W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Reprint oryginału z 1926 r. To właśnie w latach 30. XX w. z krakowskich kiełbas krojonych wywodzi się kiełbasa lisiecka, jako szczególny ich rodzaj, poszukiwany przez konsumentów ze względu na jej smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowany właśnie z Liszkami. W książce m.in.: wskazówki o doborze wieprzów na wyroby wędliniarskie; postępowanie z trzodą lub bydłem przed biciem; bicie bydła i trzody; żywa i bita waga bydła i trzody; wskazówki o mięsie; rozbieranie mięsa; wykrawanie; żyłkowanie; solenie mięsa; czyszczenie jelit i kiszek; przyprawa; nadziewanie; krakowskie krajane kiełbasy; kiełbasa krajana w sposób domowy; kiełbasa krajana w sposób domowy do wysuszenia; kiełbasa krajana z mięsa wołowego; kiełbasa krajana do gotowania; kiełbasa krajana wiejska, kabanosy i wiele innych.
Książka zawiera ponad 1300 przepisów, wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty, dodatkowo autorka załączyła dodatek na temat prowadzenia domu, zbiór tzw. babcinych dobrych rad, dotyczących prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami i z kuchennym konserwatyzmem.
Dwór wiejski. Dzieło poświęcone gospodyniom polskim przydatne i osobom w mieście mieszkającym. Trzy tomy w jednym woluminie, opisujące, jak przyjemnie i dobrze żyć na wsi, zawiera mńóstwo ciekawych rad dla gospodyń polskich oraz rady i przepisy kucharskie.
Trzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznych:Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy,Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na wychodzenie,Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) i co dalej.Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej:odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,poprawisz wygląd swojej skóry,zwalczysz uczucie zmęczenia,ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz:5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,""tajemne"" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej! Znajdziesz w niej:etapy wychodzenia z postu pełny program w jednym miejscu,115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,listę produktów i przykładowe zestawy menu,porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
"One book deserves a place on every wine drinker's shelf, and that is The World Atlas of Wine" - Victoria Moore in the Telegraph
"Magisterial" - Fiona Beckett, Guardian
"A key reference material for any sommelier, wine professional or any amateur serious about their passion" - Imbibe
"The most useful single volume on wine ever published... If I owned only one wine book, it would be this one." - Andrew Jefford, Decanter
Few wine books can be called classic, but the first edition of The World Atlas of Wine made publishing history when it appeared in 1971. It is recognized by critics as the essential and most authoritative wine reference work available. This eighth edition will bring readers, both old and new, up to date with the world of wine.
To reflect all the changes in the global wine scene over the past six years, the Atlas has grown in size to 416 pages and 22 new maps have been added to the wealth of superb cartography in the book. The text has been given a complete overhaul to address the topics of most vital interest to today's wine-growers and drinkers.
With beautiful photography throughout, Hugh Johnson and Jancis Robinson, the world's most respected wine-writing duo, have once again joined forces to create a classic that no wine lover can afford to be without.
"The World Atlas of Wine is the single most important reference book on the shelf of any wine student." - Eric Asimov, New York Times
'Simply superb work... buy it if you like wine at all.' - Victoria Moore, Telegraph
"Like a good bottle of wine, you'll find yourself going back to it again and again... Perfect for anyone who has a thirst for greater wine knowledge." - Edward Deitch, NBC/today.com
"The World Atlas of Wine belongs on your shelf... The essential rootstock of any true wine lover's library. A multi-layered snapshot of wine and how it has evolved." - Dave McIntyre, Washington Post
Nalewki i likiery - Elżbieta Kiewnarska Reprint broszurki z 1928 roku zawierający 76 przepisów do przygotowania różnych napojów alkoholowych. Zawarte tu są przepisy na wódki niesłodzone, takie jak anyżówka, piołunówka czy miętówka. Także znajdują się tu również przepisy na wódki słodkie- smaczne nalewki wiśniowa, malinowa czy gruszkowa, słodkie likiery różany, waniliowy czy poziomkowy albo maliniak na miodzie. ""Chciałabym tylko, aby w każdym domu był zapas smacznych, a tańszych od kupnych, trunków, dla rozgrzewki w mrozy, dla podniety przy zmęczeniu, dla ożywienia i dodania humoru przy biesiadzie."" Pani Elżbieta Kiewarska
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskich przepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tu porady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszki pasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki. Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.
Jak żyć zdrowo w mieście pełnym smogu? Czy ryby i kasze rzeczywiście są zdrowe? Jak wybierać środki czystości i kosmetyki, by nie narażać się na działanie niebezpiecznych substancji? Dzięki tej książce zrozumiesz, co tak naprawdę znajduje się w składach różnych produktów. Nauczysz się unikać i zastępować te, które zawierają szkodliwe substancje. Poznasz objawy i dolegliwości, które rozwijają się, kiedy w organizmie nagromadzone są toksyny. W oparciu o badania naukowe, autor wyjaśnia, w jaki sposób trucizny z jedzenia, kosmetyków i środowiska niszczą Twoje zdrowie. Da Ci również odpowiednie narzędzia, byś mógł skutecznie oczyścić organizm i otoczenie. Nie pozwól, by powszechne toksyny zrujnowały Twoje zdrowie!
Kolejny tom serii ""Moje Kresy"" opisuje tradycje, zwyczaje i przepisy kulinarne często zapomniane. Receptury, których rodzicielstwo przypisują sobie narody z innych części Europy, zamieszczone w tej książce po to, byśmy nie zapominali o naszych kuchennych tradycjach.
Reprint z oryginału z 1929 roku z 84 przepisami na przyrządzanie ryb i sosów. Autorka ograniczyła się do najbardziej typowych potraw z każdego gatunku ryby, starając się podawać najbardziej proste, łatwe i zrozumiałe metody i sposoby ich wykonywania. Starała się też nie powtarzać tych samych dań przy różnych gatunkach ryb, a tylko zaznaczała, że można te dania i z innych przygotować. Zebrała wszystkie, pospolicie do ryb stosowane sosy i podała je razem w bardzo jasnej, prostej i ułatwionej metodzie ich gotowania.
George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała. Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa. George Zaidan – absolwent chemii na MIT uhonorowany F.D. Greene Teaching Award. Jest propagatorem nauki i producentem programów popularnonaukowych w telewizji i internecie. Dla kanału National Geographic stworzył serial Ingredients: The Stuff Inside Your Stuff, a dla MIT Science Out Loud. Jego artykuły ukazywały się m.in. w „New York Timesie”, „Forbesie”, „Boston Globe”, „National Geographic Magazine”, „Science” i „Business Insider”. Jest laureatem licznych stypendiów, członkiem Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, zasiadał w radzie Instytutu Edukacji. W wolnym czasie wspina się i gotuje. Jeśli sądziliście, że chemia może być naprawdę interesująca (a jest), ale nie mogliście się skupić na lekcjach w szkole, to jest książka dla was. George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, czytając opowieści o cudach praktycznej, użytecznej nauki, a wszystko wytłumaczy na przykładach genialnych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek. Daniel J. Levitin, autor Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy słuchasz muzyki O mój Boże, ta książka jest GENIALNA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym językiem i dodająca otuchy. Kallie Moore, prowadząca PBS Eons Jeśli chcecie dowiedzieć się prawdy o cheetosach, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią, zajrzyjcie do pełnych werwy Składników. Ale przede wszystkim kupcie tę książkę, bo nauczy was myśleć jak błyskotliwy, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec. Sam Kean, autor Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu i Znikającej łyżeczki. Dziwnych opowieści chemicznej treści
There’s more to a potato than mash. Discover new adventurous ways to prepare a parsnip or how to cook cabbage with this book of more than 800 plant-focused recipes. From boiled beets to roasted radishes, each chapter offers countless simple methods to use a single vegetable. You’ll be swapping boiled carrots for eggplant fried with mint, garlic, and pine nuts faster than you can say “kale.” Get to know your way around the vegetable patch, and be kind to yourself and the planet in the process.
