Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Najszybszy zdrowy sposób odchudzaniaIstnieje wiele diet obiecujących szybkie efekty utraty tłuszczu, jednak wszystkie polegają na eliminacji większości składników odżywczych. Ich skrajnie niska kaloryczność oraz mocno ograniczona lista dozwolonych produktów nie zapewniają poczucia sytości, dobrego poziomu energii ani odpowiedniego wsparcia dla zdrowia, nie wspominając już o braku choćby namiastki przyjemności z jedzenia. Ich skuteczność również bywa wątpliwa w przeciwieństwie do efektu jojo, który występuje po każdej próbie szybkiego zrzucenia wagi za pomocą diety eliminacyjnej.Na przeciwległym końcu jest zbilansowane żywienie, które wpływa korzystnie na zdrowie, zapewnia niezłe samopoczucie i może zaoferować sporo radości z jedzenia. Niestety nie da Ci ono jednego: spektakularnych efektów w krótkim czasieNa ogół wybór zbilansowanej diety wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem, jednak co w sytuacji, gdy naprawdę potrzebujesz szybko zrzucić wagę? Czy pozostają Ci tylko skrajnie niezdrowe sposoby? A może istnieje jakieś pośrednie rozwiązanie, które z jednej strony zaoferuje Ci znacznie szybsze efekty niż zbilansowane diety, a z drugiej będzie się jeszcze mieściło w granicach zdrowia?Odpowiedzią jest Turbo Dieta 2.0.To zupełnie nowy program nastawiony na jak największą utratę tkanki tłuszczowej w jak najkrótszym czasie, ale pozostający w zgodzie z zasadami zdrowego odżywiania. Takie kompromisowe podejście raczej nie pozwoli Ci schudnąć kilkudziesięciu kilogramów za jednym razem, jednak spadek kilku, a nawet kilkunastu kilogramów w przeciągu zaledwie 4-6 tygodni jest tutaj bardzo realny. Jeśli dodamy do tego wysoką trwałość uzyskanych efektów, dobre samopoczucie w trakcie diety oraz stosunkowo dużo radości z jedzenia, to zapewne taki wynik weźmiesz w ciemno.Potrzebujesz szybko stracić kilka do kilkunastu kilogramów?Nie chcesz robić tego kosztem zdrowia?Zależy Ci na trwałości uzyskanych efektów?Chcesz dobrze się czuć i mieć sporo energii podczas stosowania diety?Potrzebujesz prostego i łatwego w realizacji schematu żywienia?Superskuteczna dieta zapewniająca dobrą sytość i choć trochę przyjemności byłaby spełnieniem Twoich marzeń?Jeśli na większość powyższych pytań odpowiadasz twierdząco, to program redukcji tłuszczu Turbo Dieta 2.0 jest właśnie dla Ciebie!Cechy charakterystyczne programu TURBO DIETA 2.0 Trwała utrata 5-12 kg w zaledwie 40 dni (bez efektu jojo)! Możliwość powtarzania programu po 2-3 tygodniowej przerwie, aż do uzyskania wymarzonej wagi/poziomu tłuszczu; Połączenie zdrowego odżywiania z codziennym dodatkiem przyjemności, który kilkukrotnie zwiększa Twoje szanse na wytrwanie w diecie, aż do osiągnięcia celu; 3 skromniejsze zdrowe posiłki + 1 duży pełnowartościowy + codzienna porcja kalorii, którą możesz przeznaczyć na co chcesz (np. słodycze lub owoce); Możliwość skorzystania z gotowych jadłospisów lub samodzielnego komponowania posiłków według własnych preferencji; Spory deficyt kaloryczny, zaskakująco dobre samopoczucie oraz niezły poziom energii na co dzień; Ładowanie (zwiększone spożycie kalorii do poziomu zapotrzebowania) co 5-12 dni; Brak konieczności wykonywania jakichkolwiek treningów (chyba, że chcesz); Program uzupełniany niskointensywną aktywnością fizyczną np. spacery; Brak konieczności stosowania jakiekolwiek suplementacji; Spektakularna poprawa sylwetki w krótkim czasie! Efekt WOW na koniec stosowania programu
