KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

41,96 zł
64,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,02 zł

52,79 zł
99,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,95 zł

31,04 zł
52,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,14 zł

36,37 zł
69,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,47 zł

52,79 zł
99,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,95 zł

52,79 zł
99,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,95 zł

45,24 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,28 zł

83,10 zł
109,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 77,71 zł

40,23 zł
69,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,23 zł

35,68 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,68 zł

32,76 zł
49,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,21 zł

52,74 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 50,64 zł
Okładka książki Uniwersalna książka kucharska

94,00 zł 57,80 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 57,80 zł

Maria Ochorowicz-Monatowa to najgłośniejsza polska autorka książek kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku, godna następczyni Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Przez dziesięciolecia jej ""Uniwersalna książka kucharska"" służyła w wielu domach. Do dziś jej przepisy inspirują miłośników tradycyjnej polskiej kuchni - smaków zdrowych i domowych. ""Przeszło 2200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej diety, codziennej higjeny oraz kuchni jarskiej"".
Okładka książki Kucharz Wielkopolski

67,00 zł 41,20 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,20 zł

Wznowienie na podstawie oryginału z 1892 roku. 600 praktycznych przepisów kucharskich z własnego doświadczenia, jako to: przepisy smacznych a tanich potraw, smażenia konfitur, przysmaków i ciast, przyrządzania lodów, kremów, galaret, deserów, konserwów i wędlin, oraz sekreta gospodarskie etc. etc. Maria Śleżańska – publicystka, autorka książek kucharskich pisanych w końcu XIX i na początku XX wieku.
Okładka książki Mięso. Wielka księga zdrowia

39,99 zł 23,86 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,86 zł

Wieprzowina, wołowina i drób serwowane są w najrozmaitszych konfiguracjach smakowych, przyrządzane różnorodnie, w zależności od regionu oraz zmieniających się mód. Czy warto jeść mięso? Tak, gdyż jest ono źródłem białka, składników mineralnych i witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Mięso i wędliny ze sprawdzonego źródła, dobrze przyrządzone, zawsze świeże i zawsze z warzywami to znakomite składniki dobrej kuchni.Poznajcie doskonałe pomysły na dania z mięsa pieczonego i duszonego, na grilla i szybkie stir-fry. Wśród naszych propozycji znajdziecie także przepisy na domowy wyrób wędlin.
Okładka książki Biblia vege

39,99 zł 23,86 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,86 zł

Chciałbyś zrezygnować z jedzenia mięsa albo chociaż znacznie ograniczyć jego spożycie? A może już zostałeś jaroszem, ale zależy ci na wzbogaceniu swojej diety o nowe dania? Obojętnie, do której kategorii się zaliczasz, ta książka może być twoją kulinarną biblią. Dobrane w niej przepisy tworzą smakowite menu uwzględniające grupy składników, na których opiera się kuchnia wegetariańska: pełne ziarna zbóż, warzywa, strączki, owoce, orzechy i pestki oraz nabiał. Znajdziesz tu nie tylko świeże sałatki i lekkie zupy, ale także mnóstwo pomysłów na bezmięsne drugie dania oraz smarowidła i pasztety. Kuszące uzupełnienie książki stanowią receptury na desery w wersji wegańskiej, czyli bez mleka, masła i jajek. Przekonaj się, jak wielka jest odżywcza moc roślin.
Okładka książki Tarty na słodko i na słono

34,99 zł 20,88 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,88 zł

Tarty to bardzo uniwersalne wypieki. Spody z ciasta kruchego lub francuskiego wypełnia się nadzieniami z mięsem, warzywami, grzybami, serami, owocami czy orzechami. Dzięki tej różnorodności tarty nigdy się nie nudzą i świetnie nadają się na rozmaite okazje. W naszej książce znajdziesz bogaty wybór przepisów na tarty w wydaniu słodkim i słonym. Na lancz możesz przygotować np. sycącą tartę cebulową, a gdy spodziewasz się gości – wyrafinowaną tartę ze szparagami i z kozim serem lub urocze tartaletki z porem i cukinią. Natomiast na niedzielny deser wybierz np. tartę czekoladową z truskawkami, tartę cytrynową z bezą lub tartaletki z budyniem i czarną porzeczką. A to tylko kilka kuszących specjałów, które znajdziesz w „Tartach na słodko i słono”.
Okładka książki SKUTECZNIE.TV Nowe przepisy

