W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce oto prawie sto prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od autorki bloga Ms-Fox.pl Eweliny Podrez-Siamy.Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów produktów mącznych i zawierających cukier na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, zawartych w mięsie, rybach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.W tej książce Autorka dzieli się z czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.Ewelina Podrez-Siama od ponad 5 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła już 17 kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy na blogu Ms-Fox.pl.
Żywienie w chorobach nowotworowych - niezbędny poradnik dla profesjonalistów Żywienie w chorobach nowotworowych to wyjątkowa publikacja, która zdobyła Nagrodę Zespołową I. stopnia Jego Magnificencji Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. dr. hab. Michała Zasady w 2021 roku. Książka stanowi kompleksowe kompendium wiedzy dotyczącej żywienia w kontekście terapii onkologicznej oraz opieki nad chorym.Dlaczego warto sięgnąć po tę publikację? Podstawy fizjologii odżywiania: Zrozumienie podstawowych zasad żywienia w kontekście zdrowia i choroby nowotworowej. Wpływ żywienia na nowotwory: Analiza roli diety w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Interakcje żywienia i chemioterapii: Jak odpowiednie żywienie może wspierać leczenie. Niedożywienie i zaburzenia odżywiania: Problemy, które mogą wystąpić u pacjentów onkologicznych. Profilaktyka w onkologii: Żywieniowe czynniki protekcyjne w zapobieganiu nowotworom. Autorzy publikacji W książce swoje doświadczenie i wiedzę dzielą się uznani specjaliści, tacy jak: Joanna Gromadzka-Ostrowska Piotr Paluszkiewicz Maciej Słodkowski Jacek Sobocki Szawłowski Andrzej W. Ich wiedza z zakresu nauk medycznych, a także praktyka w obszarze onkologii sprawiają, że publikacja jest rzetelnym źródłem informacji dla lekarzy i dietetyków.Przeznaczenie książki Książka jest niezbędnym narzędziem w codziennej praktyce lekarskiej, szczególnie dla: onkologów chirurgów dietetyków Oferuje praktyczne zalecenia dietetyczne dla pacjentów w trakcie i po leczeniu onkologicznym, co czyni ją wartościowym poradnikiem zarówno dla specjalistów, jak i osób poszukujących wiedzy na temat chorób oraz terapii.
Ajurweda to prosta i praktyczna nauka, której zasady mają szerokie zastosowanie w codziennym życiu każdego człowieka. Obejmuje ćwiczenia duchowe i fizyczne, oczyszczanie organizmu, zmianę sposobu myślenia, regulację emocji, relaks i wprowadzenie harmonii w relacjach z otoczeniem. Pomoże Ci w tym użycie odpowiednich ziół, właściwy dobór kolorów, kamieni i metali oraz zastosowanie optymalnej diety. Dzięki tej książce przeanalizujesz swoje nawyki żywieniowe i życiowe w oparciu o indyjską medycynę. Poznasz kolejne etapy procesu powstawania choroby i będziesz w stanie przeprowadzić bezbłędną diagnozę własnego stanu zdrowia. Autorka podała również sprawdzone sposoby na pozbycie się najpopularniejszych schorzeń i dolegliwości. Ajurweda - Twój klucz do zdrowia.
Znakomity trener personalny, rozchwytywany przez gwiazdy Hollywood, Simon Waterson, pokazuje, jak zwiększyć poziom energii, lepiej spać i być bardziej pewnym siebie dzięki inteligentnemu podejściu do treningu. To były żołnierz brytyjskiej piechoty morskiej, a obecnie najbardziej pożądany trener fitness w przemyśle filmowym. Lista klientów Simona Watersona przypomina obsadę wielkiego kinowego hitu. To on przekształcił Daniela Craiga w imponującego Jamesa Bonda w pięciu przebojowych filmach, zmienił Chrisa Evansa w superbohatera Kapitana Amerykę, przygotował Chrisa Pratta do roli w Strażnikach Galaktyki, a Thandiwe Newton i Johna Boyegę – do ostatnich filmów z uniwersum Gwiezdnych wojen.
Dzieląc się swoim praktycznym i bardzo przystępnym podejściem do kwestii zmiany postrzegania własnego ciała i pracy nad sprawnością fizyczną, Simon zachęca do skupienia się na treningu, regeneracji i odżywianiu – i do tego, aby stawiać raczej na wydajność i wyniki, niż na wygląd. Oto podręcznik treningu dla każdego, w każdym wieku i na każdym poziomie sprawności fizycznej, zawierający porady eksperta i możliwe do osiągnięcia cele, które zmotywują każdego czytelnika do zbudowania na nowo własnego ciała.
Bez pomocy i wskazówek Simona Watersona na pewno nie podołałbym wyzwaniu, jakim było granie Jamesa Bonda przez 15 lat. Praca z nim to był zaszczyt. Daniel Craig Simon wie, kiedy trzeba ciężko pracować, kiedy pójść o kilka kroków dalej, aby zachęcić cię do wyjścia poza twoją strefę komfortu. Bardzo dużo mnie nauczył. Tom Hiddleston Wszystkie przekazywane przez niego informacje są zrozumiałe i rozsądne – zawsze pozwalały mi nie tylko realizować moje cele, ale nawet je przekraczać. Simon dał mi fizyczną pewność siebie, dzięki której mogłem zagrać wszystkie te role. Luke Evans Praca z Simonem to doświadczenie najbliższe byciu superbohaterem – w tym sensie, że osiąga się absolutny szczyt zdrowia fizycznego. To sprawia, że w tych niełatwych czasach możesz się czuć niesamowicie silny i odporny. Benedict Cumberbatch Simon jest wyjątkowy nie ze względu na swoją etykę pracy, która jest równie silna, jak w przypadku każdego innego trenera, z którym pracowałem; nie chodzi także o jego innowacyjne podejście do fitnessu, które w ciągu ostatnich dziesięciu lat ewoluowało, pomagając mi dostosować się do trudności mężczyzny po czterdziestce próbującego utrzymać szczytową formę na potrzeby występów na wielkim ekranie. Takich cech można oczywiście oczekiwać od kogoś, kto jest uznawany za jednego z najlepszych trenerów w Hollywood. Jednak tym, co moim zdaniem czyni go absolutnie wyjątkowym, jest jego niezwykły urok, jego ciepło, wszystkie te osobiste chwile, które dzieliliśmy przez lata. To taki trener, który naprawdę jest twoim partnerem: nie tylko umawia się z tobą na trening i liczy powtórzenia kolejnych ćwiczeń, ale trenuje razem z tobą, motywuje cię, stawia wyzwania, a potem angażuje się w dyskusje z tobą w taki sposób, że jeszcze godzinę po treningu razem się śmiejecie i rozmawiacie. Chris Pratt Simon jest przekonany, że wygląd to efekt uboczny wydajności. Zawsze uważałem, że takie podejście ma sens. Wszystkie przekazywane przez niego informacje są zrozumiałe i rozsądne – zawsze pozwalały mi nie tylko realizować moje cele, ale nawet je przekraczać. Simon dał mi fizyczną pewność siebie, dzięki której mogłem zagrać wszystkie te role. Jest także wspaniałym człowiekiem, współpraca z nim to czysta przyjemność. Luke Evans Wyniki osiąga się, nie tylko ciężko pracując – ale także pracując mądrze. Dzięki Simonowi mogłam utrzymać na najwyższym poziomie zdrowie i sprawność fizyczną, grając w kilku filmach akcji, unikając kontuzji i wypadków. Jestem jedną z wielu osób w przemyśle rozrywkowym, które mają do niego pełne zaufanie. To wspaniałe, że sprawdzone metody Simona będą teraz dostępne dla wszystkich.
Wędzeniejest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsai ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lubwłaśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymiprzysmakami.Spis treści:Wytwarzanie dymuPiece i komory wędzarniczeWędzenie mięsa i kiełbasWędzenie ryb
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni.Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy.Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.Ika GrabońJestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Jestem sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należę do Specialty Coffee Association. Doradzam i szkolę w branży HoReCa i specialty coffee.
Nowe wydanie najpopularniejszej książki kucharskiej dla rodziców!Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo?Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, razem z dzieckiem możecie cieszyć się smacznymi posiłkami na każdym etapie rozszerzania diety.W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę- Pyszne desery, które jeśli chcesz możesz przygotować bez dodatku cukru.Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!O autorkach: Joanna Anger psychodietetyczka, pedagożka, mama Alicji i Zuzi; Anna Piszczek pedagożka, mama Antka i Toli edukatorki żywieniowe, propagatorki metody BLW. Są autorkami kilku bestsellerowych książek kucharskich.
Daj się ponieść aromatycznej opowieści kulinarnej, z której dowiesz się więcej o historii kuchni i poznasz szczególne różnice między kulturą włoską a polską. "Kuchnia Dantego" to nie zwyczajna książka kucharska - tutaj coś dla siebie wyszuka zarówno laik, jak i mistrz gotowania. Odnaleźć w niej można również mnóstwo ciekawostek, zabawnych anegdot i nieskrępowanego humoru. Książkę tę śmiało można nazwać prostym podręcznikiem do kuchni włoskiej. Dzięki niej poznamy najlepsze produkty do włoskich dań oraz wiedzę o tym, które łączyć ze sobą, a których absolutnie nie (jeśli nie chcemy urazić rodowitego Włocha). Bohaterem każdego rozdziału zawsze jest jakiś kluczowy składnik, na przykład makaron, tuńczyk, trufle, szałwia czy cykoria radichio. "Kuchnia Dantego" nie jest typową książką kucharską. Autorzy bowiem koncentrują się w niej nie tylko na przedstawieniu dań i rad dotyczących ich przygotowania, ale towarzyszącej im opowieści. Poznamy w niej klasykę włoskiej kuchni, wiele cennych informacji oraz tajników i trików przydatnych dla każdego kucharza.
Ta święta mniszka żyła prawie 1000 lat temu, ale pozostawiła niezwykle aktualne wskazówki, jak żyć w zgodzie z otaczającym nas światem i naturą. Stworzyła spójną koncepcję życia człowieka i zachowania go w zdrowiu w oparciu o zdrowe produkty.Dziś często zwracamy się w stronę duchowości, troski o przyrodę i zdefiniowania swojej roli w świecie. Tego rodzaju poszukiwania skłoniły autorkę do pogłębienia się wiedzy o naukach i diecie świętej Hildegardy. Wybrała kluczowe porady i produkty, a ich praktyczną stronę pokazała w przepisach na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania dania.Poznaj holistyczną, psychosomatyczną koncepcję zdrowia człowieka według świętej Hildegardy. Bo zdrowe jedzenie to zdrowa dusza!
Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powoduje przykre dolegliwości m.in. w postaci zgagi, pieczenia i bólu w klatce piersiowej, chrypki i zapalenia gardła.Jeżeli doświadczasz uporczywych objawów refluksu i nie jesteś zadowolony z dotychczasowych efektów leczenia, ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Niniejsza książka pomaga zrozumieć, na czym polega istota choroby refluksowej przełyku oraz przedstawia medyczne, alternatywne, a także domowe sposoby walki z tym schorzeniem.Dzięki tej książce:zapoznasz się z najnowszymi informacjami medycznymi na temat choroby refluksowej (GERD);uzyskasz porady dotyczące nie tylko samego odżywiania, ale również koniecznych zmian w stylu życia, które przyniosą odczuwalną ulgę;poznasz interaktywne narzędzia, które pozwolą ci zostać żywieniowym detektywem i wprowadzić zmiany niezbędne do poprawy jakości życia;dowiesz się, jak wprowadzić prosty plan dietetyczny, który pomoże ci złagodzić lub całkowicie wyeliminować symptomy choroby refluksowej.
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.Znajdziesz tu 80 przepisów zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempieFawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.Zaproś rodzinę, znajomych i nieznajomych do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie spojrzenie na jedzenie.Smacznego lub jak mawiają Grecy !
Zajadasz stres czy niepokój? Dowiedz się, czym jest jedzenie emocjonalneJesz, kiedy jesteś w stresie. Podjadasz, by uciszyć umysł bądź negatywne, krytyczne i niszczące cię myśli. Jesz, ponieważ zamiast poczucia szczęścia przepełniają cię żal, smutek czy zawstydzenie. Jesz, aby siebie nagrodzić lub ukarać. Jedzenie to twój najlepszy przyjaciel. Jeśli te zdania mogłyby opisywać ciebie, możesz mieć problem, który polega na jedzeniu pod wpływem emocji. Nie załamuj się! Dobra wiadomość jest taka: jedzenie emocjonalne można skutecznie pokonać i odzyskać zdrowie! Nie tylko psychiczne czy emocjonalne, ale także fizyczne. Gotowy, aby poznać szczegóły?Zmień swoją relację z jedzeniem i odzyskaj zdrowieNie jesteś w tym odosobniony. Czasy, w których żyjemy, u wielu z nas spowodowały problem z przejadaniem się, zajadaniem emocji, niepokoju i stanów lękowych. Lekarze z przestrachem obserwują epidemię przejadania się w poszukiwaniu choćby szczęścia i akceptacji, zamiast których otrzymujemy otyłość, cukrzycę, problemy kardiologiczne czy depresję. Zjedzenie kubełka lodów na pocieszenie po miłosnym zawodzie lub w obawie o utratę pracy nie jest dobrym pomysłem. Jeśli masz takie momenty, sięgnij po tę książkę. Jej lektura będzie twoim pierwszym krokiem do odzyskania zdrowia i zgubionego gdzieś poczucia własnej wartości. Zmienisz charakter swojej relacji z jedzeniem, nie używając go już do wypełnienia emocjonalnych luk. A co najważniejsze, będziesz z przyjemnością stawać się zdrowszym i szczuplejszym sobą.Program, który pomoże ci zadbać o siebie holistycznieAutorka, która jako terapeutka pomaga osobom borykającym się z zajadaniem emocji, opracowała jasną i efektywną metodę pomocy osobom, dla których jedzenie ma emocjonalne podłoże. Prosty, ale skuteczny plan Julie Simon, ujęty w ramach 12-tygodniowego programu, dociera do pierwotnych przyczyn problemu. Autorka da ci za pośrednictwem tej książki praktyczne narzędzia do tego, by poradzić sobie z problemem braku wewnętrznego połączenia, który napędza twoje podjadanie czy jedzenie pod wpływem emocji. Jednym z nich jest oparta na siedmiu krokach praktyka uważności, która pozwoli ci uwolnić się od tyranii twojego żołądka. Autorka pomoże ci rozpoznać oznaki jedzenia emocjonalnego i sprawi, że będziesz w stanie od razu dostrzec różnicę między głodem emocjonalnym a fizjologicznym. Dzięki tej umiejętności zadbasz o siebie tak, aby każda część ciebie - ciało, emocje, myśli i relacje - była prawdziwie nasycona.Jak neuroplastyczność mózgu pomoże ci pożegnać jedzenie emocjonalne?Spożywczy kac, brak kontroli nad jedzeniem, obsesja na jego punkcie, objadanie się już nie będą twoją zmorą, jeśli poznasz i zastosujesz zaledwie siedem konkretnych umiejętności i ćwiczeń, które mogą pomóc w odzyskaniu kontroli nad swoim sposobem odżywiania i zamienić go w zdrowe odżywianie. Poznasz autorską koncepcję Wewnętrznej Pielęgnacji (Inner Nurturing). Dzięki niej nauczysz się koić i pocieszać siebie, wyciszać reakcje na stres, stany lękowe i niepokój oraz rozwijać i wzmacniać obwody regulacyjne mózgu. Dowiesz się, jak zaspokajać swoje potrzeby bez sięgania po jedzenie i niezdrowe substancje, których nie powinno być w twojej diecie. Dodatkowo wzmocnisz swoją wytrzymałość i poczucie dobrostanu. Poznasz wywodzący się z nauki o neuroplastyczności mózgu sposób na wzmocnienie jego struktury, który poprawi twoją samoregulację. Jesteś na dobrej drodze, aby odzyskać radość, szczęście i poczucie własnej wartości i to bez przechodzenia na restrykcyjną dietę!Zdrowe odżywianie dla twoich emocji
Chcesz uzyskać prostą i konkretną odpowiedź, jak odwrócić skutki chorób: cukrzycy typu 2, insulinooporności, jak przyspieszyć metabolizm i wspomóc odchudzanie? Ta książka, napisana przez cenionego lekarza i dietetyczkę, zawiera zalecenia zdrowego odżywiania. Także osobiste doświadczenia pacjentów, którzy dzięki niskowęglowodanowej diecie ketogenicznej odzyskali zdrowie. Z prostym kwestionariuszem obliczysz swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Wprowadzisz 3 fazy diety ketogenicznej. Eliminując cukier, docenisz smak burgera z bekonem czy pieczonego łososia z warzywami. Uzyskasz porady, co zrobić, gdy nie możesz zapanować nad głodem lub gdy odczuwasz niespodziewane efekty ketozy. Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna dla zdrowia.
Pamiętam myśli i uczucia sprzed 22 lat, kiedy usłyszałam, że mój syn wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Nikt nie wiedział, czym jest taka dieta, nikt też nie potrafił nam pomóc. Jedyne, co mieliśmy, to skąpa ulotka od lekarza. Ale okazało się, że życie z celiakią wcale nie jest takie straszne. Wręcz przeciwnie, dzięki niej jadasz zdrowo i świadomie! To lekcja dla nas wszystkich. Izabela Adamek Dieta bez glutenu jest smaczna, prosta i zdrowa! Książka dla dopiero rozpoczynających przygodę z dietą bezglutenową, jak i tych, którzy poszukują urozmaicenia w codziennym żywieniu. Zbiór 103 smacznych i zdrowych przepisów dla całej rodziny. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Poza tym: sporo porad i kilka ciekawych bezglutenowych historii. •proces wdrażania diety bezglutenowej •przegląd produktów dozwolonych i zakazanych •szereg wskazówek ułatwiających funkcjonowanie rodziny z osobą wymagającą ścisłego przestrzegania diety •jak uzupełniać niedobory składników odżywczych? •proste i zdrowe przepisy, które urozmaicą twój jadłospis! •dla kogo dieta bez glutenu jest odpowiednia? •właściwości i zastosowanie bezglutenowych mąk •psychologiczne spojrzenie autorki na życie z celiakią Izabela Adamek – psycholożka, terapeutka, autorka popularnego w mediach społecznościowych profilu kulinarnego gotuj_z_isabel.
Żyjemy w ciągłym biegu i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. A przy chorobie Hashimoto tarczyca bardzo potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami.Z chorobą Hashimoto zmaga się coraz więcej ludzi w Polsce taką diagnozę usłyszało ponad milion osób. Wporę zdiagnozowana, apotem sumiennie leczona ikontrolowana przez lekarza, a na co dzień rozpieszczana dobrą dietą, daje się wyciszyć.Przepisy na posiłki, które znajdują się w tej książce to połączenie domowego jedzenia z wygodą diet pudełkowych. To aż 180 przepisów na smaczne dania, które łatwo przygotować z dostępnych składników, a potem zabrać do pracy, szkoły albo w podróż. Twoje zbilansowane i lekkie menu na cały miesiąc, które pozwoli odzyskać balans bez wyrzeczeń i dietetycznych rygorów.300 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto tarczyca potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej niezbędnych składników. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami. Proponujemy zbilansowane lekkie menu, które pozwoli odzyskać zdrowie bez wyrzeczeń250 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto zalecane są regularne i częste posiłki. W książce znajdziesz aż 180 prostych przepisów na zbilansowane i smaczne dania, które pomogą ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów, uporać się ze zbędnymi kilogramami.200 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto zalecane są regularne, częste posiłki. Proponujemy zestaw przepisów, które pomogą ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami.
Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka.Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o tradycyjnych włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?Nakarmieni jedynymi słusznymi przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.Palce lizać!Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni.Bartek Kieżun dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim
Jakie były i są szeptuchy? To prawdziwie niezwykłe kobiety, a ich sposób życia jest całkowicie zgodny z tym, co doradzały swoim pacjentom. Skąd szeptuchy czerpały siłę? Z dwóch źródeł: z kontaktu z Siłą Wyższą i z Natury, która dla nich w znaczniej mierze uosabiała ową Siłę. W żadnym stopniu jednak nie popadały one w przesadę. Ich naczelną dewizą było zachowanie we wszystkim umiaru i równowagi. Często powtarzały, że jest czas modlitwy i czas śpiewu, czas postu i czas obfitości, czas radości i czas smutku. Uważały, że ten jest mądrym człowiekiem, kto umie rozróżnić te czasy i zachowywać się zgodnie z energiami, które je przepełniają.Czy szeptuchy chroniły swoją wiedzę? Jak najbardziej. One okrywały wielką tajemnicą sposób przyrządzenia swoich leczniczych i magicznych receptur, ich przechowywania i stosowania. Pytanie dlaczego zdecydowałam się je opisać? A komu w dzisiejszych czasach zechce się zadać sobie tyle trudu, by przygotować mieszankę czy to leczniczą, czy magiczną, czy nawet kulinarną w zgodzie z tymi recepturami? Jeśli ktoś taki się znajdzie, to niech mu to służy na zdrowie!
Żywienie w chorobie nowotworowej to wyzwanie zarówno dla Pacjenta, jak i jego rodziny.
Jaka jest właściwa dieta w chorobie nowotworowej?
Jaki wpływ na dietę ma lokalizacja nowotworu?
Jak wzmocnić chorego na raka?
Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?
Jak radzić sobie z efektami ubocznymi leczenia?
Odpowiedzieliśmy na te pytania. I na wiele innych pytań. Opieramy się na sprawdzonej, naukowej wiedzy i doświadczeniu, a nie mitach powielanych w Internecie i szpitalnych korytarzach.
Omówiliśmy nie tylko ogólne zalecenia żywieniowe dla chorób onkologicznych, ale tam, gdzie to możliwe, wskazaliśmy wytyczne dla poszczególnych typów nowotworów. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma uniwersalnej diety. Każdy Pacjent jest inny i każdy przypadek nowotworu też jest inny.
Proponowany jadłospis na 4 tygodnie został przygotowany przez dyplomowanego dietetyka i rozpisany krok po kroku. Dzięki temu przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku będzie naprawdę proste.
Post dr Ewy Dąbrowskiej w nowej odsłonie wersji płynnej!Soki, koktajle, zupy są nieodłącznym elementem twojego menu? Niezastąpiony post dr Ewy Dąbrowskiej powraca w postaci płynnej! To wyjątkowo prosta i skuteczna metoda, która pomaga oczyścić organizm i wzmocnić jego odporność. W ciągu kilku minut możesz przygotować pełnowartościowy i sycący posiłek. Potrzebujesz jedynie świeżych warzyw, owoców i blendera lub wyciskarki.Nowa wersja diety to pełnowartościowa forma postu wykorzystująca te same składniki i założenia co tradycyjny post. Jej dzienny jadłospis nie przekracza 800 kcal.Wyciśnij z tej książki zdrową dawkę wiedzy, praktyki i witamin!W książce znajdziesz:specjalny rozdział dr Ewy Dąbrowskiej poświęcony odporności i sposobom radzenia sobie z wirusami; praktyczne porady, przykładowy jadłospis; teksty motywacyjne z miejscem na notatki; pomysły na wykorzystanie diety płynnej w życiu codziennym.
Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówiono:
Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) oraz Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano wiele tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych elementów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego mające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych.
Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności funkcjonalnej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej.
Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią lub cukrzycą i dla osób starszych.
Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji „Talerza diety w hipercholesterolemii” i jego omówienie.
Podobnie, jak w poprzednim wydaniu książki:
omówiono szczegółowo zasady diety w hipercholesterolemii
podano produkty korzystne i niekorzystne w tej diecie
zaproponowano całodzienne jadłospisy na 14 dni dla diety 1600 kcal i podano zawartość w nich wielu składników odżywczych
Zamieszczono przepisy kulinarne z wyliczoną wartością kcal i odżywczą oraz czasem przygotowania.
Całość opatrzono kolorowymi zdjęciami potraw.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?