W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Gotowanie nie jest trudne, sprawdźcie sami! W tej książce znajdziecie proste przepisy, opisane krok po kroku i pokazane na zdjęciach. Samodzielnie możecie przygotować między innymi naleśniki z twarogiem i jagodami, słupki warzywne z dipem serowym, ciasto marchewkowe czy kotlet z kurczaka z chipsami z ziemniaka i fasolką szparagową. Powodzenia!
Kartofle są jedną z najużyteczniejszych i najbardziej upowszechnionych roślin tak w ogólności w Europie, jako też i w naszym kraju w szczególności. Nieodrzeczy więc będzie przysłużyć się naszemu krajowi książką, nie wielką co do objętości, ale zalecającą się tem, że wszelkiego stanu i majątku gospodarz lub gospodyni, chociażby z kądinnąd wiadomości ich niezbyt rozległe były, może się w krótkim czasie łatwo i z zadowolnieniem obznajomić z nieskończonem mnóstwem użytkowania z tego produktu, a tem samem małym bardzo kosztem ulepszyć znacznie swoje domowe gospodarstwo. Mnóstwo znajduje się książek u wszystkich prawie narodów, traktujących z mniejszą lub większą dokładnością o tym przedmiocie. W polskim atoli języku, ile nam wiadomo, bardzo mało, lub wcale nikt w tym już uprawiał. Historycznie jednak dowieść się to nie da. Właściwa zasługa przeniesienia ich do Europy, należy bez wątpienia sławnemu anglikowi, admirałowi Franciszkowi Drake. Poznał on je najprzód r. 1578, na południowem morzu, badź przy jakiem wylądowaniu w Peru samem, bądź też na jakich innych w pobliżu leżących wyspach; a ile one znaczą, przekonał się w nie jednym zaraz kłopocie, w jaki często wpadał z swoją okrętową czeladzią. Najprzód przywiózł je w swoim powrocie do Wirginii dokąd przybył 1585 roku, i gdzie się też zaraz o ich rozmnożenie postarał. Następującego 1586 roku puścił się z Wirginii do Anglii i przywiózł także kartofle ze sobą. Co było przyczyną że Wirginię za ich ojczyznę miano, gdy one tymczasem w Wirginii z większą się trudnością i mniejszym wydatkiem.
korzystaj z przepisów kulinarnych św. Hildegardy z Bingen.Jedz smacznie i zadbaj o swoje zdrowie! Każdy z nas bardzo często zastanawia się nad tym, jak przygotować codzienne posiłki dla całej rodziny tak, by stanowiły nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również dawały zdrowie naszemu ciału i duszy. Wybitny znawca medycyny św. Hildegardy z Bingen, dr Wighard Strehlow, dowodzi, że przygotowanie takich dań jest niezwykle proste. Praktyczna i starannie opracowana przez dr. Strehlowa książka kucharska łączy w sobie zalecenia św. Hildegardy dotyczące zdrowego trybu życia oraz współczesny sposób przygotowywania potraw. Jednak przede wszystkim możemy w niej znaleźć doskonałe przepisy na smaczne i zdrowe dania: jarskie, mięsne, rybne oraz liczne desery i inne słodkości. Te potrawy nie tylko dają zdrowie, ale dostarczają licznych przyjemności kulinarnych.
For anyone who loved Chrissy's first cookbook, this is a sure-fire winner - full of irresistible recipes written with the sense of humour that's made her a social media sensation.
After two years of parenthood, falling in love with different flavours, and relearning the healing power of comfort food, this book is like Chrissy's new edible diary: recipes for quick-snap meals; recipes for lighter, brighter healthier-ish living; and recipes that, well, are gonna put you to bed, holding your belly.
„Kosmetyki naturalne DIY” teraz w nowej odsłonie!
Gubisz się w gąszczu kosmetyków naturalnych? Nie masz pewności, które naprawdę są eko i pozbawione SLS-ów, sztucznych barwników i dodatków szkodliwych dla skóry?
Zacznij produkować własne kremy, balsamy, masła, toniki i inne produkty do pielęgnacji urody, których składu będziesz na 100% pewna!
Bogata w liczne fotografie książka „Kosmetyki naturalne DIY” autorstwa Leny Sokolovskiej to idealna publikacja dla każdej kosmetykomaniaczki i fanki eko stylu życia, a także pozycja obowiązkowa dla tych kobiet, które szukają kosmetyków łagodnych dla ich cery. Założycielka marki Uoga Uoga, ekologicznej marki naturalnych kosmetyków, dzieli się z czytelnikami:
- Unikalnymi i prostymi recepturami na delikatne i aromatyczne masła do ciała, kule do kąpieli, kremy do twarzy, toniki, maseczki, szampony oraz odżywcze eliksiry.
- Wiedzą o olejkach i wyciągach z ziół, które mają kojący i odżywczy wpływ na skórę.
- Tajnikami pielęgnacji różnych typów cery za pomocą dostępnych w Polsce ziół, olejków, hydrolatów i minerałów.
Wyeliminuj drogeryjne kosmetyki wypełnione chemią i zastąp je przyjaznymi skórze, zrobionymi w zaciszu własnej kuchni kosmetykami, takimi jak: tonik z chabrów, balsam w kostce z awokado, masło kawowe czy krem z nagietka.
Piękna? Naturalnie!
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie.
W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przespisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach.
Myślisz, że nie da się zrobić smacznego ciasta, naleśników i kremu do tortu bez użycia mleka, śmietanki, masła oraz jajek? Jeśli tak, to jesteś w błędzie! Proponujemy ci zestaw przepisów na słodkie wypieki oraz desery, w których składniki pochodzenia zwierzęcego zostały zastąpione produktami roślinnymi, np. jajka siemieniem lnianym lub skrobią ziemniaczaną, mleko krowie – mlekiem orzechowym czy ryżowym, a żelatyna – agarem. Znajdziesz tu m.in. tort biszkoptowy, ciasteczka owsiane, mus czekoladowy z awokado i sorbet truskawkowy na patyku. Książka ta z pewnością zainteresuje nie tylko zdeklarowanych wegan, ale także osoby poszukujące przepisów na naturalne słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia.
Wielu z nas lubi złapać coś szybkiego na ząb frytki, hot dogi, hamburgera z niezapomnianym smakiem keczupu! Czasami szybkie tempo życia rodzi konieczność korzystania z fast foodów. Ale tylko domowe posiłki ze świeżych, wartościowych składników, przygotowane bezpośrednio przed spożyciem, zawierają cenne składniki odżywcze. Połączcie jedno z drugim, przyrządzając domowe burgery, pizze czy wrapy, ale bez nadmiaru soli i starego tłuszczu.Polecamy przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania przekąski. Spróbujcie na śniadanie zrobić burgera z cielęciną, do pracy weźcie tortillę z łagodnym sosem i warzywami. Wybierzcie coś ciepłego na kolację, np.margheritę czy quesadillę z brokułami.
Kiedy zaczynasz świadome odżywianie, natrafiasz na szereg wyzwań. Skąd wziąć wysokiej jakości produkty? Co tak naprawdę jeść? Jak gotować? A finalnie – jak na to wszystko znaleźć czas?
Z pomocą przyjdzie Ci Smakoterapia 3, czyli książka, która pomoże zorganizować spiżarnię! Dzięki niej zawsze znajdziesz w domu co nieco: nie tylko drobne przegryzki, smakołyki i przyprawy, ale i całkiem solidne posiłki. Przygotowując kilka razy w roku zdrowe domowe półprodukty, znacząco zminimalizujesz czas poświęcany na codzienne stanie przy garach i zyskasz pewność, że to, co postawisz na stole, będzie jest nie tylko smaczne, ale i doskonałej jakości!
Nowa książka autorki bestsellerowego Leksykonu smaków. Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak „działają” przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. Jeśli jesteś niewolnikiem książek kucharskich, a gotować umiesz tylko z nosem w przepisie, z pewnością jest to pozycja dla ciebie. Dzięki Sztuce gotowania, najnowszej książce autorki bestsellerowego Leksykonu smaków, dowiesz się, jak bawić się smakiem, a przede wszystkim jak po prostu gotować – bez odmierzonych proporcji i z góry ustalonych połączeń. W książce znajdziesz 77 podstawowych receptur, których opanowanie pozwoli ci na pełną improwizację w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki, przyswoić sobie kilka reguł i nagle z nudnego odtwarzacza przepisów staniesz się kuchennym maestro. Sztuka gotowania to niezwykle zabawna i inspirująca książka – po jej lekturze nic już nie będzie smakowało tak samo. To również jedyna i ostatnia książka kucharska, w którą warto się zaopatrzyć. Dalej czekają was już tylko przygody przy palniku!
Latte art spod twojej ręki. Odkryj tajemnice profesjonalnego parzenia i dekorowania kawy
Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Czy zastanawiało cię, jak barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy zwane latte art? Sięgnij po tę książkę i stwórz z codziennego napoju wyjątkowe dzieło sztuki.
Dzięki prostym opisom i szczegółowym fotografiom nauczysz się krok po kroku przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków (m.in. kawy po karaibsku, Royal Coffee) oraz wykonywania na ich powierzchni kunsztownych wzorów. Spróbuj przyrządzić, ozdobić i podać kawę niczym profesjonalista. To naprawdę nie jest trudne! W książce znajdziesz również przepisy na fantastyczne ciasta, ciasteczka i desery z dodatkiem kawy.
Blisko 100 przepisów na sery, 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków!
Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może się pokusić każdy z nas. Nawet w warunkach domowych – eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą – da się osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może stanie się dla nas dochodowego zajęcia.
Książka zawiera także wskazówki i receptury wypróbowane przez innych miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki.
Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki.
W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.
Tytuł jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował mnie do stworzenia książki będącej zbiorem 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełnionej 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów. Znajdziecie tu receptury na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania idealne zarówno na codzienny obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi.Od ponad dziesięciu lat zajmuję się kulinariami. Interesuje mnie historia, pochodzenie i symbolika jedzenia, ale także wszystko, co związane z jego wpływem na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Chętnie śledzę i analizuję nowe trendy kulinarne.Jednak nie tylko świetne składniki i dobra technika wpływają na smak podawanego jedzenia. Miłość, przyjaźń, oddanie to one sprawiają, że desery smakują wyjątkowo i pozostają w naszej pamięci na długo...AutorkaMagdalena Tomaszewska-Bolałek badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, kulturoznawca i autorka nagradzanych książek (m.in.: Japońskie słodycze i Tradycje kulinarne Korei oraz Tradycje kulinarne Finlandii). Zajmuje się badaniami nad historią jedzenia, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Prowadzi blog Kuchniokracja.
Książka Kuchnia grecka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także dużej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w duże ilości ryb.
Do posiłków pije się wina greckie, cenione już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono nowe składniki takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią istotną część diety.
Autorka w sposób płynny przedstawia mutacje kuchni greckiej, na składnikach której opiera się dzisiejsza nowoczesna kuchnia europejska i światowa, zwłaszcza śródziemnomorska. Każdy z nas może docenić niepowtarzalny smak mezathes ( różnorodne przystawki ), zupy z soczewicy, keftethes (pikantne klopsy z mielonej baraniny), pites ( ciasteczka nadziewane na słodko lub słono) czy wspaniałych potraw rodem z Bizancjum – sera feta, wędzonej ikry czy tradycyjnego chleba wypiekanego z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Zapraszam zatem do lektury, a potem do kuchni, aby zaskoczyć gości potrawami kuchni greckiej. Smacznego.
- objętość 298 stron
- oprawa broszurowa
Wracamy do korzeni i odkrywamy na nowo zapomniane przepisy. Dzięki modzie na eko coraz częściej przekonujemy się o wartości tradycyjnych smaków. Kuchnia regionalna oparta jest na prostych składnikach, dostępnych na miejscu, u lokalnych dostawców. Jest to kuchnia zgodna z rytmem pór roku, w pełni wykorzystująca smakowe i zdrowotne walory produktów sezonowych – zwłaszcza takich, z których Polska naprawdę może być dumna, jak jabłka czy śliwki.
Dzięki tej książce nie tylko poznacie bogactwo kulinarne różnych regionów Polski, ale również samodzielnie przyrządzicie te oryginalne potrawy. Spróbujcie ugotować wielkopolskie pyry z gzikiem, zrazy po warszawsku albo góralską kwaśnicę, a na deser upieczcie śląski kołocz.
Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak wykorzystać produkty z innych posiłków, aby zaoszczędzić czas? Co jeść w pracy i szkole, aby mózg lepiej funkcjonował? Książka daje odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Znajdziesz tu pomocne wskazówki oraz 100 przepisów na odżywcze lunche na wynos. Mogą to być zarówno owsianka w słoiku lub szybka sałatka, jak i składniki z poprzedniego obiadu czy kanapka na bogato. Zróbmy razem coś naprawdę smacznego!Viola Urban .Dania na wynos to współczesna bolączka. Nawet gdy lubimy gotować, przyrządzanie posiłków na następny dzień może znudzić i zdemotywować, a wersje sklepowe rzadko odpowiadają naszym dietetycznym oczekiwaniom. I tu wchodzi Viola ze swoimi pysznymi propozycjami, które tak rozpalają wyobraźnię, że mam ochotę je przygotować i zapakować do pudełka, mimo że pracuję w domu. Autorka zrobiła za Ciebie wszystko przemyślała połączenia smakowe, wyliczyła kalorie oraz makroskładniki, okraszając przepisy masą dietetycznych porad.Marta Śliwicka.To nie jest zwykła książka kulinarna. To dietetyczne wademekum, które pomaga zrozumieć podstawy komponowania pełnowartościowych posiłków. Viola łączy kilka łatwo dostępnych składników i tworzy z nich niebanalne dania. Porady znajdujące się pod każdym przepisem sprawiają, że gotowanie współgra z nauką o zdrowym odżywianiu. Bo zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne, czego niezbitym dowodem są pomysły Violi.Justyna Świetlicka.
Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w postaci wykwintnych omelettes souffles z truflami i szparagami w eleganckiej restauracji. To też te pierwszorzędne jadłodajnie mają rozmaite wyborne sposoby przyrządzania potraw z jaj i przy pomocy jaj. Gorzej jest w kuchniach prywatnych, gdzie właśnie znane jest przeważnie tylko stosowanie jaj, jako środka pomocniczego. Samodzielne potrawy z jaj ograniczają się zwykle do jaj na miękko, (prawie zawsze przegotowanych), jaj na twardo (często niedogotowanych), jajecznicy na maśle lub słonince ze szczypiorkiem i do nieudolnie wykonanego omletu z konfiturami.
Dziewczyny z wypiekami sprawią, że Twój świat będzie wyjątkowo słodki.Agata i Małgosia uwielbiają słodkie wyzwania. Z pasją przygotowują przysmaki na wszelkie okazje i nikt nie potrafi oprzeć się ich propozycjom.Urodziny, rodzinne spotkania, bożonarodzeniowy lub wielkanocny obiad to tylko kilka spośród wielu okazji, które możesz ukoronować przepysznymi deserami autorstwa Sugar Lady i Candy Gold.W tej książce znajdziesz wszystkie przepisy na torty z programu Dziewczyny z wypiekami, ale nie tylko!Lawendowy crme brle, brownie z solonym karmelem, sernik dyniowy? A może pistacjowe trufle z kardamonem? Lub gruszkowo-miętowy strudel z nutą pomarańczy?Którekolwiek przepisy z książki Dziewczyny z wypiekami wybierzesz, smakołyki, które przygotujesz, oczarują wszystkich doskonałym smakiem.Idealna słodycz gwarantowana!
Czy można odżywiać się zdrowo i jednocześnie zachować zgrabną sylwetkę, spożywając słodkie przysmaki? Odpowiedzi na to pytanie od lat poszukują zarówno dietetycy, jak i profesjonalni kucharze czy miłośnicy gotowania. Tym tematem zajęła się również Kinga Paruzel, pasjonatka zdrowego żywienia, autorka książek kulinarnych, prowadząca blog kulinarno-liftestyle'owy, która przygotowała autorskie słodkości z logo FIT. W jej przepisach goszczą takie produkty jak miód, wanilia, skrobia kukurydziana, a także pestki dyni, sezam, siemię lniane czy owoce nerkowca, marakuja i inne. Nie ma natomiast cukru, laktozy, glutenu, które mogą się wydawać niezbędne podczas przyrządzania słodkich posiłków. Ta książka zawiera propozycje dań będących ucztą dla osób lubiących łakocie, ale też pragnących zachować świetną kondycję i zdrowy wygląd.Nowe rozszerzone wydanie bestsellerowej książki!Wszyscy uwielbiają słodkości, jednak nie wszyscy mogą po nie sięgać bezkarnie. Fit słodkości to książka z przepisami dosłownie dla każdego na pyszne wypieki i desery. To słodycze z korzyścią dla naszego ciała: diabelsko pyszne i anielsko zdrowe. Udowadniam, że nie należy rezygnować z ciastka, aby świetnie się czuć i wyglądać, a co najważniejsze, można je bardzo łatwo zrobić samodzielnie. Napisałam tę książkę na podstawie moich doświadczeń z walki o idealną sylwetkę, moich pasji, jakimi są wypieki, desery i fotografia, oraz moich poszukiwań zdrowego stylu życia. Każdy przepis został wypróbowany i zaakceptowany przez osoby, które nadzwyczaj cenią sobie smak, więc zapewniam, że się nie zawiedziesz. Poradnik wskaże Ci, jak zamienić dany składnik, do czego najlepiej pasuje. Ikony alergenów pod przepisem ułatwią wyszukiwanie słodkości bez glutenu, laktozy, jajek, tłuszczu, cukru, wegańskie itd. Pokażę Ci również, jak przygotować zdrową bitą śmietanę, kolorowe posypki do dekoracji tortu, pyszne kremy i wiele innych smacznych dodatków.Nie wyobrażam sobie dnia bez słodkości, imprezy bez tortu, lata bez lodów czy świąt bez piernika, dlatego przygotowałam receptury, z których można korzystać przez cały rok.Od dziś słodycze mogą być częścią zdrowej diety, a nie pokusą.Słodkiego, zdrowego życia!Kinga Paruzel
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?