39,99 zł 23,86 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,86 zł

Lubisz gotować, ale możesz na to poświęcić niewiele czasu? Ta książka jest dla ciebie! Oto wybór najnowszych przepisów Magdy Grzegorczyk. Znajdziesz tu pomysły na proste i szybkie dania, które smakują każdemu, a nie wymagają wielogodzinnych przygotowań. Przepisy posegregowane są w działy, dzięki czemu łatwo wybierzesz propozycję na śniadanie, obiad czy kolację, przygotujesz deser i ciasto, a także rozmaite dania na spotkanie w gronie przyjaciół. Rano przygotuj szybkie placuszki śniadaniowe, na obiad przyrządź kotlety drobiowe z cukinią, jako deser wybierz miniserniczki z owocami. Gości uracz klopsikami drobiowymi w sosie chrzanowym z mascarpone oraz wspaniałym creme brulée.
Okładka książki Risotto i kaszotto

34,99 zł 19,26 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,26 zł

Jeśli lubicie proste i lekkie dania na obiad lub lancz skorzystajcie z naszej książki. Risotto jest najpopularniejszym sposobem przyrządzania ryżu we Włoszech, a kaszotto pod zabawnie brzmiącą nazwą kryje dania z kaszą nawiązujące do włoskich. Podobieństwo polega na metodzie przyrządzania. Wystarczy opanować przepis podstawowy, a potem możemy do woli eksperymentować z dodatkami, ogranicza nas jedynie wyobraźnia.Jeśli szukacie inspiracji, koniecznie wypróbujcie przepis na risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami albo kaszotto z zielonym groszkiem i porem. Polecamy!
Okładka książki Śniadania z czterech stron świata

49,90 zł 32,76 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,76 zł

Nie żałuj sobie przyjemności! Jak z apetytem rozpocząć dzień? My przywołujemy wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Jednego dnia zajadamy kluski leniwe, innego – kromkę chleba na zakwasie z pastą jajeczną, kiedy indziej rozgrzewa nas talerz domowej pomidorówki. A jak zaczynają swój dzień mieszkańcy innych krajów? Od awokado do zupy mlecznej, od croque monsieur po zapiekany ryż – pomysły są nieprzebrane. I wy poddajcie się dobroczynnej mocy śniadania. Dzięki tej książce odkryjecie wiele przepisów z całego świata, które wprowadzą w Waszym domu nowe śniadaniowe tradycje. (Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego „KUKBUK”)
Okładka książki Roślinny browar

49,90 zł 28,17 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,17 zł

Nowy wymiar fermentacji – niepowtarzalne napoje pełne zdrowych bąbelków! Jak zrobić domowe wino z jeżyn? Czy można fermentować igły sosny? Jak przygotować ocet jabłkowy? Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu – to tylko niewielki wycinek przepysznych napojów, które nauczysz się przyrządzać korzystając ze wskazówek Pascala Baudara. Sandor Katz, autor "Sztuki fermentacji", zachwycił się nowatorskim podejściem Pascala Baudara do fermentacji. Dzięki tej książce masz okazję poznać unowocześnione przez niego klasyczne receptury. Baudar nie tylko odkrywa tradycyjne metody warzenia piwa, wina, ale pokazuje również, jak łatwo można przygotować przepyszne napoje bezalkoholowe o wyjątkowych smakach i walorach zdrowotnych. Kwas chlebowy, buza, cydr, pitny miód ziołowy, szanta czy manzanita to zaskakujące smakiem napoje, których przygotowywanie będzie prawdziwą kulinarną przygodą. Ten inspirujący zbiór przepisów zachęca do samodzielnego tworzenia niebanalnych połączeń smakowych w napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Razem z Baudarem odkryjesz potencjał kulinarny w lokalnych produktach i tych, które możesz znaleźć w pobliskim lesie. Uruchom swój domowy roślinny browar i przejdź na musującą stronę mocy! __ „Pascal Baudar nadaje dzikiej fermentacji nowy wymiar, sięgając po dziko rosnące rośliny, dzikie drożdże i naturalne bakterie. Jego metody są skuteczne, a kreatywność – zaraźliwa. Dzięki wspaniałym ilustracjom i przejrzystym instrukcjom ta książka będzie dla ciebie źródłem niezwykłej inspiracji”. – Sandor Ellix Katz, autor książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji" __ Pascal Baudar to Sandor Katz fermentacji alkoholowej i dzikiej roślinności. Jego kreatywne podejście do zdrowego gotowania zostało nagrodzone przez Los Angeles Magazine – w 2016 roku jego warsztaty ze zbieractwa i gotowania zostały uznane za najbardziej kreatywne lekcje gotowania LA. Dzika roślinność to pasja, której Pascal oddaje się od wielu lat prowadząc popularne wśród kucharzy warsztaty. Podczas tych outdorowych lekcji Baudar odkrywa przed nimi łatwo dostępną roślinność regionalną, a także tradycyjne techniki jej przetwarzania, do których wprowadził swój nowoczesny twist. Pod wpływem Sandora Katza zainteresował się fermentacją i zaczął zbierać receptury na regionalne napoje z całego świata. Tak powstała jego genialna książka, w której odkrywa kreatywne możliwości fermentacji napoi – od bezalkoholowych kwasów poprzez miody pitne, lekkie piwa z dzikich roślin, aż po wina o głębokim smaku.
Okładka książki ZDROWE ZUPY

39,90 zł 22,20 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,20 zł

Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania ciała. Autorka podpowiada, jak wykorzystać sezonowe produkty, by zachować witalność przez cały rok. Jej przepisy są różnorodne od tradycyjnych bulionów (które mogą być bazą do tworzenia innych dań), przez rozmaite zupy w postaci kremów, po tradycyjne zupy lecznicze.
Okładka książki Wylecz choroby autoimmunologiczne książka kucharska

69,60 zł 40,41 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,41 zł

Ta książka rozprawia się z ośmioma najpopularniejszymi mitami o chorobach autoimmunologicznych: Mit pierwszy: Skutki chorób autoimmunologicznych są nieodwracalne. Mit drugi: Konieczne jest stosowanie silnych mocnych leków. Mit trzeci: Gdy stosujesz leki na chorobę autoagresywną, efekty uboczne są bez znaczenia. Mit czwarty: Poprawa trawienia i stanu zdrowia jelit nie ma wpływu na rozwój choroby autoimmunologicznej. Mit piąty: Przejście na dietę bezglutenową nie ma żadnego wpływu na rozwój wyżej wymienionych schorzeń. Mit szósty: Choroba autoimmunologiczna skazuje chorego na kiepską jakość życia. Mit siódmy: Choroby autoagresywne mają podłoże genetyczne, czynniki środowiskowe nie mają znaczenia. Mit ósmy: Twój układ odpornościowy jest, jaki jest, nie możesz go w żaden sposób usprawnić. Poznaj ponad 150 opracowanych przez lekarkę przepisów na dania, które Ci przywrócą zdrowie.
Okładka książki Lektyny toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach

39,30 zł 21,75 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,75 zł

Rośliny nas nie lubią!Jeśli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że zjadane przez Ciebie rośliny (szczególnie te ekologiczne) chętnie wskakują do Twojego garnka lub stają się ulubioną sałatką, za chwilę przeżyjesz szok. Rośliny nas nie lubią, mało tego, dysponują bardzo sprytnymi metodami, aby zapewnić sobie przeżycie i przekazać geny możliwie licznemu potomstwu. Dlatego, w celu ochrony przed roślinożercami, korzystają z bogatego arsenału, jakim obdarzyła je matka natura: trucizny, hormony, igiełki, twarde skorupy czy ostry zapach. Jedną z najgroźniejszych broni są lektyny.Czym są lektyny i dlaczego są szkodliwe?Lektyny to toksyczne białka występujące w popularnych warzywach, owocach, orzechach oraz zbożach np. pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych czy melonie. Ich zadaniem jest ochrona przed zjedzeniem. Gdy spożyjemy warzywa lub owoce zawierające te trujące białka, za pośrednictwem jelit dostaną się one do naczyń krwionośnych, gdzie zwiążą się z dowolnymi komórkami ciała. W konsekwencji organizm przestanie rozpoznawać te tkanki jako własne i rozwinie się reakcja autoimmunologiczna, która może prowadzić do niebezpiecznych procesów zapalnych. Dzięki temu przełomowemu poradnikowi odkryjesz nie tylko czym są lektyny, ale również gdzie występują oraz jak się przed nimi bronić.Lektyny cichy sprawca chorób autoimmunologicznych?Uważa się, że wysokie spożycie lektyn może prowadzić do powstania chorób autoimmunologicznych takich jak: cukrzycy typu 1, zapalenia stawów, choroby Leśniowskiego-Crohna, zespołu nieszczelnego jelita, Hashimoto czy innych problemów z tarczycą. Te groźne białka odpowiadają również za takie dolegliwości jak: astma oskrzelowa, anemia, choroby skóry, choroba wieńcowa, choroba Parkinsona, ból stawów, refluks czy migreny.Główne źródła lektynDo głównych źródeł lektyn zaliczyć można: zboża, warzywa strączkowe i psiankowate, takie jak pomidory, ziemniaki, dynia, papryka, bakłażany i ogórki, niektóre orzechy i owoce (melony, owoce goji), a także nasiona i korzenie. Tymczasem to na tych produktach oparte jest zdrowe odżywianie! Czy istnieją sposoby na pozbycie się lektyn z ulubionych produktów takich jak fasola czy pomidory? Co możemy jeść, żeby z jednej strony unikać szkodliwych substancji, a z drugiej pozostać zdrowymi i złagodzić lub wyeliminować objawy wspomnianych już chorób? Wszystkiego dowiesz się z tego przełomowego poradnika!Odkryj się jak się bronić!Dzięki wyjątkowym informacjom zawartym w tym poradniku dowiesz się:czym są lektyny, gdzie występują i jak oddziałują na ludzki organizm,jakie choroby i dolegliwości wywołują np. zespół nieszczelnego jelita, anemię czy problemy z tarczycą,jak działa 4-tygodniowy plan, dzięki któremu wyeliminujesz je z Twojej diety i przekonasz się, czy stanowią przyczynę Twoich dolegliwości,w jaki sposób bezpiecznie spożywać produkty roślinne,czy w produktach ekologicznych jest mniej lektyn?najważniejszych informacji o substancjach antyodżywczych,czy odżywianie zgodne z grupą krwi może uchronić Cię przed niebezpieczeństwem związanym z lektynami.Zdrowe odżywianie bez lektynAutorzy książki, Miriam Schaufler i Walter A. Drssler, specjaliści z zakresu odżywiania wielokrotnie podkreślają, że eliminacja lektyn nie oznacza konieczności odstąpienia od zdrowej i zbilansowanej diety. W swojej publikacji podają skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo uzupełniają nasz jadłospis listą produktów, które są od nich wolne. Serwują szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania zarówno dla mięsożerców, jak i miłośników diety wegetariańskiej, które wzbogacą nasz zdrowy jadłospis o nowe smaki, a także niezbędne witaminy i mikroelementy.
Okładka książki Odmładzanie komórkowe

39,90 zł 22,08 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,08 zł

Biolog molekularny wyjaśnia, jak samodzielnie uaktywnić potencjał regeneracyjny organizmu, który jest w stanie przywrócić nam młodość i zdrowie. Wyjaśnia, iż podstawą jest post i spermidyna. Poszczenie wywiera bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, gdyż może łagodzić dolegliwości związane z chorobami, jak reumatyzm czy zapalenie stawów, a także z zaburzeniami metabolizmu, jak cukrzyca. Taki sam efekt zapewnia nam również spermidyna, opisana przez Autora, naturalna substancja występująca w niektórych produktach. Z książki dowiesz się gdzie znajdziesz jej najwięcej oraz jak ją włączyć do codziennego jadłospisu. Pozostań młodym jak najdłużej.
Okładka książki DIETA BULIONOWA

44,90 zł 25,24 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,24 zł

Wzmocnij odporność, pozbądź się kilogramów i wygładź zmarszczki! Salma Hayek i Gwyneth Paltrow zgodnie twierdzą, że jest najlepszą alternatywą dla botoksu. Halle Berry mówi, że to największy sekret jej urody, a drużyna L.A. Lakers zrobiła z niego swój oficjalny napój klubowy. Czym jest ten niezwykły specyfik, który leczy stany zapalne, wygładza zmarszczki i pozwala osiągnąć wymarzoną wagę? To jeden z najstarszych i najbardziej skutecznych leczniczych pokarmów: bulion. Przygotowany na kościach z mięsa wołowego, drobiu lub na rybich ościach i warzywach, gotowany przez kilka godzin, zmienia się w pełne składników odżywczych „płynne złoto”. Dzięki temu magicznemu pokarmowi oraz wyjątkowemu planowi żywieniowemu, który stworzyła dr Kellyann Petrucci, ekspertka od utraty wagi i procesów starzenia się z ponad dwudziestoletnim stażem, której zaufały gwiazdy Hollywood i pacjenci, na których nie działała żadna dieta, schudniesz, odzyskasz zdrowie, atrakcyjność i energię. Plan żywieniowy dr Petrucci jest bardzo prosty, a dzięki niemu raz na zawsze pozbędziesz się „oponki”, zmarszczek oraz worków pod oczami. Dodatkowo bogate w składniki odżywcze i sycące pokarmy, które będziesz jadł z przyjemnością, a nie z wyrzutami sumienia, pomogą ci przywrócić równowagę hormonalną, dodadzą cerze blasku, odtrują jelita oraz złagodzą stany zapalne. Z każdym kolejnym łykiem zauważysz przypływ energii i poczujesz się, jakby zegar cofnął się o dziesięć lat!
Okładka książki Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór

29,99 zł 16,68 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,68 zł

Jak rozszerzać dietę dziecka? Kiedy przestać karmić piersią? Kiedy wprowadzać gluten? Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść przecierów? Dlaczego mój maluch nie chce jeść, kiedy go karmię łyżeczką? Masz już dość stresów związanych z żywieniem swojej pociechy? Nie wiesz, czy się najada i czy nie brakuje mu witamin? Zdaj się na intuicję i zaufaj swojemu dziecku! Podaj mu kilka wartościowych, dostosowanych do jego rozwoju pokarmów, np. ugotowane na miękko warzywa, miękkie owoce, gęstą owsiankę lub kawałek chudego mięsa. A następnie pozwól mu samodzielnie zdecydować, co chce w danej chwili zjeść. Dziecko musi zapoznać się z jedzeniem – sprawdzić jego konsystencję, kolor, zapach i smak. Właśnie na tym opiera się metoda BLW. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do książki napisanej przez doświadczone dietetyczki i mamy. Co w niej znajdziesz? - Informacje o rozszerzaniu diety dziecka do pierwszego roku życia. - Informacje o BLW – wprowadzaniu tej metody żywienia, jej głównych zasadach i zaletach. - Przepisy na proste, smaczne i wartościowe posiłki nie tylko dla twojego dziecka, ale także dla całej rodziny.
Okładka książki Zdrowie zaczyna się na talerzu

38,00 zł 20,55 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,90 zł

Zależy ci na twoim zdrowiu i chcesz się lepiej odżywiać, ale gubisz się już w tych wszystkich dietach, o których słyszysz każdego dnia? Próbujesz dobrać odpowiedni dla siebie plan żywieniowy, ale ciągle nie możesz znaleźć takiego, który byłby rzeczywiście zdrowy i jednocześnie dobrze wpasowałby się w twoje gusta kulinarne? Najprawdopodobniej ta książka pomoże ci rozwiązać ten problem. Zamiast dopasowywać się do gotowych diet teraz po prostu zaczniesz się zdrowo odżywiać.Z naszego poradnika dowiesz się wszystkiego o 200 najważniejszych produktach, po które sięgasz każdego dnia. A jeśli znajdą się wśród nich takie, które do tej pory gościły na twoim stole raczej sporadycznie, przekonasz się, dlaczego warto jadać je częściej. Bo to jest właśnie klucz do zdrowego odżywiania wiedzieć, dlaczego coś jest dla nas dobre i dlaczego niektóre pokarmy są złe. Poznaj więc wartości odżywcze i właściwości lecznicze poszczególnych produktów spożywczych, zrozum działanie zawartych w nich cennych substancji, sprawdź szybko ich wartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, białka i węglowodanów, indeks glikemiczny czy wskaźnik zakwaszania organizmu (PRAL) wszystkie informacje podane są w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych. Dzięki tej książce zaczniesz w optymalny sposób łączyć produkty w potrawach i będziesz je bezbłędnie przygotowywać i przechowywać. Nauczysz się również wybierać z oferty sklepów produkty najświeższe i najwyższej jakości, które w cale nie muszą być drogie.W szybkim odnalezieniu potrzebnych informacji pomaga wygodne uporządkowanie produktów w większych grupach, takich jak produkty mleczne, mięso i jajka czy rośliny przyprawowe, a także szczegółowy indeks. Trudniejsze terminy pojawiające się w tekście zostały objaśnione w słowniku na końcu książki.Zdrowie rzeczywiście zaczyna się na talerzu, a zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne!
Okładka książki Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów

44,90 zł 24,54 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,69 zł

Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób.Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, więc nie ograniczaj się do tego, co znajdziesz w sklepach! Kreuj unikalne smaki, zbieraj rośliny wokół siebie, odkrywaj nowe połączenia!Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. Już nie musisz być skazany na mieszanki proponowane przez producentów.Herbata lipowa z malinami i miodemKarmelowa kawa z prażonych orzechów laskowychMrożona herbata pokrzywowo-miętowa na ochłodęSyrop z pędów młodej sosny na kaszelCzekoladowa kawa z cykoriiHerbata malinowo-sosnowa na wzmocnienie odpornościPobudzająca kawa z żołędziHerbata świerkowa z malinową konfiturą bomba witaminowaSyrop z kwiatów podbiałuHerbata z pąków bukowych na chwilę relaksuMleczna kawa z orzeszków lipyKawa z mniszka lekarskiego na lepsze trawienieI wiele innychKatarzyna Mikulska i Artur Bokła ludzie lasu, prowadzą kursy i warsztaty z zakresu zielarstwa, zdrowego odżywiania, zielonej kuchni, survivalu, bushcraftu, historycznej kuchni i ekologii. Wydali dwuczęściową książkę Kuchnia survivalowa bez ekwipunku. Gotowanie w terenie, w której prezentują sprawdzone techniki przygotowywania potraw oraz przepisy z wykorzystaniem tego, co możesz znaleźć na łące i w lesie.
Okładka książki Rzucam cukier

39,90 zł 21,81 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,94 zł

Schudłam, a moja cera wyraźnie się oczyściła. Kiedy rzuciłam białe paskudztwo, poczułam, że mój organizm zdrowieje. Odzyskałam dobre samopoczucie i ten wyjątkowy rodzaj energii, jaki pamiętam z dzieciństwa. Nie wierzę w skuteczność diet ani w samoumartwianie kulinarne. Mój plan i przepisy są opracowane tak, by żyło nam się długo i szczęśliwie.Sarah Wilson przyznaje, że była cukroholiczką, pochłaniającą odpowiednik 25 łyżeczek cukru dziennie. Dopiero kiedy dostrzegła związek między spożyciem cukru a huśtawkami nastroju, skokami wagi, zaburzeniami snu i chorobami tarczycy, zrozumiała, że musi coś zmienić. To, co zaczęło się jako eksperyment, wkrótce przerodziło się w styl życia, a potem w kampanię, mającą na celu ostrzeżenie innych przed wpływem cukru na ludzkie zdrowie.Książka ""Rzucam cukier"" wykorzystuje doświadczenie Sary, żeby pomóc ci:pokonać cukrowy nałóg dzięki sprawdzonemu 8-tygodniowemu programowi odwykowemu,zwalczyć pokusy i napady głodu poprzez stosowanie skutecznych i prostych sztuczek,znaleźć zdrowe substytuty cukru,gotować bezcukrowo, podając przepisy na 108 deserów, ciast, czekolad, przysmaków dla dzieci, przekąsek i potraw oczyszczających.""Rzucam cukier"" to przewodnik, z którym dokopiesz niezdrowym przyzwyczajeniom, zrzucisz kilogramy i poczujesz się zdrowa i szczęśliwa.
Okładka książki Szaszłyki. Pyszności na patyku

34,99 zł 19,82 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,82 zł

DANIA NA PATYKU ORAZ WIOSENNE WITAMINY NA KAŻDY DZIEŃ - O, TO TAK MOŻNA? …a nawet trzeba: są tu nieoczywiste receptury obok przepisów tradycyjnych! - AŻ TYLE MOŻLIWOŚCI? … i mnóstwo radości z odkrywania dziesiątków nowych smaków!
Okładka książki Sztuka fermentacji

49,90 zł 28,17 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,17 zł

Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najlepszych książek kulinarnych teraz w nowym wydaniu! Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji! ___ Ważne jest, by zrozumieć że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu znacznie szerszym niż praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, że fermentacja stworzyła nas. Sandor Ellix Katz
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,71 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,14 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,06 zł
Okładka książki Zielnik

40,23 zł
69,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,23 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,60 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,67 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 142,59 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,27 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,76 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,76 zł
Okładka książki Sól

22,26 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,90 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj