KATEGORIE [rozwiń]

Jarosław Urbaniuk

Okładka książki Vademecum whisky
nowość

34,99 zł 28,85 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Według archiwów Królewskiej Izby Skarbowej pierwszy zapis na temat legalnej produkcji szkockiej whisky pochodzi z końca XV wieku. W 1494 roku zakonnik John Cor z Dunfermline decyzją króla otrzymał zgodę na zakup pół tony jęczmiennego słodu (eiht bolls of malt) w celu wyprodukowania aquavitae. Łacińskie określenie aquavitae, czyli `woda życia`, przeniesione do języka szkocko-gaelickiego będzie brzmiało uisge beatha lub usquebaugh. Anglik wymówi je jako uishgi, a stąd już maleńki krok do dzisiejszego brzmienia - whisky. Słowo aquavitae zadomowiło się w wielu językach zachowując swe wdzięczne brzmienie, odnajdziemy je np. we francuskiej eau-de-vie czy w naszej rodzimej okowicie. Autor książki jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie whisky. Od wielu lat działa aktywnie w środowisku międzynarodowych dystrybutorów tego szlachetnego trunku. Vademecum Whisky zawiera kompetentny opis ponad 300 producentów whisky: ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady, a nawet Japonii. Czytelnik znajdzie w tej prawie 400-stronicowej książce historię najbardziej znanych destylarni, liczne anegdoty i szczegółowy opis poszczególnych przedstawicieli zarówno blendów, jak i single malt.
Okładka książki Bourbon i inne whiskey Ameryki

48,00 zł 35,28 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jarosław Urban, znawca whisky i whiskey, autor książek o nich, wielokrotnie pielgrzymował do stanu Kentucky, źródła amerykańskiego bourbona. W swojej książce opisuje jego historię i teraźniejszość. Trunek ten przeżywa w ostatnim czasie wielki wzrost popularności. Bourbon wszakże to whiskey – szczególna, amerykańska odmiana destylatu, który narodził się niegdyś w Szkocji. O specyfice bourbona odróżniającej go od szkockiej whisky, o jego produkcji i producentach traktuje ta książka wzbogacona wrażeniami autora z degustacji niektórych marek i uzupełniona charakterystyką innych odmian amerykańskiej whiskey, między innymi żytniej i kukurydzianej. Opowieść Jarosława Urbana o bourbonie, nierozerwalnie związanym z historią Ameryki, przybliża polskiemu czytelnikowi ten dość egzotyczny jeszcze dla niego trunek, jak dotąd znany mu lepiej z kart amerykańskich powieści niż ze sklepowych półek.
Okładka książki Vademecum whisky

39,90 zł 29,32 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Według archiwów Królewskiej Izby Skarbowej pierwszy zapis na temat legalnej produkcji szkockiej whisky pochodzi z końca XV wieku. W 1494 roku zakonnik John Cor z Dunfermline decyzją króla otrzymał zgodę na zakup pół tony jęczmiennego słodu (Wight bolls of Malt) w celu wyprodukowania aquavitae. Łacińskie określenie aquavitae, czyli "woda życia", przeniesione do języka szkocko-gaelickiego będzie brzmiało uisge beatha lub usquebaugh. Anglik wymówi je jako uishgi, a stąd już maleńki krok do dzisiejszego brzmienia - whisky. Słowo aquavitae zadomowiło się w wielu językach zachowując swe wdzięczne brzmienie, np. francuska eau-de-vie czy nasza rodzima okowita. Autor książki jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie whisky. Od wielu lat działa aktywnie w środowisku międzynarodowych dystrybutorów tego szlachetnego trunku. Vademecum Whisky zawiera kompetentny opis ponad 300 producentów whisky: ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady, a nawet Japonii. Czytelnik znajdzie w tej prawie 400-stronicowej książce historię najbardziej znanych destylarni, liczne anegdoty i szczegółowy opis poszczególnych przedstawicieli zarówno blendów, jak i single malt.
Okładka książki Nie potrafię schudnąć Przepisy specjalnie dla Polaków

24,90 zł 18,30 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Kiedy w 2008 roku oddawaliśmy do rak naszych Czytelników poradnik Nie potrafię schudnąć, byliśmy pewni jednego — że dieta opracowana przez doktora Pierre'a Dukana jest skuteczna. Przekonały nas o tym francuskie strony internetowe, zapełnione wypowiedziami szczęśliwych, odchudzonych Francuzów, oraz koledzy i koleżanki z redakcji, którzy zaczęli stosować dietę i chudli w oczach. Sukces Nie potrafię schudnąć i kolejnych książek: Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów oraz Metoda doktora Dukana, a także popularność diety proteinowej w Polsce przerosły nasze oczekiwania. Książki stały się bestsellerami, setki tysięcy osób straciły na wadze, tysiące opisują swoje sukcesy i wymieniają się doświadczeniami na forach internetowych oraz przysyłają do wydawnictwa listy z entuzjastycznymi recenzjami i podziękowaniami... za to, że schudły. To od nich wiemy, że dieta doktora Dukana świetnie sprawdza się również w Polsce, że pomaga zarówno kobietom, jak i mężczyznom, osobom w różnym wieku, pracującym za biurkiem i tym w ciągłych rozjazdach, a także wykonującym pracę fizyczna. To one zgodnie potwierdzają prawdziwość słów doktora Dukana: na jego diecie można jeść do woli, nie trzeba liczyć kalorii ani ważyć porcji, a dietetyczne potrawy są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wielu odchudzonych Polaków wspominało, że choć dania kuchni francuskiej bardzo im odpowiadają, to brakuje im tradycyjnych polskich specjałów. W książce, którą oddajemy do Twoich rąk, znajdziesz (oprócz krótkiego omówienia zasad metody doktora Dukana) przepisy Polaków, którzy schudli, a dietę urozmaicali i uczynili ją przyjemniejszą, wymyślając własne receptury. Są tu wiec przepisy na tradycyjne polskie potrawy, jak zrazy czy chłodnik, oczywiście dostosowane do wymagań diety. Znajdziesz tu także dania z popularnych w naszym kraju produktów (niemal nieobecnych w kuchni francuskiej) — kapusty kiszonej, śledzi czy grzybów. Większość przepisów opracował i przetestował na sobie autor tej książki, który dzięki metodzie doktora Dukana schudł aż 20 kilogramów. Kilkoro z naszych Czytelników zgodziło się opowiedzieć, w jaki sposób i ile schudli na diecie doktora Dukana. Szczerze mówią o swoich doświadczeniach, sukcesach i problemach w stosowaniu diety proteinowej. Wszystkie wypowiedzi łączy jedno — osoby, które zastosowały dietę, czują się lekko, mają mnóstwo energii, są szczupłe i szczęśliwe. Zachęcamy do przeczytania tych fragmentów —jeśli chcesz schudnąć, a jeszcze nie jesteś na diecie doktora Dukana, przekonają Cię, że warto podjąć wyzwanie. Jeśli natomiast już ją stosujesz, staną się źródłem dodatkowej motywacji. Skoro inni z łatwością schudli, czemu nie miałoby się udać i Tobie? Życzymy smacznego i przyjemnego chudnięcia! Zespół Wydawnictwa Otwartego Kup zestaw książek Pierre Dukan. Razem taniej! Zestaw pierwszy: Zestaw Nie potrafię schudnąć, Nie potrafię schudnąć 350 nowych przepisów Zestaw drugi: Zestaw Metoda doktora Dukana, Nie potrafię schudnąć Zestaw trzeci: Zestaw Metoda doktora Dukana, Nie potrafię schudnąć 350 nowych przepisów Zestaw czwarty: Zestaw Metoda doktora Dukana, Nie potrafię schudnąć, Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów Zestaw piąty: Zestaw Nie potrafię schudnąć, Nie potrafię schudnąć Przepisy specjalnie dla Polaków Zestaw szósty: Zestaw Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów, Przepisy specjalnie dla Polaków Zestaw siódmy: Zestaw Nie potrafię schudnąć oraz 350 nowych przepisów, Przepisy specjalnie dla Polaków Nie potrafię schudnąć Przepisy specjalnie dla Polaków Spis Treści   Dziękuję, Polsko Fenomenalna dieta O metodzie doktora Dukana słów kilka Przepisy Faza l Faza II Faza III Indeks potraw  
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka