
Dzieci Gotują. 4 pory roku
-
Autor: Wieczorek Marzena
- ISBN: 9788379127467
- EAN: 9788379127467
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Demart
- Format: 290x202mm
- Język: polski
- Liczba stron: 290
- Rok wydania: 2024
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
48,23złCena detaliczna: 79,91 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 47,90 zł


W książce Dzieci gotują. 4 pory roku pokazujemy, że pora roku powinna mieć duży wpływ na to co jemy i dlaczego warto korzystać z sezonowych składników. Oczywiście, że smaki i zapachy takich potraw będą nie do podrobienia, ale Jest naprawdę wiele atutów krajowych produktów sezonowych. Najważniejszy z nich, to wyjątkowa wartość odżywcza skutek naturalnych warunków wzrostu i dojrzewania oraz krótkiego czasu od zbiorów do trafienia na talerze. Świeże owoce i warzywa sprawiają, że jesteśmy po prostu zdrowsi. Natomiast frykasy przywożone z daleka, w stanie niedojrzałym, są zabezpieczone różnymi chemikaliami przed psuciem i uszkodzeniami mechanicznymi. Zatem wiosną stawiajmy na nowalijki. Pamiętajmy o kiełkach, zielonych koktajlach na bazie świeżych liści (pietruszki, mięty, szpinaku) i sięgajmy po inne dary natury, takie jak chwasty! Latem obfitującym w owoce, w czasie upałów, serwujmy zupy na zimno, komponujmy swoje lody i sorbety, aromatyczne koktajle i lemoniady. Sięgajmy także po młode warzywa i świeże aromatyczne zioła. Jesień, to czas zbiorów owoców i warzyw, które trafiają do nas prosto z pola. Na straganach pysznią się grzyby i orzechy, w których oddziela się skórka od chrupiącego słodkawego wnętrza niebo w gębie! A charakter jesiennemu jadłospisowi nadaje dynia. A zimą jest czas na sycące ciepłe posiłki. W zastępstwie świeżych produktów postawmy na kiszonki. Korzystajmy z korzennych przypraw i cytrusów, na które sezon przypada w grudniu i styczniu. Zima pachnie także świątecznymi potrawami, piernikami, pieczonymi mięsami uzupełnionymi kunsztownymi sałatkami. Każdy może spróbować swoich sił w sezonowej kuchni z przepisami z tej książki. Są, i całkiem łatwe, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające wiele czasu. Zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdej potrawie znajdują się wskazówki, jak ją zmodyfikować.
Życzymy powodzenia w odkrywaniu kulinarnych uroków wszystkich pór roku!
Tytuł został laureatem bestsellerów GWIAZDKA 2024.