Płaski brzuch. Dieta i ćwiczeniaWydanie drugie Agata LewandowskaWspółpraca: Joanna Zając-Borowicka Płaski brzuch Jeśli chcesz się dowiedzieć: dlaczego przybierasz na wadze i jak temu zaradzić, co robić, gdy oponka na twoim brzuchu rośnie w oczach, jak ćwiczyć, by zredukować tkankę tłuszczową, jak samodzielnie zaplanować i stosować dietę niskokaloryczną, jakie nawyki zmienić, by osiągnąć cel i utrzymać efekty, ta książka jest właśnie dla Ciebie. Nie tylko utwierdzi Cię w przekonaniu, że odpowiednia dieta i specjalnie dobrane ćwiczenia to klucz do sukcesu, lecz także zmotywuje i krok po kroku poprowadzi do celu! W poradniku znajdziesz także urozmaicone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski z obliczoną wartością energetyczną oraz zestaw ćwiczeń przygotowanych przez doświadczoną trenerkę fitnessu.
W najnowszej książce kucharskiej z serii Jemy zdrowo znajdziesz 120 naszych ulubionych przepisów, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne.Ponad 15 000 sprzedanych egzemplarzy pierwszego tomu i tysiące wiadomości od zachwyconych czytelników i czytelniczek było dla nas motywacją, by przyrządzić kolejną porcję zdrowych i smacznych inspiracji. ?Z przyjemnością przedstawiamy książkę Jemy zdrowo i smacznie - 120 pysznych i lekkich przepisów na co dzień.Smakować będzie wszystkim: od juniorów po seniorów. W kuchni spędzisz pół godziny zamiast połowy dnia. Przy każdym przepisie znajdziesz dokładny czas przygotowania i wartości odżywcze dania.Książka powstawała w zwykłej, standardowo wyposażonej kuchni. Skoro my daliśmy radę, to Ty też na pewno sobie poradzisz.Czym różni się nasza nowa książka kucharska od tomu Jemy zdrowo - szybko i prosto?To, co najważniejsze, nie zmienia się: przepisy tworzyliśmy z myślą o wszystkich, którzy chcą jeść zdrowiej, nie komplikując sobie życia. Przy każdym z nich znajdziesz czas przygotowania i wartości odżywcze, a na końcu książki - listę zamienników.Czy czeka Cię coś nowego? W porównaniu do pierwszego tomu rozszerzyliśmy trochę repertuar składników i sposobów ich przyrządzenia. Znajdziesz tu więcej śniadań na słono i więcej dań mięsnych. Wszystkich 120 nowych przepisów podzieliśmy na kategorie, które znasz już z pierwszego tomu. Słone i słodkie przekąski połączyliśmy w jeden rozdział, a nową kategorię stanowią pyszne sałatki.224 stron pomysłów na zdrowe odżywianieSkładniki, które na pewno masz w domuGotowe w pół godzinyWartości odżywcze dań
Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić.
Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!
W książce:
jaki ekwipunek, narzędzia i prowiant warto zabrać na wyprawę
jak zapewnić sobie wodę zdatną do picia
jak gotować na łonie natury bez kuchenki turystycznej
skąd brać żywność w dziczy
które rośliny zbierać i jak przygotowywać z nich posiłki
Dzika natura. Poznaj ją, a ona Cię nakarmi!
O autorze książki
Dave Canterbury jest instruktorem sztuk przetrwania i współwłaścicielem jednej z najlepszych amerykańskich szkół survivalu, Pathfinder School w Ohio. Jest też redaktorem naczelnym pisma Self Reliance Illustrated i autorem książek o bushcrafcie. Kiedyś był zawodowym wojskowym, dziś jest uważany za jednego z najlepszych instruktorów survivalu.
JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz.WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii.Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej.Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy.Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem?Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino?Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu?Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo?Czy gnocchi można jeść również na deser?Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.KULINARNA UCZTA DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI KUCHNI WŁOSKIEJ5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii - na tę książkę przygotuj osobną półkę!
Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecieSaga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć!Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie to prawdziwe herbaciane kompendium, wypełnione po brzegi informacjami, o których wielu z nas nie miało pojęcia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się między innymi:- W czym i przede wszystkim jak parzyć herbatę- Czym różnią się wschodnia i zachodnia metoda parzenia- Jak wyglądają tasting i pairing herbaty- Czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty- Jaka jest droga herbaty z drzewa herbacianego do twojego kubka- Jak wygląda tradycja picia herbaty w Polsce i na świecieTa książka to zachwycający przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych i początkujących miłośników tego naparu. Dzięki niej rozpoczniesz fascynującą podróż, której nigdy nie będziesz chciał kończyć!
COVID-19 - kogo atakuje? Jak leczyć COVID-19?Wersja oficjalna brzmi: COVID-19 to wysoce zakaźna i śmiertelna infekcja, którą może powstrzymać jedynie dystansowanie społeczne, częste mycie rąk, lockdowny, maseczki, masowe testy, śledzenie kontaktów i w końcu szczepionki. W rzeczywistości jednak COVID-19 wygląda na wysoce zakaźny, niebezpieczny, wyprodukowany w laboratorium ,,wyzwalacz"" wcześniej istniejących chorób przewlekłych. Nie da się zaprzeczyć temu, że od 100 lat mamy epidemię chorób przewlekłych, ściśle związaną ze wzrostem spożycia żywności przetworzonej i złej diety. Zatem, jak leczyć COVID-19? Łatwo się o tym przekonać, spoglądając na statystyki ogólnego stanu zdrowia i śmiertelności, a zwłaszcza na statystyki związane z COVID-19. Badania wykazały, że zdecydowana większość ludzi z powikłaniami po COVID-19 ma nie jedną, lecz kilka chorób współistniejących.Cukrzyca a COVID-19 - czy choroby przewlekłe mają wpływ na przebieg zakażenia wirusem SARS-CoV-2?Kto powinien wystrzegać się zakażenia COVID-19? Przede wszystkim osoby powyżej 65. roku życia, które mają problemy zdrowotne typu metabolicznego i z niskim poziom witaminy D. Również te z ciężkimi chorobami przewlekłymi, takimi jak otyłość, cukrzyca, choroby serca, rak, choroby płuc, choroby nerek, demencja i nadciśnienie. Muszą one chronić zdrowie i wzmocnić odporność organizmu. W książce znajdziesz zalecenia, jakie środki ostrożności musisz podjąć, aby zminimalizować ekspozycję na wirusa SARS-CoV-2 oraz inne wirusy, np. grypę sezonową czy małpią ospę. Jak wykazują badania niedobór witaminy D może mieć wpływ na przebieg choroby. Również cukrzyca, która jest obecnie tak powszechna, może być przyczyną powikłań i ciężkiego przechodzenia zakażeniem wirusowym. Istnieją proste, bezpieczne, bardzo skuteczne i stosunkowo niedrogie sposoby na podniesienie odporności i obronę nie tylko przed COVID-19, lecz także przed praktycznie wszystkimi chorobami przewlekłymi i zakaźnymi. Poznasz je z tej książki.Jak leczyć COVID-19? Sprawdzone terapie przy zakażeniach wirusowychJedynym lekiem na choroby przewlekłe i najważniejszym krokiem w zwalczaniu wirusów jest dieta. Powinna ona zawierać żywność organiczną i regeneracyjną, być uzupełniona odpowiednimi suplementami diety, ziołami i terapiami naturalnymi. Również inne diety oparte na zdrowej żywności zwiększają odporność organizmu. Chorobom przewlekłym i współistniejącym można nie tylko zapobiegać i je łagodzić, lecz również leczyć. Z książki dowiesz się jak możesz zadbać o prawidłową dietę. Poznasz również terapie, które sprawdziły się w leczeniu COVID-19. Dowiesz się jak zadbać o swoja odporność, aby wirusy nie miały na ciebie większego wpływu. Znajdziesz tez odpowiedź na pytanie jak leczyć COVID-19.Środki obrony przeciwko COVID-19 i epidemii chorób przewlekłychMusisz mieć świadomość, że niezdrowa żywność, skażenie powietrza i środowiska, pestycydy oraz zanieczyszczone szczepionki, to prawdziwe elementy napędowe tej pandemii. Jedzenie zdrowej żywności, wzmacnianie odporności, zażywanie świeżego powietrza i słońca oraz ćwiczenia fizyczne, to najlepsze środki obrony przeciwko COVID-19 i epidemii chorób przewlekłych. W książce znajdziesz sposoby na stres i niepokój, związane również z pandemią.Jaką rolę odgrywa witamina D przy COVID-19?Suplementy witaminy D są powszechnie dostępne i należą do najtańszych na rynku. Optymalizacja poziomu witaminy D to zapewne najłatwiejszy i najkorzystniejszy sposób, w jaki każdy może zminimalizować ryzyko złapania COVID-19 i innych infekcji aby podnieść odporność w ciągu kilku tygodni. Rośnie również liczba dowodów na to, że witamina D odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu chorobom i utrzymaniu dobrego ogólnego stanu zdrowia. Witamina D wpływa na prawie 3 tysiące spośród wszystkich 30 tysięcy genów człowieka, co tłumaczy jej działanie. Receptory tej witaminy rozlokowane są w całym organizmie.
Stale rośnie liczba kobiet, u których zdiagnozowano łagodny nowotwór w postaci mięśniaka macicy. Skutki nieleczonych mięśniaków są poważne i mają negatywny wpływ na zdrowie. Utrudniają one zajście w ciążę, a w skrajnych przypadkach bywają przyczyną poronień. Często zalecane w takich sytuacjach leki lub w ostateczności operacje to niejedyne dostępne metody leczenia mięśniaków macicy. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przy pomocy diety wegetariańskiej i medycyny naturalnej (m.in. ziołolecznictwa) regulować zaburzenia hormonalne, wzmocnić mikrobiom jelitowy i wyeliminować objawy mięśniaków macicy. W ten sposób łatwiej poradzisz sobie z tą powszechną chorobą kobiecą. Wypróbuj terapię naturalną obkurczającą mięśniaki macicy.
Poddajcie się buntowniczej mocy tekstów zebranych w tej książce – każdy z nich będziecie smakować niczym mistrzowskie danie, które zachwyca geniuszem prostoty i wyrafinowania. Bravo, uważny i wrażliwy na sprawy społeczne, widzi w jedzeniu klucz do zrozumienia sensu istnienia człowieka, obnaża absurdy decyzji polityków i powierzchownych mód – efektownych, lecz pustych w środku niczym beza. Autor nazywa siebie skromnie filozofem widelca i zwraca naszą uwagę na trafne włoskie powiedzenie: tutto fa brodo – ze wszystkiego jest rosół. Bo w życiu, jak i w gotowaniu każdy szczegół jest ważny. Erudyta i błyskotliwy obserwator codzienności prowadzi nas czytających po fascynujących ścieżkach kultury kulinarnej – zjawiska, którego istnienie wciąż kwestionuje się w kraju nad Wisłą. „Półki z książkami to siedlisko sił nieczystych” – pisze przewrotnie Paweł Bravo. Niech jak najwięcej półek zapełnia się takimi książkami jak ta.
Daria Pawlewska
Redaktorka naczelna magazynu KUKBUK
Boski Lekarz - nowe, rozszerzone wydanie. Oczyszczanie, leczenie, uzdrawianie
To najbardziej aktualne wydanie książki Boski Lekarz, która otwiera drzwi do leczniczej wiedzy z niebios, pozwalającej dużej rzeszy ludzi znaleźć odpowiedzi, dostąpić uzdrowienia i odzyskać swoje życie. Niezależnie od tego, czy ta poprawiona i rozszerzona edycja Boskiego Lekarza jest dla ciebie nowością, czy też jesteś wiernym czytelnikiem całej serii książek Boskiego Lekarza, wiedz jedno: lecznicza moc treści z tej publikacji została potwierdzona i dobrze udokumentowana. Ludzie z całego świata, którzy próbowali wszystkiego, co ma do zaoferowania współczesna medycyna i nauka, dają temu świadectwo. Informacje, które znaleźli w tej książce, pozwoliły im rozpocząć nowe życie w zdrowiu. To czas, byś otrzymał dostęp do najbardziej teraz potrzebnej - i ponadczasowej - wiedzy o uzdrowieniu. Informacje, które znajdziesz w tej książce, nie dotyczą jedynie wirusów. Dowiesz się również o innych zagrożeniach obecnych w naszym otoczeniu, przed którymi będziesz w stanie się uchronić.
Znajdź swoją drogę do zdrowia! Poznaj naturalne sposoby na poprawę samopoczucia i odzyskanie energii życia. Książka zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe posiłki oraz receptury ziołowe.
Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań dobrze nam znanych, które jednak, przygotowane według tradycyjnych receptur, odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. Ale są także dania mniej lub zupełnie nam nieznane, czerpiące pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów. Ta książka to niezwykle smakowita podróż po Kresach, które w tym ujęciu ponownie zachwycają nas i zaskakują zderzeniem tradycji i nowoczesności.Nie jestem zwolennikiem rekonstrukcji starodawnych receptur kuchni kresowej. Sposób przygotowywania potraw, sprzęt kuchenny, dobór produktów, przechowywanie i konserwacja tak bardzo uległy zmianie, że nie miałoby to dziś sensu. Dlatego też nie podaję tu przepisu na wargi łosia, łapę niedźwiedzia czy ogon bobrowy. Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie lub zbierzemy we własnym ogródku. Zdaję sobie sprawę, że podział potraw na kuchnie narodowe ma sporo słabych stron. Nie rozstrzygam tu narodowej przynależności pierogów czy barszczy. Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna.Autor
Ketogeniczny sukces osiąga się dzięki przestrzeganiu zasad spożywania niskowęglowodanowych posiłków, ale w codziennym zabieganym świecie nie jest łatwo je skomponować. Ta publikacja to jednak skarbnica wiedzy oferująca szeroki zakres dań, do których przygotowania będziesz potrzebować zaledwie pięciu składników. To jednak coś więcej niż zestaw przepisów ketonowych. Autorka przedstawia bowiem proste, elastyczne rozwiązanie, które pomaga utrzymać dietę ketonową bez względu na intensywny styl życia. Tym samym stanowi ona doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto nie ma czasu i możliwości ślęczeć w kuchni, jeść o regularnych porach czy poświęcać dowolnej ilości czasu na przygotowanie dań. Skorzystaj z terapeutycznej ketozy dzięki 125 szybkim, zgodnym z keto przepisom wykorzystującym niewielkie ilości łatwych do zdobycia składników. Keto na piątkę!
Dieta wspomagająca płodność kobiet i mężczyznNiepłodność - za tym jednym pojęciem kryje się wiele problemów i schorzeń, na które medycyna nie zawsze ma odpowiedz. Szczęśliwie z pomocą przychodzi nam sama Natura.W swojej najnowszej książce dr Ewa Dąbrowska wskazuje, że niewłaściwa dieta może być przyczyną trudności z poczęciem dziecka. Wyjaśnia też, w jaki sposób post uruchamia samoleczące procesy kluczowe dla odzyskania płodności. Endometrioza, PCOS, Hashimoto, torbiele jajników czy obniżona liczba i niska ruchliwość plemników nie muszą już stać na drodze do Waszego szczęścia.W książce znajdziesz:wyjaśnienie tradycyjnych metod leczenia niepłodności,wskazówki dotyczące produktów korzystnych dla płodności,historie osób, które zostały rodzicami po kuracji postem,przepisy diety warzywno-owocowej.Poznaj zdumiewajace efekty diety dr Ewy Dąbrowskiej(R)Niepłodność uznawana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że w Polsce z tym problemem boryka się co piąta para w wieku rozrodczym.Najczęstsze przyczyny niepłodności:zaburzenia miesiączkowania, zespół policystycznych jajników (PCOS), torbiele jajników. niedrożność jajowodów, nadmiar prolaktyny (hiperprolaktynemia), zaburzenia tarczycy, endometrioza, mięśniaki macicy, problem wypadania macicy, problem poronień, problem menopauzy i andropauzy, problem męskiej niepłodności.
Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu. Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim jednak jest zbiorem sprawdzonych receptur oraz praktycznych porad, które każdemu pozwolą wytwarzać napoje z procentami w zaciszu własnego domu.
Książka zawiera wiele ciekawych i sprawdzonych pomysłów na własnoręcznie wytwarzane przysmaki. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjne przepisy, jak i nowatorskie pomysły wzbogacone o nowe smaki.
Co zrobić by ze zwykłego tortu, ciasta czy tarty wyczarować prawdziwe dzieło sztuki? I jak dekorować, by każdy kawałek słodkości wydawał się jeszcze smaczniejszy? Autorka krok po kroku pokazuje jak dekorować torty, ciasta, tarty i inne wypieki na różne okazje - te najbardziej uroczyste, takie jak ślub czy chrzest, a także na te bardziej codzienne, jak urodziny i imieniny. Nie zabrakło też inspiracji na Dzień Matki, walentynki czy Halloween. Autorka daje szczegółowe wskazówki, jak przygotować ozdoby z masy cukrowej, izomlatu, marcepanu, żelatyny czy czekolady oraz jak złożyć tort, wytynkować jego poszczególne warstwy, a następnie misternie ozdobić. Podpowiada też jak we własnej kuchni urządzić pracownię zdobniczą z prawdziwego zdarzenia oraz podaje sprawdzone przepisy na różne okoliczności. Całość jest ilustrowana zdjęciami, na których pokazane są etapy dekorowania oraz gotowe realizacje.ić.
Wege przepisy dla dzieci i rodziny!To książka o prostym jedzeniu i gotowaniu na luzie. Nie trzeba nikogo przekonywać, że warto jeść zdrowo. Wiemy, że najlepiej kupować lokalnie i w kuchni podążać za rytmem wyznaczonym przez naturę. Ale w praktyce okazuje się, że to nie takie proste. Zakupy, gotowanie, codzienny pośpiech - jak wszystko pogodzić? Marysia Przybyszewska przygotowała zestaw przepisów m.in. na śniadania, lunche i obiady, które są proste i zdrowe. A przede wszystkim - pyszne.
Czy istnieją słodycze, które można jeść przy cukrzycy i insulinooporności? Jak zaspokoić chęć dzieci na łakocie? Autorka, dietetyczka i mama, udowadnia, że można łatwo przygotować w domu zdrowe słodycze. Dzięki tej książce przekonasz się, że nawet jeśli jesteś na diecie lub myślisz o tym, jak szybko schudnąć, nie musisz rezygnować z naturalnego cukru zawartego w owocach i warzywach. Wypieki bez cukru zaspokoją twoją potrzebę na smakołyki. Wypróbujesz łatwe i szybkie receptury na babeczki, lody, ciasteczka i desery. Sprawdzą się one też jako urozmaicenie diety dla dzieci czy słodycze dla cukrzyków. Przekonasz się, że zdrowe słodycze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słodycze bez cukru i słodzików – pyszne, pożywne i zdrowe!
Gdy przeglądam zebrane tu przepisy, myślami przenoszę się do starego dworku. W każdym apteczka, czyli domowy skład nalewek, gdzie kryły się trunki lecznicze czy do smakowania. Oddajemy do waszych rąk zbiór ponad 100 przepisów na nalewki chlubę wielowiekowej polskiej tradycji kulinarnej. A po skorzystaniu z tych propozycji wypijcie kieliszek na zdrowie Ani Szubińskiej, która pracowicie odnalazła, sprawdziła i wypróbowała te receptury, a następnie opracowała i zgromadziła w tej książce. Anna Śmiałek Redaktor Naczelna serwisu beszamel.pl
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?