W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno!To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom tym znanym od lat, jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym jak fenkuł, okra czy kolokazja, ale dostępnym dziś także w naszych sklepach.W tej bogatej w smaki klasycznej książce kucharskiej znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata od kuchni śródziemnomorskiej przez przepisy rodem z Karaibów, Ameryki Południowej i Orientu aż po niezwykłe dania północnoafrykańskie. Południowoamerykańska zupa z awokado lub turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej.Arto der Haroutunian podpowie ci, jak bazując na warzywach, strączkach, ziołach, nasionach i orzechach, jeść zdrowo, kolorowo i różnorodnie.
Diagnoza cukrzycy nie oznacza konieczności zrezygnowania ze smacznego jedzenia. Możesz nadal cieszyć się swoimi ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem próbować nowych potraw. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta zawierała zróżnicowane pokarmy przygotowane ze zdrowych produktów.Dzięki tej książce przekonasz się, że dieta diabetyków jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom zdrowa, lekka, smaczna, oparta na warzywach.Znajdziesz tu:Ponad 200 przepisów ułożonych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny.Różnorodne receptury na: potrawy tradycyjne, dania wegetariańskie, posiłki dla dzieci, desery dla diabetyków.Dokładny opis wykonania każdego dania oraz tabelę wartości odżywczych dla jednej porcji: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów.Jedz zdrowo, smacznie i różnorodnie!
Latem schłodzisz się kieliszkiem nalewki ananasowej o tropikalnym smaku. W długi zimowy wieczór ogrzeje cię korzenna wiśniówka. Do obiadu najlepiej będzie pasowała nalewka ziołowa na miodzie, a do kawy likier czekoladowy. Z poradnika dowiesz się, jak samodzielnie przygotować nalewki i likiery, jakich składników użyć i co zrobić, by dopasować smak trunku do swoich upodobań.W książce znajdziesz:- przepisy na rozmaite nalewki: owocowe pachnące pełnią lata, odświeżające ziołowe, a także korzenne i miodowe urzekające bogactwem smaku i aromatu, rozgrzewające,- najważniejsze informacje na temat surowców, metod i sprzętu do wyrobu nalewek,- praktyczne porady dotyczące przygotowania owoców, dodatków smakowych, podawania nalewek i wiele innych!Spróbuj samodzielnie przyrządzić nalewki z owoców egzotycznych, sezonowych i dziko rosnących. Eksperymentuj z przyprawami i ziołami. Twórz własne kompozycje smakowe.
Nowe wydanie bestsellerowego poradnika, który zrewolucjonizował naturalne metody leczenia raka!"Nadszedł czas, abyśmy zrozumieli, że sposób odżywiania jest potężnym sojusznikiem procesu uzdrawiania". - Max GersonTerapia Gersona to opracowana w 1928 roku rewolucyjna kuracja oparta na diecie, która w ciągu ostatnich osiemdziesięciu lat pomogła tysiącom pacjentów pokonać raka oraz inne choroby cywilizacyjne diagnozowane jako przewlekłe lub nieuleczalne. Typowe metody leczenia nowotworów opierają się wyłącznie na niszczeniu skutków choroby, a kuracja Maxa Gersona zajmuje się jej przyczyną - osłabionym układem odpornościowym i toksycznymi substancjami wywołującymi zmiany chorobowe.Oto najbardziej aktualna publikacja kompleksowo opisująca zasady Terapii Gersona. Znajdziesz w niej:- gotowe przepisy na soki i inne zdrowe posiłki;- programy żywienia skuteczne w leczeniu takich chorób jak: czerniak, alergie skórne, rozedma płuc, artretyzm, migreny, choroby serca i inne;- warianty terapii możliwe do stosowania na różnych etapach choroby;- szczegółowy opis suplementacji i jej naukowe uzasadnienie;- specjalnie opracowaną metodę detoksykacji organizmu za pomocą lewatyw;- dokładne omówienie mechanizmu działania terapii i jej podwaliny teoretyczne znajdujące uzasadnienie w wynikach badań naukowych;- historie osób, które przedłużyły swoje życie nawet o czterdzieści pięć lat stosując się do zaleceń doktora Gersona.Dieta antyrakowa polegająca na spożywaniu organicznych owoców i warzyw oraz wypijaniu świeżo wyciśniętych soków pomaga przywrócić prawidłową pracę narządów i pobudza naturalne mechanizmy obronne organizmu, nie wywołując przy tym skutków ubocznych.Terapia Gersona - najpopularniejszy naturalny program leczenia raka!
PYSZNE DANIA CIESZĄ TYLKO WTEDY,
GDY GROMADZĄ NAS PRZY WSPÓLNYM STOLE
Świąteczna uczta? Rodzinna uroczystość? Impreza sylwestrowa? A może wspólne spotkanie przy stole?
Bez względu na to, z kim i z jakiej okazji usiądziecie razem do posiłku, warto zaplanować, co zaserwujecie. Wracam do Was z kolejną porcją niezawodnych i przepysznych dań, które smakują zawsze i każdemu. Zadbałem o to, by biesiadowanie z rodziną i przyjaciółmi nabrało wyjątkowego charakteru.
Zadziwcie Waszych bliskich bogactwem smaków i zapachów.
A co Was zaskoczy? Pewnie to, jak łatwo wszystkie te smakowitości przygotować
ZAPRASZAM DO STOŁU!
Czesi słyną z pilsnera, Irlandczycy ze stoutu. Tymczasem mało kto wie, że i nasz kraj posiada rodzimy styl piwa. Lekkie, pszeniczne, dymione. Wytwarzane z wyborowego słodu pszennego, chmielu o niedoścignionej wytrzymałości - jak informuje etykieta z lat 20. XX wieku. To właśnie piwo grodziskie! I to ono jest bohaterem tej książki. Przed Czytelnikami fascynująca opowieść o historii piwowarstwa grodziskiego. Historii, która swój początek miała kilka wieków temu i towarzyszy rozwojowi Grodziska Wielkopolskiego do dnia dzisiejszego. Od browarnictwa cechowego poprzez browary fabryczne XIX i XX wieku do współczesnego piwowarstwa rzemieślniczego i domowego. Bogactwo prezentowanego materiału jest imponujące. Sięgnięto po, dotąd niepublikowane, dokumenty archiwalne i XVIII-XX-wieczną prasę, w tym zagraniczną. Informacjami o współczesnym piwie grodziskim podzieliły się osoby związane z wytwórczością i promocją tego stylu piwnego w Polsce i na świecie. Atrakcyjną szatę graficzną tworzą ilustracje pochodzące z najcenniejszych kolekcji poświęconych piwowarstwu grodziskiemu. Dzięki temu możemy się zapoznać z unikatowymi pamiątkami. Tę wyjątkową publikację, w której piwo nie jest postrzegane przez pryzmat niskoprocentowego napoju alkoholowego, ale jako zjawisko społeczno-kulturowe, dzięki któremu życie jest pełniejsze i jaśniejsze, szczerze polecamy.
Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron?Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagy oraz inne specjały. A to tylko początek!Z tej książki dowiesz się m.in:Czy wołowina Kbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii?Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje?Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu?Czym się różni tempura od furai?Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach?Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?
Pozbądź się przewlekłego bólu za pomocą diety i prostych ćwiczeń!Holistyczny plan leczenia fibromialgiiOsoby cierpiące na fibromialgię zmagają się z dużym bólem mięśniowo-szkieletowym, zmęczeniem, zaburzeniami snu oraz problemami z pamięcią i wahaniami nastroju. Mogą też doświadczać tak zwanej "mgły fibromialgicznej", która utrudnia koncentrację.Ten poradnik przedstawia skuteczne sposoby na złagodzenie przewlekłego bólu i przezwyciężenie zmęczenia dzięki codziennej diecie, ćwiczeniom i medytacji.Holistyczny plan leczenia fibromialgii pomoże ci prowadzić zdrowszy tryb życia, jednocześnie wspierając trawienie, równowagę emocjonalną, sprawność fizyczną oraz głęboki, regenerujący sen.Od naturalnych metod leczenia, przez praktyki uważności, po łagodne rozciąganie i ćwiczenia - ten kompleksowy przewodnik zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocząć swoją drogę do lepszego samopoczucia.
Nawet z przygotowaniem bardziej wymyślnego posiłku radzi sobie szybciej niż patelnia czy piekarnik. Podpowiada, pilnuje temperatury, nie dymi. Potrzebuje jedynie gorącego powietrza, by stworzyć danie aromatyczne, soczyste, chrupiące. Co ważne, zatrzyma w nim również więcej składników odżywczych, ponieważ tak właśnie działa krótka obróbka termiczna. Frytki czy inne fast foody, do których mamy słabość, przyrządzi w lżejszej wersji. A jeśli metabolizm nam się pogubił i wskazana jest konkretna dieta? Nie ma problemu. Air fryer jest przyjazny insulinoopornym i diabetykom, nadciśnieniowcom oraz osobom o wrażliwych jelitach. Ułatwi odchudzanie i pilnowanie niskiego indeksu glikemicznego, stosowanie diety DASH, keto oraz innych, w których liczy się mało przetworzone i apetyczne jedzenie. W tej książce znajdziemy czterotygodniowy jadłospis. Każdy dzień to odkrywanie możliwości air fryera. To aż 107 posiłków na śniadanie, lunch i kolację, a także dodatki do dań. Są też ciasta i inne słodkości - bez cukru. Jeśli więc krzątanie się w kuchni nie jest naszą ulubioną formą spędzania czasu, a chcemy jeść zdrowiej, docenimy air fryera. Pozwólmy mu się wykazać.
TO NIE JEST KOLEJNY PORADNIK DIETETYCZNY. TO POPARTY BADANIAMI I DOŚWIADCZENIEM PROGRAM, KTÓRY POMOŻE CI UZDROWIĆ SWOJĄ RELACJĘ Z CIAŁEM I JEDZENIEM
Smutek, niepokój, nuda czy inne nieprzyjemne uczucia przeradzają się u Ciebie w chęć sięgnięcia po coś słodkiego? Kiedy się zdenerwujesz, odruchowo otwierasz lodówkę? Nie potrafisz oprzeć się pokusie zjedzenia całej paczki ciastek naraz, chociaż wiesz, że potem będziesz się źle czuł? Utrata kontroli nad tym, co spożywasz i w jakich ilościach, często wywołuje poczucie winy i wstyd. Jak sobie z tym wszystkim poradzić?
Judson Brewer, uznany psychiatra i neurobiolog, z dużą wrażliwością omawia problem szkodliwych nawyków żywieniowych i wyjaśnia, dlaczego ludzki mózg tak łatwo w nie wpada. W ten sposób pomaga swoim pacjentom uporać się z niską samooceną oraz frustracją wynikającymi z nieustannie toczonej przez nich walki z własnymi ciałami.
Głodny mózg to praktyczny poradnik z 21-dniowym programem prowadzącym do przełamania niechcianych schematów jedzeniowych. Autor wykorzystuje w nim wiedzę naukową, techniki uważności oraz trening mózgu i krok po kroku prowadzi czytelnika przez proces zaprzyjaźniania się z własnym umysłem i ciałem. Nie namawia do ćwiczenia siły woli, liczenia kalorii ani odmierzania porcji jedzenia. Kluczem do zmiany jest nauczenie się współpracy z mózgiem i przyjęcie życzliwej postawy wobec samego siebie.
