Według archiwów Królewskiej Izby Skarbowej pierwszy zapis na temat legalnej produkcji szkockiej whisky pochodzi z końca XV wieku. W 1494 roku zakonnik John Cor z Dunfermline decyzją króla otrzymał zgodę na zakup pół tony jęczmiennego słodu (eiht bolls of malt) w celu wyprodukowania aquavitae. Łacińskie określenie aquavitae, czyli `woda życia`, przeniesione do języka szkocko-gaelickiego będzie brzmiało uisge beatha lub usquebaugh. Anglik wymówi je jako uishgi, a stąd już maleńki krok do dzisiejszego brzmienia - whisky. Słowo aquavitae zadomowiło się w wielu językach zachowując swe wdzięczne brzmienie, odnajdziemy je np. we francuskiej eau-de-vie czy w naszej rodzimej okowicie. Autor książki jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie whisky. Od wielu lat działa aktywnie w środowisku międzynarodowych dystrybutorów tego szlachetnego trunku. Vademecum Whisky zawiera kompetentny opis ponad 300 producentów whisky: ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady, a nawet Japonii. Czytelnik znajdzie w tej prawie 400-stronicowej książce historię najbardziej znanych destylarni, liczne anegdoty i szczegółowy opis poszczególnych przedstawicieli zarówno blendów, jak i single malt.
Jarosław Urban, znawca whisky i whiskey, autor książek o nich, wielokrotnie pielgrzymował do stanu Kentucky, źródła amerykańskiego bourbona. W swojej książce opisuje jego historię i teraźniejszość. Trunek ten przeżywa w ostatnim czasie wielki wzrost popularności. Bourbon wszakże to whiskey – szczególna, amerykańska odmiana destylatu, który narodził się niegdyś w Szkocji. O specyfice bourbona odróżniającej go od szkockiej whisky, o jego produkcji i producentach traktuje ta książka wzbogacona wrażeniami autora z degustacji niektórych marek i uzupełniona charakterystyką innych odmian amerykańskiej whiskey, między innymi żytniej i kukurydzianej. Opowieść Jarosława Urbana o bourbonie, nierozerwalnie związanym z historią Ameryki, przybliża polskiemu czytelnikowi ten dość egzotyczny jeszcze dla niego trunek, jak dotąd znany mu lepiej z kart amerykańskich powieści niż ze sklepowych półek.
Według archiwów Królewskiej Izby Skarbowej pierwszy zapis na temat legalnej produkcji szkockiej whisky pochodzi z końca XV wieku. W 1494 roku zakonnik John Cor z Dunfermline decyzją króla otrzymał zgodę na zakup pół tony jęczmiennego słodu (Wight bolls of Malt) w celu wyprodukowania aquavitae. Łacińskie określenie aquavitae, czyli "woda życia", przeniesione do języka szkocko-gaelickiego będzie brzmiało uisge beatha lub usquebaugh. Anglik wymówi je jako uishgi, a stąd już maleńki krok do dzisiejszego brzmienia - whisky. Słowo aquavitae zadomowiło się w wielu językach zachowując swe wdzięczne brzmienie, np. francuska eau-de-vie czy nasza rodzima okowita.
Autor książki jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie whisky. Od wielu lat działa aktywnie w środowisku międzynarodowych dystrybutorów tego szlachetnego trunku. Vademecum Whisky zawiera kompetentny opis ponad 300 producentów whisky: ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady, a nawet Japonii. Czytelnik znajdzie w tej prawie 400-stronicowej książce historię najbardziej znanych destylarni, liczne anegdoty i szczegółowy opis poszczególnych przedstawicieli zarówno blendów, jak i single malt.
Kiedy w 2008 roku oddawaliśmy do rak naszych Czytelników poradnik Nie potrafię schudnąć, byliśmy pewni jednego — że dieta opracowana przez doktora Pierre'a Dukana jest skuteczna. Przekonały nas o tym francuskie strony internetowe, zapełnione wypowiedziami szczęśliwych, odchudzonych Francuzów, oraz koledzy i koleżanki z redakcji, którzy zaczęli stosować dietę i chudli w oczach.
Sukces Nie potrafię schudnąć i kolejnych książek: Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów oraz Metoda doktora Dukana, a także popularność diety proteinowej w Polsce przerosły nasze oczekiwania. Książki stały się bestsellerami, setki tysięcy osób straciły na wadze, tysiące opisują swoje sukcesy i wymieniają się doświadczeniami na forach internetowych oraz przysyłają do wydawnictwa listy z entuzjastycznymi recenzjami i podziękowaniami... za to, że schudły. To od nich wiemy, że dieta doktora Dukana świetnie sprawdza się również w Polsce, że pomaga zarówno kobietom, jak i mężczyznom, osobom w różnym wieku, pracującym za biurkiem i tym w ciągłych rozjazdach, a także wykonującym pracę fizyczna. To one zgodnie potwierdzają prawdziwość słów doktora Dukana: na jego diecie można jeść do woli, nie trzeba liczyć kalorii ani ważyć porcji, a dietetyczne potrawy są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Wielu odchudzonych Polaków wspominało, że choć dania kuchni francuskiej bardzo im odpowiadają, to brakuje im tradycyjnych polskich specjałów. W książce, którą oddajemy do Twoich rąk, znajdziesz (oprócz krótkiego omówienia zasad metody doktora Dukana) przepisy Polaków, którzy schudli, a dietę urozmaicali i uczynili ją przyjemniejszą, wymyślając własne receptury. Są tu wiec przepisy na tradycyjne polskie potrawy, jak zrazy czy chłodnik, oczywiście dostosowane do wymagań diety. Znajdziesz tu także dania z popularnych w naszym kraju produktów (niemal nieobecnych w kuchni francuskiej) — kapusty kiszonej, śledzi czy grzybów. Większość przepisów opracował i przetestował na sobie autor tej książki, który dzięki metodzie doktora Dukana schudł aż 20 kilogramów.
Kilkoro z naszych Czytelników zgodziło się opowiedzieć, w jaki sposób i ile schudli na diecie doktora Dukana. Szczerze mówią o swoich doświadczeniach, sukcesach i problemach w stosowaniu diety proteinowej. Wszystkie wypowiedzi łączy jedno — osoby, które zastosowały dietę, czują się lekko, mają mnóstwo energii, są szczupłe i szczęśliwe. Zachęcamy do przeczytania tych fragmentów —jeśli chcesz schudnąć, a jeszcze nie jesteś na diecie doktora Dukana, przekonają Cię, że warto podjąć wyzwanie. Jeśli natomiast już ją stosujesz, staną się źródłem dodatkowej motywacji. Skoro inni z łatwością schudli, czemu nie miałoby się udać i Tobie?
Życzymy smacznego i przyjemnego chudnięcia!
Zespół Wydawnictwa Otwartego
Kup zestaw książek Pierre Dukan. Razem taniej!
Zestaw pierwszy: Zestaw Nie potrafię schudnąć, Nie potrafię schudnąć 350 nowych przepisów
Zestaw drugi: Zestaw Metoda doktora Dukana, Nie potrafię schudnąć
Zestaw trzeci: Zestaw Metoda doktora Dukana, Nie potrafię schudnąć 350 nowych przepisów
Zestaw czwarty: Zestaw Metoda doktora Dukana, Nie potrafię schudnąć, Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów
Zestaw piąty: Zestaw Nie potrafię schudnąć, Nie potrafię schudnąć Przepisy specjalnie dla Polaków
Zestaw szósty: Zestaw Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów, Przepisy specjalnie dla Polaków
Zestaw siódmy: Zestaw Nie potrafię schudnąć oraz 350 nowych przepisów, Przepisy specjalnie dla Polaków Nie potrafię schudnąć Przepisy specjalnie dla Polaków
Spis Treści
Dziękuję, Polsko Fenomenalna dieta
O metodzie doktora Dukana słów kilka
Przepisy
Faza l
Faza II
Faza III
Indeks potraw
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?