Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak wykorzystać produkty z innych posiłków, aby zaoszczędzić czas? Co jeść w pracy i szkole, aby mózg lepiej funkcjonował? Książka daje odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Znajdziesz tu pomocne wskazówki oraz 100 przepisów na odżywcze lunche na wynos. Mogą to być zarówno owsianka w słoiku lub szybka sałatka, jak i składniki z poprzedniego obiadu czy kanapka „na bogato”. Zróbmy razem coś naprawdę smacznego!
Viola Urban - autorka bloga Okiemdietetyka.pl
„Dania na wynos to współczesna bolączka. Nawet gdy lubimy gotować, przyrządzanie posiłków na następny dzień może znudzić i zdemotywować, a wersje sklepowe rzadko odpowiadają naszym dietetycznym oczekiwaniom. I tu wchodzi Viola ze swoimi pysznymi propozycjami, które tak rozpalają wyobraźnię, że mam ochotę je przygotować i zapakować do pudełka, mimo że pracuję w domu. Autorka zrobiła za Ciebie wszystko – przemyślała połączenia smakowe, wyliczyła kalorie oraz makroskładniki, okraszając przepisy masą dietetycznych porad”.
(Marta Śliwicka – Burczymiwbrzuchu.pl
„To nie jest zwykła książka kulinarna. To dietetyczne wademekum, które pomaga zrozumieć podstawy komponowania pełnowartościowych posiłków. Viola łączy kilka łatwo dostępnych składników i tworzy z nich niebanalne dania. Porady znajdujące się pod każdym przepisem sprawiają, że gotowanie współgra z nauką o zdrowym odżywianiu. Bo zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne, czego niezbitym dowodem są pomysły Violi”.
(Justyna Świetlicka – dietetyk)
„Dzięki tej książce raz na zawsze przestaniesz szukać wymówek, które do tej pory usprawiedliwiały twoją niezdrową dietę. Zupy, syte dania, sałatki, słodkie przekąski – niezależnie od tego, na co masz ochotę, Viola przedstawia ich zdrowszą wersję, którą możesz zabrać ze sobą w pudełku. „Dieta na wynos” to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto lubi smacznie zjeść i jednocześnie chce dbać o swoje zdrowie. Gorąco polecam!”
(Marta Hennig )
Zastanawiasz się, jak dobrze rozpocząć dzień? Mam na to niezawodny sposób - pozwól sobie na pełnowartościowe śniadanie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Powiedz „nie” monotonnemu odżywianiu i smakowej rutynie!
W książce znajdziesz aż 100 przepisów na zbilansowane śniadania pełne najbardziej wartościowych produktów, jakie znam. Zrobimy razem coś naprawdę smacznego!
Viola Urban, autorka bloga Okiemdietetyka.pl
Ta książka jest niesamowita, z wyjątkowymi pomysłami na różnorodne śniadania. Wszystko w niej jest przemyślane, piękne, zdrowe, naturalne, szybkie do przygotowania i absolutnie pyszne! Dla każdego z nas śniadanie może być najbardziej fantastyczną częścią dnia. Jego zjedzenie jest jednym z najzdrowszych nawyków, ale tak wielu z nas tkwi w rutynie albo, co gorsza, całkowicie je pomija. Książka Violi to zbiór inspiracji z łatwymi, kuszącymi i odżywczymi przepisami. Co więcej – autorka jest dietetykiem i zadbała o każdy szczegół.
(Kinga Paruzel – blogerka i autorka książek kulinarnych, finalistka I polskiej edycji programu „Masterchef”)
Śniadanie to najważniejszy posiłek. To, w jaki sposób go skomponujemy, będzie miało wpływ na samopoczucie przez resztę dnia. Książka „Poranne Inspiracje” pomoże dokonać właściwego wyboru pożywnego zestawu śniadaniowego dostosowanego do indywidualnych potrzeb i upodobań czytelnika. Wzbogacona praktycznymi poradami dietetyka, pięknie ilustrowana, uwzględniająca krajowe produkty sezonowe będzie nieocenioną pomocą dla osób poszukujących urozmaicenia dla dotychczasowych dań śniadaniowych.
(dr Justyna Bylinowska – twórca i redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl)
Viola udowadnia, że powiedzenie „żeby nam się chciało tak, jak nam się nie chce” może stać się możliwe. Proponowane przepisy są łatwe i szybkie w przygotowaniu, bez straty na jakości i wartościach odżywczych posiłków. W dobie internetu i kilkudniowych kursów z zakresu żywienia łatwo trafić na mylne informacje z ust „dietetyków”. Porady Violi to bezpieczna przystań wśród internetowych ekspertów – jej opinie są osadzone w evidence-based medicine i dostosowane do polskich warunków. Viola w swoich treściach – zarówno książce, jak i na blogu – łączy merytoryczną wiedzę zdobytą na Uniwersytecie Medycznym z empatycznym podejściem do podopiecznych, co czyni jej rady nie tylko wartościowymi, ale i funkcjonalnymi. Jestem przekonana, że ta książka nie tylko dostarczy inspiracji na 100 zdrowych śniadań, ale też informacji pozwalających na samodzielne skomponowanie idealnego śniadania.
(Monika Ciesielska – dietetyk, autorka bloga
Dieta oczyszczająca nie tylko pozwala wyeliminować szkodliwe substancje z organizmu, ale również jest jednym ze sposobów na polepszenie swojego samopoczucia i sprawności psychofizycznej.Nasza codzienna dieta powinna być zrównoważona. To proste zalecenie nie jest jednak realizowane. Jemy dużo i niezdrowo. Używamy za dużo cukru i soli. Koniecznym stało się więc oczyszczanie organizmu z zalegających go toksyn. Najważniejszymi składnikami pozwalającymi osiągnąć ten cel są woda oraz surowe warzywa i owoce. Prezentowany poradnik pomaga w zapoznaniu się z rożnymi rodzajami diet oczyszczających oraz przygotowaniu właściwych potraw.
To nie jest kolejna książka o diecie.To przewodnik po zdrowiu, które zaczyna się na talerzu.Masz dość cudownych diet, modnych suplementów i złotych rad z internetu? Postaw na rzetelną wiedzę i jedzenie,które naprawdę leczy. Ta książka zmieniTwoje podejście do zdrowia - nie przez restrykcje i wyrzeczenia, lecz przezświadome, codzienne wybory. Dr Hanna Stolińska, ceniony dietetykkliniczny, udowadnia, że najskuteczniejszy suplement to dobre jedzenie i możesz po niego sięgnąć w każdej chwili. Wystarczy tylko świadomie wybrać to,co jest dla nas dobre.Znajdziesz tu m. in.:- praktyczne wskazówki, jak odżywiać się, by wzmacniać odporność i dobrąkondycję organizmu,- konkretne zalecenia przy insulinooporności, chorobach jelit,serca, skóry, autoimmunologicznych,przy zaburzeniach gospodarki hormonalneji przy innych jednostkach chorobowych,- strategie zakupowe i kuchenne, któreułatwią codzienne wybory,- obalenie szkodliwych mitów żywieniowych.Bez cudów. Bez szarlatanerii.Tylko sprawdzone rozwiązania,oparte na nauce i doświadczeniu klinicznym.Nie szukaj magicznych rozwiązań. One są w twojej kuchni. Bo dbanie o siebie jest takie przyjemne.To nie jest książka naukowa. To nie poradnik o tym, jak szybko schudnąć. To książka o czymś znacznie ważniejszym - o codzienności. O tym, jak patrzeć na siebie z większą czułością i zacząć traktować swoje ciało, czyli siebie, z należnym szacunkiem. O tym, jak się karmić z troską i nauczyć się traktować jedzenie poważnie. Bo zmiana nie polega na wprowadzeniu katorżniczej diety na chwilę. Zmiana zaczyna się w głowie. I na talerzu. Nie chciałam pisać kolejnej książki o modach żywieniowych. O tym, co jeść, a czego unikać. O tym, co "wolno", a co jest "zakazane". Chciałam uporządkować wszystkie te półprawdy, mity i przekłamania, które od lat krążą po internecie, siejąc zamęt i czyniąc wiele złego.
Dieta bezglutenowa to zbiór przepisów na łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania - śniadania, obiady, kolacje i desery - które z pewnością przypadną do smaku zarówno dzieciom, jak i dorosłym domownikom. Coraz więcej dzieci wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania wobec nich diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe. Niedozwolone są zatem m. in. zboża takie jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa oznacza oczywiście pewne ograniczenia, pocieszający jest jednak fakt, że można się do nich łatwo przyzwyczaić, zmieniając nieco nawyki żywieniowe.
Jedzenie nie musi być nudne, a wyeliminowanie któregoś ze składników nie musi oznaczać jednostajności. Kuchnia bez węglowodanów to propozycja dla osób, które chcą lub powinny wyeliminować węglowodany ze swojej diety. Książka zawiera propozycje smacznych i różnorodnych przepisów na potrawy pozbawione węglowodanów. Węglowodany zwane cukrami lub sacharydami, to związki chemiczne, które dostarczają organizmowi niezbędnej dawki energii, przyspieszają przemianę materii, utrzymują korzystną florę bakteryjną w jelitach, regulują odczucia sytości i głodu. Wszystko to jednak pod warunkiem, że spożywane są w ilościach nie większych niż dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Węglowodany oczyszczone spożywane w nadmiernych ilościach mogą być przyczyną wielu chorób. Dieta eliminująca te związki pomaga w łagodzeniu objawów cukrzycy i jest skuteczną bronią w walce z otyłością.
Diety bazujące na liczeniu kalorii cieszą się ogromną popularnością. Nieocenioną pomocą dla zwolenników tych diet są alfabetyczne tabele kaloryczne, które w swej podstawowej wersji obok nazwy produktów wskazują liczbę kalorii odpowiadającą konkretnej wadze lub objętości danego produktu. Na ich podstawie można policzyć, jaka jest łączna wartość energetyczna wszystkich posiłków spożytych w ciągu dnia, a także skomponować niskokaloryczny jadłospis. Oprócz podstawowej tabeli kalorycznej niniejsza broszura zawiera także inne przydatne zestawienia, dotyczące m.in. norm dziennego zapotrzebowania na kalorie, spalania kalorii, największych bomb kalorycznych. Uzupełnieniem są informacje o dietach oraz wiele przydatnych porad dietetycznych do natychmiastowego wprowadzenia w życie.
Odliczanie, odmierzanie, ważenie - bez tych czynności trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek działania w kuchni. Nawet geniusz kulinarny nie poradziłby sobie z przyrządzeniem jakiejkolwiek potrawy, gdyby stosował wyłącznie metodę "na oko". Na szczęście przepisy, z których korzystamy, zawierają precyzyjne wskazówki dotyczące ilości poszczególnych składników potrawy. I tu nierzadko zaczyna się kłopot: jedne receptury podają wielkości w łyżkach i szklankach, inne w litrach, jeszcze inne w kilogramach... Uciążliwości pojawiają się również, gdy korzystamy z oryginalnych przepisów krajów stosujących inne jednostki, a także kiedy sięgamy po tradycyjne receptury z dawnych książek kucharskich. Na szczęście jest rozwiązanie. Dzięki przejrzystym tabelom zawartym w tej broszurze przeliczanie jednostek w kuchni okaże się dziecinnie proste.
Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja - wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę. Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.
Odkryj starożytną mądrość, która pomoże ci lepiej zadbać o ciało i umysł, korzystając z ajurwedy dla zdrowia. Ta niezwykła książka oferuje ponad 100 przepisów dopasowanych do sezonowych potrzeb organizmu, inspirując cię do zmiany codziennych nawyków. Przekonaj się, jak dieta ajurwedyjska (przepisy) i naturalne terapie wzmacniają odporność oraz wspierają oczyszczanie organizmu. Wprowadź ajurwedyjską dietę oczyszczającą i zauważ, jak szybko zyskujesz więcej energii dzięki właściwemu doborowi składników i przypraw. Dowiedz się, w jaki sposób dieta przeciwzapalna może pomóc ci utrzymać równowagę dosz i poprawić samopoczucie na co dzień. Dzięki przejrzystym wskazówkom i przystępnym recepturom bez trudu przetestujesz w swojej kuchni skuteczne sposoby na zachowanie zdrowia. Zamów już dziś i zacznij korzystać z holistycznej mocy ajurwedy!
Odkryj magię filmów Ghibli i smaki kuchni japońskiej dzięki przepisom inspirowanym największymi dziełami legendarnego studia animacji.Filmy Studia Ghibli poruszają i wzruszają tematyką - mówią o dzieciństwie, nadziei dla przyszłych pokoleń, relacjach człowieka z naturą, miłości, rodzinie i znaczeniu pamięci. Sceny, w których pojawiają się potrawy, mają w tych filmach szczególne znaczenie. Dzielenie się daniami z naszych przepisów - od placka śledziowo-dyniowego młodej czarownicy Kiki, przez hambagu z filmu "Szopy w natarciu", aż po magiczny bufet z "Ruchomego zamku Hauru" - pozwoli Wam stworzyć niezniszczalne więzi z rodziną i przyjaciółmi.Książka kucharska "GHIBLI" to pozycja obowiązkowa i kolekcjonerska nie tylko dla fanów produkcji studia Ghibli, lecz także dla wszystkich smakoszy kuchni japońskiej.
Świąteczna magia Hogwartu w twoim domu Oficjalna książka kucharska pełna przepisów godnych uczty w Wielkiej Sali! Ta ekskluzywna książka kucharska to prawdziwa gratka dla smakoszy – znajdziesz w niej wybitne przepisy na czarujące przystawki i zupy, imponujące dania główne, wyrafinowane słodkości i aromatyczne napoje, inspirowane magiczną atmosferą świąt Bożego Narodzenia z filmów o Harrym Potterze. Ulubione dania fanów i klasyczne brytyjskie przysmaki: •Bulgoczący kociołek na przystawkę •Tatar ze smoka szwedzkiego krótkopyskiego •Tarta niczym Mapa Huncwotów •Bożonarodzeniowy comber jagnięcy •Tort „lewitująca świeca” z Wielkiej Sali •Świąteczny pudding figowy profesora Flitwicka •Wzmocniony earl grey profesor Trelawney …i wiele innych czarodziejskich inspiracji! Oficjalna świąteczna książka kucharska z filmów o Harrym Potterze zawiera piękne zdjęcia, przystępne przepisy krok po kroku i mnóstwo przydatnych wskazówek, dzięki którym nawet mugolski kucharz wyczaruje coś naprawdę wyjątkowego. Obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego fana Harry’ego Pottera Magia na świątecznym stole
Ramen krok po kroku to blisko 100 przepisów na jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej - od bazowych, najprostszych, po złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, co zrobić, by móc w każdej chwili przyrządzić tę wspaniałą japońską zupę.Zacznij od przepisów na podstawowe elementy ramenu, takie jak wywar mięsny lub wegański, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, a ugotujesz zupę o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz przepisy zarówno na tradycyjny ramen, jak i ten w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.
Proste i przemyślane przepisy, które pomagają na nowo połączyć się z naturą i rytmem pór roku.Julius Roberts, kucharz i farmer (pierwsze pokolenie rolników w rodzinie), dzieli się sielskimi opowieściami z życia na farmie.PRZY WIEJSKIM STOLE to kuchnia domowa w najlepszym, nieskomplikowanym wydaniu - kilka dobrych składników na talerzu, zestawionych z łatwością i radością.Znajdziesz tu przepisy na każdą porę roku:zima: elegancka, bezpretensjonalna kolacja z pieczoną dynią, mozzarellą, orzechami laskowymi i szałwią czy treściwy gulasz z kiełbasywiosna: pieczona ryba z ziołami i szparagami, kurczak pieczony na cytrynie, koprze włoskim i ziemniakach oraz duszona jagnięcina z kaszą jęczmiennąlato: makaron z cukinią, galette z ratatouille i parowany biszkopt z morelamijesień: rzadko spotykane dania jak tost z wędzonym łupaczem i porem oraz pstrąg smażony na patelni z puree i sosem szpinakowym
Chcesz schudnąć zdrowo, bez głodówek i ciągłego myślenia o jedzeniu? Zmagasz się z insulinoopornością, napadami głodu i skokami cukru? A może stosujesz leki z grupy GLP-1 i szukasz sposobu, by utrzymać ich efekty po odstawieniu?Dieta sytości w insulinooporności i w terapii lekami odchudzającymi to książka odpowiednia dla każdej osoby, która chce osiągnąć i zachować zdrowie, doskonałe samopoczucie i szczupłą sylwetkę bez odbierania sobie przyjemności z jedzenia. Dzięki wdrożeniu gotowego programu żywieniowego będziesz się czuła najedzona i zadowolona, a jednocześnie w zrównoważony sposób zrzucisz zbędne kilogramy. Z książki dowiesz się także, jak:najadać się do syta nawet na redukcji,komponować posiłki, by były zdrowe i syciły na długo,odróżniać rzeczywisty głód od głodu emocjonalnego,odżywiać się zgodnie ze swoimi potrzebami bez ciągłego wyliczania kalorii,wesprzeć swój dobrostan rytuałami i ruchem,budować i utrzymywać masę mięśniową,pozwalać sobie na przyjemności bez poczucia winy,monitorować swoje postępy.
Trądzik pospolity to nie tylko problem estetyczny, lecz także wyzwanie zdrowotne, które dotyka miliony osób na całym świecie.Coraz więcej badań potwierdza, że odżywianie ma istotny wpływ na stan skóry, a odpowiednio skomponowana dieta może wspierać leczenie dermatologiczne i zmniejszać nasilenie zmian."Dieta przeciwtrądzikowa" to praktyczny przewodnik napisany przez dietetyczkę, edukatorkę żywieniową i wykładowczynię akademicką Małgorzatę Różańską, który w przystępny sposób wyjaśnia wpływ tego, co jemy, na stan naszej skóry. Część praktyczna książki prezentuje cztery tygodniowe jadłospisy - na każdą porę roku, ułatwiające zastosowanie wiedzy teoretycznej w codziennym życiu.Książka została przygotowana przede wszystkim z myślą o pacjentach zmagających się z trądzikiem pospolitym, ale będzie również wartościowym wsparciem dla dietetyków oraz dermatologów, którzy chcą prowadzić swoich podopiecznych w sposób holistyczny - uwzględniający nie tylko leczenie farmakologiczne, lecz także styl życia.
Dieta w zaburzeniach hormonalnych kobiet - kompleksowy przewodnik dla kobiet i specjalistów pracujących z kobiecym zdrowiem hormonalnym.Hormony mają ogromny wpływ na samopoczucie, płodność, cykl miesiączkowy i jakość życia kobiet. W swojej najnowszej książce Katarzyna Bednarska w przystępny i merytoryczny sposób pokazuje, jak poprzez odpowiednie żywienie i styl życia wspierać równowagę hormonalną.Katarzyna Bednarska - specjalistka żywienia dla równowagi hormonalnejUkończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i nieustanie poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w kursach, konferencjach i studiując na Functional Medicine University. Od wielu lat prowadzi poradnię dietetyczną, gdzie pomaga przede wszystkim kobietom z zaburzeniami hormonalnymi. Jest przekonana, że to, co ląduje na naszych talerzach, ma realny wpływ na zdrowie hormonalne i to właśnie prawidłowe odżywianie stanowi u wielu kobiet ,,brakujące ogniwo" na drodze do równowagi hormonalnej.Autorka w swojej publikacji omawia najczęstsze zaburzenia hormonalne oraz mechanizmy leżące u ich podstaw, wskazuje wpływ czynników środowiskowych na występowanie zaburzeń hormonalnych, a także szczegółowo przedstawia strategie dietetyczne i dotyczące stylu życia pomocne w ich łagodzeniu.Dla kogo jest ta publikacja?To lektura obowiązkowa nie tylko dla dietetyków, ginekologów i endokrynologów pracujących z kobietami - to także zrozumiała i wspierająca pozycja dla każdej kobiety, która chce lepiej poznać swoje ciało i zadbać o zdrowie hormonalne.
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD).Leczenie żywieniowe jest integralną częścią terapii we wszystkich chorobach przewlekłych u dzieci.W publikacji przedstawiono najważniejsze informacje, które pozwolą prawidłowo realizować zasady leczenia żywieniowego w różnych sytuacjach klinicznych - w wieku od okresu noworodkowego do dojrzałości. Zalecenia zostały przygotowane przez pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów na podstawie aktualnej wiedzy.Publikacja adresowana do lekarzy, dietetyków, pielęgniarek, farmaceutów oraz wszystkich specjalistów zaangażowanych w leczenie żywieniowe.
Ta książka to zaproszenie do stołu, przy którym królują smak, prostota i radość wspólnego jedzenia. Zebrane przepisy są częścią mojego życia, którą chcę się z Wami podzielić.Znajdziecie tu 100 receptur na przekąski, obiady i desery:idealne zarówno na co dzień, jak i od świętaszybkie i nieskomplikowaneinspirowane tradycyjną kuchnią polską, wzbogacone nutą nowoczesnościoparte na sezonowych, łatwo dostępnych składnikach.Mam nadzieję, że moje ulubione potrawy zagoszczą także w Waszych domach i staną się pretekstem do rodzinnych spotkań.Smacznego - do zobaczenia przy stole!Jakub Kuroń
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?