KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

23,35 zł
44,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,35 zł

129,48 zł
191,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 129,48 zł

44,78 zł
84,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,99 zł

41,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,49 zł

136,42 zł
180,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 136,42 zł

39,00 zł
75,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,00 zł
Okładka książki Kuchnia Dantego

49,00 zł 33,17 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,17 zł

Daj się ponieść aromatycznej opowieści kulinarnej, z której dowiesz się więcej o historii kuchni i poznasz szczególne różnice między kulturą włoską a polską. "Kuchnia Dantego" to nie zwyczajna książka kucharska - tutaj coś dla siebie wyszuka zarówno laik, jak i mistrz gotowania. Odnaleźć w niej można również mnóstwo ciekawostek, zabawnych anegdot i nieskrępowanego humoru. Książkę tę śmiało można nazwać prostym podręcznikiem do kuchni włoskiej. Dzięki niej poznamy najlepsze produkty do włoskich dań oraz wiedzę o tym, które łączyć ze sobą, a których absolutnie nie (jeśli nie chcemy urazić rodowitego Włocha). Bohaterem każdego rozdziału zawsze jest jakiś kluczowy składnik, na przykład makaron, tuńczyk, trufle, szałwia czy cykoria radichio. "Kuchnia Dantego" nie jest typową książką kucharską. Autorzy bowiem koncentrują się w niej nie tylko na przedstawieniu dań i rad dotyczących ich przygotowania, ale towarzyszącej im opowieści. Poznamy w niej klasykę włoskiej kuchni, wiele cennych informacji oraz tajników i trików przydatnych dla każdego kucharza.
Okładka książki Kuchnia według Św. Hildegardy

39,90 zł 27,80 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,80 zł

Ta święta mniszka żyła prawie 1000 lat temu, ale pozostawiła niezwykle aktualne wskazówki, jak żyć w zgodzie z otaczającym nas światem i naturą. Stworzyła spójną koncepcję życia człowieka i zachowania go w zdrowiu w oparciu o zdrowe produkty.Dziś często zwracamy się w stronę duchowości, troski o przyrodę i zdefiniowania swojej roli w świecie. Tego rodzaju poszukiwania skłoniły autorkę do pogłębienia się wiedzy o naukach i diecie świętej Hildegardy. Wybrała kluczowe porady i produkty, a ich praktyczną stronę pokazała w przepisach na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania dania.Poznaj holistyczną, psychosomatyczną koncepcję zdrowia człowieka według świętej Hildegardy. Bo zdrowe jedzenie to zdrowa dusza!
Okładka książki Kuchnia kresowa TW w.2022

199,99 zł 148,41 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 148,41 zł

Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii "Kuchnie świata". KUCHNIA KRESOWA Barbary Jakimowicz-Klein to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów, Litwy,Ukrainy,Białorusi itp. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna,Lwowa,Kijowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to "pod czujnym okiem" (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Okładka książki Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu

59,99 zł 38,27 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,27 zł

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.Znajdziesz tu 80 przepisów zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempieFawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.Zaproś rodzinę, znajomych i nieznajomych do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie spojrzenie na jedzenie.Smacznego lub jak mawiają Grecy !
Okładka książki Jedzenie emocjonalne - jak NIE jeść na pocieszenie

84,80 zł 48,16 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 47,06 zł

Zajadasz stres czy niepokój? Dowiedz się, czym jest jedzenie emocjonalneJesz, kiedy jesteś w stresie. Podjadasz, by uciszyć umysł bądź negatywne, krytyczne i niszczące cię myśli. Jesz, ponieważ zamiast poczucia szczęścia przepełniają cię żal, smutek czy zawstydzenie. Jesz, aby siebie nagrodzić lub ukarać. Jedzenie to twój najlepszy przyjaciel. Jeśli te zdania mogłyby opisywać ciebie, możesz mieć problem, który polega na jedzeniu pod wpływem emocji. Nie załamuj się! Dobra wiadomość jest taka: jedzenie emocjonalne można skutecznie pokonać i odzyskać zdrowie! Nie tylko psychiczne czy emocjonalne, ale także fizyczne. Gotowy, aby poznać szczegóły?Zmień swoją relację z jedzeniem i odzyskaj zdrowieNie jesteś w tym odosobniony. Czasy, w których żyjemy, u wielu z nas spowodowały problem z przejadaniem się, zajadaniem emocji, niepokoju i stanów lękowych. Lekarze z przestrachem obserwują epidemię przejadania się w poszukiwaniu choćby szczęścia i akceptacji, zamiast których otrzymujemy otyłość, cukrzycę, problemy kardiologiczne czy depresję. Zjedzenie kubełka lodów na pocieszenie po miłosnym zawodzie lub w obawie o utratę pracy nie jest dobrym pomysłem. Jeśli masz takie momenty, sięgnij po tę książkę. Jej lektura będzie twoim pierwszym krokiem do odzyskania zdrowia i zgubionego gdzieś poczucia własnej wartości. Zmienisz charakter swojej relacji z jedzeniem, nie używając go już do wypełnienia emocjonalnych luk. A co najważniejsze, będziesz z przyjemnością stawać się zdrowszym i szczuplejszym sobą.Program, który pomoże ci zadbać o siebie holistycznieAutorka, która jako terapeutka pomaga osobom borykającym się z zajadaniem emocji, opracowała jasną i efektywną metodę pomocy osobom, dla których jedzenie ma emocjonalne podłoże. Prosty, ale skuteczny plan Julie Simon, ujęty w ramach 12-tygodniowego programu, dociera do pierwotnych przyczyn problemu. Autorka da ci za pośrednictwem tej książki praktyczne narzędzia do tego, by poradzić sobie z problemem braku wewnętrznego połączenia, który napędza twoje podjadanie czy jedzenie pod wpływem emocji. Jednym z nich jest oparta na siedmiu krokach praktyka uważności, która pozwoli ci uwolnić się od tyranii twojego żołądka. Autorka pomoże ci rozpoznać oznaki jedzenia emocjonalnego i sprawi, że będziesz w stanie od razu dostrzec różnicę między głodem emocjonalnym a fizjologicznym. Dzięki tej umiejętności zadbasz o siebie tak, aby każda część ciebie - ciało, emocje, myśli i relacje - była prawdziwie nasycona.Jak neuroplastyczność mózgu pomoże ci pożegnać jedzenie emocjonalne?Spożywczy kac, brak kontroli nad jedzeniem, obsesja na jego punkcie, objadanie się już nie będą twoją zmorą, jeśli poznasz i zastosujesz zaledwie siedem konkretnych umiejętności i ćwiczeń, które mogą pomóc w odzyskaniu kontroli nad swoim sposobem odżywiania i zamienić go w zdrowe odżywianie. Poznasz autorską koncepcję Wewnętrznej Pielęgnacji (Inner Nurturing). Dzięki niej nauczysz się koić i pocieszać siebie, wyciszać reakcje na stres, stany lękowe i niepokój oraz rozwijać i wzmacniać obwody regulacyjne mózgu. Dowiesz się, jak zaspokajać swoje potrzeby bez sięgania po jedzenie i niezdrowe substancje, których nie powinno być w twojej diecie. Dodatkowo wzmocnisz swoją wytrzymałość i poczucie dobrostanu. Poznasz wywodzący się z nauki o neuroplastyczności mózgu sposób na wzmocnienie jego struktury, który poprawi twoją samoregulację. Jesteś na dobrej drodze, aby odzyskać radość, szczęście i poczucie własnej wartości i to bez przechodzenia na restrykcyjną dietę!Zdrowe odżywianie dla twoich emocji
Okładka książki Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna

89,80 zł 51,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,00 zł

Chcesz uzyskać prostą i konkretną odpowiedź, jak odwrócić skutki chorób: cukrzycy typu 2, insulinooporności, jak przyspieszyć metabolizm i wspomóc odchudzanie? Ta książka, napisana przez cenionego lekarza i dietetyczkę, zawiera zalecenia zdrowego odżywiania. Także osobiste doświadczenia pacjentów, którzy dzięki niskowęglowodanowej diecie ketogenicznej odzyskali zdrowie. Z prostym kwestionariuszem obliczysz swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Wprowadzisz 3 fazy diety ketogenicznej. Eliminując cukier, docenisz smak burgera z bekonem czy pieczonego łososia z warzywami. Uzyskasz porady, co zrobić, gdy nie możesz zapanować nad głodem lub gdy odczuwasz niespodziewane efekty ketozy. Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna dla zdrowia.
Okładka książki Dieta ketogeniczna po pięćdziesiątce

