
Kucharz Doskonały
-
Autor: Wielądko Wojciech
- ISBN: 978-83-61889-16-8
- EAN: 9788361889168
- Oprawa: tworzywo
- Wydawca: Graf-ika
- Format: 210x140x35mm
- Język: polski
- Liczba stron: 460
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
47,08złCena detaliczna: 76,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 47,08 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x


Reprint oryginału z 1786 r. Pełny tytuł: Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu, Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów. Z francuskiego przetłumaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka. Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.