W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Oto przewodnik gastronomiczny po stolicy Wielkopolski, w którym Czytelnik znajdzie ponad 200 miejsc rozsianych po 42 fyrtlach. Każda jego strona to dowód na to, że Poznań urasta do rangi kulinarnej stolicy Polski nie tylko ze względu na liczbę lokali, ale też ich wyjątkową ofertę. Jakość, smak, różnorodność, szacunek dla lokalności i otwartość na inne kuchnie, autentyczność i gościnność tym kierowali się autorzy, tworząc poznański szlak dobrego jedzenia. Są tu adresy zarówno z Jeżyc, Wildy, Łazarza i Starego Miasta, jak i z dzielnic typowo mieszkaniowych, ukrytych pośród bloków i domów wielorodzinnych.
Karkówka w śliwkach, węgierski gulasz wołowy, skrzydełka z kurczaka z duszonymi warzywami, kaczka nadziewana jabłkami. A może coś z ryb – pstrąg z piekarnika, zupa rybna, siekane kotlety rybne? Wyśmienite mogą być także dania z grzybami w roli głównej: grzyby leśne w śmietanie, krupnik z kurkami… Co tym razem ugotujesz z Wiolą? Kolejna książka Kulinarnej Wioli to ponad 120 przepisów na dania mięsne, rybne i z grzybami. Idealne na każdą porę roku i każdą okazję. Wioleta Wójcik, Kulinarna Wiola – gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od kilku lat prezentuje na Facebooku swoje przepisy na smaczne, proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej.
Sumptuous Asian cooking has never been simpler
Join Verna Gao of @vernahungrybanana as she shares more than 70 of her all-time favourite Asian-inspired recipes. Whether you're craving 10-minute creamy peanut noodles that bring simplicity and peace, soothing congee for comfort or exquisitely plump dumplings perfect for joyful potluck parties, discover dishes to satisfy every mood and occasion.
More than just a compendium of recipes, this is a personal journey back in time, through words, memories, and photographs, to the people and places that inspired these dishes - from memories of a Shanghai childhood spent with mum and grandma in the kitchen, to impromptu "real Chinese" cooking lessons with university friends, and backpacking round the street food hotspots of East Asia.
Super fresh, vegan-adaptable, and full of punchy flavours, Verna's unfussy recipes are all easy to make and delectable to eat.
Join Lauren and Rachel Finch, the bestselling duo behind Finch Bakery, as they share their best kept secrets to creating more than 70 everyday treats and show-stopping bakes at home.
Discover indulgent new flavour combinations for decadent desserts, fill your party bags with delectable traybaked crowd-pleasers and dazzle guests with celebration cakes perfect for getting parties started. From moreish deep pan cookies to sumptuous loaf cakes and no-fuss brownies, whatever your craving, Disco Bakes and Party Cakes will make your special day a sweet success.
Including step-by-step guides to expert techniques and recipes for recreating the very latest trends in cake decorating - this is an unashamed celebration of sugar, bursting with joyful bakes to make every day a celebration.
Jeśli chcesz poczuć smak domowej wędliny, ta książka jest dla ciebie! Oto wyczerpujący poradnik, który krok po kroku poprowadzi cię przez proces przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Znajdziesz tu 100 różnych przepisów na kiełbasy, a także dokładne instrukcje, jak mielić i doprawiać mięso, napełniać osłonki, parzyć i wędzić kiełbasy. Dowiesz się, jak powinna być wyposażona kuchnia i jak bezpiecznie przechowywać gotowe wyroby. Przekonasz się, że samodzielne przygotowanie kiełbasy nie jest takie trudne, a jej smak okaże się niepowtarzalny.
'Who better as a guide to using them, whether stovetop or electric models, than the Queen of pressure cooking... Catherine Phipps. As someone who is in the wasteful habit of using mine just for pulses and stock, I'm inordinately grateful to her.' – Nigella Lawson
'Don't be put off using a pressure cooker: buy this book and learn the way to a quicker, healthy, taste-capturing way of cooking. Catherine takes away any doubts and will open your eyes to the way of the pressure cooker. Well, it certainly worked for me.' – Dave Myers, The Hairy Bikers
'The Pressure Cooker Bible from the Pressure Cooker Queen… Wonderful!!!' – Si King, The Hairy Bikers
With over 200 recipes, Modern Pressure Cooking is the essential pressure cooker cookbook.
Author Catherine Phipps gently guides readers through everything they need to know about cooking in a stovetop or electric pressure cooker, with foolproof, step-by-step instructions.
Shakshouka with Feta, All in One Macaroni Cheese, Crispy Aromatic Duck, Squid and Chorizo with Black Rice – all the recipes included are delicious and will go down well with hungry friends and family.
Pressure cooking is a wonder cooking method: you can make meals in minutes (on average, a third or less of the time of other cooking methods – risotto takes 7 minutes!), it's energy-efficient and food cooked in a pressure cooker retains more nutrients and more flavour. Cooking this way makes life easier!
Kompletna dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) + domowe sposoby na kiszenie i fermentacjęZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej(R):odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,poprawisz wygląd swojej skóry,zwalczysz uczucie zmęczenia,ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz:5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,"tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R)! Znajdziesz w niej:etapy wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu,115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,listę produktów i przykładowe zestawy menu,porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.W książce "Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską(R)" znajdziesz:porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić,przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie,wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej,porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane,inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas,sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.Bestsellerowy zestaw!
Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii Kuchnie świata. KUCHNIA UKRAIŃSKA I INNE KUCHNIE KRESOWE to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów, Litwy, Ukrainy, Białorusi itp. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna, Lwowa, Kijowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to pod czujnym okiem (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Over the past few years, the world of coffee has kickstarted a movement of cultural and creative influence. From unique jute bags, logos, or merchandise—cafes, roasters, and coffee shops around the globe are experimenting with new ways to provide spaces and product packaging that stand out from the crowd.
Designing Coffee explores what it takes to curate some of the most innovative and eclectic coffee shops of today, from brand identity and packaging, through to interior design and architecture.
Celebrating unique spaces, such as the minimalist, tea-house-like coffeeshops of Japan or communist themed cafes in Vietnam, this book provides advice on how to create a unique space of your own.
Delicious! Emma writes with such clarity and passion' NED PALMER, bestselling author A Cheesemonger's History of the British Isles
'Emma's expert take is brilliantly refreshing. What a triumph' HELEN MCGINN, Drinks Expert BBC Saturday Kitchen
'Fabulous, fun and factual' MELISSA HEMSLEY
Do you know your Brie from your Beaufort, your Reblochon from your Roquefort? Whatever your cheese expertise, this book is for you!
With over 110 cheeses covered, using The Cheese Wheel, you can:
- Discover the finest new cheeses from around the world
- Master how to taste cheese and describe what you like/dislike
- Find out the perfect drink to pair with your cheese
- Design your own cheeseboard
- And much more...
With experience as a cheesemonger, cheese maker and cheese awards judge, Emma Young brings her comprehensive knowledge to the page in this innovative flavour-based guide to cheese. Each cheese profile includes fascinating notes on its origins, what drink it pairs best with, why you must try it, and other cheeses it complements for your next cheese board.
So, whether you consider yourself a cheese connoisseur or are simply curious about the differences between a Cheddar, Comté and Caerphilly, this is an essential companion to have on your shelves.
Make Christmas magic
In this book, you'll find easy, accessible ways to embrace your festive spirit and create lasting memories with the family with a collection of traditions - old and new - including simple recipes, styling tips and crafts to make your celebrations meaningful and beautiful without the big spend.
By using traditional, low-cost ingredients to create simple and tasty festive recipes and foraging, recycling, and using inexpensive items from around your home for cosy styling and beautiful crafts to keep or give as gifts, you can have a perfect, budget-friendly and more sustainable Christmas.
Recipes will include Mini gingerbread house biscuits, Brie and cranberry waffles, Christmas Cake and Mince pies, with styling tips covering how to dress your front door, tree and shelves, and crafts ranging from honeycomb paper trees to creating needle felted ornaments, recycled wax candles and natural beaded garlands.
This is a book you'll reach for year on year.
Ta książka powstała, aby ułatwić ci życie.Nie potrzebujesz piekarnika, żeby zrobić efektowny deser. Ania Lekka, autorka popularnego profilu na Instagramie i TikToku, zdradza tajniki przepisów i techniki przygotowywania ciast bez tradycyjnego pieczenia. To się nie może nie udać!Znajdziesz tu nowe wersje klasycznych receptur, torciki, serniki oraz inne słodkości. Szarlotka czy karpatka? Banoffee czy tiramisu? Cake popsy czy kuleczki ptysiowe?Każde ciasto jest inne, ale wszystkie są niezwykle lekkie. Dobrze sprawdzą się w upalne dni, bo świetnie orzeźwiają. Możesz je przyrządzać przez cały rok. Będą idealne na co dzień, na spotkania z rodziną i ze znajomymi oraz na chwile relaksu z filiżanką kawy.Nie bój się eksperymentować. Po prostu ciesz się samym tworzeniem przepysznych deserów!Miłego (nie)pieczenia!
The Healing Cookbook takes self-care to the next level. In this four-colour illustrated book, plant-based chef Gemma Ogston shows readers how to supercharge their immune system and boost their mood, to feel better and stay well. It comes at a time when many of us have struggled with our health and are looking for ways to recover from illness and stay well.
Eating well is a vital part of good health, and yet so many of us are not fuelling our bodies in the right way. Presented in 4 parts: Recovery, Replenish; Staying Well and Supercharge, with a wellness toolkit, this beautiful book outlines how to harness the power of plant-based eating to recover from illness, and create a strong foundation of long-term health.
With over 60 delicious recipes, including Barley and Miso Risotto with Greens and Crispy Shrooms to boost energy levels and mood, Super Nourish Stir Fry with Kimchi to support gut health and immunity, and Tummy-loving Simple Stew to ease digestive issues, The Healing Cookbook is the path to wellness and vitality.
THE THIRD NUMBER ONE BESTSELLER from Jane Dunn
Simple cakes and delicious bakes for every day
Bestselling author Jane Dunn shows you how easy it is to bake every day with her simple treats, foolproof cakes, and comforting savoury bakes.
Covering all the classics from chunky cookies and fluffy cupcakes, deliciously flaky pastry and cheesy breads, to easy no-bake cheesecakes and quick one-tray feasts. This book has everything you need for effortless mouth-watering winners every day.
With 70 new and exclusive fan-requested recipes, 30 classic favourites, tips on freezing and how to make Jane's staple bakes free-from, Jane's Patisserie: Everyday is packed with big flavours that everyone will love. Including:
Carrot Cake Blondies
Chocolate Orange Fudge Cake
Chocolate Cheesecake Muffins
Irish Coffee Cupcakes
Mini Biscoff Cheesecakes
Marmite & Cheese Buns
Bacon Turnovers
Loaded Potato Skins
Ultimate Mac & Cheese
And more!
Step inside the curious world of Hendrick's Gin and perfect the peculiar alchemy of cocktail making. Distilled in a gloriously inefficient way, Hendrick's is world renowned for its signature infusion of rose and cucumber. Since opening its very own Gin Palace on the south west coast of Scotland in 2018, Hendrick's has innovated a whole range of new gins, each with their own fresh flavour.
Now readers can not only perfect the Classic Hendrick's Gin & Tonic, but explore a unique variety of unusual flavours and surprising serves. Join Global Ambassador and juniper aficionado Ally Martin as he explores the 11 key botanicals used to make Hendrick's and crafts the perfect cocktails to celebrate each flavour. Expect elevated versions of old favourites - from martinis and gimlets to negronis - as well as more complex cocktails to delight novices and experts alike.
Dipping into summer stunners, winter warmers, and a variety of curious ingredients, readers will discover the versatility of Hendrick's gins, and be charmed by the playful creations on show. With chapters on sumptuous sharers perfect for hosting friends, trickier concoctions to enchant and astound, and tantalising toasts to celebrate something special, the Curious Cocktail Cabinet will prepare cocktail adventurers for any occasion.
With the perfect gin cocktail for everyone, this is the ultimate addition to any drinks trolley.
Weź udział w wegetariańskiej uczcie i zakochaj się w bezmięsnym gotowaniu!
Masz ochotę na coś pysznego? Coś szybkiego i sycącego, a może coś bardziej wykwintnego, co zachwyci cię nieoczekiwanym połączeniem składników?
Wypróbuj 100 przepisów, które cieszą podniebienie i poprawiają nastrój!
Znajdziesz wśród nich pomysły na niespieszne niedzielne śniadania, szybkie przekąski do ulubionego serialu, efektowne obiady dla gości czy apetyczne desery z różnych stron świata. Zasmakuj ponownie w daniach z czasów błogiego dzieciństwa, wybierz się w kulinarną podróż po kuchniach z odległych krajów, pozwól sobie na małą ucztę dla swoich zmysłów. Czego chcieć więcej?
Tofu w sosie śliwkowym, suflet serowy z gruszką, odświeżająca zupa z mango i imbirem, pierożki momo, ciasto oliwne z nektarynkami… Nieważne, czy jesteś wegetarianinem od lat, czy chcesz jedynie ograniczyć mięso w diecie – te dania zadowolą nawet najbardziej wykwintnego smakosza i zmienią każdy posiłek w wyjątkowe przeżycie.
Sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii. Na jej niezwykłość wpływa różnorodność aromatów, bogactwo kolorów i smaków. Ta książka dzięki prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowania wypieków i deserów oraz efektownym fotografiom nauczy cię robić smakowite kremy i musy oraz przygotowywać tarty i tartaletki, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, dobre na przegryzkę ptysie, eklerki i makaroniki, a także klasyczne ciasta i niezwykłe pyszności o niepowtarzalnym smaku. Zawarte w książce porady autorki i podpowiedzi mistrzów cukiernictwa sprawią, że magia zawita również do twojej kuchni.
Prostota, przyjemność, pasja i miłość – to z tych składników stworzycie najlepsze dania! Zapraszam Was na drugą część kulinarnej przygody, która powstała właśnie dzięki tym tajnym składnikom. Gotowanie to jedna z największych przygód w moim życiu. Stanie za kuchennym blatem sprawia mi ogromną frajdę i wyzwala we mnie mnóstwo pozytywnych emocji. Mam nadzieję, że przepisy, które znajdziecie w tej książce, Was zainspirują i poczujecie, że właściwie każdy może zostać mistrzem kulinarnym w swoim domu. Świat pędzi do przodu, a my często zapominamy, czym tak naprawdę jest przyjemność gotowania w domu i zasiadania z rodziną przy wspólnym stole. Chcąc wam to ułatwić, przepisy skomponowałem tak, abyście jak najwięcej czasu mogli spędzać w cieple domowego ogniska. Zapraszam więc do swojej kuchni. Będzie prosto, smacznie i przyjemnie. Będą dania jednogarnkowe, sporo sałatek, desery i absolutne klasyki. Czas na dokładkę! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?