49,00 zł 31,08 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,22 zł

WSZECHSTRONNY PRZEWODNIK PO DIECIE KETOGENICZNEJ DLA OSÓB PO 50. ROKU ŻYCIAW ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskała wielu zwolenników dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym, w tym redukowaniu lub nawet całkowitym wyeliminowaniu skutków wielu schorzeń chronicznych, m.in. cukrzycy typu 2 i chorób neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona i epilepsja. Jest ona również skutecznym sposobem na utratę masy i poprawę składu ciała. Klucz do sukcesu stanowią wiedza i solidny, możliwy do zrealizowania plan. Dieta ketogeniczna po pięćdziesiątce została napisała w odpowiedzi na obie te potrzeby, a zawarte w niej przepisy i plany posiłków zostały stworzone specjalnie dla osób powyżej 50. roku życia.PRZEWODNIK PO DIECIE KETOGENICZNEJ pomoże Ci zrozumieć, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta ketogeniczna oraz w jaki sposób ją wdrożyć.28-DNIOWY PLAN POSIŁKÓW pozwoli rozpocząć dietę, wyrobić nowe nawyki żywieniowe, co przyniesie Ci długoterminowe korzyści zdrowotne.55 KETO-PRZYJAZNYCH PRZEPISÓW, które pozwolą Ci przygotować pyszne i pożywne śniadania, lunche, obiady oraz przekąski.
Okładka książki Gotuj bez glutenu z Isabel

59,90 zł 10,78 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 10,78 zł

Pamiętam myśli i uczucia sprzed 22 lat, kiedy usłyszałam, że mój syn wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Nikt nie wiedział, czym jest taka dieta, nikt też nie potrafił nam pomóc. Jedyne, co mieliśmy, to skąpa ulotka od lekarza. Ale okazało się, że życie z celiakią wcale nie jest takie straszne. Wręcz przeciwnie, dzięki niej jadasz zdrowo i świadomie! To lekcja dla nas wszystkich. Izabela Adamek Dieta bez glutenu jest smaczna, prosta i zdrowa! Książka dla dopiero rozpoczynających przygodę z dietą bezglutenową, jak i tych, którzy poszukują urozmaicenia w codziennym żywieniu. Zbiór 103 smacznych i zdrowych przepisów dla całej rodziny. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Poza tym: sporo porad i kilka ciekawych bezglutenowych historii. •proces wdrażania diety bezglutenowej •przegląd produktów dozwolonych i zakazanych •szereg wskazówek ułatwiających funkcjonowanie rodziny z osobą wymagającą ścisłego przestrzegania diety •jak uzupełniać niedobory składników odżywczych? •proste i zdrowe przepisy, które urozmaicą twój jadłospis! •dla kogo dieta bez glutenu jest odpowiednia? •właściwości i zastosowanie bezglutenowych mąk •psychologiczne spojrzenie autorki na życie z celiakią Izabela Adamek – psycholożka, terapeutka, autorka popularnego w mediach społecznościowych profilu kulinarnego gotuj_z_isabel.
Okładka książki 180 dań do pudełka. Choroba Hashimoto