DR JUDSON BREWER jest znanym na świecie psychiatrą uzależnień i neurobiologiem, profesorem na Uniwersytecie Browna. Jego wykład TED 2016 Prosty sposób na przełamanie złego nawyku obejrzało ponad 19 milionów osób. Autor pracował z olimpijczykami i ich trenerami, politykami i liderami w biznesie. Jego pierwsza książka, Neurologia zachcianek, została przetłumaczona na kilkanaście języków, a kolejna, Wolny od lęku, natychmiast stała się bestsellerem New York Timesa.
With more than 100 kosher recipes, Silvia offers readers a unique collection of authentic and traditional Italian-Jewish dishes, combined with stunning photography, practical tips, and clear explanations. With a delicious mix of recipes, family stories and history, Silvia offers a unique insight into centuries’ old culinary traditions.
Discover recipes from everyday home-cooked meals to special celebration menus for Jewish holidays. Highlights include recipes such as pasta e fagioli (borlotti bean soup), family favourites such as melanzane alla parmigiana (aubergine parmigiana), as well as delicious Jewish dishes such as Carciofi alla Giudia (Jewish-style fried artichokes), challah bread, and sarde in saor (Venetian sweet and sour sardines).
Silvia’s extensive cooking repertoire combined with her life experiences means that her recipes and family stories are one-of-a-kind. She introduces the reader to soup, pasta, matzah, and risotto dishes, then moves on to meat, poultry, fish, and vegetable recipes. Silvia finishes with mouth-watering desserts such as orecchie di Amman (Haman’s ears), Roman Jewish pizza ebraica (nut and candied fruit cakes) and sefra (aromatic semolina bake). Even the most sweet-toothed readers will be satisfied!
Each recipe is introduced by Silvia in a friendly and conversational tone that will get readers involved before they even get the chance to preheat the oven. Throughout the book, in-depth features highlight ingredients such as artichokes, courgette flowers and aubergines. A personal touch shines through and provides a connection with the author. Silvia’s enthusiastic and charming personality transforms this collection of recipes into a culinary experience that will be cherished by generations to come.
Każdą dietę dużo łatwiej stosować, jeżeli dobrze zaplanujemy jadłospis. Gdy codziennie mamy zestaw smacznych, domowych posiłków, gotowych do zjedzenia w każdej chwili, unikniemy niezdrowych pokus i chwytania czegokolwiek - byle tylko zaspokoić głód. To dotyczy także, a może przede wszystkim, diety keto, która ma swoje żelazne reguły i ograniczoną listę produktów dozwolonych. O diecie ketogenicznej wiemy, że ma pozytywny wpływ na organizm. Osobom, które nie mogą schudnąć, zaleca się ją jako dietę ostatniej szansy, a sumiennie stosowana przynosi oczekiwane rezultaty. To jednak nie koniec korzyści. Istnieje coraz więcej badań naukowych potwierdzających jej pozytywny wpływ w przypadku zaburzeń hormonalnych, zespołu metabolicznego, migren czy chorób neurologicznych. Na tej diecie nie chodzimy głodni, mamy więcej energii, lepiej śpimy i naprawdę smacznie jemy. A gotowanie zgodnie z zasadami keto jest proste. Z tą książką możemy stworzyć menu idealnie pasujące do naszych potrzeb i upodobań. Oparte na wartościowych składnikach pomoże zmobilizować ciało do efektywnej pracy i wyzwoli kulinarną pomysłowość.
Książka, którą trzymasz w ręku, to nie przewodnik kulinarny ani turystyczny. Choć zwiedziliśmy wiele krajów i kosztowaliśmy dań w niezliczonych restauracjach, wiedza, którą z radością Ci przekazujemy, opiera się na naszych osobistych kulinarnych doświadczeniach. To zbiór przepisów inspirowanych podróżami i przygodami, który zaskoczy zarówno miłośników klasycznych potraw z różnych zakątków świata, jak i poszukiwaczy nowych, kulinarnych doznań. Piotr Henschke oraz Marta Lulek autorzy Kuchni Jogina oraz Kuchennych Sutr
Ciągle w biegu i brak czasu na solidne zakupy spożywcze? Nie lubisz długiej listy składników w przepisach? Cenisz proste kompozycje na talerzu? Jeśli choć jedna odpowiedź brzmi "tak", ta książka jest dla ciebie! Znajdziesz w niej propozycje różnorodnych dań przygotowanych tylko z pięciu podstawowych elementów. Tajemnica tej minimalistycznej nowoczesnej kuchni tkwi w odpowiednim doborze składników oraz sprawdzonej recepturze.
Say goodbye to boring salads with 100 unbelievably delicious plant-based recipes from Danielle Brown, the bestselling author of HealthyGirl Kitchen.
Life-Changing Salads is more than just a cookbook—it’s your ultimate guide to creating satisfying, plant-based salads that you'll crave. From crunchy chopped salads to cozy warm bowls, hearty salad wraps, quinoa powerhouses, and even no-lettuce salads (perfect for meal prep), every salad situation is covered!
With creative recipes like the spring roll salad and the Caesar pasta salad, you’ll never feel stuck in a salad rut again. Discover how to create creamy, indulgent dressings using nondairy yogurt or hummus, whip up nutrient-packed superfood blends, and master satisfying textures using nuts and seeds—all without compromising on flavor.
Whether you’re new to plant-based eating or simply looking to level up your salad game, Life-Changing Salads will inspire you to make these vibrant, nutrient-dense meals a staple in your kitchen. With over 100 recipes for irresistible salads and essential dressings, this is the only salad guide you’ll ever need. Let’s get chopping!
Kuchnia amerykańska w najlepszym wydaniu!Spróbuj potraw z wciąż Dzikiego Zachodu: chowder ziemniaczano-kukurydziany, burgera z bekonem w glazurze klonowo-burbonowej czy pieczonego pstrąga z sosem chimichurri. Upiecz piwne bułki i chleb kukurydziany, a na deser obłędnie czekoladowe ciasto Cartera z kawowym lukrem, do którego zaserwujesz gorzki kowbojski koktajl z piwem i burbonem lub specjalne smoothie Beth "dwie porcje lodów, trzy shoty wódki".Przepisy opracował Gabriel "Gator" Guilbeau- szef kuchni, który nie tylko karmi ekipę serialu, ale również gra w nim rolę osobistego kucharza rodziny Duttonów. Całość uzupełniają zachwycające zdjęcia z planu!Oficjalna książka kucharska rancza rodziny Duttonów sprawi, że poczujesz się, jakbyś zasiadał z nimi do stołu i grzał się w "cieple" ich domowego ogniska.
Dr Wiliam W. Li autor bestsellerowej i przełomowej książki Jedzenie przeciwko chorobie, w niniejszej publikacji prezentuje, jak odpowiednia dieta może pomóc w zapobieganiu otyłości oraz zdrowej utracie wagi. Doktor Li ujawnia zaskakujące i nowatorskie podejście do odchudzania, udowadniając, między innymi że: • zdrowa tkanka tłuszczowa może wspomagać proces odchudzania; • metabolizm w wieku 60 lat może działać tak samo, jak w wieku 20 lat; • dieta z efektem jo-jo może być korzystna dla zdrowia; • okno postu przerywanego trwające osiem godzin może być równie skuteczne, co dwunastogodzinne; • utrata nawet niewielkiej ilości wagi może znacząco wpłynąć na zdrowie. Książka ukazuje, jak dodanie odpowiednich produktów do diety może poprawić metabolizm, zredukować niezdrową tkankę tłuszczową i doprowadzić do utraty wagi, która wydłuży życie i pozwoli w pełni cieszyć się każdym jego dniem. Ponadto autor proponuje czterotygodniowy plan posiłków, wskazówki dotyczące zamienników produktów, porady zakupowe oraz, co najważniejsze, proste przepisy, które zachwycą każdego.
