Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Zadbaj o swoją urodę od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę!Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna? Nie musisz wydawać majątku na kosmetyki ani cudownie działające witaminy. Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu. Dzięki tej książce dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą lub naczynkową, po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie, i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość oraz zapewnić sobie witalność i zdrowy wygląd.Oto przepisy na proste, smaczne dania, które powinny stale gościć w twoim menu dla urody, dobrego samopoczucia i po prostu zdrowia. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Prawidłowy styl żywienia, higiena snu, unikanie stresu i zdrowy ruch to filary równowagi hormonalnej twojego organizmu. Masz na nie wpływ! Warto więc nauczyć się o nie dbać.Nadmierny przyrost masy ciała, wahania nastroju, bóle głowy, zmiany skórne, kłopoty ze snem to tylko kilka problemów, których przyczyną mogą być zaburzenia hormonalne. W organizmie człowieka hormony zarządzają wieloma procesami chemicznymi. Ich równowaga musi być zachowana, byśmy mogli cieszyć się zdrowiem oraz dobrą kondycją fizyczną i psychiczną.Tę równowagę można niezwykle łatwo zaburzyć, za to bardzo trudno ją przywrócić. Autorka przekonuje, że nie trzeba od razu sięgać po leki. Proponuje jeśli stan zdrowia na to pozwala o wiele łagodniejsze sposoby dbania o hormony. Zachęca do rzetelnego przyjrzenia się swojemu stylowi życia. Radzi, jak zmienić różne jego elementy, a zwłaszcza wybory żywieniowe, bo hormony zawsze były w równowadze.W książce znajdziesz:przystępnie podaną wiedzę o układzie hormonalnym,informacje o przyczynach i objawach niektórych zaburzeń na tle hormonalnym,test diagnozujący rodzaj zaburzeń hormonalnych,praktyczne porady i wskazówki dotyczące przywracania równowagi hormonalnej w organizmie za pomocą dietą,przepisy na smaczne, proste i zdrowe posiłki wspomagające pracę gruczołów wydzielających hormony.
Ponad sto przepisów na zdrowe posiłki w chorobie Hashimoto, które poprawią twoje samopoczucie i pomogą ci utrzymać prawidłową masę ciałaChoroba Hashimoto to schorzenie, którego leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dużą rolę w terapii odgrywa dbanie o zdrowy styl życia, czyli dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także zmniejszenie stresu. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywo i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:bez glutenubez pszenicybez mlekabez laktozyz dużą zawartością goitrogenów (które należy ograniczyć przy niedoczynności tarczycy)W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Z tą książką dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze! Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Poręczny format i miękka oprawa umożliwia korzystanie z atlasu w czasie grzybobrania.A autor zachęca do zainteresowania się naprawdę wieloma smacznymi grzybamiwystępującymi w naszych lasach.Wśród opisanych 160 gatunków aż 95 jest jadalnych. Pozostałe są niejadalne i trujące.Wszystkie gatunki są zaprezentowane na fotografii oraz szczegółowo scharakteryzowane, tak by nie pomylić tych,które warto zbierać z niejadalnymi lub wręcz trującymi sobowtórami.Istotną nowością dla znawców i osób ambitnie podchodzących do zbierania grzybówjest wprowadzenie specjalnych kluczy do rozpoznawania najpopularniejszych gatunków jadalnych.Ciekawostką jest też rozdział o hodowaniu grzybów w domu zawierający cenne wskazówki dla każdego zainteresowanego.Bardzo praktyczne porady znajdują się też w części poświęconej kupowaniu grzybów.
Przewodnik po świecie nowoczesnych noży. Jego zadaniem jest m.in. pomoc przy wyborze tego jakże pożytecznego narzędzia. Autor przy okazji ostrzega czytelnika przed reklamowymi hasłami i niezbyt miarodajnymi zachwytami mediów na temat noży. Próbuje również pomóc wyrobić sobie własny punkt widzenia oparty na faktach, własnych przemyśleniach i zdrowym rozsądku.
Ty także chcesz, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso? Dobrze trafiłeś! W tej książce otrzymasz niezbędne i jasne wskazówki, dzięki którym zostaniesz mistrzem domowego masarstwa.
