Wiadomo zielone jest zdrowe! Ta książka udowadnia także, że kuchnia oparta na warzywach i owocach w tym kolorze może być bardzo smaczna i różnorodna, gdyż zielonych roślin jadalnych jest mnóstwo: szpinak, sałata, brokuł, groszek, cukinia, ogórek, awokado, kiwi, winogrono... Wymieniać dałoby się jeszcze długo. Zapraszamy do rozsmakowania się w zielonych daniach, przyrządzonych według naszych przepisów. Proponujemy nie tylko sałatki, ale także zimne i ciepłe przekąski, zupy, koktajle, a nawet desery. Znajdziesz tu m.in. sałatkę ze szparagów i szpinaku, chłodnik z ogórków i mięty, placki z cukinii oraz sorbet z kiwi
Przedstawione w tej książce przepisy zainteresują przede wszystkim zwolenników kuchni nowoczesnej, lekkiej i zdrowej, w której smak potraw jest równie ważny jak ich wartości odżywcze. Każdy, kto ceni sobie przyjemność gotowania i próbowania różnorodnych dań, a jednocześnie stara się przygotowywać dobrze zbilansowane posiłki, na pewno z powodzeniem wykorzysta nasze pomysły. Znajdziesz tu bowiem pełne witamin, kolorowe sałatki, dietetyczne zupy, chude, aromatyczne dania mięsne i rybne oraz łakocie, których nie muszą obawiać się nawet osoby dbające o linię.
Kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie. W wielu krajach potrawy mają różne odmiany, sposoby przyrządzania i zawartość składników, ale łączy je niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia, a przede wszystkim lekkość.Prezentujemy pomysły na przysmaki pochodzące z krajów śródziemnomorskich oraz inspirowane tradycjami regionu. Znajdziecie tu przepisy na lekkie przekąski i sałatki, niebanalne zupy, np. caldeiradę z owocami morza, a także popularną margheritę, lasagne z mięsem, musakę czy pieczoną doradę. Na deser polecamy tiramisu lub clafoutis ze śliwkami. A na upalne dni polecamy granitę arbuzową lub semifreddo. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Oddajemy w Twoje ręce zbiór sprawdzonych przepisów na różnorodne potrawy z kurczaka oraz indyka – najpopularniejszych rodzajów drobiu. Są wśród nich propozycje odpowiednie zarówno na co dzień, jak i na uroczystą okazję.
Znajdziesz tu takie specjały, jak: szybkie curry kokosowe, piersi kurczaka w sosie śmietanowym, medaliony z piersi indyka, pikantne skrzydełka kurczaka, faszerowane udka kurczaka, kurczak z sosem pomarańczowym czy indyk z nadzieniem mięsnym.
Polecamy receptury nie tylko na dania główne, ale także na pożywne zupy (np. zupę cytrynową z kurczakiem) oraz niebanalne przekąski (np. sałatkę z pieczonym kurczakiem i owocami).
Z Przysmakami wiejskiej masarni bez trudu przyrządzisz wyborne wędliny, nawet jeśli będziesz to robił pierwszy raz!
Autor niniejszej książki podaje przepisy na kiełbasy – np. węgierską czy frankfurterki – oraz mięsa gotowane, pieczone i wędzone – np. baleron czy polędwicę. Ponadto prezentuje receptury na rozmaite kaszanki, wątrobianki, salcesony i pasztety.
Publikację otwiera rozdział, w którym znajdziesz niezbędne informacje na temat wyrobu wędlin w warunkach domowych.
Pasztety, pochodzące z Francji, trafiły do kuchni polskiej w XVII wieku. Niegdyś należały do wyrafinowanych dań, a ich przyrządzaniem zajmowali się specjalni kucharze, zwani pasztetnikami.
W niniejszej książce prezentujemy receptury na całą gamę pasztetów. Znajdziesz tu przepisy mniej i bardziej wykwintne – idealne na codzienny posiłek i eleganckie przyjęcie. Nasze propozycje zostały dostosowane do wymogów współczesnej kuchni – przygotuje je bez trudu każda gospodyni.
Polecamy nie tylko wyroby mięsne – np. pasztet myśliwski, cielęcy czy z boczku i wątroby – ale także specjały z ryb, warzyw i grzybów – np. terrinę z łososia, pasztet z ziemniaków czy z fasoli z orzechami włoskimi.
Smalec, potrawa znana od wieków, powrócił ostatnio do łask i podaje się go nawet na przyjęciach. Przekonaj się, że jest to uzasadnione!
Smalec można przyrządzać na różne sposoby i jest on naprawdę pyszny. Z tą książką przygotujesz go nie tylko w wersji podstawowej, ale też z wieloma smakowitymi dodatkami: jabłkami, suszonymi śliwkami, grzybami, rozmaitymi ziołami.
W publikacji znajdziesz też przepisy na to, co świetnie pasuje do smalcu: domowe pieczywo – np. chleb wiejski czy żytni z kminkiem – oraz kiszone lub marynowane warzywa i grzyby – np. korniszony czy marynowaną cebulkę.
Posiłki przygotowane w kombiwarze i parowarze nie tylko wyśmienicie smakują, ale także są lekkostrawne, ułatwiają osiągnąć smukłą sylwetkę oraz wspomagają diety lecznicze. W niniejszej książce znajdziecie 100 receptur na rozmaite specjały – zupy, mięsa, ryby, dania z owoców i warzyw, potrawy mączne, a nawet słodkie wypieki – które przyrządzicie w tych urządzeniach. Ponadto autor podpowiada, na co zwrócić uwagę przy wyborze kombiwara lub parowara, jak prawidłowo je użytkować i utrzymywać w czystości.
Domowe zaprawianie owoców, warzyw i grzybów od pewnego czasu znów stało się popularne. Przekonaliśmy się bowiem, że samodzielnie przygotowane marynaty czy dżemy są tańsze, zdrowsze i smaczniejsze od tych ze sklepu.
W niniejszej książce zebraliśmy całą gamę receptur na dżemy, konfitury, powidła, galaretki, marynaty, chutneye, a także kiszone warzywa i owoce.
Jesteśmy przekonani, że wiele ciekawych pomysłów znajdą tu zarówno osoby dopiero zaczynające robić przetwory, jak i ci wszyscy, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami zamkniętymi w słoikach.
Z tą książką przygotujesz przepyszne święta!
Znajdziesz tu duży wybór receptur na tradycyjne dania wigilijne ? np. zupę z suszonych owoców, uszka z grzybami czy kapustę z grochem ? oraz liczne potrawy rybne.
Na bożonarodzeniowy obiad natomiast proponujemy niebanalne zupy i pieczenie, np. wykwintny krem ziemniaczany czy faszerowaną pierś indyka.
Nie zapomnieliśmy też o zawsze chętnie spożywanych zimnych przekąskach ? m.in. sałatkach, pasztetach oraz śledziach w kilku wydaniach.
Ponadto przedstawiamy przepisy na ciasta i ciastka ? np. piernik w czekoladzie czy sernik z pianką ? gdyż na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków.
Uniwersalny prezent pod choinkę!
Notatnik ten pozwoli Wam zebrać przepisy na bożonarodzeniowe potrawy lubiane przez całą rodzinę.
Możecie w nim wpisać receptury na przepyszne pierogi z kapustą i grzybami babci Jadzi czy bajeczną struclę makową cioci Heni, a także na świąteczne specjały skosztowane u znajomych.
W ten sposób powstanie niepowtarzalna rodzinna pamiątka. Zawarta w niej kulinarna tradycja to skarb, który będziecie mogli przekazać następnym pokoleniom.
Ponadto w notatniku znajdziecie liczne porady i receptury, z których z pewnością chętnie skorzystają zarówno osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni, jak i doświadczeni pasjonaci gotowania.
W niniejszej książce zebraliśmy przepisy na dania wigilijne ? prezentujemy receptury na takie tradycyjne specjały, jak zupa migdałowa, karp po żydowsku, kapusta z grochem, makowiec zawijany czy kutia.
Ponadto publikacja zawiera zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek z zapisem nutowym, m.in. Anioł pasterzom mówił, Bóg się rodzi, Dzisiaj w Betlejem, Gdy śliczna Panna.
Znajdziesz tu także ciekawe opisy licznych tradycji i obrzędów związanych ze świętami Bożego Narodzenia.
