W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Domowe wypieki lubią chyba wszyscy - pachnąca cynamonem szarlotka czy placek ze śliwkami szczodrze posypany kruszonką niezawodnie wprowadzają dobrą atmosferę przy stole. W tej książce proponujemy zarówno ciasta na zwykły podwieczorek, jak i wypieki na uroczyste okazje oraz święta. Są w niej przepisy na słodkości tańsze i droższe, proste i wyszukane - ucierane babki, kruche tarty, ciasta biszkoptowe, serniki... Wszystkie bardzo kuszące. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Winnice w Polsce to drugie, uzupełnione wydanie niezawodnego przewodnika po rodzimych winnicach. Znalazły się w nim prezentacje 50 winnic z całej Polski oraz wiele praktycznych informacji. Z książki dowiesz się:czego enoturysta powinien szukać w ofercie winiarza;kiedy i gdzie odbywają się najważniejsze winiarskie imprezy, festyny i degustacje;dokąd pojechać i w jakich miejscach się zatrzymać, by skosztować wybornego polskiego wina i poznać sposób jego wytwarzania;jakie atrakcje turystyczne warto zobaczyć przy oakazji pobytu w winnicy.Skosztuj wybornych polskich win i spędź miło wolny czas, wędrując rodzimymi winiarskimi ścieżkami.Polscy winiarze udowodnili, że potrafią nie tylko wyprodukować dobre wino, ale też przygotować w pełni profesjonalną ofertę turystyczną.Przekonajmy się o tym, wędrując winiarskimi ścieżkami.
Tajemnice ziół i kuchnia pełna niespodzianek!
Gdyby Matka Natura miała zdecydować o wydaniu tej książki, nigdy by się ona nie ukazała! Paola Mancini odkrywa bowiem przed nami sekrety jej niepozornych skarbów: leśnych i polnych ziół. Wiele z nich obojętnie mijamy podczas spacerów, nie zdając sobie sprawy, że mogą być podstawą pysznych i zdrowych potraw. Pokrzywa, mniszek i pędy myszopłochu – to tylko kilka przykładów roślin, z których możemy pełnymi garściami czerpać inspiracje do nowych kulinarnych wyzwań.
Odkryj prawdziwą słodycz owoców! Ukryte w cienistym półmroku żywopłotów i krzewów, rosną niepozorne owoce – raz po raz ukazują się naszym oczom, czasem są żywej barwy, czasem się kamuflują, zawsze bogate w składniki odżywcze, prawdziwe delicje, małe szkatułki ze słońcem. (fragment) Czy zdarzyło Ci się kiedyś otworzyć słoik powideł i poczuć zapach skąpanego w słońcu sadu, z którego pochodziły owoce? Anastasia Zanoncelli snuje opowieść o skarbach natury, które przez wieki inspirowały artystów, przywołuje słodkie wspomnienia i historie z odległych zakątków świata, a przede wszystkim dzieli się wyjątkowymi przepisami na przetwory. Ta książka to niezwykła historia owoców, dzięki którym możemy zawekować w słoikach ciepłe lato. Stopniowo uwalniane, pozwala nam cieszyć się słońcem przez cały rok.
Kiedyś Pikuś nieustanie stukał w drzewo, jak mają to w zwyczaju dzięcioły. Stawał się, jednak coraz smutniejszy i smutniejszy. Ponieważ zajmował się tylko stukaniem, przestał widzieć wokół siebie rzeczy piękne. Długo rozmyślał nad tym, co by go uszczęśliwiło... i wreszcie wpadł na pomysł: koniecznie chciałby piec ciasteczka! Dziś Pikuś od rana do nocy wyczarowuje ciasteczka na świecie i jest szczęśliwy jak nigdy dotąd! Wyłącznie wam zdradza w tej książce 26 swoich ulubionych przepisów: od A jak Apetyczne jabłkowe ciasteczka do Ż jak Żółte motylki. Dodatkowo udziela wielu dzięciołowych porad na temat wypieków. Vawcie się dobrze podczas pieczenia! Smacznych ciasteczek!
Drugie wydanie mojej książki oparte jest głównie na najnowszych doniesieniach naukowych i prezentuje wiele nowych informacji w gruntownie odświeżonych bądź nowych rozdziałach. Pokusiłem się w nich o sformułowanie odpowiedzi na fascynujące pytania współczesnej biologii: czy nasz gatunek wciąż ewoluuje? Czy w następstwie procesów ewolucyjnych może dojść do dostosowania naszych organizmów do składników współczesnej diety? By udzielić na nie odpowiedzi, opowiadam intrygującą historię ewolucji zwyczajów żywieniowych Homo sapiens, która może pomóc w lepszym zrozumieniu nas samych.