Lekarz pomaga, ale natura leczy. HIPOKRATES Ta nowa książka to prawdziwa skarbnica wiedzy na temat ziół! W książce znajdziemy nie tylko przepisy na szerokie zastosowanie ziół, poznamy ogromną moc ziołolecznictwa, ale też mnóstwo praktycznych porad jak utrzymać zdrowie i ciało w doskonałej kondycji. Poznamy także fundamentalną filozofię życia Mari Treben. Jej popularność w ubiegłym wieku nie znała granic. Wielu czciło ją jak świętą, w rzeczywistości była kobietą, która spędziła całe życie pracując z ziołami leczniczymi. Skuteczność jej ziołowych kuracji zadziwiła wielu sceptyków i została doceniona przez jej zwolenników. Dzięki rozległej wiedzy zielarskiej oraz przepisom i wskazówkom Maria Treben pomogła wielu ludziom odzyskać zdrowie, komfort i siłę. Jednak zawsze podkreślała z wielką skromnością, że skuteczne terapie są możliwe nie dzięki niej, ale dzięki dobroci Boga, który podarował ludziom zioła lecznicze. MARIA TREBEN zajęła w historii miejsce jednej z najważniejszych pionierek ziołolecznictwa. Przez wielu czczona niemal jak święta, w rzeczywistości była kobietą, która przez całe życie zajmowała się ziołami leczniczymi i jedyne, czego pragnęła, to dzielić się swoimi doświadczeniami z jak największą liczbą osób. Z biegiem lat popularność jej samej i jej dorobku nie straciła na znaczeniu. Wręcz przeciwnie, dzięki rosnącemu zainteresowaniu medycyną alternatywną napisane przez nią książki ponownie stają się aktualne. Książka zawiera wiele przepisów kulinarnych z zastosowaniem ziół. ZASTOSOWANIE ZIÓŁ w postaci herbat, nalewek, świeżego soku, a także stosowania jako składników okładów leczniczych oraz dodatków do kąpieli. Zawiera przepisy na lecznicze i terapeutyczne zastosowanie ziół. Książka dla miłośników ziołolecznictwa, ogrodnictwa, zielarstwa, dla wszystkich, którzy chcą żyć w zgodzie z naturą.
This equine kinesiology taping book teaches animal health professionals how to effectively treat specific injuries and other conditions. The book explains the basics of kinesiology taping on horses with step-by-step content i.e. treatment of scars, muscles and ligaments. Additionally, the manual provides professionals with in-depth descriptions (using supporting images) of specific applications of kinesiology taping.
W wstępie książki opisane zostały podstawowe produkty wegetariańskie: zboża; warzywa strączkowe; seitan i tempeh oraz nasiona oleiste. W publikacji zawarto wiele informacji dotyczących właściwości, zalet oraz sposobów wykorzystania wymienionych produktów.Natomiast zasadnicza część książki to profesjonalny kurs gotowania, w którym na ponad 500 fotografiach krok po kroku pokazano przepisy kuchni wegetariańskiej. Na pięknych zdjęciach ukazano z góry deskę z potrzebnymi składnikami i kolejne fazy przygotowania potraw. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia, by wiedzieć, co będzie potrzebne do gotowania oraz jakie czynności należy kolejno wykonać, aby perfekcyjnie przygotować danie.Potrawy podzielono na: śniadania, obiady, kolacje, przekąski, koktajle i musy, słodkości oraz posiłki dla dzieci. Wśród proponowanych dań znalazły się na przykład: babka kawowa, budyń z białej czekolady i limonki, chlebek bananowy, chłodnik rzodkiewkowo-serowy, ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą, myszki z warzyw i sera, pulpety z fasoli i warzyw, sangria, tarta z kremem brokułowym i wiele, wiele innych.To wspaniała pomoc w kuchni nie tylko dla wegetarian, ale wszystkich, którzy pragną odkryć nowy sposób gotowania, pełen smaku i zdrowia.
Książka została przygotowana przez wieloletniego praktyka i doświadczoną farmaceutkę dr n. farm. Magdalenę Stolarczyk, która dzieli się swoją wiedzą. Monografia ma na celu obalić krążące w społeczeństwie przekonanie, że kobieta karmiąca piersią nie może stosować leków, a jeżeli musi, to powinna odstawić dziecko od piersi. Większość leków – o ile jest to konieczne – może być stosowana w okresie laktacji w odpowiednich dawkach oraz z zachowaniem środków bezpieczeństwa, oczywiście po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Publikację opracowano na podstawie aktualnej wiedzy i doniesień ze świata nauki. Dotyczy istotnych problemów, przed którymi stają farmaceuci w pracy z kobietą karmiącą. Jej jasna, zwięzła i czytelna formuła dokładnie omawia bezpieczeństwo stosowania wybranych substancji leczniczych w okresie laktacji, porusza kwestię farmakokinetyki leków oraz opisuje najważniejsze, z punktu widzenia farmaceuty kwestie dotyczące laktacji, które są niezbędne w opiece nad pacjentką karmiąca piersią i jej dzieckiem. Książka jest skierowana do farmaceutów oraz innych specjalistów, którzy w swojej pracy stykają się z kobietami karmiącymi piersią i chcą lub muszą zlecić im farmakoterapię.
Kiedy trzynastoletni Konrad Kuźmiński po raz pierwszy przestępował próg jeleniogórskiego schroniska, nie wiedział jeszcze, że poświęci życie ratowaniu zwierząt. Dziś może powiedzieć, że widział już chyba wszystko – stare psy porzucone w piwnicach, szczeniaki zamknięte w wersalkach, rasowce na łańcuchach, schorowane kundelki na granicy śmierci głodowej. Był zresztą świadkiem krzywdy nie tylko psów, ale także kóz, krów czy koni. Konrad jest przekonany, że każda istota zasługuje na godne życie, a jeśli właściciel go nie zapewnia, odbiera mu zwierzę, nie licząc się z konsekwencjami. Te zaś często bywają bolesne. Czym poskutkował tamten pierwszy dzień w schronisku? Jakie były początki działalności Dolnośląskiego Inspektoratu Ochrony Zwierząt? Jak wygląda codzienność Konrada i z jakimi trudnościami musi się mierzyć w systemie prawnym, który wielu spraw nie ułatwia? O swoich losach, chorobie, cierpieniu i ciemnej stronie ratowania zwierząt opowiedział Małgorzacie Walczak – dziennikarce, która karierę zaczynała, pracując między innymi przy reportażach o pseudohodowlach. Małgorzata Walczak – pochodząca z Kutna dziennikarka i prezenterka telewizyjna. Swoją przygodę z mediami zaczęła w 2007 roku. Pracowała w „Wiadomościach” TVP, TVN Warszawa, TVN24, w redakcji „Dzień dobry TVN”, News24. Była wydawczynią oraz prowadzącą program „Newsroom” w Wirtualnej Polsce, prowadziła poranki oraz serwisy informacyjne w TVP Info. Szefowa redakcji Warszawsko-Mazowieckiej w TVP3. Dwukrotna laureatka nagrody Przyjaciel Zwierząt przyznawanej przez Straż dla Zwierząt oraz nagrody Dyrektora WIM za rzetelne dziennikarstwo medyczne. Autorka wielu reportaży dotyczących praw zwierząt. Konrad Kuźmiński – pochodzący z Jeleniej Góry założyciel i prezes Dolnośląskiego Inspektoratu Ochrony Zwierząt. Choć sam nie lubi tego określenia, stał się niekwestionowaną gwiazdą w świecie miłośników zwierząt. Wieloletni wolontariusz w śląskich schroniskach. Przed założeniem Inspektoratu działał w fundacjach prozwierzęcych. Absolwent prawa, działacz społeczny zaangażowany w zmiany przepisów dotyczących praw zwierząt. Działania stworzonego przez niego stowarzyszenia DIOZ śledzą w mediach społecznościowych setki tysięcy osób.
Oto wspomnienia, manifest i podręcznik w jednym! Książka, która pokazuje osobistą transformacją z pomocą mądrości przodkiń.Robyn Moreno żyła pełnią życia, tak mogło się wydawać osobom postronnym. Jednak w głębi przechodziła załamanie. Była pracującą mamą dwóch córek, kobietą w średnim wieku, która zmagała się z bolesnym dramatem rodzinnym.Aby ocalić swoją duszę, zdrowie psychiczne i rodzinę, Robyn wyruszyła w dwustu sześćdziesięciu dniową duchową podróż opartą na tradycjach Azteków i Majów, studiując medycynę swoich meksykańskich babć: curanderismo - meksykańskim odpowiednikiem szeptuchy.Dowiedziała się czym jest sustos - utrata duszy i ser - sedno naszej natury, niezniszczalna pełnia naszego bytu. Odnowiła kontakt z rodziną, z którą nie rozmawiała od lat, poznała fantastyczne historie o swojej prababci, która była uzdrowicielką. Brała lekcje u zasadniczego, ale czułego meksykańskiego szefa kuchni, podczas pieszych wędrówek odnalazła radość z bycia w społeczności. Przeżyła dramatyczne chwile z siostrami, mamą, mężem i samą sobą. Aż w końcu udała się do dżungli Belize, gdzie doznała uzdrowienia w najbardziej nieoczekiwany sposób.Piękna, potężna i użyteczna dla każdego, kto jest gotowy na głęboką transformację. - Yung Pueblo, autor bestsellerów "New York Timesa"Robyn Moreno - prezenterka telewizyjna nominowana do nagrody Emmy, ekspertka ds. stylu życia, certyfikowana nauczycielka jogi, autorka. Po osobistej transformacji została współczesną curanderą. Jako ekspertka występowała w programach takich jak "The Today Show" czy "CBS Early Morning Show". Pochodzi z Teksasu, mieszka w Cold Spring w stanie Nowy Jork z mężem i dwiema córkami.
Medytacja to coś więcej niż formalna praktyka siedzenia w bezruchu - to prowadząca poza poduszkę medytacyjną droga do budowania podstaw współczucia, świadomości i kreatywności we wszystkich aspektach życia.W ramach tych klasycznych już nauk, posługując się przystępnym i barwnym językiem, Trungpa Rinpocze ukazuje sześć "aktywności" związanych z medytacją w działaniu:szczodrość, dyscyplinę, cierpliwość, energię, klarowność i mądrość.Poprzez proste i bezpośrednie doświadczenie każdy może osiągnąć autentyczną mądrość - zdolność do jasnego postrzegania sytuacji i radzenia sobie z nimi w umiejętny sposób.
Przepisy kulinarne oraz plan postu św. Hildegardy z Bingen, benedyktynki, autorki dzieł poetyckich i pism z zakresu zdrowia i medycyny.
Hildegarda z Bingen (1098-1179) należy do najwybitniejszych kobiet europejskiego średniowiecza. Benedyktynka niemiecka, wizjonerka i mistyczka, wywierała ogromny wpływ na ówczesnych przywódców kościelnych i władców świeckich. Była autorką dzieł poetyckich i muzycznych, a także pism, w których zebrała całą ówczesną wiedzę na temat medycyny.W swych poradach zdrowotnych (które nie mogą jednak zastąpić współczesnej terapii medycznej, a jedynie ją uzupełniają) podkreślała szczególny związek między duszą i ciałem, opierając się przede wszystkim na leczniczym działaniu przyrody – roślin, kamieni szlachetnych i metali.Książka zawiera także przepisy kulinarne św. Hildegardy oraz plan pożytecznego dla zdrowia postu. Pochodząca sprzed ośmiuset lat propozycja sposobu życia w zgodzie z naturą zaskakuje dziś swoją aktualnością.
Żeby nie pominąć zauważonego, żeby nie zapomnieć o ważnym, żeby rozpocząć śledztwo, żeby napisać własny kryminał, żeby zanotować ulotne - żeby utrwalić dla pamięci momenty ważne, twórcze i krotochwilne.Jedyny taki notes kryminalny Katarzyny Puzyńskiej.Pełen pięknych fotografii, grafik i miejsca na Twoje własne przemyślenia i notatki.
Terapia schematów stworzona przez doktora Jeffreya E. Younga to nowatorskie podejście terapeutyczne wywodzące się z tradycyjnego nurtu poznawczo-behawioralnego. Łączy aspekty terapii poznawczo-behawioralnej z innymi modelami terapeutycznymi, między innymi z teorią przywiązania, z koncepcją psychodynamiczną oraz z modelami terapeutycznymi skoncentrowanymi na emocjach. Celem terapii schematów jest pomoc pacjentom w rozpoznaniu ich podstawowych potrzeb emocjonalnych i wskazanie, jak mogą je zaspokoić. Terapia ta znajduje zastosowanie szczególnie w przypadku pacjentów z długotrwałymi, utrwalonymi problemami emocjonalnymi, także z zaburzeniami osobowości. Doktor Christof Loose idzie o krok dalej i prezentuje zastosowanie terapii schematów w pracy z dziećmi i młodzieżą oraz z ich rodzicami. Podręcznik pod jego redakcją został napisany przez klinicystów dla klinicystów. W sposób niezwykle przystępny prezentuje teoretyczne i praktyczne zasady pracy psychoterapeutycznej z dziećmi na różnych etapach rozwoju (od narodzin do wczesnego okresu dorosłości) oraz z ich opiekunami. Czytelnik, dzięki przedstawionym przykładom klinicznym, dowie się, jak: • zaangażować dziecko i rodziców w obserwację i zrozumienie problemu, który pojawił się w rodzinie; • opisać i zilustrować problem dziecka i systemu w ujęciu terapii schematów i frustracji potrzeb; • zbudować relację terapeutyczną, w której terapeuta wciela się w rolę troskliwego rodzica, przy jednoczesnym zastosowaniu innych technik terapeutycznych, w tym także silnie oddziałujących na przeżycia i emocje oraz je aktywizujących.
W tej niezwykłej książce odkryjesz nie tylko przepisy na wyjątkowe dania, ale także zanurzysz się w kulinarnej podróży przez wspomnienia znanych osobistości. Każda strona to kawałek historii, gdzie smak staje się mostem między przeszłością a teraźniejszością. Odkryj, jak smaki mogą być nie tylko jedzeniem, ale również drogowskazem do najcenniejszych wspomnień. Gotowanie staje się tu czarem, a przepisy stają się kluczami do skarbnicy niezapomnianych chwil. Czas na kulinarne doświadczenie, które otwiera drzwi do niezwykłych historii.
"Stowarzyszenie Krakowski Komitet Zwalczania Raka we współpracy z Panem Redaktorem Dariuszem Domańskim oraz Wydawnictwem STUDIO ACORD z ogromną radością i po wieloletnich staraniach ma przyjemność przekazać w Państwa ręce pierwszą książkę wydaną z inicjatywy naszej organizacji. Jest to książka niezwykła, gromadzi ulubione przepisy znanych osób. Wszyscy wiemy, że sprawdzony przepis to jak as w rękawie. Potrawa, która zawsze się udaje i zbiera komplementy przy każdej okazji, to coś, co warto mieć w zanadrzu. Często takie przepisy mają długą historię, są owiane tajemnicą i zazwyczaj pozostają za zamkniętymi drzwiami. Wydając tę książkę, chcieliśmy to zmienić i wyciągnąć na światło dzienne te kuchenne sekrety. Sam jestem powiernikiem kilku rodzinnych przepisów z czego jestem bardzo dumny. Przyrządzanie tych potraw pozwala mi zachować pamięć o przodkach, ale także poprawia mi nastrój. To samo chciałbym uzyskać oddając w Państwa ręce książkę, zawierającą niezwykłe przepisy niezwykłych osób, którymi chcieli się z Państwem podzielić i wesprzeć naszą działalność."
Prof. dr hab. n. med. Jerzy Jakubowicz
Prezes Zarządu Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka
To nie jest kolejna książka o wypoczynku w hamaku i dwudziestu nożach na każdą okazję. Przetrwanie prawdziwej sytuacji kryzysowej zaczyna się w głowie. To nasze wybory (a nie drogi sprzęt!) grają pierwsze skrzypce. Właściwej, często krytycznej decyzji nie podejmie za właściciela żaden element ekwipunku. Uciekać czy obserwować? Szukać wody, czy rozbić obóz? Zawrócić, a może iść dalej? Przed podobnymi dylematami staniesz na kartach tej książki.
Większość dostępnych na rynku poradników przetrwania to schludnie posegregowane instruktaże i opisy procedur postępowania lub katalogi wymyślnych, choć w praktyce rzadko przydatnych "patentów". Brakuje w nich szczegółowego przedstawienia sytuacji, w których znalazłyby one zastosowanie. Ta pozycja zrywa z owym schematem, łącząc porady survivalowe z narracją. Autor zaprasza do wspólnej analizy wyborów (często błędnych!), których przyszło mu dokonać w terenie przygodnym.
O autorze książki
Kajetan Wilczyński
Propagator survivalu. Twórca youtube’owego kanału @Adventurer — jednego z pierwszych promujących sztukę przetrwania w Polsce. Od lat szkoli — także w terenie! — ludzi z najróżniejszych środowisk:
od turystów przez przedsiębiorców po strażaków i kandydatów do wojsk specjalnych. Wciąż zgłębia tajniki sztuki przetrwania, regularnie wyprawiając się poza utarty szlak.
Zachodni styl odżywiania, przetworzona żywność, siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna oraz zbyt wysoka masa ciała to główne czynniki sprzyjające rozwojowi niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) – schorzenia, które dotyczy już przeszło 30% osób na całym świecie i stanowi drugą z najczęstszych przyczyn przeszczepiania wątroby. Złotym standardem leczenia NAFLD jest zmiana nawyków żywieniowych, które wdrożone na odpowiednio wczesnym etapie choroby, mogą całkowicie ją cofnąć, a w przypadku stanów bardziej zaawansowanych ograniczyć dalszy jej postęp. Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby to kompendium wiedzy o wątrobie i NAFLD przedstawiające zalecenia żywieniowe, modele diet i gotowe jadłospisy oraz wskazówki ułatwiające podjęcie aktywności fizycznej. Książka dedykowana jest przede wszystkim osobom z NAFLD oraz ich bliskim, a także lekarzom opiekującym się pacjentami z chorobami wątroby, dietetykom i studentom dietetyki.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?