Kalimera!Witajcie w Grecji - krainie słońca, morza i kotów, gdzie kuchnia jest częścią tożsamości, a oliwa płynie szerokim strumieniem. Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd, zabiera nas w kulinarną podróż po kraju, który - choć przez wielu kojarzony głównie z serem feta i mięsem - skrywa niezwykłe bogactwo roślinnych tradycji.Kuchnia grecka pełna jest smaków, które nie potrzebują wyszukanych dodatków, by zachwycać. Jednak ta książka to więcej niż zbiór przepisów - to opowieść o kulturze i historii, owoc podróży i fascynacji autorki. Z jednej strony znajdziecie tu sezonowe potrawy ze świeżych warzyw - od pomidorowych placuszków po tradycyjną sałatkę wiejską - z drugiej sycące dania główne pełne ryżu i strączków. A poza tym: aromatyczne zupy z soczewicy i ciecierzycy, nieoczywiste meze jak pasta z grochu czy budżetowy "kawior", wytrawne wypieki - od tradycyjnej pity po grecką pizzę - zweganizowane przepisy na grecki street food (souvlaki z buraka!), a także słodkości, które niosą wspomnienie śródziemnomorskich wakacji - halvę, baklawę czy winogronowy kisiel.To kuchnia wyjątkowo aromatyczna i bez zbędnych komplikacji, a na dodatek przyjazna weganom i wszystkim poszukującym roślinnych inspiracji. Autorka udowadnia, że greckie dania to nie tylko smak, ale i opowieść - o mitach, o wspólnym stole, o prostocie i wielowiekowej tradycji.[blurby]Nie sądziłem, że kuchnia grecka tak łatwo da się zweganizować. A jednak! Roślinny gyros czy sałatka z nie-fetą smakują zaskakująco wybornie - zarówno w tawernie na Krecie, jak i odtworzone na polskim stole. Potwierdzam, bo spróbowałem! Książka Alicji dała mi dużo radości!Dionisios SturisMoja ulubiona i najbardziej kolorowa weganka w Polsce powraca. Po wycieczce po Włoszech zabiera czytelników do kolejnego śródziemnomorskiego kraju, krainy pachnącej świeżymi ogórkami, oregano i morską bryzą. Wszystkim sceptykom, którym wydaje się, że souvlaków czy sosu tzatziki nie da się zweganizować, udowadnia, w jakim są błędzie. Ta książka jest świeża i kolorowa, zupełnie jak Grecja!Małgorzata Muraszko, "Gazeta Wyborcza"
Czy próbowaliście sobie kiedyś wyobrazić, jak smakowały miodowniki Beorna, lembas czy kram?Książka "Przepisy kulinarne ze świata Tolkiena" zawiera ich ponad 70 - od chleba jabłkowego z Ustroni, lunchu Pippina w Minas Tirith i zapiekanki z ryb z Brandywiny, po buraki marynowane po krasnoludzku, ciasteczka z Zachodniej Ćwiartki i dwakroć pieczone ciastka Beorna. Czytelnik w swojej kuchni wyrusza w pobudzającą apetyt i wyobraźnię podróż przez Śródziemie.Zanurzcie się w fantastycznym epickim świecie Tolkiena, przyrządzając potrawy inspirowane miejscami i postaciami z kart jego powieści. Uczyńcie śniadanie, drugie śniadanie, lunch, podwieczorek i kolację ucztami, które nasyciłyby hobbitów i elfów.Ten zbiór smakowitych przepisów zawiera także zachwycające ilustracje i grafiki, jak również krótkie eseje omawiające rolę, jaką w utworach Tolkiena odgrywa jedzenie. To książka, która powinna trafić na półkę każdego fana Tolkiena.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?