Jedz dobrze i nie tyj
- ISBN: 9788391835807
- EAN: 9788391835807
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Rozpisani.pl
- Format: 17.0x23.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 132
- Rok wydania: 2020
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Średnia ocena: 5,00 (15)
-
21,15złCena detaliczna: 29,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,03 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Jadamy za dużo, bo zbyt często chcemy jeść, a jak już zaczniemy, trudno jest nam przestać. Tkwi w nas jakaś przemożna siła, która sprawia, że chce nam się jeść. Często nie potrafimy się jej przeciwstawić. Można ją porównać do żywiołu. Niekiedy staramy się z nią walczyć, zmuszając się do jedzenia mniej oraz wyrzekania się niektórych produktów. Niestety, nazbyt często głównym skutkiem tych wysiłków jest obniżenie przyjemności jedzenia.
Zamiast walczyć z żywiołem, lepiej go ujarzmić i wykorzystać dla swojego dobra. Opracowałem i opisałem receptę na to, jak zmienić ukierunkowanie tej tkwiącej w nas siły. Skłonić ją, żeby działała w naszym interesie. Powodowała, że nasz organizm będzie dawał nam dobre sygnały, kiedy i co jeść, aby odżywiać się zdrowo. Żeby sam, w trakcie jedzenia, trafnie informował nas, że już wystarczy i powodował, że w odpowiednim momencie ustanie chęć sięgania po więcej. Z pewnością każdy przyzna, że warto postarać się o to, żeby nasz organizm stał się naszym przyjacielem i sam dbał o to, żeby jedzenie nie prowadziło do tycia, ale dawało możliwie najwięcej zdrowia i radości.
Zbigniew Młynarski
Opracowanie Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj” jest pozycją oryginalną na naszym rynku wydawniczym, kładzie bowiem duży nacisk na walory smakowe pożywienia oraz przyjemność związaną ze spożywaniem posiłków. Znajdujemy tu szerokie omówienie takich pojęć, jak głód, sytość, smakowość, nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe, najczęściej popełniane błędy w sposobie odżywiania się, a także propozycję zastosowania w praktyce oryginalnego, komputerowego systemu samodzielnego poprawiania swoich jadłospisów. Naczelną zasadą systemu jest to, że ma on zapewnić każdemu dostarczanie w diecie odpowiednich ilości składników pokarmowych, a jednocześnie jest oparty na potrawach ulubionych, smakowitych, dających pełną satysfakcję ze spożywania posiłków.
Prof. dr hab. Janusz Stanisław Keller (†)
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Kornacka, ocena: 5/5
2020-08-02
Przeczytałam już niejedną książkę na temat zdrowego odżywiania, korzystałam już z usług dietetyków, ale z takim podejściem do odchudzania i zdrowego odżywiania spotykam się po raz pierwszy. I jestem tym podejściem bardzo miło zaskoczona!
Autor przekazuje tutaj wiedzę, która zwykle prezentowana jest zawile i w słowach trudnych dla laika, w sposób wyjątkowo lekki. Dzięki temu ma ona szansę trafić do szerokiego grona odbiorców, wnosząc wiele użytecznej wiedzy, która pozostanie z nimi na dłużej, wykorzystywana w praktyce.
Szansa na zmiana nawyków żywieniowych dużej grupy czytelników jest według mnie możliwa dzięki temu, że Autor łączy zdrowe odżywianie z...przyjemnością.:) To nie są tylko puste słowa zawarte w zapowiedzi, to naprawdę znajdziecie na stronach tej książki i będziecie bardzo miło zaskoczeni tym, jakie to jest proste.
Moim zdaniem, ta książka to pozycja dla każdego, ale szczególnie polecałabym ją osobom chorującym na cukrzycę i ich rodzinom. Nie dość, że można znaleźć tutaj osobny rozdział traktujący o życiu z tą chorobą, to nie jest on w zaden sposób przygnębiający, a wręcz przeciwnie - na pewno można znaleźć w nim nadzieję na przywrócenie sobie radości jedzenia, i to każdego dnia.
Jak dla mnie zarówno książka, jak i program DrDietman, który znajdziecie na stronie https://mlynarski.pl/, to absolutne hity w dziedzinie dietetyki,które koniecznie musicie przeczytać/wypróbować, a na pewno nie skusicie się już na żadną, rygorystyczną dietę. :)
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Grabi, ocena: 5/5
2020-08-26
Polecam książkę każdemu, w każdym wieku. Jak dla mnie jest to pierwsze, prawdziwe źródło wiedzy na temat odżywiania. Twierdzę tak, ponieważ jest to dość niedługa jak na ten typ książka, a zawarta w niej wiedza w zupełności wystarcza, aby rozpocząć świadomą przygodę ze zdrowym odżywianiem.
Najczęściej na ślepo poszukujemy złotego lekarstwa na odchudzanie, lepsze odżywianie, poprawę zdrowia.Dieta restrykcyjna traktowana jest jak złoto i jedyny sposób na utratę wagi i piękny wygląd. Niestety rzadko wygląda tak w praktyce...A gdybym powiedziała Wam, że możliwe jest odchudzanie jedząc to, na co mamy ochotę?! Tak, wiem, nie wierzycie, ale jeśli solidnie przeczytacie tą książkę, to zrozumiecie, jakie to proste i...przyjemne.:)
Mimo dużego nasycenia wiedzą naukową, książkę czyta się lekko i przyjemnie. Napisana jest tak zrozumiałym językiem, że momentami miałam wrażenie, że czytam opowiadanie, a nie książkę naukową. ;)
Osobiste przeżycia autora, który zmaga się z cukrzycą, to na pewno miły i ludzki wątek, dlatego szczególnie polecam książkę osobom chorującym na cukrzycę oraz ich rodzinom - na pewno znajdziecie w niej otuchę i inne spojrzenie na chorobę. Mam nadzieję, że pomoże ona przywrócić smak i przyjemność płynącą z jedzenia. :)
Co ciekawe, autor założył własny kanał na Youtube pt. Jedz dobrze by Młynarski, na którym kontynuuje on żywieniową edukację w wersji przyjemnej.Na dodatek organizuje on spotkania autorskie, o których więcej można dowiedzieć się na stronie: https://mlynarski.pl/spotkania-autorskie-zbigniewa-mlynarskiego-na-zoomie/. Jeśli przeczytacie tą książkę, to gwarantuję Wam, że będziecie chcieli dalej słuchać, co ten miły pan ma ciekawego do opowiedzenia o zdrowym odżywianiu. :)
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Gabriela Kownacka, ocena: 5/5
2020-08-12
Lektura książki „Jedz dobrze i nie tyj” była dla mnie bardzo mile spędzonym czasem, dlatego ucieszyłam się z tego, że mogę wysłuchać samego autora na nagraniu i posłuchać o tajnikach jego koncepcji. Filmik dostępny jest tutaj: youtube com/watch?v=vsSjd2Rjlho&t=1s&fbclid=IwAR3BdHOPFsT5VNw3Y0mjxHVfsYJzK-BjRmi9XJH0_gL9zrHgYPRPOoqV4QQ. Całą ideę uważam za bardzo wartościową i godną promowania. Sama jestem naturopatką i na co dzień sięgam do natury. Jem zdrowo, cieszę się życiem i jedzeniem, jednak wiem, że nie jest to rzeczywistość każdego człowieka. Przychodzą do mnie klienci i klientki z rozmaitymi problemami. Większość z tych problemów da się rozwiązać wnikając w głąb siebie i poszukując harmonii. Taką myśl znajduję również w książce „Jedz dobrze i nie tyj”, a także w filmiku Pana Zbigniewa. Dla mnie, to myśli całkowicie przełomowe, godne zauważenia. Proste, a jednak niedostępne dla wielu. To ważne, aby w kulturze popularnej znajdowały się tego typu idee i publikacje. Matka natura jest w stanie dać nam wiele dobra, pod warunkiem, że zechcemy skorzystać z jej hojności.
Ludziom zwykle wydaje się, że muszą sobie narzucić jakiś schemat, aby rozwiązać dany problem. Tak jednak nie jest. Często to właśnie narzucanie sobie schematów czyni nas nieszczęśliwymi. Dlatego, że jest to sztuczne i nie ma nic wspólnego z prawdziwą motywacją. Tylko to, co wynika wprost z naszego wnętrza ma szanse na powodzenie. Czyż takie podejście nie jest bardziej naturalne? Odnoszę wrażenie, że tak. Nie jest ono obce również autorowi książki. Z chęcią polecam książkę moim klientom, będę ich zachęcała również do oglądania filmików publikowanych przez Pana Zbigniewa. Warto poszerzać swoją świadomość żywieniową w oparciu o naturę.
Pan Zbigniew Młynarski odważnie i głośno mówi o tym, że każdy zasługuje na to, aby dobrze zjeść. Może się to wydawać kontrowersyjne w temacie odchudzana. Bynajmniej! Organizm wygłodzony, nie jest organizmem zdrowym i warto to sobie jasno i wyraźnie powiedzieć. Człowiek powinien się odżywiać, odżywianie jest czymś dobrym i z założenia służy temu, aby człowiek nie chodził głodny. Są jednak różne rodzaje głodu, o czym Pan Zbigniew pisze w swojej książce. Nie wszystkie wiążą się tylko z prostym fizycznym mechanizmem. Mamy w sobie jako ludzie bardzo wiele potrzeb i pragnień, które potrzebują zaspokojenia. Wśród nich znajduje się potrzeba miłości, akceptacji, zrozumienia. Potrzeba przyjemności też jest bardzo ludzka. W istocie bardzo wiele jest czynników, które składają się na nasze człowieczeństwo. To ważne jednak, abyśmy nie mylili ich ze sobą. Emocjonalny głód nie daje się wcale zaspokoić pożywieniem, to wrażenie jest bardzo złudne i wpędza wiele osób w zaburzenia odżywiania. Nie jest to jednak dobre i należy tego unikać. Jednak, żeby nie popadać w ten problem, trzeba najpierw nauczyć się świadomego podejścia do jedzenia. Nie polega ono na tym, że znamy ilość kalorii każdego możliwego produktu. Ale np. na tym, że wiemy skąd bierze się nasz głód i w jakich momentach on się pojawia. Posługując się rozumem, obserwacją i wprowadzając w życie porady Pana Zbigniewa, można naprawdę zmienić swoje życie w dobrym sensie. Nie narażając się przy tym na niepotrzebne cierpienia, w postaci jedzenia tego, na co wcale nie mamy ochoty! Nie wolno się też głodzić, ponieważ każda głodówka to ból i cierpienie, zarówno dla organizmu, jak i dla psychiki. Dbanie o siebie to odżywianie się. Naturalne, radosne, pełne szczęścia i mocy.
Jedzenie może być piękne, może być miłe i dobre, a przy tym może przynosić dobro. Właśnie w postaci zdrowia, lepszych wyników, optymizmu i większej energii do życia. Wierzę w metaforę drobnych kroków i jestem przekonana (widzę to również po moich klientach), że człowiek potrafi bardzo zmienić swoje życie wprowadzając naprawdę niewielkie zmiany. Dzięki temu zmiana jest miła i przyjemna, człowiek nie odnosi wrażenia, że zrywa zupełnie z dawnym „ja” i z dawnym życiem. Z grubsza, przecież właśnie o to chodzi, by zachować ciągłość tego kim jesteśmy, a równocześnie przeformułować żywienie tak, by nam służyło.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Zielina, ocena: 5/5
2020-07-20
Książka jest super, dużo wiedzy na temat zdrowego odzywiania, polecam
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Elżbieta Tarasiuk, ocena: 5/5
2020-07-21
Przeczytałam „Jedz dobrze i nie tyj” i choć informacje zawarte w książce uważam za cenne, a porady za wartościowe, to najbardziej zainteresował mnie DrDietman. Interesują mnie nowe technologie oraz sposoby ich wykorzystania. Również w temacie diety i zdrowego żywienia. Bardzo podoba mi się idea przedstawiona w książce. Nie chodzi, bowiem o to, aby nakładać na drugiego człowieka obowiązek katorżniczej diety i odbierać mu całą radość wynikającą z jedzenia. Takie diety zazwyczaj nie zapewniają długofalowych efektów. I choć rzeczywiście, czasami udaje się osiągnąć upragniony efekt, równie często mamy do czynienia z efektem jojo i powrotem do złych nawyków. Co za tym stoi? Najczęściej słaba i sztucznie narzucona motywacja.
To nieprawda, że człowiek chcący zrzucić zbędne kilogramy, musi całkowicie zrezygnować z przyjemności, jaką jest jedzenie, na rzecz ściśle określonych posiłków i potraw, za którymi wcale nie przepada. Dla mnie osobiście jest to przełomowe myślenie o diecie. Przez wiele lat doświadczania różnych prób i błędów, nie spotkałam się jeszcze z tym, aby jakiś dietetyk powiedział: możesz jeść wszystko. Ze słowem „dietetyka” kojarzą mi się tylko i wyłącznie z ograniczeniami. Z ważeniem się każdego dnia, kontrolą kalorii i tym podobne.
Program DrDietman to coś zupełnie innego. Dzięki temu programowi można dowiedzieć się, które składniki na co dzień spożywamy w nadmiarze, a których nam alarmująco brakuje. Dzięki tym informacjom bardzo łatwo jest poprawić listę zakupów i wyciągnąć wnioski niezbędne do zmiany. Dzięki programowi łatwiej jest zadbać o to, by dostarczyć sobie odpowiednich zakupów i odpowiednio zbilansować dietę. W tym programie znajduje się także funkcja, która pozwala odpowiednio dopasowywać spożywanie substancji nieobojętnych dla zdrowia.
Z książki dowiadujemy się, że formuła programu DrDietman została opracowana przez Zbigniewa Młynarskiego. Była również konsultowana z prof. dr. hab. inż. Januszem Kellerem, wybitnym znawcą bioenergetyki organizmu oraz z lekarzem Pawłem Kańką. Co ciekawe, DrDietman jest dostępny za darmo. A zarejestrowanie się w nim, nie wiąże się z żadnymi zobowiązaniami finansowymi. Darmowa wersja programu ma w dużej mierze cel informacyjny, już dzięki niej jesteśmy w stanie wiele się dowiedzieć. Jednak chcąc się skupić na poprawie odżywiania i zmianie nawyków żywieniowych, trzeba korzystać z odpłatnej wersji programu.
Jednak chciałabym zaznaczyć, że książka „Jedz dobrze i nie tyj” nie dotyczy tylko i wyłącznie programu. To przede wszystkim bardzo konkretny poradnik dotyczący zdrowego żywienia. Znajdziemy tutaj informacje na temat różnych rodzajów głodu, na temat zdrowych i korzystnych dla organizmu substancji. W książce została postawiona również teza, że cukrzyk także może jeść, co tylko chce. Może się to wydawać kontrowersyjne, ale w kontekście całości myśli autora – rzeczywiście jest to możliwe. Zdrowy organizm, to nie taki, który jest odpowiednio ograniczany, lecz taki, któremu dostarcza się różnych wartości w sposób zbilansowany.
Mnie osobiście w tej książce najbardziej zachwyca fakt, że autor namawia do używania mózgu (oczywiście nie dosłownie, są to moje słowa) i traktowania organizmu jak maszyny inteligentnej, która wie, czego potrzebuje. Świadome podejście do organizmu i do diety, pozwala zrozumieć różne prawidła zdrowego żywienia i tym samym, wprowadzić w życie dobre zwyczaje żywieniowe. Jedzenie może nas bawić, może nas cieszyć, może być piękne i smakować cudownie w dobrym towarzystwie. Dla mnie? Zachwycający koncept. Jeszcze za wcześnie, by mówić o efektach, ponieważ dopiero zaczynam wdrażać się w proponowany system.
Największą zaletą rozwiązań proponowanych w książce, jest moim zdaniem prostota. Nie trzeba wchodzić w skomplikowane obliczenia i szukać nieoczywistych rozwiązań. To całkiem nowe podejście do odżywiania i do diety, które, jak mam wrażenie, wielu osobom wydawało się po prostu niemożliwe do zrobienia. Tymczasem jest to możliwe i warto spróbować. Mocno ugruntowana motywacja i brak rygorystycznych ograniczeń, dają olbrzymią nadzieję na uniknięcie efektu jojo.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Dębski, ocena: 5/5
2020-07-21
Książka poświęcona jedzeniu, ale zupełnie inna, niż te, które znajdziecie na księgarnianych półkach. Przedstawia jedzenie w dobrym świetle, ba! wywyższa je i przywraca dawny blask. Wreszcie jest ono postrzegane jako źródło życia i zdrowia, a jakby było mało - także przyjemności. Składamy się z jedzenia, to ono w dużej mierze decyduje o tym, jak się czujemy, więc dlaczego traktujemy je, jako coś złego? Dlatego autor wskazuje na to, jak ważna jest zmiana podejścia do jedzenia, która może przynieść wiele dobrego. Zaprezentowana koncepcja przemawia do mnie w całości i zachęca do podejmowania dalszych czynów w kierunku zmiany swoich nawyków żywieniowych. Tym bardziej, że według zaprezentowanego w książce programu DrDietman, to nie wymaga żadnego wysiłku. Podejrzewam, że takie podejście przemówi do wielu osób i bardzo dobrze! Społeczeństwo potrzebuje takich publikacji, aby na nowo spojrzeć na jedzenie i znowu cieszyć się nim w pełni.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Bart, ocena: 5/5
2020-07-24
Mało takich książek o odżywianiu, które mają takie normalne podejście. Uwierzcie mi, wiem, co mówię, mam na swoim koncie już wiele. Albo są przesadnie optymistyczne, że człowiek i tak już w to nie wierzy, albo zupełnie odwrotnie - naszpikowane zakazami i samymi czarnymi myślami o jedzeniu, które przedstawione jest jak trucizna...Spokojnie, tutaj tego nie znajdziecie. Jest tylko solidna dawka wiedzy na temat żywienia, podana w sposób przyjemny i zrozumiały dla każdego. Autor nie jest uczonym, natomiast napisał książkę w oparciu o rozmowy ze specjalistami. Stąd też taki świetny efekt.
Połowa książki poświęcona jest znaczeniu najważniejszych składników odżywczych. Bardzo to szanuję, bo wielu autorom po prostu nie chce się nad tym problemem pochylić, a tutaj na szczęście w końcu jest wszystko opisane w sposób zrozumiały, jednocześnie brak tutaj lania wody.
Myślę, że książkę tą szczególnie mogę polecić osobom chorującym na cukrzycę oraz ich rodzinom. Można tutaj znaleźć rozdział poświęcony tej chorobie i to z bardzo osobistej perspektywy autora. Wielu cukrzyków może dzięki niej zmienić swoje nastawienie do choroby i znaleźć nowe rozwiązanie swoich żywieniowych kłopotów, jakim jest opisany również tutaj program - DrDietman.
Program ten powstał z myślą o każdym z nas, nie tylko o osobach chorujących na cukrzycę. Z jego pomocą można z łatwością sprawdzić swoje odżywianie, i to całkowicie za darmo. Dla tych, którzy chcą kontynuować i poprawiać swoje odżywianie pod opieką doradcy, przygotowana jest wersja odpłatna. Opis programu zawarty w książce jest jasny i szczegółowy. Po jej przeczytaniu nie sposób oprzeć się i nie wypróbować go na własnej skórze.
Podsumowując, zawarta w tej książce wiedza jest bardzo przydatna, dlatego warto poświęcić jej swój czas. Kto wie, może tak jak ja postanowicie zmienić co nieco swoje odżywianie na lepsze.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Binek, ocena: 5/5
2020-07-15
Książka przyjemna, a jednocześnie dostarcza wiele cennej wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Jednak jest to zupełnie inne spojrzenie, niż dotychczas wszystkim nam znane. Jedzenie jest tutaj przedstawiane jako źródło codziennej przyjemności, a apetyt i głód nie są niczym złym, wręcz przeciwnie - są naszymi sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i piękną sylwetkę. Autor podaje w książce nie tylko dużą dawkę rzetelnych informacji na temat znaczenia składników odżywczych w codziennej diecie, a także jakie skutki przynosi ich nadmiar, jak również niedobór. Do tego opisane są podstawowe błędy, jakim ulega większość społeczeństwa. Następnie wyposażeni w podstawową wiedzę na temat zdrowego odżywiania i po uzmysłowieniu swoich błędów, zgrabnie przechodzimy do zapoznania z DrDietmanem, czyli autorskim programem pana Młynarskiego, który popełnił tą książkę. Wszystko razem tworzy spójną całość, a książka to jedynie wstęp do pięknej przygody,jaką może być zdrowe odżywianie i odchudzanie w duchu DrDietmana!
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
justix, ocena: 5/5
2020-07-07
Kupiłam książkę dla mojej babci, bardzo się cieszy z prezentu, mówi, że książka jest zrozumiale napisana i wie jak działać od teraz swojej kuchni, by było zdrowo i smacznie! :)))
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Patrycja , ocena: 5/5
2020-06-30
Zdecyduj się na zakup tej książki, jeśli zależy Ci na znalezieniu czegoś odświeżającego Twój umysł, który zarzucany jest różnymi obietnicami kolejnych diet, które w ostateczności okazują się pustymi deklaracjami i nie działają!
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Jola Czyż, ocena: 5/5
2020-06-25
Według mojej opinii ta książka, to żywieniowy majstersztyk. Porusza każdą kwestię dotyczącą żywienia i wyjaśnia: co, po co i dlaczego, konkret. Dla mnie nie jest łatwo rozumieć wszystkie zależności w kwestii odżywiania, tutaj mam to na tacy! :)
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Damian, ocena: 5/5
2020-06-05
Coś dla zdrówka, dla podniebienia i dla serca. Książka bardzo urozmaicona i z treścią nam potrzebną! Spożywanie jedzenia, to jedna z czynności, której dokonujemy najczęściej, więc warto by robić to odpowiednio – książka wyjaśnia jak.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Adam, ocena: 5/5
2020-06-02
Polecam. Żona bardzo zadowolona. Po przeczytaniu powiedziała, że już nigdy więcej nie będzie u nas żadnych diet! Jeżeli to prawa to nigdy więcej nie będę już musiał jeść samego jogurtu będąc na diecie jogurtowej, samych warzyw podczas postu dąbrowskiej, ani wybierać do jedzenia tylko tego, co jest zgodne z moją grupą krwi. W końcu będę mógł jeść to na co mam ochotę i właśnie dlatego warto zainwestować w tę książkę.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Szymon , ocena: 5/5
2020-06-01
Lubię pewne pokarmy i nie chciałbym z nich rezygnować, mimo, ze słyszy się o ich szkodliwosci, ta książka pozwoliła mi odnaleźć się w tym ,,rozdarciu" i jestem pewien, ze silne restrykcje z pewnością nie będą dla mnie zdrowsze
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Edytka, ocena: 5/5
2020-05-28
Najbardziej lubię smak słodki, dlatego ten rozdział spodobał mi się najbardziej. Już wiem dlaczego tak bardzo mnie do niego ciągnie. Kojarzy mi się z ciepłem mamy. Poza nim książka zawiera dużo przydatnej wiedzy o żywieniu oraz tłumaczy liczne zjawiska ze sfery emocjonalno-psychologicznej, które wpływają na nasz dobór pożywienia.