Obfitość – Yotam Ottolenghi
„Obfitość” Yotama Ottolenghiego to książka zawierająca wegetariańskie przepisy autora książki „Jerozolima”. Ottolenghi proponuje dania warzywne, które zasmakują wszystkim, nawet nie-wegetarianom.
Yotam Ottolenghi
Urodził się i dorastał w Jerozolimie. Obecnie mieszka w Wielkiej Brytanii, gdzie prowadzi kilka restauracji i . Jest szefem kuchni, którego niepowtarzalny styl opiera się na połączeniu smaków Bliskiego Wschodu, Azji i świata Zachodniego. Chociaż nie jest wegetarianinem, znany jest z podniesienia rangi warzyw jako głównego składnika potraw. Jest autorem bestsellerowej książki kucharskiej „Jerozolima”.
Obfitość warzyw
Ottolenghi znany jest z zamiłowania do przygotowywania niebanalnych dań warzywnych. W „Obfitości” prezentuje ponad 100 niebanalnych przepisów na zwykłe warzywa: rośliny strączkowe, różne kapusty, zieleninę czy warzywa cebulowe. Jego wegetariańskie dania wzbogacone są ryżem, produktami zbożowymi i makaronami podawanymi w nietypowy sposób. Kuchnia roślinna proponowana przez autora „Jerozolimy” sprawi, że nawet najbardziej zagorzały mięsożerca z ochotą zje danie roślinne.