39,99 zł 23,35 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,31 zł

Żyjemy w ciągłym biegu i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. A przy chorobie Hashimoto tarczyca bardzo potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami.Z chorobą Hashimoto zmaga się coraz więcej ludzi w Polsce taką diagnozę usłyszało ponad milion osób. Wporę zdiagnozowana, apotem sumiennie leczona ikontrolowana przez lekarza, a na co dzień rozpieszczana dobrą dietą, daje się wyciszyć.Przepisy na posiłki, które znajdują się w tej książce to połączenie domowego jedzenia z wygodą diet pudełkowych. To aż 180 przepisów na smaczne dania, które łatwo przygotować z dostępnych składników, a potem zabrać do pracy, szkoły albo w podróż. Twoje zbilansowane i lekkie menu na cały miesiąc, które pozwoli odzyskać balans bez wyrzeczeń i dietetycznych rygorów.300 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto tarczyca potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej niezbędnych składników. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami. Proponujemy zbilansowane lekkie menu, które pozwoli odzyskać zdrowie bez wyrzeczeń250 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto zalecane są regularne i częste posiłki. W książce znajdziesz aż 180 prostych przepisów na zbilansowane i smaczne dania, które pomogą ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów, uporać się ze zbędnymi kilogramami.200 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto zalecane są regularne, częste posiłki. Proponujemy zestaw przepisów, które pomogą ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami.
Okładka książki Historia makaronu w dziesięciu daniach

49,99 zł 31,88 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,88 zł

Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka.Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o tradycyjnych włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?Nakarmieni jedynymi słusznymi przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.Palce lizać!Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni.Bartek Kieżun dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim
Okładka książki Receptury poleskich znachorek

92,40 zł 68,76 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 68,76 zł

Jakie były i są szeptuchy? To prawdziwie niezwykłe kobiety, a ich sposób życia jest całkowicie zgodny z tym, co doradzały swoim pacjentom. Skąd szeptuchy czerpały siłę? Z dwóch źródeł: z kontaktu z Siłą Wyższą i z Natury, która dla nich w znaczniej mierze uosabiała ową Siłę. W żadnym stopniu jednak nie popadały one w przesadę. Ich naczelną dewizą było zachowanie we wszystkim umiaru i równowagi. Często powtarzały, że jest czas modlitwy i czas śpiewu, czas postu i czas obfitości, czas radości i czas smutku. Uważały, że ten jest mądrym człowiekiem, kto umie rozróżnić te czasy i zachowywać się zgodnie z energiami, które je przepełniają.Czy szeptuchy chroniły swoją wiedzę? Jak najbardziej. One okrywały wielką tajemnicą sposób przyrządzenia swoich leczniczych i magicznych receptur, ich przechowywania i stosowania. Pytanie dlaczego zdecydowałam się je opisać? A komu w dzisiejszych czasach zechce się zadać sobie tyle trudu, by przygotować mieszankę czy to leczniczą, czy magiczną, czy nawet kulinarną w zgodzie z tymi recepturami? Jeśli ktoś taki się znajdzie, to niech mu to służy na zdrowie!
Okładka książki Choroba nowotworowa Dieta i jadłospisy

42,00 zł 25,49 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,49 zł

Żywienie w chorobie nowotworowej to wyzwanie zarówno dla Pacjenta, jak i jego rodziny. Jaka jest właściwa dieta w chorobie nowotworowej? Jaki wpływ na dietę ma lokalizacja nowotworu? Jak wzmocnić chorego na raka? Jak zwiększyć kaloryczność posiłków? Jak radzić sobie z efektami ubocznymi leczenia? Odpowiedzieliśmy na te pytania. I na wiele innych pytań. Opieramy się na sprawdzonej, naukowej wiedzy i doświadczeniu, a nie mitach powielanych w Internecie i szpitalnych korytarzach. Omówiliśmy nie tylko ogólne zalecenia żywieniowe dla chorób onkologicznych, ale tam, gdzie to możliwe, wskazaliśmy wytyczne dla poszczególnych typów nowotworów. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma uniwersalnej diety. Każdy Pacjent jest inny i każdy przypadek nowotworu też jest inny. Proponowany jadłospis na 4 tygodnie został przygotowany przez dyplomowanego dietetyka i rozpisany krok po kroku. Dzięki temu przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku będzie naprawdę proste.
Okładka książki Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej

42,90 zł 24,11 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,11 zł

Post dr Ewy Dąbrowskiej w nowej odsłonie wersji płynnej!Soki, koktajle, zupy są nieodłącznym elementem twojego menu? Niezastąpiony post dr Ewy Dąbrowskiej powraca w postaci płynnej! To wyjątkowo prosta i skuteczna metoda, która pomaga oczyścić organizm i wzmocnić jego odporność. W ciągu kilku minut możesz przygotować pełnowartościowy i sycący posiłek. Potrzebujesz jedynie świeżych warzyw, owoców i blendera lub wyciskarki.Nowa wersja diety to pełnowartościowa forma postu wykorzystująca te same składniki i założenia co tradycyjny post. Jej dzienny jadłospis nie przekracza 800 kcal.Wyciśnij z tej książki zdrową dawkę wiedzy, praktyki i witamin!W książce znajdziesz:specjalny rozdział dr Ewy Dąbrowskiej poświęcony odporności i sposobom radzenia sobie z wirusami; praktyczne porady, przykładowy jadłospis; teksty motywacyjne z miejscem na notatki; pomysły na wykorzystanie diety płynnej w życiu codziennym.
Okładka książki Nalewki. Przewodnik z przepisami

14,99 zł 10,28 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 10,28 zł

Nalewki. Przewodnik z przepisami
Okładka książki Hipercholesterolemia

39,00 zł 25,62 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,62 zł

Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówiono: Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) oraz Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano wiele tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych elementów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego mające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych. Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności funkcjonalnej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią lub cukrzycą i dla osób starszych. Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji „Talerza diety w hipercholesterolemii” i jego omówienie. Podobnie, jak w poprzednim wydaniu książki: omówiono szczegółowo zasady diety w hipercholesterolemii podano produkty korzystne i niekorzystne w tej diecie zaproponowano całodzienne jadłospisy na 14 dni dla diety 1600 kcal i podano zawartość w nich wielu składników odżywczych Zamieszczono przepisy kulinarne z wyliczoną wartością kcal i odżywczą oraz czasem przygotowania. Całość opatrzono kolorowymi zdjęciami potraw.
Okładka książki Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy

54,99 zł 35,07 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,07 zł

Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki Lunchbox na każdy dzień, wraca z nowymi przepisami!Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie!KsiążkaLunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze.Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz smacznie i zdrowo!Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Okładka książki Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento

54,99 zł 35,07 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,07 zł

Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady:jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxu,jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową,jak nie marnować jedzenia,jakiego pudełka używać do danego posiłku.Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia smaku, w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
Okładka książki Krótka historia pijaństwa

49,90 zł 30,28 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,28 zł

Lekki styl, barwne anegdoty, zaskakujące fakty i całkiem spore procenty angielskiego humoru.Jak pili starożytni? Czy Wikingowie walczyli na trzeźwo? Czy największe polityczne decyzje były podejmowane przez pijanych? Tego i wielu innych rzeczy dowiemy się z tej książki.Brytyjski autor w zabawny i lekki sposób snuje opowieść o romansie ludzkości z alkoholem od czasów najwcześniejszych aż po współczesność. Ludzkość, przekonuje, nie zaszłaby tak daleko, gdyby nie piła.Alkohol towarzyszy nam od początku. Był rozweselaczem, oznaką statusu, ważnym elementem wielu religii, pomagał nawiązywać kontakt z przodkami, powodował waśnie i pomagał dojść do porozumienia, był lekarstwem a także substancją zakazaną""Ludzkość pije od swych prapoczątków, co autor bez problemu udowadnia. A że pisze o tym lekko i perliście, rzecz czyta się równie ochoczo, jak wychyla kielichy szampana. Bez dwóch zdań to dzieło ożywcze niczym pierwszy wieczorny dżin z tonikiem, mądre jak kieliszek burgunda i klarowne niczym szklaneczka pilznera.""Robert Makłowicz, dziennikarz, pisarz, podróżnik, krytyk kulinarny""Pierwsza oficjalna biografia alkoholu. Książka dowodzi, że wszyscy pijemy. Pijesz, bo taki twój los. Nie dlatego, że jesteś człowiekiem, bo inne zwierzęta też potrafią narąbać się w pień. Z tą jednak różnicą, że ich z baru nikt na zbity pysk nie wywala. Po tej lekturze jestem przekonany, że świat bez alkoholu wyglądałby zupełnie inaczej. A teraz proszę wybaczyć, idę sobie golnąć.""Robert Motyka, satyryk, kabareciarz, współzałożyciel grupy Paranienormalni""Książek nie czytam, ale taką to bym może kupił w prezencie szwagrowi. Szwagrowi inteligentowi.""Robert M., bezrobotny mieszkaniec Radomia
Okładka książki Kuchnia zdrowej skóry. Jedz i wyglądaj młodo

