Wenecja. Przepisy i wspomnienia z krainy gondoli, prosecco i owoców morza
-
Autor: Kiros Tessa
- ISBN: 978-83-8317-292-7
- EAN: 9788383172927
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Pascal
- Format: 235x165x25mm
- Język: polski
- Liczba stron: 288
- Rok wydania: 2024
- Wysyłamy w ciągu: 3 - 5 dni
-
Brak ocen
-
56,35złCena detaliczna: 99,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,98 zł
Zauważyłam, że wspaniałomyślność wenecjan ma swoje granice. Z przyjemnością wskażą drogę, ale przepisem już nie tak chętnie się podzielą. Nie mieli problemu z wytłumaczeniem jakiemuś turyście, jak dostać się do czternastego mostu, ale nie chcieli nawet słyszeć pytania o to, czy do małży używają czarnego, czy białego pieprzu. A ja chciałam znać szczegóły...
Tessa Kiros
Wenecja to włoskie królestwo soli oraz pereł, prosecco oraz syren, bigoli oraz polenty. Tessa przemierza miasto, chłonie jego atmosferę, a z dalaod obleganych przez turystów lokali znajduje autentyczne weneckie jedzenie.
Rybne carpaccio z różowym pieprzem, spaghetti z karczochami i krewetkami, lasagne z owocami morza, kurczak w pomidorach, gotowane jabłka z amaretti - przepisy prosto z kuchni wenecjan. Prawdziwe, nieraz pilnie strzeżone, są jednym ze skarbów tego miasta. Z pomocą siostry swojego męża (w połowie wenecjanki), Tessa uchyla w tej książce rąbka tajemnicy.