Krakowskie Wyroby Wędliniarskie
-
Autor: Różycki Andrzej
- ISBN: 978-83-61889-11-3
- EAN: 9788361889113
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Graf-ika
- Format: 217x147x22mm
- Liczba stron: 238
- Rok wydania: 2011
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
38,41złCena detaliczna: 62,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,41 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Reprint oryginału z 1926 r. To właśnie w latach 30. XX w. z krakowskich kiełbas krojonych wywodzi się kiełbasa lisiecka, jako szczególny ich rodzaj, poszukiwany przez konsumentów ze względu na jej smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowany właśnie z Liszkami. W książce m.in.: wskazówki o doborze wieprzów na wyroby wędliniarskie; postępowanie z trzodą lub bydłem przed biciem; bicie bydła i trzody; żywa i bita waga bydła i trzody; wskazówki o mięsie; rozbieranie mięsa; wykrawanie; żyłkowanie; solenie mięsa; czyszczenie jelit i kiszek; przyprawa; nadziewanie; krakowskie krajane kiełbasy; kiełbasa krajana w sposób domowy; kiełbasa krajana w sposób domowy do wysuszenia; kiełbasa krajana z mięsa wołowego; kiełbasa krajana do gotowania; kiełbasa krajana wiejska, kabanosy i wiele innych.