstawie prawidłowej oceny pozycji. Obecnie tezy Steinitza zostały zmodernizowane do trzech podstawowych grup:1. Słabe i silne pola,2. Działanie i mobilność figur,3. Struktury pionkowe.Zostały one opisane w tej książce, a 100 komentowanych partii zawartych w poszczególnych rozdziałach pozwoli poznać koncepcje strategiczne (takie jak przewaga przestrzenna w centrum, przewaga pionkowa na skrzydłach, walka o otwarte linie, siła gońców, przewaga skoczka nad gońcem itp.).Szachiści potrzebują szerokiej wiedzy. Gra rzadko toczy się bowiem zgodnie z zamierzonym planem. Nowe i często nieznane sytuacje pojawiają się nagle na szachownicy i wymagają dużej elastyczności. Dogłębna wiedza szachowa jest zatem istotną zaletą.Niniejsza książka pomoże uczynić każdego adepta szachów zawodnikiem wszechstronnym, potrafiącym rozwiązać w trakcji swych pojedynków wszelkie i skomplikowane problemy pozycyjne."
"Dzieci na całym świecie pokochały jazdę na hobby horseach. Wejdź do świata koników na patyku, poznaj historię współczesnego hobby horsingu i rozpocznij własną jeździecką przygodę!Dzięki tej książce dowiesz się: -jak zrobić hobby horsea (wykroje, materiały, technika, praktyczne podpowiedzi i pomysły na dekorowanie), a także jak samodzielnie budować przeszkody, -jakie akcesoria są potrzebne od kantara po smakołyki, -jak ćwiczyć: od pierwszego treningu i poznawania rodzajów chodu konia, przez naukę pokonywania różnych rodzajów przeszkód, po trening w terenie, -jakie są dyscypliny hobby horsingu, jak przebiegają zawody i jak się do nich przygotować.Znajdziesz tu też mnóstwo ciekawostek o hobby horseach, a także na temat prawdziwych koni, które mają dużo wspólnego z konikami na kiju."
NAUCZ SIĘ SMAKOWAĆ ŻYCIE JAK WŁOSI!Ciao Bella Gente!To ja, wasz ulubiony włoski kucharz.Jestem tu po to, żeby nauczyć was gotować i żyć jak Włosi. Bo jeść lubimy przecież tak samo!Przeniosę z ziemi włoskiej na polskie stoły smaki i zapachy słonecznej Italii. Rozsmakujecie się w tradycyjnych potrawach mojej Nonny oraz pokochacie nowoczesne przepisy kuchni włoskiej.Pokażę Wam, że gotowanie to najpyszniejsza zabawa. A dzięki tej książce zobaczycie, jakie to łatwe.Znajdziecie tu przepis na makaron doskonały. Nauczycie się poprawnie robić pizzę (broń Boże z ananasem!). Zostaniecie mistrzami w przygotowywaniu tiramisu, a pistacjowy sernik wyprze raz na zawsze ten z rodzynkami. Ale też: odmienicie ser parmigiano przez wszystkie przypadki, poznacie różne rodzaje ravioli i risotto, pokochacie owoce morza i skosztujecie włoskich likierów oraz koktajli.Ta uczta składa się z siedmiu części, które możecie dowolnie ze sobą łączyć, by stworzyć niezapomnianą włoską festę!"Włoska uczta" to ponad 60 przepisów opatrzonych dodatkowymi radami szefa kuchni i filmikami instruktażowymi.Buon appetito!
Cel poradnikaPoradnik, został napisany z myślą o osobach szukających podstawowych informacji o haiku, zaś pomysł zrodził się po kilku latach prowadzenia grupy: Warsztaty haiku abc, na facebooku.Proponowana publikacja została przeznaczona dla początkujących autorów i w założeniu dotyczy podstaw kompozycji haiku, zaprezentowanych z punktu widzenia zachodniej miłośniczki gatunku, która dostrzega uniwersalny wymiar haiku oraz preferuje nieortodoksyjne podejście do tematu.Niektóre, ważne zagadnienia, zostaną tylko zasygnalizowane, ponieważ moim zadaniem będzie wyłącznie przecieranie szlaków, zaś pogłębianie wiedzy o haiku zostawiam profesjonalistom.Nie chciałam zamykać się wyłącznie w formule haiku klasycznego, dlatego też drogi Czytelniku, jeżeli poszukujesz nieprzekraczalnych reguł, tutaj ich nie znajdziesz.Nie ukrywam, że to jest subiektywna wizja oparta na doświadczeniu i intuicji. Nikogo nie będę przekonywać co do jej słuszności, ponieważ istnieje wiele opcji i szkół haiku na całym świecie
Surowe, a zarazem czułe i zabawne spojrzenie na relacje między kotami i ludźmi jednego z najważniejszych amerykańskich pisarzy."Kot to piękny diabeł".Koty poruszały czułą strunę w nieprzystępnej duszy Bukowskiego. Były dla niego tajemniczymi czującymi istotami, skrywającymi coś pierwotnego i majestatycznego, zdolnymi jednym palącym spojrzeniem przeniknąć człowieka na wskroś. Bukowski uważał koty za wyjątkową emanację natury, nieuchwytnych posłańców piękna i miłości.Zbiór "O kotach" to wynik zadumy Bukowskiego nad jego ukochanymi zwierzętami, ich wytrzymałością i żywotnością. Oddaje im hołd jako wojownikom i łowcom, budzącym grozę i szacunek, gdy trzymają w łapach cały otaczający je świat. "Kot jest wyłącznie SOBĄ. emanacją nieustępliwych sił natury."W tomie tym znajdziemy utwory zabawne, poruszające, surowe, pełne czułości. Bukowski uwiecznia je, gdy domagają się uwagi i jedzenia, polują, dostojnie przechadzają się po klawiaturze jego maszyny do pisania, delikatnie budzą, wbijając pazury w twarz.Ale nie zapomina też o ich oddaniu i przywiązaniu, łagodności i opiekuńczości, o niezwykłej zdolności do inspirowania.Przejmujący, ale pozbawiony pretensjonalności zbiór "O kotach" jest nowym spojrzeniem na tego wyjątkowego pisarza i jego sposób widzenia świata, tym razem z perspektywy zwierząt, które uważał za najdoskonalszych nauczycieli życia.
Na jakim cmentarzu jest pochowanych najwięcej mistrzów olimpijskich? Dlaczego niewiele osób zapala świeczki na grobie najlepszego szablisty świata Jerzego Pawłowskiego? Jaką historię przypomina warkocz na mogile Elżbiety Duńskiej - Krzesińskiej? Na czym, według Bolesława Prusa polegała wyższość roweru nad koleją żelazną? Kto brał udział w pogrzebie Ireny Szewińskiej? Każda mogiła to historia, cmentarz to zbiór opowieści, kilka cmentarzy to już książka. O ile dwa wcześniejsze tomy "Warszawa idzie na mecz" opowiadały przede wszystkim o miejscach, związanych ze sportem i wydarzeniach, o tyle ten opowiada o ludziach, którzy to wszystko tworzyli. To rodzaj kilkuset nekrologów, przypominających postacie znane lub całkiem dziś zapomniane, a z różnych powodów warte poznania. Na cmentarzach Warszawy i okolic leży historia polskiego sportu. O ludziach ją tworzących jest ta książka - leksykon, przewodnik - zamykająca "trylogię warszawskiego sportu". Tego nie znajdziecie w Internecie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?