Okupacja od kuchni
Kobieca sztuka przetrwania
-
Autor: Aleksandra Zaprutko-Janicka
- ISBN: 9788368263138
- EAN: 9788368263138
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Poznańskie
- Format: 225x150mm
- Język: polski
- Liczba stron: 280
- Rok wydania: 2024
- Wysyłamy w ciągu: 24h
-
Brak ocen
-
28,02złCena detaliczna: 49,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,12 zł
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Od jesieni 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.