rzewodnik terramare to fascynująca podróż do Wenecji: od zachwycającej bazyliki św. Marka, przez gotycki pałac Dożów i most Westchnień, po kolekcję światowego malarstwa w Galerii Akademii. Podziwiaj wenecką architekturę podczas rejsu gondolą lub tramwajem wodnym, zachwyć się widokiem na miasto i Lagunę Wenecką ze szczytu dzwonnicy, wybierz się na spacer wzdłuż kanałów, wypij kawę w najstarszej włoskiej kawiarni - kultowej Caff Florian i odkrywaj nieznane zakątki miasta w labiryncie wąskich uliczek - poznaj Wenecję z terramare ! W przewodniku terramare znajdziesz: fascynujące opisy miejsc wartych odwiedzenia, najciekawszych atrakcji i ukrytych skarbów, mnóstwo ciekawostek w formie wyimków z tekstu, ramek, stron tematycznych, praktyczne porady i informacje o życiu w mieście oczami jego mieszkańców, dowiedz się więcej - dla ciekawskich, wspaniałe zdjęcia, które pozwolą poczuć klimat miejsca jeszcze przed jego odwiedzeniem, mapy z najważniejszymi punktami, plany głównych obiektów, a dodatkowo darmową mapę w aplikacji na smartfon, praktyczny i poręczny dodatek kulinarny z informacjami o kuchni lokalnej oraz słowniczkiem przydatnych w restauracji słów i zwrotów. Opis pochodzi od wydawcy
Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy oraz pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia Autorki Natychmiast chcę to wszystko ugotować!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle"Rozszerzone wydanie - 186 przepisów na dania jak z bajki!Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje - kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, lecz także doskonale smakować!Małgorzata Kalemba-Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie w charakterze dekoracji, ale jako danie główne.Rozsmakuj się w złocistej tarcie z kwiatami cukinii!Oczaruj gości czekoladowym tortem fiołkowym i lodami z magnolii!Zaserwuj pasztet z aksamitkami i kwiaty rzepaku w ostrym sosie!Poznaj magiczny smak zupy z liliowca i skosztuj wyśmienitej nalewki pierwiosnkowej.Jadalne kwiaty to niezwykła książka kucharska. Dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim - jak przyrządzić z nich pyszne potrawy.Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa i Skarby ogrodu (2021). Prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie kwiatów i dzikich roślin. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach. W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się żywieniowo bezwartościowym, acz wszechobecnym składnikiem, który sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, a ponadto ma właściwości uzależniające, co doprowadza do huśtawki głodu i przejadania się oraz zmęczenia. Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz niezwykłych wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę, dr Davis przedstawia argumenty przeciwko temu wszechobecnemu składnikowi pokarmowemu. Dieta bez pszenicy skutkuje wg niego znaczącymi korzyściami, takimi jak: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych; wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie; ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych. Ta atrakcyjna w czytaniu, skłaniająca do myślenia i starannie udokumentowana książka oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów. Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa przekonująca, że eliminacja pszenicy z codziennej diety jest sposobem na utratę wagi, pozbycie się pszennego brzucha i liczne problemy zdrowotne współczesnego człowieka Dieta, która może zrewolucjonizować podejście do zdrowego żywienia Obecnie najpopularniejsza książka o diecie w USA, od ponad roku na listach bestsellerów, m. in. New York Timesa
Autorbestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką!Wraz z Franois-Rgisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata - PARYŻ.Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę?Dlaczego barman to paryski zawód?Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy?Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu?W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej?Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża?255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki2 050 adresów do odwiedzenia - od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracjemnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostekZobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach!Prawdziwa BIBLIA francuskiego smakuWSZYSTKO, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę FrancjiFranois-Rgis Gaudry - autor bestsellerowych, ukochanych przez Polaków książek - Italii na talerzu oraz Francji na talerzu. Francuski dziennikarz, krytyk kulinarny i pisarz, który za swoje książki jest uwielbiany na całym świecie. Prowadzi program telewizyjny Tres Tres Bon oraz audycję On va dguster w radiuFrance Inter.
