W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Polska Kuchnia Domowa to zbiór ok. 200 przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni zarówno osoby początkujące, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania.
Cudze chwalicie, swego nie jecie!Podzieliliśmy niniejszą książkę na dwa działy, w których prezentujemy różnorodne sposoby wykorzystania w kuchni owoców z polskich sadów i ogrodów oraz warzyw z rodzimych upraw. Pomysłów jest wiele np. prozaiczne jabłka podasz w wersji fit jako smoothie z dodatkiem imbiru, na słodko w formie szarlotki, na święta jako nadzienie do kaczki lub w środku zimy - kiszone w słoiku. Oprócz przepisów służymy też radą jak i kiedy kupować, w jaki sposób przechowywać, czym różnią się poszczególne odmiany. Całość będzie nieocenioną pomocą dla początkujących, a i bardziej doświadczeni znajdą także coś dla siebie.
Bogato ilustrowany katalog prezentuje ryciny o tematyce wileńskiej przechowywane w Zakładzie Zbiorów Ikonograficznych Biblioteki Narodowej. Najstarsze datowane prace pochodzą z końca XVIII wieku. Wśrod wybranych rycin znajdują się przedstawienia architektury miasta i jego pejzażu, wizerunki wybitnych osobistości związanych z Wilnem oraz portrety postaci, które można określić jako typy wileńskie.
Noty katalogowe, poprzedzające część prezentującą 100 wybranych prac graficznych, zawierają wyczerpujące informacje na temat wszystkich obiektów, wraz z podaniem treści inskrypcji i opisem rycin. Katalog obejmuje także aneks pieczęci występujących na rycinach oraz indeksy osób i miejsc. Uzupełnieniem publikacji jest płyta CD, zawierająca 239 rycin przedstawiających Wilno.
Autorzy opisują zastosowanie i działanie rośliny jiaogulan, która jest przedmiotem wielu badań oraz powszechnym środkiem leczniczym. Należy ona do grupy adaptogenów, czyli posiada właściwości wspomagające organizm w przystosowaniu się do niekorzystnych warunków środowiska. Aktywnymi składnikami tej rośliny są saponiny regulujące pracę układu krwionośnego, hormonalnego oraz funkcje umysłowe. Badania naukowe dowiodły, że jiaogulan zawiera co najmniej osiemdziesiąt dwie saponiny, podczas gdy w żeń-szeniu ich liczba wynosi zaledwie dwadzieścia osiem.
Jiaogulan, wspiera funkcjonowanie organizmu, zapewniając ochronę przed stresem, który towarzyszy nam każdego dnia. Posiada szereg właściwości, od opóźniania procesu starzenia się organizmu, poprzez wzmacnianie odporności, do dodania energii. Stymuluje system immunologiczny i odporność na choroby, a także sprzyja lepszej adaptacji w warunkach wzmożonego wysiłku fizycznego oraz psychicznego. Działa również dobroczynnie na kresomózgowie, skutecznie łagodzi rozdrażnienie i pomaga zwalczać objawy depresji.
Dzięki tej książce poznasz zdrowotne właściwości chińskiego zioła nieśmiertelności.
Jiaogulan jest idealnym suplementem diety dla sportowców, ponieważ zwiększa wydajność mięśnia sercowego, poprawia wykorzystanie tlenu i przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym. Ponadto wyrównuje poziom cholesterolu, wzmacnia wątrobę i poprawia apetyt. Ma też działanie antyoksydacyjne.
Zioło na współczesne dolegliwości.
Pieczywo Siostry Marii to książka, w której znajduje się wiele przepisów na doskonałe bułki, bułeczki i chleby. Dodatkowo zamieszczone są w niej przepisy na pieczywo bezglutenowe. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie wypieki zawsze się udadzą. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Pierogi i dania mączne Siostry Marii to znakomita książka, w której znajduje się wiele sprawdzonych przepisów na doskonałe pierogi, kluski, placki i naleśniki. Większość z nich może stanowić samodzielny, bardzo wartościowy posiłek. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie potrawy zawsze się udadzą. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Turystyka kulinarna, jako jeden z ważniejszych segmentów turystyki, w ostatnich latach rozwija się dynamicznie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych osób w innych krajach czy regionach, próbując charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala na to szybko rozwijająca się gastronomia, zapewniająca mieszkańcom i turystom możliwość konsumpcji tradycyjnych posiłków, często również w autentycznej oprawie. Wyjątkowa i oryginalna oferta gastronomiczna może wspomagać rozwój miejscowości pozbawionych walorów przyrodniczych czy kulturowych.
Autorzy przedstawili m.in. istotę turystyki kulinarnej, znaczenie gastronomii w turystyce, sztukę kulinarną, rodzaje i formy organizacji turystyki kulinarnej, kuchnię polską j jej tradycje żywieniowe, kuchnie regionalne w Polsce, tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe w Polsce oraz ich ochronę w Unii Europejskiej.
Książka jest przeznaczona dla osób poszukujących doznań smakowych i pragnących poszerzyć swoją wiedzę o dziedzictwie kulinarnym kraju, regionu czy miejscowości. Z pewnością powinni z niej korzystać studenci na kierunkach: turystyka i rekreacja, żywienie człowieka i ocena żywności, gastronomia i hotelarstwo, kulturoznawstwo, etnografia, a także słuchacze studiów podyplomowych i uczniów szkół turystyczno-hotelarsko-gastronomicznych. Może też być przydatna dla osób profesjonalnie zajmujących się organizacją turystyki, hotelarstwa i gastronomii oraz pracowników urzędów administracji rządowej i samorządowej właściwych w sprawach rolnictwa, kultury, turystyki i promocji żywności.
W swojej pracy podróżuję po Polsce pełnej smaku. Odnajduję w niej prowadzone przez całe rodziny restauracje i hotele. Serdecznością właścicieli i rodzinną atmosferą potrafią oczarować jak nigdzie indziej na świecie. Weźcie ze sobą na wyprawę mój przewodnik. Zaprowadzi was w te tajemnicze miejsca i pokaże cuda, o których dotąd w Polsce nikomu się nie śniło.
Moda na koktajle: z owoców, warzyw, ziół i zbóż – trwa i coraz więcej osób przygotowuje je w domu. Koktajle mają wiele zalet – dodają energii, można je tworzyć z ulubionych składników na wiele sposobów.
Druga część książki 'Koktajle dla zdrowia i urody' to kolejna porcja zupełnie nowych, sprawdzonych przepisów. Stworzone przez eksperta receptury zapewnią przygotowanie smacznych, niewymagających dużych nakładów energii ani finansów napojów, które dostarczają odpowiednio dobrane składniki do naszej diety.
Nowe kompozycje koktajli ułożone są w świetnie zaprojektowane i łatwe do przeprowadzenia tygodniowe plany żywieniowe. Każda kuracja zawiera siedem przepisów na dobrane pod kątem oczekiwanych efektów zdrowotnych. Dla zabieganych - każdy tydzień podsumowany jest kompletną listą niezbędnych zakupów do zrobienia. Wśród zaprezentowanych są całkiem nowe kuracje – m.in. nawilżająca, odkwaszająca, relaksująca oraz wspomagająca pracę serca.
Dla koneserów Autorka przygotowała rozdział 'Wyższy stopień wtajemniczenia – Koktajle z superfoods' z przepisami na koktajle z produktów, które są szczególnie korzystne dla zdrowia. Dla zakochanych – wyjątkowy plan – 'potęga miłości' na bazie koktajli zawierających naturalne afrodyzjaki.
Katarzyna Błażejewska – absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychodietetyki Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co niesłychanie ważne – naturalne.
Ponad sto niezwykłych przepisów na trunki z ziół, owoców, kwiatów i nie tylko!
Są tacy, którzy twierdzą, że wino robi się tylko z winogron. Ta książka może zmienić ich punkt widzenia. Wyrób win z owoców, warzyw, kwiatów, ziaren, miodu i ziół to hobby z tradycjami, które właśnie przeżywa swój renesans. Produkcja trunków z tych oryginalnych składników jeszcze nigdy nie była tak prosta!
W książce znajdziesz proste przepisy na wyśmienite trunki, m.in. wino brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, wytrawny miód, miód wiśniowy, czerwone wino żurawinowe, wino ze strąków groszku, krupnik cytrynowo-tymiankowy lub miód z dzikiej róży.
Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym wyrobie trunków. Dla bardziej doświadczonych winiarzy będą one ucieczką od tradycyjnych receptur.
Książka dostarcza wiele cennych informacji opisujących właściwości lecznicze i żywieniowe popularnych oraz mniej znanych: warzyw, owoców, ziół, herbat, olejów czy kasz. Dzięki tej książce, Drogi Czytelniku, dowiesz się jak cenne i niezwykłe wartości zdrowotne posiadają na przykład: miód, czosnek, żeń-szeń, aronia, brokuły itd. Poza tym zamieszczonych zostało szereg przepisów kulinarnych o szczególnych walorach leczniczych jak np. soki czy nalewki, dzięki czemu każdy z nas może spróbować złagodzić czy też zwalczyć przeróżne dolegliwości - od zwykłych przeziębień, poprzez problemy z układem krążenia, bóle głowy, nerwowość, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie. Poznajmy pokarmy, które są w stanie poprawić nam nastrój i wygląd, obniżyć poziom stresu i dodać sił witalnych.
Książka zawiera:
- szczegółowy opis procesu przygotowania i destylacji alkoholu
- praktyczne porady oraz wskazówki dotyczące doboru aparatury
- przepisy na wysokoprocentowe alkohole uzyskiwane domowym sposobem
- whisky krok po kroku
- receptury na nalewki i likiery
- domowy wyrób win i koniaków
Książka zawiera:
- szczegółowy opis procesu przygotowania i destylacji alkoholu
- praktyczne porady oraz wskazówki dotyczące doboru aparatury
- przepisy na wysokoprocentowe alkohole uzyskiwane domowym sposobem
- whisky krok po kroku
- receptury na nalewki i likiery
- domowy wyrób win i koniaków
Krój, gotuj, wow to niezwykle oryginalna ilustrowana książka kucharska, zawierająca 50 szybkich i prostych klasycznych przepisów pochodzących z istnej biblii kuchni włoskiej Srebrna Łyżka (Il cucchiaio d’argento). Przedstawione krok po kroku i zilustrowane w komiksowym stylu przepisy porywają w wir radosnej kulinarnej przygody kucharzy młodych i starych, świeżo upieczonych i doświadczonych.
Z żartobliwego wstępu dowiesz się, jak robić zakupy, jakie stosować techniki oraz jakich akcesoriów i składników używać, aby gotować w prawdziwie włoskim stylu.
Proste przystawki takie jak słodko-kwaśna caponata, klasyczne dania główne, na przykład kurczak cacciatore, i apetyczne desery jak malinowe semifreddo z powodzeniem uda się przygotować każdemu. Wspaniale jest jeść te dania w gronie rodziny i przyjaciół.
Późnym latem i jesienią lasy pełne są zapalonych grzybiarzy, a także amatorów dzikich owoców w rodzaju malin, jagód lub jeżyn. Jeżeli nie potrafisz odróżniać gatunków grzybów, zwyczajnie nie masz chęci na bieganie po lesie lub Twoje sprawdzone miejsca zostały już dawno ogołocone – zajrzyj do zaprzyjaźnionego sklepu. Po powrocie do domu koniecznie przygotuj na obiad udka kaczki z grzybami, a resztę ukiś lub zamarynuj. Dzięki naszej książce wyczarujesz także desery, wypieki i zdrowe sałatki z dodatkiem owoców leśnych.
Późna wiosna i lato to czas, w którym stragany aż uginają się od darów natury – przede wszystkim warzyw, ale także wspaniałych owoców: truskawek, malin, porzeczek. Najlepsze są oczywiście świeże, jednak istnieje sposób, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wystarczy zapas słoików, dobre chęci i nasza książka – będziesz zdumiona, jak szybko półki w piwnicy lub spiżarni zapełnią się smacznymi przetworami. Rodzina też błyskawicznie je pokocha.
Ponad 90 komiksowych przepisów kulinarnych w języku angielskim.
Over 120 works where received for Comic Cookbook competition during 6th international comics culture festival Ligatura, Poznań, Poland.
The anthology includes 93 works by artists from Australia, Austria, Argentina Sweden, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, Denmark, Finland, Germany, Japan, Norway, Poland, Slovakia, Switzerland, UK, USA.
Jak zakwas wpływa na jakość pieczywa i jego właściwości odżywcze? Jakie są techniki prowadzenia kwasu pszennego i żytniego? W książce przedstawiono wyniki badań w zakresie prowadzenia zakwasu – zarówno z perspektywy naukowej, jak i empirycznej – oraz cenne wskazówki praktyczne pomocne w kłopotliwych sytuacjach. W publikacji uwzględniono zagadnienia takie jak procesy metaboliczne zachodzące podczas fermentacji zakwasu czy też metody biologii molekularnej służące analizowaniu jego mikroflory. W książce zawarto również informacje dotyczące m.in.: - prowadzenia zakwasu żytniego i pszennego, - zasad działania urządzeń do produkcji zakwasów wraz z prezentacją ich wad i zalet, - możliwości dostosowania metody prowadzenia zakwasu do indywidualnych potrzeb, - kultur starterowych do wyprowadzania zakwasów w zakładach piekarniczych
Dwie popularne autorki, znawczynie dorobku św. Hildegardy z Bingen, proponują nam 250 NIEZWYKLE PROSTYCH PRZEPISÓW NA SMACZNE POTRAWY, opartych na zaleceniach dietetycznych tej średniowiecznej uzdrowicielki. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest na zdrowych, naturalnych produktach, pozbawionych konserwantów i chemicznych "ulepszaczy", ale także przez to, że przepisy skomponowane są zgodnie z unikalną wizją zdrowia świętej Hildegardy, kładącą nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury. W książce znajdziecie: - najróżniejsze przepisy i receptury łatwe w przygotowaniu - przejrzyste listy produktów (powszechnie dostępnych) - praktyczne wskazówki dotyczące przechowywania zapasów - niezbędną dawkę wiedzy o kuchni św. Hildegardy - przydatne ilustracje Znajdują się tu zarówno przepisy na potrawy doskonale znane, jak batonik musli, chipsy jabłkowe, dżem morelowy czy nadziewany kurczak, jak i dokładne instrukcje, jak przygotować te bardziej oryginalne i pomysłowe dania, na przykład: orkiszowe risotto, sandacza w panierce sezamowo-makowej, zupę serową z cynamonowymi grzankami czy galaretkę z pigwy i wiele innych. Książka cieszy się ogromną popularnością w Niemczech, gdzie działała św. Hildegarda.
Wybrany fragment książki
Jak właściwie się odżywiać?
To pytanie, które zawsze wymaga zastanowienia i indywidualnej odpowiedzi, ponieważ jest związane z inną kwestią: jaką postawę przyjąć wobec ciążącej na nas odpowiedzialności? Przez nasze nawyki żywieniowe i konsumenckie wszyscy wpływamy na mechanizmy o dalekosiężnych konsekwencjach.
Nie możemy powierzyć ciążącej na nas odpowiedzialności supermarketom i bezmyślnie kupować tego, co oferują. Musimy być świadomi, że nasze zachowania konsumenckie sterują popytem, który wywiera wptyw na cały świat.
Kupuj sezonowe produkty z twojego regionu i zwracaj uwagę na ich jakość. To fundament, na którym możesz budować swoje zdrowie. Jeżeli to możliwe, złóż wizytę producentowi żywności i sprawdź, jakie warunki panują w jego gospodarstwie. To pozwoli ci poznać jego postawę wobec pracy i produkowanych artykułów, a ponadto uzyskasz wiele informacji i wskazówek, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę i zyskasz poczucie bezpieczeństwa.
Najlepsze efekty przynosi oczywiście rozsądne urozmaicenie potraw połączone z dobrowolnym ograniczeniem ich ilości i różnorodności. Warto zredukować liczbę dodatków i dań, ponieważ im więcej różnych rodzajów pożywienia serwujemy naszemu ciału, tym więcej wysiłku musi ono włożyć w jego strawienie. Wówczas przez cały dzień brakuje mu energii, a to odbija się na naszym samopoczuciu. Prosta, smaczna potrawa przygotowana z miłością na pewno zapewni nam siły potrzebne do wykonania czynności, które mieliśmy w planach, i tych, które nagle na nas spadną.
Nauka Hildegardy zawiera zaskakującą radę. Wiele osób z pewnością jednak przyjmie ją z ulgą. Według świętej zdrowy, dorosły człowiek nie potrzebuje śniadania, ponieważ jest wypoczęty po nocnym śnie i nie powinien od razu marnować swojej energii na trawienie. Zatem zwracaj uwagę na swoje poranne potrzeby i uczucie głodu. Jeśli twoje ciało zacznie domagać się posiłku dopiero przed południem, jedz właśnie wtedy.
Zastanów się, o jakiej porze nadchodzi dla ciebie właściwy moment na pierwszy posiłek, i sprawdź, jaką rozkoszą może być spokojne niedzielne lub wakacyjne śniadanie, przed którym znalazł się czas na aktywność fizyczną.
Ponadto pierwszy posiłek zawsze powinien być ciepły: może to być na przykład habermus, grysik albo chleb. Śniadanie, ale i każdy inny posiłek, należy dokładnie przeżuwać! Jest to bardzo ważne. Podczas jedzenia należy pić z umiarem - tak, żeby zanadto nie rozcieńczać soków żołądkowych odpowiedzialnych za trawienie.
Ze współczesnych badań wiemy także, że właściwe przeżuwanie pobudza proces powstawania synaps w mózgu i tym samym pozytywnie wpływa na nasze zdolności intelektualne.
Zdaniem Hildegardy dzieci, osoby starsze i chore codziennie powinny jeść śniadanie. Jeśli nasze pociechy za tym nie przepadają, należy zaopatrzyć je w zdrowe przekąski, które zapewnią im energię przed południem.
Podstawą każdego obiadu powinien być orkisz w formie makaronu, ryżu, płatków, ziarna albo śruty. Dodatek do niego mogą stanowić warzywa albo sałatka. Im mniej różnych dodatków zaserwuje się podczas posiłku, tym bardziej lekkostrawny on będzie.
Zwracaj uwagę na zdrowe i rozsądne urozmaicenie posiłków. Starannie przygotowuj jedzenie.
Kolacja może składać się z tych samych składników co obiad. Jednak zgodnie z nauką Hildegardy powinna być spożywana jeszcze przed zmrokiem, a więc w zimie wcześniej niż latem. Wieczorem ciało spowalnia proces trawienia, więc zbyt późno spożywane jedzenie zatrzymuje się niestrawione w okolicach żołądka lub jelit i powoduje liczne dolegliwości.Zawsze miej na uwadze discretio i krok po kroku wprowadzaj w życie zmiany. Daj sobie na to trochę czasu, a później na pewno uda ci się trwale je utrzymać.
Zawsze miej na uwadze discretio i krok po kroku wprowadzaj w życie zmiany. Daj sobie na to trochę czasu, a później na pewno uda ci się trwale je utrzymać.
Dobrze jest wybierać produkty spożywcze według kryteriów termicznych, zgodnie z ich typem i porą roku. Marony, daktyle czy pigwy mają działanie rozgrzewające, w związku z czym warto je jeść zwłaszcza w okresie zimowym. Natomiast maliny, owoce cytrusowe, wołowina i sałata działają wychładzające i stanowią dobry wybór na lato. Kupując jedzenie ze swojego regionu i zgodne z ofertą sezonową, najprawdopodobniej dokonasz właściwego wyboru.
Według Hildegardy człowiek smutny powinien „spożywać tyle dobrze przyswajalnych potraw, żeby jedzenie mogło go ożywić". Zaś ten, kto jest szczęśliwy lub zakochany, powinien jeść z umiarem, co zresztą przeważnie dzieje się w naturalny sposób.
Ruch, spacer po posiłkach wspomaga trawienie. Również poobiednia drzemka trwająca od 10 do 20 minut jest godna polecenia, ponieważ pozwala zachować cielesną i umysłową sprawność i, co udowodniono, wpływa na większą wydajność umysłową i wspomaga koncentrację.
Dżemy i konfitury, czyli słodkości ze słoika cieszące nas przez cały rok.
Dzisiaj, choć rynek obfituje w przetwory wykonane przez duże zakłady spożywcze, smak domowych powideł dalej pozostaje niedościgniony. Powidła czy konfitury wykonane w domu – ta aromatyczna słodycz lata – mogą cieszyć domowników przez cały rok.
Słodkie przetwory domowe możemy dziś przyrządzać zarówno według technologii naszych babć, czyli z dużą zawartością cukru, jak i w sposób uproszczony, dzięki różnym środkom żelującym, są one jednak nieco mniej trwałe od tych przygotowanych tradycyjnie.
Różnorodne domowe przetwory nie tylko świetnie wzbogacają śniadaniowe menu czy podwieczorek, lecz często stanowią smakowity dodatek do takich deserów jak budynie, lody, sorbety. Mogą być doprawiane alkoholem, bakaliami, zależnie od gustu i preferencji pani domu.
W nadchodzącym sezonie zapraszamy wszystkich czytelników do wykonania chociaż kilku słoiczków wspaniałych marmolad, konfitur i dżemów według, oczywiście, proponowanych i sprawdzonych już wielokrotnie przepisów naszych autorów.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?