Eat Your Greens! introduces more than 40 vegetables, explaining when they’re in season, how best to store them, and what ingredients they work well with.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
4 garści liści czosnku niedźwiedziego
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 szklanki oleju rzepakowego
Liście czosnku niedźwiedziego mielimy
z orzechami, dodając stopniowo olej.
Na samym końcu doprawiamy.
Takie pesto można przechowywać w słoiczkach w lodówce cały rok.
Zdrowie to podstawa. Jego zachowanie w dużej mierze zależy od naszej odporności i genów. Aktywację wielu chorób dziedzicznych możemy jednak powstrzymać, a odporność wzmocnić właściwą dietą i aktywnością fizyczną. W niniejszej książce prezentujemy doskonałe, proste i efektywne przepisy, które wzmocnią naturalne mechanizmy obronne organizmu.
KSIĄŻKA ZAWIERA:
listę ziół leczniczych i roślin dezynfekujących sprawdzone przepisy kulinarne wzmacniające odporność wskazówki zastosowania roślin i miodów do celów leczniczych informacje, jak przygotować się na zimę CZY WIESZ, ŻE…
kompot z malin działa przeciwgorączkowo? ziele czosnku niedźwiedziego obniża ciśnienie krwi? czosnaczek pospolity ma właściwości dezynfekujące? spożywanie mniszka lekarskiego na surowo pobudza przemianę materii? miód pszczeli stosuje się w leczeniu astmy oskrzelowej i kataru siennego? ZOBACZ MATERIAŁY AUDIOWIZUALNE DZIĘKI APLIKACJI PASCAL AR
"Kiszonek i fermentacji" powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki.
Czy masz ochotę na:
Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary? Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt.
Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia.
"Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata."
Sandor Ellix Katz, autor "Sztuki fermentacji"
"Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!"
Maciej Nowak, krytyk kulinarny
"Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego."
dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? DROGA DO ZDROWIA PROWADZI PRZEZ KUCHNIĘ! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy rewolucji (żeby nie powiedzieć ewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. CO WARTO PRZYGOTOWYWAĆ NA WYNOS? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: KTO MI TO WSZYSTKO PRZYGOTUJE? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy a la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą. Zapraszam Cię w kulinarną podróż przez cały rok! Zabierz ze sobą dobry posiłek do pracy, w drogę, do szkoły! Żyj i jedz zdrowo! Uściskowując, Autorka
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.
Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!
Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.
Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.
Witajcie w świecie serów!
Blisko 100 przepisów na sery; 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków
Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych możemy, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia.
Książka zawiera także wskazówki i receptury wypróbowane przez innych miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki.
„W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.” San Francisco Examiner
Zdrowe desery? To możliwe!Z przysmakami Anny Lewandowskiej twoje życie może być słodsze.Wiele osób, sięgając po słodycze, ma wyrzuty sumienia. Wiedzą, że nadmiar cukru nie jest zdrowy, a oczami wyobraźni widzą dodatkowe niechciane kilogramy. A gdyby tak słodkości stały się wartościową częścią diety? Czyż świat od razu nie stałby się lepszy? Teraz, dzięki autorskim przepisom Anny Lewandowskiej, ty i twoi bliscy możecie cieszyć się pysznymi i zdrowymi słodyczami bez wyrzutów sumienia.Ciasta, ciasteczka, tarty, torty, zdrowe wersje różnych przysmaków. Do wyboru, do koloru! Może masz ochotę na zdrowe śniadanie w słodkiej odsłonie? Nic prostszego. Zdrowe lody dla ochłody? Nie ma problemu! Pełne wartości odżywczych zdrowe wersje tradycyjnych świątecznych ciast? Oczywiście. Nic, tylko korzystać z przepisów, cieszyć się słodkimi smakami, zdrowiem i dobrą formą!
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebaba? Krystian Nowak pojechał w Polskę się tego dowiedzieć. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie.
Książka zilustrowana została zdjęciami Jakuba Szafrańskiego.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?