Dlaczego nie warto odchudzać się powoli?Dlaczego ludzie wybierają łagodne podejście do odchudzania, a tym samym powolną utratę wagi? Poza przekonaniem, że jest to sposób zdrowszy, a uzyskane efekty bardziej trwałe, główny powód jest inny. Wierzą oni, że delikatny deficyt kaloryczny sprawi, iż będzie im łatwiej zgubić zbędne kilogramy. Mają nadzieję, że stanie się to w sposób niemal dla nich niezauważalny, bez jakiegokolwiek dyskomfortu, poczucia głodu, spadku energii czy uszczerbku na zdrowiu. Rzeczywistość okazuje się jednak zgoła odmienna.Paradoksalnie to właśnie szybsza utrata tłuszczu nie dość, że umożliwia osiągnięciecelu w krótszym czasie, to jeszcze może być metodą łatwiejszą, przyjemniejszą i zdrowszą, pozwalającą zachować niemal 100% uzyskanych efektów! Jak to możliwe?Poznaj TURBO DIETĘ 3.0, dowiedz się dlaczego nie warto odchudzać się powoli i dokonaj spektakularnej przemiany sylwetkiw zaledwie 60 dni!Cechy charakterystyczne programu TURBO DIETA 3.0 Trwała utrata 7-16 kg w zaledwie 60 dni (bez efektu jojo)! Możliwość powtarzania programu po 2-3 tygodniowej przerwie, aż do uzyskania wymarzonej wagi/poziomu tłuszczu; Połączenie zdrowego odżywiania z codziennym dodatkiem przyjemności, który kilkukrotnie zwiększa Twoje szanse na wytrwanie w diecie, aż do osiągnięcia celu; 3 pełnowartościowe posiłki dziennie + codzienna porcja kalorii, którą możesz przeznaczyć na co chcesz (np. słodycze lub owoce); Możliwość skorzystania z gotowych jadłospisów lub samodzielnego komponowania posiłków według własnych preferencji; Spory deficyt kaloryczny, zaskakująco dobre samopoczucie oraz niezły poziom energii na co dzień; Ładowanie (3 dniowe zwiększone spożycie kalorii do poziomu zapotrzebowania) co 18 dni; Brak konieczności wykonywania jakichkolwiek treningów (chyba, że chcesz); Program uzupełniany niskointensywną aktywnością fizyczną np. spacery; Brak konieczności stosowania jakiekolwiek suplementacji; Spektakularna poprawa sylwetki w krótkim czasie! Efekt WOW na koniec stosowania programu
WłączGdy nie dajesz radyA potrzebujesz szybko schudnąćTurbo Dieta 4.0 Carbon to propozycja dla najbardziej ambitnych osób marzących o niesamowitej metamorfozie swojej sylwetki, którym na pewnym etapie redukcji zabrakło energii i silnej woli, aby zrealizować swój plan. Jeśli TY również jesteś w takiej sytuacji, to przedstawiony w tej książce program jest tym, czego teraz potrzebujesz.Turbo Dieta 4.0 Carbon napełni Cię (dosłownie) paliwem, które wyzwoli w Tobie nowe pokłady energii, znacząco zredukuje poczucie głodu, zwiększy przyjemność z jedzenia, doda chęci do działania, przywróci radość z życia oraz co najważniejsze poprawi lub wznowi efektywność redukcji. Jednak najbardziej ekscytujące w programie TD 4.0 Carbon jest to, że pozwoli Ci on uzyskać poziom tkanki tłuszczowej, który do tej pory wydawał Ci się nieosiągalny. Turbo Dieta 4.0 jest stworzona do realizowania najbardziej niesamowitych przemian sylwetkowych z uwzględnieniem efektu końcowego w postaci małej, ale zdrowej ilości tłuszczu podskórnego lub też skrajnie wyrzeźbionego ciała. Co równie istotne cały ten proces odbywa się w dość równym i zaskakująco szybkim tempie, pozwalając Ci osiągnąć pierwszy mocno widoczny sukces w zaledwie 40 dni!Cechy charakterystyczne programu TURBO DIETA 4.0 CARBON Trwała utrata 5-12 kg w zaledwie 40 dni (bez efektu jojo)! Możliwość powtarzania programu po 2-3 tygodniowej przerwie, aż do uzyskania wymarzonej wagi/poziomu tłuszczu; Połączenie zdrowego odżywiania z codziennym dodatkiem przyjemności, który kilkukrotnie zwiększa Twoje szanse na wytrwanie w diecie, aż do osiągnięcia celu; 2 duże pełnowartościowe posiłki dziennie + 2 mniejsze posiłki (pomiędzy dużymi), które możesz zamienić na desery, porcję słodyczy lub owoce. Możliwość skorzystania z gotowych jadłospisów lub samodzielnego komponowania posiłków według własnych preferencji; Spory deficyt kaloryczny, bardzo dobre samopoczucie oraz zaskakująco wysoki poziom energii na co dzień; Brak konieczności wykonywania jakichkolwiek treningów (chyba, że chcesz); Program uzupełniany niskointensywną aktywnością fizyczną np. spacery; Brak konieczności stosowania jakiekolwiek suplementacji; Spektakularna poprawa sylwetki w krótkim czasie! Efekt WOW na koniec stosowania programu
Działania niepożądane i powikłania leczenia psychotropowego - pod redakcją Marcina Siwka i Jarosława WoroniaMonografia pod redakcją dwóch wybitnych specjalistów Profesorów: Marcina Siwka i Jarosława Woronia to praktyczny przewodnik dla lekarzy, który omawia szeroko objawy będące efektem działań niepożądanych leczenia psychotropowego. Dolegliwości te stanowią jeden z najtrudniejszych obszarów diagnozowania i leczenia, stąd cenna inicjatywa Redaktorów, by wiedzę tę zgromadzić w jednym kompendium.Autorami poszczególnych rozdziałów są lekarze z wieloletnim doświadczeniem klinicznym, specjalizujący się w psychiatrii, seksuologii, farmakologii i anestezjologii, którzy w sposób zrozumiały i nietendencyjny wprowadzają czytelnika w świat występujących patomechanizmów, prezentując klarownie ich obraz.Niewątpliwą zaletą monografii jest jej solidne umocowanie w obszernej współczesnej literaturze naukowej. Ogrom zebranej wiedzy, znakomicie skategoryzowanej, z powodzeniem zaspokoi wymagania nawet najbardziej wymagających odbiorców.Na podkreślenie zasługuje również wysoki poziom edytorski opracowania, jego przejrzystość, czytelność i nienaganna estetyka.Monografia będzie cennym narzędziem wspomagającym pracę każdego lekarza, zwłaszcza psychiatry.
Magnez można nazwać biopierwiastkiem życia. Jest on aktywatorem ponad 300 enzymów niezbędnych w procesach życiowych wszystkich naszych komórek. Stoi na straży systemu immunologicznego, wydolności systemów (nerwowego, kostnego, trawiennego, krążenia), bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych (np. otyłość może być skutkiem niedoboru magnezu), zapobiega poronieniom i gwarantuje zdrowe i spokojne potomstwo. Magnez odpręża i uspokaja, odmładza i regeneruje, zmniejsza ciśnienie krwi, znosi arytmię serca i odwraca zwapnienia.
Kiedy popatrzymy na choroby cywilizacyjne, takie jak rak, choroby sercowo-naczyniowe (miażdżyca, nadciśnienie), cukrzyca, depresja i choroby neurodegeneracyjne czy zwyrodnieniowe dziesiątkujące obecnie społeczeństwa w krajach rozwiniętych, to łatwo możemy zauważyć, że wszystkie mają wspólny mianownik – bardzo niskie wewnątrzkomórkowe poziomy magnezu u chorych.
Dowiedz się, dlaczego spośród wszystkich pierwiastków właśnie ten nazywany jest „biopierwiastkiem życia” i dlaczego chlorek magnezu jest najbardziej zalecany.