Książka Kuchnia grecka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także dużej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w duże ilości ryb. Do posiłków pije się wina greckie, cenione już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono nowe składniki takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią istotną część diety. Autorka w sposób płynny przedstawia mutacje kuchni greckiej, na składnikach której opiera się dzisiejsza nowoczesna kuchnia europejska i światowa, zwłaszcza śródziemnomorska. Każdy z nas może docenić niepowtarzalny smak mezathes ( różnorodne przystawki ), zupy z soczewicy, keftethes (pikantne klopsy z mielonej baraniny), pites ( ciasteczka nadziewane na słodko lub słono) czy wspaniałych potraw rodem z Bizancjum - sera feta, wędzonej ikry czy tradycyjnego chleba wypiekanego z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Zapraszam zatem do lektury, a potem do kuchni, aby zaskoczyć gości potrawami kuchni greckiej. Smacznego. - objętość 298 stron plus 32 strony kolorowych ilustracji z potrawami kuchni greckiej. - oprawa miękka
Kiedym został kucharzem w mojej młodości, nieroiłem sobie, że przyjdzie mi kiedyś napisać książkękucharską. Wiek i doświadczenie ośmielają. OpuściłemWarszawę, zwiedziłem nadreńskie prowincye,Paryż, pracowałem tam dwa lata w moim zawodzie,a zebrawszy zasiłek na drogę, puściłem się do Londynu, gdzie poznałem znakomity porządek w kuchniachi siłę potraw angielskich,odpowiednią klimatowii powołaniu m arynarskiem u narodu. Czterywięc poznałem kuchnie: polską, niemiecką, francuskąi angielską. Korzystałem z tej znajomości i siłęjednych ze smakiem drugich starałem się pogodzić i zastosować do naszego klimatu.
Kiszonki leczą, odżywiają, smakująWraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku.W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku
Pierwsza w Polsce dietetyczka, która poleca dietę keto!Chcesz schudnąć, poczuć się lepiej i mieć mnóstwo energii? Masz ochotę wypróbować keto, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? A może brakuje ci czasu na gotowanie? Jeśli tak, to ta książka jest dla ciebie!Znajdziesz w niej najważniejsze informacje o diecie niskowęglowodanowej i ketogenicznej, listę polecanych produktów oraz informacje o niezbędnej suplementacji. A co najważniejsze czeka na ciebie prawie 100 przepisów na proste, sycące i pyszne potrawy, które przygotujesz w mniej niż pół godziny. Do każdego przepisu dołączona jest informacja o kaloryczności potrawy i rozkład makroskładników w jednej porcji.To także świetna książka dla tych, którzy już są na diecie keto i szukają nowych pomysłów na posiłki, łatwych rozwiązań i przepisów do przygotowania w kilka minut!Diana Pietraszewska dietetyczka, od 2017 roku jest na diecie niskowęglowodanowej przeplatanej z dietą ketogeniczną. Promuje żywienie niskowęglowodanowe, pomaga ludziom schudnąć, ustabilizować gospodarkę cukrowo-insulinową, pokonać problemy hormonalne i zajść w ciążę. Prowadzi blog: www.dianapietraszewska.com.
Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób. Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, więc nie ograniczaj się do tego, co znajdziesz w sklepach! Kreuj unikalne smaki, zbieraj rośliny wokół siebie, odkrywaj nowe połączenia! Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. Już nie musisz być skazany na mieszanki proponowane przez producentów. Herbata lipowa z malinami i miodem Karmelowa kawa z prażonych orzechów laskowych Mrożona herbata pokrzywowo-miętowa na ochłodę Syrop z pędów młodej sosny na kaszel Czekoladowa kawa z cykorii Herbata malinowo-sosnowa na wzmocnienie odporności Pobudzająca kawa z żołędzi Herbata świerkowa z malinową konfiturą – bomba witaminowa Syrop z kwiatów podbiału Herbata z pąków bukowych na chwilę relaksu Mleczna kawa z orzeszków lipy Kawa z mniszka lekarskiego na lepsze trawienie I wiele innych… Katarzyna Mikulska i Artur Bokła – ludzie lasu, prowadzą kursy i warsztaty z zakresu zielarstwa, zdrowego odżywiania, zielonej kuchni, survivalu, bushcraftu, historycznej kuchni i ekologii. Wydali dwuczęściową książkę Kuchnia survivalowa bez ekwipunku. Gotowanie w terenie, w której prezentują sprawdzone techniki przygotowywania potraw oraz przepisy z wykorzystaniem tego, co możesz znaleźć na łące i w lesie.
"Squishmallows: Oficjalna Książka z Przepisami" to idealna propozycja dla fanów oryginalnych Squishmallows i miłośników pieczenia! Zawiera 50 przepisów inspirowanych ulubionymi postaciami Squishmallows, dzięki czemu każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wśród smakołyków znajdują się między innymi trójkolorowe ciasteczka Cam, czekoladowe trufle z posypką Hansa, cynamonowe bułeczki Lesedi oraz serduszka Linzer Bethany! Te wypieki to pyszne i zabawne przekąski, które wszyscy fani Squishmallows mogą łatwo odtworzyć. Książka zawiera również doskonałe przepisy na krem maślany, karmel oraz piankę Squishmallows, a także wybór pysznych i orzeźwiających napojów na każdą porę roku. Pięknie ilustrowana kolorowymi zdjęciami każdego wypieku oraz grafikami Squishmallows, książka ta oferuje kreatywny i przystępny sposób na cieszenie się tymi unikalnymi przepisami. "Squishmallows: Oficjalna Książka z Przepisami" jest odpowiednia dla cukierników na każdym poziomie zaawansowania i stanowi doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną w tematyce ulubionych bohaterów Squishmallows.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem "superpokarmów", wspomagających leczenie cukrzycy. Choroba nie musi skazywać diabetyka na rodzinną alienację kulinarną - przeciwnie - może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania - smakowite, różnorodne i kolorowe.
Yotam Ottolenghi wraz z zespołem przedstawia książkę kucharską o dodatkach. Znajdziesz w niej przepisy nie tylko na sycące warzywne dania, ale też COś EKSTRA - absolutne bomby smaku - sosy, pikle, marynaty i posypki, które zwykły posiłek zmieniają w wybitny. To są właśnie Extra Good Things - smakowitości na co dzień. Możesz je przygotować, kiedy tylko masz ochotę, i używać dowolnie, praktycznie bez ograniczeń. Posłużą ci w niezliczonych sytuacjach, podkręcając kolory, konsystencje, kwasowość i ostrość. Zamknij je w słoikach i wykorzystuj z ryżem, jajkami czy warzywami przysmażonymi na patelni, a przekonasz się, że warto! Każdy przepis skrywa zaskakujące połączenie smaków, nowatorską metodę czy sekretną technikę. Naucz się ich - i gotuj jak Ottolenghi!
Prezentujemy Państwu Przepiśnik biblioteczny pozycję, która w naszym zbiorze publikacji naukowych i technicznych jest absolutnie wyjątkowa. Zamiast wzorów ingrediencje dania, zamiast wykładni sposób jego przygotowania, zamiast tabel i schematów zdjęcia apetycznych potraw.Pracownicy Biblioteki Głównej AGH przedstawiają swoje przepisy na przekąski słodkie, słone i na specjalne okazje, które od dziesięciu lat przygotowują na kiermasz charytatywny Biblioteki Głównej. Od samego początku jego ideą jest pomoc konkretnemu potrzebującemu. Pracownicy uczelni ofiarowują na cel kiermaszu przeczytane książki, zgrane gry i obejrzane filmy, które przekazują personelowi BG, a następnie w dniu kiermaszu w zamian za datek i poczęstunek mogą zabrać dowolny interesujący ich przedmiot przeznaczony na cel imprezy przez innych ofiarodawców. Tym sposobem potrzebujący otrzymują wsparcie, książki, gry i filmy nowe życie, a pracownicy satysfakcję ze spełnienia dobrego uczynku połączoną z radością degustacji naprawdę niezłych smakołyków.Od lat pracownicy Biblioteki w dniu kiermaszu rozpieszczają nas znanymi już dobrze słodkościami i zakąskami. Są tak pyszne, tak domowe, tak naturalne i proste w wykonaniu, że wiele osób chciało poznać sekrety receptur. Dlatego właśnie powstał Przepiśnik od pracowników dla pracowników. Znajdziemy w nim zarówno przepisy inspirowane kulinarnymi książkami, blogami lub programami telewizyjnymi, jak też takie, które przez całe lata leżały w rodzinnych notatkach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Od babeczek, przez ciasta, do tortu, od sałatek, przez paluchy i chlebki, po tarty i rolady. Jest też przepis na wyśmienity smalec kustosza i mirabelkówkę po godzinach. Wyjątkowe, błyskawiczne, zawsze się udające, ale przede wszystkim przez lata sprawdzone i potwierdzone znikającymi z kiermaszowego stołu w błyskawicznym tempie porcjami.Nie można pozostać obojętnym wobec takich smaków. Trzeba po prostu poznać pijanego pingwina, topielca, sernik Izaury, dyrektorską tartę czy zupę nie dla wampirów. Naprawdę warto!
Starzenie się jest nieuniknione, jednak można mu zapobiec. Rośliny lecznicze i zioła na odporność są fundamentem przepisów zawartych w tej książce. Dzięki nim możesz naturalnie wzmocnić swoje zdrowie, odbudować ciało i mózg, poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zwalczać stany zapalne. To książka kucharska zakorzeniona w szamańskiej mądrości, zawierająca ponad 90 przepisów na roślinne dania, które wspierają dietę na zdrowe jelita i zdrowy mózg. Dowiedz się, jak przygotować silne probiotyki, aby poprawić mikrobiom i pozbądź się żywności, która sieje spustoszenie w organizmie. Spożywanie potraw zalecanych w tej książce pozwoli ci odmłodzić ciało i umysł. Wykorzystaj moc roślin, ziołolecznictwo i medycynę naturalną, aby odmłodzić swoje ciało i umysł!
Czy wiesz, że pokarm może leczyć i zapobiegać chorobom przewlekłym? Wysokoodżywcza żywność wprowadzi cię w świat pełnowartościowych pokarmów i suplementów, które leczą schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne. Autorka dzieli się strategiami dietetycznymi opartymi na doświadczeniach zdrowotnych i nauce. Znajdziesz tu przegląd diet: rozdzielnej, wegetariańskiej i wysokobiałkowej, oraz ich wpływ na zdrowie. Dowiesz się, jak dieta bogata w wysokoodżywcze pokarmy, witaminy, minerały, probiotyki i zioła lecznicze wspiera zdrowie oraz odporność. Naturalne składniki, enzymy i fitozwiązki pomagają eliminować stany zapalne i oczyszczać organizm. Wysokoodżywcza żywność to inspiracja do przejęcia kontroli nad zdrowiem poprzez świadome wybory żywieniowe. Odkryj moc zdrowego odżywiania!
Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć. Wydanie II rozszerzone Jedzenie na zdrowie Wychowanie dziecka to wielkie, piękne, ale też trudne zadanie. Trudniejsze, jeśli dziecko jest specyficzne - takie, u którego stwierdzono występowanie zaburzeń ze spektrum autyzmu. Sytuację komplikuje dodatkowo fakt, że neurologicznym i psychicznym objawom autyzmu towarzyszą nierzadko problemy fizjologiczne, najczęściej gastroenterologiczne, immunologiczne i laryngologiczne. Dolegliwości zdrowotne nie pozostają bez wpływu na kondycję umysłową i zachowanie osób autystycznych. Dlatego nie powinno się ich ignorować, przeciwnie - warto w szczególny sposób dbać o fizyczny dobrostan autystyka. Jak? Niebanalne znaczenie ma tu odpowiednia dieta. Pozytywny wpływ dostosowania diety do szczególnych potrzeb raportują kolejni rodzice dzieci w spektrum. Dostępnych jest również coraz więcej badań wskazujących dość jasno, których składników pokarmowych unikać, a po które warto sięgać. W przewodniku dla rodziców małych autystyków pisze o tym szczegółowo dr Justyna Jessa. Powołuje się przy tym na wyniki własnej pracy badawczej i odnosi do polskiej i światowej literatury poświęconej zagadnieniom powiązania stanu zdrowia i jakości życia osób autystycznych z ich dietą. Podpowiada, jakie badania warto wykonać, by mieć podstawy do dietetycznej interwencji. Wskazówki te uzupełnia poradami w formie konkretnych przepisów kulinarnych, które eliminują niekorzystne składniki na rzecz ich dobroczynnych zamienników.
Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby osób na całym świecie. Tkanka tłuszczowa wydziela do krwiobiegu szereg substancji, również tych działających niekorzystnie, np. wywołujących przewlekły stan zapalny, co przyczynia się do rozwoju chorób i zaburzeń metabolicznych.Głównym celem terapii otyłości jest trwałe obniżenie masy ciała, ale presja związana z chęcią uzyskania szybkich efektów sprawia, że pacjenci często sięgają po rozwiązania niedostosowane do ich możliwości. W dłuższej perspektywie nie przynosi to pożądanych rezultatów, a nawet może nasilać proces odkładania się tkanki tłuszczowej.Książka "Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości" to kompendium wiedzy, które pozwala zrozumieć przyczyny przejadania się oraz stanowi pomoc w wypracowaniu stabilnej równowagi żywieniowej, która umożliwia trwałą normalizację masy ciała.Publikacja dedykowana jest przede wszystkim osobom z nadwagą i otyłością, określającym siebie jako "uzależnione", np. od słodyczy, doświadczającym niekontrolowanych napadów apetytu, a także ich bliskim oraz specjalistom opiekującym się pacjentami z nadmierną masą ciała: dietetykom, lekarzom, terapeutom.
