Chcesz schudnąć zdrowo, bez głodówek i ciągłego myślenia o jedzeniu? Zmagasz się z insulinoopornością, napadami głodu i skokami cukru? A może stosujesz leki z grupy GLP-1 i szukasz sposobu, by utrzymać ich efekty po odstawieniu?Dieta sytości w insulinooporności i w terapii lekami odchudzającymi to książka odpowiednia dla każdej osoby, która chce osiągnąć i zachować zdrowie, doskonałe samopoczucie i szczupłą sylwetkę bez odbierania sobie przyjemności z jedzenia. Dzięki wdrożeniu gotowego programu żywieniowego będziesz się czuła najedzona i zadowolona, a jednocześnie w zrównoważony sposób zrzucisz zbędne kilogramy. Z książki dowiesz się także, jak:najadać się do syta nawet na redukcji,komponować posiłki, by były zdrowe i syciły na długo,odróżniać rzeczywisty głód od głodu emocjonalnego,odżywiać się zgodnie ze swoimi potrzebami bez ciągłego wyliczania kalorii,wesprzeć swój dobrostan rytuałami i ruchem,budować i utrzymywać masę mięśniową,pozwalać sobie na przyjemności bez poczucia winy,monitorować swoje postępy.
Trądzik pospolity to nie tylko problem estetyczny, lecz także wyzwanie zdrowotne, które dotyka miliony osób na całym świecie.Coraz więcej badań potwierdza, że odżywianie ma istotny wpływ na stan skóry, a odpowiednio skomponowana dieta może wspierać leczenie dermatologiczne i zmniejszać nasilenie zmian."Dieta przeciwtrądzikowa" to praktyczny przewodnik napisany przez dietetyczkę, edukatorkę żywieniową i wykładowczynię akademicką Małgorzatę Różańską, który w przystępny sposób wyjaśnia wpływ tego, co jemy, na stan naszej skóry. Część praktyczna książki prezentuje cztery tygodniowe jadłospisy - na każdą porę roku, ułatwiające zastosowanie wiedzy teoretycznej w codziennym życiu.Książka została przygotowana przede wszystkim z myślą o pacjentach zmagających się z trądzikiem pospolitym, ale będzie również wartościowym wsparciem dla dietetyków oraz dermatologów, którzy chcą prowadzić swoich podopiecznych w sposób holistyczny - uwzględniający nie tylko leczenie farmakologiczne, lecz także styl życia.
Dieta w zaburzeniach hormonalnych kobiet - kompleksowy przewodnik dla kobiet i specjalistów pracujących z kobiecym zdrowiem hormonalnym.Hormony mają ogromny wpływ na samopoczucie, płodność, cykl miesiączkowy i jakość życia kobiet. W swojej najnowszej książce Katarzyna Bednarska w przystępny i merytoryczny sposób pokazuje, jak poprzez odpowiednie żywienie i styl życia wspierać równowagę hormonalną.Katarzyna Bednarska - specjalistka żywienia dla równowagi hormonalnejUkończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i nieustanie poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w kursach, konferencjach i studiując na Functional Medicine University. Od wielu lat prowadzi poradnię dietetyczną, gdzie pomaga przede wszystkim kobietom z zaburzeniami hormonalnymi. Jest przekonana, że to, co ląduje na naszych talerzach, ma realny wpływ na zdrowie hormonalne i to właśnie prawidłowe odżywianie stanowi u wielu kobiet ,,brakujące ogniwo" na drodze do równowagi hormonalnej.Autorka w swojej publikacji omawia najczęstsze zaburzenia hormonalne oraz mechanizmy leżące u ich podstaw, wskazuje wpływ czynników środowiskowych na występowanie zaburzeń hormonalnych, a także szczegółowo przedstawia strategie dietetyczne i dotyczące stylu życia pomocne w ich łagodzeniu.Dla kogo jest ta publikacja?To lektura obowiązkowa nie tylko dla dietetyków, ginekologów i endokrynologów pracujących z kobietami - to także zrozumiała i wspierająca pozycja dla każdej kobiety, która chce lepiej poznać swoje ciało i zadbać o zdrowie hormonalne.
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD).Leczenie żywieniowe jest integralną częścią terapii we wszystkich chorobach przewlekłych u dzieci.W publikacji przedstawiono najważniejsze informacje, które pozwolą prawidłowo realizować zasady leczenia żywieniowego w różnych sytuacjach klinicznych - w wieku od okresu noworodkowego do dojrzałości. Zalecenia zostały przygotowane przez pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów na podstawie aktualnej wiedzy.Publikacja adresowana do lekarzy, dietetyków, pielęgniarek, farmaceutów oraz wszystkich specjalistów zaangażowanych w leczenie żywieniowe.