59,99 zł 38,27 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,27 zł

Marzysz o gładkiej i naturalnie młodej skórze? Wydajesz majątek na kremy, które nie działają, choć w reklamie obiecywano spektakularne efekty? Twoja cera jest dla ciebie powodem kompleksów?Ta książka pomoże ci zrozumieć, jak skóra reaguje na dietę i emocje. Dowiesz się także, co jeść, żeby twoja cera była zdrowa i wyglądała młodo.Zadbaj o nią od wewnątrz. Przekonaj się, że odpowiednio skomponowana dieta jest lepsza niż drogie zabiegi kosmetyczne.50 przepisów stworzonych dla twojej skóry!miękkie tacos ze szparagami i czarną fasolą nadadzą wiotkiej skórze jędrność i napięcie,chrupkie gnocchi z batatów ukoją cerę ze skłonnościami do stanów zapalnych,napój z papają i siemieniem lnianym przyniesie ulgę przesuszonej skórze,kąski brukselki pieczone w syropie klonowym pomogą w detoksie zanieczyszczonej cery,uzdrawiające smoothie z konopiami zaradzi wypadającym włosom i łamliwym paznokciom.Dzięki tej książce poznasz też zbawienny wpływ na skórę postu naprzemiennego, dobierzesz suplementy dopasowane do twoich potrzeb i zadbasz o swój mikrobiom. Zrób to holistycznie, bo jesteś tego warta!Karen Fischer jest dyplomowaną dietetyczką i nagradzaną autorką poradników żywieniowych. Specjalizuje się przede wszystkim w leczeniu problemów skórnych. Jedna z jej poprzednich książek, The Healthy Skin Diet, zdobyła Australian Food Media Award w kategorii Best Health, Nutrition or Specific Diet Book.Ta bogato ilustrowana książka dostarcza informacji i edukuje na temat tego, jak utrzymać skórę w optymalnej kondycji poprzez naturalne żywienie i suplementy. Pokazuje co nabijać na widelec, by, działając od wewnątrz, osiągnąć promienną cerę PS NewsPodróż przez tę wspaniale prezentującą się książkę z zachwycającymi fotografiami uczy i dogłębnie informuje czytelników na temat tego, jak mogą utrzymać swoją skórę w optymalnej kondycji poprzez naturalne żywienie i suplementy Kids' Book ReviewPowyższy opis pochodzi od wydawcy.
Okładka książki Kuchnia koszerna. Podręcznik dla każdego żydowskiego domu, zawierający najrozmaitsze sposoby gotowania i pieczenia.

68,00 zł 42,02 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,02 zł

Podręcznik dla każdego żydowskiego domu, zawierający najrozmaitsze sposoby gotowania i pieczenia, z szczegółowym jadłospisem i wskazówkami do urządzenia i prowadzenia religijnego, żydowskiego gospodarstwa. Wznowienie na podstawie dwunastego wydania oryginału z 1904 roku. Kolejna książka kucharska Rebekki Wolff, dla wszystkich, którzy pragną zdrowe, gospodarskie jedzenie połączyć z pewną oszczędnością i prowadzić żydowski dom. Autorka książkę kierowała do młodych dziewcząt, które nie miały sposobności nauczyć się prowadzenia gospodarstwa, a dzięki temu dziełku nauczą się wszystkiego, co dobra gospodyni powinna umieć w każdej porze roku. I tak opisane są tu przygotowania do różnych obrzędów religijnych i świąt, o koszerowaniu mięsa i drobiu, sposoby przechowywania pożywienia oraz 680 przepisów na wszelakie potrawy.""
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,30 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 82,92 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,11 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,18 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 8,98 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,90 zł
Okładka książki Sól

22,31 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,80 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,39 zł
Okładka książki Dzika kuchnia

61,19 zł
99,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 60,42 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,41 zł
Okładka książki Pierogi z kimchi

47,83 zł
74,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,58 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj