KATEGORIE [rozwiń]

Obrzut Magdalena

Okładka książki Niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto
nowość

119,00 zł 93,95 zł


Niniejsza publikacja dostarcza kompleksowej wiedzy na temat niedoczynności tarczycy i autoimmunologicznego zapalenie tego gruczołu – choroby Hashimoto. Została przygotowana na podstawie aktualnych badań naukowych i wytycznych towarzystw. Zawiera konkretne zalecenia, które można wdrażać w praktyce klinicznej, dzięki czemu stanowi praktyczne narzędzie mogące pomóc w codziennej opiece nad pacjentem. W książce szczegółowo opisano budowę i funkcję tarczycy oraz przedstawiono nowoczesne podejście do diagnostyki, leczenia, zasad żywienia i suplementacji w chorobach tarczycy. Publikacja wskazuje również na czynniki, które mogą wpływać na metabolizm i działanie hormonów tarczycy – zdrowy styl życia, aktywność fizyczną, sen. Monografia jest przeznaczona dla lekarzy, pielęgniarek, dietetyków i studentów, a także dla pacjentów poszukujących rzetelnych informacji dotyczących postępowania w niedoczynności tarczycy i jej autoimmunologicznym zapaleniu.
Okładka książki Interakcje leków z żywnością

119,00 zł 93,95 zł


W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami. Ocenia się, że interakcje pomiędzy lekami lub lekami a pożywieniem stanowią 3-5% przypadków kończących się hospitalizacją. Dlatego też właściwa edukacja pacjentów co do sposobu zażywania leków wydaje się kluczowa w kontekście sukcesu terapii oraz zachowania jej bezpieczeństwa. Mechanizmy interakcji między lekami, lekiem a suplementem diety czy lekiem a pożywieniem stanowią bardzo złożone i nie zawsze w pełni wyjaśnione zagadnienie. Często są to procesy złożone, wielofazowe, zachodzące na różnych etapach metabolizowania leku w organizmie.Wciąż za małą uwagę i nacisk kładzie się na potencjalne interakcje między lekiem a pożywieniem - zapominając o tym, że w skutkach może być ono tak samo niebezpieczne jak interakcja lek - lek. Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że "nie chodzi o to żeby lek zażyć - ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać"
Okładka książki Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności

99,00 zł 78,16 zł


Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce. Książka – poza zagadnieniem insulinooporności – w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej. Publikacja dedykowana jest lekarzom i dietetykom jako pomoc w codziennej opiece nad pacjentem z rozpoznaną insulinoopornością.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj