W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Książka przybliża problematykę współczesnego marketingu żywności, dostarczając odpowiedzi na fundamentalne pytania, m.in. o to, jak skutecznie wprowadzać na rynek produkty stanowiące ofertę wartości i zarządzać nimi, w jaki sposób kreować markę produktu żywnościowego, jak prowadzić komunikację z aktualnymi i potencjalnymi konsumentami, jak realizować cele strategii dystrybucyjnych oraz doskonalić ofertę asortymentową produktów żywnościowych. Szczegółowej analizie poddano następujące zagadnienia: ? specyfika rynku żywności, mechanizmy funkcjonowania i struktura, wybrane aspekty zachowań konsumenckich oraz ewolucja koncepcji marketingowych, ? charakterystyka współczesnych narzędzi marketingowych na rynku żywności ? produkt i marka jako oferta wartości dla konsumentów, rola ceny, komunikacji marketingowej oraz dystrybucji, ? informacja rynkowa ? istota, zakres, rodzaje i procedura badań marketingowych dotyczących marek, cen, skuteczności komunikacji marketingowej i dystrybucji.
Gok Wan, słynny brytyjski stylista, projektant mody i prezenter telewizyjny, odkrywa przed nami tajniki kuchni chińskiej, wokół której obracało się życie jego rodziny. Ojciec Goka, właściciel restauracji z daniami na wynos, przekazał mu nie tylko swoje receptury na pyszne potrawy z różnych regionów Chin; pokazał też, że przygotowywanie posiłków ma swój duchowy wymiar. Gok Wan dzieli się tą wiedzą z czytelnikami w błyskotliwych i zabawnych komentarzach do ponad 80 przepisów na smaczne, zdrowe i proste w przyrządzeniu chińskie dania. Przyjemnego gokowania!
Praktyczny poradnik kulinarny zawierający wskazówki dotyczące gotowania na parze, zasad zdrowego odżywiania, diety osób starszych, a także ciekawe pomysły na zdrowe i szybkie obiady, kolacje czy desery. Znajdziesz tu instrukcje, jak krok po kroku przygotować na parze m.in. risotto z dynią, klopsiki cielęce z imbirem, indyka z fasolką szparagową, łososia z sosem jogurtowym, szparagi z szynką parmeńską i kurczaka z surówką.
Boże Narodzenie to najpiękniejsze święto w roku. To magiczny moment, kiedy czas na chwilę zwalnia, a ludzie obdarowują się prezentami. Przygotujmy święta tak, by oddawały nastrój tego wyjątkowego okresu. Książka zawiera porady dotyczące zwyczajów Bożego Narodzenia, przygotowania dekoracji świątecznych, a także przepisy na świąteczne potrawy.
Ojciec Kmak - przeor klasztoru Cystersów w Szczyrzycu w Beskidzie Wyspowym zaskakuje nas bogactwem potraw codziennych i świątecznych. Sprawdzone, zdrowe, niezawodne przepisy. Czym wyróżnia się kuchnia klasztorna? Po pierwsze wielką uwagę poświęca się składnikom: potrawy robione są z najwyższej jakości produktów. Jest to jedzenie proste i pożywne. Ojciec Kmak dzieli się swoim doświadczeniem i podpowiada np. co dodać do kiszonej kapusty, co zrobić, żeby ciasto naleśnikowe było chrupiące, jak dawkować nalewkę czosnkową Uzupełnieniem przepisów są opisy najważniejszych świąt, liczne ciekawostki i przysłowia.
Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu ?Gra o tron? George?a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór inspirowanych nią przepisów kulinarnych na napitki, mięsiwa i desery. Ciekawi jesteście co jadają serialowi Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellów? Teraz będziecie mogli sami przyrządzić dania serwowane podczas uroczystych uczt na królewskim dworze Baratheonów, wykwintnych przyjęć w Lannisporcie, obiadów w Riverrun, codziennych posiłków Czarnych Braci na Murze, wieczerzy w zasypanym śniegiem Winterfell czy lekkich śniadań za Wąskim Morzem.
Uczta lodu i ognia doskonale wypełni wam czas w oczekiwaniu na czwarty sezon serialu HBO i kolejną, dziewiątą już powieść George?a R.R. Martina. Jak pisze autor Gry o tron:
Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima.
Ta książka pragnie zabrać czytelników w kulinarną podróż przez świat George?a R.R. Martina. Rozpoczniemy ją przy Murze i stamtąd wyruszymy na południe, do Królewskiej Przystani i Dorne, po czym przepłyniemy na okręcie na drugą stronę Wąskiego Morza, by ucztować z Dothrakami i w Wolnych Miastach.
Mamy nadzieję, że dołączycie do nas w swych kuchniach, by cieszyć się ucztą, jakiej jeszcze nie znaliście: ucztą lodu i ognia.
Witajcie w naszej karczmie!
Chelsea i Sariann
Przysuńcie się bliżej. Jeszcze odrobinę (?). Nachylcie się, to wyszepczę wam do ucha smutną prawdę. Nie potrafię gotować (?).
Po tak długim czasie nie potrafię sobie już przypomnieć, kto pierwszy zaproponował, żebyśmy wydali książkę kucharską z przepisami z moich powieści (?). Sariann i Chelsea podeszły do tematu zgoła odmiennie. Nie napisały do mnie z podpowiedzią, że książka kucharska byłaby fajnym pomysłem. Nie, te dwie dziewczyny zaczęły przyrządzać potrawy opisane w Grze o tron (?). Na cześć pewnego przybytku, w którym dzieją się rzeczy straszne, dziewczyny nazwały swój blog Karczmą na Rozdrożu. W książce to właśnie przed jej drzwiami kołysało się na wietrze truchło powieszonej oberżystki. Mam szczerą nadzieję, że Sariann i Chelsea nie podzielą jej losu; ich jedzenie jest znacznie, znacznie lepsze od podawanego w tamtej karczmie.
George R.R. Martin, Santa Fe, 21 stycznia 2012
Jeśli jeszcze nigdy nie doświadczyłaś satysfakcji, płynącej z wyciągnięcia z własnego piekarnika gorącego, pachnącego chleba, to najwyższy czas zabrać się do roboty! Lauren Chattman uprzedza wszelkie pytania i opowiada o wszystkich sytuacjach, które mogą się wydarzyć podczas pieczenia chleba w domu. Jej wyczerpujący poradnik nawet najbardziej niepewnego nowicjusza zmieni w pewnego swoich umiejętności domowego piekarza!
Z jakiego szczepu powstało wino? Jakie znaczenie ma rocznik? Jakie są rodzaje tych trunków? Co decyduje o bukiecie wina? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą autorzy tego poradnika. Znajdziesz w nim mnóstwo przydatnych, aktualnych i łatwych do zastosowania wskazówek, dzięki którym z przeciętnego konsumenta zamienisz się w pewnego siebie amatora win.
Absolutny must eat Dwie kobiety ? producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja ? kulinaria. Jeden cel ? smak. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska ? kulinarne autorytety stacji TVN Style ? wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku. W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni rządzi konkret: ma być niebanalnie, a jednocześnie tak, by nie było zbyt wykwintnie. Szczypta smaku to propozycje kompletnych menu na każdą okazję ? od przystawki do deseru. ?Podsuwamy w tej książce gotowe przepisy na szczyptę romantyzmu (Romantyczna kolacja), rodzinnej atmosfery (Obiad rodzinny), zasilenia intelektualnego (Lunchbox), wybicia z nudy (Kanapki inaczej), dobrego początku (Śniadania), odprężenia (Słodkość z piekarnika), podróży (Francuskie inspiracje i Włoska mamma). (?) Zapraszamy do eksperymentowania, jedzenia zróżnicowanego, kolorowego, ciekawego! Nam też nie od razu wyszły jagnięce kotleciki, ale próby i błędy wyeliminowały niektóre dania z menu, a niektóre w zmienionej lepszej formie trafiły do naszej domowej książki kucharskiej jako must eat!? (fragment książki). A więc mule na początek? Dlaczego nie? Grillowane szparagi zamiast marchewki z groszkiem? Nic prostszego. Tartaletki ze zdrowym (!) kremem czekoladowym? Zawsze! Z Olgą i Agatą ? wulkanami energii i optymizmu ? odkryjesz radość gotowania, zaoszczędzisz czas oraz nauczysz się, jak łatwo o siebie dbać, ciesząc się znakomitym smakiem. O popularności autorek i ich porad kulinarnych świadczy to, że stacja TVN Style niezwłocznie po zakończeniu pierwszej edycji programu Szczypta smaku przystąpiła do produkcji kolejnych odcinków.
Unowocześnione, oryginalne przepisy, na bazie produktów ekologicznych, przypominające smak i zapach domu rodzinnego, polecane przez Małgorzatę Puzio, autorkę programów kulinarnych, gospodynię kącika kulinarnego w "Kawa czy herbata" w TVP1. W tej publikacji znajdziemy : - Tajemnice zakwasu - Smaczne i zdrowe chleby na tradycyjnych recepturach - Zapiekane na ostro - Inspirujące dania mączne - Drożdżowe wypieki do kawy.
Praktyczny poradnik dla amatorów wędzenia. Jak samodzielnie zbudować przydomową wędzarnię. Metody wędzenia. Dobór drewna i trocin. Sposoby wytwarzania dymu. Porady dotyczące wędzenia mięsa, kiełbas i ryb. Proste i wyrafinowane przepisy kulinarne.
Krótka historia wędliniarstwa w Polsce Zasady doboru mięsa. Peklowanie, solenie i przyprawianie mięsa. Domowe wędzenie wędlin. Przechowywanie szynek, kiełbas i innych wyrobów. Przepisy na smaczne, domowe wyroby wędliniarskie.
Książkę można potraktować jak katalog trunków przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby kupić dobrą whisky i skonkretyzować swoje oczekiwania związane z tym alkoholem, ale także dla koneserów szukających konkretnych doznań smakowych.
Jest to pierwsza na rynku pozycja opisująca whisky słodową w tak praktyczny sposób. Jej autor dr Wishart zapoznaje nas z nowym profilem smakowym whisky. Wyszczególnia jej 12 aspektów smaku i zapachu: treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, miodowy, korzenny, winny, orzechowy, słodowy, owocowy i kwiatowy. Odnoszą się one do ponad 400 określeń opisujących whisky, zaczerpniętych z około 1000 opublikowanych uwag z degustacji.
Może ona także stanowić swoistego rodzaju przewodnik turystyczny ? w niezwykle ciekawy sposób opisano w niej szkockie gorzelnie. Podano informacje o lokalnych atrakcjach dla zwiedzających, imprezach organizowanych przez gorzelnie i o bazie noclegowej.
Poznaj zawiły świat rozkoszy niesionych przez ?wodę życia?!
Ziemniaki - jemy je niemal codziennie, bez wzgledu na pory roku, i ciagle mamy na nie apetyt.Trudno sobie wyobrazić, że mogłoby ich nie być.Nie znalibyśmy wówczas smaku nie tylko puree, ale i chrupiących placków, klusek śląskich, pyz, frytek i wielu innych wspaniałych przysmaków.Mają mnóstwo zalet - są smaczne, tanie, pożywne, zdrowe i, wbrew powszechnej opinii, nie tuczą.Zawieraja cenne dla naszego organizmu cukry (skrobię) ,minerały (potas, magnez, wapń) i witaminy (C oraz z grupy B).
To najpopularniejsze w naszej kuchni warzywo tym razem wystąpi w roli głównej - zarówno w tradycyjnych, jak i bardziej wyszukanych, pomysłowych, ale zawsze niezwykle pysznych daniach.
Jeśli chcecie zabłysnąć prawdziwym kunsztem kulinarnym i wprawić w zachwyt rodzinę, a nawet najbardziej wybrednych gości, koniecznie zajrzyjcie do książki Barbary Jakimowicz-Klein "Potrawy z ziemniaków"! Zamieszczone w niej przepisy z pewnością możecie wykorzystać na kazdą okazję.
Kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”.
Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu, rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
„Wielki Atlas Świata Win” to obszerny tom, bogato ilustrowany setkami pięknych fotografii i map, przedstawiający ogrom wiedzy na temat geografii produkcji wina, jego historii, natury, nazewnictwa a także degustacji. Atlas ten, przez wielu krytyków określany jest mianem „najbardziej sugestywnej i przystępnej z książek o winie”. Przedstawia nie tylko regiony upraw winorośli i pochodzące stamtąd trunki, ale uwzględnia także aktualne uwarunkowania, jak chocby proces globalnego ocieplenia. Jest to podstawowe dzieło, które każdy koneser wina powinien mieć w swoich zbiorach.
W każdej książce przepisy na 100 małych dań, które odwołują się do upodobań młodego pokolenia żyjącego„w biegu”, dbającego o linię, ceniącego oryginalną estetykę. Idealny pomysł na prezent dla najbliższych.
W każdej książce przepisy na 100 małych dań, które odwołują się do upodobań młodego pokolenia żyjącego„w biegu”, dbającego o linię, ceniącego oryginalną estetykę. Idealny pomysł na prezent dla najbliższych.
W każdej książce przepisy na 100 małych dań, które odwołują się do upodobań młodego pokolenia żyjącego„w biegu”, dbającego o linię, ceniącego oryginalną estetykę. Idealny pomysł na prezent dla najbliższych.
W każdej książce przepisy na 100 małych dań, które odwołują się do upodobań młodego pokolenia żyjącego„w biegu”, dbającego o linię, ceniącego oryginalną estetykę. Idealny pomysł na prezent dla najbliższych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?