„Smak Gothicu” to 53 potrawy inspirowane starymi malborskimi recepturami. Zapraszamy w podróż po kuchni Bogdana Gałązki! Od kilku lat Bogdan szefuje Gothic Café & Restaurant znajdującej się w centrum malborskiej warowni. Jego pasja do gotowania, szacunek dla lokalnych produktów oraz wielowiekowej tradycji tego niezwykłego miejsca zaowocowały 53 niezwykłymi przepisami na zupy, potrawy mięsne, także te z ryb i skorupiaków oraz na desery.
Książka „Smak Gothicu”, do której wstęp napisała Agata Wojda, jest pięknie ilustrowana smakowitymi zdjęciami potraw wykonanymi przez G-M Studio: Marka Gerstmanna i Jerzego Malinowskiego, wystylizowanymi przez Martę Smarzyńską. Makietę książki przygotowała Monika Żyła-Kwiatkowska. To już trzecia pozycja w bibliografii Bogdana Gałązki po „Kuchni wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku” oraz „Kuchni królów Polski na zamku w Malborku”.
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dżemy, nalewki, marynaty i inne specjały
w słoikach, butelkach czy beczce.
Znajdziesz tu m.in. konfiturę gruszkową, jarzębiak wytrawny i paprykę w oliwie.
Gotuj dla dzieci, a jeszcze lepiej razem z dziećmi! To druga książka z serii FUN FOOD FOR KIDS, która zawiera proste przepisy na proste dania, które nie tylko będą dzieciom smakowały, ale również zabawnie wyglądały.
Świetne zdjęcia w przejrzysty sposób ilustrują, jak krok po kroku przyrządzić Brzęczącą Pszczołę, Świrniętego Jeża, Trzy Małe Świnki, Zdyszaną Żabę, Uśmiechniętego Rekina i ich przyjaciół. Dania mięsne i rybne, tosty, kanapki, przepisy na ryż z warzywami - coś dla każdego i na każdą okazję!
Upiecz ciasto dla dzieci, a jeszcze lepiej razem z dziećmi! Książka zawiera proste przepisy na wypieki - przyjemne w przygotowaniu, zabawnie wyglądające i takie, które na pewno będą dzieciom smakowały.
Zdjęcia w przejrzysty sposób ilustrują, jak krok po kroku upiec Żwawą Jaszczurkę, Magiczną Ważkę, Różowego Pieska, Słonika, Groźnego Smoka i wszystkich ich przyjaciół. Ciasta, ciastka, ciasteczka, torty – coś dla każdego i na każdą okazję!
Gotuj dla dzieci, a jeszcze lepiej razem z dziećmi! Książka zawiera proste przepisy na łatwe w przyrządzaniu dania, które nie tylko będą dzieciom smakowały, ale również zabawnie wyglądały.
Świetne zdjęcia w przejrzysty sposób ilustrują, jak krok po kroku przyrządzić Lwa Leo, Małego Krokodyla, Wesołego Hipcia, Wieloryba Wally, Pracowitą Pszczołę i ich przyjaciół. Bułeczki, makarony, warzywa, kanapki i owocowe desery – coś dla każdego i na każdą okazję!
Szybko, łatwo i słodko – ciasta i desery na letnie dni.
Lato w pełni, o pieczeniu i gotowaniu nie chce się myśleć. Wychodząc z tego założenia, proponujemy Państwu przepisy na ulubione słodkości, które można przygotować szybko, bez długiego przebywania w kuchni, a w dodatku świetnie sprawdzają się w upalne dni. Desery i ciasta bez pieczenia, lody oraz ciasta lodowe, torty, sałatki deserowe – to propozycje z naszej nowej książki kucharskiej. Do każdego przepisu zdjęcie, które ułatwi dekorację proponowanych przysmaków.
Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu, chorób neurodegeneracyjnych czy osteoporozy. Są one skutkiem nieprawidłowej diety opartej na przetworzonych pokarmach, które nie odżywiają naszych organizmów, a je zatruwają i obciążają. Natura oferuje nam zadziwiające produkty, które przywracają w naszych organizmach równowagę i pozwalają na zachowanie optymalnego stanu zdrowia. Żywność funkcjonalna nie tylko odżywia organizm, ale również ma właściwości uzdrawiające. Autorzy opisują ponad pięćdziesiąt najzdrowszych i uznawanych za życiodajne owoców, warzyw, ziół, korzeni, nasion, grzybów z całego świata. Podają również pełną charakterystykę ich właściwości prozdrowotnych. Na przykład pokrzywa ma silnie odtruwające działanie i oczyszcza organizm, natomiast rumianek działa rozkurczowo i łagodzi stres. Siemię lniane zmniejsza zagrożenie chorobami serca i naczyń krwionośnych. Wbrew powszechnym opiniom, awokado efektywnie spala tłuszcz i utrzymuje prawidłowy poziom insuliny. Aloes działa chłodząco, wspomaga leczenie ran i hamuje stany zapalne. Przy każdym produkcie znajdziesz prosty przepis na deser, koktajl czy pastę. Wypróbuj je, a przekonasz się, że na stałe zrzucisz wagę, odbudujesz system obronny organizmu, Twoja skóra będzie promieniała, a ciało pozostanie młode. Będziesz potrzebował mniej snu i oczyścisz umysł. Wszystkie produkty są łatwo dostępne. Poznaj najbardziej wartościową żywność z natury.
Możliwości są nieograniczone: od pikantnych bułek chili z wołowym burgerem, papryczkami jalapeño oraz słodko-ostrym majonezem i sałatką z ogórków, przez ciabattę z oliwkami i burgery z pieczarek… Innowacyjna forma książki pozwala na tworzenie dowolnych zestawów bułek, sosów, burgerów oraz dodatków. Każda strona podzielona jest na cztery części – żeby stworzyć kompozycję idealną, wystarczy przełożyć kartki. A więc do dzieła! Tysiące wspaniałych kombinacji na każdą okazję •Dla początkujących i zaawansowanych •Dla mięsożerców, wegan oraz wegetarian •Przepisy na burgery bez glutenu i bez mleka
Christopher Bakken zbiera oliwki na Thasos, piecze chleb na Krecie, robi ser na Cykladach....W każdym miejscu szuka najlepszych kucharzy i lokalnych tradycji. Przede wszystkim jednak przepięknie opowiada o ośmiu elementach greckiego stołu–oliwkach, rybach, chlebie, fasoli, winie, serze i miodzie. Łącząc literaturę kulinarną z podróżniczą mistrzowsko wydobywa z kuchni greckiej jej smaki i pełnię.
Co może wyniknąć ze zderzenia różnych dwóch światów kulinarnych? Dbającej o jakość produktów, lecz nie rezygnującej z mięsa Luise oraz Davida – niezdrowo odżywiającego się wegetarianina (tak, są tacy!) - miłośnika makaronów, pizzy i słodyczy… Efektem ich wspólnych kulinarnych poszukiwań okazał się znakomity blog 'The Green Kitchen Stories' oraz książka, dzięki której odkryjemy bogactwo zup, sałatek, soków i przekąsek, prostych do przyrządzenia, ale pełnych smaku i fantastycznie podanych.
Wspaniała książka dla całej rodziny!
Jak zrobić slalom z jajem? Co mówią sąsiedzi talerza i dlaczego słodycze są na szczycie piramidy w kuchni?! Czyli co jeść, jak jeść i jak to wszystko ugotować! I nie zwariować!
To książka o tym jak ważne jest zdrowe i zróżnicowane odżywianie dzieci. Autorka radzi także jak oswoić dziecko z kuchnią i jak nauczyć je bezpiecznego posługiwania się kuchennymi akcesoriami.
Joanna Gorzelińska, politolog, dziennikarka, blogerka, ale przede wszystkim mama czwórki dzieci, której największą frajdę sprawia wspólne gotowanie z rodziną. Ambasadorka ogólnopolskiej akcji „Kocham, nie truję”.
Najlepsze przepisy na dania mięsne w zestawach z warzywami, ziemniakami czy kaszami, propozycje dań mięsnych na święta i na co dzień.
Ziemniaki, warzywa i kotlet to nadal najczęstszy zestaw obiadowy w wielu domach. Na święta pozwalamy sobie na pewną odmianę, serwujemy wówczas pieczoną kaczkę, gęś, cielęcinę lub wieprzowinę. Coraz częściej rezygnujemy z wieprzowiny, której wartości zdrowotne znajdują się pod lupą dietetyków, na rzecz innych rodzajów mięs – sięgamy po dania z kaczki, gęsi czy kurczaka. Pamiętając o tym, proponujemy Państwu książkę, w której zebraliśmy – najlepsze naszym zdaniem sprawdzone dania z mięs – takie, które sprawdzą się na święta i na co dzień, ale również dania znacznie mniej kaloryczne. Różne mięsa i mięsiwa – pieczone, gotowane, smażone, na zimno – w sumie 160 sprawdzonych przepisów. Znajdą tu coś dla siebie zwolennicy tradycyjnej polskiej kuchni, ale również osoby propagujące zdrowy tryb życia i wybierające dania mniej kaloryczne. Smacznego.
Wszyscy wiemy, że przetworzone, produkowane na skalę przemysłową, pożywienie nie jest zdrowe. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo niekorzystnie wpływa ono na nasze organizmy. Dzięki tej książce może się to jednak zmienić.
Autor odkrywa, co rzeczywiście znajduje się w przetworzonych produktach spożywczych. Jak smakują australijskie trociny? Co robi kiełbasa pod prysznicem i skąd bierze się w niej cukier? Jak z osadu i szlamu powstaje gulasz? W jaki sposób kryl może zostać przemieniony we frankfurterki? Poznasz szokujące odpowiedzi na te i wiele innych pytań.
Teraz i Ty zrozumiesz, że jedzenie oszukuje nasze zmysły nie próbując nawet nas odżywiać. Poznasz mechanizmy, dzięki którym producenci pokarmów manipulują Tobą i Twoimi dziećmi. Dowiesz się, skąd wzięła się epidemia otyłości i uświadomisz sobie skalę zniszczeń powodowanych przez sztuczne aromaty i słodziki.
Publikacja uświadamia, że koniecznie musimy zmienić nasz sposób doboru i konsumpcji produktów. Pokazuje, jak ważne jest, żeby konsumenci się zjednoczyli i walczyli o swoje prawa. W sposób całkowicie zrozumiały i jasny demaskuje kampanie reklamowe przemysłu spożywczego jako wierutne kłamstwa i ujawnia skalę nadużyć, jakich dopuścili się światowi potentaci. Ponadto otwiera oczy na masową produkcję pożywienia i jej zaplecze. Po tej lekturze wielu z nas już nigdy więcej nie kupi niektórych produktów, nie mówiąc o ich ewentualnej konsumpcji.
Bądź świadomym konsumentem!
Chińczycy pierwsi odkryli roślinę herbacianą. Ze względu na swoje wartości zdrowotne cenili ją tak bardzo, że porównywali do drogocennego minerału – nefrytu. Od wieków stosowano ją w celach leczniczych, a dzięki tej książce Ty również nauczysz się tej pradawnej sztuki. Autorka przekazuje pełnię wiedzy na temat herbat czarnych, zielonych, czerwonych, białych i wielu ziół. Picie herbaty to nie tylko przyjemność, ale też przywracanie zdrowia i młodości.
Można po nią sięgać, gdy standardowe leki wywołują zbyt wiele skutków ubocznych. Preparaty roślinne oddziałują na organizm w łagodny sposób. Pobudzają naturalny system obronny organizmu i świetnie sprawdzają się jako środek zapobiegawczy oraz leczniczy niwelujący liczne objawy chorobowe. W książce znajdziesz sposoby przyrządzania herbat oraz naparów i ich dawkowanie. Poznasz metody pozbywania się takich dolegliwości jak problemy skórne, bóle stawów, rak, problemy z kośćmi.
Z łatwością oczyścisz nerki i wątrobę, pozbędziesz się zmęczenia i zniwelujesz oddziaływanie stresu. Jeśli dokucza Ci migrenapomocna będzie herbatka z walerianą, maruną, melisą czy tymiankiem. Jeśli chcesz poprawić pamięć możesz pić różne rodzaje czarnej herbaty z dodatkiem żeń-szenia, miłorzębu, lukrecji, lipy i cynamonu. Idealną mieszanką do odmładzania jest biała herbata, rooibos, żeń-szeń i słoma owsiana. Poznaj wszystkie możliwości tkwiące w herbacie wraz z listą dolegliwości, których z łatwością możesz się pozbyć z jej pomocą. Napary, które leczą.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?