Ta książka to zaproszenie do stołu, przy którym królują smak, prostota i radość wspólnego jedzenia. Zebrane przepisy są częścią mojego życia, którą chcę się z Wami podzielić.Znajdziecie tu 100 receptur na przekąski, obiady i desery:idealne zarówno na co dzień, jak i od świętaszybkie i nieskomplikowaneinspirowane tradycyjną kuchnią polską, wzbogacone nutą nowoczesnościoparte na sezonowych, łatwo dostępnych składnikach.Mam nadzieję, że moje ulubione potrawy zagoszczą także w Waszych domach i staną się pretekstem do rodzinnych spotkań.Smacznego - do zobaczenia przy stole!Jakub Kuroń
Polska kuchnia słynie ze wspaniałych przetworów owocowych oraz warzywnych. Do naszej tradycji należy wytwarzanie niepowtarzalnych w smaku dżemów, konfitur, galaretek, marmolad oraz kiszonek komponowanych z różnorodnych składników. Domowe specjały zamknięte w słoikach zawierają mnóstwo witamin oraz mikro- i makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A co najważniejsze, nie ma w nich żadnych niezdrowych konserwantów. Książka "Domowe przetwory" zawiera przepisy na owocowe i warzywne przysmaki. Są wśród nich receptury dobrze znanych tradycyjnych przetworów, a także unowocześnionych kompozycji, które urozmaicą codzienne menu i dostarczą niepowtarzalnych wrażeń smakowych.
Chcesz pozbyć się glutenu ze swojej diety? Nieważne, czy z konieczności, czy z wyboru. Z nami przejdziesz ten proces spokojnie, krok po kroku. To nie będzie trudne, a twoje menu wzbogaci się o pyszne, zdrowe dania.
Domowe nalewki przez wieki były specjalnością kuchni staropolskiej. Nasi dziadkowie przygotowywali je w wielu odmianach i z różnych składników - świeżych i suszonych owoców, ziół, kwiatów i przypraw korzennych. Trunki wyrabiane z wiśni, czarnych porzeczek, śliwek, orzechów, malin, tarniny lub pigwy smakowały wybornie. Nalewane z kryształowych karafek do niewielkich kieliszków roztaczały niepowtarzalny aromat i zachwycały intensywnością barw. Książka "Domowe nalewki" zawiera sprawdzone przepisy na domowe trunki. Znajdują się w niej wskazówki i rady, jak postępować, by samodzielnie przyrządzone nalewki, likiery, wódki i miody smakowały wyśmienicie, a sztuka ich robienia nie miała dla nas żadnych tajemnic.
Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia? Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć. Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować. W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć. Tomasz Prange-Barczyński
Nalewki to polska specjalność od lat. Choć zdarzały się okresy, kiedy nieco odchodziły w zapomnienie, to w ostatnich latach przeżywają renesans. I chwała za to tym wszystkim, którzy z zapałem wskrzeszają zwyczaj wyrobu domowych trunków. To najlepszy sposób na to, by zamknąć w smukłych butelkach całe bogactwo, jakim obdarza nas natura w ciepłych miesiącach roku.
Jeżeli przez cały dzień wlewasz w siebie hektolitry kawy, żeby nie przysypiać na biurku, stale czujesz się poddenerwowany, już dawno nie mieścisz się w ulubione dżinsy, a po zjedzeniu obiadu nerwowo przeszukujesz szafki kuchenne w poszukiwaniu okruszków ciastek, to ta książka jest właśnie dla ciebie!Znajdziesz tu porady i wskazówki dotyczące tego, jak zapobiegać skokom cukrów w ciągu dnia i jak zachować prawidłowy poziom glukozy. Dowiesz się, co i w jakiej kolejności jeść, czy i kiedy można pozwolić sobie na przekąskę, dlaczego wytrawne śniadanie pomaga zachować energię na dłużej i jak ocet jabłkowy pomaga wypłaszczać krzywą cukrową.W książce znajduje się również 80 przepisów na pyszne śniadania, obiady, przekąski i kolacje, dzięki którym utrzymasz poziom swojej glukozy w normie.Diana Pietraszewska - dietetyczka, która pomaga ludziom schudnąć, ustabilizować gospodarkę cukrowo-insulinową, pokonać problemy hormonalne i zajść w ciążę. W pracy stara się dopasować dietę do człowieka, a nie człowieka do diety. Prowadzi blog: dianapietraszewska
KSIĄŻKA ROKU według „THE TIMES” i „THE SUNDAY TIMES”
„JEŚĆ ZDROWO” TO COŚ WIĘCEJ NIŻ KSIĄŻKA – TO NOWE, INSPIRUJĄCE I PRAKTYCZNE, PODEJŚCIE DO JEDZENIA: DLA NASZEGO ZDROWIA I DOBRA PLANETY.
Jak wybierać lepsze produkty, by poprawić swoje zdrowie i samopoczucie?
Czego powinniśmy unikać, aby chronić i wspierać swój mikrobiom jelitowy?
Które produkty mogą wspomagać układ odpornościowy?
Jedzenie to nasz największy sprzymierzeniec w trosce o zdrowie, ale pytanie, co jeść, a czego unikać, nigdy nie wydawało się trudniejsze niż dziś, w dobie ultraprzetworzonej żywności.
Opierając się na najnowszych badaniach naukowych i osobistych doświadczeniach, profesor Tim Spector w tym łatwym do przyswojenia przewodniku po nowej nauce o zdrowym odżywianiu daje nam jasne odpowiedzi.
„Superinteresująca książka Tima rzuca nowe światło na jedzenie”.
Jamie Oliver
„Bez diet, bez bzdur, tylko praktyczne, oparte na nauce porady, jak dobrze się odżywiać”.
„The Daily Mail”, Książki Roku
Historia Włoch, kieliszek po kieliszkuCo łączy królewskie barolo, sycylijskie nero d'avola z ziem odbitych mafii i migdałowo-ziemiste chianti z toskańskich wzgórz? Włoskie wino to coś więcej niż napój - każda kropla jest zapisem sześciu tysięcy lat burzliwej przeszłości Półwyspu Apenińskiego.Marc Millon prowadzi nas przez wielowarstwową opowieść z elegancją doświadczonego sommeliera i dociekliwością historyka. Ruszamy w wyprawę przez epoki i aromaty - od ziołowych win produkowanych metodami starożytnych Greków, przez przyklasztorne winnice benedyktynów, aż po wyrafinowane nuty zamknięte w butelkach leżakujących na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Odkrywamy uniwersum, w którym wino było świadkiem koronacji i rewolucji, służyło jako waluta w feudalnych umowach i narzędzie społecznych przemian. Kolejne gatunki win stają się okazją do niezwykłych spotkań - z królem Wiktorem Emanuelem II i jego sekretnymi kochankami, Dantem Alighieri na wygnaniu z dala od ukochanej Florencji czy feministkami, które zmieniły oblicze włoskiego winiarstwa.Italia w kieliszku wina to nie tylko enologiczna skarbnica informacji, lecz także klucz do zrozumienia włoskiej polityki, kultury i tożsamości.Marc Millon zabiera nas w przyprawiającą o zawrót głowy włoską eskapadę, podczas której częstuje faktami podanymi z odpowiednio dobranym trunkiem i pokazuje, jak wino nadaje smak historii, a historia nadaje smak winu. Przygotujcie korkociągi!TOM STANDAGE, autor Historii świata w sześciu szklankachWyśmienita, epikurejska uczta z winem, odgrywającym od wieków ogromnie ważną rolę we włoskim społeczeństwie. Narracja Millona jest hedonistyczna, a zarazem refleksyjna.JAMIE MACKAY, autor The Invention of SicilyZainteresowani tematyką włoskich win nie znajdą lepszego przewodnika. To znakomita pozycja o dziejach Włoch oglądanych przez pryzmat lokalnych win, przedstawiona żywym językiem z akademicką erudycją i swadą bon vivanta, godna polecenia zarówno dla laików, jak i dla koneserów.JESSICA B. HARRIS, pisarka i historyczka kulinarnaMarc Millon przeszedł samego siebie, udało mu się bowiem fascynującą historię Włoch opowiedzieć językiem wytrawnego reportażysty. Co rusz przenosi czytelnika w inne magiczne miejsce i znienacka wyciąga przy tym butelkę wina, które samo w sobie niesie część opowiadanej historii. Czytając Italię w kieliszku wina, odwiedzamy z autorem najważniejsze włoskie zabytki, a słuchając jego wciągających opowieści, wspólnie raczymy się najlepszymi trunkami. To książka do czytania, słuchania i smakowania jednocześnie.Michał Bardel, kierownik Centrum Studiów nad Winem Uniwersytetu CivitasLubię opowieści o świecie snute z perspektywy stołu. A Marc Millon zaprasza nas na włoską ucztę złożoną z lokalnego wina, sera, chleba i owoców. Biorą w niej udział starożytni filozofowie, królowie i zakonnicy, artyści i włoscy winiarze. Rozmawiają o sztuce, polityce i historii. Tematów do dyskusji - i dobrego włoskiego wina - przy tym stole nie zabraknie. Zapraszamy do wspólnego biesiadowania!Paulina Bandura, Radio KulinarneMarc Millonod ponad czterdziestu lat popularyzuje wiedzę o winie, kuchni i podróżach. Opublikował kilkanaście książek, pisze felietony dla "Food & Travel Magazine". Jest certyfikowanym ambasadorem włoskiego wina i gospodarzem podcastu Wine, Food & Travel with Marc Millon. Organizuje wyjazdy kulinarne do Włoch i Francji.
Twoje ciało wie, jak schudnąć i utrzymać wagę – a ty potrzebujesz tylko właściwej instrukcji obsługi! Jeśli marzysz o osiągnięciu szczupłej sylwetki bez ciągłego liczenia kalorii, eliminowania z diety kolejnych produktów i wylewania siódmych potów na bieżni, w tej książce znajdziesz dokładnie to, czego potrzebujesz: plan usprawnienia twojego metabolizmu! Sięgnij po nią, aby:
przekonać się, jak wiele zależy od twoich hormonów, poziomu cukru we krwi, zdrowia jelit, jakości snu i poziomu stresu – i nauczyć się panować nad tymi elementami
zrozumieć naukę kryjącą się za przemianą materii i zacząć świadomie wpływać na jej tempo
przestać polegać na sile woli, a zamiast tego zmienić swoją podświadomość, by łatwiej wprowadzać nowe nawyki
poznać tajniki intuicyjnego odżywiania
zyskać strategię na wyjazdy, święta i inne „niebezpieczne” okazje.
Oprócz wiedzy teoretycznej znajdziesz w książce proste i skuteczne plany ćwiczeń, przepisy i porady dotyczące stylu życia i redukcji stresu. Dzięki nim nie tylko osiągniesz i utrzymasz wymarzoną sylwetkę, lecz także zyskasz więcej energii, lepsze samopoczucie i większą pewność siebie. Możesz zacząć tę zmianę już dziś!
Angelika Szymańska to lekarka, entuzjastka medycyny i zdrowego stylu zycia, na co dzień prowadzi profil na Instagramie (@gini.gina), który obserwuje ponad 200 tys. osób.Książka to bogate źródło wiedzy i praktycznych przepisów na temat dbania o odporność. Zawarte tu treści zostały oparte na badaniach naukowych i źródłach medycznych, dzięki czemu:znajdziesz tu skuteczne i co najważniejsze bezpieczne sposoby na wzmocnienie odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym,dowiesz się najważniejszych informacji o funkcjonowaniu ludzkiego układu odpornościowego i wpływie konkretnych produktów na naszą odporność,odkryjesz 37 przepisów na śniadania, obiady, kolacje, a także shoty i kiszonki, których składniki wspaniale wspierają odporność.
To niezastąpiony przewodnik dla każdego, kto chce czerpać pełnię zdrowia z roślinnych źródeł białka. Poznaj praktyczne sposoby na ułożenie sycącego jadłospisu bez produktów odzwierzęcych, naucz się komponować zbilansowane posiłki i odkryj gotowe przepisy na śniadania, obiady, przekąski i desery. Już dziś przekonaj się, jak łatwa i satysfakcjonująca może być dieta roślinna! W książce znajdziesz gotowy 4-tygodniowy plan posiłków, praktyczne listy zakupów oraz dziesiątki sprawdzonych rozwiązań na szybkie i pożywne dania. Autorki dzielą się sprawdzoną wiedzą oraz poradami, jak zadbać o mięśnie, zdrowie i środowisko, nie rezygnując z ulubionych smaków. Zainwestuj w swoje zdrowie i sprawdzone, praktyczne narzędzia do codziennego układania jadłospisu. Roślinne białko - twoja nowa siła!
Siostra Anastazja wie, co zrobić, aby kolejny rok w Twojej kuchni był udany. Tym razem proponuje rozgrzewające zupy, sycące drugie dania i desery, którym nie oprze się żaden smakosz. Klasyczne przepisy stają się w jej wydaniu propozycjami, które nie tylko urozmaicą codzienny jadłospis, ale sprawdzą się również przy okazji rodzinnych uroczystości. Krem kalafiorowo-brokułowy, ryba w cieście naleśnikowym i tort orzechowy - czy to nie idealny zestaw na niedzielny obiad?
Wśród przepisów nie mogło zabraknąć również kilku nowości. Siostra tym razem zdradza nam . przepis na szarpaną wołowinę z kluskami ziemniaczanymi oraz tartę dyniową.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?