W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
To niezwykła książka kulinarna dla wegan, którzy na co dzień gotują tylko dla siebie. Jak planować posiłki, by nie marnować produktów? Jak szybko i prosto przygotować pełnowartościowe posiłki dla jednej osoby? Dowiesz się tego, czytając Kuchnię wegańską dla singli
Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman – weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym, pischingerów i szyszek. Poznamy tajemnice robienia tart i prostych śniadań, świątecznych ciast oraz deserów z różnych stron świata.
Paweł Ochman w 100 nowych przepisach, których nie znajdziesz na blogu, podpowiada:
• Czym zastąpić nabiał i jajka?
• Jak łatwo połączyć podstawowe składniki?
• Co zrobić, by było szybko, zdrowo i pysznie?
Paweł Ochman – weganin, autor bloga Weganon, farmaceuta. Jak mawiają jego przyjaciele: „Rano miesza w probówkach, wieczorem w garach”. Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską. Prowadzi warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.
Jak z prostych składników zrobić efektowne i pyszne dania?
Odpowiedź znajdziesz w debiutanckiej książce kucharskiej
Eryka Wałkowicza, stuprocentowego roślinożercy, autora jednego z najpopularniejszych blogów
o kuchni roślinnej w Polsce – erVegan.com.
Zamień marchewkę w przepyszny pasztet, ciecierzycę w słodkie ciasto, a jarmuż w chrupiące chipsy!
Z tej książki dowiesz się, dlaczego urozmaicone posiłki to podstawa diety roślinnej oraz jak łączyć podstawowe składniki w kuchni, aby uzyskać nie tylko smaczne i sycące potrawy, ale również w pełni zbilansowane posiłki.
A to wszystko z punktu widzenia faceta i dyplomowanego dietetyka.
Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste!
100 mil na Krecie, oregano na kilogramy i rośliny na talerzu, czyli zdrowe serce.Jeśli zastanawiasz się, jak połączyć radość jedzenia z dbałością o serce i jak zrealizować postanowienie, aby zdrowiej żyć, ta książka jest dla Ciebie. Znajdziesz tu 120 przepisów na dania przygotowane przez pasjonatów diety roślinnej i ultramaratończyków Violettę i Roberta. Wspiera ich zespół naukowy pod przewodnictwem prof. kardiologii Artura Mamcarza.Dowiedz się więcej o (dobrej) sile nawyków, naucz się skutecznie czytać etykiety i sprawdź, dlaczego warto zrezygnować z soli. Zainspiruj się i działaj już od dziś.
Trzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznych:
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy,
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na wychodzenie,
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® i co dalej.
Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej:
odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,
odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,
poprawisz wygląd swojej skóry,
zwalczysz uczucie zmęczenia,
ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.
Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz:
5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,
powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,
tajemne metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,
reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,
zasady efektywnej aktywności fizycznej.
Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej! Znajdziesz w niej:
etapy wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu,
115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,
listę produktów i przykładowe zestawy menu,
porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
SuperLunche to 70 dań, które przygotujesz w maksymalnie 30 minut, bez problemu zapakujesz i zabierzesz do pracy.
W książce znajdziesz przepisy na każdą porę roku:
oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne, orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato, odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady, rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe. Ponadto menu na każdą porę roku podzielone będzie na dwa typy dań: lekkie, ale dobrze przyprawione przeznaczone dla osób, które chcą oczyścić organizm, nabrać energiii i schudnąć oraz superodżywcze - zapewniające poczucie sytości na dłuższy czas.
Karolina i Maciej Szaciłło - Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą szkolenia oraz warsztaty zdrowego odżywania, a także medytacji. Są autorami popularnych poradników dietetycznych, m.in.: Przyprawy, które leczą, Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).
„Współczesna kuchnia podlaska” przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. Jak wygląda współczesna gastronomia, jakie są jej nowe trendy, a co pozostało z dawnych przepisów kulinarnych.
Autor przedstawi też produkty i potrawy regionalne, a także renomowanych
podlaskich producentów żywności.
Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert
Makłowicz „Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja”.
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych.
Przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich,
salony eleganckiego Ritza, dane mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.
"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża,tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju.
Wie o tym świetnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło „Historia podlaskich smaków” to najbardziej kompetentny wykład o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości tego regionu, jednego z najwspanialszych w dzisiejszej Polsce, bowiem głęboko i bez reszty
zanurzonego w wielokulturowej tradycji niegdysiejszej Rzeczypospolitej. Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie strawy, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja. Nie wyobrażam sobie nikogo, kto chcąc dobrze poznać podlaską tradycję nie umieściłby dzieła Fiedoruka na swej liście lektur
obowiązkowych."
Robert Makłowicz
W tej książce znajdują się przepisy na smaczne i zdrowe śniadania, lunche, obiady, desery, koktajle i podwieczorki. Osoby, które kochają aktywność i szukają równowagi pomiędzy sportem a odżywianiem, znajdą tu wiele cennych wskazówek i porad, jak być fit.
Finalista programu Bake Off – Ale Ciacho! zaprasza w kulinarną podróż po najpyszniejszych wypiekach sezonowych. Wykorzystaj bogactwo produktów charakterystycznych dla poszczególnych pór roku, a także dla danego regionu i zachwyć siebie oraz swoich gości wyjątkowymi wypiekami przygotowanymi w twojej kuchni.
Dzięki prostym instrukcjom i efektownym fotografiom przedstawiającym kolejne etapy przygotowywania wypieków i deserów nauczysz się robić ciasta, których kolory przyprawiają o zawrót głowy, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, rolady, serniki, a także klasyczne ciasta o niepowtarzalnych smakach.
Wykorzystaj bogactwo sezonowych owoców!
Wiosną daj się ponieść owocowej fantazji i spróbuj tarty z truskawkami i kremem earl grey, makaroników poziomkowych czy lawendowej panny cotty.
Latem zachwyć gości kruchymi pierogami z morelami oraz lodami pistacjowymi. A jeśli zrobi się za słodko, przełam smak owocową tartą z kremem cytrynowym.
Jesienią dodaj sobie energii batonikami muesli, przygotuj własne powidła śliwkowe, a na wynos upiecz zawijańce drożdżowe z rodzynkami.
Zimą wprowadź się w świąteczny nastrój i przygotuj pachnący domek z piernika czy korzenny wieniec z bezy. Później zaskocz gości sorbetem szampańskim, tortem bezowym i widowiskowymi gruszkami w karmelowej glazurze.
Oprócz czterech głównych pór roku Daniel Coceancig wyróżnia także przedwiośnie oraz przedzimie – dwa przejściowe okresy, które również obfitują w wyjątkowe składniki, nadające wypiekom niepowtarzalny charakter. Pasja oraz lata eksperymentów w kuchni zaowocowały oryginalnymi przepisami, które cieszą zarówno oko, jak i podniebienie.
***
DANIEL COCEANCIG – finalista 3. edycji Bake Off – Ale Ciacho!. Pieczenie i fotografia kulinarna to jego pasja. Z chęcią dzieli się swoimi przepisami z innymi, prowadzi blog ciastecznik.pl.
Nasze życie kręci się wokół jedzenia. Kiedy zjeść? Ile zjeść? Co zjeść?Pytanie jednak brzmi, czy możemy jeść wszystko bez obaw o nasze zdrowie czy sylwetkę? Odpowiedź brzmi TAK! We wszystkim ważny jest jednak umiar i podstawowa wiedza na temat spożywanych przez nas produktów. Wiele z nich owianych jest złą sławą, ale czy słusznie.Rozprawmy się z najczęściej powtarzanymi i wciąż funkcjonującymi w powszechnej świadomości mitami na temat popularnych produktów żywieniowych, niektórych uznawanych za zdrowe.Modna dieta gwarantem sukcesu?Czy tłuszcz tuczy?Detoks na szybki i zdrowy spadek wagi?Biały cukier to biała śmierć?Dlaczego mimo diety moja waga stoi w miejscu?Czy light znaczy zdrowo?
Ziarna i orzechy stanowią tak wartościowe produkty, że zostały zaliczone przez specjalistów żywieniowych do kategorii superfood.Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają cennego błonnika oraz mnóstwa witamin i minerałów. Wykorzystaj zatem tę niewiarygodną moc ziaren i orzechów, wprowadzając je do swoich posiłków. Przepisów jest wiele np. z sezamu, migdałów i suszonych owoców możesz zrobić energetyczne kulki sezamowe, a z nasion chia, mleka kokosowego i mango przyrządzić pyszny deser. Ziarna i orzechy warto dodawać do sałatek, pasztetów, kanapek oraz dań gorących, a także wytwarzać z nich wegańskie mleka i masła.
Ponad 50 przepisów na szybkie, smaczne, a przede wszystkim niedrogie dania dla dzieci. Wszystkie do wykonania w kilka minut dzięki niezawodnemu urządzeniu Thermomix.
Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające kolejnym etapom rozwoju maleństwa. Prosta, przyjemna i przejrzysta w użyciu.
Białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc. Polecamy roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. To amarantus, pestki dyni, ziarna słonecznika, soczewica, fasola, kasze oraz orzechy.Dodaj masło orzechowe do owsianki, komosę przyrządź z pieczonymi warzywami, a kaszę gryczaną podaj ze szpinakiem. Ugotuj zupę z soczewicy lub fasoli. Z orzechów, sezamu i pestek słonecznika zrób energetyczne batoniki granola, migdały przeznacz na pyszne mleczko roślinne. Przepisów jest mnóstwo skorzystaj z nich i skomponuj zdrowe i pyszne posiłki roślinne
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?