Smakowita podróż bez biletuTa książka zabierze cię w kulinarną podróż bez konieczności pakowania walizek. Znajdziesz w niej przepisy na dania roślinne, które są częścią tradycji na wszystkich kontynentach - od streetfoodowych klasyków z Ameryki Północnej, przez europejskie placki, pizze i makarony, zielone falafele z Afryki, aromatyczne potrawy strączkowe z Indii, dania typu stir-fry z Dalekiego Wschodu aż po egzotyczne specjały z Australii i Oceanii.Dorota Jaworska odkrywa bogactwo roślinnych smaków w każdym zakątku globu. Nawet w kuchniach, które słyną z potraw mięsnych, znajduje oryginalne dania wegańskie będące częścią dziedzictwa kulinarnego. W swojej książce celebruje mnogość kultur i ich różnorodność, która wyraża się także poprzez jedzenie. To idealna lektura dla tych, którzy chcą przywozić z podróży smaki niczym najcenniejsze pamiątki, jak również dla tych, którzy pragną wzbogacić swoje domowe menu o egzotyczne, ale łatwe do przygotowania potrawy.Wprowadź autentyczne roślinne smaki z całego świata do swojej kuchni!
Książka Kucharska Wytwornej Restauracji Blue i Bingo to pomysł na pyszną zabawę w towarzystwie bohaterów serialu Bluey! Znalazły się tu przepisy na dania znane z kreskówki - od prostych, jak Wróżkowy Chleb, po nieco trudniejsze - Babeczki z Cienistego Szlaku, Miniracuchy czy Omlet.
Ale uwaga! Nawet najbardziej skomplikowane potrawy nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych i każdy kilkulatek pod czujnym okiem rodzica poradzi sobie z ich przygotowaniem. Przepisy są krótkie, przejrzyste i zrozumiałe, a do tego podzielone na łatwe do ukończenia etapy, dzięki czemu wspólne gotowanie przyniesie dużo satysfakcji zarówno dzieciom, jak i asystującym im dorosłym.
Przy każdym przepisie podano również stopień trudności (a raczej "skomplitrudności") potrawy, dzięki czemu łatwiej zorientować się w skali kulinarnego wyzwania. Są tu także proste listy składników i niezbędnych akcesoriów oraz strona, na której można zaplanować menu na cały tydzień.
Zabawny język książki, ilustracje zaczerpnięte wprost z serialu i uroczy klimat serialu Bluey sprawią, że Książka kucharska Wytwornej Restauracji zachęci maluchy nie tylko do pierwszych przygód w kuchni, ale i do próbowania nowych potraw i smaków. Praktyczna oprawa ze spiralą, dobrej jakości gruby papier i niezniszczalna, odporna na kuchenne eksperymenty okładka sprawią, że książka posłuży przez długi czas. Doskonale nadaje się również na prezent, zarówno dla smakoszy, jak i dla niejadków!
Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku. Autorka posiadała nowoczesne, jak na swoje czasy, poglądy na kwestie np. higieny, czystości i zdrowia. Dodatkowy walor realizmu i autentyczności jej poradom dodawał fakt odwoływania się do opinii znanych i cenionych warszawskich autorytetów medycznych (i nie tylko).
"365 obiadów", przez wiele lat obowiązywał dłuższy tytuł "365 obiadów za 5 złotych", to bestsellerowa pozycja, którą w ówczesnych dla autorki czasach wypadało mieć i z niej korzystać. Autorka pisała, że świeżość i wybór dobrego prowiantu jest pierwszym warunkiem dobrej kuchni, bo ze złych rzeczy nic dobrego wytworzyć nie można. Dyspozycja w jej obiadach składa sią zwykle z czterech dań, a z każdym, nowym wydaniem p. Lucyna starała się uaktualnić przepisy do panujących realiów i mody.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?