W naszych książkach znajdziesz eleganckie etykiety z linijkami do wpisania nazwy i daty sporządzenia przetworu – możesz je nakleić na słoiki i butelki z samodzielnie zrobionymi konfiturami, marynatami czy nalewkami. Tak ozdobione zaprawy będą prezentować się wyjątkowo efektownie i świetnie nadawać na smakowity podarunek.
Oprócz etykiet umieściliśmy szeroki zestaw receptur na wszelkiego rodzaju przetwory, dzięki którym z pewnością urozmaicisz asortyment domowej spiżarni.
W naszych książkach znajdziesz eleganckie etykiety z linijkami do wpisania nazwy i daty sporządzenia przetworu – możesz je nakleić na słoiki i butelki z samodzielnie zrobionymi konfiturami, marynatami czy nalewkami. Tak ozdobione zaprawy będą prezentować się wyjątkowo efektownie i świetnie nadawać na smakowity podarunek.
Oprócz etykiet umieściliśmy szeroki zestaw receptur na wszelkiego rodzaju przetwory, dzięki którym z pewnością urozmaicisz asortyment domowej spiżarni.
W naszych książkach znajdziesz eleganckie etykiety z linijkami do wpisania nazwy i daty sporządzenia przetworu – możesz je nakleić na słoiki i butelki z samodzielnie zrobionymi konfiturami, marynatami czy nalewkami. Tak ozdobione zaprawy będą prezentować się wyjątkowo efektownie i świetnie nadawać na smakowity podarunek.
Oprócz etykiet umieściliśmy szeroki zestaw receptur na wszelkiego rodzaju przetwory, dzięki którym z pewnością urozmaicisz asortyment domowej spiżarni.
?Kulinarny przewodnik grzybiarza? przekonuje, że z grzybów można przyrządzić całe mnóstwo dań na różne sposoby. Znajdziecie w nim 120 przepisów na codzienne i wykwintne potrawy. Łączy je wspólna cecha: łatwość wykonania.
Autor proponuje receptury na sałatki, przystawki, zupy, sosy i dania główne z grzybami świeżymi, suszonymi lub marynowanymi ? m.in. na sałatkę ziemniaczaną z grzybami, pasztet grzybowy, krem grzybowy z serem feta, kotlety z kaszy i grzybów, kaczkę pieczoną z grzybami, karpia pieczonego z pieczarkami i grzybowe leczo.
Ponadto prezentuje pomysły na przetwory z grzybów ? np. kwaszone kurki i rydze czy grzyby pasteryzowane w tłuszczu.
Dodatkowym atutem książki jest rozdział wstępny na temat rozpoznawania grzybów oraz ich przyrządzania. To nieodzowny przewodnik kulinarny dla miłośników dań z grzybów.
Prezentujemy przepisy na smakowite dania z drobiu, wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, a nawet dziczyzny, królika i jagnięciny.
Przedstawiamy specjały pieczone (także na ruszcie), duszone, smażone oraz gotowane – np. szaszłyki po rzeźnicku, kaczkę w sosie ananasowo-winnym, roladę wieprzową z nadzieniem drobiowym, pieczeń wołową w cieście francuskim, królika duszonego w śmietanie, kotlety schabowe w ziarnach słonecznika czy potrawkę z kury z rodzynkami.
Oprócz receptur publikacja zawiera praktyczne porady dotyczące przyrządzania dań mięsnych – m.in. jak prawidłowo myć mięso, czym marynować i przyprawiać poszczególne gatunki, wreszcie jak długo poddawać je różnym sposobom obróbki cieplnej. Przydadzą się one z pewnością nie tylko początkującym gospodyniom, ale także paniom domu z wieloletnim stażem.
Wielkanoc z naszą książką będzie inspirująca!
Znajdziesz w niej przepisy na świąteczne kiełbasy (m.in. polską, jałowcową i kresową), pasztety (m.in. z królika, wątróbki drobiowej i cielęcy), a także mięsa na zimno (m.in. szynki, balerony i polędwicę).
Nie zapomnieliśmy też o smakołykach dla miłośników prostego jadła – salcesonach, kaszankach i wątrobiankach.
Ponadto podpowiadamy, jak przygotować do tych wyrobów typowo wielkanocne sosy, np. chrzanowy, tatarski czy wiosenny, które znakomicie podnoszą smak potraw.
W przyrządzeniu tych wszystkich pyszności pomogą ci szczegółowe instrukcje. Przekonasz się, że to wcale nie jest trudne.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?