Marlena Bhandari – naturoterapeutka i pedagog, autorka, edukatorka, blogerka, niestrudzona promotorka i pasjonatka zdrowego stylu życia, gospodyni podcastu Okiem Naturopaty. Od 2012 r. prowadzi poczytny blog Akademia Witalności, poświęcony profilaktyce zdrowotnej.
rzewodnik terramare to fascynująca podróż do Wenecji: od zachwycającej bazyliki św. Marka, przez gotycki pałac Dożów i most Westchnień, po kolekcję światowego malarstwa w Galerii Akademii. Podziwiaj wenecką architekturę podczas rejsu gondolą lub tramwajem wodnym, zachwyć się widokiem na miasto i Lagunę Wenecką ze szczytu dzwonnicy, wybierz się na spacer wzdłuż kanałów, wypij kawę w najstarszej włoskiej kawiarni - kultowej Caff Florian i odkrywaj nieznane zakątki miasta w labiryncie wąskich uliczek - poznaj Wenecję z terramare ! W przewodniku terramare znajdziesz: fascynujące opisy miejsc wartych odwiedzenia, najciekawszych atrakcji i ukrytych skarbów, mnóstwo ciekawostek w formie wyimków z tekstu, ramek, stron tematycznych, praktyczne porady i informacje o życiu w mieście oczami jego mieszkańców, dowiedz się więcej - dla ciekawskich, wspaniałe zdjęcia, które pozwolą poczuć klimat miejsca jeszcze przed jego odwiedzeniem, mapy z najważniejszymi punktami, plany głównych obiektów, a dodatkowo darmową mapę w aplikacji na smartfon, praktyczny i poręczny dodatek kulinarny z informacjami o kuchni lokalnej oraz słowniczkiem przydatnych w restauracji słów i zwrotów. Opis pochodzi od wydawcy
ŁADNIE pisze się w szkole. W życiu trzeba pisać SKUTECZNIE. Kiedy ostatnio czekałaś kilka dni na odpowiedź na ważnego e-maila? A może znów spędziłeś godziny na pisaniu newslettera, który ostatecznie nie przyniósł oczekiwanego rezultatu? W cyfrowym świecie dotarcie do odbiorców jest wyjątkowo trudne. Każdego dnia otrzymują oni mnóstwo wiadomości i komunikatów. Jako autorzy musimy nieustannie konkurować o ich skupienie i uwagę. Napisany pięknym stylem i dobrze zredagowany tekst już nie wystarczy. Jak pisać, żeby zainteresować odbiorców i zachęcić ich do podjęcia działania? Jessica Lasky-Fink i Todd Rogers, naukowcy z Harvardu, od lat prowadzą badania nad ludzkim zachowaniem i procesami poznawczymi. Korzystając ze swojego doświadczenia i wiedzy z zakresu komunikacji, psychologii i nauk behawioralnych, stworzyli 6 zasad skutecznego pisania, dzięki którym twoje teksty będą nie tylko atrakcyjne, ale także przystępne i zrozumiałe dla czytelnika. Sztuka skutecznego pisania to praktyczny poradnik oparty na wynikach badań naukowych, który nauczy cię skutecznej komunikacji nie tylko w biznesie, ale również w życiu codziennym. Todd Rogers – profesor polityki publicznej na Uniwersytecie Harvarda. Specjalizuje się w naukach behawioralnych. Jest współzałożycielem Analyst Institute i Everyday Labs. Jego artykuły ukazywały się między innymi w „New York Timesie”, „Los Angeles Timesie” i „Politico”. Jessica Lasky-Fink – uzyskała tytuł doktora w dziedzinie polityki publicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Jest kierowniczką ds. badań w The People Lab, zespole badawczym w Kennedy School na Uniwersytecie Harvarda. W swoich badaniach skupia się na usprawnieniu realizacji programów i usług publicznych.
Samodzielne poszukiwanie dziko rosnących trufli, szkolenie psa i korzystanie z jego pomocy w trakcie poszukiwań czy wreszcie amatorska uprawa tych podziemnych grzybów to dziś bardzo popularne hobby. Rzesze zapaleńców, zarówno w krajach, gdzie kultura truflowa sięga czasów antycznych, jak i w tych, gdzie trufle przez wieki uchodziły za mit, zgłębiają tajniki truflowego rzemiosła. Polska dołączyła do grona krajów truflowych wieloma mocnymi akcentami: bogactwem i różnorodnością już odkrytych gatunków, naturalną obfitością występowania w naszej przyrodzie najcenniejszych trufli jadalnych, a także skutecznymi metodami ich uprawy na plantacjach oraz w truflowych ogrodach. Książka Trufle Polski przedstawia wyczerpująco wszystkie zagadnienia dotyczące tych wyjątkowych grzybów od szczegółowych opisów gatunków rosnących w Polsce, po ich wymagania siedliskowe, do odpowiedzialnego poszukiwania i zbierania trufli bez szkody dla środowiska. Autor ponadto dzieli się swą wiedzą na temat skutecznego szkolenia psów do szukania trufli, szczegółowo opisując kolejne etapy takiego szkolenia. Z poradnika tego dowiemy się także, jak założyć plantację trufli, przygotować pod nią glebę, pozyskać sadzonki i pielęgnować truflowy ogród. Książka dla każdego, kogo fascynują te oryginalne grzyby i chciałby się zająć ich pozyskiwaniem.
"Książka „Od chwastowiska do Ogrodowiska” to zapis wspomnień Danuty Młoźniak, która wraz z mężem Witoldem stworzyła wspaniały ogród pokazowy OGRODOWISKO w Przypkach koło Warszawy.
Bohaterowie książki zaczynali od 3-hektarowego ugoru, który ciężką pracą i niezwykłą kreatywnością zamienili w bajeczny ogród, otwarty dla publiczności od wiosny do jesieni. Na zdjęciach zobaczymy zarówno początkowe prace nad tworzeniem ogrodu, jak i obecne spektakularne fragmenty OGRODOWISKA. Ze wspomnień natomiast poznamy ciekawą historię kolejnych etapów powstawania ogrodu. Przy okazji autorka odkrywa przed nami bezkres swej ogrodowej wiedzy, którą z powodzeniem możemy wykorzystać w naszych własnych ogrodach.
Ogrodnicy pasjonaci – Danuta i Witold – zrealizowali swoje marzenie i teraz dzielą się swym szczęściem, zapraszając do OGRODOWISKA ludzi spragnionych kontaktu z przyrodą ukształtowaną w najpiękniejsze ogrodowe kompozycje."
Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy oraz pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia Autorki Natychmiast chcę to wszystko ugotować!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle"Rozszerzone wydanie - 186 przepisów na dania jak z bajki!Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje - kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, lecz także doskonale smakować!Małgorzata Kalemba-Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie w charakterze dekoracji, ale jako danie główne.Rozsmakuj się w złocistej tarcie z kwiatami cukinii!Oczaruj gości czekoladowym tortem fiołkowym i lodami z magnolii!Zaserwuj pasztet z aksamitkami i kwiaty rzepaku w ostrym sosie!Poznaj magiczny smak zupy z liliowca i skosztuj wyśmienitej nalewki pierwiosnkowej.Jadalne kwiaty to niezwykła książka kucharska. Dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim - jak przyrządzić z nich pyszne potrawy.Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa i Skarby ogrodu (2021). Prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie kwiatów i dzikich roślin. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Wszyscy Polacy to jedna wielka alkoholowa rodzina - mówi jeden z bohaterów książki Agnieszki Jucewicz, dziennikarki "Gazety Wyborczej", autorki bestsellerowych książek (m. in. Czując, Żyj wystarczająco dobrze) oraz Magdaleny Kicińskiej, autorki głośnej "Pani Stefy" oraz redaktorki naczelnej miesięcznika "Pismo". "Dom w butelce" to zbiór mocnych, głębokich rozmów z dorosłymi dziećmi alkoholików. Jakie wyglądało ich dzieciństwo? W jaki sposób uzależnieni rodzice wpłynęli na ich dorosłość? Kiedy rozmówcy uświadomili sobie obecność alkoholowego spadku w swoim życiu? Czy i jak udało im się od niego uwolnić? Kim są dzisiaj? Autorki wiedzą co mówią - jak same przyznają, książka jest również rozprawą z ich własnym, rodzinnym doświadczeniem.
Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach. W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się żywieniowo bezwartościowym, acz wszechobecnym składnikiem, który sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, a ponadto ma właściwości uzależniające, co doprowadza do huśtawki głodu i przejadania się oraz zmęczenia. Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz niezwykłych wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę, dr Davis przedstawia argumenty przeciwko temu wszechobecnemu składnikowi pokarmowemu. Dieta bez pszenicy skutkuje wg niego znaczącymi korzyściami, takimi jak: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych; wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie; ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych. Ta atrakcyjna w czytaniu, skłaniająca do myślenia i starannie udokumentowana książka oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów. Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa przekonująca, że eliminacja pszenicy z codziennej diety jest sposobem na utratę wagi, pozbycie się pszennego brzucha i liczne problemy zdrowotne współczesnego człowieka Dieta, która może zrewolucjonizować podejście do zdrowego żywienia Obecnie najpopularniejsza książka o diecie w USA, od ponad roku na listach bestsellerów, m. in. New York Timesa
Figa i ja opowiada o jamniczce Fidze i jej panu (autorze niniejszej pozycji), który już wcześniej poświęcił dwie publikacje ukochanym zwierzętom: Psy znanych i lubianych, Cztery psy i ja. Figa jest psem piątym. Włodzimierz Andrzej Gibasiewicz zajmuje się zwierzętami zawodowo (jest weterynarzem), ale też z pasji, czy lepiej powiedzieć – z miłości. W jego działalności publicystycznej dużą część zajmują książki, które poświęcił losom lekarzom weterynarii podczas drugiej wojny światowej. W najnowszej książce także ten temat się pojawia.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Publikacja dotycząca diagnostyki, leczenia i rehabilitacji pacjenta podczas przebiegu choroby Parkinsona, przygotowana z wybitnymi specjalistami neurologii i rehabilitacji neurologicznej. Porusza tematykę szczegółowej opieki nad pacjentem z chorobą Alzheimera, zaburzeń poznawczych, prokognitywnych, możliwych objawów psychopatologicznych czy zaburzeń językowych. Przekazuje też wiedzę o możliwościach leczenia i rehabilitacji, jak również opieki nad pacjentem w terminalnym stadium choroby. Publikacja została oparta na aktualnym piśmiennictwie oraz wiedzy i doświadczeniu z praktyki Autorów. To użyteczne i praktyczne narzędzie do pogłębienia i zaktualizowania wiedzy na temat schorzeń neurologicznych u pacjenta dorosłego dla lekarzy neurologów, studentów medycyny, jak i innych specjalizacji lekarskich i zawodów medycznych, udzielających pomocy pacjentom cierpiącym na choroby neurodegeneracyjne.
Zabiegi medycyny estetycznej w obecnych czasach zyskują na coraz większej popularności. W pogoni za pięknem i młodym wyglądem medycyna estetyczna stwarza swoim odbiorcom coraz to nowe możliwości „upiększania siebie”, ale także korygowania niechcianych efektów. Celem nadrzędnym gabinetów medycyny estetycznej jest bezpieczeństwo pacjentów – nie tylko pod względem sterylności wykonywanych zabiegów czy użycia profesjonalnych, sprawdzonych produktów, ale także opieka nad nim w czasie późniejszym, a przede wszystkim wsparcie i pomoc w razie jakichkolwiek powikłań. W niniejszej publikacji, która jest wynikiem analiz prac poglądowych i dzieł naukowych, zebrano i usystematyzowano wiedzę na temat protokołów terapeutycznych i ich skuteczności. Książka powstała z potrzeby kompleksowego zaopiekowania się pacjentem oraz pomocy mu w odwróceniu niepożądanych reakcji pozabiegowych. Dowiesz się z niej: jakie są mechanizmy powstawania niepożądanych efektów zabiegów medycyny estetycznej, jak im zapobiegać oraz co zrobić, jeżeli się wydarzą. Poruszone tematy dotyczą: obrzęków, odmrożeń, wstrząsu anafilaktycznego, niepoprawnej implementacji nici, grudek i nierówności (np. po wypełniaczach czy mezokoktailach), hiperpigmentacji, reakcji alergicznych, zespołu piekącej jamy ustnej, zapalenia czerwieni wargowej i wiele innych. To podstawowa publikacja, która powinna się znaleźć w biblioteczce każdego lekarza medycyny estetycznej oraz osób mających styczność z powikłaniami pozabiegowymi.
Gdy 7 maja 2006 roku żegnał się z kibicami Realu Madryt, płakał jak dziecko. Wtedy chyba nawet on sam w najśmielszych snach nie wyobrażał sobie jeszcze, że po dekadzie powróci na Santiago Bernabu, by już w roli trenera doprowadzić Królewskich do trzykrotnego triumfu w Lidze Mistrzów. Dwa miesiące po rozstaniu z Realem rozegrał ostatnie spotkanie w karierze: finał mistrzostw świata Włochy - Francja na Stadionie Olimpijskim w Berlinie. Mecz, który stał się motywem przewodnim tej książki, był pełen symboli. W trakcie tych 110 minut dużo się działo: rzut karny zamieniony na gola podcinką, reorganizacja drużyny przez kapitana, uderzenie "z byka" w klatkę piersiową Materazziego, wreszcie - brak wyjścia na dekorację. Srebrny medal nigdy go nie interesował.Zizou pragnie wygrywać również w roli szkoleniowca. W najnowszym wydaniu książki przedstawiona została jego droga na szczyt trenerskiej hierarchii, niespodziewana rezygnacja ze stanowiska po trzecim z rzędu triumfie w Lidze Mistrzów, a także powrót na ławkę Realu w marcu 2019 roku.To biografia w formie wspomnień, w której mieszają się epoki i zdarzenia. Oto pasjonująca opowieść, która ukazuje dotąd nieznane strony Mistrza. Przed Wami książka ważna i poruszająca, która pozwala zrozumieć najlepszego piłkarza swojej epoki.***Jak wytłumaczyć magię, jeśli nigdy nie widziało się gry Zidane'a? Jak wyjaśnić niemożliwe? Jak opisać piłkarską dostojność i maestrię?Boiskowe występy Francuza można okraszać mnóstwem górnolotnych słów, ale żadne nie odda jego klasy. Tak jak są książki, które każdy człowiek powinien znać, czy filmy, które wypada choć raz obejrzeć, są też zagrania Zidane'a, które przeszły do historii futbolu i nigdy nie przestaną zachwycać kibiców.Magia. Tym właśnie była gra numeru 5 Realu Madryt. Rulety, przyjęcia, zwody, podania, uderzenia - wszystko, co Zidane prezentował na boisku, było magiczne, wyjątkowe i niepowtarzalne. Nie były to czary z wybuchami i fajerwerkami, ale dostojne i spokojne pociągnięcia magiczną różdżką, za którymi do dziś tęskni madridismo.Zidane był boiskowym czarodziejem, ale nie robotem, zaprogramowanym, by strzelać pięćdziesiąt goli w sezonie i mecz w mecz powtarzać te same zagrania. Jego ruchy, mimo że z pozoru spokojne i powolne, były nie do podrobienia przez innych. Tylko pot, który w każdym meczu spływał hektolitrami po jego czole, dowodził, że Zidane jednak nie pochodzi z innej planety.(fragment książi)BIOGRAMLUCA CAIOLIWłoski dziennikarz sportowy mieszkający w Hiszpanii; pracował dla "L'Unit", "Il Manifesto", "La Repubblica", "La Gazzetta dello Sport", "Corriere della Sera" i Rai 3 we Włoszech oraz ITV w Anglii. Były redaktor naczelny francuskiej Euronews TV. Autor wielu piłkarskich biografii, które stały się bestsellerami w Polsce i na całym świecie, m. in. wydanych przez SQN: Messi. Historia chłopca, który stał się legendą, Ronaldo. Obsesja doskonałości, Ronaldinho. Uśmiech futbolu, Neymar. Magik z Brazylii, Karim Benzema. Królewska perfekcja oraz Mbapp. Nie do zatrzymania.
To nie jest tylko historia o wytyczaniu nowych szlaków i przekraczaniu granic. To także opowieść o przyjaźni, marzeniach i pasji, która przenosi góry.Byli świetnymi alpinistami i organizatorami. W czasach PRL-u szkolili polskich komandosów, zjeździli Azję, Afrykę i Amerykę, a na swoje wyprawy jako pierwsi wspinacze zarabiali malowaniem fabrycznych i kopalnianych kominów.Nazwiska Jerzego Kukuczki, Krzysztofa Wielickiego, Artura Hajzera czy Ryszarda Pawłowskiego zna każdy miłośnik światowego alpinizmu. Oprócz tych gwiazd do Klubu Wysokogórskiego w Katowicach należały jeszcze dziesiątki innych wspinaczy najwyższej klasy. Zdobywali szczyty i wytyczali nowe drogi nie tylko w Tatrach, Alpach, Himalajach i Karakorum, lecz także na Kaukazie czy w Andach. Niespokojne duchy, ciekawi świata, czerpali z życia pełnymi garściami. Żadne marzenie nie było niemożliwe do spełnienia.Przywozili do Polski egzotyczne opowieści z Peru, Alaski, Afryki - w siermiężnej komunie dawali nadzieję, że można osiągnąć wszystko, jeśli tylko bardzo się tego pragnie."Kamraty" to książka bardzo rodzinna. Autorzy, mający na koncie biografie Kukuczki, Wielickiego czy Macieja Berbeki, tym razem opowiadają historie tych mniej znanych, ale niezwykle barwnych postaci tworzących śląskie środowisko wspinaczkowe, jak Henryk Furmanik, Adam Zyzak, Jerzy Rudnicki, małżeństwo Danuta i Zbigniew Wachowie oraz Aniela i Marek Łukaszewscy czy Jacek Czech. Bywa zabawnie, bywa przejmująco.
Autorbestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką!Wraz z Franois-Rgisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata - PARYŻ.Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę?Dlaczego barman to paryski zawód?Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy?Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu?W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej?Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża?255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki2 050 adresów do odwiedzenia - od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracjemnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostekZobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach!Prawdziwa BIBLIA francuskiego smakuWSZYSTKO, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę FrancjiFranois-Rgis Gaudry - autor bestsellerowych, ukochanych przez Polaków książek - Italii na talerzu oraz Francji na talerzu. Francuski dziennikarz, krytyk kulinarny i pisarz, który za swoje książki jest uwielbiany na całym świecie. Prowadzi program telewizyjny Tres Tres Bon oraz audycję On va dguster w radiuFrance Inter.
Brzdąc, nazywany do dziś (z sympatią) „Pchłą”, który z podwórkowego spryciarza wyrósł na najlepszego zawodnika globu. Gdy był mały, LEO MESSI usłyszał, że nigdy nie zostanie piłkarzem, a później ośmiokrotnie zdobywał Złotą Piłkę. Przez dwadzieścia lat czarował stadiony niesamowitymi dryblingami, genialnymi podaniami i wyrafinowanymi strzałami. Oklaskiwali go wszyscy, nawet boiskowi przeciwnicy, a gdy objawiła się magia jego gry, chłopcy na całym świecie zaczęli chodzić w koszulkach z jego nazwiskiem.
Jako dziecko nie potrafił pogodzić się z porażką, nie tylko w rywalizacji na boisku. Przegrywać nie nauczył się nigdy. Za to do perfekcji opanował sztukę zwyciężania.
Jak to było – dowiesz się z tej książki.
Książka dla czytelników powyżej dziewiątego roku życia.
Cechy szczególne? Błyszczący kolczyk w uchu, wyprostowana sylwetka, idealnie przystrzyżona fryzura i uśmiech od ucha do ucha. CRISTIANO RONALDO urodził się na odległej portugalskiej wyspie, a dzięki ciężkiej pracy i wytrwałości stał się jednym z najlepszych piłkarzy w historii, bożyszczem kibiców i mediów oraz kolekcjonerem futbolowych rekordów i prestiżowych tytułów.
Z chuderlawego, nieco bezczelnego chłopaka przemienił się w boiskowego atletę, przebojowego przystojniaka-chojraka strzelającego kosmiczne bramki na największych stadionach świata. Życie CR7 to fantastyczna opowieść o talencie, pracy i bezkompromisowej walce o sukces.
Jak to było – dowiesz się z tej książki.
Książka dla czytelników powyżej dziewiątego roku życia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?